Kanada'ya Nasıl Gidilir?

2023 Yılında Kanada'ya Nasıl Gidilir?

Son yıllarda Kanada, yüksek refah seviyesi ve gelişmiş yaşam şartları ile hem turistik hem de göçmenlik konularında sıkça tercih edilen bir ülkedir. 2022 yılında Kanada’ya gitmek için Kanada vizesi almak isteyen başvuru sahiplerinin öncelikle seyahat amaçlarını doğru seçmeleri gerekmektedir.

Farklı seyahat amaçları ve meslek grupları için Kanada’ya gitmek isteyen başvuru sahiplerinin sağlaması gereken şartlar, vize adımları ve vize başvuru evrakları değişebilmektedir.

Vizem.net, Kanada vizesi ve Kanada oturum izni almak isteyen kişilere danışmanlık hizmeti sunan akredite kuruluştur.

Kanada vize işlemleri için: 0850 241 1868

Kanada Vize İstiyor Mu?

Kanada Devleti; umuma mahsus (bordo), diplomatik (siyah), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport sahiplerinden vize istemektedir.

Kanada’ya Nasıl Gidilir?

Kanada’ya göç, eğitim, turistik gibi farklı amaçlarla gidilmektedir; Kanada’ya gelmek isteyen yabancı ülke vatandaşları için Kanada Hükümeti, birçok vize çeşidi ve göçmenlik programı seçeneği sunmaktadır. Başvuru yapılan Kanada vizesi türüne ve göçmenlik programına göre başvuru evrakları değişiklik göstermektedir.

Tüm Kanada vizeleri için başvuru sahiplerinden istenen ortak evraklar listelenmiştir.

  • Pasaport: Başvuru sahibinin Kanada’ya giriş tarihinden itibaren 6 ay daha geçerliliği bulunan bir pasaportunun olması gerekmektedir. Başvuru sahibi pasaportun tüm sayfalarının fotokopilerini de sunmak zorundadır.
  • Başvuru sahibinin ülkesi ile bağını gösteren evraklar: Başvuru sahibinin ikamet ettiği ve vatandaşı olduğu ülke ile bağını göstermek için işyeri izin belgesi, öğrenci belgesi, kira kontratı vb. belgeleri hazırlaması beklenmektedir.
  • Banka hesap özetleri: Başvuru sahibinin, Kanada’da geçimini sağlamak için yeterli miktarda parası olduğunu kanıtlayan banka hesap özetlerini sunması gerekmektedir.
  • Fotoğraf: Başvuru sahibinin 90 günden eski olmayan arka fonu beyaz ve kenarlıksız 2 adet güncel fotoğrafı olması gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Eğer başvuru sahibinin Kanada’da ziyaret etmeyi veya yanında konaklamayı planladığı akrabası var ise akrabasından gelen davet mektubunun bulunması gerekmektedir.
  • Muayene belgesi: Başvuru sahibinin sağlık durumunun iyi olup herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımadığının ve Kanada’da bulunmasına engel herhangi bir sağlık sorunu olmadığının kanıtlaması istenmektedir. Başvuru sahibinin tıbbı muayenesinin lisanslı bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.

Kanada’ya Çalışmak için Nasıl Gidilir?

Kanada’da çalışmak isteyen kişilerin çalışma izni alması gerekmektedir. Kanada’da çalışma izni almak isteyen başvuru sahiplerinin tercih edebileceği 2 seçenek bulunmaktadır; birinci seçenek, geçici çalışma vizesidir.

Kanada’da çalışmak için ikinci seçenek ise kalıcı veya göçmen çalışma vizesidir. Geçici çalışma vizesi, Kanada’da kısa süreli çalışmak isteyen kişilerin alması gereken vizedir; Kanada geçici çalışma vizesi en fazla 6 ay süre için verilmektedir. Daimi veya göçmen çalışma vizeleri, Kanada’da uygun bir işte 6 ay ve üzeri sürelerde kalıcı olarak çalışmak için, Kanada Hükümeti tarafından sunulan göçmenlik programları üzerinden kalıcı oturum izni ile birlikte alınması gereken vize türleridir.

Kanada vizesi için gereken ortak evraklara ek olarak, Kanada çalışma vize başvurusu için gerekli olan diğer evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Kanada çalışma vizesi başvuru formları: Başvuru sahibinin çalışma vizesi için; Kanada dışında yapılan çalışma izni başvuru formunu, geçici ikamet vizesi başvuru formunu ve aile bilgi formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde bizzat doldurması gerekmektedir. Başvuru sahibinin, eğer var ise Common-Law Union IMM 5409’un yasal beyannamesi, temsili form kullanımı ve kişisel bilgileri belirlenmiş bir kişiye verme yetkisi belgelerini sunması gereklidir.
  • Mevcut göçmenlik statüsünün kanıtı: Başvuru sahibi vatandaşı olduğu ülke dışında farklı bir ülkede ikamet ediyorsa bu durumu kanıtlamak için göçmenlik statüsünü ispatlamak zorundadır.
  • Evlilik cüzdanı: Başvuru sahibinin, evli ise evlilik cüzdanının fotokopisini başvuru evrakları ile sunması gerekmektedir.
  • Doğum belgesi: Başvuru sahibinin kendisinin ve çocuk sahibi ise çocuklarının doğum belgelerinin kopyasını sunması istenmektedir.
  • Adli sicil kaydı: Başvuru sahibinin yasalara saygılı olduğunu ve geçmişte herhangi bir sabıka kaydı olmadığını Kanada hükümetine kanıtlaması için ibraz etmesi gereken bir belgedir.
  • Özgeçmiş: Başvuru sahibinin Kanada çalışma vizesi başvurusu sırasında başvuru evrakları arasına doğru bilgiler ile doldurulmuş ve kronolojik bir şekilde hazırlanmış özgeçmişini eklemesi gerekmektedir.
  • Diplomalar ve sertifikalar: Başvuru sahibi, Kanada vizesi için başvuru yaptığı tarihe kadar tamamladığı eğitim hayatına dair diplomaları ve varsa sertifikaları vize için başvuru yaparken ibraz etmek zorundadır.
  • İş teklifi: Kanada çalışma vizesi almak isteyen başvuru sahiplerinin Kanada’da faaliyet sürdüren bir firmadan geçerli bir iş teklifi alması gerekmektedir.
  • İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA): Başvuru sahibine iş teklif eden Kanada firmasının Kanada hükümetine, şirketin yabancı geçici işçileri işe alması için yetkilendirme işlevi gören işgücü piyasası etki değerlendirmesi (LMIA) belgesi almak için başvuruda bulunması gerekmektedir. Çalışılmak istenen firma, LMIA belgesi ile Kanada’da kalıcı olarak ikamet eden vatandaşların işlerini elinden almadığını ve bu işe uygun kalifiye insan olmadığı için yabancı bir vatandaş ile çalışması gerektiğini kanıtlamaktadır.
  • Quebec kabul belgesi: Başvuru sahibi Quebec’te çalışmak için çalışma vizesine başvuruda bulunmuş ise Quebec’ten kabul belgesi (CAQ) alması gerekmektedir.

Kanada çalışma vizesi başvurusunun olumlu bir şekilde sonuçlanması için Kanada çalışma vize başvurusu standart vize evraklarına ek olarak sunulması gereken diğer vize evraklarının eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Kanada’ya İşçi Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya işçi olarak gitmek isteyen başvuru sahibinin öncelikle Kanada’da faaliyet göstermekte olan bir firmadan iş teklifi alması gerekmektedir. Kanada’da faaliyet gösteren firmanın başvurusu sonucunda Kanada hükümeti tarafından Kanada Piyasası Etki Değerlendirme (LMIA) belgesi verilmektedir ve başvuru sahibi vize başvurusu sırasında bu belgeyi kullanmak zorundadır. Başvuru sahibi başvuru evraklarını eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra Kanada işçi vizesi başvurusunda bulunabilmektedir. Kanada işçi vizesi başvurularında başvuru sahibinden çalışma vizesi için gerekli olan başvuru evrakları istenmektedir; bunlara ek olarak farklı bir evrak gerekmemektedir.

Kanada Konsolosluğu başvuru sahibini, Kanada işçi vizesi başvuru sürecinde bilgilerin doğruluğunu denetlemek ve vatandaşı olduğu ülkeye geri dönüp dönmeyeceğini belirlemek için mülakata çağırabilmektedir.

Kanada işçi vizesi için son aşama konsolosluğun başvuruyu işleme koymasının ardından onay sürecinin beklenmesidir. Vize başvurusunun onaylanması durumunda gelen ek talimatların karşılanması gerekmektedir.

Kanada’ya Tır Şoförü Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya tır şoförü olarak gitmek isteyen kişilerin tercih edebileceği birden fazla göçmenlik programları bulunmaktadır. Geçici yabancı işçi programı, Atlantik göçmen pilotu programı ve il aday programı; başvuru sahiplerinin Kanada’da tır şoförü olarak çalışmak için başvurabileceği göçmenlik programlarıdır.

Kanada çalışma vizesi başvuru şartları başvurulan göçmenlik programına göre değişebilmektedir. Kanada’da faaliyet gösteren firmadan iş teklifi gelmesi ve Kanada Piyasası Etki Değerlendirme (LMIA) belgesinin alınması, Kanada çalışma vizesi için sunulan göçmenlik programlarının mutlaka karşılanması gereken ortak şartlardır.

Kanada Piyasası Etki Değerlendirme (LMIA) belgesi; Kanada’da iş teklifi yapan firmaya Kanada hükümeti tarafından verilen ve firmanın yabancı uyruklu kişinin çalıştırılmasında yasal olarak bir sorun olmadığını gösteren belgedir ve Kanada’da tır şoförü olarak çalışmak için alınması zorunludur. Kanada’ya tır şoförü olarak gitmek isteyen ve başvuru şartlarını karşılayan kişilerin Kanada işçi vizesine başvuruda bulunması gerekmektedir.

Kanada’da tır şoförü olarak çalışmak isteyen ve Kanada tır şoförü başvurusu onaylanan kişilere birçok imkan sunulmaktadır. Kanada’da tır şoförlerinin çalışabileceği birçok farklı pozisyon bulunmaktadır. Kanada işçi vizesi onaylanan kişiler; uzun yol tır, dökme mal kamyon, otomobil taşıyıcı, çimento kamyon, mobil çimento karıştırıcı, benzinli kamyon, akaryakıt kamyon, çakıl taşıyıcı ve kütük taşıyıcı şoförü olarak çalışabilmektedir. Kanada’da tır şoförlerinin yıllık geliri 30.000 CAD ile 80.000 CAD arasında değişmektedir.

Kanada’ya Kaynakçı Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya kaynakçı olarak gitmek isteyen başvuru sahipleri federal nitelikli ticaret programı veya eyalet aday programını tercih edebilmektedir.

Kanada’da kaynakçı olarak federal nitelikli ticaret programı, eğitim şartı aranmaması ve iş teklifi alınmasının gerekmemesi sebepleriyle tercih edilmektedir.

Federal nitelikli ticaret programı başvurularında istenen şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • 2 yıl tam zamanlı iş tecrübesi
  • Yeterli seviyede İngilizce veya Fransızca dil becerisi
  • Kaynakçılığa özel iş gereksinimlerini karşılamak
  • 1 yıl boyunca geçerli olan ve Kanada firmasından iş teklifi veya il, bölge veya federal makamdan yeterlilik sertifikası

Eyalet aday programında ise yarı kalifiye çalışan olmak yeterliyken, vize süresi boyunca sadece ilgili eyalette çalışmak zorunluluğu bulunmaktadır. Eyalet aday programı başvurularında istenen şartlar başvuru yapılan eyalete göre farklılık göstermektedir.

Kanada’da kaynakçı olmak için gerekli olan başvuru şartlarını sağlayan kişilerin başvuru yaptıkları program üzerinden Kanada daimi oturum vizesi için başvuru yapması gerekmektedir. Kanada’da yetenekli ve deneyimli ve Kanada kaynakçı başvurusu onaylanan kişiler için kazançlı iş fırsatları sunulmaktadır. Kanada’da kaynakçılar yıllık 69.500 CAD kadar gelir elde edebilmektedir. Kanada’ya kaynakçı olarak göç edenlerin maddi kazançlarına ek olarak Kanada’daki ücretsiz sağlık hizmetleri ve eğitim gibi avantajlardan da faydalanmaktadır.

Kanada’ya Doktor Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya doktor olarak gitmek isteyen kişilerin öncelikle diploma denkliği alması gerekmektedir. Başvuru sahibinin, diploma denkliği aldıktan sonra Kanada Tıp Konseyi’nin düzenlediği değerlendirme sınavlarına girmesi ve sınavlarda başarılı olması gerekmektedir. Sınav aşamasını tamamlandıktan sonra başvuru sahibinin çalışmak istediği Kanada eyaletinin ilgili makamından sağlıkçı lisansı alması zorunludur.

Sağlıkçı lisansı alındıktan sonra iş görüşmeleri ve resmi iş sözleşmesi yapılması gerekmektedir. Başvuru sahibinin kendisine uygun olan göçmenlik programı kapsamında Kanada Göçmenlik, Mültecilik ve Vatandaşlık (IRCC) birimine Kanada oturum izni için müracaat etmesi şarttır.

Kanada’ya göç başvurusu onaylanan kişiler Kanada’da doktor olmak ve yaşamak dışında eğitim, sağlık hizmetleri, sosyal yardım gibi haklardan faydalanabildiği gibi belirli bir süre sonra çifte vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir. Kanada’da göç eden doktorlar; klinik doktor, cerrah ve uzman doktor olarak çalışabilmektedir.

Kanada’ya Hemşire Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya hemşire olarak gitmek isteyen kişilerin öncelikle Kanada’dan diploma denkliği alması gerekmektedir. Diploma denkliği aldıktan sonra Ulusal Hemşirelik Değerlendirme Servisi tarafından denklik değerlendirilmekte ve onaylanmaktadır.

Kanada’da hemşire olmak isteyen kişiler çalışmak istediği Kanada eyaletine göre ilgili makamdan hemşirelik lisansı almalıdır. Başvuru sahibinin hemşirelik lisansı aldıktan sonra iş görüşmeleri sonucu resmi iş sözleşmesi imzalanması gerekmektedir.

Kanada’da hemşire olmak isteyen kişiler kendisi için uygun olan göçmenlik programı kapsamında Kanada Göçmenlik, Mültecilik ve Vatandaşlık (IRCC) kurumuna Kanada oturum izni için başvuru yapmak zorundadır.

Göçmenlik başvuru sürecini tamamlayıp Kanada vizesi için onay alan kişilere Kanada’da hemşire olmak için birçok olanak sağlanmaktadır. Başvuru sahibi; yoğun bakım hemşiresi, danışman hemşire, psikiyatri hemşiresi, iş sağlığı hemşiresi, araştırmacı hemşire, klinik hemşire, acil servis hemşiresi ve halk sağlığı hemşiresi olarak çalışabilmektedir.

Hemşirelik Kanada’da en çok ihtiyaç duyulan meslekler arasındadır ve genel olarak iyi bir kazanç sağlamaktadır. Hemşirelik yapılan Kanada eyaletine göre yıllık gelir miktarı değişmektedir. Maddi kazancına ek olarak hemşirelere ve ailelerine sağlık, eğitim ve sosyal imkanlar sunulmaktadır.

Kanada’ya Öğretmen Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya öğretmen olarak gitmek isteyen kişiler Kanada hükümeti tarafından sağlanan Kanada federal nitelikli işçi programı veya eyalet aday programı tercih edebilir; Kanada’da çalışılmak istenen eyalete göre programların başvuru şartları değişmektedir.

Kanada’da öğretmen olarak çalışmak isteyen kişilerin başvurduğu tüm göçmenlik programları için ortak olan şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Öğretmenlik yapmak için gerekli eğitim seviyesi
  • En az 1 yıllık tam zamanlı iş deneyimi
  • Akıcı seviyede İngilizce veya Fransızca dil becerisi
  • Çalışılacak eyaletten alınan öğretmenlik sertifikası
  • Son 6 ay süre içinde alınmış sabıka kaydı
  • Mevcut istihdam durumu veya iş teklifi
  • Yaş

Kanada’da öğretmen olmak isteyen ve başvuru şartlarını sağlayan kişilerin kendisine uygun olan göçmenlik programı kapsamında Kanada daimi oturum vizesi başvurusu yapması gerekmektedir.

Kanada’ya Eğitim için Nasıl Gidilir?

Kanada’da lise, lisans, yüksek lisans, dil eğitimi ve herhangi bir konuda mesleki eğitim alınabilmektedir. Başvuru sahibinin Kanada’da eğitim almak için öncelikle eğitim almak istediği okula başvuru yapması ve kabul alması gerekmektedir.

Eğitim almak istenen okuldan kabul alındıktan sonra vize ve öğrenim izni için başvuru sürecinin başlatılması gerekmektedir. Kanada eğitim vizesi, Kanada geçici oturum vizesi ile birlikte öğrenim izni şeklinde düzenlenmektedir. Kanada eğitim vizesi 90 gün üzeri olarak verilmektedir.

Kanada eğitim vizesi için gerekli olan belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Kabul mektubu: Başvuru sahibinin eğitim almak istediği okuldan kabul aldığını ve eğitim programına başlayabileceğini gösteren bir mektup gerekmektedir.
  • Finansal destek kanıtı: Başvuru sahibinin Kanada’da kaldığı süre boyunca kendi geçimini sağlayabilecek maddi kaynağa sahip olduğunu kanıtlayan belgelere ihtiyacı vardır. Başvuru sahibinin öğrenim ücretini, yaşam masraflarını karşılayabileceğini kanıtlaması gerekmektedir.
  • Beyan mektubu: Kanada Hükümetine hitaben yazılmış neden eğitim vizesine ihtiyaç duyulduğunun detaylı bir şekilde açıklandığı bir mektubun yazılması beklenmektedir.

Yukarıda sayılan Kanada Eğitim vizesi başvurusu belgelerinin, standart Kanada vizesi başvuru evraklarına ek olarak hazırlanması gerekmektedir.

Kanada’ya Turist Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya turist olarak gitmek isteyen kişilerin öncelikle Kanada turist vizesi alması gerekmektedir. Kanada turist vizesi ziyaretçi vize türlerinden biri olup en fazla 6 aylık bir süre için verilmektedir.

Kanada turist vizesi için gerekli olan evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Başvuru sahibi Kanada turistik vizesi için geçerli bir pasaporta sahip olması gerekmektedir.
  • Kanada turist vizesi başvuru formu: Vize başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde bizzat doldurulması gerekmektedir.
  • Mali kayıtlar: Başvuru sahibinin Kanada seyahati sürecinde yeterli miktarda mali kaynağa sahip olduğunu kanıtlayan banka hesap dökümü vb. belgelerin sunulması gerekmektedir.
  • Ulaşım rezervasyonları: Başvuru sahibinin Kanada seyahati sırasında kullanacağı ulaşım araçları ile ilgili rezervasyon bilgilerini ve seyahat programını başvuru evrakları ile sunması gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Başvuru sahibi ailesini veya arkadaşını ziyaret etmeyi planlıyor ise ziyaret etmeyi planladığı kişiden davet mektubu alması gerekmektedir.
  • Ziyaret edilen kişi hakkında bilgi: Başvuru sahibinin Kanada’da ziyaret etmeyi planladığı kişiye ait kişisel bilgiler, göçmenlik durumları, mali kaynakları hakkında belgeler sunması beklenmektedir.
  • Beyan mektubu: Başvuru sahibinden Kanada Hükümetine turist vizesinin neden gerekli olduğunu açıkladığı ve Kanada seyahati hakkında detaylı bilgi verdiği bir mektup yazması beklenmektedir.
  • Fotoğraf: Başvuru sahibi; 35 mm genişliğinde ve 45 mm uzunluğunda, beyaz fon üzerine, yüzün tamamının net bir şekilde göründüğü ve son 6 ay içinde çekilen biyometrik fotoğrafa sahip olması gerekmektedir.
  • Kanada’da kalınmayacağının kanıtı: Başvuru sahibinin Kanada seyahatini sadece turistik amaçlı olarak gerçekleştirdiğini, Kanada’da çalışmak ya da eğitim almak gibi kalıcılık gerektiren bir durum olmadığını kanıtlaması gerekmektedir. Başvuru sahibi özgeçmiş, diploma, istihdam durumu, eğitim durumu, sözleşmeler, kira veya mülk tapusu kullanarak Kanada’da uzun süre kalmayacağını kanıtlayabilmektedir.
  • Adli sicil kaydı: Başvuru sahibinden geçmişte suça karışmadığını göstermesi ve Kanada seyahati sürecinde herhangi bir tehlike oluşturmayacağını kanıtlaması beklenmektedir.
  • Muayene belgesi: Başvuru sahibinin Kanada seyahati sürecine başlamadan önce sağlıklı olduğunu kanıtlaması beklenmektedir.
  • Vize ücreti makbuzu: Başvuru sahibinin Kanada vize başvuru ücretini ödemesi ve bunu kanıtlaması gerekmektedir.

Başvuru sahibinin Kanada Hükümeti’nin Kanada turistik vize i̇çin gereken belgeler ile ilgili yapabileceği güncellemeleri takip etmesi önemlidir.

Kanada’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya göçmen olarak gitmek için Kanada hükümetinin tarafından sunulan göçmenlik programlarından birine başvuru yapılması gerekmektedir. Göçmenlik programına başvurulmasının dışında başvuru sahibi Kanada kalıcı oturum izni için de başvuruda bulunmak durumundadır.

Kanada’ya göçmen olarak gitmek için başvurulabilecek göçmenlik programları aşağıda listelenmiştir.

  • Hızlı giriş programı: İşçilerin Kanada’da kalifiye olarak çalışmasına ve yaşamasına olanak sağlamaktadır. Federal nitelikli işçi programı (FSWP), federal nitelikli ticaret programı (FSTP), Kanada Deneyim Sınıfı (CEC) hızlı giriş programı kapsamında başvurulabilen göçmenlik programlardır.
  • Aile sınıfı sponsorluğu: Aile birleşimi diğer bir Kanada göçmenlik programıdır. Aile bireylerinin Kanada’da kalıcı olarak kalmalarına olanak sağlamaktadır.
  • Eyalet aday programları: Kanada’daki eyaletler kendi göçmenlik politikalarını geliştirmiştir. Aday programı sunan eyaletlerin her birinin kendine özel göçmenlik şartları bulunmaktadır. Başvuru sahibinin başvuru yaptığı eyalete göre başvuru şartlarını sağlaması gerekmektedir.
  • Yatırımcı programı: Kanada deneyimli iş adamlarının Kanada’da yatırım yapmasına olanak sağlamaktadır. Yatırım yapan iş adamı aynı zamanda göçmen kategorisine girmektedir.
  • Kanada deneyim sınıfı: Kanada’da en az 1 yıl çalışmakta olan yabancı kişilere sunulan ve Kanada’ya kalıcı olarak göç etmesini sağlayan programdır.
  • İnsani ve merhametli uygulama: Mevcut durumda Kanada yaşayan ve Kanada’da daimi ikamet için yapılan başvurulardır. Bu programa Kanada’da yasal statüye sahip olmayan fakat Kanada’yı ülke olarak benimsemiş kişiler için uygundur.
  • Atlantik göç programı: New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Adası ve Newfoundland ve Labrador’un Atlantik eyaletlerine gelen iş tecrübesi olan göçmenlerin işe yerleştirmek amacıyla uygulanmaktadır.

Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen başvuru sahibinin Kanada göçmenlik başvurusu sürecinde gerekli bütün adımları eksiksiz tamamlaması gerekmektedir.

Kanada’ya Mülteci Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya mülteci olarak gitmek isteyen kişi doğrudan mülteci olarak Kanada hükümetine başvuruda bulunamamaktadır; kişinin öncelikle mülteci olarak ülkeye sevk edilmesi gerekmektedir. Sevk kuruluşu olarak belirlenen Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (UNHCR) veya özel bir sponsorluk grubu başvuru sahibini yönlendirebilmektedir. Başvuru sahibinin mülteci olarak sevk edilmesi için sözleşmeli mülteci veya sığınma ülkesi mülteci sınıflarından birisine girmesi gerekmektedir.

Başvuru sahibinin Kanada mülteci talebinin dikkate alınması için istenen başvuru evraklarını eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve başvuru adımlarının tamamlaması gerekmektedir. Kanada’ya ilticacı olarak gitmek için başvuru yapıldıktan sonra başvuru sonucu beklenirken başvuru sahibi çalışamaz veya eğitim alamaz.

Kanada Vizesi Nasıl Alınır?

Kanada vizesi almak isteyen başvuru sahiplerinin kısa ve uzun süreli vizeler olmak üzere 2 seçeneği vardır. Kanada kısa süreli vize başvurusu yapmak isteyen başvuru sahipleri vize başvurularını çevrimiçi ortam üzerinden bizzat ya da aracı kurum veya akredite acenteler aracılığı ile yapabilmektedir. Kanada uzun süreli vize başvurusu yapmak isteyen başvuru sahipleri Türkiye Kanada Konsolosluğuna veya Elçiliğine başvuruda bulunması gerekmektedir. Kanada’da uzun süreli vize sahibi olan kişiler uzun süreli oturum izni başvurularını Kanada Göçmenlik, Mültecilik ve Vatandaşlık (IRCC) kalıcı oturum portalı üzerinden yapması gerekmektedir.

Kanada vizesi almak isteyen başvuru sahibi Kanada hükümetinin internet sitesi (https://www.canada.ca/) üzerinden çevrimiçi başvuru yapabilmektedir. Kanada hükümetinin internet sitesinde vize türüne göre başvuru sahibinin karşılaması gereken şartlar ve başvuru sahibinden istenen başvuru evrakları listelenmekte ve ayrıca alınmak istenen vize türüne göre başvuru aşamalarına dair detaylı bilgilere erişilebilmektedir.

Başvuru sahibi çevrimiçi başvurusunu tamamladıktan sonra Kanada vizesi için aracı kurum olan VFS Global’in Ankara veya İstanbul şubelerine başvurması gerekmektedir. Başvuru sahibinin vize başvuru merkezlerinden randevu alıp parmak izi kaydı verilmesi gibi biyometrik işlemleri tamamlaması gerekmektedir. VFS Global’in sadece Ankara ve İstanbul merkezleri Kanada vize başvurusu için aracı kurum olarak yetkilidir.

Vizem.net, Kanada vize başvurusu sürecinde istenen başvuru evraklarının hazırlanmasından vize başvuru sürecinin takip edilmesine kadar tüm aşamaları tek elden takip eden ve danışmanlık sunan Kanada Göçmenlik, Mültecilik ve Vatandaşlık (IRCC) belgesine sahip akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Kanada’ya Vizesiz Nasıl Gidilir?

Kanada’ya vizesiz gitmek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için mümkün değildir. Kanada’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının mutlaka vize alması gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, birçok Avrupa ülkesi ve Avustralya Kanada’ya vizesiz gidebilen ülkeler arasındadır.

Kanada’ya Kaçak Gitmenin Cezası Nedir?

Kanada’ya kaçak gitmenin 2 farklı sonucu bulunmaktadır; birincisi sınır dışı edilmek diğeri ise göçmenlik başvurusu için uygun bulunmamaktadır.

Kanada’ya yasadışı yollarla giren bir göçmenin vatandaşı olduğu ülkeye geri gönderilmesine sınır dışı edilme denilmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada yasadışı göçmen nüfusu bakımından karşılaştırıldığında Kanada hükümetinin uyguladığı politikaların sonucu olarak Kanada’da yasadışı göçmen olarak yaşamak zorlaşmaktadır; bu nedenle Kanada’da yasadışı göçmen nüfusu yasal olarak yaşayan göçmen nüfusuna göre çok daha azdır.

Kanada göçmenlik politikalarına göre yasadışı göçmen Kanada’da aile kurup ve iyi bir işe sahip olsa bile sınır dışı edilmektedir.

Kanada’ya kaçak gitmenin diğer bir sonucu olan uygun bulunmama, Kanada vatandaşlığı başvurusu için yasal yolların dahi artık kullanılamayacağını, yasal olarak Kanada vatandaşı olmanın mümkün olmadığı anlamına gelmektedir. Uygun bulunmama, sınır dışı edilme ile de bağlantılıdır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: