
2023’de Çalışma Vizesi Başvurusu ve Prosedürleri
Çalışma vizesi, yabancı bir ülke vatandaşı olan hamiline geçerli olduğu ülkede çalışma ve yaşama hakkı veren bir vize türüdür. Yapılacak işin niteliği ve süresine göre farklı çalışma vizesi türleri bulunmaktadır. Çalışma vizesi, ülkeden ülkeye uygulamada farklılıklar olmakla birlikte genellikle yurt dışından geçerli bir iş teklifi alan kişilere verilmektedir.
Vizem.net, yurt dışından geçerli bir iş teklifi almış kişilerin vize başvuruları için tam kapsamlı danışmanlık hizmeti ve güncel uzman desteği sunan akredite kuruluştur.
Detaylı bilgi için: 0850 241 1868
Yurtdışı Çalışma Vizesi Türleri Nelerdir?
Yurt dışı çalışma vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.
- Geçici çalışma vizesi: Geçici çalışma vizesi, belirli bir süre için verilen çalışma vizesi türüdür ve geçerlilik süresinin bitmesinin ardından hamilinin vizesini yenilemesini ya da kendi ülkesine geri dönmesini gerektirir. Ülkeden ülkeye farklı uygulamalar olmakla birlikte bazı ülkeler geçici çalışma vizesi ile belli bir süre o ülkede çalışan ve yaşayan kişilere kalıcı çalışma vizesi ya da vatandaşlığa başvurma hakkı tanımaktadır.
- Kalıcı çalışma vizesi: Kalıcı çalışma vizesi, hamiline süresiz olarak ülkede çalışma hakkı sağlayan çalışma vizesi türüdür ve yenilenmesine gerek bulunmamaktadır. Kalıcı çalışma vizesi uygulamalarında ülkeden ülkeye farklılıklar olmakla birlikte, bu vize türü genellikle belli bir süreden sonra hamiline vatandaşlığa başvurma hakkı sağlamaktadır.
Yabancı ülkeler tarafından verilen çalışma vizeleri süresine göre geçici ve kalıcı çalışma vizesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır ancak çalışma vizesinin amacına göre; nitelikli işçi çalışma vizesi, sanatçı çalışma vizesi, sporcu çalışma vizesi, tarım işçisi vizesi, stajyer vizesi ve öğretim görevlisi vizesi gibi ülkeden ülkeye değişkenlik gösteren çok fazla türü bulunmaktadır.
Çalışma Vizesi Almak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Çalışma vizesi almak için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru sahibinin geçerli bir pasaporta sahip olması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin başvuruda bulunduğu ülkede faaliyet gösteren bir işverenden iş teklifi almış olması ya da geçerli bir iş sözleşmesi yapmış olması gerekir.
- İş sözleşmesinin ilgili ülkenin yabancı işçiler için belirlemiş olduğu bir minimum maaş kriteri varsa, bu kritere uygun olması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin mesleğinin, vize başvurusunda bulunulan ülkenin uyguladığı yabancılar için uygun meslekler ya da iş kolları listesi bulunduğu durumlarda bu listede yer alması gerekir.
- İşverenin ilgili ülkedeki yetkili kurumlardan yabancı işçi çalıştırmak için izin almış olması gerekmektedir.
- İşverenin vize başvuru sahibi için ilgili kurumlara yaptığı çalışma izni başvurusunun onaylanmış olması gerekir.
- Başvuru sahibinin vize başvurusunda bulunduğu ülkenin resmi diline temel seviyede hakim olması ve bu dil yeterlilik düzeyinin kanıtlanabilir olması gerekir.
- Başvuru sahibinin sabıka kaydında herhangi bir suç bulunmaması gerekir.
- Başvuru sahibinin geçmiş tarihlerde vize ihlalinde bulunmamış olması gerekir.
Yukarıda listelenmiş olan şartlar çalışma vizesi almak için gerekli olan temel şartlar olup, bu şartlar başvuruda bulunulan ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir.
Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Çalışma vizesi başvuru işlemleri için bazı yabancı ülkeler kişilerin başvuru işlemlerinin öncesinde çalışma izni almalarını talep eder ve bu nedenle öncelikle iş teklifi yapan işverenin başvuru sahibi adına ülkesindeki yetkili otoriteye çalışma izni başvurusu yapması gerekir. Çalışma izni almak için başvurusu onaylanan kişilerin çalışma vizesi başvurusu yapabilme hakkı bulunmaktadır. Çalışma vizesi başvurusu için yurt dışı çalışma izni başvurusu koşulu yaygın olmakla birlikte her ülke tarafından da uygulanmamaktadır ve doğrudan çalışma vizesi başvurusu yapılan ülkeler de bulunmaktadır.
Çalışma vizesi başvuruları için vize başvuru sahiplerinin öncelikle gerekli olan vize belgelerini eksiksiz bir biçimde hazırlamaları ve ardından vize başvuru formunu doldurmaları gerekir. Çalışma vizesi başvuruları için gerekli evrakları hazırlayan kişilerin, başvuruda bulunulacak ülke için yetkilendirilmiş aracı kurum veya ilgili dış temsilcilikler üzerinden vize randevusu almaları gerekir. Randevu tarihinde aracı kurumun vize merkezine müracaat eden başvuru sahiplerinin; gerekli evrakların teslimi, biyometri işlemleri, gerekli olduğu durumlarda vize mülakatı ve vize harcı ödeme işlemeli gibi işlemleri tamamlamaları gerekir.
Kimi yabancı ülkeler çalışma vizesi başvuru işlemleri için doğrudan konsolosluktan başvuru alır ve kimileri ise aracı başvuru merkezleri ile çalışmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere gibi kimi ülkeler online vize başvurusu kabul etmekte ve bu ülkelerde başvuru formu ve gerekli evrakların fiziken başvuru merkezine ya da konsolosluğa teslim edilmek yerine internet üzerinden online başvuru sistemine yüklenmesi başvuru işlemleri için yeterli olmaktadır. Çalışma vizesi başvurusu için gerekli olan işlemler ülkeden ülkeye bağlı olarak değişiklik gösterdiği için başvuruda bulunulacak ülkenin uyguladığı sistemin başvuru işlemlerine başlanmadan önce öğrenilmesi önerilmektedir.
Vizem.net aracılığında yapılan çalışma vizesi başvurularında; gerekli evrakların hazırlanmasından başlayarak başvuru ve en son pasaport teslimine kadar tüm süreç uzman ülke danışmanları tarafından yürütülmektedir.
Detaylı bilgi için: 0850 241 1868
Çalışma Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Çalışma vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Çalışma vizesi başvurusunda bulunan kişiye ait güncel bir pasaportun ibraz edilmesi gerekir.
- Çalışma vizesi başvuru formu: Başvuruda bulunulan ülkeye ait çalışma vizesi başvuru formu vize başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir biçimde doldurulduktan sonra imzalanmalıdır.
- Biyometrik fotoğraf: Vize başvuru sahibine ait biyometrik fotoğrafların sunulması gerekir.
- Finansal yeterlilik durumu ile ilişkili belgeler: Başvuru sahibinin söz konusu yabancı ülkede kalacağı süre boyunca geçimini nasıl sağlayacağını gösteren finansal yeterlilik durumu belgelerinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Sağlık sigortası: Vize başvuru sahibi adına düzenlenmiş ve seyahat edilecek olan yabancı ülkede geçerli olan bir sağlık sigortası poliçesinin ibraz edilmesi gerekir.
- İş sözleşmesi: Vize başvuru sahibinin seyahat etmek istediği ülkede faaliyet gösteren bir işveren ile yapmış olduğu iş sözleşmesinin sunulması gerekir.
- Özgeçmiş: Başvuru sahibinin iş geçmişini ve tecrübelerini gösteren özgeçmiş belgesinin ibraz edilmesi gerekir.
- Tavsiye mektubu: Başvuru sahibinin daha önceki işverenlerinden alınmış tavsiye mektubunun sunulması gerekir.
- İlgili olabilecek diğer destekleyici belgeler: Kişinin çalışma vizesi başvurusunu destekleyebilecek diğer belgelerin vize başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
Yukarıda listelenmiş olan belgeler çalışma vizesi başvuruları için standart belgeler olup yurt dışı çalışma izni başvurusu için gerekli evraklar başvuruda bulunulan çalışma vizesi türüne ve ülkeden ülkeye bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.
Çalışma Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulmalıdır?
Çalışma vizesi başvuru formunun doldurulma formatı başvuruda bulunulan ülkeden ülkeye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kimi ülkelerin çalışma vizesi başvuruları için online başvuru sistemleri vardır ve bu ülkelerde başvuru formunun online olarak doldurulması gerekir. Genel olarak tüm ülkeler için çalışma vizesi başvuru formu içerisinde; başvuru sahibinin kişisel bilgileri, pasaport bilgileri, uyruğu, planlanan seyahat tarihleri, yurt dışında bulunan işverene dair bilgiler, ikametgah bilgileri, medeni durum bilgileri, başvuru sahibine referans olacak kişilere dair bilgiler, iletişim bilgileri, yurt dışında geçimin nasıl sağlanacağına dair bilgiler ve sabıka kaydı bilgileri istenir. Çalışma vizesi başvuru formunun eksiksiz bir biçimde ve tamamen doğru bilgiler ile doldurulmasına dikkat edilmesi gerekir.
Çalışma vizesi başvuru formuna örnek olarak Almanya çalışma vizesi başvuru formu görseline aşağıda yer verilmiştir.

Yurt Dışında Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Yurt dışında çalışma vizesi ücreti ülkeden ülkeye bağlı olarak farklılık gösterse de, bazı yabancı ülkeler için çalışma vizesi ücretleri aşağıda yer alan tabloda verilmiştir.
Ülke | Çalışma vizesi ücreti |
---|---|
Almanya çalışma vizesi ücreti | 75 euro |
Amerika çalışma vizesi ücreti | 190 dolar |
İngiltere çalışma vizesi ücreti | 625 İngiliz sterlini |
Rusya çalışma vizesi ücreti | 85 euro |
Fransa çalışma vizesi ücreti | 99 euro |
Kanada çalışma vizesi ücreti | 155 dolar |
Çalışma Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Çalışma vizesi başvurularının sonuçlanma süresi başvuruda bulunulan ülkeden ülkeye bağlı olarak değişiklik gösterse de, vize başvuruları genellikle birkaç ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Çalışma Vizesi Takip ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Çalışma vizesi takip ve sorgulama işlemleri, aracı vize başvuru merkezleri ile çalışan bazı ülkeler için aracı vize başvuru merkezi üzerinden yapılabilmektedir. Çalışma vizesi başvurusunu doğrudan ilgili ülkenin konsolosluğuna yapan kişiler vize başvuru sorgulama işlemlerini konsolosluk aracılığı ile yapabilmektedir. Online vize başvuru sistemi olan ülkelere başvuruda bulunmuş olan kişilerin vize başvuru takip işlemleri yine aynı sistem üzerinden yapılabilir.
Vizem.net danışmanlık hizmetinden yararlanılarak yapılan başvurularda tüm başvuru sürecinde SMS bilgilendirilmesi yapılmakta aynı zamanda pasaport ve kimlik numarası girilerek online vize takibi yapılabilmektedir.
Çalışma Vizesi Başvurusu Hangi Durumlarda Reddedilir?
Çalışma vizesi başvurusu ret nedenleri aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru sahibinin sabıka kaydının olması
- Çalışma vizesi başvurusunda eksik ya da hatalı belge sunulması
- Başvuru sahibinin çalışma vizesi için gerekli kriterlere uygun bulunmaması
- Vize başvuru sahibinin söz konusu yabancı ülke için geçerli bir iş teklifi almamış olması
Çalışma Vizesi Reddine Nasıl İtiraz Edilir?
Çalışma vizesi reddine itiraz etme işlemleri başvuruda bulunulan ülkeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Çalışma vizesi reddine itiraz etme işlemleri için örnek olarak; İngiltere çalışma vizesi başvurusu reddedilen kişiler İngiltere dışından itiraz bu karara edememekte ancak İngiltere'de yaşadıkları durumda itiraz dilekçesi ile itirazda bulunabilmektedir.
Çoğu ülke için başvurunun yapıldığı dış temsilciliğe, ret kararının geçersiz olduğunu ispatlayan kanıtlarla birlikte bir vize reddi itiraz dilekçesi yazılarak başvurulması mümkündür.
Çalışma Vizesi Ne Kadar Süre için Verilir?
Çalışma vizesi süreleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte genellikle 5 yıl ile 10 yıl arasında bir süre için verilir. Genellikle çalışma vizeleri başvuru sahibinin sahip olduğu iş sözleşmesinin geçerlilik süresi kadar süre ile verilir.
Çalışma Vizesi Süresi Uzatılabilir Mi?
Çalışma vizesi süresi uzatma işlemi ülkeden ülkeye bağlı olarak farklılık gösterir. Kimi ülkeler çalışma vizesi süresi yenileme işlemlerini çalışma izni uzatma başvuru dilekçesi gibi belgelerle müracaat edilmesi ile mümkün kılsa da kimi ülkelerde bu uygulama yoktur. Çalışma vizesi süresi uzatma işlemlerinin genellikle güncel çalışma vizesi süresinin bitiminden en az 7 hafta önceden yapılması gerekir.
Yabancı çalışma izni uzatma başvurusu için gerekli belgeler arasında genellikle; çalışma izni uzatma başvuru dilekçesi, pasaport, sağlık sigortası ve güncel çalışma vizesi gibi belgeler yer almaktadır. Yabancı çalışma izni uzatma başvuru formu doldurulurken istenilen tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir biçimde yazılmasına dikkat edilmesi gerekir.
Çalışma Vizesi Danışmanlığı Nasıl Alınır?
Çalışma vizesi danışmanlığı, yurt dışında bir işverenden geçerli bir iş teklifi almış olan kişiler için çalışma vizesi başvurularında evrakların hazırlanmasından pasaport teslime kadar tüm vize başvuru ve takip sürecini kapsayacak şekilde danışmanlık hizmeti veren akredite acente Vizem.net’ten alınabilir.
İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Mersin illerinde bulunan Vizem.net ofislerine müracaat ederek ya da Vizem.net çağrı merkezine ulaşarak vize danışmanlığı alınabilmektedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Sık Sorulan Sorular
Yurt dışında çalışmak ve vize işlemleri ile ilgili merkezimize en sık iletilen sorular ve cevapları aşağıda verilmiştir.
En Kolay Çalışma Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?
Kolay çalışma vizesi veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.
- Estonya
- Norveç ve Svalbard
- Avustralya
- Yeni Zelanda
- Almanya
- Hollanda
- Güney Kore
- Kanada
- İrlanda
- Çek Cumhuriyeti
Yukarıda listelenmiş olan ülkeler kolay çalışma vizesi veren ülkeler arasından yalnızca birkaç tanesidir. Yurt dışında iş bulunması, gerekli evrakların eksiksiz hazırlanması ve başvuru sürecinin doğru yürütülmesi halinde çalışma vizesi almak kolay bir süreçtir.
Turist Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?
Turist vizesi ile çalışmak mümkün değildir.
Turist vizesi yabancı bir ülkede turistik gezi gerçekleştirmek isteyen kişilere verilen kısa süreli bir vize türüdür. Yurt dışında çalışmak isteyen kişilerin gitmek istedikleri ülkeden geçerli bir iş teklifi almaları ve turist vizesi yerine çalışma vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Turist Vizesi Çalışma Vizesine Çevrilebilir Mi?
Hayır, turist vizesi çalışma vizesine çevrilemez. Başvuru sahiplerinin çalışma vizesi için gerekli şartları sağlaması durumunda turist vizesini çalışma vizesine çevirmek yerine Türkiye Cumhuriyeti’ne geri dönerek ilgili ülkenin dış temsilciliğine çalışma vizesi için ayrıca başvuruda bulunmaları gerekir.
Öğrenci Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?
Öğrenci vizesi ile çalışmak ülkeden ülkeye bağlı olarak mümkün olabilmektedir. Genellikle kısa süreli öğrenci vizeleri hamiline öğrenci vizesi ile çalışma hakkı sağlamamaktadır; ancak uzun süreli öğrenci vizeleri hamiline haftalık 20 saate kadar çalışma hakkı sağlayabilmektedir.
Fransa, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler belirli şartlar altında öğrenci vizesine çalışma izni veren ülkeler arasında yer almaktadır ve bu ülkelerde öğrenciler eğitim süreleri boyunca çalışma hakkına sahip olmaktadır.
Erasmus Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?
Erasmus vizesi ile çalışma durumu ülkeden ülkeye ve öğrencinin eğitim gördüğü program gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bazı Erasmus programlarının doğrudan staj ve çalışmaya yönelik olması nedeniyle bu programlarda kişilerin program kapsamları dahilinde çalışabilme hakkı olmaktadır.
Bazı Erasmus programları uluslararası öğrenci değişimi sağlamaktadır ve bu bağlamda Erasmus ile yabancı bir ülkeye giden uluslararası öğrenciler gittikleri yabancı ülkedeki diğer uluslararası öğrencilerin tabii olduğu çalışma ve yaşama kurallarına tabii tutulmaktadır; ülkenin uluslararası öğrencilere çalışma izni vermesi durumunda ülkede çalışılabilir ancak bu durumda çalışma izni alınması gerekebilmektedir. Erasmus öğrenci vizesi hamili öğrenciler için çalışma durumu ile ilgili özel bir prosedür bulunmamaktadır.
Aile Birleşimi Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?
Aile vizesi ile çalışma durumu ülkeden ülkeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Kimi ülkeler aile birleşimi vizesi hamillerine sadece ikamet hakkı tanımakta ve çalışma hakkı vermemektedir. Fransa, Polonya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Brezilya, İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkeler kişilere aile ikamet izni ile çalışma hakkı vermektedir. Çin, Hindistan, Güney Afrika, Nijerya, Endonezya ve Kenya gibi kimi ülkeler aile bireylerine aile birleşimi vizesi çalışma izni vermemektedir.
Çalışma ve Tatil Vizesi Nedir?

Çalışma ve tatil vizesi, work and travel vizesi olarak da adlandırılan ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri tarafından sunulan bir vize türüdür.
Aynı isimde olmasa da çalışma ve tatil vizesine benzer bir vize türü olarak Yeni Zelanda ve Avusturya'nın working holiday vizesi uygulaması bulunmaktadır ve Kanada, İrlanda gibi ülkelerin de benzer formatta vize uygulamaları vardır. Çalışma ve tatil vizesi, kişilerin gerekli kriterleri sağladıkları durumlarda Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etme ve bu seyahat sırasında hamiline ülkede çalışma hakkı tanıyan bir vize türüdür. Kişilerin Amerika Birleşik Devletleri için çalışma ve tatil vizesi başvurusunda bulunabilmek için 18 ile 28 yaş aralığında olmaları gerekmektedir.

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.