Abhazya İçki Kültürü

Abhazya'nın İçki Kültürü: Abhayza Şarabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abhazya, Güney Kafkasya’da bulunan, çeşit çeşit yerel üzümden üretilen eşsiz tat ve aromalaa sahip şarapları ile oldukça ünlü olan bir kültür bölgesidir. Bölgede yetişen üzümün yetiştirilme süreci, toplanma süreci, tohumlandırma, bekletilme ve damıtılma işlemlerinin farklılığının doğurduğu doğal lezzet ve tat, Abhazya şarabını özel kılmaktadır. Bölgeyi ziyaret eden turistler, Abhazya şaraplarını tatmak istemektedir; bölgeye Gürcistan, Rusya gibi bölgelerden şarap tadımı için yoğun bir şekilde turist ziyareti olmaktadır.

Abhazya’da İçki Kültürü Nasıldır?

Abhazya’da içki kültürü diğer ülkelerden farklı anlam ve öneme sahiptir. Abhazların şarapla olan ilişkisi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. M.Ö. 3000-2000 yıllarına ait üzüm çekirdeği içeren sürahiler, ilkel damıtma araçları ülkenin arkeolojik çalışmalarında bulunan önemli kalıntılardır.

Abhazlar, tarih boyunca şarabı insanlara sunulan bir armağan olarak görmüş ve değer vermiştir. Şarabın insanlara neşe getirdiğine, bedeni iyileştirdiğine, ruhları canlandırdığına ve eğer gerçekten iyi bir şarapsa ruh için bir merhem olduğuna inanmaktadırlar. Abhazlar şarapları kadın şarabı ve erkek şarabı olmak üzere ikiye ayırmaktadır. Kadın şaraplarının tatları daha yumuşaktır ve fıçılardan erkek şaraplarından daha önce çıkarılmaktadır. Abhazya’da şarap, her yemeğin değişmez bir parçası olarak görülmektedir. Ahbazlar normal bir öğlen ya da akşam yemeğinde tek seferde iki bardaktan fazla alkol tüketmemektedir.

Abhazlar için şarap, dini ve laik kutlamalarda önemli bir rol oynamaktadır. Abhazya eğlence kültürü içinde de şarabın önemli bir konumu bulunmaktadır. Abhazlar spor festivallerinde, tiyatro gösterilerinde, kutlamalarda, doğum günlerinde şarabı oldukça yoğun bir şekilde tüketmektedir. Şarap Abhazlar için milli bir içecek haline gelmekle birlikte, halk tarafından en çok tüketilen içkidir.

Her Abhaz ziyafeti için çevredeki en önemli adamlardan biri ‘toast’ yapacak kişi olarak seçilmektedir. Abhazlar için toast her kadeh kaldırmadan önce Tanrı’dan iyiliklerin dilendiği, isteklerin dile getirildiği, önemli kişinin günün anlam ve önemi hakkındaki konuşmasını yaptığı kısa söyleşidir. Toast törenlerinde genellikle kırmızı şarap tercih edilmektedir. Kırmızı şarabın vücudu ve kanı canlandırdığına inanılmaktadır.

Abhazya’nın Meşhur Şarapları Hangileridir?

Abhazya’nın meşhur şarapları aşağıda listelenmiştir.

  • Anakopia
  • Apsny
  • Lykhny
  • Bouquet of Abkhazia
  • Psou
  • Amra
  • Dioskuri

Anakopia Nedir?

Anakopia, Abhazya’nın Sohum ve Gudauta bölgelerinde yetiştirilen Tsolikauri üzüm çeşidinden yapılan, beyaz yarı kuru sofra şarabıdır. Özel bir aroması ince taze bir tadı olmakla birlikte renk aralığı, açık ile koyu saman arasındadır. 1987’den beri üretilen Anakopia şarabının kullanıma hazır olduğunda alkol içeriği %9-11, şeker içeriği 1-2 g/100 ml, titre edilmiş asitlik değeri 5-8 g/l’dir.

Apsny Nedir?

Apsny, kırmızı üzüm çeşitlerinden yapılan, yarı tatlı bir kırmızı şaraptır. Uluslararası şarap tadım festivalinde gümüş madalya almıştır. Kullanıma hazır olduğunda şarap %9-10 alkol, %3-5 şeker içerir ve %5-7 asitliğe sahiptir. Hoş bir aroması, tatlı bir tadımı olmakla birlikte nar rengindedir.

Lykhny Nedir?

Lykhny, Izabela üzüm çeşidinden yapılan yarı tatlı bir kırmızı şaraptır. Uluslararası şarap tadım festivalinde bronz madalya almıştır. Kullanıma hazır olduğunda %10 alkol, %3-5 şeker içerir ve %5-7 asitliği bulunmaktadır. Özel bir aroması ve taze bir tadı bulunmakla birlikte kırmızı renge sahiptir.

Abhazya’da Şarap Dışında Hangi İçkiler Tüketilir?

Abhazya’da şarap dışında tüketilen içkiler aşağıda listelenmiştir.

  • Cacha üzüm votkası
  • Konyak
  • Bira

Abhazya’da İçki Fiyatları Nasıldır?

Abhazya içki fiyatları; içkinin türüne, kullanılan üzüm çeşidine, damıtılma ve üretilme yöntemine, tercih edilme yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir.

Abhazya’da Lykhny Semi-Sweet şarabının fiyatı yaklaşık 70 TL’dir. Apsny şarabının fiyatı yaklaşık 72 TL’dir. Chegem Dry Red şarabının fiyatı yaklaşık 71 TL’dir. Psou şarabının fiyatı ise yaklaşık 70 TL’dir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: