Endonezya Oturma İzni Türleri ve Başvuru Aşamalerı
Endonezya oturma izni; belirli bir sebeple Endonezya'ya gelen yabancı uyruklu kişilerin ülkede geçici veya kalıcı süreliğine ikame etmesine izin veren bir uygulamadır.
Endonezya Cumhuriyeti'nin iki tür oturma izni uygulaması bulunmakta olup bunlar aşağıda belirtilmiştir.
- Geçici oturum izni (ITAS/KITAS)
- Kalıcı oturum izni (ITAP/KITAP)
Endonezya Geçici Oturma İzni (KITAS) Nedir?
Endonezya geçici oturum izni (KITAS), Endonezya’daki göçmenlik makamı tarafından geçici kalış izni (ITAS) verilmesi ile alınan geçici göçmenlik statüsünü gösteren bir kimlik kartıdır.
Endonezya'da Geçici Oturum İzni Hakkı Veren Vize Türleri
Endonezya’da geçici oturum izni hakkı veren vize türleri aşağıda listelenmiştir.
Endonezya Geçici Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Endonezya geçici oturum izni başvurusu, bir Endonezya dış temsilciliğinden alınan giriş vizesi (VITAS) ile ülkeye giriş yapıldıktan sonraki 30 gün içinde, Endonezya Göçmenlik Genel Müdürlüğü'nün online başvuru portalı üzerinden yapılır.
Endonezya Göçmenlik Genel Müdürlüğü'nün resmi websitesi olan https://izintinggal-online.imigrasi.go.id/Using_Guidance/jenisIzinTinggal.xhtml üzerinden online oturma izni portalı açılır ve geçici oturum izni seçilerek yönlendirmeler takip edilir. İşlem yapabilmek için Endonezya vizesinin yetkilendirme numarası girilmelidir.
Online başvuru tamamlandıktan sonra başvuru sahipleri bizzat göçmenlik bürosuna gitmeli, gerekli ücreti ödemeli ve pasaportuna ITAS damgasını işletmelidir. Son olarak yerel polis merkezinden polis rapor mektubu (STM) alınarak belediyenin nüfus dairesine kayıt yaptırılmalı ve geçici ikamet belgesi (SKPPS) alınmalıdır.
Endonezya geçici oturum izni işlemleri için online portal görselleri aşağıdadır.
Endonezya KITAS Başvurusu için Gerekli Belgeler
Endonezya KITAS başvurusu için gerekli belgeler aşağıda sayılmıştır.
- Geçerli bir pasaport ve fotokopisi
- Finansal yeterlilik kanıtları
- 2 adet renkli fotoğraf
- Çalışma amaçlı oturum izinleri için; başvuru sahibinin şirket damgalı renkli özgeçmiş örneği, RPTKA fotokopisi, en yüksek mezuniyet derecesini gösteren diplomanın renkli fotokopisi, son 5 yıllık iş tecrübesini gösteren belgeler, sigorta yaptırıldığının kanıtı ve vergi kimlik numarası, sicil kaydı gibi şirket belgeleri
- Aile üyelerinin oturum izinleri için; Endonezya’daki kişinin kimlik kartı, aile kartı, doğum belgesi, banka hesap dökümü ve varsa çocukların doğum belgeleri
- Emeklilerin oturum izinleri için; finansal yeterliliği gösteren emekli maaşına dair belge veya banka hesap dökümleri, konaklama kanıtı, Endonezyalı bir çalışanın işe alınacağına dair beyan ve Endonezya’da çalışılmayacağına dair beyan
- Öğrencilerin oturum izinleri için; okul kabul belgesi, akademik not dökümleri ve ebeveyn, yasal vasi ya da sponsordan alınan masraflar için sponsorluk beyanı
Endonezya Geçici Oturma İzni Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Endonezya geçici oturum izni 2 yıl için geçerlidir. Endonezya Göçmenlik Genel Müdürlüğü’ne izin süresi dolmadan başvurularak uzatma işlemleri yapılabilir.
Endonezya Kalıcı Oturma İzni (KITAP) Nedir?
Endonezya kalıcı oturum izni (KITAP), geçici oturum izni ile Endonezya’da yaşayan ve 2-4 yıl boyunca sürekli olarak geçici oturum iznini yenileyen kişiler tarafından alınabilir. Kalıcı oturum iznine başvurulabilecek süreler, geçici oturum izninin türüne bağlıdır. Endonezya vatandaşlarının eşleri Endonezya'da art arda iki yıl yaşadıktan sonra kalıcı oturum izni alabilirken, emekliler ve uluslararası çalışanlar ancak dört yıl sonra kalıcı oturum iznine hak kazanmaktadır. Kalıcı oturum iznine hak kazanan kişiler, banka hesabı açma, kredi alma ve beş yıllık ehliyet alma gibi Endonezya vatandaşlarına benzer avantajlar elde eder.
Endonezya Kalıcı Oturum İzni Şartları
Endonezya kalıcı oturum izni şartları aşağıda sayılmıştır.
- Endonezya’da bulunan bir şirketten sponsorluk mektubu alınmalıdır.
- Göçmenlik Genel Müdürlüğü'nden tavsiye mektubu alınmalıdır.
- Başvuru sahibinin durumuna göre vize ve geçici oturum izni için gerekli belgeler Endonezya Büyükelçiliğine gönderilir.
- Geçici oturum izni ile 5 yıl geçirildikten sonra Endonezya'da kalıcı olarak ikamet edilmesi mümkündür.
Endonezya KITAP Başvurusu Nasıl Yapılır?
Endonezya KITAP başvurusu için kişilerin bir sponsoru bulunması gereklidir; sponsor kişilerin Endonezyalı eşi, bir PT PMA şirketi veya güvenilir bir acente olabilmektedir.
Kalıcı oturum izni başvuruları online olarak çevrimiçi Endonezya oturma izni portalından yapılmaktadır ve işlemler genellikle 3 ay sürmektedir.
Endonezya Kalıcı Oturma İzni Başvuru Evrakları Nelerdir?
Endonezya kalıcı oturma izni başvuru evrakları aşağıda verilmiştir.
- Pasaport
- Geçici oturum izni
- Sponsor mektubu
- Sponsorun Endonezya kimlik belgesi
- Vergi kimlik numarası
Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.