İsveç Çalışma İzni

İsveç Çalışma İzni Hakkında

İsveç; göçmen dostu yasaları, sakinlerine kariyerlerinde ilerlemeleri için sunduğu büyük fırsatlar, ülkeye özel çalışma kültürü ve 6 saatlik düzenli mesai saatleri ile yabancı uyruklu bireylerin kariyerlerine devam etmek için sıklıkla tercih ettikleri bir ülkedir. İsveç’te bulunan İş ve Çalışma Kurumlarını Denetleme Kurumu ve Çalışma Ortamı Yasası ülkede çalışan bireylerin tümü için koruyucu konumdadır ve bu sebeple ülkede çalışma koşulları açısından işçi ve çalışan dostu bir ortam sunulmaktadır. İsveç’te iş ortamında ırk, din, cins ve yaş ayrımı bulunmaması ve koşulların herkes için eşit olması ülkeyi çalışmak ve yerleşmek için yabancı uyruklu bireylere oldukça çekici kılmaktadır. İsveç yeniliklere, gelişime ve sürekli olarak öğrenmeye açık iş ortamlarına sahiptir.

İsveç’te çalışma izni kişiye ülkede oturma ve çalışma haklarını verir ve bu iznin alınması için öncelikle kişinin bir iş teklifi almış olması gerekir. Çalışma vizesi İsveç’e ait uzun süreli vize türlerinden birisidir ve vize hamiline ve ailesine 90 günden uzun bir süre boyunca İsveç’te yaşama ve çalışma hakkı verir.

Türkiye'den yapılan vize başvurularında en yüksek kabul oranına sahip akredite acente olan Vizem.net, İsveç'te bulunan bir işverenden geçerli bir iş teklifi alan kişilere İsveç çalışma izni başvurularında danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Hangi Kişilerin İsveç Çalışma İzni Alması Gerekmez?

İsveç’te çalışmak için çalışma iznine ihtiyaç duyulmayan durumlar aşağıda paylaşılmıştır.

  • Uluslararası bir şirkette, şirket için İsveç'te geçici olarak toplam bir yıldan az çalışan uzmanların çalışma izni almasına gerek yoktur. AB dışında ikamet eden uzmanlar İsveç'te 90 günden daha az bir süre çalıştıkları takdirde çalışma izni şartından muaf tutulur. İstisna olarak, BİT düzenlemelerine tabi olan uzmanların çalışma izni alması gerekir.
  • 12 aylık bir süre boyunca toplam üç aya kadar uluslararası bir şirkette; uygulamalı deneyime, şirket içi eğitime veya diğer beceri gelişimine katılan çalışanların çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • 12 aylık bir süre boyunca toplam üç aya kadar bir ticari işlem çerçevesinde; eğitim, test, teslimatların hazırlanması veya tamamlanması veya benzer faaliyetlere katılan kişilerin çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • Diplomatlar ve konsolosluk görevlilerinin yanı sıra aileleri ve çalışanlarının çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • Makinelerin kurulumu ya da onarımı ile bağlantılı olarak acil bir durumda iki aya kadar, montajcıların veya teknik eğitimcilerin çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • İsveç'e giriş yaptıktan sonra bir aya kadar belirli şirketlerin radyo veya televizyon yayını için geçici iş yapacak kişilerin çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • Sanatçının yerleşik bir aranjör tarafından 12 aylık bir süre boyunca 14 güne kadar davet edilmesi şartıyla sanatçılar, teknisyenler ve diğer tur personelinin çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • 12 ay boyunca üç aya kadar uluslararası yarışmalara katılan profesyonel sporcular ve görevlilerin çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • İsveç dışında istihdam edilen uluslararası ticari trafikte demir yolu personeli ve kamyon şoförlerinin çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • Turist otobüslerinin sürücüleri ve personelinin üç aya kadar çalışma izni almalarına gerek yoktur.
  • İsveç'te şubesi veya ofisi olmayan bir şirkette geçici olarak satış elemanı, gazeteci vb. olarak çalışan temsilcilerin çalışma izni almalarına gerek yoktur.
  • İsveç'i üç aya kadar ziyaret eden bir kişi için istihdam edilen bakıcıların çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • 12 aylık bir süre boyunca toplam üç aya kadar araştırma, öğretim veya ders verme faaliyetlerine katılan yükseköğretim kurumlarındaki araştırmacılar veya öğretmenlerin çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • Başka bir AB ülkesinde araştırma yapmak için oturma iznine sahip olan ve araştırmalarının bir kısmını İsveç'te onaylı bir araştırma fonu kuruluşu ile yürütecek olan araştırmacıların çalışma izni almasına gerek yoktur; fakat bu muafiyet, 360 günlük bir süre içinde en fazla 180 gün için geçerlidir.
  • İsveç'te müteahhit veya eşdeğeri olarak geçici olarak çalışan kişilerin çalışma izni almasına gerek yoktur; fakat kişinin bir AB/AEA ülkesinde veya İsviçre'de vatandaş olmadan yaşaması ve o ülkede çalışma ve ikamet etme hakkı veren bir izne sahip olması gereklidir. Çalışma vizesi alması gerekmeyen bu kişinin AB/AEA ülkesinde bir şirkette çalışıyor olması ve şirket için İsveç'te geçici olarak çalışacak olması da gerekmektedir. Çalışma izni muafiyeti sadece ilgili projede çalışma süresi için geçerlidir.
  • Bir ceza soruşturması sonucunda oturma izni alan tanıklar veya davacıların çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • İsveç'teki bir afet veya kaza için yardım hareketinin bir parçası olan bir kişi için görev süresince çalışma iznine gerek yoktur.
  • İsveç'te yüksek öğrenim görmek için oturma iznine sahip kişilerin çalışma izni almasına gerek yoktur.
  • İsveç'te veya başka bir AB ülkesinde yükseköğretimde ve eğitimin bir parçası olarak hareketlilik çalışmaları için oturma iznine sahip kişilerin çalışma izni almasına gerek yoktur, fakat bu muafiyet en fazla 360 gün için geçerlidir.

Yukarıda açıklanan çalışma izninden muaf olan grupların çalışma vizesi almaları gerekmese de, İsveç'te bulunacakları süreye göre vize ya da oturum izni almaları gerekmektedir.

İsveç Çalışma İzni Başvuru Şartları Nelerdir?

İsveç çalışma izni başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • İsveç’te çalışma izni almak için çalışma iznini almak isteyen kişinin İsveç’ten iş teklifi almış olması gerekmektedir.
  • İsveç’teki işverenin iş ilanını iş teklifinden en az 10 gün öncesinden vermiş olması gerekmektedir.
  • İsveç’te çalışacak adayın kendisinde İsveç toplu sözleşmeleri tarafından belirlenmiş en az düzeydeki çalışma şartlarının ve adayın kendi geçimini sağlayacağı en az düzeydeki maaşın iş teklifiyle sunulması gerekmektedir.
  • Kişinin kendini ekonomik olarak yeteri kadar desteleyebilmesi için vergiler hariç her ay en az 13.000 İsveç Kronu maaş alması gerekmektedir.
  • İşverenin, işçinin işe başladığında sağlık, yaşam, hizmet ve emekliliğini kapsayan bir sigortayı sağlayacak olması gereklidir.

İsveç Çalışma İzni Başvurusu Nereden Yapılır?

İsveç’te çalışma izni başvuruları https://www.migrationsverket.se internet adresinden online olarak ya da İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’ndan fiziki olarak yapılabilmektedir.

İnternetten İsveç Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden İsveç çalışma izni başvurusu https://www.migrationsverket.se internet adresinden yapılmaktadır. Gerekli evrakların sisteme yüklenmesi gerektiğinden başvuru işlemine başlamadan önce gerekli evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Başvuru işleminde, https://www.migrationsverket.se internet sitesinde bulunan başvuru formunun doğru bilgilerle ve tam olarak doldurulması gerekmektedir. Devamında vize için istenen tüm evrakın sisteme yüklenmesi, vize ücretinin ödenmesi ve işveren onayının alınması gerekmektedir. İşveren onayı; işverenin işe alacağı bireyden tam isim, doğum tarihi, vatandaşlık, eğitim ve e-posta adresi bilgilerini edinmesi ve çalışma izni için konsolosluğa başvurması ile alınmaktadır. Ödeme işleminin yapılması online işlemlerde banka veya kredi kartı ile yapılabilmektedir. Online işlemler tamamlandıktan sonra İsveç Göçmen Dairesi, başvuru hamilini değerlendirmenin bitişi ve karar konusunda e-posta yoluyla bilgilendirir.

Vizem.net internet üzerinden yapılan çalışma izni ve diğer vize başvurularında danışanlarına online başvuru formu doldurma ve çevrimiçi evrak yükleme hizmeti sunmaktadır.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Konsolosluktan İsveç Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Konsolosluktan İsveç’te çalışabilmek için çalışma izni almak isteyen bireylerin başvurularını İsveç İstanbul Başkonsolosluğuna yapmaları gereklidir.

Başvuru süreci gerekli dokümanların hazırlanması ve başvuru formunun hazırlanması ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu vize başvuru randevusu alınması ile başlamaktadır. Randevu gününde ve saatinde konsoloslukta bulunulması, harç ödemesinin yapılması ve gerekli evrakın teslim edilmesi gereklidir. Randevuda işlemler tamamlandıktan sonra İsveç İstanbul Başkonsolosluğu başvuruyu İsveç Göçmen Dairesi’ne ulaştırmaktadır.

Vize başvurusu için işverenden onay alınması gerekmektedir. İşveren onayı bireyin işverenine; tam isim, doğum tarihi, vatandaşlık, eğitim ve e-posta adresi bilgilerini vermesi ve işverenin çalışma izni başvurusunu yapması ile gerçekleşmektedir. İsveç Göçmen Dairesi başvuru hamiline e-posta yoluyla kararı bildirir. Başvuru sahibinin kararı almak için İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’na pasaportu ile gitmesi gerekir.

İsveç Çalışma İzni Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

İsveç çalışma izni başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Pasaportta kişisel bilgileri, fotoğrafı, imzayı, pasaport numarasını, pasaportun verildiği ülkeyi, pasaportun geçerlilik süresini, kimlik sayfasındaki barkodu ve pasaportun verildiği ülke dışındaki ülkelerde yaşama izninin olup olmadığını gösteren sayfaların kopyaları gerekmektedir.
  • İsveç çalışma vizesi başvuru formu: Gerekli bilgilerin tümü eksiksiz ve kimlik bilgileri pasaporttaki bilgilerle uyumlu olacak şekilde doldurulmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraf: Güncel ve İsveç kriterlerine uygun durumda olmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası: Seyahat sağlık sigortasının İsveç’te bulunulacak tüm süre için geçerli olacak şekilde yaptırılması gerekmektedir.
  • İş sözleşmesi: İsveç’te çalışma izni alabilmek için bir iş teklifi almış olmak gerektiğinden ülkede çalışmak üzere yapılan iş sözleşmesinin sunulması gerekmektedir.
  • Vekaletname: Başvuru sahibi temsil ediliyorsa vekaletname belgesi gerekmektedir.
  • Vize harcı: Vize harcının ödenmesi gereklidir.
  • İşveren onayı: İsveç'teki işverenin istihdam hakkında bilgi vererek çalışma izni başvurusunu başlatması gerekir. İşverene; işe alınan kişinin adı, doğum tarihi, vatandaşlığı, eğitimi ve e-posta adresi bilgilerinin verilmesi gereklidir.

İsveç Çalışma İzni Başvuru Formu Nasıl Doldurulmalıdır?

İsveç çalışma izni başvuru formunun eksiksiz şekilde ve doğru bilgiler ile doldurulması gereklidir. Formda istenen bilgiler; dosya numarası, imza, başvuru hamilinin mesleği ve daha önce çalışma vizesi alıp almadığına dair bilgi, ülkede kalınacak süre ve giriş tarihi, kimlik bilgileri, ana dil ve konuşulan diller, başvuru hamilinin refakatçisi olup olmadığı, medeni durum, pasaport detayı, iletişim bilgileri, hamilin kendi ülkesindeki ve İsveç’te kalınacak adresi, e-posta adresi, daha önceki İsveç ya da Schengen ülkelerine ziyaretleri, varsa eş ve çocukların kimlik bilgileri, İsveç’te çalışılacak iş yerinin bilgileri, daha önce İsveç’te çalışıldıysa işveren adı ve işten ayrılma sebebi ve özgeçmiş bilgileridir.

İsveç çalışma izni başvuru formunun ilk sayfasının görseli aşağıda paylaşılmıştır.

İsveç Çalışma İzni Başvuru Formu Nasıl Doldurulmalıdır?
İsveç Çalışma İzni Başvuru Formu Nasıl Doldurulmalıdır?

İsveç Çalışma Vizesi Başvurusu için Fotoğraf Nasıl Olmalıdır?

İsveç çalışma vizesi için başvuruda verilecek fotoğraf, en fazla altı aylık olacak şekilde güncel ve renkli olmalıdır.

Başvuruda teslim edilecek fotoğraf açık renkli bir arka plan ile çekilmelidir ve fotoğraftaki kişinin yüzü düz bir şekilde karşıya bakmalıdır. İsveç vize fotoğraf ölçüsü 45 mm x 35 mm olmalıdır. Fotoğrafta düzeltme ve yüzü değiştiren işlemler yapılmamalıdır.

İsveç vize başvurusu için uygun fotoğrafa bir örnek aşağıda paylaşılmıştır.

İsveç Çalışma Vizesi Başvurusu için Fotoğraf Nasıl Olmalıdır?
İsveç Çalışma Vizesi Başvurusu için Fotoğraf Nasıl Olmalıdır?

İsveç Çalışma İzni Randevusu Nasıl Alınır?

İsveç çalışma izni randevusu için İsveç İstanbul Başkonsolosluğu internet sitesinden randevu formu doldurulmalıdır. Randevu formunda doldurulması istenen bilgiler; pasaportta bulunan kimlik bilgileri, yaşanan şehir ve ülke, bilinen diller, kontrol numarası, başvuran kişi sayısı, referans kişi nüfus kayıt numarası, telefon numarası ve e-posta adresidir. İsveç vize randevu formu eksiksiz şekilde doldurulmalıdır.

İsveç İstanbul Konsolosluğu randevu sistemine ait başvuru ekranının görseli aşağıda paylaşılmıştır.

İsveç Çalışma İzni Randevusu Nasıl Alınır?
İsveç Çalışma İzni Randevusu Nasıl Alınır?

İsveç Çalışma İzni Ücreti Ne Kadardır?

İsveç çalışma izni alabilmek için ödenmesi gereken harç tutarları, 8 Ağustos 2022 tarihi itibariyle çalışma izni başvurusu için 3.900 TL’dir; BİT, AB Mavi Kart ve mevsimlik işler için çalışma izni başvurusu için 3.540 TL’dir.

Online başvurularda ödemeler kredi ve banka kartıyla; doğrudan İstanbul Başkonsolosluğuna yapılan başvurularda ise ödeme nakit veya kredi/banka kartı ile yapılabilmektedir.

İsveç'te Çalışma İzni Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

İsveç’te çalışma izni başvurusunun sonuçlanması başvuru yöntemine göre farklılık göstermektedir. Online başvuruların %75’i 12 ayda sonuçlanırken, konsolosluktan yapılan başvuruların %75’i 16 ayda sonuçlanmaktadır. Belirtilen süreler ortalama süreler olup, başvuru evrakında eksiklik ve yanlışlık olması durumunda uzayabilmektedir.

İsveç Çalışma İzni Ne Kadar Süreyle Verilir?

İlk alınan İsveç çalışma izni süresi 2 yıldır, ancak bazı koşullarda bu süre daha kısa olabilmektedir. Çalışma izninin uzatılması ile kişiye ülkede çalışmak için 2 yıl daha verilmektedir ve ardından daimi ikamet için başvuru yapılabilmektedir.

İsveç Çalışma İzni Süresi Nasıl Uzatılır?

İsveç’te çalışma izni süresinin uzatılması için kişinin çalışma izni aldığı işyerinde çalışmış olması ve maaşı ile diğer çalışma koşullarının en az işyerindeki toplu sözleşmede belirtilen değerlere ya da ülkedeki mesleği veya endüstrisindeki standart uygulamaya uygun olması gereklidir. Kişinin çalışma iznini uzatabilmesi için ayrıca maaşının vergiler öncesi ayda en az 13.000 İsveç kronuna ulaşmış olması ve bahsedilen koşulları İsveç’te çalıştığı süre boyunca karşılamış olması gereklidir.

Kişinin İsveç’te çalışma iznini uzatabilmesi için İsveç'te çalışma iznine sahip olduğu tüm süre boyunca sağlık sigortası, hayat sigortası, meslek hastalığı sigortası ve mesleki emeklilik sigortası kapsamında olması gerekmektedir. Çalışma izninin uzatılması için yapılan başvuruda İsveç'te çalışma iznine sahip olunan süre boyunca çalışma izni koşullarının karşılandığının gösterilmesi ve iş sözleşmesi sunularak çalışılan işin çalışma izni koşullarını karşıladığının ispatlanması gerekmektedir.

Çalışma izninin uzatılması için online başvuru yapılabilmektedir ve en erken başvuru, mevcut izin bitmeden 4 ay öncesinde yapılabilir. Mevcut iznin süresi dolduktan sonra başvurulduğunda, başvuru işleme alınırken kişinin çalışılmasına izin verilmez.

Sık Sorulan Sorular

İsveç’te çalışma ve oturma izni ile alakalı olarak uzmanlarımıza en çok sorulan sorular ve bu soruların cevapları aşağıda verilmiştir.

İsveç'te En Çok Aranan Meslekler Hangileridir?

İsveç’te en çok aranan meslekler aşağıda listelenmiştir.

  • İnşaat mühendisleri
  • İnşaat işçileri
  • Diş hekimleri
  • Mimarlar
  • Tercümanlar
  • Avukatlar
  • Eczacı
  • Öğretmenler
  • Psikolog
  • İtfaiye
  • Tıbbi sekreter
  • Yazılım geliştiriciler

İsveç Çalışma Şartları Nasıldır?

İsveç çalışma koşulları temel hatları ile aşağıda verilmiştir.

  • Haftalık çalışma saati 40 saati geçmemelidir.
  • Fazla mesai süresi dört haftalık bir sürede 48 saati geçmemelidir.
  • İsveç’te kadın ve erkek maaşları arasında fark bulunmaktadır.
  • İsveç’te yasal olarak minimum maaş miktarı belirli değildir. Maaşlar, ortaklar arasında sektörel ve yerel düzeyde yapılan müzakerelerin ardından belirlenmektedir.

İsveç Çalışma Saatleri Nasıldır?

İsveç’te normal çalışma saatleri haftada 40 saattir ve en fazla çalışma saati 48 saattir. Yaşanan Covid-19 salgını sebebiyle evden çalışma oranı artmıştır.

İsveç'te Asgari Ücret Ne Kadardır?

İsveç’te asgari ücret uygulaması yoktur. İsveç çalışma ücreti genellikle saatlik olarak hesaplanmakta olup İsveç’te saat başına minimum ücret 125 SEK’tir. İsveç’te ortalama aylık ücret İsveç İstatistik Kurumu verilerilerine göre 37.100 SEK’tir. İsveç asgari ücret uygulamasına sahip olmadığından ücrete genellikle işçi sendikaları ve işverenler arasında yapılan toplu pazarlık ile karar verilmektedir.

İsveç’te Nasıl İş Bulunur?

İsveç’te iş bulmak için İsveç İş Bulma Kurumu (Arbetsförmedlingen) ya da Academic Work, Adecco, Incluso, OnePartner Group veya TNG gibi iş bulma ajanslarına başvuru yapılabilmektedir. İsveç’te çalışmak isteyen kişilerin İsveç İş Bulma Kurumu ya da ajanslar haricinde internette yayınlanan İsveç iş ilanları için de başvuru yapmaları mümkündür.

İsveç’te Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?

İsveç’te çalışma izni olmadan kaçak çalışmanın hem işveren hem de çalışan tarafında cezai yaptırımı bulunmaktadır.

İsveç’te ikamet eden işverenin kaçak işçi çalıştırması halinde, işveren para ve hapis cezası alabilmektedir. İsveç’te çalışma izni olmadan kaçak çalışan yasadışı göçmenler yakalanmaları durumunda para ve sınır dışı etme cezası almaktadır.

İş Seyahati için İsveç Çalışma Vizesi Alınması Gerekir Mi?

İsveç'e iş toplantısı, iş eğitimi, kongre, fuar, seminer, iş ile alakalı bir proje, kurumsal bir etkinlik gibi ticari bir faaliyette bulunmak için kısa süreli gidecek kişilerin çalışma vizesi değil ticari İsveç vizesi alması gerekmektedir. Kısa süreli İsveç vizesi türlerinden biri olan İsveç iş vizesi hamiline 90 güne kadar İsveç'te kalmasına ve bu süre içerisinde işi ile ilgili kongre, fuar ya da seminer tarzı etkinliklere katılma veya iş anlaşması imzalama gibi faaliyetlerde bulunmasına imkan sağlamaktadır.

İsveç'e Gidecek Uluslararası Tır Şoförlerinin Çalışma İzni Alması Gerekir Mi?

Hayır, İsveç dışında bir şirkette çalışan ve uluslararası taşımacılık yapan tır şoförlerinin İsveç'te çalışma izni alması gerekmemektedir. İsveç içlerinde İsveç dışında yabancı şirketlerde çalışan uluslararası tır şoförleri de dahil olmak üzere bir takım meslekleri icra eden kişileri çalışma izninden muaf tutmaktadır. Uluslararası taşımacılık yapan tır şoförlerinin İsveç'te çalışma izni almasına gerek olmamak ile birlikte bu kişilerin İsveç tır şoförü vizesi alması gerekmektedir. Kısa süreli Schengen vizesi türlerinden olan İsveç şoför vizesi hamiline 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile İsveç'te ve diğer Schengen ülkelerinde bulunma hakkı sağlamaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: