Finlandiya Yemekleri ve Mutfak Kültürü

Finlandiya Mutfağına Dair: Finlandiya Yemekleri ve Yemek Kültürü Nasıldır?

Finlandiya mutfağı, Finlandiyalıların geleneksel yemeklerini ve tarih boyunca süren ve gelişen pişirme tarzlarını tanımlamaktadır. Finlandiya mutfağında patates, et ve balık oldukça yaygın malzemelerdir. Bu nedenle benzer malzemeler kullanan komşu ülke İsveç ile damak tatları ve ülke mutfakları açısından benzerlikler taşımaktadır. Ancak Finlandiya mutfağını İsveç mutfağından ayıran en önemli özellik yemeklerde ve yemek malzemelerinde şekeri çok daha az tercih etmeleridir. Örneğin Finlandiya mutfağında çok önemli yeri olan çavdar unu, İsveç’te çok daha baharatlı ve tatlı bir aromaya sahipken Finlandiya’da kullanılan çavdar unu ise tamamen şekersiz ve neredeyse acı bir tada sahiptir.

Ülkeye ilk kez gelen insanların büyük bir kısmı Fin mutfağına kolay adapte olsa da bazıları bu nedenle Finlandiya yemeklerine alışmakta zorlanmaktadır. Fin mutfağı ayrıca Alman ve Rus mutfağıyla da benzerlikler taşımaktadır ve Finlandiya’nın geleneksel yemekleri diğer iki ülkede de tüketilmektedir. Ülkede ayrıca fast food zincirleri de yaygın olarak bulunmaktadır.

Çağlar öncesinde ana geçim kaynağı tarım olan Finlandiya, bu nedenle mutfaklarında da sebze ve meyve kullanmıştır. Ancak ülkenin soğuk iklimi nedeniyle meyve ve sebzeler yılın sadece belirli dönemlerinde yetiştirilmiştir ve bu yüzden özellikle patates gibi doyurucu temel gıda maddeleri, mutfağın ana malzemelerini oluşturmuştur. Tarımdan alınan verimin iklim şartları nedeniyle gittikçe azalması, farklı gıda arayışlarına geçilmesine neden olmuştur. Balıkçılık, avcılık ve hayvancılık ülke çapında popüler olmaya başlamış ve ülke mutfağında patates ile birlikte en yaygın gıda malzemeleri balık ve et olmuştur. Günümüzde ise balık, et ve sebze zenginliği konusunda önemli bir ülke olması nedeniyle Finlandiya mutfağındaki tariflerde taze sebzeler ve etler kullanılmakta, konserve ürünlere pek fazla yer verilmemektedir.

Finlandiya’nın Temel Gıda Maddesi Nedir?

Finlandiya mutfağı hem tarım ürünlerini hem de et ürünlerini temel alan zengin bir mutfaktır. Günümüzde Avrupa’nın çeşitli ülke vatandaşlarının beslenme alışkanlıklarına da etki ettiği görülen Finlandiya mutfağı yıllar içinde oldukça değişmiş ve gelişmiştir. Finlandiya hükümeti uzun yıllardır yürüttüğü çalışmalarla Fin mutfağını tanıtmak ve özellikle Avrupalı turistlerin bu mutfağı yakından tanımalarını sağlamak adına çalışmalar yürütmektedir.

Finlandiya mutfağının değişmeyen en önemli özelliklerinden birisi yemeklerinde patatesin yeridir. Pek çok ülke mutfağının önemli bir temel gıda malzemesi olan patates, Finlandiya mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Bunun yanı sıra yemeklerde çavdar unu pek çok Avrupa ülkesine göre daha sık tercih edilmektedir ve Finlandiya mutfağına ait pek çok yemek tarifinde patates ve çavdar unu göze çarpmaktadır. Ancak buna rağmen ülkede en çok tüketilen un, buğday unudur.

Finlandiya’nın Yaygın Gıda Maddeleri Nelerdir?

Finlandiya mutfağında neredeyse her türde yemek bulunmaktadır. Bu nedenle yemeklerde kullanılan gıda maddeleri de oldukça çeşitlidir. Bunun yanı sıra ülkede hamburger ve pizza gibi fast food gıdaların da tüketiliyor olması ülke çapındaki gıda çeşitliliğine büyük bir katkıda bulunmaktadır.

Balıkçılık, hayvancılık ve tarımın yapıldığı Finlandiya, nüfusunun da çok kalabalık olmaması sebebiyle vatandaşlarına yeterli gıda çeşitliliğini sunmaktadır. Coğrafi şartlar gereği Finlandiya iklimi sadece birkaç ay tarım yapılabilmesine izin verdiği için ülkede sadece belirli meyve ve sebzeler yetiştirilmektedir. Özellikle pasta yapımında kullanılan böğürtlen, dut, yaban mersini gibi meyveler oldukça popülerdir.

Finlandiya yemeklerinde en yaygın tüketilen gıda maddeleri aşağıda listelenmiştir.

  • Et ürünleri: Tavuk eti, sığır eti, domuz eti, geyik eti
  • Süt ürünleri: Tereyağı, yoğurt, süt, peynir
  • Tahıllar: Çavdar, buğday, yulaf, pirinç
  • Sebze: Patates, havuç, lahana, dereotu
  • Balık: Somon balığı, ringa balığı, gökkuşağı alabalığı

Finlandiya’nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Finlandiya’nın geleneksel yemekleri, Finlandiya ve çevresindeki topraklarda yaşayan insanlar tarafından asırlar boyunca yapılmış ve günümüzde hala bu coğrafyadaki popülerliğini korumayı başarmıştır. Tarihte iklim şartlarının yer yer çok zorlaştığı Finlandiya’da bu nedenle bazı yemekler daha dayanıklı ve uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilecek şekilde hazırlanmıştır. Bazı türler ise günlük hayatta tüketilmek için hazırlanan yapımı kolay yemek türleridir.

Geleneksel Finlandiya yemeklerinden bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Balıklı Börek (Kalakukko): Bir ekmek veya hamur işi parçasının içerisine balık ve et yerleştirilip pişirilmesiyle hazırlanan bir yemek türüdür.
  • Fin Ekmeği (Ruisleipä): Çavdar unundan yapılan ekşi mayalı bir ekmek türüdür.
  • Geyik Eti Sote (Poronkäristys): Finlandiya’da popüler bir et çeşidi olan geyik etiyle hazırlanan bu yemek, türü yüksek protein miktarı ve düşük yağ oranıyla ünlüdür.
  • Kremalı Somon Çorbası (Lohikeitto): Finlandiya’daki en popüler balık türü olan somon balığından hazırlanan bu çorba patates, pırasa ve bazen havuç ve dereotu da içermektedir.
  • Ekmek Peyniri (Leipäjuusto): Finlandiya’nın küçük bir bölgesinde yapılan ve daha sonra tüm ülkede ünlü hale gelen bu peynir türü fırında pişirilerek hazırlanır ve hafif şekerli bir tada sahiptir.
  • Pirinçli Çörek (Karjalanpiirakka): Finlandiya’nın Karelya bölgesinden çıkmış olan bu çörek türü çavdar unundan yapılmış bir hamurun içine pirinç lapası konulmasıyla hazırlanmaktadır. Finlandiya’da genellikle üzerine tereyağı ve peynir konularak yenmektedir.

Finlandiya Modern Mutfağı Nasıldır?

Finlandiya’da günümüzde en çok tüketilen yemeklerin pek çoğu ülkeye özgü yemeklerden oluşmaktadır. Ancak son yıllarda artan restoran zincirleri nedeniyle Finlandiya öğle yemeği büyük çoğunluk fast food tüketmektedir. Finlandiya’da özellikle pizza ve hamburger tüketimi oldukça yaygındır. Finlandiya merkezli bir pizza zinciri olan Kotipizza’nın ülkede 290 şubesi bulunmaktadır. Yine bir Fin markası olan hamburger zinciri Hesburger ise ülkenin en büyük ikinci fast food zinciri konumundadır. Bunun dışında ülkede yaklaşık bin civarında kebap satan restoran mevcuttur. Ülkede pizza satan restoranların önemli bir kısmı kebap, kebap satan restoranların da önemli bir kısmı pizza da satmaktadır. Finlandiya’daki kebap dükkanlarının önemli bir kısmı Türkler tarafından yönetilmektedir.

En Çok Bilinen Finlandiya Yemekleri Nelerdir?

Finlandiya, pek çok farklı yemek türünün popüler olduğu ülkelerden birisidir. Fin mutfağında neredeyse her damak zevkine hitap eden farklı çeşitte yemek çeşitleri mevcuttur. Finlandiya meşhur yemekleri Avrupa’nın pek çok farklı ülkesinde de bulunabilmektedir.

En çok bilinen Finlandiya yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Leipäjuusto (Ekmek Peyniri): İnek sütünden yapılan bir taze peynir türüdür.
  • Karjalanpiirakka (Pirinçli Çörek): Çavdar unu ve pirinç lapasından yapılan bir çörek türüdür. Pratik olması sebebiyle Finlandiya’da en çok satılan yiyeceklerden biridir.
  • Ruisleipä (Ekşi Çavdar Ekmeği): Finlandiya’ya özgü ekşi mayalı bir ekmek türüdür.
  • Lohikeitto (Kremalı Somon Çorbası): Somon balığı, pırasa ve patates içeren bir çorba türüdür.
  • Kalakukko (Balıklı Börek): Balığın çavdar unundan yapılmış hamurun içerisinde pişirilmesiyle yapılan bir yemek türüdür.
  • Salmiakki (Tuzlu Şeker): Meyan kökünden yapılan tuzlu bir şeker türüdür. Finlandiya’nın en popüler şekerlerinden biridir ve tüm Kuzey ülkelerinde Tyrkisk peber (Türk biberi) adıyla da bilinmektedir.

Finlandiya’da En Çok Tüketilen Yemekler Hangileridir?

Finlandiya’da en çok tüketilen yemek Kesko şirketinin verilerine göre fırında pişmiş somondur. Ardından et ve makarna kasserolü ve köfte gelmektedir.

Finlandiya’da en çok tüketilen yemekler aşağıda listelenmiştir.

  • Fırında pişmiş somon
  • Et ve makarna kasserolü
  • Köfte
  • Kıyma soslu makarna
  • Ev yapımı pizza
  • Lazanya
  • Tortilla
  • Kızarmış balık
  • Balık çorbası

Finlandiya yemek fiyatları, yemeğin ev yapımı veya dışardan olmasına göre değişiklik göstermektedir.

Özel Günlerde Finlandiya Mutfağında Neler Pişer?

Finlandiya’da çeşitli özel günleri kutlamak için evlerde farklı yemekler hazırlanmaktadır. Bu yemeklerden bazıları Fin mutfağı dahilinde günlük hayatta da hazırlanan yemeklerden oluşurken, bazı yemekler ise sadece bu önemli gün için özel olarak hazırlanmaktadır.

Finlandiya’da Noel geceleri diğer gecelerden daha farklı ve anlamlıdır. Geleneksel Finlandiya yemekleri yanında güveç kaplarda pişirilen çeşitli yemekler, salatalar ve balıklar Noel gecesinin olmazsa olmaz geleneklerinin başında gelmektedir ve bu özel hazırlanan yemekleriyle birlikte Noel gecesi Finlandiya kültürü için çok önemli bir yere sahiptir.

Finlandiya’da Noel gecesi hazırlanan yemekler aşağıda listelenmiştir.

  • Tuzlanmış somon balığı
  • Kırmızı pancar salatası
  • Havuçlu güveç
  • Yaban turplu güveç
  • Noel jambonu
  • Pirinç lapası
  • Noel kurabiyeleri

Finlandiya’da kutlanan özel günlerden bir diğeri ise Paskalya’dır. Pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Finlandiya’da da Paskalya için özel yemekler hazırlanmaktadır. Finlandiya’da insanlar bu özel günü genellikle aileleriyle baş başa geçirmeyi tercih etmektedirler, dolayısıyla bu özel gün için hazırlanan yemekler her zamankinden daha özenle hazırlanmaktadır.

Finlandiya’da Paskalya gecesi için hazırlanan yemekler aşağıda listelenmiştir.

  • Mämmi (çavdar ve malt ile yapılan bir tür puding)
  • Pasha (peynir, yumurta ve krema ile yapılan bir tür puding)
  • Kızartılmış kuzu eti
  • Haşlanmış yumurta

Azizler Günü ve Aziz Stephen Günü gibi günler de Finlandiya’da kutlanan ve resmi tatil olan diğer özel günler arasındadır. Yılbaşı da ülkede büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Ancak bu özel günlerde insanlar dışarıda vakit geçirmeyi tercih etmektedirler ve Noel ve Paskalya’nın aksine evlerde özel yemekler yapılmamaktadır. Finlandiya’da yerleşmiş bir Cadılar Bayramı kutlama geleneği yoktur, sadece çocuklar okullarda özel kostümler giyerek kutlamaktadır.

1866-1868 Fin Kıtlığı Finlandiya Yemek Kültürünü Nasıl Etkilemiştir?

Finlandiya, 1866-1868 yılları arasında önemli bir kıtlık sorunuyla yüz yüze gelmiştir. Nüfusun %8.5’i açlıktan hayatını kaybetmiştir. Kıtlıktan en çok etkilenen bölgeler Satakunta, Tavastia, Ostrobothnia ve Kuzey Karelya’dır. Bu bölgeler kıtlıktan çok yüksek oranda etkilenmiş ve buralarda yaşayan neredeyse her 5 kişiden 1’i hayatını kaybetmiştir.

Kıtlığın ana nedeni 1866 yılının yaz mevsiminin son derece yağmurlu geçmesi ve ülkedeki neredeyse her tarlayı olumsuz etkilemesidir. Ülkede yetişen patates, turp, havuç gibi sebzeler daha olgunlaşmadan çürümüş ve sonbaharda ekilen tahıllar elverişsiz koşullar nedeniyle toplanamamıştır. Daha sonrasında gelen kış mevsimi de zorlu geçmiş, mayıs 1867’de ölçülen 1.8°C’lik sıcaklık ise Helsinki’nin gördüğü en soğuk mayıs ayı olarak tarihe geçmiştir. Ülke çapındaki göl ve nehirlerin büyük bir kısmı haziran ayına kadar donmuş bir vaziyette kalmıştır.

1867 yılının eylül ayı dondurucu bir soğukla birlikte gelmiş ve Finlandiya’da yaşayan insanların mahsullerini talan etmiştir. 1867’nin sonbahar mevsiminde binlerce insan açlıktan ölmeye başlamıştır. Dönemin yönetimi bu durumun ciddiyetini çok geç fark etmiş ve yeterli bütçeye sahip olmadıkları için Avrupa pazarından yiyecek ihracatı yapamamıştır. Bazı şehirlerde yardım merkezleri kurulmaya çalışılmış, ancak aç durumda olanlara sadece un çorbası verilebilmiştir. ABD’den tahıl yardımı alınmış, ancak Finlandiya’nın etrafını kaplayan buzlar nedeniyle ülkeye getirilememiştir. Yiyecek bulamayan köylüler, çam ağaçlarının kabuklarını yiyerek hayatta kalmaya çalışmışlardır.

1868 yılında hava normale dönmeye başlamış ve bu yılın hasadı ortalama hasat miktarının çok daha üzerinde olmuştur. Buna rağmen önceki yılın getirdiği bulaşıcı hastalıklar 1868 yılında da pek çok insanın ölümüne neden olmuştur. Bu kıtlık Finlandiya tarihindeki son kıtlıktır.

Kıtlık döneminde patates ve diğer sebzeleri tüketemeyen Finlandiya halkı, tarlaları ekmek ve sütünü kullanmak için beslediği sığır etlerini yemek zorunda kalmıştır. Bu durum, kıtlık dönemi ve sonrasında tarlayı ekmekte zorlanan köylülerin farklı sebzelere de yönelmesine neden olmuştur. Ayrıca bu dönemin sonlarında Avrupa’dan çeşitli yiyecekler ülkeye getirilmiştir. Kıtlık sonrası zor durumda olan Finlandiya vatandaşlarının önemli bir kısmı Rusya’ya göç etmek zorunda kalmıştır. Günümüzde Rusya nüfusunun %1.5’e yakın bir kısmını Finler oluşturmaktadır.

Finlandiya Gastronomi Turizmi ile İlgili Günümüz Stratejileri Nasıldır?

Finlandiya, düşük nüfusuyla kıyaslandığında Avrupa mutfağında etkili olan ülkelerden birisidir. Ülkenin ünlü yemeklerinin pek çoğu diğer kuzey ülkelerinde de tüketilmekte, bazı yemek türleri ise tüm Avrupa’da ve Amerika’da bilinmektedir. Ülkeye gelen turistlerin büyük bir kısmı Finlandiya mutfağının çeşitliliğinden memnun kalmaktadır.

Finlandiya devleti ve ülkenin turizm organizasyonları da ülke mutfağını çeşitli ülkelerdeki geniş kitlelere ulaştırmak ve daha fazla kişinin Finlandiya’yı ziyaret ederek Fin mutfağını yakından görmesi için çalışmalar yürütmektedir. Örneğin, Finlandiya hükümetinin başlattığı VisitFinland isimli hareket ülke çapında gastronomi turları düzenlemekte ve ülkenin farklı bölgelerinin mutfaklarını yeni kişilere tanıtmayı amaçlamaktadır. Finlandiya’nın kendi mutfağını tarif ederken kullandığı ifadeler ise; yenilikçi, saf ve özgün olmasıdır.

Finlandiya Yemekleri ve Yemek Tarifleri

Finlandiya’nın yemekleri sadece Finlandiya’da değil tüm dünyada tercih edilen yemeklerdir. Finlandiya yemekleri tarifleri bu yüzden tarif kitaplarının önemli parçalarındandır. Yazının devamında en popüler Finlandiya yemeklerinden bazılarının pratik tarifleri verilmiştir.

Tarifi verilen Finlandiya yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Karjalanpiirakka
  • Ruisleipä
  • Leipäjuusto
  • Kalakukko

Karjalanpiirakka Nedir, Nasıl Yapılır?

Karjalanpiirakka, Finlandiya’nın Karelya bölgesine özgü bir çörek türüdür. Karelya çöreği veya Karelya tartı ismiyle de bilinen bu geleneksel yiyecek sadece Finlandiya’da değil, Estonya ve Rusya’da da yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Karelya çöreğinin temel malzemeleri ise çavdar unundan yapılmış hamur ve bu hamurun içine yerleştirilen pirinç lapası veya patates püresidir. Finlandiya’da sadece evlerde değil kafelerde, restoranlarda ve dondurulmuş haliyle marketlerin raflarında bile kolayca bulunabilmektedir.

Karjalanpiirakka (Karelya çöreği) için gereken malzemeler aşağıda listelenmiştir.

  • 1 litre süt
  • 2 bardak su
  • 1 bardak pirinç
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 bardak çavdar unu
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım bardak çok amaçlı un

Karjalanpiirakka (Karelya çöreği) hazırlanması için gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  1. Bir bardak su kaynatılır ve içine bir bardak pirinç eklenir. Pirinç suyu çekene kadar pişirilir.
  2. Üzerine bir paket süt eklenir ve kaynayana kadar iyice karıştırılır. Düşük ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir ve üzerine bir çay kaşığı kadar tuz eklenir. Ardından soğumaya bırakılır.
  3. Pirinç lapası soğuduğu esnada hamur hazırlanmalıdır. Bunun için bir bardak suyun içine yarım bardak çok amaçlı un, 2 bardak çavdar unu ve bir çay kaşığı tuz eklenir ve iyice karıştırılır ve hamur haline getirilir.
  4. Hamur, unla kaplı bir sofraya yerleştirilir ve küçük parçalar halinde kesilir. Bu parçalara yuvarlak şekiller verilir.
  5. Her yuvarlak şeklin içine yaklaşık 3 çay kaşığı kadar pirinç lapası yerleştirilir. Hamur oval bir şekil alacak biçimde kenarları iyice kapatılır, orta kısımda ise pirinç lapasının bir kısmı açıkta bırakılır. Üzeri hamur ile kapatılmamalıdır.
  6. Çörekler, pişirme kağıdı yerleştirilmiş fırın tepsisine konulur. Üzerlerine eritilmiş tereyağı veya eritilmiş tereyağı-sıcak süt karışımı bir fırça yardımıyla sürülür.
  7. 275°C sıcaklıktaki fırında 10-15 dakika pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine tekrar tereyağı sürülür ve soğumaya bırakılır.
  8. Küçük bir kasede yarım bardak tereyağ ve 2 adet haşlanmış yumurta iyice karıştırılır ve çöreklerin üzerine sürülerek servise hazır hale getirilir.

Ruisleipa Nedir, Nasıl Yapılır?

Fin usulü çavdar ekmeği veya kısaca Fin ekmeği olarak da bilinen ruisleipä, Finlandiya mutfağına özgü ekşi mayalı bir ekmek türüdür. Finlandiya dışındaki ülkelerde bile Fin ekmeği adıyla oldukça popüler olan bu çavdarlı ekmek çeşidi, Fin mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden biridir. Yapılışı çok zor olmamakla birlikte ekşi tadı elde edebilmek adına uzun süre dinlenmeye bırakılması gerektiği için tarifi hayata geçirmek uzun sürebilmektedir.

Ruisleipä için gereken malzemeler aşağıda listelenmiştir.

  • Ekşi hamur mayası için yarım bardak çavdar unu ve yarım bardak su veya süt
  • 2 bardak ılık su
  • 3 buçuk bardak çavdar unu
  • 1 paket kuru maya
  • Çeyrek bardak ılık su
  • 2 çay kaşığı deniz tuzu
  • 3 bardak beyaz un

Ruisleipä hazırlamak için gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  1. Yarım bardak süt veya su bir kaseye boşaltılır. Üzerine çavdar ununu ilave edilir ve iyice karıştırılır.
  2. Bu karışım, üzerinde kabarcıklar oluşana ve ekşi bir koku yayana kadar üstü açık bir şekilde sıcak bir ortamda bekletilir.
  3. Hazır olan ekşi hamur mayası bir karıştırma kabına konulur, üzerine 2 bardak ılık su ilave edilir ve iyice karıştırılır.
  4. Bir bardak çavdar unu eklenir ve tekrar iyice karıştırılır.
  5. Karışımın üzeri nemli bir bezle kapatılarak ılık bir ortamda beklemeye bırakılır. İstenilen ekşilik derecesine göre 24-48 saat arası bekletilir.
  6. Bekleme süresinin ardından bir paket kuru maya çeyrek bardak ılık suda eritilir ve ekşi karışımın içine döküp karıştırılır. Tuz ve kalan çavdar unu da eklenir ve tekrar iyice karıştırılır. Beyaz un yavaş yavaş karışıma dökülür ve her döküşte düzenli olarak karıştırmaya devam edilir.
  7. Sert bir hamur haline geldikten sonra karıştırma kabının içinde 15 dakika bekletilir.
  8. Karışım, unla kaplı bir sofraya dökülür ve hamur pürüzsüz hale gelene kadar yoğrulur.
  9. Hamur, hafif yağlanmış bir kaba yerleştirilerek kabarmaya bırakılır.
  10. Kabardıktan sonra hamur kaptan çıkarılır ve 2 parçaya bölünür. Bu parçalar önce oklavayla düzleştirilir ve ardından yuvarlak bir şekil verilir. Üzerine biraz daha çavdar unu serpilir.
  11. Yuvarlak hamur şekilleri pişirme kağıdıyla birlikte fırın tepsisine yerleştirilir. Üzeri örtülür ve ılık bir ortamda yarım saat boyunca kabarmaya bırakılır.
  12. Fırında 190°C sıcaklıkta 45 dakika boyunca veya ekmek hafif kahverengi hale gelene kadar pişirilir.
  13. Soğutmaya bırakılır ve soğuduktan sonra tarif tamamlanmış olur.

Leipajuusto Nedir, Nasıl Yapılır?

Leipajuusto, Finlandiya’ya özgü bir peynir türüdür. Ekmek peyniri olarak da bilinen bu peynir türü fırında pişirilerek hazırlanır. Kahvaltı sofralarının önemli bir parçasıdır, genellikle üzerine reçel veya bal sürülerek tercih edilir.

Leipajuusto için gereken malzemeler aşağıda listelenmiştir.

  • 8 litre süt
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı peynir mayası

Leipajuusto hazırlamak için gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  1. Süt 30 °C sıcaklığa gelene kadar ısıtılır. Isıtılan sütün içerisine nişasta, şeker, tuz ve maya eklenir. İyice karıştırılır.
  2. Karışımın pelteleşmesi için 20-50 dakika arası beklenir.
  3. Daha sonra karışımın içindeki pıhtıların ayrılması için karıştırılır ve ardından 5-10 dakika daha beklenir.
  4. Pelte haline gelmiş karışım bir pasta kalıbına boşaltılır.
  5. 200°C sıcaklıktaki fırında yaklaşık 15-20 dakika boyunca her tarafı kızarana kadar pişirilir ve ardından soğumaya bırakılır.

Kalakukko Nedir, Nasıl Yapılır?

Kalakukko veya Fin balıklı böreği, Finlandiya tarihinin en eski yemek çeşitlerinden birisidir. Uzun süre bozulmadan muhafaza edilebildiği için özellikle eski çağlardaki uzun yolculukların olmazsa olmaz yiyeceklerinden birisi olmuştur. Günümüzde pek çok farklı çeşidi yapılmaktadır.

Kalakukko için gereken malzemeler aşağıda listelenmiştir.

  • 700 gram çavdar unu
  • 200 gram çok amaçlı un
  • 800 gram balık (tatlısu levreği gibi küçük boyutlu balıklar)
  • 200 gram dana döş
  • 1 buçuk bardak su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı tereyağı

Kalakukko hazırlamak için gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  1. Su, tuz ve unlar bir kaba konulur ve iyice karıştırılır. Hamur haline getirilir.
  2. Merdane yardımıyla hamur, yaklaşık 1 cm kalınlığında ve ortası kenarlarından daha kalın olacak biçimde dairesel bir ekmek şekline sokulur. Hamurun orta kısmına çavdar unu serpilir.
  3. Temizlenmiş balık, tuz ve dana döş hamurun ortasına kat kat yerleştirilir. Hamurun kenarları iyice kapatılır.
  4. Hamur ters çevrilir ve fırın tepsisine yerleştirilir.
  5. 200°C sıcaklıkta kahverengiye yakın bir renk tonu kazanana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir.
  6. Daha sonra bir folyo ile sarılır, fırının sıcaklığı 100°C’ye düşürülür ve 5-6 saat daha pişirilir.
  7. Fırından çıkarıldıktan sonra bir havluyla sarılır ve yumuşamaya bırakılır.
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: