Norveç Göçmenlik Başvurusu

Norveç'e Göç Etmek için 2023 Göçmenlik Prosedürleri

Norveç Göçmenlik Yasası'na göre, İskandinav ülkelerinin vatandaşları hariç, tüm yabancıların Norveç’e göçmen olarak gitmek için oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Norveç halkına yapılan bir ankete göre; ankete katılanların %40’ı, göçmenlerin çoğunun Norveç'te çalışma hayatına olumlu katkılarda bulunduğunu kesinlikle kabul ederken, sadece %2’si ülkede göçmen olmaması gerektiğini düşünmektedir.

Statistic Norway 2017 yılı verilerine göre, Norveç'in göçmen nüfusu 883.751 kişidir ve ülkenin toplam nüfusunun %16.8'ini oluşturmaktadır. Norveç'in en çok göç aldığı ülkeler; Polonya, Litvanya, İsveç, Somali, Almanya, Irak, Suriye, Filipinler, Pakistan ve Eritre'dir.

Norveç; düşük suç oranı, kaliteli yaşam standartları gibi sebeplerden dolayı son yıllarda üst üste Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Raporu tarafından “yaşanacak en iyi ülke” olarak seçilmiştir ve göçmenler tarafından çokça tercih edilen bir ülke olmuştur.

Norveç Göçmen Alımı Yapıyor Mu?

Evet, 2023 yılında Norveç göçmen alımı yapmaktadır.

Norveç; çalışma, iş kurma, eğitim alma veya aile birleşimi gibi çeşitli nedenlerle göçmenlik başvurusu yapan yabancı ülke vatandaşlarını kabul etmektedir.

Norveç'e Nasıl Göç Edilir?

Norveç'e göç etmek ve yerleşmek için oturum izni alınması gerekmektedir.

Norveç; çalışma, iş kurma, eğitim alma veya aile birleşimi gibi çeşitli nedenlerle başvuru yapan yabancı ülke vatandaşlarına birtakım şartları karşılamaları halinde Norveç oturum izni vermektedir.

Norveç'e Göç Etme Yolları Nelerdir?

Norveç'e göç etme yollarının hepsinde oturma izni alınması gerekmektedir ve Norveç oturma izni; eğitim, çalışma, iş kurma ya da aile birleşimi için verilmektedir.

Norveç'te eşi olan kişiler ile ebeveyni olan 18 yaşından küçük çocuklara aile birleşimi oturma izni, Norveç'te bir işverenden geçerli bir iş teklifi almış olan kişilere çalışma ve oturma izni, Norveç'te iş kuran kişilere ve ailelerine yatırımcı oturma izni, Norveç'te bir eğitim kurumundan kabul almış olan kişilere öğrenci oturma izni verilirken; iltica yoluyla da Norveç'e göç edilebilmektedir.

İş Aramak için Norveç Göçmenlik Başvurusu

Norveç’te iş aramak için Norveç iş arama vizesi başvurusu yapılması gerekmektedir. Norveç’te iş aramak için göçmenlik başvurusu, kişinin Norveç’te en fazla 1 sene süreyle iş aramasına olanak sağlayan Norveç göçmenlik başvurusu türüdür. Norveç iş arama vizesi ile göçmenlik başvurusu yapmak için Norveçteki bir üniversitede, meslek okulunda veya kolejde öğrenci olunması ya da bir araştırmacı olarak oturum iznine sahip olunması ve oturum izni sona ermeden en az 1 ay önce iş aramak için oturum iznine başvurulması gerekmektedir.

Norveç’te iş aranacak süre boyunca kişinin ayda en az 22.167 NOK gelirinin olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Norveç’te nitelikli eleman olarak iş ararken nitelikli işçi gerektirmeyen işler dahil olmak tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışılabilmektedir.

Norveç Göçmenlik Kriterleri

Norveç göçmenlik başvurusu yapacak kişiler için temel kriterler aşağıda listelenmiştir.

  • Son 10 yılda alınmış, geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir.
  • Norveç oturum izni türlerinden birine sahip olmak gerekmektedir.
  • Norveç göçmenlik standartlarınca belirlenen miktarda maddi kaynağa sahip olmak gerekmektedir.
  • Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak ve daha önce vize ihlali yapmamış olmak gerekmektedir.
  • Belirli seviyede Norveççe konuşabilmek, yazabilmek ve anlayabilmek gerekmektedir.

Listelenen Norveç göçmenlik başvurusu şartları standart şartlardır ve Norveç'e göç etmek için başvurulacak vize türüne göre farklılık göstermektedir. Norveç öğrenci oturum iznine başvuracak kişiler ile çalışma ya da aile birleşimi için oturum iznine başvuracak kişiler için farklı şartlar öngörülmektedir.

Eğitim Yoluyla Norveç Göçmenlik Kriterleri

Eğitim yoluyla Norveç göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Norveç’te bir eğitim kurumuna kabul edilmiş olmak gerekmektedir.
  • Norveç’te eğitim görülecek süre boyunca yeterli maddi kaynağa sahip olmak gerekmektedir.
  • Eğitim kurumuna harç ödenmesi gereken durumlarda, harç ödeyecek maddi kaynağa sahip olmak gerekmektedir.
  • Eğitim kurumuna ait yurt, kiralık ev, paylaşımlı ev gibi yaşanacak bir yere sahip olunması gerekmektedir.
  • Eğitim süresi bittiğinde başvuru sahibinin ülkesine dönme niyetinde olduğunun kanıtlanması gerekmektedir.

Öğrenci Vizesi İle Norveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğrenci olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için Norveç’te bir eğitim programından kabul mektubu alınması gerekmektedir. Başvuru için gerekli belgeler hazırlanıp kontrol listesinin çıktısı alınmalıdır. Norveç göçmenlik başvurusu formu doldurulduktan sonra seçilen VFS Global başvuru merkezine randevu alınmalıdır. Randevu günü geldiğinde gerekli belgeler seçilen VFS Global başvuru merkezine sunulmalıdır.

Norveç öğrenci vizesi ile Norveç göçmenlik başvurusu yapıldığında belgeler doğrulanılması için Norveç Göçmenlik Bürosu’na gönderilmektedir. Norveç göçmenlik başvuru belgeleri doğrulandığı takdirde öğrenciye oturma izni yollanmaktadır.

Çalışma Yoluyla Norveç'e Göç Etme Kriterleri

Çalışma yoluyla Norveç’e göç etme kriterleri aşağıda listelenmiştir.

  • 18 yaşından büyük olunması gerekmektedir.
  • Norveç’te tam zamanlı bir iş bulunması gerekmektedir.
  • Bulunan işin, aynı işi yapan bir Norveç vatandaşının sağlayacağı kazançtan az miktarda kazanç sağlamaması gerekmektedir.
  • Bir yüksek eğitim kurumundan mezun olunması veya eğitim sahibi olunmaması durumunda işe uygun özel yeteneklere sahip olunması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin geçmişe yönelik veya güncel bir sabıka kaydının olmaması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilenler, standart şartlardır ve başvuru şartları başvurulan çalışma vizesi türüne göre farklılık göstermektedir.

Çalışmak Yoluyla Norveç Göçmenlik Başvurusu Yapabilecek Meslek Grupları Nelerdir?

Norveç’te çalışmak için Norveç göçmenlik başvurusu yapabilecek meslek grupları aşağıda listelenmiştir.

  • Nitelikli işçi: Nitelikli işçi olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için lise mezunlarının, en az üç yıllık bir mesleki eğitim programı tamamlamış olması ve Norveç’te eşdeğer bir mesleki eğitim programı bulunması gerekmektedir. Nitelikli işçi olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için üniversite mezunlarının lisans eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir.
  • Denizci: Denizci olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, Norveç kıta sahanlığında denizcilik yapılacak olunması gerekmektedir.
  • Sporcu veya antrenör: Sporcu veya antrenör olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, Norveç Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi ya da Spor Konfederasyonu tarafından kişinin alanında nitelikli olduğunun onaylanması gerekmektedir. Çalışılacak işte vergilendirilmeden önce yılda en az 265.998 NOK kazanılıyor olması gerekmektedir.
  • Aşçı: Aşçı olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, aşçılık eğitimi ve en az on yıllık iş tecrübesine sahip olunması gerekmektedir. İş tecrübesi süresinin en az yarısında yüksek standartta bir restoranda çalışmış olunmalıdır.
  • Misyoner: Misyoner olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, alınan dini eğitim üzerine yüksek lisans yapılmış olunması gerekmektedir. Çalışılacak işte vergilendirilmeden önce yılda en az 265.998 NOK kazanılmalıdır. Misyonerlik görevinin gönüllü yapılması durumunda çalışanın barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının işveren tarafından karşılanacağının garanti edilmesi gerekmektedir.
  • Şirket sahibi: Şirket sahibi olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, şirket sadece başvuru sahibine ait olmalıdır. Şirketin sahibine vergilendirilmeden önce yılda en az 265.998 NOK sağlayacak durumda olması gerekmektedir. Norveç Göçmenlik Bürosu, yetkililerden şirketin muhtemel karını hesaplanmasını istemektedir.
  • Mevsimlik işçi: Mevsimlik işçi olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için; tarım, ormancılık, balıkçılık, restoran veya turizm alanında mevsimlik işçi olarak işe alınmış olunması gerekmektedir. İşverenin, Norveç Çalışma ve Refah İdaresi’nden, işi yapmak için Norveç veya AB ülkelerinden yeterli sayıda işçi bulunamadığına dair onay almış olması gerekmektedir.
  • Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı çalışanı: Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı çalışanı olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, ajansın bir ortağı tarafından işe alınılmış olunması gerekmektedir. Alınacak ücretin Norveç’te yaşamak için yeterli olması ve yaşamak için bir yer kiralanmış olunması; alınacak ücret düşük ise, Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı’nın kişinin Norveç’e gelişini, konaklama ücretini ve dönüş biletini karşılaması gerekmektedir.
  • Araştırmacı: Araştırmacı olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için Norveç’te bir üniversitede, kolejde veya enstitüde araştırma yürütülecek olunması gerekmektedir. Kişinin yılda en az 126.357 NOK gelirinin bulunması gerekmektedir.
  • Stajyer: Stajyer olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için Norveç’te bir üniversitede staj yapılacak olunması ve 18 ila 30 yaş arasında olunması gerekmektedir.

Aile Birleşimi Yoluyla Norveç'e Göç Etme Kriterleri

Aile birleşimi yoluyla Norveç’e göç etme şartları, Norveç'te ikamet eden sponsorun vatandaşlık durumuna ve başvuru sahibi ile Norveç'te ikamet eden sponsorun ilişkisine (eşi, çocuğu, ebeveyni vb.) göre farklılık göstermektedir.

Norveç aile göçü yapacak kişiler arasında eş için gerekli şartlar; evliliğin Norveç ve Türkiye’de geçerli olması, Norveç'te beraber yaşanacak olması, evliliğin çıkar evliliği olmaması ve iki tarafın da en az 24 yaşında olmasını gerektirmektedir.

Çocuklar için Norveç aile birleşimi vize şartları, çocuğun yaşına göre farklılık göstermektedir; 18 yaşından küçükler için pasaporta sahip olunması temel şartken, 18 yaşından büyükler için 18- 21 yaş aralığında olunması, eşe veya partnere sahip olunmaması, daha önceden birkaç yıllığına Norveç oturma iznine sahip olunmuş olması ve fiziksel veya zihinsel engele sahip olunması gerekmektedir.

Ebeveynler için Norveç aile birleşimi şartları; 60 yaşından büyük olunmasını,

Türkiye’de yaşayan herhangi bir ebeveyn, çocuk, torun veya torun çocuğuna sahip olunmamasını ve başvuru sahibinin eşi veya partneri bulunmamasını gerektirmektedir.

Yatırım Yoluyla Norveç Göçmenlik Kriterleri

Yatırım yoluyla Norveç göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
  • Lise düzeyinde, örneğin marangoz veya sağlık çalışanı olarak en az üç yıllık mesleki eğitim programını tamamlanması ve Norveç'te buna karşılık gelen bir mesleki eğitim programı olması, üniversite lisans derecesine sahip olunması veya kurslar ve bazı eğitimlerle birlikte uzun mesleki deneyim (en az 6 yıl) yoluyla edinilen becerilere sahip olunması şartlarından en az birinin karşılanması gerekmektedir.

Belirtilen şartları sağlayan ve Norveç ekonomisine katkı sağlayacak bir yatırım yapmak isteyenlere Norveç yatırımcı vizesi verilmektedir.

İltica Yoluyla Norveç'e Göç Etme Kriterleri

İltica yoluyla Norveç’e gitme şartları arasında; ırk, etnik köken, din, milliyet, belirli bir sosyal gruba üye olma veya siyasi görüş sebebiyle ayrımcılık veya eziyete maruz kalan bir kişi olmak veya menşe ülkelerine dönmesi halinde ölüm cezasına, işkenceye veya diğer insanlık dışı ya da onur kırıcı muameleye maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir kişi olmak bulunmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Norveç göçmenliği ile ilgii danışmanlarımıza en sık sorulan sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Norveç İçin Göçmenlik Başvurusu Nereye Yapılır?

Norveç için göçmenlik başvurusu, Norveç’ten yapılması halinde ikamet edilen bölgedeki polis merkezine ya da servis merkezine yapılmaktadır ve ikamet edilen yerdeki yetkili başvuru merkezinin UDI internet sitesi https://www.udi.no/en/ adresinden öğrenilebilmektedir.

Türkiye'den yapılan Norveç vizesi başvuruları için yetkilendirilmiş aracı kurum VFS Global olmaktadır ve Türkiye'den yapılacak Norveç göçmenlik başvuruları VFS Global'e veya akredite vize acentelerine yapılabilmektedir.

VFS Global, sadece vize başvuru merkezidir. Norveç vize başvurularında vize değerlendirme yetkisi tamamen Norveç Ankara Büyükelçiliği'nde bulunmaktadır.

Norveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, Norveç Göçmen Bürosu'nun internet sitesi https://www.udi.no/en/ adresinden başvuru formunun doldurulması, vize ücretinin ödenmesi ve sonrasında VFS Global üzerinden vize randevusu alınması gerekmektedir.

VFS Global üzerinden Norveç göçmenlik randevusu alındıktan sonra; gerekli belgelerin hazırlanması, randevu günü geldiğinde VFS Global merkezine gidilmesi, gerekli evrakların teslim edilmesi, biyometri işlemleri için parmak izi verilmesi gerekmektedir.

Norveç göçmenlik başvurusu yapıldıktan sonra başvuru, Göçmenlik Müdürlüğü'ne (UDI) gönderilmektedir ve işlem süresi göçmenlik türüne göre 4- 18 ay arasında sürmektedir. Göçmenlik başvurusu karara bağlandıktan sonra başvuru sahibine pasaportu geri gönderilmektedir ve onay durumunda pasaporta damga basılırken; ret durumunda başvurunun neden reddedildiğini açıklayan bir mektup teslim edilmektedir.

Norveç Göçmenlik Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Norveç göçmenlik başvuru ücreti, vize türlerine ve başvuru sahibinin yaşına göre farklılık göstermektedir.

Aile birleşimi göçmenlik başvurularında; 18 yaşından büyükler için 10.500 Norveç kronu ödenirken, 18 yaşından küçükler için başvuru ücreti alınmamaktadır.

Çalışma amacıyla göçmenlik başvurularında ücret 6.300 Norveç kronu olurken, 18 yaşından büyük olup eğitim için göçmenlik başvurusu yapanlardan 5.900 Norveç kronu istenmektedir. Au Pair için başvuru ücreti, 9.100 Norveç kronudur.

Vize harcına ek olarak yetkili vize başvuru merkezi VFS Global, her başvuru için 21 EUR vize servis harcı talep etmektedir.

Norveç Göçmenlik Başvuru Ücreti Nasıl Ödenir?

Norveç göçmenlik başvurusu için vize harcının UDI resmi adresinden çevrimiçi olarak kredi ya da banka kartı ile ödenmesi gerekirken; vize servis ücretinin VFS Global'den alınan randevu esnasında tam, nakit ve euro cinsinden ödenmesi gerekmektedir.

Norveç Göçmenlik Başvuru Ücretinden Kimler Muaftır?

Norveç göçmenlik başvuru ücretinden muaf olan kişiler aşağıda listelenmiştir.

  • 6 yaşından küçük kişiler Norveç göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.
  • AB vatandaşı olan yakın bir aile üyesiyle seyahat edecek veya aile üyesini ziyaret edecek kişiler Norveç göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.
  • Norveç’e eğitim amaçlı gezi düzenlenmesi durumunda olduğunda öğrenciler, stajyerler ve eşlik eden öğretmenler Norveç göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.
  • Norveç’e bilimsel araştırma yapmak gelen araştırmacılar Norveç göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.

Norveç’e Göç Ettikten Sonra Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Norveç’e göç ettikten sonra vatandaşlık başvurusu yapmak için, son on yılda en az yedi yıl Norveç’te yaşanmış olunması gerekmektedir. Başvuru sırasında, geçerli bir daimi oturum iznine sahip olunması ve önceki on yıl içinde Norveç'te yaşarken sahip olunan oturum izinlerinin her birinin bir yıl veya daha uzun bir geçerlilik süresine sahip olması gerekmektedir.

Norveç vatandaşlık başvurusunda bulunacak 18-67 yaş arasındaki adaylar Norveççe dil kursunda eğitim almalıdır. Eğitimden sonra minimum A2 konuşma seviyesinde Norveççe bilindiği kanıtlanmalıdır. Norveç kültürü hakkındaki bilgi seviyesini kanıtlamak için sosyal bilgi ya da vatandaşlık testine girildikten ve temiz bir sabıka kaydına sahip olunduğu kanıtlandıktan sonra Norveç Göçmenlik Bürosuna, Norveç Vatandaşlık Başvurusu yapılabilmektedir.

Norveç vatandaşlık başvurusu 12 ay içinde sonuçlanmaktadır. Norveç, 2020 yılında çifte vatandaşlık kabul etmeye başlamıştır. Norveç Göçmenlik Bürosunun verilerine göre 2020 yılında 26 bin kişi Norveç vatandaşlık başvurusu yapmıştır. Norveç vatandaşlık başvurusu sayısındaki artış bekleme süresini uzatabilmektedir.

Norveç Göçmen Bürosu İle Nasıl İletişime Geçilir?

Norveç göçmen bürosu ile telefon ya da mail yoluyla iletişime geçilebilmektedir.

Norveç Göçmenlik Bürosu, pazartesi cuma günlerinde 10:00- 14:30 arasında hizmet vermektedir ve telefon numarası (+47) 23 35 16 00’dır.

Norveç göç idaresine mail atarak iletişime geçilebilmesi için, UDI internet sitesinden form doldurulması gerekmektedir. UDI mail formu için, https://www.udi.no/en/contact-us/applicants-with-questions-about-a-case-or-regulations/ linki üzerinden "contact us by email" seçeneğine tıklanması ve aile/ çalışma/ öğrenci seçeneklerinden başvuru sahibine uygun olan seçeneğin alt türünün seçilmesi gerekmektedir.

UDI mail formunda; başvuru sahibinin adı, soyadı, telefon numarası, mail adresi gibi bilgiler istenmekte ve sormak istediği soruya dair bir kutucuk bulunmaktadır.

Norveç Göçmen Bürosu İle Nasıl İletişime Geçilir?
Norveç Göçmen Bürosu İle Nasıl İletişime Geçilir?
Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: