Meksika Kültürü

Meksika Kültürü ve Gelenekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meksika kültürü ve gelenekleri, ülkenin yerli kökenleri ile sömürge tarihinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Nüfus bakımından dünyanın 11. büyük ülkesi olan Meksika’nın kültürü ve gelenekleri yıl boyunca görkemli bir şekilde kutlanmaktadır.

Meksika kültürü ve gelenekleri, eski Maya ve Aztek uygarlıklarının katkıları ile şekillenmiştir. Köklü bir kültür geçmişine sahip olan Meksika, medeniyetlerin beşiklerinden biri haline gelmiştir. Meksika, İspanyolların yaklaşık 300 yıllık Meksika egemenliği boyunca Avrupa ve Latin Amerika kültürlerinin buluşma noktası olmuştur ve Meksika kültürü, Latin Amerika ve Avrupa kültürlerinden etkilenmiştir.

Meksika Kültürel Özellikleri Hakkında 5 İlginç Bilgi Nedir?

Meksika Kültürel Özellikleri Hakkında 5 İlginç Bilgi Nedir?
Meksika Kültürel Özellikleri Hakkında 5 İlginç Bilgi Nedir?

Meksika kültürel özellikleri hakkında 5 ilginç bilgi aşağıda listelenmiştir.

  • Antik Maya döneminden kalan Chichen Itza, dünyanın yeni yedi harikalarından biri olarak bilinmektedir ve yılda 2,6 milyondan fazla insan, Meksika’nın bu antik arkeolojik alanını ziyaret etmektedir.
  • Meksika’da, federal hükümet tarafından kabul edilen resmi dillerin sayısı 68’dir ve 300’den fazla lehçe bulunmaktadır.
  • Meksika, UNESCO dünya miras alanlarından 34’üne ev sahipliği yapmaktadır.
  • Meksika yemek kültürü, ülkenin 32 eyaleti gibi çeşitlidir ve UNESCO’nun insanlığın somut olmayan kültürel mirasının bir parçası olarak resmen tanınmaktadır.
  • Meksika, dünyadaki fauna ve flora türlerinin %70’ine ev sahipliği yapmaktadır ve bu durum Meksika’yı mega çeşitlilik ülkeleri kategorisinde benzersiz kılmaktadır.

Meksika’da Din Kültürü Nasıldır?

Meksika’da din kültürü, İspanyolların sömürge hareketleri ile birlikte başlamıştır. İspanyollar, Roma Katolikliğini Meksika’ya getirmiştir ve Meksika’da halkın yaklaşık %90’ı Katolik, %5’i Protestandır. Roma Katolikliği baskın bir dindir fakat Meksika hükümeti kiliseye mali bir katkı sağlamamaktadır ve kilise, eğitim işlerine karışmamaktadır. Meksikalıların düzenli olarak kilise hizmetlerine katılma zorunluluğu olmamaktadır.

Meksika’da din ve devlet işleri birbirinden ayrılmaktadır. Federal Meksika hükümeti tarafından herhangi bir resmi Meksika dini kabul edilmemektedir ve devletin bu tutumu sayesinde, Meksika halkı diğer dinlere ve inançlara karşı oldukça hoşgörülü bir tutum sergilemektedir.

Meksika Müzik Kültürü Nasıldır?

Meksika Müzik Kültürü Nasıldır?
Meksika Müzik Kültürü Nasıldır?

Meksika müzik kültürü, Avrupalıların ve yerli Meksikalıların müzik kültürlerinin birbirlerine olan etkileriyle oluşmuştur ve bu durumun etkisi ile Meksika müzik kültüründe çeşitli müzik türleri ve danslar ortaya çıkmıştır. Geleneksel müzikler, pop ve Meksikan rock gibi çağdaş müzikler, Meksikalılar tarafından oldukça sevilmektedir.

Mariachi, Banda, Norteño, Ranchera ve Corridos Meksika’nın geleneksel müzik türleridir. Meksika müzikleri çok çeşitlidir ve bundan dolayı Meksika’da çeşitli müzik aletleri kullanılmaktadır. Trampet, tuba, akordeon, gitar, keman, trompet, arp, klasik ve requinto gitarlar, jarana jarocha, kalimba Meksika’da kullanılan müzik aletlerinden bazılarıdır.

Meksika Halk Müzikleri Nelerdir?

Meksika halk müzikleri aşağıda listelenmiştir.

  • Norteno
  • Corridos
  • Banda
  • Mariachi
  • Zacatecas
  • Son Jarocho
  • Chilena

Meksika Dans Kültürü Nasıldır?

Meksika dans kültürü çoğunlukla yerel halktan etkilenmiştir ve her bölgede farklıdır. Günümüzde, Meksika halk dansları, ulusal ve uluslararası bir düzeyde Meksika’nın popüler kültürünün bir unsuru olmuştur. 1900’lerde Meksika halk danslarının öğrenilmesi ve tanıtılması zorunlu hale gelmiştir çünkü danslar milli benliğin bir sembolü olarak kabul edilmiştir.

Meksika dansları, çeşitli karakterleri ve canlı kostümleri ile izleyicileri büyüleyen hikayeler anlatmaktadır. Çeşitli dans kültürüne sahip olan Meksika, en çok Jarabe Tapatio (Meksika şapka dansı) ve Danza del Venado ile ünlüdür. Meksika şapka dansı, Meksika’nın ulusal dansı olarak kabul edilmektedir. Danza del Venado, Meksika’nın Yaqui halkı tarafından gerçekleştirilen ritüel bir danstır; avcıların rollerini oynayan dansçıları ve ölmekte olan geyiklerin olduğu geyik avını göstermektedir. Jarana Yucateca, İspanyolların ve yerli Meksikalıların etkileriyle oluşmuştur. Jarana Yucateca’da en iyi dansçılar kafalarında su şişesi taşımaktadır ve tek bir damla dökmeden danslarını tamamlamayı amaçlamaktadır.

Jarabe Nedir?

Jarabe, Meksika’nın ulusal dansı olarak kabul edilmektedir ve Meksika şapka dansı olarak bilinmektedir. Jarabe daha çok Orta ve Güney Meksika’da çiftler arasında popüler bir dans türüdür. Jarabe, güvercinlerin kurunu taklit eden yerli Meksikalılardan ve sömürge döneminde İspanyol popüler müziğinin etkisiyle ortaya çıkan popüler Meksika dansıdır.

Meksika’nın Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?

Meksika’nın Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?
Meksika’nın Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?

Meksika geleneksel kıyafetleri, güneydeki ormanların ve kuzeydeki çöllerin sıcağından insanları korumak için tasarlanmıştır. Huipil ve tunik, Kolomb öncesi kıyafetlerdir. Meksika geleneksel kıyafetleri çoğunlukla pamuktan yapılmıştır. Çin Poblana, Meksika’da en sembolik kadın kıyafetlerinden biridir. Çin Poblana; beyaz gömleği, şalı ve geniş elbisesi ile bilinmektedir.

Sombrero Nedir?

Sombrero, güneşten korunmak için kullanılan geniş kenarlı Meksikalı erkek şapkasıdır.

Sombrero’ya ait görsel aşağıda verilmiştir.

Sombrero Nedir?
Sombrero Nedir?

Meksika Pançosu Nedir?

Meksika pançosu, vücudu sıcak tutmak için ve yağmurdan korumak için tasarlanmıştır. Panço, kafa için ortasında büyük bir delik bulunan kumaş parçasıdır.

Meksika pançosuna ait görsel aşağıda verilmiştir.

Meksika Pançosu Nedir?
Meksika Pançosu Nedir?

Meksika Mutfak Kültürü Nasıldır?

Meksika mutfak kültürü, yerli ve Avrupa kültürlerinin harmanlanması ile oluşmuştur. Mexico yemekleri 2010 yılında, UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine yazılmıştır. Meksika yöresel yemekleri bol baharatları ile öne çıkmaktadır ve en çok kullanılan malzemeler mısır, fasulye, kırmızı et, beyaz et, patates, domates, deniz ürünleri, acı biber, kabak, fındık ve avokadodur.

Meksika mutfak kültürü, baharatları ile ünlüdür. Meksika yemekleri içindeki acı biberi yoğunluğu ile bilinmektedir fakat acı biberin yanı sıra kimyon, kekik, kişniş, tarçın ve kakao Meksika yemeklerini eşsiz yapan baharatlardandır.

Meksika mutfak kültürünün en ünlü yemeklerinden biri olan taco görseli aşağıda verilmiştir.

Meksika Mutfak Kültürü Nasıldır?
Meksika Mutfak Kültürü Nasıldır?

Geleneksel Meksika Yemekleri Nelerdir?

Meksika geleneksel yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Taco
  • Pozole
  • Enchiladas
  • Quesadilla
  • Guacamole
  • Burrito

Geleneksel Meksika İçecekleri Nelerdir?

Geleneksel Meksika içecekleri aşağıda verilmiştir.

  • Pulque
  • Mezcal
  • Atole
  • Cafe de Olla
  • Aguas Frescas
  • Tejuino

Alkolsüz pek çok seçeneğe sahip olan Meksika içecekleri arasında oldukça meşhur olan alkollü içecekler de bulunmaktadır.

Meksika Sanat Kültürü Nasıldır?

Meksika sanat kültürü; Olmekler, Maya, Aztek, Toltek gibi pek çok farklı medeniyetin katkıları ile oluşmuştur. Meksika sanatı, Meksika’nın zengin kültürünü, geleneğini, tarihini, mitolojisini aktarmaktadır.

Meksika görsel sanat kültürü, Olmekler döneminde başlamıştır. Olmekler, duvara yazı yazma sanatını bulmuştur ve bunu zamanla mimari sanatlarına dahil etmeye başlamıştır. Olmekler döneminde, binalar ve türbeler yapılmaya başlanmıştır ve bu yapılardan bazıları, günümüzde Veracruz ve Tabasco şehirlerinde bulunmaktadır. Meksika’da, Maya uygarlığı döneminde uzun piramitler, saraylar ve taş heykeller yapılmaya başlanmıştır. Toltek uygarlığı döneminde yapılan taş heykeller günümüzde Tula’da bulunmaktadır.

Meksika sanat kültüründe el sanatları çok çeşitli, süslü ve dekoratiftir. Gümüş takı ve süs eşya yapma, yün halı dokuma, çömlekçilik ve üflemeli cam, Meksika’da yaygın olan el sanatlarından bazılarıdır.

Meksika Edebiyat Kültürü Nasıldır?

Meksika edebiyat kültürü, İspanyol dili edebiyatları arasında en köklü geçmişe sahip olandır. Meksika edebiyatının, Mezo Amerika'nın yerli haklarının edebiyatlarında ve İspanyol edebiyatında öncüleri vardır. Juan Rulfo tarafından yazılan Pedro Paramo, Laura Esquivel tarafından yazılan Acı Çikolata, Octavio Paz tarafından yazılan Yalnızlık Dolambacı, Carlos Fuentes tarafından yazılan Artemio Cruz'un Ölümü Meksika edebiyat kültürünün en ünlü eserleridir.

Meksika Mimari Kültürü Nasıldır?

Meksika Mimari Kültürü Nasıldır?
Meksika Mimari Kültürü Nasıldır?

Meksika mimari kültürünün başlangıcı Mezoamerikan mimarisi ile kabul edilmektedir.

Eski Maya döneminde yapılmış olan Uxmal ve Puuc, klasisizm mimari akımından etkilenerek yapılmıştır. 17.yüzyılın sonlarından 1750’ye kadar Meksika’da en baskın olan mimari tarzlardan biri Meksika Churrigueresque olarak bilinmektedir. Zacatecas Katedrali, Churrigueresque mimari tarzının en önemli örneklerinden biridir. 1788’de kurulan San Carlos Akademisi, Amerika kıtasındaki ilk büyük sanat akademisidir ve neoklasisizmi yansıtmaktadır. 1864’ten 1867’ye kadar Meksika mimari kültüründe Fransız etkisi görülmüştür; Palacio de Correos’un mimarlığını yapan Adamo Boari, bu dönemin önemli isimlerindendir.

1917’deki Meksika devriminden sonra modernleşmenin Meksika’ya verdiği zararları azaltmak için geçmişteki geleneklere dönüş başlamıştır. 1948’te, Luis Barragan kendi evini Avrupa ve Amerika mimari tekniklerini bir araya getirerek inşaa etmiştir ve 2004 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Minimalist, devrimci Pritzker ödüllü ve TEN Arquitectos’un kurucusu Enrique Norten, modern mimarlık alanındaki çalışmaları ile bilinmektedir. Alberto Kalach, Mario Schjetne ve Michel Rojkind Meksika’daki diğer önemli çağdaş mimarlar arasında yer almaktadır.

Meksika Sinema Kültürü Nasıldır?

Meksika sinema kültürünün başlangıç tarihi 19.yüzyılın sonlarına dayanmaktadır ve Meksika Devrimi sonrasında Meksika sinema kültürü gelişmeye başlamıştır. Meksika’da ilk hareketli film 1895’te Thomas Edison’un kineteskopu kullanılarak izlenmiştir.

The Card Players, Arrival of A Train ve The Magic Hat Meksika’da film kuyruklarının oluşmasını sağlamıştır. Salvador Toscano Barragan, Meksika’nın ilk film yapımcısı olarak kabul edilmektedir. 1930- 1960 yılları arasında, Mario Moreno Meksika’da en tanınmış oyuncu olmuştur. Maria Candelaria, Meksika’nın en ünlü ve Cannes Film Festivali aday olan ilk filmidir. 2019’da, Roma filmi Oscar ödülünü kazanan ilk Meksika filmi olmuştur.

Elena Sanchez Valenzuela ilk Meksikalı film yıldızı, Katy Jurado ilk Meksikalı Akademi Ödül adayı ve Anthony Quinn ilk Meksikalı Akademi Ödül sahibi olarak bilinmektedir. Genellikle kovboy filmleri ile öne çıktığı bilinen Meksika filmleri korku teması ile de önemli bir ün salmıştır.

Meksika yapımı en ünlü film olan Maria Candelaria filmine ait görsel aşağıda verilmiştir.

Meksika Sinema Kültürü Nasıldır?
Meksika Sinema Kültürü Nasıldır?

Meksika'da Kutlama Kültürü Nasıldır?

Meksika’da kutlama kültürü, coşkulu gösterilerle ve renkli kıyafetlerle yaşanmaktadır.

Meksika’da 1 Ocak’ta yeni yıl, 6 Ocak’ta Noel kutlamalarının sonunun başlangıcını ifade eden Epifani günü, 2 Şubat’ta geleneksel tomales yemeğinin yendiği Candlemass günü, 19 Şubat’ta Meksika Ordusu Günü, 24 Şubat’ta Bayrak Günü, 1 Mayıs’ta İşçi Bayramı, 15 Mayıs’ta Anneler Günü, 16 Eylül’de Bağımsızlık Günü kutlanmaktadır.

Pinata Nedir?

Pinata’nın eski Maya ve Aztek dönemlerinden kaldığı bilinmektedir ve doğum günü partileri ile kutlamalarda yapılmaktadır. Pinata’nın içi genellikle şeker, nadiren oyuncak ile doldurulmaktadır ve sonrasında bir yere asılmaktadır. Gözleri bağlı olan çocuklar ellerindeki sopalar ile kırılana kadar Pinata’ya vurarak kırıldıktan sonra dökülen şekerleri toplamaktadır.

Pinata’ya ait görsel aşağıda verilmiştir.

Pinata Nedir?
Pinata Nedir?

Geleneksel Meksika Bayramları Hangileridir?

Geleneksel Meksika bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Alebrijes Geçit Töreni
  • Meksika Bağımsızlık Günü
  • Cinco de Mayo
  • Meksika’da Karnaval Günü
  • Paskalya Bayramı
  • Noel Bayramı

Meksika ve Türk Kültürü Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Meksika ve Türk kültürü arasındaki farklılıklar çoğunlukla dini alanda görülmektedir. Meksika’da baskın din Hristiyanlık olurken Türkiye’de İslam’dır. Meksika’da ve Türkiye’de kutlanılan dini bayramlar birbirinden farklıdır.

Mutfak kültürü açısından, Meksika mutfağında ve Türk mutfağında baharatlar ön plandadır fakat Meksika mutfağı baskın acı tat kullanımı ile Türk mutfağından ayrılmaktadır.

Geleneksel kıyafet kültürü bakımından Meksika ve Türk kültürü birbirinden farklıdır. Türkiye’de şalvar ve göynek geleneksel kıyafet olarak kabul edilirken Meksika’da huipil ve Çin Pablona geleneksel kıyafet olarak kabul edilmektedir.

Meksika'da Kültürel Tanıtımdan Sorumlu Kuruluşlar Hangileridir?

Meksika’da kültürel tanıtımdan sorumlu kuruluşların listesi aşağıda verilmiştir.

  • MMC (Meksika Kültür Merkezi): Meksika tarihini, mutfağını ve geleneklerini tanıtmaya adanmış bir kuruluştur.
  • Pennsylvania Sanat Konseyi: Sanat faaliyetleri için yardım eden bir kuruluştur.
  • Ulusal Kültür ve Sanat Konseyi: Meksika’da kültür organizasyonlarını teşvik etmeye ve sponsor olmaya adanmış bir kuruluştur.

Meksika’da kültürel tanıtımdan sorumlu kuruluşlar sayıca fazla değildir fakat MMC, Meksika’nın her alandaki kültürünü tanıtmaya çalışmaktadır. Meksika’ya kültürel seyahat düzenlemek için Meksika vizesi almak gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: