Schengen Turist Vizesi

Schengen Turist Vizesi Başvuru, Takip

Schengen turist vizesi, 180 günlük bir süre içinde 90 güne kadar Schengen bölgesi ülkelerinde turistik amaçlarla seyahat etmeye izin veren vize türüdür. C tipi kısa süreli bir vize türü olarak bilinen Schengen vizesi turistik seyahatlar için kullanılmaktadır. Schengen turistik vizesine sahip olan bir kişi, vize geçerlilik süresi ve giriş sayısına uymak şartıyla, Schengen bölgesindeki 26 ülkeye serbest şekilde seyahat edebilmektedir.

2021 yılında Avrupa’ya yapılan turistik seyahatler kapsamında konaklama tesislerinde geçirilen gece sayısı 2020’ye kıyasla %27 artarak 1,8 milyara ulaşmıştır. Avrupa’da yaşamayan turistlerin geçirdiği ziyaretlerinde gece sayısı aklaşık olarak 600 milyona ulaşırken, Avrupa'da yaşayan kişilerin ziyaretlerinde geçirdiği gece sayısı yaklaşık olarak 1,1 milyardır. Yunanistan, İspanya ve Hırvatistan, Avrupa’da en çok ziyaretçi artışı yaşayan ülkelerdir.

Vizem.net, son 5 yıl içinde Türkiye’den gerçekleştirilen turistik Schengen vizesi başvurularında %98,7 vize onay oranı ile en yüksek skora sahip akredite acente olarak Schengen vize başvuru süreçlerinde belgelerin kontrol edilmesinden başlayarak pasaportun başvuru sahibine teslim edilmesine kadar olan bütün süreç için uzman ekibi ile güncel hizmet sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Avrupa'ya Turist Olarak Gitmek İçin Gerekenler Nelerdir?

Avrupaya turist olarak gitmek için gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • Geçerli bir pasaport
  • Schengen turist vizesi
  • Schengen seyahat sağlık sigortası
  • Yurt dışı çıkış harcı ödemesi

Schengen Turistik Vize Şartları Nelerdir?

Schengen turistik vize şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Adli sicil kaydının temiz olması gereklidir.
  • Daha önceki seyahatlerde vize ihlali yapılmamış olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin talep edilen vizenin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerlilik süresi bulunan ve 10 yıldan eski olmayan geçerli bir pasaporta sahip olması gereklidir.
  • Schengen bölgesine gerçekleştirilecek olan seyahatin turistik amaçla yapılacağı çeşitli belgelerle kanıtlanmalıdır.
  • Schengen bölgesine gitmeden önce talep edilen kriterleri sağlayan ve seyahat boyunca geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
  • Başvuru sahibi Schengen bölgesine seyahati boyunca ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli bir gelire ya da birikime veya bir sponsora sahip olmalıdır
  • Başvuru sahibinin vize bitiminde Schengen bölgesinde kalmayacağı ve tekrar ülkesine döneceğini kanıtlar nitelikteki belgeler sunulmalıdır.

Turistik Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Turistik Schengen vizesi, ilk olarak başvuru sahibinin başvuru formunu eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurması, talep edilen belgeleri hazırlanması ve randevu alarak şahsen veya akredite acenteler aracılığıyla ilgili ülkenin vize başvuru merkezine ya da dış temsilciliğine başvuru yapılması ile alınır. Vize randevu gününde belgeler ile vize başvuru merkezine gidilir, belgeler teslim edilir ve ardından biyometri işlemleri tamamlanarak vize ücreti ödenir.

Turistik Schengen vize başvurularında karar merci yalnızca başvuru yapılan ülkenin Türkiye’de bulunan dış temsilcilikleridir. Vize başvurularının konsolosluğun vize birimi tarafından onaylanması durumunda vize, başvuru yapılan merkeze gönderilmektedir ve başvuru sahibi pasaportunu bu adresten teslim alır.

Tüm Schengen ülkeleri için VIS sistemine son 5 yılda parmak izi kaydı veren kişilerin vize başvuruları Vizem.net üzerinden, başvuru merkezine veya dış temsilciliğe gidilmesine gerek kalmadan yapılabilmektedir

Schengen Turistik Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Schengen turistik vize başvurusu, hedef ülkenin vize işlemlerinin gerçekleştirilmesinde yetkilendirdiği aracı kurumların başvuru merkezlerine veya ilgili ülkenin Türkiye’de bulunan büyükelçilik ya da konsolosluklarına yapılmaktadır.

Sadece bir Schengen ülkesinin ziyaret edilmesi durumunda, başvuruların o ülkenin büyükelçiliği, konsolosluğu ya da vize merkezlerine yapılması gerekmektedir. İkiden fazla Schengen ülkesinin ziyaret edilmesi durumunda başvurular, hangi ülkede daha fazla kalınacaksa o ülkenin büyükelçiliği, konsolosluğu ya da vize merkezlerine yapılır. Birden fazla Schengen ülkesine seyahat edilmesi ve her ülkede eşit sayıda gün kalınması durumunda ilk olarak gidilen ülkenin büyükelçiliği, konsolosluğu ya da vize merkezlerine vize başvurusunun yapılması gerekmektedir.

Schengen Turist Vizesi Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Schengen turistik vizesi başvurusu, Schengen bölgesine gerçekleştirilecek seyahatten en az 15 gün öncesinde yapılmalıdır. Schengen turist vizesi başvuruları en erken seyahatten 3 ay öncesinde yapılabilirken, en geç başvuru yapılabilecek zaman ise seyahat tarihinden 15 gün öncesidir.

Turistik Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Schengen turist vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Schengen vize başvuru formu: Gidilecek ülke için başvuru formunun doldurulması ve başvuru sahibi tarafından ıslak imza ile imzalanması gereklidir.
  • Vize ücreti: Başvuru sahibinin vize ücretini ödediğini gösteren makbuzu sunması gerekmektedir. Her ülkenin vize ücreti ödeme şekli değişebilmektedir.
  • Pasaport: Pasaport, talep edilen vizenin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalı, 10 yıldan daha eski olmamalı ve en az 2 sayfaya sahip olmalıdır. Varsa önceki pasaportlar da beyan edilmelidir.
  • Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde ve düz beyaz arka planda çekilen fotoğrafın ölçüleri 35 mm genişliğinde 45 mm uzunluğunda olmalıdır. Dini sebepler dışında herhangi bir aksesuarın kullanılmaması gereklidir.
  • Fotokopiler: Turistik Schengen vizesi için başvuru sahibinin kişisel bilgilerinin yer aldığı pasaport sayfasının fotokopisi, oturma iznine sahip olması durumunda oturum izni belgesinin fotokopisi ve daha önceden Schengen vizesine sahip olması durumunda bu vizelerinin fotokopisi talep edilmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibinin bütün Schengen ülkeleri için geçerli olacak ve tıbbi olarak ülkeye geri dönüş, tıbbi bakım ya da hastaneye yatış gibi çeşitli durumlar için en az 30.000 euro teminatlı bir sağlık sigortasına sahip olması gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortasının tam kapsamlı olması ve tüm seyahat boyunca geçerli olması gerekmektedir.
  • Konaklama belgeleri: Başvuru sahibinin konaklayacağı tesis ile seyahat tarihlerini gösteren ve kişinin adının yazılı olduğu, otel veya kısa süreli kiralık ev gibi konaklama rezervasyonlarına dair belgeler sunulmalıdır.
  • Ulaşım belgeleri: Başvuru sahibinden gidiş dönüş tarihlerini gösteren uçuş rezervasyonları talep edilmektedir.
  • İşveren yazısı: Başvuru sahibinin işyerinden alınmış, adı, soyadı, işe başlama tarihi, çalıştığı pozisyon gibi bilgileri içeren; başvuru sahibinin izinli olduğunu ve işe dönüş tarihini belirten dilekçe sunulmalıdır.
  • Maddi kanıt: Başvuru sahibinin seyahatini finanse edebileceğini gösteren son 3 aya ait banka hesap dökümü veya benzeri belgeler sunulmalıdır.
  • 18 yaşından küçükler için belgeler: 18 yaşını doldurmayan başvuru sahiplerinden iki ebeveyni ya da yasal vasisinden alınan muvafakatname, ebeveynlerinin pasaport fotokopileri ve doğum belgesi talep edilmektedir.

Yukarıda verilen evrak listesi tüm vize başvurularında istenilen standart Schengen turistik vizesi için gerekli evraklardır ve başvuru sahibinin çalışma durumuna göre talep edilen evraklar değişiklik göstermektedir. Schengen vizesi için sunulan evrakların güncel, eksiksiz ve doğru beyanlarla hazırlanması ile birbiriyle tutarlı olması gerekmektedir.

Schengen Turistik Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Schengen turistik vize başvuru formu, doğru bilgilerle ve eksiksiz bir şekilde siyah ya da mavi tükenmez kalemle doldurulabileceği gibi bilgisayarda da doldurulabilmektedir; başvuru sahibinin formu mutlaka ıslak imza ile imzalaması gerekmektedir. Fransa, Danimarka, Belçika ve İsviçre gibi bazı Schengen ülkelerinde vize başvuru formu online olarak doldurulup teslim edilmesi mümkündür.

C tipi başvuru formu olarak da bilinen Schengen turistik vize başvuru formunda başvuru sahibinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, cinsiyeti, medeni hal bilgileri ve bazı kimlik bilgileri talep edilmektedir. Schengen turistik vize başvuru formunda seyahat belgesine yönelik alanların pasaporta uygun olarak doldurulması istenir. Başvuru formunda Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ya da İsviçre vatandaşı aile üyelerin bulunması durumunda doldurması gereken ayrı bir alan bulunmaktadır. Başvuru formunda başvuru sahibinin iletişim ve ikametgah bilgisi istenirken, sahip olduğu meslek ve çalıştığı kurum ile ilgili sorular da bulunmaktadır.

Schengen turistik vizesinde başvuru sahibinin seyahat amacı ve kalış nedenine yönelik alanlar doldurulmalıdır. Başvuru sahibinin daha öncesinden Schengen vizesi için parmak izi alınıp alınmadığı, gideceği ülke ya da ülkelerden davet alıp almadığı ve davet almışsa davetin niteliği ve daveti yapan kişilere yönelik çeşitli sorular başvuru formunda yer alır. Başvuru sahibinin seyahat süresince maddi yeterliliğe sahip olup olmadığına dair bilgilerin doldurulması gerekmektedir.

Schengen turistik vizesi başvuru formu görseli aşağıda verilmiştir.

Schengen Turistik Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Schengen Turistik Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Turistik Schengen Vize Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Turistik Schengen vize başvuru dilekçesi Schengen vize başvurusunun yapılacağı büyükelçilik, konsolosluk ya da vize başvuru merkezine sunulan bir belgedir. Turistik Schengen vize başvuru dilekçesi büyükelçiliğe hitaben yazılmaktadır ve Schengen ülkesine yapılacak seyahatin nedenleri ile seyahat planı detaylarını içermelidir. Ülkeye giriş ve çıkış yapılacak tarihlerinin uçak bileti rezervasyonu gibi destekleyici belgelere uygun şekilde belirtilmesi, seyahat boyunca konaklanacak tesislere dair bilgi verilmesi ve seyahat süresince başvuru sahibinin masraflarını karşılayayabileceğine yönelik maddi kaynakların, turistik dilekçe metninde açıklanması gerekmektedir.

Seyahatin bir sponsor desteği ile gerçekleştirilmesi durumunda sponsor hakkında detaylı açıklamalar yapılmalıdır. Gerekli belgelerin eksik olarak sunulması durumunda belgelerin neden eksik olduğuna dair bilgi verilmeli ve yerine sunulan alternatif belgeler açıklanmalıdır. Turistik Schengen vize dilekçesi, başvuru sahibinin kendini ve başvurusunu açıklamasına dair bir imkan tanıdığından, vize başvurusunun olumlu sonuçlanmasına yardımcı olmaktadır.

Örnek Schengen turistik vize dilekçesi aşağıda verilmiştir.

Tarih:

Büyükelçilik Adı:

Büyükelçilik Adresi:

Büyükelçilik Telefon Numarası:

Konu: (Başvuru sahibinin adı) kişisinin (Schengen ülkesi)’ne turizm amaçlı seyahati için vize dilekçesi (Pasaport numarası)

Sayın yetkili,

(GG/AA/YY) ve (GG/AA/YY) tarihleri arasında (Ülkenin adı)’na seyahat etmek amacıyla Schengen vizesine başvuru yapmaktayım. (Ülkenin adı)’na seyahatim turizm amaçlıdır. Seyahatte bana (Başvuru sahibi ile seyahat edecek kişiler) eşlik edecektir. Seyahatim boyunca (Başvuru sahibinin ziyaret etmeyi planladığı şehirlerini) ziyaret edeceğim. (Ülkenin adı) seyahatim boyunca aşağıdaki otel/otellerde kalmayı planlıyorum;

  • (Otel adı ve adresi), (GG/AA/YY - GG/AA/YY) tarihleri arasında
  • (Otel adı ve adresi), (GG/AA/YY - GG/AA/YY) tarihleri arasında

Şu anda (Çalışılan şirket adı)’nda (Pozisyon) unvanı ile çalışmaktayım. Seyahat tarihleri arasında çalıştığım şirketten izin almış bulunmaktayım. Ayrıca (Maddi yeterliliği destekleyecek finansal araçlar) ile seyahat boyunca doğacak tüm masraflarımı kendim karşılayacağım.

Schengen vize başvurusu için gerekli tüm belgeleri eksiksiz olarak sunmaktayım ve bu sebeple başvuru sürecinin olumlu sonuçlanacağına inanıyorum. Sormak istediğiniz herhangi bir soru olması durumunda ya da ek olarak belge talep edilmesi gerektiğinde, paylaştığım iletişim bilgileri üzerinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla,

(Başvuru sahibinin tam adı)

(Başvuru sahibinin adresi)

Schengen Turist Vizesi için Banka Hesap Dökümü Nasıl Olmalıdır?

Schengen turist vizesi için banka hesap dökümleri, en az başvuru tarihinden önceki 3 ayın hesap hareketlerini göstermeli ve banka kaşeli ve imzalı olmalıdır. Hesaba başvuruya yakın tarihlerde yüklü bir paranın aktarılmamış olması ya da olağanüstü para aktarımlarının gerçekleşmemiş olması gerekmektedir.

Her Schengen ülkesi için banka hesabında bulunması gereken para miktarı değişebilmektedir. Örnek vermek gerekirse Almanya seyahat edilecek her gün başına 45 euro, Finlandiye 30 euro ve Hollanda 34 euro isterken, Fransa konaklama bedeli önceden ödenmişse 65 euro, ödenmemiş ise 120 euro istemektedir; Avusturya ise her başvuru için hesapta bulunması gereken parayı ayrıca değerlendirmektedir.

Schengen Turistik Vize için Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Olmalıdır?

Schengen turistik vize için seyahat sağlık sigortası, Schengen bölgesine seyahat edildiğinde alınması gerekebilen sağlık hizmetlerini teminat altına almak için talep edilmektedir. Sağlık sigortası tıbbi bakım, hastaneye yatış ya da ölüm gibi durumları kapsamaktadır. Schengen bölgesindeyken yaşanan sağlık sorunları seyahat edilen Schengen ülkesi tarafından değil başvuru sahibinin sahip olduğu sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır.

Schengen sağlık sigortası teminatı minimum 30.000 euro olmalı ve sigortanın geçerlilik süresi seyahatin tamamını kapsamalıdır. Sağlık sigortasının bütün Schengen ülkelerinde geçerli olması gerekmektedir.

Turistik Schengen Vizesi Uçak Rezervasyonu Nasıl Yaptırılır?

Turistik Schengen vizesi başvuruları için geçerli bir uçak rezervasyonu yaptırılması yeterlidir; vize başvurusunun reddedilmesi halinde başvuru sahibinin mağduriyet yaşamaması için Schengen ülke temsilcilikleri turistik Schengen vizesi yapılan başvurularda geçerli bir uçak rezervasyonu yaptırılmasını yeterli görmekte ve dolayısıyla biletin satın alınması şart koşmamaktadır.

Uçak rezervasyonu, seyahat acentelerinin ya da hava yollarının internet siteleri üzerinden online rezervasyon olarak yapılabileceği gibi, bir seyahat acentası ya da hava yolu şirketini doğrudan arayarak ya da ziyaret ederek de yapılabilmektedir.

Rezervasyonun gerçeği yansıtmadığının düşünülmesi, kişinin vize süresi bitiminde Schengen bölgesinden ayrılmayacağı kanısı oluşturduğu için, vize başvurusunun reddedilmesine sebep olabilmektedir.

Schengen Turistik Vizesi için Otel Rezervasyonu Nasıl Yaptırılır?

Schengen turistik vizesi için otel rezervasyonunun, seyahat süresince başvuru sahibinin akrabasının ya da arkadaşının adresinde konaklamayacak olması durumunda, sunulması gereklidir.

Schengen vizesi için konaklama rezervasyonu Booking.com, Hotels.com ya da AirBnb gibi internet siteleri üzerinden yapılabilmektedir. Otel rezervasyonu işlemleri, genellikle başvuru sahibinin kalış süresi seçildikten ve kimlik bilgileri doldurulduktan sonra, otelin talebine göre ücretin de ödenmesi ile tamamlanmaktadır. Rezervasyon tamamlanınca başvuru sahibine mail aracılığı ile konaklama bilgilerine yönelik detayların yer aldığı rezervasyon belgesi gönderilmektedir ve bu belge, konaklama kanıtı olarak sunulmaktadır. Seyahat acenteleri üzerinden de otel rezervasyonu yaptırılması mümkündür.

Schengen Turist Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Schengen turist vizesi ücreti yetişkinler için 80 euro , 6 ile 12 yaş aralığındaki çocuklar için ise 45 euro olarak belirlenmiştir. Vize ücretlerinin ödenmesinden sonra verilen makbuzun saklanması ve vize başvurusunda beyan edilmesi gerekmektedir.

Vize başvurusu reddedilen kişilere başvuru ücreti iade edilmemektedir ve tekrar yapılacak vize başvurularında yeniden vize ücretinin ödemesi gerekmektedir.

2022 yılı için Schengen turist vizesi masrafları tüm vize başvuru harcı, seyahat sağlık sigortası, otel ve ulaşım rezervasyon işlemleri, form doldurma, dilekçe yazımı, gerek duyulması halinde yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil ortalama 185 euro tutmaktadır.

Turistik Schengen Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?

Turistik schengen vize başvurusu yetkilendirilmiş aracı kurum başvuru merkezlerinden online olarak ya da doğrudan başvuruları kabul eden Schengen ülkesinin Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerine mail atarak ya da telefon numarasından ulaşarak alınabilmektedir.

Schengen Turist Vizesi Randevu Değişikliği Yapılabilir Mi?

Schengen turist vizesi randevu değişikliği, randevu alınan aracı kurumun internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Başvuru sahibi kullanıcı hesabıyla sisteme giriş yaptıktan sonra pasaport ya da referans numarasını girerek, vize randevu tarihinde değişiklik yapabilmektedir.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Schengen vize başvurularında, vize randevusu Vizem.net danışmanları tararından alınmaktadır; randevu tarih değişikliği veya iptali işlemleri için talebin Vizem.net ilgili ülke temsilcisine iletilmesi yeterlidir.

Schengen Turistik Vize Başvurusu Takip İşlemi Nasıl Yapılır?

Schengen turistik vize başvurusu takip işlemi, başvurunun gerçekleştirildiği aracı kurumun internet sitesi üzerinden online olarak yapılmaktadır; ancak vize sonuçlarının internet sitesi üzerinden öğrenilmesi mümkün değildir.

Vize başvurusunu online bir şekilde takip etmek isteyen başvuru sahipleri, başvuru referans numarası, kimlik numarası ve pasaport numarası gibi bilgileri aracı kurumların websitelerinde yer alan takip bölümüne girerek sorgulama yapabilmektedir.

Vizem.net danışmanlığında gerçekleştirilen Schengen vixe başvurularında, tüm vize takip işlemleri başvuru sahibi yerine Vizem.net kadrosundaki ilgili ülke danışmanları tarafından yapılmaktadır ve başvuru sahipleri SMS ile bilgilendirilmektedir.

Schengen Turist Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen turist vizesinin çıkma süresi, başvuru yapılan ülkenin konsolosluklarındaki değerlendirme süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte, ortalama 15 gün sürmektedir. İlgili ülkenin dış temsilciliklerinde yoğunluk olması, başvuru sahibinin beyan etmesi gereken belgelerde eksiklik olması ya da başvuruların resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde, vize işlem süreleri uzayabilmektedir.

Schengen Vize Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Turistik Schengen vizesi sonuçları başvuru yapılan aracı kurumun internet sitesi üzerinden veya dış temsilciliklere ulaşılması yoluyla öğrenilmektedir. Başvuru sahibinin vize başvurusunun onay alıp almadığı, sadece pasaport tesliminin sonrasında öğrenilmektedir.

Schengen Turist Vizesi Ne Kadar Süre İçin Verilir?

Schengen turistik vizesini ilk kez alacak kişilerin vize süresi, genellikle seyahat süresi kadar olmaktadır. Schengen bölgesine yapılan seyahatlerde en fazla 90 gün kalış süresi verilir.

Uzun Süreli Turistik Schengen Vizesi Alınabilir Mi?

Uzun süreli turistik Schengen vizesi alınması, kişilerin yaptığı ilk başvurularda zor olmaktadır; ancak daha önceki yıllarda Schengen vizesi almış ve vize ihlali yapmamış kişilerin Schengen bölgesine sık seyahat gerçekleştirdiğini kanıtlaması durumunda 1, 3 ya da 5 yıllık çok girişli Schengen vizesi alabilmesi mümkündür.

Schengen turist vizesi uzun süreli alınmış olsa dahi, her 180 günlük süre içerisinde en fazla 90 gün boyunca Schengen bölgesinde kalınabilmektedir.

Schengen Turistik Vize Süresi Uzatılabilir Mi?

Schengen turistik vize süresi, belgelerle kanıtlanabilen olağandışı durumlarda uzatılabilmektedir. Vize uzatma işlemi için geçerli bir sebebi bulunmayan kişilerin, vize bitiminde Schengen bölgesinden ayrılmaları gerekmektedir. Schengen turistik vize süresi geç giriş yapılması veya mücbir sebeplerin, önemli kişisel nedenlerin veya insani nedenlerin bulunması halinde uzatılabilmektedir.

Schengen Turist Vizesinin Reddedilme Nedenleri Nelerdir?

Schengen turist vizesi başvurularında en sık rastlanan ret nedenleri aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahiplerinin Schengen bölgesindeki ülkelerin vatandaşlarına ya da onların mülküne yönelik bir tehdit oluşturduğu kanısına varılması
  • Başvuru sahibinin adli sicil kaydının temiz olmaması
  • Başvuru sahiplerinin herhangi bir terör aktivitesi ile ilgisi olduğunun anlaşılması
  • Başvuru sahiplerinin Schengen bölgesine seyahati süresince ihtiyaçlarını karşılayacak maddi yeterliliğe sahip olmaması
  • Başvuru sahibinin Schengen seyahatinin ardından Schengen bölgesinden ayrılacağına dair yeterli kanıtın sunulamaması
  • Başvuru sahibinin iltica etmek istediği kanısına varılması
  • Başvuru sahibinin başvuru belgelerinde doğru bilgi vermediğinin tespit edilmesi
  • Başvuru sahibinin talep edilen belgeleri eksik teslim etmesi
  • Başvuru sahibinin vize ücretini ödememesi
  • Başvuru sahibinin daha önceden vize ihlali bulunması
  • Başvuru sahibinin önceki vize başvurularının reddedilmiş olması

Schengen turist vizesi başvurularında 2021 yılı verilerine göre en yüksek ret oranı İsveç’e aittir; İsveç, yapılan 22.260 başvurunun %30,6’sını reddederek ret oranı en yüksek ülke olmuştur. En yüksek ret oranına sahip ülkeler arasında İsveç’i; %26,2 oran ile Norveç, %21,1 oran ile Fransa ve Danimarka, %20,4 oran ile Belçika ve %16,2 oran ile Malta takip etmektedir.

Schengen Turistik Vize Reddine İtiraz Edilebilir Mi?

Schengen turistik vize başvurularının ret kararına itiraz edilmesi mümkündür. Ret kararına itiraz, başvurunun reddedilmesi işleminin hatalı olduğuna dair güçlü kanıtlar sunarak yazılan temyiz mektubu ile gerçekleştirilmektedir. Vize reddine itiraz dilekçesinde, başvuru sahibinin kişisel bilgilerine, başvurunun ret tarihine, ret kararının gerekçesine ve ret kararının neden hatalı olduğuna yer verilmelidir ve dilekçe imzalanarak sunulmalıdır.

Schengen ülkeleri arasında ret kararına itirazın nereye ve ne şekilde yapılacağı ile ret kararından itibaren kaç gün içerisinde yapılması gerektiği değişebilmektedir. Schengen vize reddine itiraz ederken en önemli nokta, ret kararı gerekçesinin neden hatalı olduğunu açıklayan belgelerin de dilekçe ile birlikte sunulması gerektiğidir.

Sık Sorulan Sorular

Schengen turist vizesi işlemleri ve Avrupa'da turist vizesi ile seyahat hakkında merkezimize sıklıkla sorulan soruların yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

Schengen Turist Vizesi Almak Zor Mudur?

Schengen turist vizesi almak, vize şartlarının sağlanması ve başvuru evraklarının eksiksiz olarak sunulması durumunda zor değildir.

Başvuru sahibinin seyahat süresindeki masraflarını karşılayacak kadar finansal kaynağa sahip olması ya da seyahatini destekleyen bir sponsorun bulunması, kişinin seyahat sonrasında ülkeden ayrılacağına yönelik güçlü kanıtların sunulması, temiz adli sicil kaydına sahip olunması, talep edilen kriterlere uygun Schengen seyahat sigortası yaptırılması gibi temel Schengen vize şartlarının sağlanması durumunda, Schengen vizesi alınması kolay bir süreçtir.

Avrupa'da En Kolay Turistik Vize Veren Ülkeler Hangileridir?

2021 yılı Schengen vize istatistiklerine göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına en kolay vize veren ülkeler aşağıda sıralanmıştır.

  • Lüksemburg
  • Litvanya
  • İspanya
  • İsviçre
  • İtalya
  • Slovakya
  • Slovenya

Schengen ülkesinin aldığı toplam başvuru sayısı, buna bağlı olarak vize değerlendirme süresinin kısalığı ve banka hesabında bulundurulması gereken bakiye gibi ülkeye özgü kriterlere bağlı olarak, en kolay vize veren Schengen ülkeleri değişiklik gösterebilmektedir.

Schengen Turist Vizesi Kaç Girişlik Verilir?

Schengen turistik vizesi, ilk kez yapılan başvurularda genellikte tek girişli olarak verilir; ikinci ve daha sonraki başvurularda talep edilen şartların sağlanması durumunda çift ya da çok girişli olarak Schengen vizesi verilmesi mümkündür.

Schengen Bölgesine Turist Olarak Gidip Çalışmak Mümkün Müdür?

Hayır, Schengen bölgesine turist olarak giden kişilerin çalışması mümkün değildir. Schengen vizesi sadece turistik, ticari veya aile/arkadaş ziyareti amacı ile kısa süreli olarak düzenlenmektedir ve hamillerine Schengen ülkelerinde kişiye gelir sağlayan bir işte çalışma hakkı vermemektedir.

Schengen ülkelerine çalışma amacıyla gitmek isteyen kişilerin, ilgili ülkede iş bulduktan sonra aldıkları uzun süreli olarak verilen Schengen vizesi ile çalışmak mümkündür; çalışma vizesi başvuruları ülkelerin dış temsilcilikleri ya da aracı kurum vize merkezleri üzerinden yapılmaktadır.

Schengen Ülkelerinde Turist Vizesi İle Evlenmek Mümkün Müdür?

Evet, Schengen ülkelerinde turist vizesi ile evlenmek mümkündür.

Nikahın kıyılacağı ülkeye göre farklılık gösterebilse de, Schengen vizesi ile evlilik için genel olarak eşlerden nüfus kayıt örneği, ikametgah belgesi, apostilli evlilik izin belgesi gibi evraklar istenmektedir. Evlendikten sonra kişinin vize süresinin sona ermesi ile Schengen bölgesinden ayrılması gerekmektedir. Eşi ile birlikte evlendiği ülkede yaşamak isteyen kişilerin Türkiye’ye dönerek ilgili ülkenin dış temsilciliğinden D tipi aile birleşimi vizesine başvurması gerekmektedir.

Schengen Turistik Vize Danışmanlık Hizmeti Nasıl Alınır?

Schengen turistik vize danışmanlık hizmeti alınabilmesi için ilk olarak Schengen vize başvurularında talep edilen belgelerin akredite acente Vizem.net’in merkez ofisine kargolanması ya da mail aracılığı ile pdf formatında ulaştırılması gerekmektedir. Vizem.net’e belgelerin ulaşmasından sonra başvuru sahibi adına gerekli formlar doldurulur, dilekçeler hazırlanır, eksik belgelerin olması durumunda bu belgeler tamamlanır, talep edilirse otel ve uçak rezervasyonları yapılarak kişinin seyahat planı hazırlanır.

Başvuru yapılacak Schengen ülkesinin aracı kurum vize başvuru merkezi üzerinden randevu alınmasının ardından, randevu gününde başvuru sahibine aracı kurum ofisinde biyometri işlemlerini tamamlamak için Vizem.net saha ekibi tarafından destek verilir.

Vizem.net tarafından sunulan vize danışmanlık hizmeti kapsamında, vize evraklarının kurye aracılığıyla başvuru sahibinin evinden teslim alınması yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde mümkündür.

Schengen vize hattı: 0850 241 1868

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: