Makedonya Oturum İzni Türleri ve Başvuru İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Makedonya Oturum İzni Türleri ve Başvuru İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kuzey Makedonya'da 90 günden daha uzun bir süre için eğitim almayı, çalışmayı veya aile birleşimini planlayan yabancı ülke vatandaşlarının, oturum iznine başvurması gerekmektedir.

Uzun süreli vize ile Makedonya'ya giden yabancı ülke vatandaşları Makedonya oturma izni alabilmektedir.

İki farklı tür Makedonya oturum izni bulunmaktadır.

Kuzey Makedonya oturum izni ve vize danışmanlığı: 0850 241 1868

Makedonya Geçici Oturma İzni Nedir?

Makedonya'da çalışmak veya okumak, araştırma yürütmek, tıbbi tedavi görmek veya aile ile yeniden bir araya gelmek isteyen yabancı uyruklu kişiler, Makedonya için geçici oturma izni alabilmektedir.

Çalışmak, eğitim görmek, uluslararası öğrenci değişim programlarına katılmak, uzmanlık eğitimi veya mesleki eğitim almak, gönüllü çalışma yapmak, bilimsel araştırma faaliyetleri yürütmek, tıbbi tedavi görmek, huzurevlerinde konaklamak, aile birleşimi yapmak ve insani nedenler gibi sebeplerle Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde kalmak isteyen yabancılara geçici oturma izni verilmektedir.

Geçici ikamet izni ayrıca; ayrıca Makedonya vatandaşlarının yakın aile üyelerine, kökeni Makedonya olan yabancılara, Makedonya'da yabancı uyruklu kişilerden doğan çocuklara ve yasal düzenlemelere uygun olarak Makedonya topraklarında bir mülk edinmiş olan AB veya OECD ülkesi vatandaşlarına verilebilmektedir. Belirli bir amaç için geçici oturum izni verilen kişiler, sadece kendisine geçici oturum izni verilen amaç için Makedonya'da kalabilmektedir.

Makedonya Geçici Oturum İzni Başvurusu

Makedonya geçici oturum izni başvurusu uzun süreli vize başvurusu ile aynı anda yapılmaktadır. Başvuru sahiplerinin Makedonya'ya yapacakları uzun süreli seyahatlerine uygun vize türü için istenen evraklar ile birlikte Makedonya ikamet izni formunu da hazırlaması gerekmektedir. Sonrasında ikamet ettikleri ilin yetki alanında bulunduğu Makedonya Konsolosluğunu vize kabul saatlerinde ziyaret etmesi ve istenen belgeleri ibraz ederek hem vize hem de oturma izni başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Makedonya'ya uzun süreli Makedonya vize türlerinden biri ile girdikten sonraki ilk 5 gün içinde İçişleri Bakanlığı'na bildirimde bulunulması gerekmektedir ve Makedonya İçişleri Bakanlığı geçici oturum iznini düzenlemektedir.

Makedonya Geçici Oturma İzni Almak İçin Gerekli Belgeler

Makedonya geçici oturma izni almak için aşağıda listelenen belgelerin sunulması gereklidir.

İkamet İzni Talep Formu

İkamet izni talep formu, 90 günden daha uzun bir süre için Makedonya'ya gidecek olan kişilerin doldurması gereken standart bir formdur.

Uzun süreli bir Makedonya vizesine başvuran kişiler, vize başvuru formunun yanında Makedonya oturum izni formu da doldurmalıdır. İkamet izni formu içeriğinde talep edilen bilgileri ve form doldurma işlemine dair detayları, Makedonya ikamet izni formu sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Oturum izni talep formunun görseli aşağıdaki gibidir.

ikamet izni formu 1.png

Makedonya Kalıcı Oturma İzni Nedir?

Makedonya kalıcı oturma izni, Makedonya vatandaşı olmayan yabancıların Makedonya'da kalıcı olarak yaşamasına izin veren bir statüdür. Kalıcı oturum iznine sahip kişiler, süre sınırı olmaksızın istedikleri kadar süre için Makedonya'da yaşabilir, çalışabilir, eğitim görebilir. Kalıcı oturum izninin süresi dolmamaktadır ve süresiz olarak uzatılabilmesi mümkündür.

Makedonya Kalıcı Oturum İzni için Gerekli Evraklar

Makedonya kalıcı oturum izni için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

Sık Sorulan Sorular

Kuzey Makedonya oturma izni hakkında sık sorulan sorulara ve yanıtlarına aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.

Kuzey Makedonya Geçici Oturma İzni Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Kuzey Makedonya geçici oturum izni, 1 ile 3 yıl arasında geçerli olabilmektedir.

Geçici Makedonya Oturma İznim Var, Ne Zaman Kalıcı Oturma İzni Alabilirim?

Makedonya topraklarında yasal olarak geçici oturum izni ile en az 3 yıl ikamet eden kişiler, yasa ile belirlenen diğer uygunluk kriterlerini de sağlamaları halinde, kalıcı oturum izni alır.

Kalıcı Oturma İzni İle Makedonya Vatandaşlığı Alabilir Miyim?

Evet, kalıcı oturma izni ile belirli şartları sağlamanız halinde Makedonya vatandaşlığı alabilirsiniz.

Makedonya'da 8 yıl kesintisiz olarak bir oturum izni ile ikamet eden kişiler, Makedonya vatandaşlığı almaya hak kazanabilmektedir. Makedonya vatandaşlık başvurusu yapabilmek için Makedonca dil yeterlilik şartını sağlamanız ve Makedonya'nın tarihi, değerleri ile kültürü hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Makedonya'da Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Makedonya’da yaşamanın avantajlarının en başında, Makedonya’nın yaşan maliyetleri bakımından uygun bir ülke olması gelir. Makedonya kalabalık bir ülke değildir ve hatta ferah bir ortama sahip olduğu söylenebilir. Ülkede yaşayanlar yeterli seviyede İngilizce konuşmaktadır ve ülke genelinde yaşayanlara kaliteli bir eğitim sunulmaktadır. Düşünce ve ifade özgürlüğünün önemsendiği bir ülke olan Makedonya, güvenli ve iyi hava kalitesine sahiptir. 

Makedonya’da yaşamanın dezavantajları arasında ülkenin, özellikle kış mevsimlerinde oldukça soğuk olması ve havasının kuru olması bulunur; zaman zaman şehir merkezlerinde hava kirliliği görülebilir. Makedonya’da yaşam, ülkede yapılabilecek fazla bir etkinlik olmadığı için sıkıcı olarak kabul edilebilir ve ülke genelinde internet bağlantısı da yavaştır. Kadınlar için bölgesel olarak daha güvenliksiz bir ülke olan Makedonya’nın aile ve LGBTİ dostu bir ülke olduğu söylenemez. Sigara içme oranlarının yüksek olduğu ülkede, hastanelerde verilen hizmetlerin de kalitesi genel olarak düşüktür. 

Paylaş: