Ukrayna'ya Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nedir?
Ukrayna, Doğu Avrupa kıtasında bulunmaktadır ve 603.549 km² yüz ölçümüyle Avrupa’daki en büyük ülkedir. Ukrayna’nın komşu ülkeleri Rusya, Belarus, Polonya, Slovakya, Macaristan Romanya ve Moldova ‘dır. Ukrayna nüfusu 2021 yılı itibarıyla 41,3 milyondur. Ukrayna’nın başkenti Kiev’dir. Ukrayna, yarı başkanlık tipi Cumhuriyet ile yönetilmektedir.
Ukrayna Nerededir?
Ukrayna, Doğu Avrupa kıtasının kuzeyinde bulunan bir ülkedir. Ukrayna’nın güneyinde Karadeniz ve Azak Denizi, doğusunda Rusya, kuzeyinde Beyaz Rusya, batısında Polonya, Slovakya, Macaristan, güneybatısında ise Romanya ve Moldova komşu ülkeleri arasında bulunmaktadır.
Ukrayna’nın güneyinde Karadeniz ve Azak Denizi’ne kıyısı bulunmaktadır.
Ukrayna’da ağır sanayinin bulunduğu Güney ve Doğu Ukrayna’da halkın önemli bölümü Rusça konuşmaktadır. Ukrayna kültürünün etkisinin zayıf olduğu bu bölgelerde Rusya yanlısı akımlar güçlüdür.
Ukrayna ve Rusya arasında 4.663 kilometre bulunmaktadır. Ukrayna ve Polonya arasında ise 1.201 kilometre bulunmaktadır.
Ukrayna’nın en yüksek dağı Hoverla Dağı’dır. Bukovel Dağı ve Dovbush Kayaları da Ukrayna’nın ünlü dağları arasında yer almaktadır.
Karpat Biyosfer Rezervi ve Horhany Doğa Rezervi Ukrayna’daki ormanlar arasında yer almaktadır.
Ukrayna Hangi Kıtadadır?
Ukrayna, Avrupa kıtasının doğusunda yer almaktadır.
Avrupa’nın doğusunda bulunan Ukrayna 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa’da yer alan ülkeler arasında en büyüğüdür.
Ukrayna Nüfusu Ne Kadardır?
Ukrayna’nın nüfusu 2021 yılı itibarıyla 41.902.400 kişidir. Ukrayna, dünyada en büyük 35. nüfusa sahip ülkedir.
Ukrayna nüfusu yaş ortalaması 40,8’dir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Ukrayna’da ortalama ömür erkeklerde 67.6, kadınlarda 77.1 ve toplam yaşam süresi 72.5’dir.
Nüfusu ve aktif işgücü sayısı son on yıldır azalmaktadır ve Ukrayna’da nüfus yaşlanmaktadır. Ukrayna’da doğum oranı da düşüş eğiliminde olup, ortalama yaşam süresi uzamaktadır. Nüfusun %78’i Ukraynalı, %17’si Rus, %5’i ise Beyaz Rus, Rumen, Bulgar, Kırım Tatarları ve diğerleridir.
Devlet İstatistik Uzmanlarına göre, Ukrayna nüfusunun geçen yıla göre 250.8 bin kişi daha az olduğu belirtilmektedir ve 2018 yılında, bir yılda, Ukrayna nüfusu 233.2 bin kişi azalmıştır.
Ukrayna Koordinatları Nedir?
Ukrayna, 49 00 Kuzey enlemi, 32 00 Doğu boylamında yer almaktadır.
Ukrayna Zaman Dilimi Nedir?
Ukrayna’da geçerli olan ortak saat dilimi Doğu Avrupa (GMT+3) saat dilimidir. Ukrayna’da yaz aylarında doğu avrupa yaz saati kullanılmaktadır.
Ukrayna ve Türkiye Arasındaki Zaman Farkı Nedir?
Türkiye ve Ukrayna arası saat farkı bulunmamaktadır. Türkiye saati ve Ukrayna saati arasında fark olmadığından seyahatlerde, iletişimde ve iş alanında aksamalar veya herhangi bir zorluk da olmamaktadır.
Ukrayna Resmi Dili Nedir?
Ukrayna’nın resmi dili Ukraynacadır. Ukraynaca Kiril alfabesi ile yazılır. Rusça, Lehçe, Slovakça gibi yakın akrabası olan Slav dilleri ile ortak kelime hazinesi fazladır. Ukrayna’da mahkemelerde, orduda ve mecliste Ukraynaca kullanılmaktadır.
Ukrayna’da Konuşulan Diller Nelerdir?
Ukrayna’nın devlet dili Ukraynacadır. Ukrayna’da nüfusun %67’si Ukraynacayı ana dili olarak kabul etmektedir. Ukraynacadan sonra en çok konuşulan dil Rusçadır. Ukrayna’da en çok konuşulan yabancı dil ise İngilizcedir.
Ukrayna Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ve Sosyal İzleme Merkezi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Ukrayna nüfusunun % 37.3’ü evde Ukraynaca konuşurken, % 13.5’i Rusça konuşmaktadır.
Ukrayna Telefon ve Ülke Kodu Nedir?
Ukrayna’nın ülke kodu +380’dir. Türkiye`den Ukrayna aranırken Ukrayna ülke telefon kodu olan +380 numarasını başta çevirmek gerekmektedir. Uluslararası Ukrayna kodu olan +380 tüm ülkeler için geçerli olarak kullanılmaktadır.
Ukrayna Plakası Nedir?
Ukrayna’nın plakası “UA” harfleri ile gösterilmektedir. Ukrayna’da tipik bir araç plaka numarasının formatı AA 0000 BB şeklindedir.
Ukrayna plakasındaki ilk iki harf, ülke bölgesini belirlemektedir. Ukrayna plakasının sol tarafında, mavi bir arka plan üzerinde Ukrayna bayrağını simgeleyen bir alan bulunmaktadır ve altında ise sarı bir arka plan üzerinde bir ülke kodu bulunmaktadır. Ukrayna plaka boyutu 520 × 112 mm’dir. Ukrayna’da kullanılan plakalar 2004 yılında tanıtılmıştır.
Ukrayna İnternet Uzantısı Nedir?
Ukrayna internet uzantısı (domain) adı “.ua “ şeklinde bitmektedir. Ukrayna devlet dairelerinde ve internet sitelerinde bu internet alan adı kullanılmaktadır. 2021 yılı itibariyle 484,518 .ua uzantılı domain bulunmaktadır.
Ukrayna internet uzantısı olan “ua” uzantısını kullanmak için resmi bir belge gerekmemektedir.
Ukrayna Başkenti Neresidir?
Ukrayna’nın başkenti Kiev’dir. Kiev aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Kiev nüfusu itibari ile de Avrupa’nın en kalabalık 7. şehridir. Kiev toplam nüfusu ise 2.8 milyondur.
Kiev’deki bağımsızlık meydanı şehrin yoğun turistik yerlerinden birisidir. Kiev bağımsızlık meydanı Ukrayna’nın bağımsızlığını ifade eden bir meydandır ve bu meydanda heykeller yer almaktadır.
Türkiye’nin başkenti olan Ankara ile Kiev kardeş bir şehirdir. Kiev aynı zamanda 500 yıl boyunca Türkler tarafından yönetilmiş bir şehirdir. Hazarlar ve Altınordu Kiev şehrine hakim olmuştur. Aynı zamanda Ukrayna’nın Hazar Türklerine vergi ödediği de bilinmektedir.
Türkiye üzerinden Kiev’e her gün düzenli olarak direkt ve aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Vize hatta pasaport istemeyen Kiev şehri için Ukrayna uçak biletleri oldukça uygun olmaktadır.
Ukrayna’nın resmi dili Ukraynaca olmasına rağmen Kiev’de ağırlıklı olarak Rusça konuşulmaktadır. 25 yaş altı grup çoğunlukla İngilizce konuşur, ancak ülkede Ukraynaca ve Rusça bilinmesine önem verilmektedir.
Kiev dil okulları, dil eğitimi için gelen öğrenciler için üst düzey bir Rusça eğitimin yanında, Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehri olmasının da çeşitli avantajları sayesinde sosyal açıdan da öğrenci gelişimine imkân sağlamaktadır.
Ukrayna’nın Şehirleri Nelerdir?
Ukrayna’da, 459 tane şehir bulunmaktadır.
Ukrayna’nın bazı önemli şehirleri aşağıda listelenmiştir.
- Berdychiv
- Boryspil
- Brovary
- Butenky
- Çerkassi
- Çernivtsi
- Çernobil
- Çornomorsk
- Dnipropetrovsk
- Herson
- Hmelnitski
- İvano-Frankivsk
- İzyum
- Jitomir
- Kharkivtsi
- Khersones
- Khust
- Kiev
- Krasnohrad
- Kremençug
- L’viv
- Luhansk
- Lviv
- Makiivka
- Malyn
- Mariupol
- Mayaky
- Mıkolayiv
- Novomoskovs’k
- Odessa
- Ovruch
- Pervomais’k
- Pervomais’ke
- Pishchanka
- Poltava
- Pryluky
- Pysanka
- Rivne
- Shevchenkove
- Sofiya
- Sribne,
- Sumi
- Svirneve
- Tal’ne
- Ternopil
- Ujgorod
- Uzhgorod
- Vendychany
- Vinnitsya
- Yalta
- Yavoriv
- Zaporijya
Ukrayna’nın en yüksek nüfuslu şehri 2.884.553 kişi ile Kiev’dir. Kiev Ukrayna’daki en büyük yüzölçümüne sahip şehirdir. Kiev, Ukrayna’nın başkentidir. Uzhgorod şehri Ukrayna’nın en eski şehri olarak bilinmektedir.
Ukrayna’da Gezilecek Yerler Nelerdir?
Ukrayna’da tarihi gezi amaçlayanlar için gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir.
- Sudak Kalesi
- St. Sophia Katedrali
- Pechersk Manastırı
- Ahşap Kiliseler
- Lviv ve Chernihiv Eski Şehirleri
- Odessa Opera ve Bale Binası
- Potocki Sarayı
Ukrayna’da kültürel gezi amaçlayanlar için gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir.
- Odessa Yer altı Şehri
- Pazar Meydanı
- Virmenska Caddesi
- Shevchenka Avenue
- Odessa ve Lviv sokakları
Ukrayna’da dinlenmek için ve doğa gezisi amaçlayanlar için gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir.
- Dinyeper Kanyonu
- Optimistiçna Mağarası
- Uritskie Uçurumu
- Aşıklar Tüneli
- Kortitsa Ulusal Parkı
Ukrayna’daki ahşap kilise mimarisi , bölgedeki Hristiyanlığın başlangıcına dayanmaktadır ve ülkenin birçok alt bölgesine ait özgü stil ve formdan oluşmaktadır. Odessa yeraltı şehri, birçok gizem ve efsaneye sahip olduğu için Ukrayna gezilecek yerler arasında en çok ziyaretçi alan yerlerden biri olmaktadır.
Optimistiçna, Ukrayna’nın Korolivka köyü yakınlarında bulunan bir alçı mağarasıdır. 230 km’lik uzunluğuyla Avrasya’nın en uzun mağarası konumunda bulunmaktadır. Dünyanın en uzun dördüncü mağarasıdır.
Lviv Eski Şehri, 1975 yılında Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı olarak tanımlanmıştır ve 1998 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Ukrayna Yüzölçümü Nedir?
Ukrayna’nın yüzölçümü, 603.549 km²`dir. Ukrayna, yüzölçümü bakımından dünyadaki ülkeler arasında 46. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise 1. sıradadır. Ukrayna’nın yüzölçümü, toplam alan, karasal alan ve su alanı ölçümlerine göre hesaplanmaktadır.
Ukrayna’nın yüzölçümünün büyük olması, daha fazla ülkeye komşu olmasını, daha çok denize kıyısının olmasını, ekonomik ve siyasi olarak da avantajlı olmasını sağlamaktadır.
Ukrayna Ekonomisi Nasıldır?
Ukrayna gelişmekte olan bir serbest piyasa ekonomisi olarak tanımlanmaktadır. Ukrayna. çelik gibi emtia fiyatlarına ve dış finansmana bağımlı bir ekonomik yapıya sahiptir. Ukrayna küresel ekonomik ve mali krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri olmuştur.
IMF verilerine göre GSYİH 2019 yılında cari fiyatlara göre 153,9 milyar Dolar olarak gerçekleşmiş ve Ukrayna ekonomi büyüme oranı ise % 3,2 olmuştur.
Ukrayna’da maden kömürü rezervleri fazla olmasına rağmen yeni teknolojilerin yetersizliği nedeniyle maden kömürü çıkarımı pek gelişmemiştir. Ukrayna ekonomisinde başlıca ihracatlar, maden kömürü, büyük çaplı borular ve hurdademirdir. Ukrayna’nın tarımı gelişmiştir ancak siyasal engeller yüzünden tarım ürünlerini fazla ihraç etmemektedir. Ukrayna doğalgaz konusunda Rusya’ya bağlıdır ve petrol konusunda ise yine Rusya’ya ve Asya ülkelerine bağımlıdır. Ukrayna son yıllarda sanayileşme ve teknoloji büyük bir artış göstermiştir.
Ukrayna ekonomisi 130,85 milyon dolarla dünya ekonomisinde 59. sırada yer almaktadır Ukrayna’da işsizlik oranı ise %12’dir.
Ukrayna Kişi Başına Milli Gelir Ne Kadardır?
Ukrayna’da kişi başına düşen milli gelir 16 bin 537 UAH’ dır ve bu yaklaşık 607 dolara tekabül etmektedir. Ukrayna’daki kişi başına düşen milli gelir miktarı dünya ülkeleri arasında 117. sırada, Avrupa ülkeleri arasında 39. sıradadır. Ukrayna’da asgari ücret 6 bin grivnadır.
Ukrayna Para Birimi Nedir?
Ukrayna’nın resmi para birimi grivna’dır ve Ukraynaca гривня şeklinde yazılıp ve грн olarak kısaltılmaktadır. Ukrayna para birimi grivnanın kodu UAH olup, “₴” sembolü ile gösterilmektedir.
Ukrayna GSYIH Ne Kadardır?
Ukrayna’nın GSYİH değeri 153,8 milyar dolardır. Ukrayna’nın GSYİH değeri, dünya sıralamasında 58. sıradadır.
Ukrayna İnsani Gelişmişlik Endeksinde Kaçıncı Sıradadır?
Ukrayna, İnsani Gelişmişlik Endeksinde 74. sırada yer almaktadır. İnsani Gelişmişlik Endeksinde Ukrayna’dan önce Meksika, Ukrayna’dan sonra ise Peru yer almaktadır. Beklenen yaşam süresi, kişi başına düşen milli gelir, eğitim seviyesi gibi kriterler ülkelerin İnsani Gelişmişlik Endeksinde yükselmesine veya gerilemesine neden olmaktadır.
Ukrayna Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?
Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporunda yayınlanan verilere göre Ukrayna mutluluk sıralamasında 156 ülke arasında 133. sıradadır. Mutluluk sıralamasında Ukrayna’dan bir önceki ülke Çad, bir sonraki ülke ise Etiyopya’dır.
Ukrayna’nın mutluluk sıralamasındaki yerini belirleyen faktörler arasında ekonomik statü ve sağlık koşulları yer almaktadır.
Ukrayna Ordusu Nasıldır?
Ukrayna ordusu, Ukrayna Cumhuriyeti’nin Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Araç Kuvvetleri, Özel Operasyon Kuvvetleri birimlerinden oluşan askeri kanadıdır.
Ukrayna ordusunun 1 milyon 245 bin askeri personeli ve 255 bin aktif askeri bulunmaktadır. Ukrayna ordusunun savunmaya ayırdığı bütçe ise 9 milyar 600 milyon dolardır.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Ukrayna, yedek ve yarı askerî güçler de hesaba katıldığında Rusya’dan ve Fransa’dan sonra Avrupa’daki en büyük üçüncü silahlı kuvvetlere sahip ülkesi olmaktadır.
Ukrayna Politikası Nasıldır?
Ukrayna, yarı başkanlık tipi cumhuriyet ile yönetilen bir sisteme sahiptir. Ukrayna’da hakim parti, 2019 yılından beri Halkın Hizmetkârı partisidir. Ukrayna’nın cumhurbaşkanı, Volodimir Zelenski’dir.
2021 yılında kullanılan ve Ukrayna siyaseti konusunda yönerge olan Ukrayna Anayasası, Ukrayna’da 28 Haziran 1996’da parlamentoda kabul edilen anayasadır. Ukrayna Anayasası 14 bölümden oluşmaktadır ve bu bölümler toplam 161 madde içermektedir.
Ukrayna meclisinin üye sayısı 450’dir ve Ukrayna Meclisi başkent Kiev’deki Ukrayna Yüksek Şurası Binasında toplanmaktadır.
Ukrayna’da, devlet başkanlığı, bakanlar kurulu ve parlamento, ülke yönetiminde söz sahibi olan üç temel organdır. Bağımsızlığını 1991 yılında ilan eden Ukrayna’nın Anayasası 28 Haziran 1996 tarihinde kabul edilmiştir.
Ukrayna’da adli yargı sistemi üç mahkemeden oluşmaktadır. Yerel mahkemeler (genel, iş, idare), temyiz mahkemeleri (genel istinaf, ticaret, idare) ve yargıtaydır. En üst mahkeme ise anayasa mahkemesidir.
Ukrayna’da yasama hizmeti, parlamento (Verkhovna Rada) tarafından yerine getirilmekte olup, 450 milletvekilinden oluşmaktadır ve görev süresi azami 5 yıldır. Ukrayna’da en son milletvekili seçimi 2019 yılı temmuz ayında yapılmıştır.
Ukrayna’da yürütmenin başı cumhurbaşkanıdır. Ukrayna’da cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından iki turlu sistem kapsamında 5 yıl süre için seçilmektedir. En son cumhurbaşkanlığı seçimi 2019 yılı Nisan ayında yapılmıştır.
Ukrayna’nın Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?
Ukrayna’nın dahil olduğu uluslararası anlaşmalar aşağıda listelenmiştir.
- Birleşmiş Milletler
- Bağımsız Devletler Topluluğu
- Uluslararası Para Fonu (IMF)
- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)
- Avrupa Konseyi
- Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü
- Avrasya Ekonomik Topluluğu (gözlemci statüsünde)
- Dünya Ticaret Örgütü
- EBRD (Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası)
- IFC (Uluslararası Finans Kuruluşu)
- CCC (Gümrükler İşbirliği Konseyi)
- ECE (Avrupa Ekonomik Komisyonu)
- ISO ( Uluslararası Standardizasyon Örgütü)
Ukrayna’nın Sembolleri Nelerdir?
Ukrayna’nın sembolleri aşağıda listelenmiştir.
- Bandura (yaylı halk çalgısı)
- Ukrayna bayrağı
- Borç çorbası
- Ekmek ve tuz (selamlaşma töreni)
- Kızıl yıldız
- Orak ve çekiç
- Ukrayna arması
- Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı
- Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ulusal marşı
- Vışıvanka (ulusal kostümlerinde kullanılan işlemeli gömlek)
- Şçe ne vmerla Ukrayina (Ukrayna ulusal marşı)
Ukrayna Bayrağı Nasıldır?
Ukrayna bayrağı, Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin ulusal bayrağıdır. Yatay iki adet çizgiden oluşan Ukrayna bayrağı, mavi ve sarı renklerdedir.
Ukrayna’nın ulusal bayrağı olarak 1918 yılında kabul edilmiştir. Ukrayna bayrağı üzerinde olan mavi ve sarı renkleri, buğday tarlalarının (refah) üzerindeki mavi gök (barış) anlamını temsil etmektedir.
Ukrayna Avrupa Birliği Ülkesi Midir?
Ukrayna henüz Avrupa Birliği üyesi değildir. Ukrayna Avrupa Birliği’nin bir parçası olmamasına rağmen, ülke yakın zamanda AB ile bir Ortaklık Anlaşması imzalamıştır.
Eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Poroşenko 2019 yılında, Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyesi olacağına dair bir açıklama yapmıştır.
Eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç de, bir makalede vermiş olduğu cevapta Ukrayna geleceğinin Avrupa ile yakın bağlar kurmaya ve sonunda AB’ye tam üye olmaya bağlı olduğunu söyleyerek Avrupa Birliği üyesi olma gerekliliğini vurgulamıştır.
Ukrayna, 2030 yılına kadar Avrupa Birliği’ne katılmak amacıyla 2024’te AB üyeliğine resmen başvurmaya hazırlanmaktadır.
Ukrayna Bir Schengen Ülkesi Midir?
Ukrayna Schengen ülkesi değildir. Türkiye vatandaşları Ukrayna’ya vizesiz gidebilmektedir.
Schengen ülkeleri aşağıda verilmiştir.
- Belçika
- Avusturya
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Almanya
- Yunanistan
- Macaristan
- İzlanda
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Malta
- Hollanda
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- Lihtenştayn
Ukrayna vatandaşlarına 2017 yılında Schengen Bölgesi’ne herhangi bir 180 günlük süre içinde 90 güne kadar vizesiz seyahat hakkı tanınmıştır.
Schengen vizesi, hamillerine; Schengen bölgesi içerisinde belirli kısıtlamalara tabi olmak şartıyla seyahat özgürlüğü tanımaktadır.
Ukrayna NATO Üyesi Midir?
Ukrayna henüz NATO üyesi değildir. Ukrayna’nın NATO’ya üye olmamasının sebebi Rusya’nın Ukrayna’yı kabul etmemesidir.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy resmi sosyal medya hesabından Ukrayna’nın NATO’ya katılacağını duyurmuştur. NATO tarafından konuya bakıldığında, bütün ülkeler Ukrayna’nın birliğe katılmasına sıcak bakmaktadır.
Dr. Matthes Buhbe tarafından yapılan bir araştırmada, Ukraynalı vatandaşların %46,1’i Ukrayna’nın NATO üyeliği için olumlu yönde görüşlere sahip olduğu verilerine ulaşılmıştır.
Ukrayna’da Ulaşım Koşulları Nasıldır?
Ukrayna genelinde şehir içinde bir yerden bir yere gitmek kolay ve ekonomiktir. Ülkenin para birimi Ukrayna grivnası ile otobüs, tren ve metro gibi araçlar için biletler çok uygun fiyata alınabilmektedir.
Toplu taşıma araçlarına alternatif olarak taksiyle ulaşım da mümkündür. Ukrayna’da turizmin gitgide gelişmesi ile Ukrayna’da ulaşım oldukça gelişmiştir. Ukrayna’da trafik akışı sağ taraftan ilerlemektedir.
Ukrayna’nın şehirlerinden biri olan Kiev, dünyada araç trafiğinin en yoğun olduğu kentler listesinde 13’üncü sırada yer almıştır. Kiev’deki sürücüler sabah 08.00-09.00 ve akşam 18.00-19.00 saatleri arasında, diğer zamanlarda 30 dakikada ulaşabilecekleri bir yere varmak için trafikte normalden 26-27 dakika daha fazla zaman geçirmektedir.
Ukrayna’daki medya şirketi olan 112. International’ın haberine göre, polis, Ukrayna’da trafik kazası sayısında artış olduğunu bildirmiştir. Ukrayna’da trafik kaza sayısı 2018’e kıyasla, 2019’da neredeyse 10,000 kadar artmıştır.
Ukrayna’da trafik kuralları ihlali için yasaklar oldukça caydırıcıdır. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan mesajda, emniyet kemeri veya kask kullanma, hız limitleri, trafik kontrol sinyaliyle araç kullanma, trafik kazası olay yerini terk etme, ehliyetsiz bir kişinin araç kullanmasına dönük cezaların arttırıldığı belirtilmiştir.
Ukrayna’da alkollü araç kullanmaya 17,000 UAH para cezası; hız sınırının 20-50 km aşılması durumunda 340 UAH, 50 km üzerinde aşılması durumunda 1,700 UAH’a kadar para cezası; emniyet kemeri ve motosiklet kaskı kullanma kurallarını ihlal eden sürücülere 510 UAH para cezası; yayalar için, uygunsuz yerde geçişlerde 255 UAH para cezası verilmektedir.
Ukrayna Eğitim Sistemi Nasıldır?
2018’den bu yana, Ukrayna okul eğitimi 11 yıldan 12 yıla çıkarılmıştır. Ukrayna’da eğitim dört yıllık ilköğretimi, beş yıllık ortaokul eğitimini ve üç yıllık lise (uzmanlık) eğitimini içermektedir.
Ukrayna’da ilköğretim altı yaşında başlar. Ukrayna üniversitelerinde lisans programları, bölüme göre 3 veya 4 yıl olabilmektedir. Ukrayna’da diş hekimliği ve eczacılık 5, tıp fakültesi ise 6 yıldır.
Avrupa eğitimi sisteminin uygulandığı Ukrayna’da öğrencilere evrensel bir eğitim verilmektedir. Avrupa standartlarında eğitim imkanı sunan Ukrayna üniversitelerinin mezun olan öğrencilere verdiği diplomalar sayesinde, öğrenciler dünyanın her yerinde iş bulma imkanına sahiptir. Ukrayna’da mezun olan öğrencilere verilen diplomalara tüm Avrupa ülkelerinde denklik sağlanmaktadır.
1804 yılında kurulan Karazin Üniversitesi Ukrayna’nın Khakiv şehrinde olup,Ukrayna’nın en kaliteli olarak kabul görmüş üniversitelerinden biridir. 2017 yılı QS World Ranking verilerine göre, üniversite dünya sıralamasında en iyi ilk 1000 üniversite içerisine girmekte olup 382. sırada yer almaktadır.
Ukrayna lisans eğitimi ve dil eğitimi için sıklıkla tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Ukrayna’da lisans eğitimi almak isteyen kişilerin Ukrayna’da eğitim vizesi alması gerekmektedir.
Ukrayna Sosyal Yapısı Nasıldır?
1917 yılında Rusya’da gerçekleşen devrimden etkilenen Ukraynalıların ulusal kimlik ve milli bilinçleri güçlenmeye başlamıştır. Ukrayna toplumsal yapısı, bağımsızlığını kazanmasına rağmen siyasi ve ekonomik istikrara kavuşamamaktır.
Adalet Bakanlığı’na göre, 2019 sonunda Ukrayna’daki evlilik sayısı boşanma sayısını altı kat aşmıştır. Ukrayna basın servisine göre geçen yıl 237,858 evlilik işlemi gerçekleştirilirken, boşanma sayısı 38,427 olarak kaydedilmiştir.
Sovyet döneminde Rusya kültüründen, Rusçadan etkilenen Ukrayna halkının bazı etkilerden dolayı siyasi görüşlerinin de ikiye ayrıldığı görülmektedi ve bu durum ülkede siyasi istikrarsızlık ve krize neden olmaktadır.
Ukrayna’da kadın-erkek eşitliği yasalar ile sağlanmış olmasına rağmen, Ukrayna sosyal yapısı içinde, iş hayatı ve günlük hayatında eşitsizlik devam etmektedir.
Ukrayna suç oranı, 2019 yılında 2018 yılına göre %8,84 oranında azalmıştır. Ukrayna’daki suç oranı 2019 yılında 100 bin kişide 906 vaka olarak hesaplanmıştır.
Ukrayna Kültürel Yapısı Hakkında Ne Bilinmelidir?
Ukrayna’da %77,8 Ukraynalı, %17,3 Rus, %4,9 Belaruslu, Moldovalı, Kırım Tatarları, Bulgarlar, Macarlar, Rumenler, Polonyalılar gibi çeşitli ırklardan insanlar yaşamaktadır.
Ortodoksluğun etkisiyle şekillenen Ukrayna kültürü, Slav kültürünün en belirgin özelliklerini taşımaktadır. Slav kavimlerinden oluşan ve bugünkü Rusya’yı kurduğu savunulan eski Kiev, Rusların meydana getirdiği kültürün, tarihsel süreçte Polonya’nın ve diğer bazı kültürlerin etkisi altında kaldığını ortaya koymaktadır.
Ukrayna’nın Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?
Ukrayna’nın ünlü sanatçıları, edebiyat, müzik, tiyatro, resim, heykel gibi dallarda önemli eserler vermiş, Ukrayna’da ve dünyada tanınan kişilerdir.
Ukrayna’daki ünlü sanatçılardan bazıları aşağıda verilmiştir.
- Lüdmila Sençina (Şarkıcı ve oyuncu)
- Ivan Kotlyarevsky (Yazar)
- Natalie Papazoglu (Söz yazarı, öğretmen ve şarkıcı)
- Anna Kostivna Lypkivska (tiyatro eleştirmeni, gazeteci ve yazar)
- Eduard Romanyuta (Şarkıcı)
- Vasil Lazaroviç (Söz yazarı)
- Olga Polyakova (Şarkıcı)
- Nastya Kamenskikh (Şarkıcı)
- Ivan Franko (Yazar)
- Alisa Zaboy (Heykeltraş)
Ukraynalı Önemli Yazarlar
Ukraynalı önemli yazarlar aşağıda listelenmiştir.
- Ivan Kotlyarevsky
- Taras Shevchenko
- Ivan Franko
- Mykhailo Kotsiubynsky
- Lesya Ukrainka
Ukraynalı yazarlar dünya edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Ukraynaca dili kullanılarak oluşturulan eserler Ukrayna edebiyatı olarak adlandırılmaktadır.
Ukraynalı Önemli Şarkıcılar
Ukraynalı önemli şarkıcılar aşağıda listelenmiştir.
- Camala
- Olga Kulçınska
- Eduard Romanyuta
- Oleksandr Ponomaryov
- Anatoliy Solovyanenkoü
Ukraynalı şarkıcılar, Ukraynaca dilinde veya başka dillerde önemli eserler ortaya çıkaran tanınmış kişilerdir.
Ukrayna kültürünün mirası hem halk hem de profesyonel müziktir. Ukrayna müziği ve şarkıları oldukça çeşitlidir. Aile ritüel şarkıları, serf ve asker yaşamı şarkıları, kobza veya bandura eşliğinde yapılan tarihi şarkıların yanı sıra topluluk müziği içeren güçlü enstrümantal müzik çeşitleri de bulunmaktadır.
Ukraynalı Önemli Filmler
Ukrayna’daki önemli filmler aşağıda listelenmiştir.
- Ben, sen, o (Я, ти, він, вона)
- Çılgın Düğün 2 (Скажене весілля 2)
- Çalıntı Prenses Ruslan ve Lyudmila (Викрадена принцеса: Руслан і Людмила)
- Çılgın Düğün (Скажене весілля )
- Zakhar Berkut” (Захар Беркут)
Ukrayna’daki filmlerin dili Ukraynacadır ve Ukrayna yapımı filmlerden oluşmaktadır. Ukrayna sineması dünya tarihi üzerinde büyük bir etkiye sahip değildir.
Ukrayna’da Suç Oranları Nasıldır?
Ukraynalı Polis Teşkilatı, 2020 yılında ülke genelinde genel suç oranının ve hırsızlık vakalarının yüzde 35 oranında düştüğünü açıklamıştır.
Ukrayna suç oranı, 100 bin kişi başına 3.4’tür. Kiev diğer Avrupa şehirleriyle karşılaştırıldığında suç oranı %52 iken Londra’da %58, Paris’te ise %56’dır.
Numbeo.com verilerine göre, İstanbul ile Kiev’de bugün suç oranları hemen hemen aynı seviyededir. Her iki kentte de suç endeksi “makul” düzeydedir. İstanbul’da endeks 54,06, Kiev’de 52,02 puandır.
Ukrayna’da Yaşam Koşulları Nasıldır?
Ukrayna refah sıralamasında 96.sıradadır. Ukrayna 2021 yılı asgari ücreti 6500 grivnadır. Ukrayna’da kişi başına düşen milli gelir ise 3.862 dolardır.
Ukrayna’da iş olanakları özellikle turizm sektöründe oldukça fazladır. Ukrayna, Avrupa ülkelerine oranla daha ucuz bir ülke olması ve doğal güzellikleri ile her yıl pek çok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Ukrayna ılıman karasal iklime sahip bir ülkedir.
Ukrayna yaşam koşulları, birçok Avrupa ülkesine göre çok daha ucuzdur.
Ukrayna’nın başkenti Kiev, trafik sıkışıklığı dünya sıralamasında daha önce 13. sırada iken 2019 yılında 12. sıraya gelmiştir. Avrupa’da ise Moskova ve İstanbul’un ardından 3. sırada yer almaktadır.
Dünya 2020 yılı Hava Kalitesi Raporuna göre, Ukrayna 2020 yılında hava kirliliği açısından Avrupa’da 8., dünya ülkeleri arasında 43. sırada yer alırken, Kiev ise hava kirliliğinde dünya başkentleri arasında 39. sırada yer almaktadır.
Ukrayna Mimari Yapısı Nasıldır?
Kiev’in ana kapısı olarak bilinen Altın Kapı Ukrayna’da ilgi gören mimarilerinden biridir.
Mağaralar Manastırı (Lavra), 1051 yılında mağara manastırı olarak kuruluşundan bu yana Doğu Avrupa’da Doğu Ortodoks Hristiyanlığının önemli merkezi olmuştur ve UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Şehrin en önemli simge yapılarından biri olan Aziz Volodymyr Katedrali, Kiev’in merkezinde ünlü bir katedraldir ve turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.
Ukrayna mimarisi zengin bir tarihe sahip olmakla birlikte Avrupa sanat tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.
Ivan Levynskyi, Vasyl Krychevsky, Nataliia Chmutina, Pavlo Vigderhaus gibi dünya tarihininde önemli yer yutan mimarlar da Ukraynalıdır.
Ukrayna’daki önemli mimari yapılar aşağıda listelenmiştir.
- Golden Gate (Altın Kapı)
- Mağaralar Manastırı (Lavra)
- Aziz Volodymyr Katedrali
Ukrayna Mutfağı Nasıldır?
Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur.
Ukraynalılar sabah kahvaltılarında omlet, yulaf lapası, karabuğday lapası, mısır lapası, sandviç ve krep gibi yiyecekler tüketmektedir.
Ukrayna yemekleri genellikle önce kızartılır veya kaynatılır ve sonra haşlanır veya pişirilir. Bu, Ukrayna mutfağının en ayırt edici özelliği olmaktadır.
Ukraynalıların borç adı verilen pancar çorbası ülkenin en meşhur yemeğidir. Bunun yanı sıra vareniki, kruçeniki, prizhki, elmalı ördek ve kaz dolması gibi yemekler Ukrayna halkının ulusal favori yemekleri olarak kabul edilir ve geleneksel Ukrayna restoranlarında ortak tüketilen yemekleridir.
Ukrayna mutfağı, ülkenin büyüklüğü ve bol miktarda yenilebilir kaynakları nedeniyle çeşitli farklı gıda dallarını (karbonhidratlar, yağlar, protein, meyveler ve sebzeler) içermektedir. Geleneksel Ukrayna’da fast-food tüketiminde hem ünlü markalar hem de yerel çeşitlilik oldukça fazladır. Ukrayna yerel fast food tüketiminde ucuz fırınlanmış veya kızartılmış hamur işleri veya turtalar, şaurma (sebzeli lavaş, sos ve dikey şişte kavrulmuş et), vb. yiyecekler büyük öneme sahiptir.
Ukrayna’da Hangi Dinlere İnanılır?
Ukrayna’da Hıristiyanlık, İslam ve Yahudiliğin bir arada bulunduğu çok sayıda mezhep bulunmaktadır.
Ukrayna’da inanılan en yaygın din Ortodoks Hristiyanlıktır. Ukrayna’da din, nüfusun çoğunluğu Hristiyanlığa bağlı olduğu halde çeşitlidir.
Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre Ukrayna’da inanılan dinler aşağıda verilmiştir.
- Ortodoks Hristiyanlık (%78)
- Katolik Hristiyanlık (%10)
- Diğer Hristiyanlar (%4)
- İslam (%1)
- Diğer dinler (%1)
- Dini inancı olmayan (%1)
Ukrayna Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?
Ukrayna tarihindeki 3 önemli olay aşağıda listelenmiştir.
- 1917 Sosyalist Ekim Devrimi
- II. Dünya Savaşı
- Çernobil Faciası
Günümüzdeki Ukrayna toprakları tarihin ilk dönemlerinde çeşitli kavimlerin uğrak yeri olmuştur. Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsamaktadır. Ukrayna tarihi, dünyayı etkileyen önemli olaylara sahne olmuştur.
Ukrayna Yer Şekilleri Nasıldır?
Ukrayna genelinde 400 metreyi aşmayan platolar geniş yer tutar. Batıda Karpat Dağları ve Kırım Yarımadası’ndaki dağlık alanlar ülkenin başlıca engebeli yerleridir.
Ukrayna’nın en uzun nehri Dinyeper Nehri ve en uzun gölü ise Yalpuh Gölü’dür.
Ukrayna coğrafyası ülkenin bir bölgesinden diğerine büyük farklılıklar göstermektedir ve ülkenin çoğunluğu Doğu Avrupa Ovası’nda yer almaktadır. Çeşitli bölgeleri, yaylalardan ovalara kadar çeşitli coğrafi özelliklere, ayrıca iklimsel dağılıma ve hidrografide çok çeşitliliğe sahiptir.
Ukrayna İklimi Nasıldır?
Ukrayna’da ülke genelinde ılıman bir karasal iklim hakim olsa da kıyı kesimde Akdeniz iklimi etkisi hissedilmektedir. Ukrayna’nın Kırım’ı da içine alan güney kesimlerinde ise alt tropikal iklimin izleri vardır.
Yağışlar düzensiz dağılmış olup, genellikle Karpat Dağları’nın etkisiyle ülkenin kuzeyi ve batısında daha yüksektir. Ekim ve Nisan ayları arasında düzenli olarak kar yağışları görülmekte ve kış sıcaklıkları bölgeye bağlı olarak -8°C ile 2°C arasında değişmektedir. Karadeniz’in ılımlı etkisinden uzakta iç kesimlerde daha düşük sıcaklıklar görülmektedir. Sibirya’dan doğu rüzgarları estiğinde, sıcaklıkları -20°C ila -30°C’ye kadar düşürebilen aşırı soğuk dönemler meydana gelebilmektedir.
Ukrayna iklimi, kış mevsiminde ülkenin daha kuzeyde olması nedeniyle Türkiye’den daha soğuk geçmektedir.
Ukrayna’da Ocak, sıcaklığın genellikle 0°C civarında olduğu en soğuk aydır, ancak bazı durumlarda kış ayları, sıfırın çok altında, yaklaşık -20°C veya daha düşük ve bora adı verilen kuvvetli, soğuk kuzeydoğu rüzgarlarıyla oldukça soğuk olabilmektedir. Bazı günlerde yoğun kar yağışı ve hatta kar fırtınası da mümkündür. Ukrayna’da yılda 290’dan fazla güneşli gün vardır.
Zengin bitki örtüsüne sahip olan ülkede nisan aylarında ağaçlar çiçeklenirken, mayısta ise tüm ülke yeşile bürünmektedir.
Ukrayna’da yetişen en ünlü çiçek ayçiçeğidir.
Ukrayna’da en yaygın olarak ladin, kayın, çam ve meşe ağacı keresteleri ilgi görmektedir.
Ukrayna’ya Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?
Ukrayna ile ekonomi, tarih, kültür, dini inanış, mimari, sosyal yapı gibi alanlarda pek çok ortak noktası bulunan ve Ukrayna’ya benzer ülkeler aşağıda verilmiştir.
- Belarus
- Moldova
- Gürcistan
- Bulgaristan
- Romanya
- Sırbistan
- Slovakya
- Litvanya
- Macaristan
- Polonya
Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.