Abhazya Ekonomisi

Abhazya'nın Ekonomisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Abhazya ekonomisi, yavaş gelişen ve birçok alanda Rusya Federasyonu’na bağlı olan bir ekonomidir. 2008 yılında yaşanan Osetya savaşının ardından Rusya’nın Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasının ardından Abhazya Cumhuriyeti’ne uygulanan ekonomik yaptırımlar sebebiyle bir süreliğine dış ticaret açısından duraklama dönemi geçirmiştir. 2011 yılında Rusya’dan aldığı ve devlet bütçesinin yaklaşık yarısına tekabül eden maddi destek ile birlikte yeniden gelişmeye başlayan Abhazya ekonomisi günümüzde ekonomik büyüme açısından yavaş büyüyen ülkeler arasında yer almaktadır.

Abhazya’nın Para Birimi Nedir?

Abhazya’nın para birimi Abhazya asparı ve Rus rublesidir. Abhazya’da Rus rublesi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Abhazya asparı görseli aşağıda verilmiştir.

Abhazya Asparı
Abhazya Asparı

Abhazya’da kullanılan Rus rublesine ait görsel aşağıda verilmiştir.

Rus Rublesi
Rus Rublesi

1 Rus Rublesi Kaç TL’dir?

1 Rus rublesi 0,18 Türk lirasıdır.

Abhazya Milli Geliri Ne Kadardır?

Abhazya milli geliri yıllık ortalama 30,292.2 milyar Rus rublesidir.

Abhazya’da Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?

Abhazya’da kişi başına düşen milli gelir yıllık ortalama 128,203 rubledir.

Abhazya’da Yıllık Ortalama Maaş Ne Kadardır?

Abhazya’da yıllık ortalama maaş 123.792 rubledir.

Abhazya İşsizlik Oranı Kaçtır?

Abhazya’nın işsizlik oranı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Abhazya halkının yaklaşık %70’inin işsiz olduğu tahmin edilmektedir.

Abhazya Cumhuriyeti’nin Ekonomisi Nasıldır?

Abhazya Cumhuriyeti ekonomik açıdan Rusya Federasyonu’na bağlı bir ülkedir. 2011 yılına Rusya tarafından yapılan ekonomik destekler ile sektörel gelişim bazında ilerleme kaydeden Abhazya özellikle turizm sektörü açısından Rusya ile yakın ilişki içerisinde olan ülkeler arasında yer almaktadır. Abhazya’da özellikle sahil turizmi kapsamında günümüzde hala, Çarlık Rusya döneminde inşa edilen otel ve yazlıklar işletilmektedir.

Abhazya ekonomisi gelişime açık ekonomiler arasında yer almaktadır. Abhazya ekonomisinin büyük bir kısmı sanayi ve inşaat sektörlerine bağlıdır.

Abhazya Endüstri Sektörü Nasıldır?

Abhazya endüstri sektörü Abhazya’nın milli gelirine en çok katkı sağlayan ilk üç üretim sektörü arasında yer almaktadır. Sanayi sektörünün en önemli iş kolları; kütükleme, balık unu ve balık yağı üretimi, mobilyacılık, maden ürünleri, gıda sektörü, imalat sektörü şeklindedir. Gıda sektörünün içinde yer alan şarap üretimi %75’lik oran ile Abhazya’nın en önemli ihracat ürünlerinden biridir.

Abhazya’da Ulaşım Sektörü Nasıldır?

Abhazya’da ulaşım sektöründe ön plana çıkan ulaşım ağları karayolu ve demiryoludur. Abhazya’da genel olarak ulaşım transit olarak sağlanmaktadır. Abhazya’nın en büyük demiryolu Abhazya ve Rusya arasındaki demiryolu ağıdır. Abhazya’da demiryolu uzunluğu 329 kilometredir.

Abhazya Tarım Sektörü Nasıldır?

Abhazya tarım sektörü gelişmiştir. Abhazya topraklarının yaklaşık 397,3 hektar alanı tarımsal üretim için ayrılmıştır. Abhazya’nın tarımsal ürünler kapsamında üretimi en çok yapılan ürünler arasında narenciye, üzüm, fındık, ceviz, çay gibi ürünler yer almaktadır.

Abhazya İnşaat Sektörü Nasıldır?

Abhazya ekonomisin en önemli üç kolundan biri olan inşaat sektörü, Abhazya’da birçok inşaat malzemesinin rezervinin bulunması sebebiyle oldukça gelişmiştir. 2017 yılı verilerine göre inşaat sektöründe yapılan iş sözleşmesi hacmi 2.690,6 milyon Rus rublesi olarak gerçekleşmiştir. Abhazya’ya yaklaşık olarak 1800 vatandaş inşaat sektöründe istihdam edilmektedir.

Abhazya’da Turizm Sektörü Nasıldır?

Abhazya’da turizm sektörü gelişmekte olan sektörler arasında yer almaktadır. Abhazya’da turizm sektörü bünyesinde yapılan yatırımlar çerçevesinde yıllık ortalama 1,5 milyon turistin ülkeye çekilmesi planlanmaktadır.

Abhazya’da turizm sektörü bünyesinde ön plana çıkan alan eğitim turizmidir. Abhazya’da eğitim turizmi diğer kollar arasında %60’lık oran ile ilk sırada yer almaktadır. Doğal güzellikleri, eğitim ve sağlık turizmi ile ön plana çıkan Abhazya’ya turistik ziyaret gerçekleştirmek için Abhazya turist vizesi alınması gerekmektedir.

Abhazya İthalat İhracat Hacimleri Nasıldır?

2017 yılı Abhazya Cumhuriyeti Devlet Gümrük Komitesi’nin yayınladığı verilere göre Abhazya’da ithalat oranları 2017 yılında bir önceki yıla göre %13 oranında azalarak 21 milyar 444,1 milyon Rus rublesi olmuştur. Abhazya’nın en büyük ithalat ve ihracat ortakları arasında ilk sırada %60 ticaret oranı ile Rusya yer almaktadır. Rusya’yı takiben Abhazya’nın en büyük ticari ortakları arasında Türkiye, Ukrayna, Çin gibi ekonomisi büyük devletler bulunmaktadır.

Abhazya İhracat Rakamları Nasıldır?

Abhazya’nın 2017 yılı ihracat getirisi 3 milyar 594.0 milyon Rus rublesi şeklindedir. 2016 yılına oranla 2017 yılında ihracatta %34 oranında gerileme yaşanmıştır.

Türkiye’den Abhazya’ya İhracat Yapılır Mı?

Türkiye’den Abhazya’ya ihracat yapılmaktadır. Türkiye ve Abhazya arasında yapılan ihracat temel olarak sanayi ürünleri, tarımsal sanayi kompleksi ürünleri, gıda sanayi ürünleri ve işletme sanayi ürünlerine dayanmaktadır. Türkiyeden Abhazya’ya en çok ihraç edilen ürünler arasında; şarap, fındık, balık ve balık ürünleri, narenciye meyveleri ve mineraller yer almaktadır.

Abhazya İthalat Rakamları Nasıldır?

Abhazya’nın 2017 yılı verilerine göre ithalat rakamı %7 durgunluk oranı ile 17 milyar 850.1 milyon Rus rublesi olmuştur. Abhazya’nın ithalat kanadında en çok ithal ettiği ürünler arasında; sanayi ürünleri, gıda ürünleri ve mineral ürünleri yer almaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: