Hindistan Coğrafyası

Hindistan Coğrafyası: Hindistan'ın Coğrafi Özellikleri Nasıldır?

Hindistan, toplam 3.287.263 kilometrekare alanıyla dünyadaki en büyük yedinci ülkedir. Geniş arazisinde barındırdığı çok çeşitli fiziksel özellikleri Hindistanı coğrafi açıdan eşsiz kılmaktadır. Soğuk dağları, kurak çölleri, uçsuz bucaksız ovaları, sıcak ve nemli platoları, geniş deniz kıyılarını ve tropik adalarıyla pek çok farklı coğrafi özellikleri bünyesinde barındırmaktadır.

Hindistan'ın kuzeyinde, dünyanın en yüksek zirvelerine sahip Himalayalar bulunur. Himalaya eteklerinden orta Hindistan Vindhyachal Dağları’na kadar Hint-Ganj Ovası bulunur. Himalaya Dağları dünyanın en yüksek ve en engebeli dağlar olup soğuk kutup rüzgarlarına karşı ve Orta Asya’dan esen soğuk katabatik rüzgarlarına bariyer görevi görürler; bu sebeple Hindistan kış ve yaz aylarında sıcaktır. Himalayalar’daki zirvelerin çoğu yıl boyunca karla kaplıdır. Dünyanın iki büyük eko bölgesi arasında sınır olarak kabul edilen Himalaya Dağları, sayısız nehir ve verimli Hint-Ganj ovalarına su sağlamaktadır.

Hint-Ganj ovaları, Himalaya Dağları’na paralel uzanırlar. Hint-Ganj kuşağı, sayısız nehir tarafından alüvyon birikmesiyle oluşan, dünyanın kesintisiz en geniş alüvyon bölgesidir. Bölge yeraltı su kaynakları açısından da zengindir. Hint-Ganj Ovası’nda yetiştirilen mahsuller pirinç, buğday, mısır, şeker kamışı ve pamuktur.

Büyük Hint Çölü olarak bilinen Thar Çölü, batı Hindistan’ın önemli bir bölümünü oluşturan sıcak bir çöldür. Çöl, güneybatı musonunun Bengal Körfezi yağmur bölgesinde yer almasına rağmen Arap Denizi’ne paralelliği nedeniyle fazla yağış almamaktadır.

Hindistan’ın büyük nehir olarak sınıflandırılan on iki nehri, Himalaya ve Karakurum Sıradağları, Orta Hindistan’da Vindhya ve Satpura aralığı ve Batı Hindistan’da Sahyadri veya Batı Ghats adlı üç ana havzanın birinden doğmaktadır. Himalaya nehir ağları karla beslenir ve yıl boyunca sürekli bir akışa sahiptir. Diğer iki havza, musonlara bağımlıdır ve kurak mevsimlerde derelere dönüşmektedir.

Ganj Nehri, yüksek Himalaya yaylalarındaki akarsuların birleşmesinden doğar. Ganj Nehri, Yamuna Nehri ile birleşerek Ganj Ovaları olara bilinen geniş ve verimli bir havza oluşturarak dünyadaki en yoğun insan nüfusunu beslemektedir.

Çok geniş bir coğrafyada bulunan Hindistan’ın hava koşulları da çok geniş bir yelpazeden oluşmaktadır. Güney Hindistan'daki iklim yakındaki kıyılar nedeniyle Kuzey Hindistan'a kıyasla daha nemli ve daha sıcaktır. Ülkenin güney kısmında kışın sıcaklıklar 10 derecenin altına düşmemektedir ve yaz aylarında 40 dereceyi aşmaktadır. Hindistan, altı ana iklim tipine ev sahipliği yapmaktadır ve bir çok bölgenin tamamen farklı mikro iklimlere sahip olması Hindistanı iklimsel açıdan dünyanın en çeşitli ülkelerinden biri yapmaktadır.

Dağlardan, nehirlerden ve çöllerden oluşan Hindistan, dünyadaki memelilerinin %7’sinden fazlasına ve dünyadaki kuş ve balıkların %12’sine ev sahipliği yapmaktadır. Bengal kaplanı, Hint kurdu, Hint kobrası ve tembel ayı gibi bir çok vahşi hayvanı bünyesinde barındırmaktadır.

Hindistan Hangi Kıtadadır?

Hindistan, Asya kıtasının güneyinde bulunmaktadır; Doğu ve Batı Asya arasında önemli bir konuma sahiptir.

Hindistan'ın Coğrafi Konumu Nasıldır?

Hindistan kuzey yarım kürede, 8°4’ kuzey ile 37° 6’ kuzey paralelleri arasında ve 68°7’ ile 97°25’ doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Kuzeybatısında Pakistan, kuzeyinde Keşmir eyaleti, kuzeydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti, Nepal ve Butan, güneydoğusunda Bangladeş, doğusunda ise Myanmar bulunmaktadır.

Hindistan'ın Denize Kıyısı Var Mıdır?

Hindistan'ın güneyde Hint Okyanusu’na, batıda Umman Denizi’ne ve doğuda Bengal Körfezi’ne kıyısı bulunmaktadır.

Hindistan Kıyı Şeridi Uzunluğu Ne Kadardır?

Hindistan'ın kıyı şeridi uzunluğu 7.517 kilometredir.

Hindistan Cumhuriyeti'nin Yüzölçümü Nedir?

Hindistan Cumhuriyeti’nin yüzölçümü 3.287.590 kilometrekaredir. Hindistan yüzölçümüne göre dünyanın en büyük 7. ülkesidir.

Hindistan’ın Komşu Ülkeleri Hangileridir?

Hindistan; doğusunda Myanmar, güneydoğusunda Bangladeş, kuzeydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti, Nepal ve Butan, kuzeyinde Kaşmir ve kuzeybatısında Pakistan ile komşudur.

Hindistan ile Türkiye Arasındaki Mesafe Kaç Kilometredir?

Hindistan ile Türkiye arasındaki mesafe, başkentler dikkate alındığında yaklaşık 4.215 kilometredir.

Hindistan'ın Coğrafi Bölgeleri Nelerdir?

Hindistan altı coğrafi bölgeye ayrılmaktadır.

Hindistan'ın coğrafi bölgeleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kuzey Dağları
  • Yarımada Platosu
  • Hint-Ganj Ovası veya Kuzey Ovaları
  • Tar Çölü (Büyük Hint Çölü)
  • Kıyı Ovaları
  • Adalar

Hindistan'ın Fiziki Haritası Nasıldır?

Hindistan'ın Fiziki Haritası Nasıldır?
Hindistan'ın Fiziki Haritası Nasıldır?

Hindistan fiziki yapı olarak Dekkan Platosu, Ganj Ovası ve Himalayalar olmak üzere üç bölüme ayrılır. Dekkan Platosu, Gat Dağları ile çevrili platodur. Himalaya’nın dağlarından doğan Ganj Nehri’nin kollarının suladığı Ganj Ovası bulunmaktadır. Ganj, Brahmaputra, Narbada, Godavari, Krişna ve İndus ülkedeki önemli akarsulardır. Ganj ve Brahmaputra Hindistan’ın en büyük nehridir. Himalaya bölgesi kuzeyde 2400 kilometre uzunluğunda olup, en yüksek yeri 8882 metre ile Everest Tepesi’dir.

Hindistan Dağları Hangileridir?

Hindistan’da adlandırılmış olan 13.857 dağ bulunmaktadır. Kanchenjunga Hindistan’ın en yüksek dağı ve dünyanın en yüksek üçüncü dağıdır. Nanda Devi, Saltoro Kangri, Saser Kangri en yüksek Hindistan dağlarıdır. Hindistan, Pakistan, Çin, Nepal ve Butan’da bulunan 2400 kilometre uzunluğundaki Himalayalar, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında bulunmaktadır.

Himalaya Dağları Nerededir?

Himalaya Dağları Nerededir?
Himalaya Dağları Nerededir?

Himalayalar Hindistan’ın Ladakh, Jammu, Keşmir, Himachal, Pradesh, Uttarakhand, Sikkim, Batı Bengal ve Arunachal Pradesh olmak üzere yedi eyalet ve bir bölgesinde bulunmaktadır. Hindistan ve Nepal arasında bulunan ve Himalaya sıradağlarının bir parçası olan Kanchenjunga dünyanın üçüncü en yüksek dağıdır. Nanda Devi, Kanchenjunga’dan sonra Hindistan'daki en yüksek ikinci dağdır.

Himalayalar Hindistan levhası ve Asya levhası arasındaki kıtasal çarpışması sonucunda oluşmuştur. Yaklaşık 50 milyon yaşında olan Himalayalar en genç sıradağlar arasında yer almaktadır. Himalaya Dağları biyolojik açıdan çok çeşitlidir, bazı eteklerinde tropikal iklim gözlenirken, en yüksek noktalarında kar ve buzullar bulunmaktadır. Himalaya Dağları, kar leoparı, kaplan ve Tibet koyunu gibi egzotik hayvanların yaşam yeridir. Himalayalar göllerin ve nehirlerin ana kaynağıdır. Himalaya Dağları Hindistan’ın doğal güzellikleri arasında olup Hindistan’da gezilecek yerler arasındadır. Himalaya Dağlarının Hindistan bölgesini ziyaret etmek için en ideal zaman ekim ve mart aylarıdır.

Hindistan'da Bulunan Nehirler Hangileridir?

Hindistan’da bulunan en önemli nehirler aşağıda listelenmiştir.

  • Ganj Nehri: Ganj Nehri 2.704 kilometre uzunluğundaki, Hindistan’ın kuzey topraklarından ve Bangladeş'ten geçen bir akarsudur. Doğu yönüne akan nehir, Brahmaputra Nehri ile birlikte Bengal Körfezi’ne dökülmektedir.
  • Yamuna Nehri: 1.376 kilometre uzunluğundaki nehir, Ganj Nehri’ne dökülerek Delhi’nin su ihtiyacının %70’ini karşılamaktadır.
  • Brahmaputra Nehri: Kaynağını Tibet’ten alıp, Bengal Körfezi’ne dökülen, 2900 kilometre uzunluğundaki bir nehirdir.
  • İndus Nehri: 3.200 kilometre uzunluğundaki nehir Umman Denizi’ne dökülmektedir.
  • Mahanadi Nehri: 900 kilometre uzunluğundaki nehir Chhattisgarh’dan başlayarak Bengal Körfezi’ne dökülmektedir.
  • Godavari Nehri: 1.465 kilometre uzunluğundaki nehir Maharaştra eyaletinden başlayarak Bengal Körfezi’ne dökülmektedir.
  • Krişna Nehri: 1.400 kilometre uzunluğa sahip nehir Mahabaleshwar şehri yakınlarındaki kaynağından doğarak Bengal Körfezi’ne dökülmektedir.
  • Kaveri Nehri: 800 kilometre uzunluğundaki nehir Karnataka eyaletinden başlayarak Bengal Körfezi’ne dökülmektedir.
  • Narmada Nehri: 1312 kilometre uzunluğundaki nehir, Madhya Pradesh’den başlayarak Arap Denizi’ne bölgesine dökülmektedir.
  • Tapti Nehri: 724 kilometre uzunluğundaki nehir Madhya Pradesh’den başlayarak Arap Denizi’ne dökülmektedir.

Ganj Nehri Nerededir?

Ganj Nehri Nerededir?
Ganj Nehri Nerededir?

Hindistan’ın kuzeyindeki topraklardan ve Bangladeş’ten geçen Ganj Nehri doğu yönünde ilerleyerek Bengal Körfezi’ne doğru akar ve Brahmaputra Nehri ile birlikte körfeze dökülmektedir. 2.704 kilometre uzunluğuna sahip olan Ganj, Himalaya yaylarındaki Bhagirathi ve Alakanda akarsularının birleşiminden doğmaktadır. Ganj Nehri, havzasında yaşayan ve günlük ihtiyaçlarını nehirden karşılayan milyonlarca insan için hayati öneme sahiptir. Ganj deltası üzerine kurulu olan Kalküta ve Howrah bölgesinde jüt, makine, kağıt ve tüketim maddeleri önemli bir yere sahiptir. Hinduizm inanışına göre kutsal olan Ganj Nehri’nin suyu dünyanın en kirli sularından biri olarak kabul edilmektedir; ancak pek çok Hindu tarafından şifalı olarak kabul edilmektedir.

Hindistan'da Bulunan Göller Nelerdir?

Hindistan’da toplam 298 adet göl bulunmaktadır.

En önemli 10 Hint gölü aşağıda listelenmiştir.

  • Pulicat Gölü, Andhra Pradesh
  • Hussain Sagar Gölü, Telangana
  • Chandubi Gölü, Assam
  • Dal Gölü, Jammu Keşmir
  • Agara Gölü, Karnataka
  • Shivsagar Gölü, Maharashtra
  • Loktak Gölü, Manipur
  • Chilika Gölü, Odisha
  • Umiam Gölü, Meghalaya
  • Vembanad Gölü, Kerala

Chilika Gölü Nerededir?

Chilika Gölü Nerededir?
Chilika Gölü Nerededir?

Chilika Gölü, Hindistan’ın doğu kıyısındaki Odisha eyaletinin Puri, Khurda ve Ganjam bölgelerinde bulunmaktadır. 1.100 kilometrekarelik bir alana yayılan Chilika Gölü, Vembanad Gölü’nden sonra Hindistan’ın en büyük gölüdür. Chilika Gölü göçmen kuşlar için kışı geçirme bölgesidir; tehdit altındaki bir dizi bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Göl geniş bir balıkçılık ekosistemine sahiptir, göl kıyısındaki ve adalardaki halk balıkçılık yaparak hayatlarını sürdürmektedir.

Hindistan Şelaleleri Hangileridir?

Hindistan’da toplam 50 adet şelale bulunmaktadır.

Hindistan’ın en yüksek 10 şelalesi aşağıda listelenmiştir.

  • Nohkalikai Şelaleleri: 340 metre yüksekliğindeki şelale Meghalaya’da bulunmaktadır.
  • Nohsngithiang Şelaleleri: 315 metre yüksekliğinde olup Meghalaya’da bulunmaktadır.
  • Dudhsagar Şelaleleri: 310 metre yüksekliğinde olup Hindistan’ın Goa eyaletinde bulunmaktadır.
  • Kynrem Şelaleleri: 305 metre yüksekliğindeki şelale Meghalaya’da bulunmaktadır.
  • Meenmutty Şelaleleri: 300 metre yüksekliğinde olup Kerala eyaletinde bulunmaktadır.
  • Thalaiyar Şelaleleri: 297 metre yüksekliğindeki şelaleler Tamil Nadu eyaletinde bulunmaktadır.
  • Barkana Şelaleleri: 259 metre yüksekliğindeki şelale Karnataka eyaletinde bulunmaktadır.
  • Jog Şelaleleri: 253 metre yüksekliğindeki şelale Karnataka eyaletinde bulunmaktadır.
  • Khandadhar Şelaleleri: 244 metre yüksekliğindeki şelale Odisha eyaletinde bulunmaktadır
  • Vantawng Şelaleri: 229 metre yüksekliğindeki şelale Mizoram eyaletinde bulunmaktadır.

Nohkalikai Şelalesi Nerededir?

Nohkalikai Şelalesi Nerededir?
Nohkalikai Şelalesi Nerededir?

Hindistan’ın Meghalaya eyaletindeki Khasi tepelerinde bulunan Nohkalikai Şelaleleri, 340 metre yüksekliği ile Hindistan'daki en yüksek dalış şelalesidir. Dünyanın en yağışlı yerlerinden olan Cherrapunji yakınlarında bulunan Nohkalikai Şelaleleri, küçük bir platonun üzerinde biriken yağmur sularıyla beslenmektedir ve aralık ayından şubat ayına kadar olan kurak mevsimde gücü azalmaktadır. Şelalenin altında sıradışı yeşil tonuyla bir dalış havuzu bulunmaktadır.

Hindistan Coğrafyası Vahşi Hayvanların Yaşamı için Elverişli Midir?

Hindistan vahşi hayvanların yaşamı için elverişli bir ülkedir. Hindistan kuzeyde Himalayalar’a, güneyde yaprak dökmeyen yağmur ormanlarına ve batının kumlarından doğunun bataklıklarına kadar uzanan çok çeşitli ekosisteme ve biyoçeşitliliğe sahiptir. Hindistan; Hint-Burma sıcak noktası, Batı Gat ve Doğu Himalayalar ile dünyanın 36 biyolojik çeşitlilik noktasından üçünü içermektedir. Güney Hindistan’ın yeşil ormanları Hint filine, Hindistan’ın kuzeydoğu eyaletinde bulunan Hint Yarımadası Hint gergedanına, Gujarat’daki Kutch’un Küçük Rann’daki kuru toplarında yaşayan Hint vahşi eşeğine ev sahipliği yapmaktadır.

Hindistan'da Yaşayan Yabani Hayvanlar Hangileridir?

Hindistan'da Yaşayan Yabani Hayvanlar Hangileridir?
Hindistan'da Yaşayan Yabani Hayvanlar Hangileridir?

Hindistan’da yaşayan yabani hayvanlar aşağıda listelenmiştir.

  • Bengal kaplanı
  • Hint fili
  • Hint gergedanı
  • Asya aslanı
  • Tembel ayı
  • Hint leoparı
  • Yabani su bufalosu
  • Hint vahşi eşeği
  • Mavi boğa

Hindistan'ın Doğal Kaynakları Nelerdir?

Hindistan yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Hindistan; dünya demir rezervlerinin %25’ine ve mika rezervlerinin %80’ine sahiptir. Hindistan’da ayrıca krom, bakır, kurşun, kömür, altın, gümüş, bakır, uranyum, titanyum ve petrol gibi diğer yeraltı madenleri de çıkarılmaktadır.

Hint Okyanusunda oluşan nehirler, göller ve körfezler gibi iç su kaynakları balıkçılık alanında yaklaşık altı milyon kişi iş imkanı sağlamaktadır. Hindistan’ın verimli tarım alanlarında pirinç, şeker, pamuk yer fıstığı gibi pek çok tarım ürünü yetiştirilip ihraç edilmektedir, Hindistan ekonomisi sanayi gücünü barındırmasına rağmen, Hindistan tarım ülkesi olmaya devam etmektedir. Hindistan topraklarının %22’lik kısmı ormanlıktır; ormanlardan kereste yanında ilaç hammaddesi ve reçine elde edilmektedir.

Hindistan'da Bulunan Madenler Nelerdir?

Hindistan’da bulunan madenler aşağıda listelenmiştir.

  • Elmas
  • Demir
  • Manganez
  • Bakır
  • Kömür
  • Petrol
  • Altın
  • Uranyum
  • Boksit

Hindistan’da Görülen Toprak Türleri Nelerdir?

Hindistan’da bulunan toprak çeşitlerinden başlıcaları; siyah, tuzlu su, laterit, dağ, çöl alüvyon, kırmızı, sarı ve turba topraklarıdır. Kara toprak Hindistan’ın Dekkan ve Madhya Pradesh yaylalarında, salin toprağı Orissa ve Kerala’nın alçak arazilerinde, latern toprağı Ratnagiri bölgesinde bulunmaktadır.

Hindistan topraklarının yarısında ekim yapılmaktadır ve tarım topraklarının %80’ine tahıl ekilmektedir. Hindistan tarım ürünleri oldukça çeşitlidir, Malabar ve Kromandel kıyılarında pirinç ve şeker kamışı yetiştirilirken, kuzeyindeki Ganj Ovası ve Bengal Körfezi kıyıları verimli topraklar olup her çeşit ürün alınmaktadır. Hindistan çay, susam, mercimek, yerfıstığı ve nohut üretiminde dünyada birinci sırada; şeker kamışı, soğan ve hint keneviri üretiminde ikinci sırada yer almaktadır. Hindistan’da tarım ve hayvancılık ekonominin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Hindistan Deprem Ülkesi Midir?

Hindistan Deprem Ülkesi Midir?
Hindistan Deprem Ülkesi Midir?

Hindistan’ın tarihinde yıkıcı depremler bulunmaktadır ve ülkenin 2050 yılına kadar depremlere maruz kalacağı tahmin edilmektedir. Hindistan'ın Keşmir, Batı ve Orta Himalayaları, Kuzey ve Orta Bihar bölgesi Kutch Rann ve Andaman ve Nicobar adaları çok yüksek hasar riski bölgesinde yer almaktadırlar. Jammu, Ladakh, Sikkim ve Hindistan'ın başkenti Delhi, yüksek hasar riskli bölge olarak nitelendirilmektedir.

Hindistan'daki Doğal Koruma Alanları Nelerdir?

Hindistan’ın doğal koruma alanları aşağıda listelenmiştir.

  • Corbett Ulusal Parkı
  • Ranthambore Ulusal Parkı
  • Kaziranga Milli Parkı
  • Keoladeo Ulusal Parkı
  • Manas Milli Parkı

Hindistan Coğrafyası Ülke İklimini Nasıl Etkiler?

Ekvatorun kuzeyinde yer alan Hindistan iklimi, musonlar, alize rüzgarları, sıcak ve düzensiz yağışlardan etkilenmektedir. Hindistan yazları yağışlı, kışları ise kurak geçmektedir. Hindistan’da sıcak iklim, muson iklimi ve serin iklim olmak üzere üç çeşit iklim görülmektedir.

Hindistan’ın coğrafyası ve jeolojik yapısı iklimini etkilemektedir. Himalayalar, buzlu Tibet Platosundan ve kuzeydeki Orta Asya'dan gelen soğuk katabatik rüzgarlarını keserek, Hindistan iklimi için önemli bir etkiye sahiptir, Himalayalar’ın kestiği soğuk rüzgarlar nedeniyle kuzey Hindistan sıcak bir iklime sahiptir. Batıdaki deniz kıyısı yıl boyu sıcaktır.

Hindistan'ın bitki örtüsü bölgenin aldığı yağış miktarına, deniz seviyesine olan uzaklığa ve yapısına göre çeşitlilik göstermektedir. Arunachal Pradesh, Meghalaya, Assam, Nagaland ve Andaman adalarında görülen tropikal yağmur ormanları yıl boyunca yapraklarını dökmezve altındaki su hiçbir zaman kurumaz. Himalaya Dağları’nın alt eteklerinde görülen muson tipi bitki örtüsü bambu, sandal gibi değerli ağaçları barındırmaktadır. Makilik alanlardan oluşan bitki örtüsü genelde tarım amaçlı kullanılmaktadır. Yarı çöl ve çölden oluşan Hindistan bitki örtüsü yağmur yağışının az olduğu yerlerde görülmektedir; Hindistan yaban hurması adıyla bilinen Khajur bu bölgede yetişmektedir.

Hindistan Coğrafyasının Kültür Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Hindistan coğrafyasının genişliği ve iklimi Hint kültürünü çeşitli şekillerde etkilemiştir. Hindistan’da 1600’den fazla dil ve lehçe konuşulmaktadır. Hindistan’daki fiziksel özelliklerdeki farklılıklar ve doğal engeller, bölgelerin siyasi ve kültürel birimlerin oluşturmuştur.

Tarihi boyunca Hindistan kültürü Dharmik dinlerinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Ülke iklimi tarıma elverişli olsada halkın çoğunluğu nüfus yoğunluğu sebebiyle yetersiz beslenmektedir. Hindistan geleneklerine göre Ganj Nehri’ne girmek kutsal kabul edilmektedir ve bu nehirde yıkanmak günahlardan arınmak anlamına gelmektedir. Çok kültürlü ve etnikli olan Hindistan’da, çok çeşitli festivaller ve dini bayramları kutlanmaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: