Slovakya Aile Birleşimi Vizesi

Slovakya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Süreci 2023

Slovakya aile birleşimi vizesi; Slovakya aile birleşimi vizesine başvuran kişinin, Slovakya’da yasal olarak ikamet etmekte olan aile bireyleri ile (eş, çocuk, anne, baba) Slovakya içerisinde kanunlar çerçevesinde ikamet edebilmelerini sağlayan uzun süreli ulusal (D tipi) vize türüdür. Slovakya aile birleşimi vizesi almak için Slovakyalı aile üyesinin, vatandaşı olduğu veya ikamet ettiği ülkedeki Slovakya dış temsilciliklerine geçici ikamet başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Slovakya aile birleşimi vizesinin ulusal bir vize (D tipi) olduğu için sahip olan kişiye Slovakya sınırları içerisinde 90 günden fazla kalma hakkı vermektedir.

Başvuru sahiplerinin; Slovakya’da, kendi ülkelerindeki yetkili dış temsilciliklere şahsen başvuruda bulunması gerekmektedir.

Slovakya Aile Birleşimi Vizesi Nedir?, Nasıl Alınır?
Slovakya Aile Birleşimi Vizesi Nedir?, Nasıl Alınır?

Slovakya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

Slovakya aile birleşimi vizesi almak için gereken şartlar aşağıda verilmiştir.

  • Slovakya’da geçici veya daimi ikametgah sahiplerinin aile üyelerinden biri olmak
  • 18 yaşından küçük sığınma hakkı verilen bir kişinin doğrudan akrabalarından biri olmak
  • Uluslararası bir anlaşma uyarınca SLovakya da yasal oturum izni veya Slovakya vatandaşı olan birisine bağımlı bir kişi olmak

Slovakya Aile Birleşimi Vizesi Gerekli Evraklar Nelerdir?

Slovakya aile birleşimi vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Slovakya aile birleşimi vize başvuru formu: Slovakça veya İngilizce dilinde doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır.
  • Pasaport
  • Slovakya vize fotoğraf: 3 cm genişliğinde 3.5 cm uzunluğunda, iki adet ve renkli olmalıdır.
  • Aile birleşiminin temelini doğrulayan belgeler
  • Başvuru sahibinin maddi yeterlilik kanıtı
  • Slovakya’da konaklama kanıtı
  • Açık sabıka kaydı: 14 yaşından büyük olanlar için geçerlidir.
  • İdari ücret: 4.50 EUR ikamet belgesi düzenlenmesi için gereklidir.

Slovakya Aile Birleşimi Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Slovakya aile birleşimi vizesi almak için Slovakyalı aile üyesinin, vatandaşı olduğu veya ikamet ettiği ülkedeki Slovakya dış temsilciliklerine geçici ikamet başvurusunda bulunmalıdır.

Başvuru sahiplerinin, kendi ülkelerinde Slovakya Konsolosluğu aracılığıyla başvuruda bulunması gerekmektedir. Slovakya aile vizesi başvurusu için öncelikle başvuru formu, fotoğraf, aile birleşiminin temelini doğrulayan belgeler, başvuru sahibinin maddi yeterlilik kanıtı, Slovakya’da konaklama kanıtı, açık sabıka kaydı ve idari ücretin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Slovakya aile birleşimi vizesi hakkında daha fazla bilgi için vizem.net’e aşağıdaki numara ile ulaşılabilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Slovakya Aile Birleşimi Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Slovakya aile birleşimi vizesi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda verilmiştir.

  • Slovakya aile birleşimi vizesi başvurusu şahsen yapılması gerekmektedir.
  • Slovakya’da ikamet eden kişinin, aile birleşimi gerçekleştirilecek aile üyesine yeterli maddi desteği sağlayabilecek olması gerekmektedir.
  • Slovakya aile birleşimi vizesi için oluşturulan başvuru formu, doğru bilgilerle eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.
  • Slovakya aile birleşimi vizesi başvuru belgelerinin tamamlanmış olması, mutlak suretle başvuru sahibine vize verileceği anlamına gelmemektedir. Slovakya aile birleşimi vize başvuruları hakkında verilecek kararlar Slovakya Konsolosluğu’nun inisiyatifinde bulunmaktadır.

Slovakya Aile Birleşim Vize Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Tam başvuru tarihinden itibaren 90 gün içinde, yabancı polis ofisi bir karar verir veya geçici ikamet izni verilmesine ilişkin olumlu veya olumsuz bir bildirimde bulunmaktadır. Doğrudan Slovakya’daki bir yabancı polis ofisinde geçici ikamet için başvuruluyor ise, memurlar başvuru sahibinden bir cep telefonu numarası vermesini isterler.

Slovakya Oturma kartı yabancı polis ofisinde hazır olduğunda Slovakça bir metin mesajı ile bilgilendirmektedirler. İkamet kartının yabancı polis ofisinden bizzat alınması gerekmektedir veya bunun için için vekaletname ile başka biri atanabilmektedir.

Geçici oturma izni verildikten sonra, ikamet kartının teslim alınmasından itibaren 30 gün içinde sağlık sigortasını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi gerekmektedir. Slovakça’dan başka bir dilde (Çekçe hariç) sağlık sigortası sözleşmeleri, yeminli bir tercüman tarafından Slovakça’ya tercüme edilmelidir.

Slovakya’da kalış süresini kapsayan sağlık sigortası yoksa, oturma kartını aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde sigorta yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca ikamet kartının teslim alınmasından itibaren 30 gün içerisinde halk sağlığını tehdit eden herhangi bir hastalık bulunmadığına dair sağlık raporu ibraz edilmesi gerekmektedir.

Slovakya Aile Birleşim Vizesi ile Sahip Olunabilecek Haklar Nelerdir?

Slovakya’da aile birleşim vizesi alınması halinde sahip olunacak haklar aşağıda verilmiştir.

  • İstihdama erişim: Aile birleşimi amacıyla geçici olarak ikamet eden bir aile üyesi çalışabilir veya bir iş üstlenebilir, bu durum ebeveynler ve 18 yaşından büyük çocuklar için geçerli olmamaktadır. Ancak, geçici oturma izni verilmesinden itibaren 12 aya kadar olan süre içinde çalışma izni alınması gerekmektedir. 12 aylık süreden sonra başka izin almadan çalışılabilmektedir.
  • İstihdam değişikliği: 12 aydan fazla bir süredir aile birleşimi amacıyla geçici ikametgah alınma durumunda, çalışma izni olmadan çalışma hakkı bulunmaktadır. Bu durumda, başka bir izin almadan iş değişikliği yapılabilmektedir.
  • Eğitime erişim: Aile birleşimi amacıyla geçici bir ikametgah bulunması durumunda, ikametgah sahibi ve çocuklarının, eğitime erişim hakkı bulunmaktadır ve başka bir izne ihtiyaç duyulmadan eğitim alınabilmektedir.
  • Durum değişikliği: İkametgahın türü veya amacı değiştirilmek istenirse, en geç geçerlilik süresinin son gününe kadar Yabancı Polis Departmanı’nda ikamet için yeni bir başvuruda bulunabilmektedir.
  • Uzun süreli ikamet: Aile üyesi, Slovakya’da yasal olarak arka arkaya en az beş yıl ikamet ettikten sonra, başvurusunun yapılmasından önce doğrudan uzun süreli ikamet için başvurabilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: