İngiltere Müziği

İngiliz Müzikleri: En Ünlü İngiliz Şarkıcılar, Müzisyenler, Gruplar

İngiltere, tarih boyunca dünyanın en iyi müzikal hareketlerinden ve trendlerinden birçoğuna öncülük etmiştir. İngiliz müziği özellikle dini müzik, halk müziği, klasik müzik ve daha birçok tarzdan oluşan kültürel olarak çeşitli formlarda üretilmektedir. İngiltere’de müzik büyük ölçüde Avrupa hareketlerinden etkilenmiştir. 16. yüzyılda, Protestan Reformu İngiltere’de dini müziğe artan bir eğilimi beraberinde getirmiştir; saray müziği Avrupa ile bütünleşmesini sürdürürken, opera diğer alanlara hakim olmuştur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere, aralarında John Dowland, Thomas Morley, Thomas Tallis ve William Byrd'ın da bulunduğu birçok önemli besteci çıkarmıştır.

17. ve 18. yüzyılların Barok dönemi, resmi orkestral klasik müzikle karakterize edilmektedir. Barok üslup, özellikle kraliyet ailesi ve seçkinler arasında popüler İngiltere müzikleri arasında olmuştur. Şarkı ve dansın kombinasyonunu içeren halk müziği, Orta Çağ’dan 19. ve 20. yüzyıllarda İngiltere toplumunun sanayileşmesine kadar çeşitli biçimlerde varlığını sürdürmüştür.

1930'larda Amerikan caz müziğinin İngiliz müzik piyasasına girmesi, yerel grupların ve müzisyenlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. The Beatles, 1960’larda İngiliz rock grupları arasında zamanının en popüleri olarak muhafazakarlığın sınırlarını aşarken, gençleri ve yaşlıları performanslarına çekmiş ve tekrar tekrar dünya listelerine girmeyi başarmıştır. John Lennon, Paul McCartney, The Rolling Stones, Queen, Elton John, George Michael, Blur, Robbie Williams, Oasis, Radiohead ve Muse dahil olmak üzere İngiltere müzik piyasası birçok dev isme ev sahipliği yapmıştır.

En Ünlü İngiliz Şarkıcılar ve Müzisyenler Kimlerdir?

En ünlü İngiliz şarkıcılar ve müzisyenler aşağıda listelenmiştir.

  • David Bowie
  • Ozzy Osbourne
  • Amy Winehouse
  • Sting
  • Elton John
  • Adele
  • Robbie Williams

David Bowie Kimdir?

David Bowie Kimdir?
David Bowie Kimdir?

David Bowie, 1947 yılında Brixton’da dünyaya gelmiş, 2016 yılında 69 yaşındayken New York’ta vefat etmiştir. İngiliz şarkıcı, şarkı yazarı, aktör ve prodüktör olarak tanınan David Bowie rock, glam rock, art rock, pop rock müzik türlerinde eserler üretmiştir. 1969 senesinde ''Space Oddity'' ile 1970'te ''The Man Who Sold the World'' ve 1971'de ''Hunky Dory'' isimleriyle yayınlanan albümleriyle Birleşik Krallık müzik listelerinde üst sıraya yerleşmiştir. Yaşamı boyunca 140 milyona ulaşan rekor satışları ile dünyanın en çok satan müzisyenleri arasında yer almaktadır.

Ozzy Osbourne Kimdir?

Ozzy Osbourne Kimdir?
Ozzy Osbourne Kimdir?

Ozzy Osbourne, 1948 yılında Birmingham’da dünyaya gelmiştir. Heavy metal grubu Black Sabbath'ın baş vokalisti, aynı zamanda ikonik bir hard rock yıldızıdır. “Prince of Darkness" ya da “Godfather of Metal” olarak bilinmektedir. “Paranoid” dünyaca tanınmasını sağlayan albümlerinden biridir.

Amy Winehouse Kimdir?

Amy Winehouse Kimdir?
Amy Winehouse Kimdir?

Amy Winehouse, 1983 yılında Enfield’da dünyaya gelmiş ve 2011 yılında Camden Town’da vefat etmiştir. İngiliz şarkıcı ve şarkı sözü yazarı olan Winehouse, güçlü vokalleri ile RnB, soul ve caz türlerinde yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Winehouse'ın 2003'te çıkan ilk albümü “Frank”, başarılı satış grafiğinin yanı sıra eleştirmenler tarafından da beğenilmiş ve Merkür Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Amy Winehouse, 2006 yılında çıkardığı “Back to Black” albümü ile bağlantılı olarak beş Grammy Ödülü kazanmıştır; aynı zamanda "Rehab" ve "Valerie" gibi şarkılarıyla da hatırlanan şarkıcıdır.

Sting Kimdir?

Sting Kimdir?
Sting Kimdir?

Gordon Matthew Thomas Sumner, tanındığı sahne adıyla Sting, 1951’de Wallsend’de dünyaya gelmiştir. Müzik tarzı pop, caz, dünya müziği ve diğer türlerin iç içe geçmesiyle meydana gelmiş eklektik müziktir. Öne çıkan single'ları "If You Love Somebody Set Them Free" ve "Fortress Around Your Heart" olmuştur. 15'ten fazla Grammy'ye ek olarak, Sting çok sayıda Grammy'nin İngiliz eşdeğeri olan Brit Ödülü kazanmıştır.

Elton John Kimdir?

Elton John Kimdir?
Elton John Kimdir?

Elton John, 1947’de Middlesex Pinner’da dünyaya gelmiştir. Üstün yetenekli İngiliz şarkıcı, söz yazarı, piyanist ve besteci Elton John, 1970'lerden beri dünya çapında müzik severler tarafından popülerleştirilmiştir; olağanüstü yeteneği onu dünyanın en çok satan müzik sanatçılarından biri yapmaktadır. Bugüne kadar Birleşik Krallık ve ABD'de en çok satan single'lardan biri olan “Candle in the Wind” isimli şarkının Prenses Diana'ya yaptığı uyarlaması 33 milyon ile en çok satan single olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir.

Adele Kimdir?

Adele Kimdir?
Adele Kimdir?

Adele Laurie Blue Adkins 1988 yılında Tottenham’da dünyaya gelmiştir. Duygusal sesi ve geleneksel olarak hazırlanmış şarkılarıyla neslinin en popüler sanatçılarından olan İngiliz pop şarkıcı ve söz yazarı Adele, “Set Fire to the Rain” ile en iyi solo pop performansı dalında Grammy kazanmıştır.

Robbie Williams Kimdir?

Robbie Williams Kimdir?
Robbie Williams Kimdir?

Robbie Williams, 1974 yılında Stoke-on-Trent’te dünyaya gelmiştir. Robbie Williams, en çok satan solo şarkıcı olmadan önce kariyerine erkek grubu “Take That” ile başlamıştır.1997 yılında “Life Thru a Lens” albümü ile solo çıkış yapmıştır. Albümdeki single'ı "Angels" 800.000'den fazla satmış ve üç aydan fazla bir süre listelerde ilk 10'da kalmıştır.

En Ünlü İngiliz Müzik Grupları Hangileridir?

En ünlü İngiliz grupları aşağıda listelenmiştir.

  • The Beatles
  • Led Zeppelin
  • Pink Floyd
  • Rolling Stones
  • Queen
  • Radiohead

The Beatles Kimdir?

The Beatles Kimdir?
The Beatles Kimdir?

The Beatles, 1960 yılında Liverpool'da John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr tarafından kurulan bir İngiliz rock grubudur. Tüm zamanların en etkili grubu olarak kabul edilen Beatles, müzik endüstrisinin birçok alanında devrim yaratmış ve genellikle dönemin gençlik ve sosyokültürel hareketlerinin liderleri olarak tanınmıştır. “While My Guitar Gently Weeps”, ”A Day in the Life", “I Want to Hold Your Hand”, “Yesterday", “In My Life” ve “Come Together” en bilinen Beatles şarkıları arasındadır.

Led Zeppelin Kimdir?

Led Zeppelin Kimdir?
Led Zeppelin Kimdir?

Led Zeppelin, 1970'lerde son derece popüler olan İngiliz rock grubudur; grubun üyeleri Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones ve John Bonham’dır. Led Zeppelin'in en bilinen şarkıları arasında “Stairway to Heaven", “Dazed and Confused”, “The Immigrant Song”, “Whole Lotta Love”, “Black Dog” ve “Rock and Roll” yer almaktadır.

Pink Floyd Kimdir?

Pink Floyd Kimdir?
Pink Floyd Kimdir?

Pink Floyd, 1960'ların ön saflarında yer alan İngiliz rock grubudur; grubun üyeleri Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason, Rick Wright ve David Gilmour’dur. “Comfortably Numb", "Wish You Were Here", "Time", "Shine On You Crazy Diamond” ve “Another Brick in the Wall” en bilinen Pink Floyd şarkılarıdır.

Rolling Stones Kimdir?

Rolling Stones Kimdir?
Rolling Stones Kimdir?

Rolling Stones, 1962'de kurulan, 1960'lar sonrası karşı kültürünün benzersiz bir vizyonunu yaratmak için Chicago blues stillerinden yararlanan İngiliz rock grubudur ve orjinal üyeleri Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman ve Charlie Watts’tır. Daha sonraki üyeler Mick Taylor, Ron Wood ve Darryl Jones’tur. En popüler Rolling Stones şarkıları arasında “Gimme Shelter”, “Sympathy for the Devil”, “Paint It, Black”, “(I Can't Get No) Satisfaction” ve “Wild Horses” yer almaktadır.

Queen Kimdir?

Queen Kimdir?
Queen Kimdir?

Queen, 1970 yılında şarkıcı Freddie Mercury, gitarda Brian May, davulda Roger Taylor ve basta John Deacon tarafından kurulmuş bir İngiliz rock grubudur. Queen, heavy metal, glam rock ve kamp tiyatrosunu bir araya getirmiştir. Queen’in en popüler şarkıları arasında "Bohemian Rhapsody", "Fat Bottomed Girls", "Don't Stop Me Now", "Somebody to Love" ve "Who Wants to Live Forever" bulunmaktadır.

Radiohead Kimdir?

Radiohead Kimdir?
Radiohead Kimdir?

Radiohead, 21. yüzyılın başlarındaki en başarılı İngiliz rock grubudur. 1980'lerin ortalarında Oxfordshire'daki Abingdon Okulu'nda kurulan Radiohead, şarkıcı ve gitaristlerden oluşmaktadır; grubun üyeleri Thom Yorke, Colin Greenwood, Ed O'Brien, Phil Selway ve Jonny Greenwood’dur. Radiohead’in en bilinen şarkıları arasında “Paranoid Android”, “Creep”, “Fake Plastic Trees”, “Karma Police” ve “Everything In Its Right Place” yer almaktadır.

İngiltere Müzik Kültürü Nasıl Oluşmuştur?

İngiltere’de müziğin kökenleri, sıradan insanlar tarafından söylenen şarkılar ve dans müziklerine dayanmaktadır. Şarkılar ve dans müzikleri İngiltere’de nesilden nesile yazılı olmayan biçimde aktarılmıştır ve 1920'lerde gençler arasında ragtime ve caz popülerleşmiştir; 1930'larda Swing ve caz, popüler olmaya devam etmiştir.

1940'larda İkinci Dünya Savaşı dönemi ile birlikte hızlı, çılgın ve genellikle Amerikan dans müziği ön plana çıkmıştır. 1950'lerde İngiltere’nin müzik kültürü içerisinde rock and roll popüler olmuştur. 1970'lerin sonunda punk hareketi İngiltere'de başlamıştır. Punk tarzı İngiliz grupları bu dönemde The Sex Pistols ve The Clash’tır. Punk tarzı Mohikanlar, esaret kıyafetleri, çengelli iğneler, piercingler ve bovver botlar olmuştur. 1980'ler, Run DMC, Grandmaster Flash ve Furious Five gibi gruplar şeklinde güçlü Amerikan etkileriyle hip hop ve rap müziğinin yükselişine tanık olmuştur.

1990'larda Britpop adı verilen Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da ve ayrıca İngiltere'de büyük etki yaratan başarılı İngiliz grupların yeni dalgası ortaya çıkmıştır. Klasik besteciler veya caz müzisyenlerine nispeten pop müzik türü İngiliz kültürü içerisinde daha fazla rağbet görmektedir. Günümüzde İngiltere’de gençlerin çoğu punk, garaj, house, rock ve pop müzik dinlemektedir.

İngiltere Halk Müzikleri Nasıldır?

İngiltere'nin halk müziği, Orta Çağ döneminden beri var olan geleneğe dayalı bir müzik türünü tanımlamaktadır. Halk müziği geleneksel olarak topluluklar içinde sözlü olarak aktarılan veya daha sonra basılan ve ardından ses kayıtları haline getirilen müzik türüdür.

Terim olarak İngiliz halk müziği hem geleneksel İngiliz müziğine hem de geleneksel tarzda bestelenen veya sunulan müziğe atıfta bulunmak için kullanılmaktadır. İngilizce türküler, deniz ilahileri, çocuk oyun şarkıları, ilahiler ve sokak çığlıklarıyla örneklenen halk müziği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve diğer eski kolonilerin halk müziği ve hatta ilahileri üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştur.

En Ünlü İngiliz Klasik Müzik Bestecileri Kimlerdir?

En ünlü İngiliz klasik müzik bestecileri arasında 1505-1585 yılları arasında yaşayan, İngiliz kilise müziğinin ilerlemesinde hala kilit figürlerden biri olarak kabul edilen Thomas Tallis yer almaktadır. 1539-1623 yılları arasında yaşayan Rönesans müziğinin İngiliz bestecisi William Byrd, 470'den fazla bestesi ile Avrupa Rönesans müziğinin en büyük bestecilerinden biri olarak ün kazanmıştır.

1659-1695 yılları arasında yaşayan Henry Purcell, ölümünden yüzyıllar sonra bile İngiliz müzik tarihinde önemli bir yer tutmakta, zamanında 'The English Orpheus' olarak övülen müziği, ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Hubert Parry 1848-1918 yılları arasında yaşamış olmasına rağmen, tüm zamanların en etkili İngiliz bestecilerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1872-1958 yılları arasında yaşamını sürdüren İngiliz ünlüler arasından Ralph Vaughan Williams, gelecek nesillere aktarmak üzere halk müziği ve ilahiler toplamak için kırsala seyahat eden ilk bestecilerdendir.

İngiltere’deki Müzik Okulları Hangileridir?

İngiltere’de müzik eğitimi almak için en iyi müzik okulları arasında Londra, Manchester, Bristol, Brighton, Dublin ve Berlin'de şubeleri bulunan İngiliz ve İrlanda Modern Müzik Enstitüsü, Leeds Müzik Koleji, Londra merkezli Çağdaş Müzik Performansı Enstitüsü, Guildford’daki Çağdaş Müzik Akademisi, Liverpool’da bulunan Liverpool Sahne Sanatları Enstitüsü, Birmingham’da bulunan Birmingham Konservatuarı ve Londra merkezli Guildhall Müzik ve Drama Okulu yer almaktadır.

En Popüler İngiltere Müzik Festivalleri Nelerdir?

En Popüler İngiltere Müzik Festivalleri Nelerdir?
En Popüler İngiltere Müzik Festivalleri Nelerdir?

En popüler İngiltere müzik festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Glastonbury: 22-26 Haziran tarihleri arasında Pilton’da yapılan festival, dünyanın en ünlü müzik ve sahne sanatları festivallerinden biridir. Rock ve poptan minimal house, tekno ve tam gaz davuldan basa kadar geniş yelpazedeki her türü kucaklayan müzikseverler için uygundur.
  • All Points East: Ağustos ayında Doğu Londra'daki Victoria Park'ta düzenlenmektedir.
  • Y Not Festival: 29-31 temmuz tarihleri arasında Peak District'in kalbinde bir dizi rock, indie ve alternatif müzik sergileyen bağımsız bir Birleşik Krallık müzik festivalidir.
  • Boundary Brighton: Brighton'ın en büyük elektronik müzik festivalidir ve her eylül ayında şehrin Stanmer Park'ında düzenlenmektedir.
  • Field Day: Başkent Londra’nın en sevilen festivallerinden biridir. Canlı performanslar, hip-hop ve house, techno'yu sergileyen DJ setleri içermektedir.

Birleşik Krallık'a seyahat edebilmek için vize muafiyetine dahil olmayan ülkelerin vatandaşları, turizm faaliyetleri için standart UK turist vizesi başvurusu yapmalıdır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: