Kamerun Çalışma Vizesi Başvuru Süreci İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kamerun Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bir işveren tarafından istihdam edilen yabancı ülke vatandaşların Kamerun'a gitmek için çalışma vizesi almalıdır.
Yabancı uyruklu kişilerin Kamerun'a giriş, kalış ve çıkışlarını düzenleyen 10 Ocak 1997 tarih ve 97/012 sayılı yasa uyarınca çalışma vizesi almadan önce bir işverenden geçerli bir iş teklifi almaları ve işverenin başvuru sahibi adına Kamerun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuru yaparak çalışma izni alması gerekmektedir. Kural olarak ancak çalışma izni başvurusu onaylandıktan sonra yetkili dış temsilcilikten vize başvurusu yapılabilmektedir.
Yazının devamında Kamerun çalışma vizesi ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
Kamerun Çalışma Vizesi Başvuru Prosedürü
Türkiye'den yapılacak Kamerun çalışma vizesi başvuruları pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri saat 9:30 ile 12:30 arasında Kamerun Ankara Büyükelçiliği tarafından kabul edilmektedir.
Kamerun Ankara Büyükelçiliğine çalışma vizesi başvurusunda bulunmak için aşağıda listelenen adımları takip etmelisiniz.
- Kamerun vize başvuru formunu doğru bilgilerle doldurun.
- Çalışma vizesi başvurusu için gerekli belgeleri eksiksiz hazırlayın.
- Vize başvuru evraklarınızı Kamerun'un Ankara'da bulunan büyükelçiliğine elden teslim edin veya posta ile gönderin.
- Kamerun vize harcı ve hızlı vize almak istiyorsanız ekspres vize ücreti ödemelerini yapın.
Başvuru dosyanızın eksiksiz olması durumunda Kamerun vize başvurunuz 5 gün içinde Kamerun Ankara Büyükelçiliği tarafından işleme alınarak değerlendirilmektedir. Ekspres başvuru yapılması durumunda değerlendirme süresi 24 saattir.
Kamerun Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Kamerun İş Kanunu'nun 27/2. maddesi uyarınca, Kamerun'da çalışmak isteyen her yabancı ülke vatandaşı işe başlamadan önce iş sözleşmesini istihdamdan sorumlu bakanlığa onaylatmalıdır. Bakan onayı çalışma izni belgesidir ve onay işlemleri işveren yada vekili tarafından takip edilmelidir.
Çalışma izni başvurularında işveren veya vekili aracılığıyla yapılan başvuru ve birden çok nüsha olarak imzalanmış iş sözleşmesinin sunulması gerekir. İş sözleşmesinin şekli ve içeriğinin yasa tarafından özel olarak öngörülen şekle uyması gerekir; aksi halde Kamerun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışma izni vermez. Sorun yaşamamak adına iş sözleşmesini düzenlemek veya kontrol etmek için danışman ile çalışılması önerilmektedir.
Kamerun Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Kamerun çalışma vizesi başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Kamerun vize formu
- Yetkili makamlar tarafından verilen geçerli pasaport
- Biyometrik özellikli ve yakın zamanda çekilmiş fotoğraf
- Geçerli kimlik kartı veya Türkiye'de yasal olarak kalındığını gösteren oturum izni evrakı
- Vize harcının ödendiğine dair dekont
- Sarıhumma hastalığı ve COVID-19 için yapılan aşılara dair belgeler
- Kamerun'un terk edileceğine dair kanıt niteliğinde belgeler
- Ulaşım rezervasyonları
- Kamerun Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmış iş sözleşmesi
Yukarıdaki listelenen evraklar standart başvuru evraklarıdır. Standart evraklara ek olarak; Kamerun'da serbest meslek icra etmek veya tarımsal, pastoral, endüstriyel veya sanatsal alanlarda faaliyet göstermek veya başka bir faaliyeti düzenlemek için yetkili makamlar tarafından verilen mesleki izin de ibraz edilmelidir.
Vize başvurunuzun işleme alınması ve onaylanması için çalışma amaçlı Kamerun vizesi için gerekli belgeler kurallara uygun şekilde hazırlamalı ve eksiksiz şekilde Kamerun Ankara Büyükelçiliğine teslim edilmelidir.
Kamerun İşçi Vizesi Başvuru Ücreti
Kamerun çalışma vizesi başvuru harcı 230 eurodur.
Vizem.net danışmanlığında Türkiye'den yapılacak başvurularda Kamerun vize ücreti; vize başvuru harcı ile seyahat sağlık sigortası, danışmanlık hizmeti veya ekspres vize başvuru hizmeti gibi masraflar hesaba katıldığında 2023 yılı için ortalama 320 euro tutmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Kamerun çalışma vizesi ile ilgili merkezimize en sık iletilen sorular ve danışmanlarımız tarafından verilen yanıtları aşağıda bulabilirsiniz.
Kamerun Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Kamerun çalışma vizesi, başvuru dosyanızın tam olması halinde, 5 günde çıkar. Ekspres vize başvurusu yapıldığında ise işlem süresi 24 saate düşer.
Kamerun İşçi Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Kamerun çalışma vizesi başvuru formunu, Kamerun Ankara Büyükelçiliği internet sayfasından pdf formatında indirerek elde veya dış temsilciliğin ambacamturquie.com adresinden online başvuru formuna giderek bilgisayar üzerinden çevrimiçi doldurabilirsiniz.
Kamerun vize formunun eksik veya hatalı bilgiler içermesi vize reddine neden olmaktadır; bu sebeple forma eklediğiniz bilgiler doğru, güncel ve tam olmalıdır.
Çalışma Vizesi İle Ne Kadar Süre Kamerun'da Kalabilirim?
Çalışma vizesi ile 3 ay veya daha uzun süre Kamerun'da kalabilirsiniz. Çalışma vizenizin düzenlendiği tarihten itibaren başlayan 3 aylık süre içerisinde Kamerun'a giriş yapmanız gerekmektedir.
İşçi Vizesi Aldım, Ailem Kamerun'a Gelebilir Mi?
Evet, işçi vizesi hamillerinin yakınları aile birleşimi vizesi alarak Kamerun'a gelebilir ve oturum izni alabilir.
Çalışma Vizesi İle Kamerun'a Giriş Yaptıktan Sonra Ne Yapmalıyım?
Çalışma vizesi ile Kamerun'a giriş yapan ve 3 aydan uzun süre ülkede kalmak isteyen kişilerin oturum izni almaları gerekmektedir.
Çalışma vizesi hamilleri Kamerun'a girdikten sonra yetkili merci olan Kamerun Ulusal Güvenlik Genel Delegasyonu'ndan Kamerun oturma izni almalıdır. 250.000 CFA frangı ödenmesi halinde 2 yıllık yenilenebilir oturum izni verilir.
Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.