Ukrayna Sineması

Ukrayna Filmleri ve Sinema Tarihi Nasıldır?

Ukrayna sineması uzun yıllar boyunca Sovyet sinemasının bir parçası olmuştur. Sovyet sinemasının parçası olduğu dönem boyunca Ukrayna sinema filmleri ağır kontrol ve sansür altında kalmıştır.

Ukrayna sinemasının tarihi, dünya sinemasının tarihi ile örtüşmektedir. 20. yüzyılın başlarında Kiev, Odessa ve Harkov’da bulunan sinema stüdyolarında ilk Ukrayna yapımı filmler üretilmiştir. Ukrayna sinemasının önde gelen film yönetmenlerinden birisi Daniil Sakhnenko’dur. Daniil Sakhnenko 1911 yılında, Ukrayna’daki ilk ulusal uzun metrajlı sessiz film olan Zaporizhzhya Sich isimli filmi çekmiştir.

Ukrayna’da 1919 yılından sonra sinemada ulusallaşma başlamıştır. 1920’li yıllarda Ukrayna’da film endüstrisini VUFKU isimli kuruluş yönetmiştir. VUFKU idaresi altında Ukrayna kurgu filmleri devrimci temaları macera türleriyle birleştirmeye çalışmıştır. Ukrayna’da 1930 yılında Dziga Vertov Enthusiasm: Symphony of Donbass filmiyle ilk sesli filmi çekilmiştir.

Ukrayna’da 2. Dünya Savaşı dönemindeki kötü şartlara rağmen, Mark Donskoy’un Rainbow isimli eseri gibi başyapıtlar üretilmiştir.

Bağımsız Ukrayna’da 1990’daki ekonomik çöküş nedeniyle sinema düşüş yaşamıştır. Ukrayna 2000’ler ve sonrasında sinemayı daha iyi bir konuma getirmeye çalışmıştır. 2010 ve sonrasında daha büyük Ukrayna yapımı filmler yapılmaya başlanmıştır.

Ödül Alan Ukrayna Sinema Filmleri Hangileridir?

Ödül alan Ukrayna yapımı filmler aşağıda sıralanmıştır.

The Tribe: Başrollerinde Hryhoriy Fesenko, Yana Novkova ve Roza Babiy olan ve Myroslav Slaboshpytskiy’in yazıp yönettiği bir suç draması filmidir. Film, duyma engelli öğrencilerin olduğu bir okulda yer alır. Filmi özel kılan kısım tamamiyle işaret diliyle iletişim kurulmasıdır ve altyazı seçeneği yoktur. Ukrayna yapımı film 36 ödüle aday gösterilip, 34 ödül sahibi olmuştur.

Ukrayna’nın En Ünlü Aktörleri ve Aktrisleri Kimlerdir?

Ukrayna’nın en ünlü aktör ve aktrisleri aşağıda listelenmiştir.

  • Bogdan Stupka
  • Viktor Zhdanov
  • Stanislav Boklan
  • Mila Kunis
  • Milla Jovovich
  • Ana Layevska
  • Ivanna Sakhno
  • Irena Tyshyna
  • Olga Fedori
  • Nadya Meiher
  • Olga Lezhneva
  • Aleksandr Ignatusha
  • Gregory Hlady
  • Nikolay Boklan
  • Aleksey Vertinskiy
  • Ostap Stupka
  • Mykola Bereza
  • Karina Smirnoff

Ukrayna sineması yanı sıra dünya sinemasında da Mila Kunis gibi Ukraynalı ünlüler ekranlarda sıklıkla görülmektedir.

Ukrayna Sineması ve Film Endüstrisi Nasıl Kuruldu?

Ukrayna sineması 1893’te Iosif Timchenko’nun Lumiere kardeşlerden iki yıl önce sinema için uygun kineskop aparatını geliştirmesi ile başlamıştır. Iosif Timchenko geliştirdiği kineskop aparatıyla atlıların ve mızrak atanların filmini çekmiştir. Ukrayna’da sinemanın ilk yıllarında, çok okunan kitapların uyarlamaları gibi pek çok eser üretilmiştir.

Ukrayna Sinemasının Ülke Ekonomisinde Payı Nedir?

Ukrayna sinemasının, ülkeye sağladığı ekonomik değer yıllar boyunca değişkenlik göstermiştir. 1990 yıllarında düşüşe geçen Ukrayna sineması 2005’ten sonra yükselişe geçmiştir. 2005 yılından sonraki sinema ürünlerinden istikrarlı bir gelir elde edilmiştir.

Ukrayna sineması 2018 yılında ürettiği 7 yerli filmden 8,679,167 Dolar kazanç sağlarken, 2019 yılında ürettiği 14 filmden 4,313.905 Dolar kazanç sağlamıştır.

Ukrayna sineması ülkede yayınlanan tüm sinema filmlerinden 2018 yılında 89,153,047 Dolar kazanç sağlarken, 2019 yılında yayınlanan tüm sinema filmlerinden 107,930.182 Dolar kazanç sağlamıştır.

Ukrayna sinemasının Ukrayna Ekonomisi üzerindeki etkisi 2020 ve 2021 yıllarında COVİD-19 nedeniyle oldukça azalmıştır.

Ukrayna Sineması ve Ukrayna Kültürü Bağlantısı Nedir?

Ukrayna sineması, Ukrayna insanının uzun yıllar boyunca yaşadıklarını, düşüncelerini, gelenek ve göreneklerini izleyici önüne getirmiştir. Ukrayna, Sovyetler Birliği süresince yaşadıklarını sansür ve kısıtlamalara rağmen ekranlara getirmiştir. Ukrayna yapımı filmler 2. Dünya Savaşı sonrasında ise sosyalist realizm akımını takip etmiştir.

Ukrayna sineması ve Ukraynalı insanlar zorlu şartlardan geçmelerine rağmen, sinema sektörü kendini canlı tutmaya ve yenilenmeye çalışmaktadır. Ukrayna kültürü üzerine uzun metrajlı filmlerin yanı sıra pek çok kısa film de çekilmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: