Ukrayna İş İmkanları ve İlanları

Ukrayna İş İmkanları ve İş İlanları

Ukrayna iş imkanları oldukça fazladır. Ukrayna Türkiye’den vize talep etmeyen yani sadece kimlik ve pasaport ile seyahat edilebilen ülkelerden biridir. Ukrayna’ya vizesiz seyahat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ukrayna’da çalışma hakkı yoktur.

Ukrayna’da çalışma izni almak için ülkeye yabancı yatırımcı çekmeyi amaçlayan Ukrayna’ya 100.000 Euro yatırım yapmaktır. Yabancı yatırımcı olarak Ukrayna’da çalışma vizesi ve oturma iznine sahibi olunabilmektedir. Ukrayna’da çalışma vizesi almanın bir diğer yolu da, Ukrayna’da bulunan bir şirketin, Ukrayna çalışma bakanlığına başvuruda bulunarak, davetiye çıkarmasıdır. Davetiye ile birlikte Ukrayna’da çalışma vizesi için Ukrayna büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunabilmektedir.

Ukrayna’da çok sayıda Türk şirketi bulunmaktadır ve bu şirketlerin çoğu Türkiye’den çok sayıda işçi ve personel alımı yapmaktadır. Ukrayna’da iş olanakları özellikle turizm sektöründe oldukça fazladır. Ukrayna, Avrupa ülkelerine oranla daha ucuz bir ülke olması ve doğal güzellikleri ile her yıl pek çok turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Ukrayna’da haftalık çalışma süresi 40 saattir. Günlük çalışma saati de 8 saattir. Bu 40 saatin üzerindeki çalışma fazla mesai olarak kabul edilmektedir. Yıllık fazla çalışma süresi 120 saati aşamaz ve bir çalışan üst üste iki gün 4 saatten fazla fazla mesaiye kalamaz. Fazla mesai ücreti normal saat ücretinin %200’üdür.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Ukrayna Çalışma Ücretleri Nedir?

Ukrayna Avrupa’da işçi göçü alan ülkeler arasındadır. Ukrayna’nın para birimi grivnadır. Grivna UAH kısaltması ile ifade edilmektedir. Bir Ukrayna grivnası 0.035 USD’dir. Doğu Avrupa’da bulunan Ukrayna’nın para biriminin değeri oldukça düşüktür. Ukrayna para biriminin değer düşüklüğü,Ukrayna hayat şartları içerisine yansımıştır.

2021 yılında Ukrayna’da asgari ücret 6000 grivnadır. Dolar bazında hesaplandığında bu miktar, yaklaşık 221 USD’dir.

Ukrayna’da kişi başı yıllık ortalama maaş 807,480 UAH’tır. Ukrayna’da en yüksek maaş alan sektörler imalat sektöründe çalışanlar, mühendisler ve otomotiv sektöründe çalışan kişilerdir.

Ukrayna’da Maaşlar Nasıldır?

Ukrayna’da çalışan bir kişi genellikle ayda yaklaşık 23.000 UAH kazanır. Maaşlar 5.810 UAH (en düşük ortalama) ile 102.000 UAH (en yüksek ortalama, fiili maksimum maaş daha yüksektir) arasında değişmektedir.

Ukrayna’daki bazı meslek gruplarının 2021 yılına ait ortalama maaşları Dolar bazında aşağıdaki tabloda verilmiştir.

MeslekOrtalama Maaş
Ortalama çalışan maaşı321 $
Ukrayna Ofis asistanı maaşı282 $
Ukrayna doktor maaşı789 $
Veteriner maaşı597 $
Kaynakçı maaşı408 $
Çatı ustası maaşı263 $
Çağrı merkezi operatörü maaşı290 $
Öğretmen maaşı446 $
Denizci maaşı366 $
Hemşire maaşı596 $
Polis Maaşı489 $

Ukrayna’da çalışan bir kişi Avrupa ortalamasına göre düşük maaş almaktadır.

Ukrayna’da Doktor Olarak Çalışmak Nasıldır?

Ukrayna’da doktor olarak çalışan bir kişi genellikle ayda yaklaşık 54.000 UAH kazanır. Ukrayna’da maaşlar 19.800 UAH (en düşük ortalama) ile 91.100 UAH (en yüksek ortalama, gerçek maksimum maaş daha yüksektir) arasında değişmektedir. Bu, barınma, ulaşım ve diğer ihtiyaçları içeren ortalama aylık maaştır. Ukrayna’da maaşlar, farklı doktor kariyerleri arasında büyük ölçüde değişmektedir.

Aşağıda alanlarına göre bazı ortalama doktorluk maaşları verilmiştir.

Uzmanlık AlanıOrtalama Maaş
Dermatoloji uzmanı68,500 UAH
Diyetisyen46,300 UAH
Nörolog70,700 UAH
Ürolog81,700 UAH
Psikolog59,700 UAH
Psikiyatrist60,600 UAH

Ukrayna’da Mühendis Olarak Çalışmak Nasıldır?

Ukrayna’da mühendislik olarak çalışan bir kişi genellikle ayda yaklaşık 19.400 UAH kazanır. Maaşlar 6.150 UAH (en düşük ortalama) ile 41.000 UAH (en yüksek ortalama, gerçek maksimum maaş daha yüksektir) arasında değişmektedir. Maaşlar, farklı mühendislik alanları arasında büyük ölçüde farklılık göstermektedir.

Aşağıda alanlarına göre ortalama bazı mühendislik maaşları verilmiştir.

Uzmanlık AlanıOrtalama Maaş
Enerji mühendisi maaşı22,000 UAH
Genetik mühendisi maaşı23,600 UAH
Gemi mühendisi maaşı20,300 UAH
Malzeme mühendisi maaşı20,300 UAH
Makine ve elektrik mühendisi maaşı22,600 UAH
Maden mühendisi maaşı20,700 UAH

Ukrayna’da Emekli Maaşı Ne Kadardır?

2020 yılı verilerine göre Ukrayna’da en düşük emekli maaşı aylık 63 UAH en yüksek emekli maaşı ise aylık 630 UAH’tır.

Ukrayna’da Gönüllü Çalışma Başvurusu Nedir?

Ukrayna gönüllü çalışma başvurusu, Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak da bilinmektedir ve mevcut Erasmus+ altında da yer almaktadır.

Avrupa gönüllü hizmeti, gençlerin 2 ila 12 ay yurtdışında tam zamanlı gönüllü hizmet faaliyetlerinde bulunmalarına fırsat veren bir organizasyondur. Avrupa gönüllü hizmeti programı 18-30 yaş arasındaki tüm gençlere açıktır.

Avrupa gönüllü hizmeti; gönüllü katılımcılar, ev sahibi kuruluş ve gönderici kuruluş arasında bir anlaşmaya dayanır. Gönüllüler farklı ülkelerde farklı projelere katılma ve deneyim kazanma imkanı bulurlar. Katılmak istediği AGH programını ilgi alanlarına göre seçebilen gönüllüler, ev sahibi organizasyon tarafından kabul edilip edilmeyeceği belirlenir.

Avrupa Gençlik Portalına üye olan gençlere, sistem üzerinden 10 haneli Participant Reference Number (PRN) kodu verilmektedir.

Ukrayna Gönüllü Çalışma başvurusu 3 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.

Ukrayna Gönüllü Çalışma başvurusu için yılda 3 kez başvuru alınmaktadır. Ukrayna Gönüllü Çalışma başvurusu için tarihler 2 Şubat, 26 Nisan, 4 Ekim’dir.

Ukrayna Saatlik Çalışma Ücreti Nedir?

Ukrayna saatlik asgari ücret 1 Ocak’tan 2020’den itibaren 36,11 grivna (9,6 TL) , 1 Aralık 2020’den itibaren 39,12 grivna (10,2 TL) olmuştur.

Ukrayna Asgari Ücret Nedir?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Aralık 2020’de imzaladığı bütçe tasarısına göre, 1 Ocak 2021’den itibaren Ukrayna asgari ücret 6000 grivna (1566 TL) olarak belirlenmiştir.

Aşağıdaki tabloda yıllara göre Ukrayna asgari ücreti listelenmiştir.

YılAsgari Ücret
20216000 UAH
20205000 UAH
20194173 UAH
20183723 UAH
20173200 UAH
20161600 UAH
20151218 UAH
20141218 UAH

Ukrayna İş Arama Web Siteleri Nelerdir?

Ukrayna iş arama web siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • Work.ua
  • Glassdoor
  • Jooble.com.ua
  • Jobs.ua
  • Rabota.ria.ua
  • Career Jet
  • 4Good

Work.ua Ukrayna’nın önde gelen çevrimiçi işe bulma sitelerinden biridir. Site 125.000 işveren ve çevrimiçi 75.000 iş ile geniş bir ağa sahiptir. Diğer iş bulma sitelerinin yanı sıra 4Good, eğitim ağırlıklı olmak üzere olan bir iş arama internet sitesidir.

Ukrayna’da Kişi Başına Milli Gelir Nedir?

IMF verilerine göre, Ukrayna’da kişi başı düşen yıllık milli gelirin 2021 yılında 3 bin 324 Dolar seviyesinde olması beklenmektedir.

Bu miktar her ne kadar diğer avrupa ülkelerine göre düşük bir değer olsa da Ukrayna’da yaşam için yeterli bir ücrete tekabül etmektedir.

Ukrayna’da İşsizlik Oranları Nedir?

Macrotrends verilerine göre 2020 yılında Ukrayna işsizlik oranı toplam işgücünün yaklaşık %8,93’üdür.

Ukrayna’da İşçi Hakları Nasıldır?

Ukrayna yasalarına göre, farklı işçi kategorileri arasında ayrım yapılmamaktadır. Ukrayna’da bir iş sözleşmesi kapsamında çalışan tüm bireyler, çalışan olarak nitelendirilir. Ukrayna’da tüm çalışanlar, mevcut tüm yasal çalışma haklarına sahiptir.

Ukrayna’da geçici çalışanlar için küçük sınırlamalar geçerli olabilir. Ukrayna’da çalışma süresi günde 8 saati ve beş günlük çalışma haftasında 40 saati geçmemektedir. Ukrayna’da 40 saatin üzerinde olan fazla çalışma mesai olarak kabul edilmektedir. Ukrayna’da yıllık fazla çalışma süresi 120 saati aşamaz ve bir çalışan üst üste iki gün 4 saatten fazla fazla mesaiye kalamaz.

Ukrayna’da kural olarak, çalışanların 4 saatlik çalışmadan sonra 2 saatten fazla sürmemesi gereken ücretsiz mola hakları vardır. Ukrayna’da dinlenme molaları normalde şirket içi çalışma kuralları (şirket tüzükleri) veya politikalar tarafından düzenlenir. Ukrayna’da işçilerin haftalık dinlenme süreleri sürekli olmalı ve en az 42 saat olmalıdır.

Ukrayna’da hastalık veya diğer geçici sakatlıklar nedeniyle çalışamayacak durumda olan çalışanlar, işte olmadıkları sürenin tamamı için tazminat alma hakkına sahiptir. Ukrayna’da hastalık veya diğer geçici sakatlık durumu ve bunun beklenen süresi, kayıtlı bir tıp doktoru tarafından onaylanmalıdır. Ukrayna’da tazminat, hastalık izninin ilk beş günü için işveren tarafından ve kalan süre için devlet geçici maluliyet fonu tarafından ödenir. Ukrayna’da hastalık izni ödeneği, çalışma sigortası kayıtlarının uzunluğuna bağlı olarak, bir çalışanın ortalama maaşının %50’si ile %100’ü arasında değişmektedir. Ukrayna sosyal güvenlik sistemi, annelik, hastalık, sakatlık ve işsizlik gibi çeşitli sosyal riskleri kapsayan bir sistemdir.

Ukrayna’da işveren herhangi bir resmi gerekçe göstermeden işçiyi işten çıkaramaz. Ukrayna iş kanunu özellikle işten çıkarma gerekçelerinin kapsamlı bir listesini sağlar ve her gerekçe belirli koşulların yerine getirilmesini gerektirir ve formalitelere uyulmasını gerektirir. Ukrayna’da eğer çalışan işten çıkarılırsa en az altı aylık ortalama maaşına eşit zorunlu bir kıdem tazminatı gerektirir.

Ukrayna’da her çalışan için yasal asgari yıllık izin miktarı 24 takvim günüdür. Ukrayna’da asgari yıllık izin gün sayısı, belirli çalışan kategorileri için daha yüksektir.

  • 18 yaşından küçük çalışanlar için 31 takvim günü yıllık izin.
  • Engelli çalışanlar için 26 ila 30 takvim günü arasında yıllık izin (engelli kategorisine bağlı olarak).
  • Diğer belirli çalışan kategorileri için diğer asgari değerler (örneğin, yeraltı işlerinde çalışan işçiler, diğer ağır işler).

Ukrayna’da, belirli durumlarda (örneğin balayı gibi) bir çalışanın belirli bir süre için ücretsiz izin talebi kabul edilebilmektedir. Ukrayna’da zorunlu ücretsiz izin hükmü dışında, bir işveren, bir çalışana ailevi veya başka herhangi bir nedenle ücretsiz izin verebilir (ancak zorunlu değildir). Ukrayna’da ücretsiz izinler yılda 15 takvim gününü aşamaz.

Ukrayna’da resmi tatiller ücretlidir ve yıllık asgari ücretli tatil hakkına dahil değildir.

Ukrayna’nın resmi tatilleri aşağıda verilmiştir.

  • 1-2 Ocak: Yeni Yıl Tatili
  • 7 Ocak: Noel (Ortodoks Kilisesi Takvimine göre)
  • 8 Mart: Dünya Kadınlar Günü
  • 17-19 Nisan: Paskalya (Ortodoks Klisesi Takvimine göre) 1-2 Mayıs: İșçi Bayramı
  • 9 Mayıs: Zafer Günü
  • 24-25 Mayıs: Holy Trinity (Ortodoks Klisesi Takvimine göre) 28 Haziran: Kuruluș Günü
  • 24 Ağustos: Ukrayna Bağımsızlık Günü
  • 31 Aralık: Yeni Yıl Arifesi

Ukrayna’da hastalık veya yaralanmanın bir sağlık kuruluşundan alınan hastalık izni belgesi (veya diğer standart form belgesi) ile teyit edilmesi koşuluyla, çalışanlar hastalık veya yaralanma durumunda ücretli hastalık izni alma hakkına sahiptir. Ukrayna’da işveren, hastalık izninin ilk beş günü için hastalık izni ücretini normal maaşla aynı oranda ödemek zorundadır. Ukrayna’da altıncı gün ve sonrasında hastalık izni ödemesi işveren tarafından Ukrayna sosyal güvenlik fonundan geri alınabilir. Ukrayna Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen hastalık izni maaşı, çalışma süresine bağlı olarak bir çalışanın ortalama ücretinin %50’si ile %100’ü arasında değişmektedir.

Ukrayna yasaları, bir çalışana özel olarak maksimum ücretli hastalık izni süresi dayatmaz ve Sosyal güvenlik fonu, çalışan iyileşene veya engelli olduğu teyit edilene kadar çalışanın hastalık iznini ödemekle yükümlüdür.

Ukrayna yasaları; istihdamda her türlü ayrımcılığı, özellikle fırsat eşitliğini ihlal eden ve doğrudan (veya dolaylı olarak) herhangi bir çalışanın haklarını kısıtlayan her türlü ayrımcılığı yasaklar.

Türk Vatandaşlarının Ukrayna’da Çalışma Hakları Nasıldır?

Ukrayna ile Türkiye arasında 180 gün içerisinde 90 güne kadar vize muafiyeti olsa da bu süre içerisinde veya sonrasında çalışma hakkı bulunmamaktadır. Ukrayna’da çalışmak için Ukrayna çalışma izni alınması gerekmektedir. Ukrayna’da çalışabilmek için ya bir şirket sahibi yatırımcı olmalı ya da bir şirket tarafından çalıştırılmak üzere işe alınan bir çalışan olunması gerekmektedir.

Ukrayna’da çalışanlarına yardımcı olmak için genel olarak Ukrayna’da şirketler çalışanlar adına vize almaktadır.

Ukrayna’da yabancı bir vatandaşı çalıştırırken, hem işveren hem de yabancı çalışan aşağıdakilere dikkat etmelidir.

  • Ukrayna’da işveren yabancı çalışan için çalışma izni almak zorundadır.
  • Ukrayna çalışma izni başvurusu çalışan tarafından değil işveren tarafından yapılmaktadır.
  • Ukrayna çalışma izni, belirli şirkette ve belirli pozisyonda istihdama dayalı olarak verilir. Genel çalışma iznine izin verilmez.
  • Ukrayna’da yabancı bir vatandaşla iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıdır.

Ukrayna’da çalışma izni alabilmek için gerekli evraklar aşağıdadır.

  • Geçerli pasaport: Pasaport noter onaylı ve Ukraynaca pasaport çevirisi olmalıdır. Pasaportun içinde en az iki karşılıklı boş sayfa bulunmalı, güncel olmalı ve fotoğrafların biyometrik olması gerekmektedir. Ukrayna çalışma izni için, pasaportun vize bitiş tarihinden itibaren daha 9 aylık geçerlilik süresi olmalıdır. Ayrıca pasaportun son 10 yıl içinde alınmış olması gerekmektedir.
  • Ukrayna vize fotoğrafı: 2 adet vesikalık fotoğraf (3,5 x 4,5 cm renkli) olmalıdır.
  • Ukrayna iş sözleşmesi fotokopisi: İşverenden onaylı olması gerekmektedir.
  • Vekaletname: (süreç eğer avukat ile takip ediliyorsa gerekmektedir.
  • Taahhüt: Çalışma izni başvurusunun devlet sırlarına erişim gerektirmediğine dair bir taahhüt gerekmektedir.

Ukrayna’da Çalışanlar için Eş Oturma İzni Nasıl Alınır?

Ukrayna vatandaşı ile evli olan yabancı ülke vatandaşları, nikahtan 2 yıl sonra gerekli evraklarla oturma izni almak için müracaatta bulunabilmektedir. Daimi oturma izni alan yabancı vatandaşlar, herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın Ukrayna’da ikamet etme hakkına sahiptir ve Ukrayna’ya yapacakları ziyaret sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Ukrayna daimi oturma iznine başvurmak ve Ukrayna’ya göç edebilmek için bir izin alınması gerekir. Göçmenlik izni almanın en yaygın gerekçesi, Ukrayna vatandaşları veya Ukrayna’ya gelen diğer göçmenlerle akrabalık ilişkileridir.

Ukrayna’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışılabilir Mi?

Ukrayna’da yüksek lisans yaparken yarı zamanlı olarak haftada en fazla 20 saat resmi olarak çalışılabilmektedir. Ukrayna’da ortalama öğrenci maaşı 2250 UAH’tır.

Ukrayna Büyükelçiliği İş İlanlarını Nerede Yayınlar?

Ukrayna Büyükelçiliği iş ilanlarını resmi web sitesi olan https://turkey.mfa.gov.ua/en sitesi üzerinden yayınlamaktadır. Ancak COVİD-19 döneminde alınan tedbirler kapsamında çok gerekmedikçe iş ilanı yayınlanmamaktadır.

En Yaygın Ukrayna İş İlanları Nelerdir?

En yaygın Ukrayna iş ilanları tarım ve hizmet sektöründedir. Ukrayna’da tarım sektörü, ülkenin 130 milyar dolarlık milli gelirinin yüzde 10’unu oluşturur ve 13 milyar dolarlık bir gelire sahiptir. Büyük bir sektör olduğu için Ukrayna’da tarım alanında çalışmak ve bir iş bulmak kolaydır.

Ukrayna’da da hizmet sektörü en çok gelir üreten alandır. Ukrayna hizmet sektörünün ürettiği gelir yıllık 100 milyar dolara yakındır ve ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biridir.

Türkiye’den Ukrayna’ya gitmiş inşaat ve sanayi alanında çalışan çok sayıda işçi vardır.

Ukrayna’da bulunan pek çok dil okulundan ötürü dil bilenler için ingilizce öğretmenliği de en kolay iş bulunabilen iş alanlarından biridir.

Ukrayna’da Dil Okullarında Eğitim Alırken Çalışılabilir Mi?

Ukrayna’ya kısa süreli C tipi vize ile giriş yapmış öğrencilere çalışma izni verilmemektedir. Kısa dönemli eğitimler (3 ay ve daha kısa süreli) için Ukrayna, öğrencilere çalışma izni vermediğinden; Ukrayna dil okulları, eğitim alan öğrenciler için çalışma izni bulundurmaz.

Dil eğitimi ücretleri konusunda diğer ülkelere göre oldukça ekonomik olan Ukrayna dil okulları, genellikle öğrenciler için çalışma ihtiyacı doğurmamaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: