Angola Kültürü

Angola Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Angola kültürü, özellikle dil ve din açısından Portekiz kültüründen ve ağırlıklı olarak Bantu kültürü olmak üzere Angola'nın yerli etnik gruplarının kültüründen büyük ölçüde etkilenmiştir.

Angola’nın sömürge öncesi kültüründe, özellikle dilden kaynaklanan bazı yerel farklılıklar olsa da, ülkenin genelinde halen de göze çarpan ortak bir geleneksel kültür söz konusudur.

Angola'nın kültürünü daha yakından görmek ve deneyimlemek için Angola'ya seyahat etmek isteyen vizeye tabi yabancı ülke vatandaşlarının turistik Angola vizesi alması gerekmektedir.

Angola'da yaşayan halkın din, edebiyat, yemek, müzik ve mimari gelenek ve görenekleri hakkında detaylı bilgi aşağıdaki başlıklarda verilmiştir.

Angola Mutfağı ve Yemek Kültürü

Angola Mutfağı ve Yemek Kültürü
Angola Mutfağı ve Yemek Kültürü

Angola mutfağı ve yemek kültürü, ülke nüfusunun yarısından fazlasının işsiz ve yoksulluk sınırının altında yaşaması sebebiyle ortaya çıkan açlık tehdidinden etkilenmektedir ve ülkede çoğu ekonomik faaliyet yürütülemediğinden ayırt edici bir mutfak oluşmamıştır. Angola kıyı halkı daha çok deniz ürünleri ile beslenirken, güneybatı bölgesindeki çoban nüfusu ise et ve süt ürünlerini daha sık tüketmektedir. Ülkede çiftçilikle uğraşan nüfus ise mısır ve darı türleri ile manyok ve diğer tarımsal ürünleri tercih eder. Angola için tuz, birçok alanda oldukça değerli bir üründür.

Angola’da güncel olarak geleneksel tören ve kutlamalara fazla rastlanmasa da, seyrek olarak yapılan törenlerde ızgara tavuk, meşrubat ve şişe bira servis edilir; bu ürünler pahalı olduğundan, çoğu insan yalnızca mısır birası ve hurma şarabı gibi yerel içecekleri tercih eder.

Angola'nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Angola'nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?
Angola'nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Angola’nın geleneksel yemekleri aşağıda verilmiştir.

  • Calulu
  • Funge
  • Mufete
  • Jimboa
  • Kizaca
  • Cachupa
  • Tavuk muamba
  • Ginguba torrada
  • Chikuanga

Angola Müzik Kültürü ve Geleneksel Angola Müzikleri

Angola’da gelişmiş bir müzik kültürü vardır ve günlük yaşamda müzik ve dans çok önemlidir. Semba, kizomba, capoeira ve kabetula Angola'daki en popüler ritimlerdendir.

Angola sembası, genellikle iyi hasatları, evlilikleri, doğumları ve diğer günleri kutlamak için yapılan geleneksel ve yumuşak dalgalanmalarının eşlik ettiği eski bir ritimdir; özellikle Luanda ve Benguela'da gelişen semba denizin müziği olarak kabul edilir ve eskiden deniz tanrıçası deniz kızı Kianda'ya tapınmanın bir yolu olarak bilinirdi.

Angola müziği, 1940'larda Portekiz yönetimi altındayken, Ngola Ritmos grubunun sert şehir müziği ile ana dillerinde söylenen şarkılar, ulusal ritimler ve milliyetçi mesajlar ile yaratıldı. Bağımsızlık sonrası müzikler, ülkedeki durumu yansıtacak tarzda politik hale geldi, ancak seksenlerin sonlarında, yeni yetenekler sayesinde Angola müziği yeniden ortaya çıkmaya başladı; yeni gruplar ve şarkıcılar, devam eden iç savaş sırasında müzik ortamını yeniden canlandırdı ve moralleri yükseltti. 1990'ların başında Angola'da, kuduro - Angola hip-hop'u olarak bilinen, oldukça gürültülü olan ve mesaj veren yeni tür ortaya çıktı.

Angola Dans Kültürü ve Geleneksel Angola Dansları

Angola Dans Kültürü ve Geleneksel Angola Dansları
Angola Dans Kültürü ve Geleneksel Angola Dansları

Angola dans kültürüne de müzik gibi oldukça önem verilmektedir. Tipik Angola dans stilleri arasında semba ve kizomba bulunurken, 90'ların sonlarında tarrachinha dans tarzı da gençler arasında popüler hale gelmiştir.

Daha resmi bir balo salonu dansı olan semba dansında solo dansçılar da sahne almaktadır. Kizomba, canlı zouk ve semba ezgilerinin ritmiyle yapılan karmaşık hareketlerden oluşan danstır. Tarrachinha ise çok yavaş dans edilen, baştan çıkarıcı olarak nitelendirilen ve çift tüm müzik süresi boyunca neredeyse tek bir noktada durularak yapılan bir dans türüdür.

Angola'nın Edebiyat Kültürü Nasıldır?

Angola’nın olağanüstü bir edebi kültürü vardır. Ülke edebiyatında en önemli türlerden biri, eski başkan Agostinho Neto'nun önemli bir temsilcisi olduğu siyasi şiirdir. Sansürden genellikle muaf olan sanat, siyasi sisteme yönelik eleştirileri dile getirmenin bir yoludur. Sözlü edebiyat ise birçok topluluk için önemlidir ve Luanda öğretisindeki deniz kızları, Ovimbundu düzenbazlık masalları gibi çeşitli anlatılar vardır.

Angola Mimarisi ve Geleneksel Angola Evleri

Angola Mimarisi ve Geleneksel Angola Evleri
Angola Mimarisi ve Geleneksel Angola Evleri

Angola mimarisinde, sömürge öncesi, sömürge ve bağımsız olmak üzere üç farklı tarihi dönemden bahsedilir. Portekiz sömürgesi Angola’ya önemli bir miras bırakmışsa da, günümüz Angola'sı, özellikle 21. yüzyılın başlarındaki petrol patlamasının bir sonucu olarak, mimarideki küresel trendlerden de etkilenmeye başlamıştır.

Angola'nın mimari kültüründe bir çok diğer kültürden farklı olarak sinema binalarının özel bir yeri vardır. 2002'de savaşın sona ermesinden sonra, Angola'nın yeniden inşası Afrika için övgü ve ağıt konusu oldu. Birçok kültürde önemli unsur olsa da, Afrika’daki bazı yerler sinema yapılarına da önem verdi. Angola'daki Goethe Enstitüsü, Ulusal Sinema'yı restore etmek ve önde gelen sinemaları araştırmak için çalışmalar yürütmüştür; bu çalışmanın amacı, ulusal kültürel miras yapıları olarak kabul edilebilecek Angola sinemalarını korumak ve yabancı ziyaretçileri cezbetmektir. Cine-esplanda Angola'da sinema için önemli bir adımken, Musseques Sineması ise geç kolonyal dönemin en büyük işlevsel sineması olsa da, bağımsızlık sonrası parlamento için kullanılmıştır.

Angola'nın İnanç Kültürü ve Dini Ritüelleri

Angola'nın İnanç Kültürü ve Dini Ritüelleri
Angola'nın İnanç Kültürü ve Dini Ritüelleri

Angola, 500 yılı aşkın bir süredir Portekiz sömürgesi olduğu için, halkın çoğunluğu ya Hristiyan (Roma Katolik) ya da yerel inançlara mensuptur. Anayasa din özgürlüğünü güvence altına alır. Geçmişte dini liderlerin, iç savaşın demokratik çözümünde önemli bir rol oynadığı da bilinmektedir.

Geleneksel Angola dinlerinde ölü ataların ruhlarıyla yakın bir bağlantı bulunduğuna inanılır ve atalar yaşayanların hayatında önemli bir rol oynar. Birçok yerli dinde atalara tapma ortak bir noktadır ve ölüye saygı göstermemenin yaşayanları tehlikeye attığına inanılır. Ataların kıtlık, veba, hastalık, kişisel kayıp ve diğer felaketleri getirebileceğine inanıldığı için, canlıları korumanın yolunun ataları yatıştırmak olduğu düşünülür ve atalar için genellikle hayvanların kurban edilmesini içeren ritüel ve törenler düzenlenir.

Angola'da Kutlanan Özel Günler Nelerdir?

Angola'da Kutlanan Özel Günler Nelerdir?
Angola'da Kutlanan Özel Günler Nelerdir?

Angola’da aşağıda listelenen özel günler kutlanır.

  • Lubango Festivali: Angola'nın Huila eyaletindeki Lubango şehrinde düzenlenen 30 günlük bir kutlama olan festival, müzik performansları, moda şovları, bir spor turnuvası, motosiklet yarışları, Miss Huila güzellik yarışması, Expo-Huila ticaret fuarı, atölye çalışmaları ve sığır müzayedesinden oluşur.
  • Muxima Pilgrimage: Ağustos sonu veya Eylül başında düzenlenen ve Angola'daki dini ibadetlerin en popüleri olan hac ibadetidir.
  • Sumbe Müzik Festivali: Sumbe şehrinde düzenlenen uluslararası bir festivaldir ve çeşitli müzik türlerinden performansları, grupları, şarkıcıları ve dansçıları içerir.
  • Angola Karnavalı: Ülkedeki en renkli ve en çok kutlanan festivallerden biri olarak gösteriler, performanslar, geçit törenleri ve danslar içerir.
  • Luanda Adası Karnavalı: Angola'da suların tanrısı ve balıkçıların koruyucusu Kianda'yı onurlandırmak için Kasım ayının ikinci Cuma günü düzenlenen etkinliktir.

Angola'da Görgü ve Davranış Kuralları

Angola’daki görgü kuralları uyarınca, birçok toplulukta insanlar konuşurken birbirlerinin gözlerinin içine bakmazlar ve gençlerin yaşlılara kibarca hitap etmesi beklenir. İyi konuşma yeteneği, hem erkeklerde hem de kadınlarda aranan bir özelliktir. Bazı topluluklarda erkekler, kadınlarla ve çocuklardan ayrı olarak yemek yemektedir.

Angola’da katı kıyafet kuralları bulunmamaktadır; bazı bölgelerde kadınların uzun etek giymesi gerekse de bu kural katı bir şekilde uygulanmamaktadır.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: