Ukrayna Göçmenlik Başvurusu Nedir, Nasıl Yapılır?
Ukrayna göçmenlik başvurusu, bir yabancıya Ukrayna’da 90 günden fazla geçici oturma izni hakkı veren, Ukrayna’da eğitim alma, Ukrayna’da kültürel ya da bilimsel programlarda rol alma, veya Ukrayna’da herhangi bir sektörde işçi olarak çalışabilme gibi olanaklar tanıyan uzun süreli (D tipi) vize başvurusu türüdür.
Ukrayna göçmenlik başvurusu, 11 farklı sebeple yapılabilmektedir. Ukrayna göçmenlik başvurusu için gerekçeler aşağıda listelenmiştir.
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin istihdam edilmek için Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin uluslararası teknik yardım projelerinin uygulanmasına katılmak için Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin dini inançları vaaz etmek, dini ayinleri gerçekleştirmek veya dini kuruluşların daveti üzerine ve ilgili dini kuruluşu tescil eden devlet organı ile anlaşarak diğer kanonik faaliyetlerde bulunmak için Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin yabancı sivil toplum kuruluşlarının şube, ofis, temsilcilik ve diğer yapısal birimlerinin faaliyetlerine katılmak için Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin yabancı ekonomik kuruluşların temsilciliklerinde çalışmak için Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin kültürel, bilimsel faaliyetler ve eğitim faaliyetleri için Ukrayna’ya gelmek ve uluslararası ve bölgesel gönüllülük programlarına katılmak veya gönüllüleri içeren kurum ve kuruluşların faaliyetlerine katılmak için Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin yabancı medya muhabiri veya temsilcisi olarak çalışmak için Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin Ukrayna’da kayıtlı bir tüzel varlığın kurucusu, katılımcısı veya lehdarı (kontrolörü) olarak Ukrayna’ya gelmesi. (Lehdarı (kontrolör) yabancı veya vatansız kişi olan yabancı bir tüzel kişinin kayıtlı sermayesindeki mülkiyet payı, resmi döviz kuru üzerinden 100 bin Euro’dan az olmamak kaydıyla)
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin okumak için Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin aile birleşimi amacıyla Ukrayna’ya gelmesi
- Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin,haklarında gözaltına alınmalarına veya Ukrayna’dan zorla sınır dışı edilmelerine ilişkin karar iptal edilmiş olan Ukrayna’da yasadışı olarak bulunan yabancıların ve vatansız kişi olan aile üyeleriyle aile birleşimi amacıyla Ukrayna’ya gelmesi
Ukrayna Göçmenlik Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Ukrayna göçmenlik başvurusu i̇çin gerekli evraklar ve belgeler aşağıda belirtilmiştir.
- Ukrayna vize başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından http://visa.mfa.gov.ua internet adresinden doldurulmuş, kaydedilmiş, imzalanmış ve çıktısı alınmış olmalıdır.
- 1 adet fotoğraf: Başvuru sahibinin 1 adet 35x45 boyutunda, renkli, beyaz arka fonlu ve 6 aydan eski olmayan biyometrik fotoğrafı
- Pasaport: Seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olan ve içinde en az 2 boş sayfası bulunan pasaportun aslı, pasaportun ilk sayfasının ve varsa eski Ukrayna vizelerinin sayfalarının fotokopileri
- Ukrayna göçmenlik izni: Ukrayna Devlet Göç Bürosunun yerel bürosu tarafından düzenlenen Ukrayna göçmenlik izni kopyası
- Seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibine ait Ukrayna’da geçerli 30.000 EUR ve tüm seyahatini kapsayan, orijinal, kaşeli ve imzalı olan kişisel seyahat sağlık sigortası
- Finansal yeterliliği kanıtlar nitelikte belge: Başvuru sahibinin seyahati boyunca masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belge: Son iki aylık hesap hareketlerini gösteren hesap dökümü (Asgari tutar 1000 USD veya eş değerde başka bir para birimi)
- Muvafakatname: Başvuru sahibi 18 yaşının altındaysa, başvuru sahibinin ebeveynlerinden noter tasdikli muvafakatname (Başvuru formuna velinin imzası gerekmektedir.)
- İkamet kanıtı: Başvuru sahibi Türk / Türkmenistan vatandaşı değilse, başvuru sahibine ait Türkiye’de en az 6 (altı) ay geçerli oturum izni kartı ve fotokopisi, noter onaylı kira sözleşmesi, adres kaydı, su/elektrik faturası, uçak bileti rezervasyonları
- Vize ücret dekontu: Fibabank’a Konsolosluk adına elden yatırılmış, üzerinde başvuru sahibinin adı ve soyadı bulunan vize harcı bedeli dekontunun aslı (EFT veya Havale kabul edilmemektedir.)
Ukrayna Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ukrayna göçmenlik başvurusu aşağıdaki adımlar takip edilerek yapılmalıdır.
- Başvuru şartlarına uygun Ukrayna ulusal vize evrakları hazırlanır
- http://visa.mfa.gov.ua internet adresi üzerinden başvuru formu doldurulmalıdır
- Ukrayna seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır
- Ukrayna göçmenlik başvurusu için aracı kurumlar, Ukrayna Büyükelçiliği, ya da Ukrayna Başkonsolosluğu’ndan randevu alınır.
- Randevu gününde Ukrayna göçmenlik başvurusu için biyometri bilgileri, teslim edilmesi gereken evraklar ile başvuruyu kapsayan tüm ödemeler ilgililere teslim edilir.
Ukrayna Göçmenlik Başvuru Programları Nelerdir?
Ukrayna’nın yürürlükte olan başvuru programları ve türleri aşağıda listelenmiştir.
- Ukrayna çalışma göçmenlik programı
- Ukrayna ticari göçmenlik programı
- Ukrayna aile birleşimi göçmenlik programı
- Ukrayna öğrenci göçmenlik programı
- Ukrayna diplomatik ve bürokratik göçmenlik programı
- Ukrayna iltica göçmenlik programı
- Ukrayna’da sığınmacı statüsünde olan kişiler için aile birleşimi göçmenlik programı
Öğrenci Olarak Ukrayna Göçmenlik Başvurusu Nedir?
Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu, eğitim hayatını (lise üniversite, yüksek lisans, doktora vb.) Ukrayna’da sürdürmek isteyen kişilerin ve Ukrayna`da dil kursuna katılmak isteyen kişilerin başvurduğu bir Ukrayna göçmenlik başvuru programıdır.
Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunabilmek için D tipi Ukrayna öğrenci vizesine başvuru yapılmalıdır. D tipi Ukrayna öğrenci vizesi, hamillerine en az 3 ay boyunca Ukrayna’da eğitim görme hakkı tanımaktadır ve geçerlilik süresi uzatılabilmektedir.
Öğrenci olarak göçmenlik başvurusunda bulunacak kişinin, Ukrayna`da 3 aydan fazla sürecek bir eğitim programına katılacağını ibraz etmesi zorunludur.
Öğrenci Olarak Ukrayna Göçmenlik Başvurusu Yapmak için Hangi Evraklar Gereklidir?
Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu yapmak için gerekli evraklar aşağıda listelenmektedir.
- Pasaport: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu yapacak olan kişinin sahip olduğu pasaportunun, yapılan öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu tarihinden itibaren en az 2 yıl geçerli olması, pasaportun içerisinde en az 2 sayfanın boş olması gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğraf: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu yapacak olan kişinin, yüz ifadesi net, 35 mm genişlik 45 mm yükseklikte, arka fonu beyaz, biyometrik ölçülere uygun çekilmiş 3 adet fotoğrafının, öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu dosyasında bulunması gerekmektedir.
- Kimlik fotokopisi: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu yapacak olan kişinin, Nüfus Müdürlüğü tarafından resmi onaylı, şahsi kimlik bilgilerini kapsayan kimlik kartının her iki yüzünün fotokopisini, öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu dosyasında bulundurması gerekmektedir.
- Geçmiş dönem vize fotokopileri: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu yapacak olan kişinin, daha öncesinde alınmış vizesi var ise vize sayfalarının birer adet fotokopilerini öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu dosyasında bulundurması gerekmektedir.
- Öğrenci belgesi: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu yapacak olan kişinin Ukrayna’daki fiili öğrenciliğini onaylayan belge alması gerekmektedir.
- Kabul, davet mektubu: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvuru yapacak olan kişinin, Ukrayna’da başvuru yapılan ve onay alınan okuldan edinilen davet mektubunu öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu dosyasında bulundurması gerekmektedir.
- Eğitim geçmişini gösteren belgeler: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvuru yapacak olan kişinin, mezun olunan son okuldan mezun olduğunu gösteren resmi onaylı bir belgeyi ya da hala mezun olunmamışsa başvuruda bulunan kişinin öğrenciliğini sürdüğünü gösteren belgeyi Ukrayna uzun süreli öğrenci başvuru dosyasında bulundurması gerekmektedir.
- Muvafakatname: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvuru yapacak olan kişi; 18 yaşını doldurmamış ise başvuruda bulunan kişinin ailesi tarafından noterden alınmış onaylı muvafakatnamenin, başvuru dosyasında bulundurması gerekmektedir.
- Finansal yeterlilik belgeleri: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu yapacak olan kişinin, Ukrayna’da eğitim süresi boyunca mali olarak kendini nasıl idame edeceğini beyan eden belgenin başvuru dosyasında bulundurması gerekmektedir.
- Seyahat sağlık sigortası: Öğrenci olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu yapacak olan kişinin, minimum 30,000 Euro teminatlı sağlık sigortasını yaptırdığına dair resmi belgeyi başvuru dosyasında bulundurması gerekmektedir.
Öğrenci Olarak Ukrayna Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ukrayna göçmenlik başvurusu yapmak isteyen bir öğrencinin, Ukrayna göçmenlik başvurusu yapıldığı sırada faaliyet göstermekte olan bir eğitim kurumu tarafından kabul edilmesi veya herhangi bir Ukrayna eğitim kurumuna kayıtlı olması gerekir. Ukrayna’ya öğrenci olarak göçmenlik başvurusunda bulunmak isteyen bir öğrencinin, Ukrayna’da 90 günden fazla kalmasına izin veren uzun süreli Ukrayna öğrenci vizesine (D tipi) başvurması gerekmektedir.
Çalışmak için Ukrayna Göçmenlik Başvurusu Nedir?
Ukrayna’da çalışmak için Ukrayna göçmenlik talebinde bulunan bir kişinin öncelikle uzun süreli Ukrayna çalışma vizesi alması gerekir.
Çalışmak için Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunacakların alması gereken Ukrayna çalışma izni, hamiline en az 90 gün boyunca Ukrayna’da çalışma hakkı vermektedir.
Ukrayna göçmenlik başvuruları farklı meslek tiplerine göre değişmektedir. Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunabilecek farklı meslek türleri aşağıda listelenmiştir.
- İşçi olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu
- Yabancı banka şube ve temsilciliklerinin çalışanı olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu
- Yabancı kitle iletişim araçlarının çalışanı olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu
- Yabancı ticari kuruluşların temsilciliklerinin çalışanı olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu
Çalışmak için Ukrayna göçmenlik başvurusu yapılırken gerekli olan ek evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Ukrayna çalışmak için göçmenlik başvurusu yapan kişiye Ukrayna Devlet İstihdam Merkezi tarafından verilen işe alınma izninin onaylı bir kopyası (Ukrayna’da istihdam edilmek için çalışma izni alma gerekliliğinden muaf olan kişiler, iş sözleşmesinin bir örneğini sağlamalıdır. Ukrayna asıllı kişiler, Ukrayna asıllı bir kişiye ait sertifikalarını ve iş sözleşmesinin bir nüshasını ibraz etmelidirler)
- İşverenin, Ukrayna çalışmak için göçmenlik başvurusu yapan kişi ile bir iş sözleşmesinin erken feshi veya feshi hakkında Ukrayna Göç İdaresine ve devlet istihdam servisine bildirimde bulunma yükümlülüğüne dair belge
Yabancı bankaların şubelerinde veya temsilciliklerinde çalışmak amacıyla Ukrayna’ya gelecek olan kişiler tarafından çalışmak için Ukrayna göçmenlik başvurusu yapılırken gerekli olan ek evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Ukrayna’daki yabancı bankanın ilgili şubesinin veya temsilciliğinin Ukrayna göçmenlik talebinde bulunan kişinin istihdamına dair talebi
- Ukrayna’daki yabancı bankanın ilgili şubesinin veya temsilciliğinin akreditasyon belgesi
Yabancı kitle iletişim araçlarının muhabiri veya temsilcisi olarak çalışmak amacıyla Ukrayna’ya gelecek olan kişiler tarafından çalışmak için Ukrayna göçmenlik başvurusu yapılırken gerekli olan ek evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Yabancı bir medya kuruluşunun Ukrayna göçmenlik talebinde bulunan kişinin istihdamına dair başvurusu
- Ukrayna Bilgi Politikası Bakanlığının talebi
Yabancı ticari kuruluşların temsilciliklerinde çalışmak amacıyla Ukrayna’ya gelecek olan kişiler tarafından çalışmak için Ukrayna göçmenlik başvurusu yapılırken gerekli olan ek evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Ukrayna’daki yabancı ticari kuruluşun ilgili temsilciliğinin Ukrayna göçmenlik talebinde bulunan kişinin istihdamına dair talebi
- Ukrayna’da söz konusu temsilciliğin tescil belgesinin aslı ve fotokopisi
Ukrayna Devlet Göç İdaresi Ukrayna çalışma izni başvurularının yapılmakta olduğu yetkili kurumdur ve Ukrayna Devlet Göç İdaresi tarafından değerlendirilmeye alınmaktadır.
İş Aramak için Ukrayna Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ukrayna göçmenlik mevzuatına göre, iş aramak için Ukrayna göçmenlik başvurusunda bulunulmasına izin verilmemektedir. Ukrayna’da çalışan bir göçmen olarak bulunabilmek için iş teklifi almış olmak gerekmektedir.
Aile, Eş ya da Ortak Olarak Ukrayna Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bir aile, eş veya partner olarak Ukrayna göçmenlik başvurusu, başvuru sahibinin Ukrayna sınırları içinde yasal olarak ikamet eden bir Ukrayna vatandaşı aile üyesi veya eşi varsa veya başvuru sahibinin Ukrayna’da çalışan bir iş ortağı varsa yapılması gereken başvuru türüdür.
Aile veya eşiyle bir araya gelmek maksadıyla Ukrayna’ya göçmenlik başvurusunda bulunmak için uzun süreli D tipi Ukrayna aile birleşimi vizesi gereklidir.
Ukrayna aile, eş veya iş ortağı olarak göçmenlik programı kapsamında yapılan göçmenlik başvurularında, Ukrayna’da bir araya gelinecek kişilerin gerekli kriterleri karşıladığı gösterilmelidir.
Ukrayna Göçmenlik Kayıt Ücreti Ne Kadar?
Bir kişinin Ukrayna’da göçmen olarak kalabilmesi için öncelikle uzun süreli (D tipi) Ukrayna vizesine başvurması gerekir. Ukrayna göçmenlik başvuruları Ukrayna’daki Ukrayna Göç İdaresi’ne sunulmalıdır.
Ukrayna uzun süreli (D tipi) vizesi ücreti, 65 USD’dir. Kayıt yaptırıldığında , izin yenilendiğinde veya değiştirildiğinde başvuruda bulunan kişiye Ukrayna İkamet İzni (IRP) adı verilen bir kayıt sertifikası verilecektir. Ukrayna İkamet İzni (IRP) için belli bir ücret ödenmelidir. Ukrayna İkamet İzni (IRP)’nin ücreti, 3400 Ukrayna Grivnası tutarındadır.
Ukrayna Göçmenlik Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir?
Ukrayna göçmenlik kayıt ücreti, Ukrayna Göçmenlik ofislerine nakit olarak ve sadece USD ve Ukrayna Grivnası cinsinden ödenmektedir.
Ukrayna Göçmenlik Kayıt Ücreti Muafiyeti Nedir?
Ukrayna göçmenlik kayıt ücretinden muafiyet, Ukrayna göçmenlik mevzuatına göre belirli koşulların yerine getirilmesi şartıyla Ukrayna göçmenlik kayıt ücretinin gerekli olmadığı durumları ifade etmektedir.
Ukrayna göçmenlik kayıt ücretinden muaf olunacak durumlar aşağıda listelenmiştir.
- 6 yaşın altındaki çocuklar
- Ukrayna asıllarını kanıtlayan bir belge sunmaları şartıyla Ukrayna asıllı kişiler ile Ukrayna asıllı kişilerin eşleri ve çocukları
- Diplomatik pasaport veya hizmet pasaportu ile Ukrayna’ya resmi iş için gidenler
- Ukrayna’daki yabancı diplomatik misyonların/konsoloslukların personeli ve personellerin aile üyeleri
- Uluslararası kuruluşların çalışanları ve çalışanların aile üyeleri ile Uluslararası kuruluşların Ukrayna’daki şubeleri ve ofislerinin çalışanları ve çalışanların aile üyeleri
- Ukrayna’da yerleşik diplomatik ayrıcalık ve dokunulmazlıklara sahip uluslararası kuruluşların personeli ve personellerin aile üyeleri
- Ukrayna Devlet Başkanlığı, Ukrayna Parlamentosu, Ukrayna Bakanlar Kurulu veya Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine Ukrayna’yı ziyaret eden yabancı resmi delegasyonların başkanları ve beraberindeki personel;
- Ukrayna’nın fahri konsolosluk yetkilileri
- Uluslararası teknik yardım projelerinin alıcısı olan bir Ukrayna devlet kurumu/kuruluşunun/kuruluşunun daveti üzerine Ukrayna’yı ziyaret eden kişiler
- Bir acil durum veya kazanın etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak üzere Ukrayna Acil Arama ve Kurtarma Hizmetleri Kurumu tarafından davet edilen yabancı arama ve kurtarma kuruluşlarının personeli;
- İlgili bakanlığın veya diğer merkezi yürütme kurumunun daveti üzerine, resmi görevler için Ukrayna’yı ziyaret eden ordu personeli.
- Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu tarafından Dışişleri Bakanlığı’na sunulan listelere dayanarak, cumhurbaşkanlığı, parlamento, yerel seçimleri / halk oylamasını gözlemlemek üzere yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından atanan seçim gözlemcileri
- İlgili kurumun başkanının daveti üzerine ve Maliye Bakanlığının onayı ile dış politika veya insani yardım alanlarında projeler yürütmek üzere Ukrayna’yı ziyaret eden kişiler.
Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.