Slovakya'dan Çalışma İzni Almak
Çalışma izni, Avrupa Birliği’ne üye olmayan üçüncü ülke devlet vatandaşları tarafından, gidilecek ülkelerde çalışabilmek için alınması gereken izindir. Slovakya’da çalışmak isteyen kişiler, kalma süresi, oturma, çalışma türüne bağlı olarak gereken şartları yerine getirmesi durumunda Slovakya çalışma iznini farklı şekillerde alabilmektedir.
Slovakya’da çalışma izinleri, uluslararası anlaşmaya göre 2-5 yıla kadar ve mevsimlik işçiler için ardışık 12 ay boyunca 90 güne kadar çalışma izni verilebilmektedir. Çalışma izinleri devredilememektedir. Belirli bir işverenle, belirli bir pozisyon için düzenlenerek işin türü ve iş yeri açısından bağlayıcılığı bulunmaktadır. İş değişikliği yapmak isteyen çalışma izni sahiplerinin, yeni bir çalışma izni almaları gerekmektedir.
Slovakya’da çalışmak isteyen üçüncü ülke vatandaşları; Avrupa Birliği mavi kart sahibi olduğu, çalışma amacıyla verilen oturma iznine sahip olduğu, çalışma ya da ilk 12 ay içerisinde aile birleşimi amacıyla verilmiş çalışma izni ve geçici oturma iznine sahip olduğu ya da 12 ay içinde çalışma izni ve geçici oturma izni verilen üçüncü ülke vatandaşının, başka bir AB üyesi devlette uzun süreli oturma iznine sahip olduğu durumlarda istihdamı sağlanabilmektedir.
Slovakya’da çalışma izni almak için, aile birleşimi amacıyla 12 ay içinde verilmiş geçici oturma izni olan kişiler; 12 ay içinde çalışma izni ve geçici oturma izni verilen üçüncü ülke vatandaşının, başka bir AB üyesi devlette uzun süreli oturma iznine sahip olması durumunda; birbirini takip eden 12 ay süresince 90 günü aşmayacak şekilde mevsimlik işçilik kapsamında çalışacak kişiler ve Slovakya Cumhuriyeti’ne kayıtlı ya da Slovakya bayrağı bulunduran gemilerde çalışacak olan denizci statüsüne giren kişilerin; iş sözleşmesi ya da işverenin yaptığı resmi iş teklifi belgesi ile başvuru sahibinin çalışacağı iş için profesyonel ve eğitimsel yeterliliklerinin olduğunu kanıtlayan Slovakçaya çevrilmiş ispat belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Slovakya çalışma iznine başvuru yapacak kişilerin işverenleri, İş ve İşçi Bulma Kurumuna başvuru sahibinin çalışacağı pozisyonda işe alım yapacağını çalışma iznine başvurulmadan en az 10 gün önce bildirmiş olması gerekmektedir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Slovakya’da Çalışmak için Alınabilecek Vizeler Hangileridir?
Slovakya’da çalışmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarının, kalma süreleri ve amaçlarına uygun vize ile geçici oturma izni almaları gerekmektedir.
Slovakya’da 90 günden fazla çalışabilmek için D tipi uzun süreli Slovakya Çalışma Vizesi başvurusunun yapılması gerekmektedir. Slovakya çalışma vizesi almak için; çalışma vizesi başvuru formunu doldurmuş olmak, en az 2 boş sayfası olan geçerli bir pasaporta sahip olmak, 2 adet güncel fotoğrafa sahip olmak, maddi yeterliliği kanıtlayacak banka hesap dökümlerini gösteren belgeyi temin edebilmek, başvuru sahibinin Slovakya’da ikameti sırasında tıbbi masraf ve ihtiyaçlarını karşılayacağını teyit eden seyahat sağlık sigortası ispatı ile Slovakya’da konaklama yerinin bulunduğunu ispat edebilmek, Slovakya’da bulunan bir şirketle imzalanan iş sözleşmesine sahip olunması gerekmektedir.
Slovakya çalışma izni başvuruları için ücret talep edilmemektedir. Eşzamanlı olarak alınacak çalışma izni ile birlikte oturma izni başvuru ücretleri 165-170 Euro arasındadır.
Slovakya Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Slovakya çalışma izni başvuru sahiplerinin; Slovakya çalışma izni başvuru formunu doldurduktan sonra, imzalanmış ve Slovakçaya çevrilmiş formun çıktısını temin etmeleri gerekmektedir.
Başvuru formu bizzat gidilerek, mail yoluyla ya da yetkilendirilmiş işveren tarafından başvuru sahibi adına sunulabilmektedir. Başvuru sahibi oturma iznine sahip ise oturma izni belgesinin kopyası temin edilmelidir. İş sözleşmesi ya da yazılı iş taahhüdü, denetime tabi tutulan meslekler için başvuru sahibinin eğitimi ya da yetkisini teyit eden resmi tercümesi yapılmış karar belgesi; işveren ya da şirketin, başvuru sahibi adına başvuruyu yapması durumunda avukata verilmiş yetkiyi gösteren resmi belge, Slovakya çalışma izni başvuru formuyla teslim edilmesi gereken belgeler arasında yer almaktadır. Mevsimlik işçilik için başvuracak üçüncü ülke vatandaşlarının başvuruları işverenler tarafından yapılacaksa işverenin tamamlaması gereken ek belgeler bulunmaktadır.
Gerekli belgeler temin edildikten sonra, yeminli çevirmen tarafından Slovakçaya çevrilmiş ve noter onaylı olarak İş ve İşçi Bulma Kurumuna teslim edilmesi gerekmektedir. Slovakya çalışma izni başvuru sonuçları 20 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.
Slovakya’da Çalışmak için Kabul Edilen Meslekler Nelerdir?
Slovakya’da çalışmak isteyenler için en çok eleman; otomobil endüstrisi uzmanlığı ve teknisyenliği, bilişim teknolojileri uzmanlığı, öğretmenlik, yaşlanan nüfus ve pandemi dolayısıyla sağlık çalışanları gibi iş sektörlerinde aranmaktadır.
Sosyal hizmette niteliklere sahip çalışanlar, çevre koruma uzmanlığı ve düşük nitelikli tarım işçiliği mesleklerinde iş imkanları kısıtlı olmaktadır.
Slovakya’da Çalışma Şartları Nasıldır?
Slovakya’da belirlenmiş olan çalışma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Bir çalışanın haftalık azami çalışma süresi 40 saattir ve fazla mesai dahil haftalık ortalama çalışma süresinin 48 saati geçmesi yasaktır.
- İşveren, vardiyası 6 saatten uzun olan bir çalışana ve vardiyası 4.5 saatten uzun olan ergenlik çağındaki genç bir çalışana 30 dakikalık dinlenme ve yemek molası sağlamakla yükümlüdür.
- Bir çalışanın vardiyasının sonu ile başka bir vardiyasının başlangıcı arasında, 24 saat içinde art arda 12 saat dinlenme ve ergenlik çağındaki genç bir çalışan için 24 saat içinde art arda 14 saat dinlenme süresi sağlanması gerekmektedir.
- Bir çalışanın; bir takvim yılına veya orantılı bir bölümüne ait ücretli tatil, çalışılan günler için ücretli izin ve ek ücretli tatil gibi üç tür ücretli tatil hakkı bulunmaktadır.
- 2021’de belirlenen Slovakya’daki ulusal asgari ücret, yılda 12 ay ödeme dikkate alınarak ayda 623 euro, yılda 7.476 eurodur.
- Çalışma ortamlarında tehlikeli ve zararlı unsurların işverenler tarafından ortadan kaldırılarak iş sağlığı ve güvenliğinin çalışanlara sağlanması gerekmektedir.
- Hamile kadınlar veya anneler, tecrit ve emzirmenin dokuzuncu ayının sonuna kadar fiziksel olarak kendilerine uygun olmayan veya kendilerine zarar verecek işlerde çalıştırılamamaktadır.
- Kadınlar ve erkeklere; işe alımda, maaş, terfi, mesleki eğitim ve çalışma koşulları konusunda eşit muamele gösterilmesi zorunludur.
Slovakya’da Nasıl İş Bulunur?
Slovakya’da iş bulmak isteyen başvuru sahipleri; Slovakya Aile, Sosyal Hizmetler ve İş Bulma Merkez Ofisinden ya da yerel ofislerinden güncel iş açıklarını kontrol edebilmektedir. Slovakya’daki güncel iş olanakları, Slovakya Aile, Sosyal Hizmetler ve İş Bulma Bakanlığı’nın ISTP portalı iş bulma rehberinden uygun pozisyonlar için araştırma yapılabilmektedir. Eures Slovakya danışmanlarıyla iletişime geçilerek iş teklifleri ile ilgili bilgi alınabilmektedir. Avrupa Eures portalı üzerinden iş sektörleri, yaşama ve çalışma koşullarıyla ilgili bilgi alınabilmektedir.
Slovakya’da iş ilanlarının yayınlandığı iş arama internet siteleri aşağıda listelenmiştir.
- kariera.zoznam.sk/
- www.profesia.sk/en/
- praca.sme.sk/
- www.indexnoslus.sk/en/employment-of-foreginers/
- www.welcometothejungle.com/en
- www.linkedin.com/
- www.brigada.sk
- www.azu.sk
- www.studentservis.sk/
- www.istp.sk/
Önerilen Europass veya Profesia özgeçmiş formatlarında hazırlanmış özgeçmişler ile istenilen şirketlere başvuru yapılabilmektedir. Slovakya İstihdam Danışmanlığı; iş piyasalarına oryantasyonun sağlanması, iş arama, özgeçmiş veya ön yazı düzenleme yardımı ve geri bildirimi, iş görüşmesine hazırlık için örnek görüşmeler, diploma ve eğitimin tanınmasında oryantasyon, iş sözleşmeleri, çalışanların ve işverenlerin hak ve yükümlülükleri konusunda danışmanlık, iş kaybı konusunda çalışan hak ve yükümlülükleri, iş değişimine bağlı ikamet değişikliği gibi konularda ücretsiz hizmet vermektedir.
Slovakya’da Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?
Slovakya’da çalışma iznine sahip olmadan çalışan kişiler ve işverenleri yetkili merciler ve yasalar tarafından cezalandırılmaktadır.
Kaçak çalışan kişiye 331 euroya kadar; işverene 2.000 ile 200.000 Euro arasında kaçak işçi çalıştırma suçundan para cezası verilmektedir.
Avrupa Birliği üyesi vatandaşı olmayan göçmen, girişimci veya tüzel kişilere ek ücret ve deport edilme gibi yaptırımlarda da bulunulmaktadır. Ek cezaların bağlayıcılığı, kaçak işçiliğin kasıtlı devamlılığını sağlayan tedarikçilere de yansıtılmaktadır.
Kaçak işçiliğe ek olan diğer yaptırımlar ise kamu ihalelerine katılımdan dışlanma, devlet maddi desteği hakkından mahrum bırakılma ve Avrupa Birliği’nden finansman reddine neden olabilmektedir.
Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.