Slovakya Vize Reddi

Slovakya Vize Reddi ve Ret Kararına İtiraz

Slovakya Vize Reddi ve Ret Kararına İtiraz

Slovakya Cumhuriyeti, Schengen Antlaşması’na dahil ülkeler arasındadır ve 2022 yılı itibariyle Türk vatandaşlarının yaptığı Schengen vize başvurularında ret oranlarının arttığı gözlenmektedir.

2017 ve 2021 yılları arasında Türkiye’den yapılan Slovakya Schengen vize başvurularının ret sayısı ve oranı aşağıdaki tabloda verilmiştir.

YılSlovakya vize başvuru sayısıVize ret kararı sayısıSlovakya vize reddi oranı
20171.40153%3.7
20181.44885%5.87
20191.297209%16.11
20201.297209%16.11
202160119%3.16

Son yıllarda Slovakya’ya yapılan vize başvurularında ret oranları %16.11’lere kadar çıkmıştır; önceki yıllara göre yaklaşık %13.4 artış yaşanmıştır.

Slovakya vize başvurularının olumlu sonuçlanması için başvuru evraklarının eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması önemlidir

Slovakya vize danışmanlık hizmetleri için: 0850 241 1868

Slovakya Vizesi Ret Nedenleri Nelerdir?

Slovakya vizesinin genel olarak reddedilme nedenleri aşağıda listelenmiştir.

  • Vize başvuru dosyasına sahte kimlik ya da sahte belge ibrazı
  • Terörizm, uyuşturucu kullanımı, çocuk istismarı, bağımlılık gibi ciddi suçlara karışmış olmak
  • Slovakya vizesi için öngörülen geçerli pasaporta sahip olmama
  • Geçersiz seyahat sağlık sigortası sunma
  • Daha önceden kaydedilmiş herhangi bir vize ihlali kaydına sahip olma
  • Konaklamaya ilişkin herhangi bir belge ibrazında bulunmama
  • Kabul edilmeyen doğum ya da evlilik belgesi sunma
  • Seyahat için gerekli finansal yeterliliği karşılayamama
  • Geçersiz referans mektubu ibrazı
  • Seyahat amacının anlaşılır ve inandırıcı olmaması

Schengen ülkelerine yapılacak seyahatler için başvurulan vizelerde ortak bir ret bildirim formu kullanılmaktadır ve Schengen ülkelerinden herhangi birine yapılan başvurularda başvuru ilgili forma göre değerlendirilmektedir. Form kapsamında vize reddine neden olabilecek 16 madde bulunmaktadır.

Slovakya vize başvuruları en çok ikinci, yedinci ve on üçüncü maddeler gerekçe gösterilerek reddedilmektedir.

Slovakya Vize Reddi 2. Madde

Slovakya vize reddinde en çok karşılaşılan 2. madde, ilgili ülkeye yapılacak seyahat amacının kanıtlanamaması durumudur; 2. madde nedeniyle ret alan kişilerin dönüş uçak bileti, otel rezervasyonları ve uçuş programı gibi belgeleri başvuru dosyasına ekleyerek seyahat nedenini desteklemesi gerekmektedir.

Slovakya’ya planlanan seyahat amacını kanıtlamak için vize başvuru dosyasına eklenen belgeler arasında konaklama ve ulaşıma ilişkin rezervasyon belgeleri, seyahat planı detaylarını açıklayan vize niyet dilekçesi, ilgili ülkede aile üyesi ya da arkadaş olması durumunda vize davet mektubu, ilgili ülkede katılınacak konser, konferans veya bir etkinlik için bilet gibi destekleyici belgelerin sunulması gerekmektedir.

Slovakya Vize Reddi 7. Madde

Slovakya vize reddinde 7. madde, ilgili ülkeye seyahat etmeyi planlayan kişinin Schengen ülkelerinden en az bir üye devletin kamu politikası veya iç güvenliğine tehdit olarak kabul edilmesidir.

Slovakya vize başvurusunda bulunan kişinin geçmişine ait ya da güncel, suç kaydının olmaması gerekmektedir; özellikle ciddi suçlar olarak kabul edilen terörizm, uyuşturucu kullanımı, çocuk istismarı, bağımlılık ve diğer ciddi suçlardan kaydı olan kişilerin vize başvuruları reddedilmektedir.

Slovakya Vize Reddi 13. Madde

Slovakya vize reddine neden olan 13. madde, talep edilen vize süresi sona erdikten sonra başvuru sahibinin Slovakya topraklarını terk etme niyetinin tespit edilememesidir.

13. madde nedeniyle ret almamak için başvuru sahibinin vize dosyasına dönüş uçak biletini, çalışıyor ise iş sözleşmesini, okuyor ise öğrenci belgesi gibi ülkesine dönmesi gereken aktif bağlılığı kanıtlayan belgeleri, varsa ülkedeki mal varlıklarının tapu veya ruhsatını ya da kira sözleşmesi gibi ülkeye geri döneceğine ilişkin evrakları eklemesi gerekmektedir.

Slovakya Vizesi Ret Kararı Hangi Kurum Tarafından Verilir?

Slovakya vizesi ret kararı, başvuru sahibinin ikamet adresine göre Slovakya vize başvurusunu tamamladığı Slovakya Ankara Büyükelçiliği ya da Slovakya İstanbul Başkonsolosluğu tarafından verilmektedir; başvuruyu değerlendiren dış temsilcilik vize onay veya ret kararını veren birimdir.

Slovakya Vize Ret Bildirimi Nasıl Yapılır?

Slovakya vize ret bildirimi ve gerekçeleri, vize başvurusunda bulunan kişiye olası çözüm yollarının da yer aldığı bir standart bilgilendirme formu olarak yazılı şekilde bildirilmektedir.

Slovakya vize başvurusu reddedilmiş kişiler, ilgili dış temsilciliğe itiraz başvurusunda bulunabilmekte ya da yeniden başvuru yapabilmektedir.

Slovakya Vize Reddine İtiraz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Slovakya vize reddine itiraz başvurusu kararı veren diplomatik temsilciliğe yapılmaktadır ve başvuru, ret kararı alınmasından itibaren 15 gün içinde yapılmalıdır.

Vize reddine itiraz başvurusu için Slovakya vize itiraz dilekçesi yazılması gerekmektedir ve vize itiraz dilekçesi temyiz eden hakkında bilgi, karardaki yanlışlığın ne olduğunu ve yasal düzenlemelerle tutarsızlığını içermelidir. Slovakya vize itiraz dilekçesi Slovakça sunulmalıdır; aksi takdirde resmi çevirisi eklenmelidir.

Slovakya Vizesi için İtiraz Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Slovakya vizesi için itiraz başvurusu yapılırken Slovakya Cumhuriyeti Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğu'na 80 EUR başvuru ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Slovakya Vize Reddi Aldıktan Sonra Ne Zaman Tekrar Başvuru Yapılabilir?

Slovakya vize reddi aldıktan sonra ret gerekçeleri incelenip, ilgili gerekçeler ortadan kaldırılarak tekrar başvuru yapılabilmektedir. Slovakya vize başvurusu, ret bildirimi geldikten hemen sonra yapılabilmektedir; herhangi bir bekleme süresi bulunmamaktadır.

Yeniden yapılan Slovakya vize başvurularında daha önce reddedilme nedenleri göz önünde bulundurulup, gerekli değişiklikler yapılarak başvurunun tamamlanması gerekmektedir.

Daha önce vize reddi almış ve Vizem.net üzerinden yeniden yapılan Slovakya vize başvurularında ret nedenleri değerlendirilmekte ve ortadan kaldırılıp gerekli Slovakya vize şartları sağlanarak uzmanlar tarafından yeni başvuru işlemleri tamamlanmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: