Makedonya Vatandaşlık Başvurusu Uygunluk Kriterleri ve Prosedürü 2023

Makedonya Vatandaşlık Başvurusu Uygunluk Kriterleri ve Prosedürü 2023

Kuzey Makedonya Vatandaşlık yasası, 1991 tarihli Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasası 4. maddesi ve 2019'a kadar yapılan çeşitli değişiklikleri ile 1992 tarihli Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Yasası tarafından yönetilir. Kuzey Makedonya vatandaşlığı öncelikle jus sanguinis ilkesine dayanmaktadır. Jus sanguinis, ülkelerin vatandaşlık kanunlarına göre, arzuları üzerine bireylerin kendi ailelerinin veya atalarının sahip oldukları vatandaşlığa geçebilmelerini sağlayan ve kan bağına bağlı olarak atfedilecek hukuk ilkesidir. Başka bir deyişle, doğum yerine bakılmaksızın, bir kişinin ebeveyni Kuzey Makedonya vatandaşı ise kişi de genellikle Kuzey Makedonya vatandaşlığını kazanmaktadır.

Makedonya Vatandaşlığı Alma Yolları

Makedonya vatandaşlığı alma yolları aşağıda listelenmiştir.

Soybağı Yoluyla Makedonya Vatandaşlığı

image.png

Soybağı yoluyla Makedonya vatandaşlığını; doğum anında her iki ebeveyni de Makedonya vatandaşı olan çocuklar, Makedonya'da doğan, doğum anında ebeveynlerinden biri Makedonya vatandaşı olan ve diğer ebeveynin vatandaşlığı konusunda karşılıklı rıza verilmemiş çocuklar ile doğum anında ebeveynlerinden biri Makedonya vatandaşı olan ve diğer ebeveyni veya ebeveynin vatandaşlığı bilinmeyen ya da vatansız olup yurt dışında doğan çocuklar kazanabilir.

Evlat edinilen çocuklar, tam evlat edinme durumunda evlat edinen bir veya her iki ebeveynin de Makedonya vatandaşı olması durumunda Makedonya vatandaşlığı kazanmaktadır.

Kuzey Makedonya vatandaşı tarafından yurt dışında doğan çocuklar, anne ve babasından birinin doğum sırasında Makedonya vatandaşı, diğerinin ise yabancı uyruklu olması halinde, bildirimde bulunarak Makedonya vatandaşı olabilir. 18 yaşından önce Makedonya vatandaşı ebeveyni ile Makedonya'ya kalıcı olarak yerleşen çocuklar da vatandaş olmaktadır. Çocuğun velayeti hakkında dava açılmış ise vatandaşlık mahkeme kararının yürürlüğe girmesinden sonra kazanılır. 23 yaşından önce vatandaşlık, her iki ebeveyni tarafından da bildirilmemiş ve 18 yaşını doldurmuş kişilerin başvurusu ile alınır. Vatandaşlık için bildirimlerin yetkili organa veya bir Makedonya dış temsilciliğe yapılması gerekir.

Doğum Yoluyla Makedonya Vatandaşlığı

Doğum yoluyla Makedonya vatandaşlığı, Makedonya topraklarında doğan veya bulunan ve ebeveynleri bilinmeyen, ebeveynlerinin vatandaşlığı bilinmeyen veya vatansız olan çocuklar tarafından kazanılır. Bu şekilde vatandaş olan kişilerin Makedonya vatandaşlığı, 15 yaşını doldurmadan önce ebeveynlerinin yabancı uyruklu olduğu tespit edilirse sona erer.

Başvuru Yolu ile Makedonya Vatandaşlığı

Başvuru yoluyla Makedonya vatandaşlığı, belirli şartları yerine getirmesi koşuluyla, Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul için şahsen talepte bulunan bir yabancı tarafından alınabilir. Bu kişilerin sağlaması gerekli kriterler aşağıda belirtilmiştir.

Kuzey Makedonya Vatandaşlık Şartları

Kuzey Makedonya vatandaşlık başvurusu için sağlanması gereken şartlar aşağıda sıralanmıştır.

Makedonya Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

image.png

Makedonya vatandaşlık başvurusu, şahsen talepte bulunan bir yabancı ülke vatandaşı kişiler tarafından vatandaşlık başvurusunun yapılmasından önce yasal ve sürekli olarak 7 yıl (eski yasaya göre 8 yıl) süreyle Makedonya'da yaşaması halinde yapılabilir.

Ulusal Güvenlik Ajansı, başvuranın Makedonya vatandaşlığına kabulünün ülkenin ulusal güvenliğini veya savunmasını tehlikeye atıp atmadığını 6 aylık bir süre içinde belirlemekle yükümlüdür.

Makedonya Cumhuriyeti'nden göçmen olarak başvuran kişiler ve onların soyundan birinci sıraya kadar olan kişiler, Makedonca bilmese de başvuru yoluyla vatandaşlık kazanabilir.

İstenen ikamet süresi içerisinde yasal bir şekilde Makedonya oturum izni ile ülkede yaşayan kişiler, vatandaşlığa kabul kararının verildiği tarihten itibaren Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanmış olur. Makedonya vatandaşlığının kazanılması, kaybedilmesi veya tespiti talepleri, kişilerin ikamet yerine göre İçişleri Bakanlığı'na veya kişi yurt dışında yaşıyorsa Makedonya Cumhuriyeti dış temsilciliklerine yapılır ve kararlar İçişleri Bakanı tarafından verilir.

Sık Sorulan Sorular

Makedonya vatandaşlığı ve başvuru süreci hakkında en sık aldığımız sorulara ve yanıtlarına aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.

Yatırım Yoluyla Makedonya Vatandaşı Olabilir Miyim?

Makedonya, 2016 yılından itibaren en az 400.000 euro yatırım yapan kişileri isteğe bağlı olarak vatandaşlığa almaya başlamıştır ve 2021'de yatırım yoluyla vatandaşlığa kabul programı oluşturmuştur. Yatırım yoluyla Kuzey Makedonya vatandaşlığı programı, yabancı uyruklu kişilerin ülkede yatırım yapmasına ve bu yatırım karşılığında vatandaşlık başvurusunda bulunmasına olanak tanır. Programın yıllık başvuru kotası vardır ve her yıl yalnızca 1.000 başvuru onaylanır. İki farklı şekilde yapılan yatırımlar kabul edilmektedir.

En az 2 yıl süreyle, Makedonya yasalarına uygun olarak kurulan bir özel yatırım fonuna 200.000 euro tutarında yatırım yapan kişilere yatırım yolu ile vatandaşlık başvurusu yapma hakkı verilir.

Yatırım yoluyla vatandaşlık başvurusu için gayrimenkul yatırımı da kabul edilir. Restoranlar veya alışveriş amaçlı konaklama tesisleri dışındaki yeni mülklere 400.000 euro değerinde doğrudan yatırım yapan kişiler, en az 10 kişiyi süresiz, en az 1 yıl süreyle istihdam etmeleri halinde vatandaşlık başvurusu yapabilir. Başvuru sahipleri için işlem ücreti 50.000 euro iken, eşleri için 20.000 euro ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları için çocuk başına 10.000 eurodur.

Evlilik Yolu ile Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlığı Alabilir Miyim?

Evlilik yoluyla Makedonya vatandaşlığını, Makedonya vatandaşıyla 3 yıl süreyle evli olduktan sonra başvuru yaparak alabilirsiniz. Evlilik yoluyla vatandaşlık almak için Makedonya topraklarında en az 1 yıl kalınması gereklidir. Ayrıca, asıl vatandaşlığın terk edildiğine dair kanıt sunulması da istenmemektedir.

Makedonya Çifte Vatandaşlığa İzin Veriyor Mu?

Makedonya'da çifte vatandaşlık tanınmaktadır. Makedonya vatandaşı olmak için önceki vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz gerekmez.

Makedonya Vatandaşlığı Kaybedilir Mi?

Makedonya vatandaşlığı; vazgeçme halinde ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak kaybedilebilir.

Makedonya vatandaşlığından vazgeçme talebinin sunulması için kişilerin en az 18 yaşında olması, devlet organlarına karşı mülkiyet ilişkilerini ve Makedonya'daki eş, ebeveyn ve çocuklarına karşı tüm mülkiyet ilişkilerini ve diğer yasal yükümlülüklerini düzenlemesi, sahibi veya ortağı olduğu şirketin aleyhine iflas davası açılmadığına dair yetkili makamdan belge ibraz etmesi, hakkında kovuşturulan bir suçtan dolayı ceza yargılaması yapılmamış olması veya hapis cezasına çarptırılmışsa cezasını çekmiş olması ve yabancı uyruklu olması veya kendisine yabancı bir vatandaşlık verileceğini ispat etmesi gereklidir.

Yetkili devlet makamları, Makedonya'nın güvenlik ve savunma nedenlerinin, mütekabiliyet sebeplerinin veya yabancı devlete ilişkin diğer sebeplerin varlığı halinde, kişinin Makedonya vatandaşlığından çıkma talebini reddeder ve ret kararı ile kamu yararının korunması dikkate alınarak hangi gerekçelerle karar verildiği açıklanır.

Kişi, Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkma kararının verildiği günden itibaren Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığını kaybeder.

Kuzey Makedonya Pasaportu Nasıl Alınır?

image.png

Kuzey Makedonya pasaportu aşağıda listelenen belgelerin sunulması ile başvurularak alınır.

Kuzey Makedonya pasaportu, Henley Pasaport Endeksi verilerine göre 45. sırada yer almaktadır ve Makedonya pasaportu 125 ülkeye vizesiz giriş hakkı vermektedir.

Makedonya Pasaportuna Vize İstemeyen Ülkeler Hangileridir?

Makedonya pasaportuna, aralarında Türkiye, İtalya, Almanya, Japonya ve Katar gibi çeşitli ülkelerin bulunduğu, 125 ülke vize istememektedir.

19 Aralık 2009 tarihli Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile vize serbestleştirmesine ilişkin AB Kararına uygun olarak, Makedonya vatandaşlarına tüm AB ülkeleri (Birleşik Krallık ve İzlanda Cumhuriyeti hariç) ile İzlanda, Norveç ve İsviçre'ye vizesiz giriş ve 180 günlük bir süre içinde 90 güne kadar kısa süreli kalış hakkı verilmiştir.

90 günden uzun süreli kalışlar için Makedonya vatandaşlarının uzun süreli vize veya oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Paylaş: