slovenya kültürü

Slovenya Kültürü Nedir, Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Slovenya kültürü, Slovenya halkının sanat, müzik, dil, edebiyat, din, yayın, folklor, yemek ve spor konularında davranışlarını ve alışkanlıklarını içeren kültürün adıdır.

Slovenya kültürünü oluşturan unsurlar aşağıda listelenmiştir:

  • Slovenya sanat kültürü
  • Slovenya müzik kültürü
  • Slovenya dil kültürü
  • Slovenya edebiyat kültürü
  • Slovenya din kültürü
  • Slovenya yayın kültürü
  • Slovenya folklor kültürü
  • Slovenya yemek kültürü
  • Slovenya spor kültürü

Slovenya’nın İnanç Yapısı Nasıldır?

Slovenya’nın inanç yapısı, Katolik Hristiyanlık, Protestanlık, Ortodoks Hristiyanlık, Paganizm, Budizm, Yahudilik ve Hinduizm gibi din ve mezheplerinin etkilediği, Cadılar Bayramı, Kelt Bayramı, Aziz Patrik Günü ve Aziz Brigid Günü gibi günleri kapsayan ve vaftiz töreni, yonca takmak gibi davranışlardan oluşan kültürdür.

Fact Tank sitesinin 2 Ocak 2019 yılında yayınladığı bir habere göre, Slovenya halkının %63’lük bir kesimi Katolik olduğundan dolayı çoğunlukla Katolik Hristiyanlardan oluşmaktadır.

Slovenya yönetiminde devlet ve kilise ayrıdır, dolayısıyla Slovenya’ya laik bir yönetim biçimi hakimdir. Slovenya din yapısı, hükümetin laik yönetimi sayesinde her din mensubunun kendi inançlarına ait davranışları gerçekleştirmekte özgür kılınmıştır.

Slovenya’da yaşayan Müslümanlar oruç tutar, namaz kılar, Hristiyanlar vaftiz törenleri yapar, kiliselere gider, Paganlar kendi inanışlarının gerektirdiği törenleri ve kutlamaları yapar. Slovenya’daki Ortodoks kilisesi büyük çoğunluğu Ljubljana şehrinde (Lübliyana) ve güneydoğu Slovenya’da bulunmaktadır.

Slovenya Ljubljana Ejderi Nedir?

Slovenya başkenti olan ve Ejderha Cenneti ya da Ejderhalar Şehri olarak da bilinen Ljubljana şehrinin ana sembolü ejderhadır. Slovenya Ljubljana Ejderi, Yunanlı Jason tarafından öldürüldüğüne inanılan mitolojik bir karakterdir.

Slovenya efsanesine göre Ljubljana, Kral Aeëtes’in altın postunu çalan ve Argonotlar olarak bilinen yoldaşlarıyla Argo’ya kaçan Yunan mitolojisinin kahramanı Jason tarafından kurulmuştur. Günlerce süren bir deniz yolculuğunun ardından Slovenya’nın başkenti olan Ljubljana’ya ulaşan Jason ve ekibi; Ljubljana’da dinlenip hasarlı gemiyi söküp yeniden inşa etmiş ve Yunanistan’a geri dönmek için yolculuğa çıkmıştır.

Slovenya Ejderha Köprüsü
Slovenya Ejderha Köprüsü

Slovenya topraklarından Yunanistan’a olan yolculukları sırasında Ljubljana’nın yakınlarındaki büyük bir nehirde bir ejderha yaşandığı söylentisini hatırlamış; Jason da söylentiyi araştırmak isteyip Ljubljana ejderhasını bulmuş, onunla savaşmış ve onu öldürmüştür. Slovenya’ya büyük ün getirip ülkenin ejderhalar şehri olarak anılmasını sağlayan Ejderha Köprüsü de mimar Jurij Zaninović tarafından, Jason’ın ejderha öldürüldüğü sanılan nehrin üzerine kurulmuştur.

Slovenya Edebiyat ve Sanat Kültüründe Önemli İsimler Nelerdir?

Slovenya’da edebiyat ve sanat, Slovenya’nın bağımsızlık sonrası döneminden beri gelişmiş ve dünyaca bilinen sanatçılar ve yazarlar ortaya çıkarmıştır. Slovenya edebiyatı, kelimeleriyle Slovenya halkının kimliğini ve yaşadıklarını dünyaya anlatan önemli bir kültürdür.

Kıtlık, sıkı kontrol ve baskı altında iken Slovenya halkı yaşadıklarını ve edinmiş oldukları bilgileri sayfalara dökmüş, Slovenya edebiyatı ve sanat kültürünü oluşturmuştur.

Slovenya’nın en çok bilinen sanatçıları ve edebiyatçıları aşağıda sıralanmıştır.

  • Goran Vojnović
  • Drago Jančar
  • Ivan Cankar
  • Miha Mazzini
  • Vitomil Zupan
  • Vladimir Bartol
  • Boris Pahor
  • Mate Dolenc
  • Lojze Kovačič
  • Berta Bojetu
  • Feri Lainšček

Goran Vojnović Kimdir?

Goran Vojnović 11 Haziran 1980 tarihinde Slovenya’nın Ljubljana şehrinde doğmuş bir edebiyatçıdır. Slovenyalı yazar Goran Vojnović roman edebiyatı, şiir, senaryo yazarlığı ve film yönetmenliği alanlarında faaliyet göstermiş; şiir ve roman türünde eserler yayınlamıştır.

‘Čefurji raus!’ kitabı ile 2009 yılında Kresnik Ödülü ve Prešeren Ödülü, ‘Jugoslavija, moja dežela’ kitabı ile de 2020 yılında Angelus Ödülü almıştır. Slovence yazılmış olan ‘Figa’ ve ‘Jugoslavija, moja dežela’ kitapları İngilizceye çevrilmiştir.

Drago Jančar Kimdir?

Drago Jančar 13 Nisan 1948 tarihinde Slovenya’nın Maribor şehrinde doğmuş bir edebiyatçıdır. Slovenyalı yazar Drago Jančar roman edebiyatı, deneme yazarlığı ve oyun yazarlığı alanlarında faaliyet göstermiş; roman, kısa hikâye, piyes ve deneme türünde eserler yayımlamıştır.

Slovenya edebiyatına kattığı eserleriyle ilgi çeken Drago Jančar 1993 yılında Prešeren ödülü, 1994 yılında Avrupa Kısa Hikâye Ödülü, ‘Ringing In The Head’, ‘Catherine, ‘The Peacock And The Jesuit’ ve ‘I Saw Her That Night’ kitapları ile sırasıyla 1999, 2001 ve 2011 yıllarında Kresnik Ödülü; 2003 yılında edebiyat alanında Herder Ödülü ve 2011 yılında Avrupa Edebiyat Ödülü almıştır.

Ivan Cankar Kimdir?

Ivan Cankar 10 Mayıs 1876 tarihinde Slovenya’nın Vrhnika şehrinde doğmuş ve 11 Aralık 1918 tarihinde Slovenya’nın başkenti olan Ljubljana şehrinde vefat etmiş bir edebiyatçıdır. Slovenyalı yazar Ivan Cankar roman edebiyatı, deneme yazarlığı, oyun yazarlığı, şiir ve siyaset alanlarında faaliyet göstermiş; roman, piyes ve şiir türünde eserler yayımlamıştır.

Feri Lainšček Kimdir?

Feri Lainšček 5 Ekim 1959 tarihinde Slovenya’nın Dolenci köyünde doğmuş bir edebiyatçıdır. Slovenyalı yazar Feri Lainšček senaryo yazarlığı alanında faaliyet göstermiş ve Slovenya’nın şu ana kadarki en başarılı filmi olan Rooster’s Breakfast filminin senaryosunu yazmıştır.

Miha Mazzini Kimdir?

Miha Mazzini 3 Haziran 1961 tarihinde Slovenya’nın Jesenice şehrinde doğmuş bir edebiyatçıdır. Slovanyalı yazar Miha Mazzini roman edebiyatı, kısa hikâye yazarlığı alanlarında ve film endüstrisinde faaliyet göstermiş; roman ve film alanlarında eserler vermiş, 1987 yılında ‘The Cartier Project’ kitabı ile Yılın En İyi Romanı Ödülü, 2018 yılında ‘Otroštvo’ kitabı ile Kresnik Ödülü almıştır.

Vitomil Zupan Kimdir?

Vitomil Zupan 19 Ocak 1914 tarihinde Slovenya’nın Ljubljana şehrinde doğmuş ve 14 Mayıs 1987 tarihinde yine Ljubljana’da vefat etmiş bir edebiyatçıdır. Vitomil Zupan, 2. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya’nın işgalinden sonra Kurtuluş Cephesi’ne dahil olmuş; İtalya’nın şartlı tesliminden sonra 1943 yılında Sloven Partizanlarına katılmıştır.

Sloven Partizanları içindeyken direniş propagandası için oyun yazarlığı yapmakla görevlendirilen Vitomil Zupan, 2. Dünya Savaşı bitince de kendini edebiyata adamıştır. 1948 yılında, Slovenya’nın SSCB’den ayrılığından sonra, işlediği bazı suçlardan dolayı mahkemeye çıkan Vitomil Zupar yirmi yıl hapis cezasına çarptırılmış ve hapiste kaldığı süre boyunca birçok şiir kaleme almıştır.

Slovenyalı yazar Vitomil Zupan roman edebiyatı, oyun yazarlığı, şiir ve senaryo yazarlığı alanlarında faaliyet göstermiş; roman, piyes ve şiir türünde eserler yayımlamıştır.

Slovenya Yemek Kültürü Nasıldır?

Slovenya yemek kültürü Orta Avrupa mutfağı, Akdeniz mutfağı ve Balkan mutfağının bir karışımı olup bu bölgelerde bulunan İtalya, Avusturya, Hırvatistan ve Macaristan mutfaklarından ilham almış çok çeşitli bir kültürdür.

Orta çağ döneminde Slovenya topraklarında en çok tüketilen besinler meşe palamudu ve orman meyvelerinden yapılan besinlerdir. İlerleyen dönemlerde Slovenya yemek kültüründe genellikle güveç ya da lapa gibi tek kaplık yemekler tercih edilmeye başlanmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Slovenya halkının yayılımı sonucu Slovenya mutfağının ceviz rulosu olarak da bilinen potika yemeği, Slovenya yemek kültürünün bir sembolü haline gelmiştir. Çorba çeşitleri Slovenya yemekleri arasına yeni yeni giriyor olmasına rağmen Slovenya mutfağında en yaygın olarak tüketilen çorbalar yağsız ve sade olanlardır.

Slovenya’nın meşhur yemekleri arasından bazıları, Slovenya yöresel yemekleri olan potica, minestra, bakalca, kranjska klobasa ve bogračtır.

Slovenya içkileri de Slovenya yemek kültürü kadar renkli ve çeşitlidir.

Slovenya Dans Kültürü Nasıldır?

Slovenya dans kültürü, klasik ve çağdaş dansın harmonisine sahip bir kültürdür. Slovenya dans kültürü, 1930 yılına kadar klasik dans türlerine önem vermiş ve klasik dans türünde eserler verip öğrenciler yetiştirmiştir.

Bale, Slovenya dans kültüründe en çok rağbet gören klasik dans türü olmuştur. 1930 yılında Slovenya’nın Ljubljana şehrinde Mary Wigman’ın öğrencisi olan Meta Vidmar tarafından, çağdaş dans odaklı eğitimler veren Mary Wigman Dans Okulu kurulmuştur.

Gündelik hayatta Slovenya dans kültürü canlı barlarda ve canlı müzik performanslarında genelde Slovenya içkileri eşliğinde sürdürülmektedir.

Slovenya Spor Kültürü Nasıldır?

Slovenya spor kültürü hentbol, basketbol, voleybol, futbol, ​​buz hokeyi, kürek, yüzme, tenis, boks, dağcılık, tırmanma, jimnastik, eskrim, bisiklet sürme ve atletizm spor dallarını kapsayan spor türüdür.

Slovenya’nın en çok oynanan ve izlenen spor türleri futbol, basketbol, hentbol, buz hokeyi ve voleyboldur.

Slovenya’nın en ünlü spor takımları arasından bazıları aşağıda verilmiştir.

  • Erkek Milli Futbol Takımı
  • NK Maribor
  • NK Olimpija Ljubljana
  • RK Celje
  • RK Krim
  • FC Koper
  • ND Slovan

Slovenya Film ve Tiyatro Kültürü Nasıldır?

Slovenya film ve tiyatro kültürü, Slovenya medya kültürü tarafından izleyiciyle buluşan bir kültürdür. Slovenya medya kültürü yazılı medya, yayımlanan eserler, radyo, televizyon, sinema, internet gibi konvansiyonel medya araçları kullanılarak Slovenya halkına bilgi ve eğlence aktarımı yapan kültürdür.

Slovenya’da en çok kullanılan medya araçları televizyon, radyo ve yazılı medyadır.

Slovenya halkı tarafından en çok tercih edilen televizyon kanalları TV Moribor, Nova24TV, KINO, TV SLO 3, Planet TV, Kanal A ve POP TV’dir.

Slovenya halkı tarafından en çok tercih edilen radyo kanalları A1, Ars, Radio 1, Hitrodio Center ve Ulusal Slovenya Radyosu’dur.

Slovenya halkı tarafından en çok tercih edilen basılı yayınlar Svet24, Slovenske Novice, EkipaSN, Finance, Dnevnik ve Delo’dur.

Slovenya’nın film ve tiyatro kültürünü geliştirmek ve Slovenya kültürünü dünyaya tanıtabilmek amacıyla Slovenya'lı ünlüler ve Slovenyalı edebiyat sanatçıları, uzun yıllar uğraş vermiştir. Verilen uğraşlar sonucunda da Slovenya sanat kültürü için değerli eserler ortaya çıkarmışlardır.

Slovenya’da Kültürel Tanıtımından Sorumlu Kuruluşlar Nelerdir?

Slovenya’da kültürel tanıtımından sorumlu kuruluşlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır.

  • Slovenya Filarmoni Binası
  • Slovenya Ulusal Galerisi
  • Slovenya Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu
  • Slovenya Ulusal Drama Tiyatrosu

Slovenya’da kültürel tanıtıma katkı sağlayan festivaller arasında bazıları şunlardır:

  • Grossmann Fantastik Film ve Şarap Festivali
  • Ana Desetnica Uluslararası Sokak Tiyatro Festivali
  • Ljubljana Festivali
  • Ulusal Kostüm ve Giyim Mirası Festivali Günleri
  • Kavrulmuş Patates Festivali

Slovenya’da her yıl belirli dönemlerde Slovenya sineması ve tiyatrosu için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: