Rusya Aile Birleşimi Vizesi

Rusya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Süreci 2023

Rusya aile birleşimi vizesi, Rusya’da oturma izni olan birinci dereceden akrabası ya da bir Rus vatandaşı ile akrabalık ilişkisi bulunan Türk vatandaşlarının, Rusya’da en fazla 90 gün kalabilmesini sağlayan özel bir vize türüdür. Rusya aile birleşimi vizesi için aile ferdi olarak kabul edilen kişiler; anne ya da baba, eş, 18 yaş altı çocukları ve eşin 18 yaş altındaki çocukları kapsamaktadır.

Rusya aile birleşimi vizesi başvuru sahipleri tarafından, birinci dereceden aile ferdi statüsünde olduğunu gösteren belge ve Rusya’daki aile üyesinden bir davet mektubu alınması gerekmekte olup gerekli diğer belgeler ile Rusya Göç İşleri Müdürlüğüne ibraz edilmelidir.

Rusya aile birleşimi vizesi şartlarını yerine getiren ve Rusya’da yaşamak isteyen başvuru sahipleri başlangıçta geçici oturma izni almakta, 1 yıl sonrasında kalıcı oturma izni ve sonrasında vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir.

Rusya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

Rusya aile birleşimi vizesi başvuru sahiplerinin sağlaması gereken şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Rusya’da oturma izni bulunan ya da Rus vatandaşı olan birincil derece aile üyesinin bulunması ve kan bağını kanıtlanabilmesi
  • Rusya’da yaşayan aile üyesinden alınan davet mektubuna sahip olunması
  • Yapılan HIV (AIDS) test sonucunun negatif olması
  • Herhangi bir suç işlenmediğini gösteren adli sicil kaydının temin edilebilmesi
  • Vize başvuru ücretlerinin ödenmesi

Rusya Aile Birleşimi Vizesi için Hazırlanması Gereken Evraklar Nelerdir?

Rusya aile birleşimi vizesi başvurusu için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Rusya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinden online doldurulmuş aile birleşimi vize başvuru formu
  • Geçerli pasaport
  • 1 adet pasaport ölçütlerinde fotoğraf
  • Rusya’da oturma izni olan ya da Rus vatandaşı olan aile üyesiyle olan ilişkiyi kanıtlayan tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Rusya oturma izni sahibi ya da Rus vatandaşı tarafından gönderilen davet mektubu
  • Başvuru sahibinin Rusya vatandaşı olan eşinin, anne veya babanın pasaportu ve kopyası
  • Ödeme makbuzları
  • HIV (AIDS) testinin negatif olduğunu kanıtlayan tıbbi sertifika
  • Rus vatandaşı eşi olmak yoluyla başvuruda bulunuluyorsa; evlilik belgesi, aile cüzdanı ve noter tasdikli çevirisi
  • Rus vatandaşının 18 yaşından küçük çocuğu olarak başvuruda bulunuluyorsa; başvuru sahibinin doğum belgesi ve noter tasdikli çevirisi
  • Rus vatandaşının engelli yetişkin çocuğu olarak başvuruda bulunuluyorsa; başvuru sahibinin doğum belgesi, engeli olduğunu teyit eden belge ve noter tasdikli çevirisi
  • Adli sicil belgesi

Rusya’da bir aile üyesine eşlik etmek veya Rusya’da bir aile üyesine katılmak amacıyla Rusya aile birleşimi vizesi kapsamında başvuruda bulunmak için, Türkiye’de bulunan Rusya Büyükelçiliği veya Rusya Konsolosluğuna başvurulması gerekmektedir.

Rusya Aile Birleşimi Vizesi için Adli Sicil Kaydı ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?

Rusya aile birleşim vizesi almak için hazırlanması gereken evraklar içinde olan adli sicil kaydı Türkiye Cumhuriyeti e-devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir.

E-devletten alınan adli sicil kaydı, Rusçaya çevrilmiş ve noter onaylı olarak savcılıkta apostil işlemi ile tasdik edilmelidir.

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneğinde tüm aile bireylerinin ad, soyad, baba adı, anne adı, doğum yeri ve tarihi, medeni hali ve dini, tescil tarifi gibi bilgiler bulunması gerekli olup e-devlet ve Türkiye Nüfus Müdürlüklerinden alınabilmektedir. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği Rusçaya çevrilmiş ve noter tasdikli olarak apostil işlemleri yapılmalıdır.

Rusya Aile Birleşimi Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Rusya aile birleşimi vizesi başvuru formu, Rusya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinden online olarak doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra çıktısı alınmalıdır. Online başvuru sırasında başvuru sahibine verilen başvuru numarası not alınmalıdır. Başvuru formu çıktısı alındıktan sonra tüm gerekli belgeleri tamamlayan başvuru sahipleri, Rusya dış temsilciliklerinden randevu almalıdır.

E-devletten alınan Rusça çevrilmiş ve noter onaylı adli sicil kaydı ve e-devletin yanı sıra nüfus müdürlüklerinden alınabilen tam vukuatlı nüfus kayıt örneği apostil işlemiyle tasdik ettirilmelidir.

Rusya aile birleşimi vizesi alabilmek için Rusya’da bulunan aile üyesinin, Rusya Dışişleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla Rusya Federasyonu Bakanlık onaylı olarak vize başvuru sahibine bir davetiye göndermesi gerekmektedir. Davetiyenin gönderilebilmesi için birincil dereceden akrabası olan başvuru sahipleri ile kan bağını kanıtlayan belge talep edilmektedir. Davetiyenin aslı ile hemen, elektronik davetiye ile Rusya Konsolosluğu onayı alındıktan sonra başvuru işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Rusya Aile Birleşimi Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Rusya aile birleşimi vize başvurusu yaparken öncelikle doldurulması gereken başvuru formu doğru bilgilerle eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Vize başvurusu için hazırlanan belgelere eksik olmamalıdır. Rusya’da ikamet eden aile üyesinden davetiye mektubu gereken en önemli belgeler arasındadır. Rusya’daki aile üyesi, adayın finansal geçimini sağlayacak ise bu belgelerde belirtilmelidir. Belgelerin eksik olması veya yanlış bilgiler ile doldurulması, Rusya aile birleşimi vize başvurusunun reddi ile sonuçlanabilmektedir.

Rusya Aile Birleşim Vize Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Rusya aile birleşimi vize sonucu, genellikle 4 ile 10 gün arasında açıklanmaktadır. Rusya aile birleşimi vizesi, kalış süresi bazı vizelere göre daha uzun olması nedeniyle bazı gecikmeler yaşanabilmektedir.

Rus Konsolosluğu, vize onay kararından önce ek belgeler isteyebilmektedir ve başvuru sahibi mülakata çağırılabilmektedir. Dış temsilciliklerin ek belge ve mülakat talebinin yanında yoğunluk, diplomatik ilişkiler ve resmi tatiller nedeniyle vize teslimat süresi uzayabilmektedir.

Rusya Başkonsoloslukları ve Konsoloslukları vize başvuru sonuçlarını başvuru sahiplerine iletmekle yetkili olan mercilerdir.

Rusya Aile Birleşim Vizesi ile Sahip Olunabilecek Haklar Nelerdir?

Rusya aile birleşimi vizesi alınması halinde vize sahipleri; geçici oturma izni alarak Rusya’da yaşama, kalıcı oturma izni ve sonrasında vatandaşlık hakkına sahip olma, oturma izni alarak Rusya’da çalışabilme, oturma izni alındığı takdirde istenilen şehre seyahat etme ve yerel seçimlerde oy kullanma gibi haklara sahip olabilmektedir.

Rusya Aile Birleşimi Vizesi ile Rusya Aile Ziyareti Vizesi Arasındaki Farklar Nedir?

Rusya aile birleşimi vizesi ile Rusya aile ziyareti vizesi arasında bazı farklar bulunmaktadır. Rusya aile birleşimi vizesi başvuru sahiplerine, Rusya’da oturma izni olan yabancı ülke vatandaşı ya da Rus vatandaşı olan birincil derecede akraba aracılığıyla en fazla 90 günü kapsayacak şekilde Rusya’da kalma imkanı sağlamaktadır. Rusya aile birleşimi vizesi ile sonrasında isteyen kişiler oturma izni ve vatandaşlık alabilmektedir.

Rusya aile ziyareti vizesi, Rusya’da ikamet eden bir aile üyesini ziyaret etmek amacıyla alınan ve 30 gün ile sınırlı olan vize türüdür. Rusya aile vizesi sonrasında oturma izni ve vatandaşlık almak için kullanılamamaktadır.

Rusya Aile Birleşim Vizesine Benzer Diğer Rusya Vize Türleri Nelerdir?

Rusya aile birleşim vizesine benzer diğer Rusya vize türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Rusya Turist Vizesi
  • Rusya İnsani Vizesi
  • Rusya Ticari Vizesi
  • Rusya Aile Ziyareti Vizesi

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Damla Kızılkoca Yazan: Damla Kızılkoca

Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.

Paylaş: