
Hem Öğrenci Hem Çalışanlar için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hem öğrenci olup hem çalışan bireyler için vize başvuru yapmak bireylere avantaj sağlayan bir durumdur. Hem öğrenci hem çalışan vize başvurusu, menşe ülkeye eğitim için geri dönüleceği anlamına geldiğinden vize alımını kolaylaştırmaktadır.
Hem Öğrenci Hem Çalışan Kişiler için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Hem öğrenci hem çalışan kişiler için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Son 10 yıl içinde alınmış, en az iki boş vize sayfası içeren pasaport gerekmektedir.
- Vize başvuru formu: Kişisel bilgiler (isim ve soyisim, doğum tarihi, doğum yeri, uyruk, medeni durum, cinsiyet, pasaport bilgileri, adres ve iletişim bilgileri), başvuru sahibinin eşinin ve çocuklarının kişisel bilgileri, başvuru sahibinin anne ve babasının kişisel bilgileri, geçmişte yapılan seyahatlerinin tarihleri, planlanan konaklama şekline dair adres bilgileri, kalıcı ikametin planlanıp planlanmadığı bilgisi, başvuru sahibinin seyahatinde yanında aile üyelerinin de olup olmayacağı, ülkeye gidiş amacı, başvuru sahibinin eğitim almış olduğu ya da çalıştığı alan, ülkede kalınması planlanan süre, başvuru sahibinin geçim kaynağı ve sağlık sigortası bilgileri, suç kaydı bilgilerini içeren başvuru formunun eksiksiz doldurulması gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğraf: 2 adet, 35 x 45 mm ebatlarında, son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik pasaport fotoğrafının sunulması gerekmektedir.
- Seyahat rezervasyonları: Seyahat yapılacak ulaşım aracı ve ülkede kalınacak yere yapılmış seyahat rezervasyonlarının sunulması gerekmektedir.
- Öğrencilik belgeleri: E-devletten alınmış öğrenci belgesi, okuldan alınmış öğrenci izin yazısının sunulması gerekmektedir.
- İş belgeleri: Son 3 aylık SGK hizmet dökümü, şirket izin yazısı, güncel vergi levhası fotokopisi, süncel ve orijinal faaliyet belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, sigortalı işe giriş bildirgesi ve son 3 ayı gösteren, imzalı ve kaşeli maaş bordrosu sunulmalıdır.
Hem Öğrenci Hem Çalışan Kişiler için Vize Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Hem öğrenci hem çalışan kişiler için vize başvuru dilekçesi konsolosluğa hitaben resmi bir dille, temiz bir A4 kağıdına yazılmalıdır. Elle ya da bilgisayar üzerinden yazılabilen vize başvuru dilekçesi her iki durumda da ıslak imza olmalıdır. Vize başvuru dilekçesinde; seyahat tarihleri, uçuş, konaklama, seyahat sağlık sigortası bilgileri yer almalı ve verilen bilgiler sunulan evraklarla tutarlı olmalıdır.
Hem öğrenci hem çalışan kişiler için vize başvuru dilekçesinde; öğrencilik durumuna, menşe ülkeye geri dönülmesini gerektiren sebeplere, vize kullanılarak yapılan önceki seyahatlerde yaşanmış herhangi sorun varsa bununla ilgili bilgilere, çok girişli vize talebinde bulunuluyorsa sebebine, seyahat masraflarıyla ilgili finansal durumların nasıl yönetileceğiyle ilgili bilgilere, banka hesaplarında evraklarda belirtilenden fazla para varsa sebebine yer verilmelidir. Maaşı asgari ücret gösterilen SGK çalışanları ek gelir durumuna, 3 ayı doldurmamış çalışanlar 3 aylık maaş bordrosu sunamadıklarına, Freelance çalışanlar özel durumlarına değinmelidir.
Vizem.net üzerinden yapılan başvurularda, vize başvuru dilekçesi kişinin özel durumuna uygun olarak danışmanlar tarafından yazılmaktadır.
Hem Öğrenci Hem Çalışan Kişiler için Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Hem öğrenci hem çalışan kişiler için vize başvuru formu, çalışan olarak doldurulmalı ve şirket bilgilerine yer verilmelidir. Şirket veya okul e-posta adresi kullanılıyorsa, şirket veya okul belirtilmelidir.
Hem öğrenci hem çalışan vize başvurusu yapılırken öğrenci belgesi destekleyici belge olarak sunulmalıdır.
Hem Öğrenci Hem Çalışanlar için Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Hem öğrenci hem çalışanlar için Schengen vizesi, Schengen vizesi için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra ilgili ülkenin vize başvuru merkezinden randevu alarak başlatabilmektedir. Schengen ülkeleri için aracı kurumlar; başvurulacak ülkeye göre, VFS Global, BLS , iDATA, Kosmos veya As Visa olmaktadır. Hem öğrenci hem çalışanlar için Schengen vizesi başvurusu, randevu tarihinde gerekli evraklarla vize başvuru merkezine giderek vize harcı ödenmesiyle yapılmakta ve yaklaşık 15- 20 gün sonra vize başvuru merkezine tekrar gidilerek pasaport ve vize teslimi alınmasıyla tamamlanmaktadır.
Vizem.net aracılığıyla yapılan başvurularda her prosedür ülke ve saha danışmanlarıyla iş birliği içerisinde yürütülmekte ve vize harcı saha ekipleri tarafından başvuru sahibi adına yatırılmaktadır.
Freelance Çalışanlar için Vize Almak Zor Mudur?
Freelance çalışanlar için vize almak; başvuru dilekçesi, vize başvuru formu gibi evrakların eksiksiz sunulması ve freelance iş hayatıyla ilgili gerekli bilgiler verilmesi halinde zor değildir.

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.