Hollanda Göçmenlik Başvurusu

2023'te Hollanda Göçmenlik Şartları ve Başvuru İşlemleri

Hollanda 2. Dünya Savaşı’nın ardından büyük ölçüde göç almaya başlamış ve bununla birlikte göçmen politikaları geliştirilmiştir. Hollanda Hükümeti, nitelikli göçmen alımının ve yabancı işletmelerin ülke ekonomisine büyük oranda katkıda bulunması sebebiyle kanun ve politikalarla göçü destekler.

Hollanda'ya göç konusunda dikkat çeken bazı veriler şu şekildedir. 

  • Hollanda'nın 17.6 milyonluk nüfusunun %26'sını göçmenler oluşturur. 
  • Göçmen nüfusun en yoğun olduğu Hollanda şehirleri Amsterdam, Rotterdam, Lahey ve Utrecht’tir.
  • Cia.gov sitesinin 2022 yılı verilerine göre, 2021 yılında 252.528 kişi Hollanda'ya göç etmiştir. 
  • Hollanda'ya göçmen alımının en yoğun yapıldığı ülkeler; Suriye, Türkiye, İran, Eritre, Cezayir, Yemen, Fas, Irak, Moldova, Nijerya ve Arnavutluk olarak sıralanır.

Bu makalede Hollanda'ya yasal olarak hangi yollarla göç edilebileceğine ve göçmenlik prosedürüne ilişkin bilmeniz gerekenler derlenmiştir.

Hollanda göçmenlik ve vize danışmanlığı için: 0850 241 1868

Hollanda Göçmen Alıyor Mu?

Hollanda Göçmen Alımı

Evet, Hollanda Krallığı 2023 yılında göçmen alımı yapmaktadır. Çalışma, eğitim, yatırım veya aile birleşimi gibi nedenlerle Hollanda'ya göçmenlik başvurusu yapılabilir.

Yabancılar tarafından yaşamak için sıkça tercih edilen Hollanda Krallığı, her yıl çok sayıda göçmen alımı yapmaktadır. 

Hollanda Göç Yasası; düzensiz göçü önleme, AB ve Hollanda'da dayanışmaya dayalı bir sığınma sistemine ulaşma, yasa dışı ikamet ile mücadele, entegrasyon ve yasal göç yollarının teşvik edilmesini amaçlamaktadır.

Hollanda Göçmenlik Şartları

Hollanda göçmenlik şartları başvuru yapılacak göçmenlik programına göre değişiklik göstermektedir.

Tüm programlar için geçerli Hollanda göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda'ya geçerli bir MVV vizesi ile giriş yapmak
  • Geçerliliği en az 2 yıl olan bir pasaporta sahip olmak
  • Hollanda’da bulunulacak süre boyunca yeterli mali gelir veya birikime sahip olmak
  • Adli sicil kaydının bulunmaması

Hollanda'ya Yerleşmek İçin Göçmenlik Seçenekleri

Hollanda'ya Yerleşmek

Hollanda'ya yerleşmek üzere göçmenlik başvurusu yapılabilen durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda’da yasal olarak ikamet eden (Hollanda vatandaşı veya Hollanda oturum izni sahibi) biri ile evlenmek veya evli durumda olmak
  • Hollanda’da 1. ve 2. dereceden akrabaların bulunması ve aile birleşimi başvurusu yapmak
  • Hollanda’da devam edecek uzun süreli eğitim (lisans, yüksek lisans, doktora ya da staj) programına kabul edilmiş olmak 
  • Hollanda’da 3 aydan daha uzun süreli bir dil eğitimine kabul edilmiş olmak
  • Misafir öğretim görevlisi ya da yükseköğretim görevlisi olarak mesleği Hollanda’da devam ettirmeyi amaçlamak
  • Hollanda’da  yatırımcı olarak iş kurmak ya da işe ortak olmak 
  • Hollanda’da işçi olarak bir şirkette iş bulmuş olmak

Çalışma Yoluyla Hollanda'ya Göç

Çalışmak için Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunmadan önce Hollanda’daki bir işveren tarafından iş daveti almış olmanız gerekir. 

Hollanda’da bir işveren tarafından işe alınan yabancılar, başvurularının olumlu sonuçlanması durumunda Hollanda çalışma izni için başvurmaya hak kazanmaktadır. 

Çalışma izni almak için öncelikle Hollanda çalışma vizesi için başvuruda bulunulması ve Türk vatandaşları için aynı zamanda Hollanda geçici oturma izni alınması gerekmektedir.

Hollanda’da çalışmak için göçmenlik kaydı türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Düzenli ücretli işçi göçmenlik kaydı
  • Mevsimlik işçi göçmenlik kaydı
  • Şirket içi transfer göçmenlik kaydı
  • Önemli start-up personeli göçmenlik kaydı
  • Yüksek vasıflı göçmenler göçmenlik kaydı
  • Misafir öğretim görevlisi göçmenlik kaydı
  • Stajyer doktor ve araştırmacı göçmenlik kaydı

Eğitim Yoluyla Hollanda Göçmenlik Başvurusu

Eğitim yoluyla Hollanda göçmenlik başvuruları, geçerli bir Hollanda öğrenci vizesi alarak yapılır. Bunun için, Hollanda Krallığı'ndaki bir eğitim kurumu tarafından 90 günden fazla sürecek bir programa kabul edilmiş olmalısınız.

Öğrenci olarak Hollanda göçmenlik başvurusu Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi resmi sitesi üzerinden başvuru formu doldurularak yapılır. Hollanda’da eğitim gören göçmenler Hollanda öğrenci vizesi ile eğitim süreleri boyunca Hollanda’da öğrencilere tanınan haklara sahip olmaktadır ve Hollanda’da ikamet edebilmektedir.

Aile Birleşimi Yoluyla Hollanda'ya Yerleşmek

Hollanda aile birleşimi göçmenlik başvurusu ile bireyler Hollanda’da yaşayan aile üyeleri ya da partnerlerinin yanına gidebilir ve onlarla beraber yaşayabilir. Hollanda aile birleşimi başvuruları Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi resmi sitesi üzerinden yapılmaktadır.

Göçmen olarak Hollanda aile birleşimi vizesi almak için öncelikle yabancılar için temel vatandaşlık entegrasyon sınavına girilmeli, ardından vize başvuru işlemlerine geçilmelidir. Aile birleşimi başvurusu olumlu sonuçlandığı takdirde MVV vizesi ile Hollanda'ya giriş yapılıp oturum izni alınabilmektedir.

İş Aramak için Hollanda'ya Göç Etmek

Hollanda’ya göç etmek isteyen yüksek eğitimli bireyler (yüksek vasıflı göçmenler, misafir öğretim görevlileri, stajyer doktor ve araştırmacılar), Hollanda’da iş aramak üzere oryantasyon oturum izni başvurusu yapabilirler.

Onaylanması halinde 1 yıllık verilen Hollanda iş arama vizesi, geçerlilik süresi boyunca Hollanda'da ikamet etme ve iş arama olanağı sağlar. Yüksek eğitimli bireyler Hollanda’da oryantasyon yılı boyunca çalışma izni almadan çalışabilirler.

Yatırım Yoluyla Hollanda'ya Göç

Hollanda yatırımcı vizesi ile gereken şartları sağlayan yabancı yatırımcılar Hollanda'ya göç edebilmektedir. Hollanda’da şirket kurarak oturum izni almak, ülkede vizesiz serbest dolaşım hakkı ve oturum izninden aile üyelerinin de yararlanmasına imkan sağlar. 

Değerlendirme süresi ortalama 3 ay olan Hollanda yatırımcı vizesi işlemleri, yatırım detayları hakkında ekstra araştırma ihtiyacı olursa 3 ay daha uzatılabilir.

Hollanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda Göçmenlik Başvurusu

Hollanda göçmenlik başvurusu yapmak için öncelikle hangi kategoriden göçmenlik başvurusu yapılacağı belirlenmelidir. Size uygun olan Hollanda göçmenlik kategorisi belirlendikten sonra, Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) tarafından istenen evraklar ve şartlar sağlanmalıdır.

Hollanda göçmenlik başvurusu için resmi web sitesi üzerinden, kişiye uygun olan kategori için online başvuru formu doldurulmalıdır. Daha sonra formda listelenen başvuru evrakları eksiksiz olarak ve istenen özelliklerde hazırlanmalıdır.

Ardından Ankara Hollanda Büyükelçiliği veya Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu'ndan MVV vizesi (geçici oturum izni) için randevu alınır. Randevuda hazırlanan evraklar konsolosluk birimine teslim edilir ve biyometri kaydı verilerek başvuru tamamlanır. 

Sonraki adımda başvuru formu ve evraklarının birer kopyasının Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IND) gönderilmesi gerekir. 

Göçmenlik başvurusu onaylanan kişiler, geçerli pasaport ve MVV vizesi ile Hollanda’ya seyahat edebilir ve IND ofisinden ikamet iznini teslim alabilirler.

Hollanda Göçmenlik Kayıt Ücreti

Hollanda göçmenlik kayıt ücreti başvuru yaptığınız uzun süreli vize türüne bağlı olarak 210 ila 2173 euro arasında değişmektedir.

Başvuru formu Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’ne ulaştıktan sonra, başvuru sahibine göçmenlik kayıt ücreti miktarı ve ödeme yöntemini içeren bir mektup gönderilir.

Sık Sorulan Sorular

Hollanda göçmenlik işlemleri konusunda merkezimize sıklıkla yöneltilen sorulara ve cevaplarımıza aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.

Hollanda'ya Göç Etmek İçin Dil Şartı Aranır Mı?

Hollanda'daki birçok şirket ve işletme, İngilizce konuşan göçmenlere fırsatlar sunduğu için Felemenkçe dil şartı aranmamaktadır. Ancak Felemenkçeyi bilmek, daha kolay bir iş bulunması, sosyal hayatta iletişim kurulması ve günlük hayatta önem teşkil eden faaliyetlerde faydalı olacaktır.

Hollanda Yüksek Nitelikli Göçmen Programı Nedir?

Hollanda yüksek nitelikli göçmen programı, AB/AEA veya İsviçre dışından gelen yüksek vasıflı çalışanlar için kolaylaştırılmış bir göç süreci olup, uzmanlaşmış becerilere sahip kişiler için Hollanda oturma ve çalışma izni verir. 

Hollanda yüksek nitelikli göçmen programı yeterli Felemenkçe, İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden en az birisini bilen, en az lisans mezunu ve Türkiye’de en az 3 yıl bir şirkette çalışmış olan beyaz yakalı çalışanların başvuru yapmasına uygundur.

Hollanda Yüksek Nitelikli Göçmen Programı

Nitelikli göçmen istihdam etmek için Hollanda'daki işverenin, IND tarafından sponsor olarak tanınmak gibi sağlaması gereken belirli şartlar bulunur.

Hollanda Türkiye Ortaklık Anlaşması uyarınca, Türk vatandaşı olan çalışanların Hollanda'da yüksek nitelikli göçmen olarak işe alınması için tanınmış bir sponsor gerekmez.

Koşullar ve prosedürle ilgili en güncel bilgileri Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi resmi sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Hollanda’ya Göç Ettikten Sonra Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Hollanda’da göçmen olarak bulunan kişiler, ülkede oturum izniyle 5 yıl yaşadıktan ve gerekli diğer şartları karşıladıktan sonra Hollanda vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

Gerekli kriterleri sağlayan kişiler, Hollanda vatandaşlık başvurusu olumlu sonuçlandığı takdirde Hollanda pasaportu almaya hak kazanmaktadır.

Hollanda Göçmenlik Bürosu Nerededir?

Hollanda Göçmenlik Bürosu

Hollanda Göçmenlik Bürosu adres bilgileri aşağıda verilmiştir. 

Hollanda Göçmenlik Bürosu OfisleriAdres
Amsterdam ofisiPieter Calandlaan 1, 1065 KH 
Hertogenbosch ofisiBuilding 'De Magistraat', Magistratenlaan 222, 5223 MA
Lahey ofisiRijnstraat 8, 2515 XP Den Haag
 Zwolle ofisiBuilding 'La Grande Vitesse', Zuiderzeelaan 43-51, 8017 JV
Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: