Bulgaristan'da Yaşam Masrafları ve Koşulları

Bulgaristan'da Yaşam Masrafları ve Koşulları

Bulgaristan’da yaşam koşulları ve masrafları, Bulgaristan’da sürdürülen hayat kalitesinin; kişinin maddi imkanlarına bağlı olarak değişmesini ifade etmektedir.

Bulgaristan’da yaşam masrafları belirli başlıklar altında toplanabilir, bu başlıklar; gıda, barınma, öğrenciler için yurt ve eğitim, giyim, eğlence, ulaşım ve teknoloji giderleri olarak sıralanabilir.

Bulgaristan 2020 yılında Birleşmiş Milletler’in yayınladığı İnsani Gelişmişlik Endeksinde 189 ülke arasında 56. sırada yer almaktadır.

Vizem.net Türkiye’den Bulgaristan’a yerleşecek kişiler için D tipi Bulgaristan çalışma vizesi ve Bulgaristan öğrenci vizesi başvurularında danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.

Bulgaristan D tipi vize işlemleri: 0850 241 1868

Bulgaristan’da Yaşam Koşulları Nasıldır?

Bulgaristan’da yaşam koşulları Avrupa Birliği standartları baz alındığında ortalama bir ülke olarak nitelendirilebilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 191 ülke arasında sağlık hizmetlerine ulaşım konusunda 2020 yılında yapılan sıralamada Bulgaristan 102. sırada yer almıştır.

Bulgaristan’ın nüfusu 2021 yılı itibariyle 7 milyona yaklaşmıştır.

Bulgaristan nüfusunun % 10’a yakınını Türk kökenliler oluşturmaktadır.

Bulgaristan yaşam koşulları 2020 yılında Birleşmiş Milletler’in yayınladığı İnsani Gelişmişlik Endeksinde 189 ülke arasında 56. sırada kendine yer bulmuştur.

Bulgaristan’ın Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksine göre zaman içerisinde kaydettiği başarılı gelişim aşağıda görülebilir.

1990 – 2020 yılları arasında Bulgaristan İnsani Gelişmişlik Endeksi puanı tablosunda da görüldüğü üzere Bulgaristan son 30 yılda İnsani Gelişmişlik Endeksi puanını 200 puan arttırmıştır.

Bulgaristan ile karşılaştırılabilmesi için İnsani Gelişmişlik Endeksi 2020 sıralaması ilk 15 ülkesi ve puanları aşağıda yer almaktadır.

Norveç0.957
İrlanda0.955
İsviçre0.955
Hong Kong0.949
İzlanda0.949
Almanya0.947
İsveç0.945
Avusturalya0.944
Hollanda0.944
Danimarka0.940
Finlandiya0.938
Singapur0.938
Birleşik Krallık0.932
Belçika0.931
Yeni Zelanda0.931

Bulgaristan’da İş ve Çalışma İmkanları

Bulgaristan ekonomisinin genel olarak sanayi, tarım ve inşaat sektörü çevresinde şekillendiği ve istihdam edilen nüfusun büyük oranla bu alanlarda çalıştığı göz önünde bulundurulmakla beraber Bulgaristan Avrupa’da hizmet sektöründe son beş yılda en büyük genişlemeyi yaşayan ülkedir.

Bulgaristan’da kısıtlı iş imkanlarının yansıması olarak işsizlik 2021 yılında %7 olarak ölçülmüştür, Bulgaristan işsizlik oranından yola çıkarak ve Bulgaristan’da istihdam oranının 2021 yılında %55 olmasını dikkate alınarak Bulgaristan’da iş bulmak konusunda zorluklar yaşandığı ifade edilebilir.

Bulgaristan’da iş imkanlarının en fazla olduğu alanlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Bilişim sistemleri alanı,
  • İletişim ve haberleşme teknolojileri,
  • Elektrik teknisyenliği,
  • Otomobil üretimi,
  • Orta – üst düzey teknoloji üretimi,
  • Giyim sektörü,
  • İçecek sektörü,
  • Yemek sektörü,
  • Tütün sektörü.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C) vatandaşları da Bulgaristan’da çalışabilmektedir. Asgari ücretin Türkiye ile kıyaslandığında daha yüksek olması sebebiyle özellikle mavi yaka çalışanlar tarafından tercih edilebilmektedir. T.C vatandaşlarının Bulgaristan’da çalışabilmeleri için Bulgaristan çalışma vizesi almaları gerekmektedir.

Bulgaristan’da Beslenme ve Gıda Masrafları

2020 yılına ait temel beslenme ve gıda masrafları aşağıdaki Bulgaristan market masrafı tablosunda verilmiştir.

ÜrünBulgaristan, Sofya
Orta seviye bir restoranda standart öğle yemeği menüsü6 €
Fast food zincir restoranlarında ortalama bir menü4.5 €
1.5 litre su0.50 €
500 gram beyaz ekmek0.60 €
500 gram tavuk göğsü2.5 €
1 litre tam yağlı süt1 €
12 adet büyük yumurta2 €
1 kg domates1.5 €
500 gr peynir3 €
1 kg elma1 €
1 kg patates0.5 €
2 litre coca-cola1.25 €
2 kişilik ekmek (1 gün yetecek kadar)0.35 €
1 kilo portakal1.3 €
1 kilo soğan0.60 €
1 adet marul0.60 €
İnternet (8 mbps, 1 ay)8 €
40 inç televizyon300 €
2 adet sinema bileti10 €
Yerel restoranda 2 kişilik akşam yemeği20 €

Bulgaristan, Sofya’da bireysel ve aile ile yaşam giderleri aylık bazda kira harcamaları dahil edilmeden aşağıda listelenmiştir.

1 kişi500 €
4 kişilik aile1700 €

Bulgaristan, Plovdiv’de bireysel ve aile ile yaşam harcamaları (kira giderleri dahil değildir) aşağıda belirtilmiştir.

1 kişi450 €
4 kişilik aile1500 €

Bulgaristan, Varna’da bireysel ve aile ile yaşam masrafları, kira giderleri dahil olmamakla beraber aşağıda yer almaktadır.

1 kişi440 €
4 kişilik aile1500 €

Bulgaristanda yaşam hayat pahalılığı açısından Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasına kıyasla daha ucuzdur.

Bulgaristan’da Barınma ve Konaklama Masrafları

Bulgaristan’da ikamet edilebilecek bazı mülklere dair ortalama aylık Bulgaristan ev kiraları aşağıda verilmiştir.

MülkBulgaristan, Sofya
Üniversite yurtları (hizmetler dahil, aylık)80 €
85m2, eşyalı, iyi bir muhitte kiralık ev500 €
85m2, eşyalı, ortalama bir muhitte kiralık ev350 €
85m2 kiralık ev için aylık doğalgaz, su, elektrik giderleri (2 kişi)100 €
45m2, eşyalı, iyi bir muhitte kiralık stüdyo dair350 €
45m2, eşyalı, ortalama bir muhitte kiralık stüdyo daire280 €
45m2 kiralık ev için aylık doğalgaz, su, elektrik giderleri (1 kişi)70 €
Şehir merkezinde bir apartman dairesi satış m2 fiyatı1700 €
Şehir merkezi dışında bir apartman dairesi satış m2 fiyatı1100 €

Barınma maliyetleri bakımından Bulgaristan yaşam şartları Avrupa ortalamasının altındadır. Numbeo nun yaptığı araştırmaya göre 2020 yılı için Bulgaristan’daki ev kiraları ve satılık ev fiyatları bakımından Sırbistan’dan sonra Avrupa’daki en ucuz 7. ülke olarak yer almıştır.

Bulgaristan’da Kıyafet Masrafları

2021 yılı için Bulgaristan’da bazı giyim ürünlerine ait ortalama fiyatlar aşağıda listelenmiştir.

1 adet pantolon (Levi’s 501)50 €
1 adet yaz elbisesi (Zara, H&M gibi markalar baz alınmıştır.)25 €
1 çift spor ayakkabı (Nike, Adidas gibi markalar baz alınmıştır.)70 €
1 çift deri erkek ayakkabısı70 €

Giyim ürünleri için aylık harcama maliyeti birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’den daha yüksektir.

Bulgaristan Mimarisi ve Şehir Yapısı Nasıldır?

Bulgaristan mimarisi ve şehir yapısı eski dönem Bulgar tarihi izleri taşımakla birlikte günümüzde neredeyse tamamen modern mimari hakimdir.

Bulgaristan şehir yapısı, şehir merkezi ve etrafında kat sayısı az olan modern tarzda yapılmış apartmanlardan oluşur,, kırsal kesimlerde ise müstakil evler çoğunluktadır.

Bulgaristan’ın önemli mimarlarından olan Victoria Angela (1902 - 1947), Bulgaristan’ın ilk kadın mimarlarından biridir. Victoria Angela, Balkanlar’daki ilk modern, ulusal sanat galerisini inşa etmiş olmasıyla tanınmaktadır. Milka Tcherneva Bliznakov bir diğer önemli Bulgar mimardır ve Rus mimarisi hakkında bir otorite olarak kabul edilmektedir.

Bulgaristan’da Görülmesi Gereken Tarihi Eserler Nedir?

Bulgaristan’da görülmesi gereken tarihi eserler aşağıda listelenmiştir.

  • Alexander Nevsky Katedrali: Sofya’nın merkezinde yer alan ve Bulgaristan’ın simgelerinden olan bu katedral, 1882 – 1912 yılları arasında şehir halkının finansmanı ile yapılmıştır. Alexander Nevsky Katedrali, Osmanlı – Rus savaşında hayatını kaybeden 200.000 Rus askeri anısına inşa edilmiştir. 45 metre yüksekliğe ve altın çatılara sahip Alexander Nevsky Katedrali, tarihçilerin, mimarların ve mühendislerin ilgisini cezbeden yapısı yanında içerisinde çok sayıda mozaik ve işleme barındırmaktadır.
  • Koprivshtitsa: Bulgaristan’ın ünlü kasabalarından olan Koprivshtitsa, tarihe tanıklık etmiş ve geçmiş dönem Bulgaristan mimarisini en iyi şekilde yansıtan yapıtlarıyla mimarlar ve turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilen mekanlar arasındadır. Koprivshtitsa aynı zamanda Osmanlı ile yapılan savaşların merkezinde yer alması sebebi ile çok sayıda tarihçinin ilgi odağıdır.
  • Buzludzha Anıtı: Buzludzha Anıtı, 1974 yılında Sovyetler Cumhuriyeti mimarisinin örneklerinden biri olarak Bulgaristan ordusu tarafından inşa edilmiştir. Buzludzha Anıtı, 1868 yılında yapılmış Osmanlı – Bulgar savaşı meydanında yer almaktadır. Bulgaristan sosyalizm tarihi açısından büyük önem temsil eden bir yapıdır.
  • Sveshtari’nin Mezarı: 1982 yılında keşfedilen Sveshtari’nin mezarı M.Ö 3. yüzyılda Trakyalı Getea kabilesinin soylu bir çifti için yapılmıştır. Svestari’nin mezarı gerek mimarisi ile gerek içerisinde yer alan işlemeler ve oymalarla tarihçiler ve arkeologlar tarafından sık sık ziyaret edilen yerler arasında yer alır.
  • Plovdiv Roma Tiyatrosu: Plovdiv Roma Tiyatrosu, günümüze kadar en iyi korunmuş antik tiyatrolardan biridir. 1960’larda keşfedilen Plovdiv Roma Tiyatrosu’nun kökleri M.Ö 1. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve Roma İmparatoru Domitian tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Plovdiv Roma Tiyatrosu 7000 kişilik kapasitesiyle hala kullanılmaktadır.
  • Rila Manastırı: Rila Dağı’nın eteklerinde yer alan manastır, 10. yüzyılda kurulmuştur. Rila Manastırı’nın Doğu Ortodoksları için tarihsel ve kültürel önemi büyüktür. Bulgaristan’ın Kudüs’ü olarak nitelendirilen manastır aynı zamanda Bulgaristan’da yer alan en büyük manasıtırdır.

Bulgaristan’da Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Bulgaristan’da şehirlerarası ve şehir içi ulaşım genel olarak otobüslerle sağlanır. Bulgaristan’da metro ağı bulunan tek şehir başkent Sofya’dır.

Bulgaristan’da bulunan bazı ulaşım araçlarına ait fiyatlandırmalar aşağıda yer almaktadır.

Tek biniş toplu taşıma bileti0.82 €
1 litre benzinı1 €
Aylık toplu taşıma bileti25 €
Hafta içi, normal tarife taksi ücreti (8 km)4.5 €

Tabloda görüldüğü üzere Bulgaristan’da toplu taşımaya 1 EUR’dan düşük fiyatlarla (82 Cent) sağlanmaktadır. Bulgaristan mimarisi karayolu ulaşımını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır.

Bulgaristan’da Şehirlerarası Ulaşım Nasıldır?

Bulgaristan’da şehirlerarası ulaşım genelde otobüs ve karayolları ile sağlanmaktadır.Bulgaristan’da ulaşım masrafları Batı avrupa ülkelerine göre daha düşüktür. Bulgaristan’da şehirlerarası otobüs fiyatları 5 – 10 € arasında değişmektedir.

Bulgaristan’da Trafik Var Mıdır?

Bulgaristan’da trafik yoktur.

2020 yılında yapılan Trafik Endeksi sıralamasına göre Bulgaristan, dünya ülkeleri arasında 52. sırada yer almaktadır.

Bulgaristan’da Eğitim Nasıldır?

Bulgaristan’da eğitim masraflarının temel kalemlerini eğitim ücretleri, konaklama maliyetleri, sosyal yaşam, şehir içi ulaşım masrafı, ve mutfak masrafları oluşmaktadır. Özellikle üniversite öğrencileri için Bulgaristan yaşam standartları diğer AB ülkeleri ile kıyaslandığında ucuzluğu sebebiyle daha yüksektir.

Bulgaristan Cumhuriyeti Devleti 2021 yılında genel bütçenin %4’ünü eğitim harcamalarına ayırmıştır. Bulgaristan’ın PISA testinde 78 ülke arasında farklı alanlarda yer aldığı sıralamalar şu şekildedir.

  • Matematik, okuduğunu anlama ve fen alanında yapılan testlerde: Bulgaristan, 56. sırada yer almıştır.
  • Eğitime ulaşmada fırsat eşitliği alanında: Bulgaristan, 54. sırada yer almıştır.
  • Cinsiyete ve sosyoekonomik şartlara göre gelecekten beklenti alanında: Bulgaristan 17. sırada yer almıştır.
  • Göçmen öğrenci sayısı ve sağlanan fırsat eşitliği alanında: Bulgaristan 23. sırada yer almıştır.
  • Okullara sağlanan kaynaklar alanında: Bulgaristan, 69. sırada yer almıştır.

Bulgaristan’da 51 adet üniversite vardır ve Times Higher Education sıralamasında 1001. sırada bulunan Sofya Üniversitesi Bulgaristan’ın en iyi üniversitesidir. Bulgaristan’da üniversite eğitimi görmek için Bulgaristan öğrenci vizesi alınmalıdır.

Bulgaristan’da dil eğitimi alacak kişilerin resmi ve en çok konuşulan dilin Bulgarca olması sebebi ile Bulgarca dışında herhangi bir dilde, kurs dışında pratik imkanlarının kısıtlı olduğunu göz önünde bulundurmaları gerekir. Sofya şehri Bulgaristan’da dil okulları açısından özellikle zengin imkanlara sahiptir.

Bulgaristan’da Ekonomi Nasıldır?

Bulgaristan ekonomisi,Bulgaristan’ın Batı blokuna geçmesiyle temelde açık pazar prensibini baz almış ve büyük paydanın özel sektörde kalmasını sağlamıştır. Dünya Bankası’na göre sanayileşmiş yüksek – orta sınıf gelirli ülke kategorisinde yer alan Bulgaristan, Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Platformu gibi kuruluşlara üyedir. Bulgaristan ekonomisi 2000 yılından beri %416 büyüme göstermiştir.

Bulgaristan’da kişi başına düşen milli gelir 9.830 $’dır. Bulgaristan ekonomisinde en büyük pay sahibi sektörler; enerji, madencilik, metalurji, makine üretimi, tarım ve turizmdir. Bulgaristan yıllık ihracat rakamları 33.3 milyar $, yıllık ithalat 36.3 milyar $ olmuştur. Bulgaristan ekonomisi dünyanın en büyük 68. ekonomisidir.

Bulgaristan İklimi Nasıldır?

Bulgaristan’da iklim özellikleri, sıcak karasal iklimin Orta Avrupa karakteristik iklim özellikleriyle harmanlanmış şeklidir. Bulgaristan iklimi sıcak yazlardan; uzun, soğuk kışlardan ve birbirinden belirgin olarak ayrılan mevsimlerden oluşur.

Bulgaristan’a aralık ayından mart ortalarına kadar bol miktarda kar yağar. Bulgaristan’da yılın en sıcak ayı olan temmuz ayında sıcaklık ortalama 23°C, yılın en soğuk ayı olan ocak ayında ise sıcaklık ortalama 3°C olarak ölçülür.

Bulgaristan en çok yağışı mayıs-haziran aylarında alır, yılın en kurak ayı ise ocak ayıdır. Bulgaristan yılda ortalama 685.8 mm yağış alır. Bulgaristan’da iklim özellikleri kıyı bölgelerinde daha yumuşaktır.

Bulgaristan Coğrafyası Nasıldır?

Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa’da yer alan Balkanların en büyük (110.993 km2 yüzölçümüne sahiptir.) ülkesidir ve Balkan sahasının dörtte birini kaplar. Bulgaristan’ın komşuları kuzeyde Romanya, batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, güneyde Yunanistan, güney doğusunda ise Türkiye’dir. Bulgaristan’nın doğuda Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır.

Bulgaristan’ın en yüksek yeri Rila Dağları’nın tepesi olan Musala’dır. “Musala” ismi Osmanlı’dan gelmektedir ve “Tanrı’ya yakın” anlamı taşımaktadır. Bulgaristan coğrafyası, vadiler, platolar tepeler, dağlar, derin nehirler gibi birçok çeşitli unsurdan oluşur.

Bulgaristan’ın en uzun nehri 368 km uzunluğu ile Iskar Nehri’dir. Bulgaristan’ın en büyük gölü 27 km2 alanı ile Burgas Gölü’dür.

Bulgaristan Toplum Yapısı Nasıldır?

Bulgaristan 2021 yılı itibariyle 6.951.482 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Bulgaristan’da ortalama insan ömrü 75 yıldır. Bulgaristan nüfusunun % 14.4’ü 0 – 14 yaş, % 63.8’i 15- 64 yaş, % 21.8’i 65 yaş ve üstü kişilerden oluşmaktadır.

Bulgaristan nüfusunun % 85’i Bulgar, % 10’u ise Türk’tür. Bulgaristan nüfusunun çoğunluğu Bulgaristan kültürü’nün parçası olan Ortodoks Hristiyanlığa mensuptur, Ortodoks Hristiyanlardan sonraki en büyük dini grubu Müslümanlar oluşturmaktadır. Bulgaristan nüfusu kadın - erkek oranı, 1053 / 1000’dir. Bulgaristan nüfusunun % 98’i okur yazardır.

Bulgaristan’da Eğlence Kültürü Nasıldır?

Bulgaristan eğlence hayatı, çok yönlü ve herkese hitap edebilecek kapasitededir. Sofya Opera ve Bale Salonu, Sofya Sanat Galerisi ve birçok klasik müzik sanatçısının yer aldığı çeşitli mekanlar sanatseverlerin ilgisini çekmektedir.

Gece hayatına ilgi duyan insanlar için çok sayıda gece kulübü bulunmaktadır. Birçok kült ve trend film henüz başka ülkelerde gösterime girmeden önce Bulgaristan’da yayınlanır.

Tiyatro severlerin ilgiyle takip ettiği çok sayıda tiyatro salonu ve oyunu vardır. Eğlenmek adına spor müsabakası izlemek veya spor yapmak isteyen kişiler ise çok çeşitli alanlarda müsabakalar izleyebilirler, spor salonlarında spor yapabilirler. Bulgaristan eğlence hayatı bakımından zengin alternatiflere sahiptir.

Bulgaristan’nın Eşcinsellere Yaklaşımı Nasıldır?

Bulgaristan’da eşcinseller, diğer insanların karşılaşmadığı zorluklarla yüzleşmek zorunda kalabilirler. Bulgaristan’da eşcinseller arasında cinsel ilişki yasaldır ama karşı cins çiftlerin sahip olduğu yasal haklara sahip değildirler.

Cinsel yönelime dayalı ayrımcılık 2004’ten beri, cinsiyet değişimine dayalı ayrımcılık ise 2015’ten beri yasal olarak yasaklanmıştır. Bulgaristan’da bir mahkeme 2019 yılında Fransa’da hemcinsler arasında yapılmış bir evliliği tanıyarak bir ilke imza atmıştır. Bulgaristan bir Doğu Avrupa ülkesidir ve Doğu Avrupa ülkelerinde genelde görülen eşcinsellere karşı muhafazakar bakış açısı yaygındır.

Bulgaristan’da Irkçılık Var Mı?

Bulgaristan’da ırkçılık devlet politikaları arasında bulunmamaktadır, ırkçılığa uğrayan vatandaşların hakları yasalar ile güvence altına alınmıştır. Irkçılık fikrinin insanların bireysel yaklaşımına bağlı olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

Bulgaristan İnanç Yapısı Nasıldır?

Bulgaristan Cumhuriyeti laik bir ülke olarak her vatandaşının ve ziyaretçisinin dini inanç özgürlüğünü yasalar ile güvence altına almıştır. Bulgaristan’da yer alan en büyük dini grup Ortodoks Hristiyanlarıdır ve dini inanca sahip olanların % 82’e yakınını oluştururlar.

Bulgaristan’daki ikinci en büyük topluluk ise Müslümanlardır, nüfusun yaklaşık % 7’sini oluştururlar. Bulgaristan’da dini inanca sahip olmadığını belirten kişiler nüfusun % 10’una yakınını oluşturmaktadır. Bulgaristan’da din ve mezhep özgürlüğü benimsenmiştir.

Bulgaristan Politik Anlayışı Nasıldır?

Bulgaristan Cumhuriyeti, başbakanın hükümetin lideri olduğu ve çok partili anlayışın hâkim kılındığı parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir.

Bulgaristan’ın cumhurbaşkanı eski Bulgaristan Komünist Partisi yöneticisi Rumen Radev’dir. Rumen Radev, 2016 cumhurbaşkanlığı seçimlerini oyların % 59’unu alarak Bulgaristan Sosyalist Partisi ve sol görüşlü Bulgaristan için Alternatif Partisi ortak adayı olarak kazanmıştır.

Bulgaristan 2017 milletvekili seçimlerini ise muhafazakar parti olan GERB % 32 oy ile kazanmıştır, en yakın rakipleri BSPzB (sol görüş koalisyonu) ise % 27 oy almıştır. GERB’in parti başkanı ve Bulgaristan’ın başbakanı Boyko Borisov’dur. Bulgaristan siyasi görünüm açısından diğer balkan ülkelerine benerlik gösterir.

Bulgaristanda Suç Oranları Nasıldır?

10000 kişi arasında rastlanan Bulgaristan suç oranları, aşağıda verilmiştir.

SuçOranYoğunluk
Suç oranı36.82Düşük
Son 3 yılda artan suç oranı48.05Ortalama
Ev soygunu38.56Düşük
Darp veya soygun30.37Düşük
Araba hırsızlığı36.92Düşük
Araba içerisinde bulunan eşya hırsızlığı43.10Ortalama
Kişiye saldırma31.50Düşük
Aşağılama, nefret söylemi32.10Düşük
Ten rengi, etnik köken, mensup olunan din veya cinsiyet yüzünden fiziksel saldırıya maruz kalma26.59Düşük
Uyuşturucu kullanımına bağlı saldırganlık42.76Ortalama
Mülke saldırı47.16Ortalama
Silahlı soygun26.86Düşük
Yolsuzluk ve rüşvet77.68Yüksek

Bulgaristan’da yaşayan insanların kendilerini güvenli hissedip hissetmediğine dair yapılan bir anketin sonucu aşağıda yer almaktadır.

Gündüz vakti yalnız yürürken kendini güvende hisseden insanların oranı85.58Çok yüksek
Gece vakti yalnız yürürken kendini güvende hisseden insanların oranı58.16Ortalama

Bulgaristan 2008 – 2019 yılları arasında yapılan incelemeler sonucu Dünya Barış Endeksi’ne göre 189 ülke arasından en güvenli 26. ülke olmuştur.

Bulgaristan’ya Yerleşmek için Nedenler Nedir?

Bulgaristan son dönemde, özellikle sakin emeklilik hayatı geçirmek isteyen T.C vatandaşlarının ve Türkiye’de maddi sıkıntı çeken mavi yaka çalışanlarının ilgi odağı haline gelmiştir.

Bulgaristan’a yerleşmek için başlıca nedenler aşağıda listelenmiştir.

  • Bulgaristan, İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde ortalamanın üstünde puana sahip olarak yaşam şartları açısından üst – orta sınıf ülkeler arasına girmiştir.
  • Bulgaristan, Avrupa Birliği üye ülkelerindendir bu sebeple çoğu alanda yeterliliği otoritelerce onaylanmıştır.
  • Bulgaristan yaşam masrafları açısından Avrupa’da yer alan en uygun ülkelerden biridir.
  • Bulgaristan yeşil çevresi ve muhteşem doğa güzellikleri ile bilinmektedir
  • Bulgaristan çok çeşitli eğlence imkanlarına sahiptir.
  • Bulgaristan zengin tarihi ve kültürel yapısı ile ön plana çıkmaktadır.
  • Bulgaristan Avrupa’nın en güvenli başkentlerinden biri olan Sofya’ya sahiptir.
  • Bulgaristan iklimi sayesinde kış mevsiminde kar, yaz mevsiminde bolca güneş görülebilir.
  • Bulgaristan’da işsizlik oranı % 7’dir.
  • Bulgaristan’da iş arayanlar için istihdam edilme oranı % 55’dir.
  • Bulgaristan’da ortalama insan ömrü 75 yıldır.
  • Bulgaristan fikir ve düşünce hürriyetine saygı gösteren bir yapı ile yönetilmektedir.
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: