Estonya E-Vatandaşlık İşlemleri

Estonya E-Vatandaşlık: Estonya Dijital Vatandaşlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Estonya e-vatandaşlığı (e-residency), 2014 yılında yürürlüğw geçen bir programdır ve yabancı ülke vatandaşlarının Estonya ekonomisi içerisinde faaliyet göstermesine imkan sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Estonya sanal vatandaşlık kartı, hamiline dijital ortam üzerinden Estonya’da şirket faaliyetleri yürütebilme hakkı tanır.

Estonya, e-vatandaşlık sistemini kuran ilk ülke olma özelliği taşımaktadır. E-vatandaşlık konusunda öncü olan Estonya, e-vatandaşlık sahibi kişilere çeşitli imkanlar sunmaktadır.

Estonya e-residency kartı için örnek bir görsel aşağıda verilmiştir.

Estonya E-Residency Kartı Örneği
Estonya E-Residency Kartı Örneği

2022’de Estonya Dijital Vatandaşlık İstatistikleri Nasıldır?

2022’de Estonya dijital vatandaşlık rakamları aşağıda listelenmektedir.

  • 2022 yılı itibariyle toplam Estonya e-vatandaş sayısı 89.634’tür.
  • Dijital vatandaşlık ile Estonya’da kurulan toplam şirket sayısı 20.287’dir.
  • 2022 yılı Ocak ayında 1.268 adet yeni Estonya dijital vatandaşlık başvurusu yapılmıştır.
  • 2022 yılı Ocak ayında Estonya’da dijital vatandaşlık ile 347 adet yeni şirket kurulmuştur.
  • Estonya’da dijital vatandaşlık ile en çok şirket kurulan faaliyet alanları; bilgisayar programlamacılığı, bilişim danışmanlığı, yönetim, yönetim danışmanlığı, perakende ticaret, yayıncılık ve finans alanlarıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Estonya E-vatandaşı Olabilir Mi?

Evet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Estonya e-vatandaşı olabilme hakkına sahiptir. Estonya resmi kaynaklarına göre, Estonya e-vatandaşlık sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 3.334’tür ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Estonya e-vatandaşı olarak kurdukları şirket sayısı 1.146’dır. Türkiye Cumhuriyeti Estonya e-vatandaşlığı sayısında 178 ülke arasında 11. sırada yer almaktadır.

E- Estonya Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

E-Estonya vatandaşlık şartları aşağıda listelenmiştir.

  • E-Estonya vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin, dijital vatandaşlık başvurusu yapma nedenlerini ve kabul edildikleri durumda dijital vatandaşlıklarını nasıl kullanmayı planladıklarını bildirmeleri gerekmektedir.
  • E-Estonya vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin sabıka kaydı olmaması gerekmektedir.
  • E-Estonya vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin Estonya vatandaşı ya da Estonya’da oturum izni ile yaşamakta olan bir yabancı ülke vatandaşı olmamaları gerekmektedir.

Kimler Estonya E-Oturum Kartı Alabilir?

Estonya e-oturum kartı; serbest meslek sahibi kişiler, girişimcilik şirketi kuran kişiler, girişimciler ve dijital göçebeler tarafından alınabilmektedir.

Estonya E-Residency için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Estonya E-Residency için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Estonya dijital vatandaşlık vizesine başvuruda bulunan kişiye ait güncel tarihli bir pasaport başvuru dosyasında ibraz edilmelidir. Estonya dijital vatandaşlık başvurusu kabul edilen kişilerin, dijital vatandaşlık kartlarını teslim alırken başvuruda ibraz ettikleri pasaportu yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
  • Dijital fotoğraf: Estonya dijital vatandaşlık vizesine başvuruda bulunan kişiye ait, biyometrik standartlara uygun, 1300 x 1600 piksel boyutlarında, son 6 ay içerisinde çekilmiş renkli dijital fotoğraf başvuru dosyasında sunulmalıdır. Estonya dijital vatandaşlık vizesi başvurusunda sunulacak fotoğraf, gerekli kriterlere uyulduğu durumlarda evde çekilebilmektedir.
  • Niyet yazısı: Estonya dijital vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin neden başvuruda bulunduklarını belirten bir niyet yazısı başvuru için gerekli diğer belgeler ile birlikte ibraz edilmelidir.
  • Özgeçmiş: Estonya dijital vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin eğitim geçmişlerini ve iş tecrübelerini gösteren özgeçmiş belgesi başvuru dosyasında sunulmalıdır.
  • Kredi kartı bilgileri: Estonya dijital vatandaşlık başvuru ücretinin ödenmesi için başvuru sahibine ait kredi kartı bilgilerinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Estonya dijital vatandaşlık başvurularında VISA ve MasterCard türünde kredi kartları kabul edilmektedir.

Estonya E-Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya e-vatandaşlık başvurusu, Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulu’nun resmi internet sitesi olan https://eresident.politsei.ee adresi üzerinden online olarak yapılmaktadır. Estonya e-vatandaşlık başvurusu gerçekleştirmek isteyen kişilerin öncelikle Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulu’nun resmi internet sitesi üzerinden hesap oluşturmaları gerekmektedir.

Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulu’nun resmi internet sitesine hesap bilgileri ile giriş yapan kişiler; başvuru türü, başvuru sahibine ait kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, özgeçmiş, sosyal medya hesapları, banka hesabı bilgileri, sabıka kaydına dair bilgiler ve teslimat bilgileri gibi gerekli bilgileri eksiksiz bir biçimde doldurarak Estonya e-vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

Estonya e-vatandaşlık başvuru sayfası için örnek bir ekran görseli aşağıda verilmiştir.

Estonya E-Vatandaşlık Başvuru Sayfası
Estonya E-Vatandaşlık Başvuru Sayfası

Estonya E-Resident Kartı Ne Zaman Çıkar?

Estonya e-resident kartı, başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından 30 gün içerisinde çıkmaktadır. Estonya e-resident kartı başvurusunun onaylanması durumunda, onay belgelerinin ilgili dış temsilciliklere iletilmesi süreci 2 ila 5 hafta arasında sürmektedir. Estonya e-resident kartı başvuru sürecinin durumu, başvuru yapılmış olan online platform üzerinden takip edilebilmektedir.

Estonya E-Oturum Kartı Nereden Alınır?

Estonya e-oturum kartı, Ankara’da yer alan Estonya Büyükelçiliğinden pazartesi ve perşembe günleri saat 15:00’de alınabilmektedir. Estonya e-oturum kartlarını teslim almak isteyen kişilerin randevu almalarına gerek yoktur.

Estonya e-oturum kartı başvuruları onaylanan kişiler, başvuru sırasında seçtikleri teslimat noktasında parmak izi bilgilerini vererek Estonya e-oturum kartı setlerini şahsen teslim alabilirler.

Estonya e-oturum kartı seti için örnek bir görsel aşağıda yer almaktadır.

Estonya E-Oturum Kartı Seti
Estonya E-Oturum Kartı Seti

Estonya E-Vatandaşlığı Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Estonya e-vatandaş kartı 5 yıl süre ile geçerlidir.

Estonya E-Vatandaşlık Süresi Uzatılabilir Mi?

Estonya e-vatandaşlık süresi uzatılamamaktadır. Estonya dijital vatandaşlık süresini uzatmak isteyen kişilerin yeni bir dijital vatandaşlık başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Estonya Dijital Vatandaşlık Maliyeti Ne Kadardır?

Estonya dijital vatandaşlık maliyeti başvuru sırasında seçilen teslimat noktasına bağlı olarak değişmektedir. Estonya dijital vatandaşlık belgeleri için teslimat noktası Estonya’da bir yer ya da başvuru sahibinin ikametgah adresine yakın bir Estonya dış temsilciliği olarak seçilebilmektedir.

Estonya dijital vatandaşlık belgesinin teslim maliyeti ortalama 100 ile 120 Euro arasında değişmektedir. Estonya dijital vatandaşlık maliyeti içerisine 190 Euro olarak belirlenmiş olan, Estonya’da kurulacak olan şirketin online olarak kaydedilme ücreti de eklenmektedir. Estonya dijital vatandaşlık başvuru maliyeti içerisine muhasebe işlemleri ve yerel vergiler gibi birçok farklı etmen de dahil olmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Estonya e-vatandaşlığı ve sağladığı haklar konusunda merkezimize sıkça yöneltilen sorular ve cevapları aşağıda sıralanmıştır.

Estonya E-Residency Alanlar Estonya’da Yaşayabilir Mi?

Estonya e-residency alan kişiler Estonya’da yaşama hakkına sahip değildir. Estonya e-residency kartı hamiline Estonya’da ya da herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde fiziksel olarak yaşama ve çalışma hakkı sunmamaktadır.

Estonya e-vatandaşlık oturum izni ile farklı işlevlere sahiptir. Estonya oturum izni geçerli olduğu süre boyunca hamiline Estonya’da yaşama hakkı sunarken, Estonya e-vatandaşlık ise hamiline yalnızca elektronik ortamda Estonya’da şirket faaliyetleri yürütebilme hakkı sunmaktadır.

Estonya E-Oturum ile Estonya’da Yaşamak için Ne Gerekir?

Estonya e oturum ile oturum izni birbirinden farklıdır ve dijital vatandaşlık kartına sahip kişiler yalnızca bu kart ile Estonya’da yaşama hakkı elde etmezler.

Estonya’da yaşamak isteyen kişilerin Estonya geçici oturum izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Estonya geçici oturum izni almak isteyen kişiler; Estonya’da şirket kurarak, Estonya’da yatırım faaliyetleri yürüterek ya da Estonya startup vize başvurusu yaparak oturum izni alabilirler.

Estonya Digital Vatandaşlık Kartı ile Estonya’ya Seyahat Ediliebilir Mi?

Estonya dijital vatandaşlık kartı ile Estonya’ya seyahat etmek mümkün değildir. Estonya dijital vatandaşlık kartı yalnızca elektronik ortamda kullanılabilir ve seyahat belgesi ya da Estonya vizesi yerine geçmez.

Estonya E-residency ile Estonya Dijital Göçmen Vizesi Aynı Mıdır?

Hayır, Estonya e-residency ile Estonya dijital göçmen vizesi aynı kavramlar değildir. Dijital göçmen vizesi, çalıştığı iş içerisinde mesai saatine, stabil bir ofise ya da stabil bir iş düzenine sahip olamayan kişilerin başvuruda bulunabileceği bir vize türüdür. Estonya e-residency ise kişilerin Estonya’da online ortam üzerinden şirket faaliyetleri yürütmelerine imkan sunar.

Estonya dijital göçmen vizesi sahibi kişiler Estonya’da bulunma hakkına sahipken, Estonya e-residency sahibi kişilerin ülkeye giriş yapma hakkı bulunmamaktadır. Estonya dijital göçmen vizesi sahibi kişiler, uygun koşulların sağlandığı durumlarda Estonya e-residency başvurusunda bulunabilme hakkına sahiptir. Gerekli koşulları sağlayan kişiler Estonya dijital göçmen vize başvurusu ve Estonya e-residency başvurusu işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Estonya E-Residency Sahibi Olmak Vize Almayı Etkiler Mi?

Estonya e-residency sahibi olmak vize alma işlemleri üzerinde etkili olmaz. Estonya dijital vatandaşlık kartı ve Estonya vize başvuruları birbiri ile tamamen alakasız işlemlerdir.

Estonya dijital vatandaşlık kartı ve Estonya vize başvuruları için farklı değerlendirme süreçleri işlemektedir ve süreçler farklı kanunlar tarafından denetlenmektedir. Kişinin Estonya e-residency sahibi olmasının Estonya vizesi almak işlemleri üzerinde etkili olmamasının yanı sıra, vize sahibi olması da Estonya e-residency alma işlemleri üzerinde etkili değildir.

Vizem.net, Türkiye Cumhuriyeti’nden yapılan Estonya vizesi ve Estonya oturum izni başvurularında son 4 yılın en yüksek vize onay oranına sahip akredite danışmanlık kuruluşudur.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya E-Vatandaşlık Avantajları Nelerdir?

Estonya e-vatandaşlık avantajları aşağıda listelenmektedir.

  • Estonya e-vatandaşlık sistemi, Estonya ve Avrupa’da gerçekleştirilen şirket faaliyetlerini kolaylaştırmaktadır.
  • Estonya e-vatandaşlık sistemi, düşük bütçe ile kurulacak şirketler için iyi bir imkan sağlamaktadır.
  • Estonya e-vatandaşlık sistemi tamamen dijital ortamda sürdüğü için bürokratik işlemler oldukça azdır.
  • Estonya e-vatandaşlık sistemi düşük vergi oranları sunmaktadır.
  • Estonya e-vatandaşlık sistemi tamamen dijital ortam üzerine kurulmuştur.

Estonya E-Vatandaşlık Vergi Oranları Nasıldır?

Estonya e-vatandaşlık vergi oranları içerisinde kurumlar vergisi %0 olarak uygulanmaktadır. Estonya e-vatandaşlık sistemi ile uygulanan düşük vergi oranları, şirketlerin rekabetçi piyasa içerisinde kolay bir biçimde büyüyebilmesine imkan sunmaktadır.

Estonya E-residency ile Şirket Nasıl Kurulur?

Estonya e-residency ile şirket kurmak isteyen kişilerin online sistem üzerinden başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Gerekli koşulları sağlayan kişiler e-residency başvurusunda bulunarak Estonya’da şirket kurabilirler.

Estonya’da şirket kurma maliyeti kapsamında, e-residency başvuru ücreti olan 120 Euro ile birlikte şirket kayıt işlemi ücretinin de ödenmesi gerekmektedir. Gerekli belgelerin sağlanması ve ödemelerin yapılmasının ardından Estonya e şirket kurma işlemi tamamlanabilmektedir.

2017 yılından bu yana Estonya Barosuna kayıtlı avukatlarla çalışan Vizem.net başvuru sahiplerine Estonya’da şirket kurulumu için danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

E-Residency Veren Diğer Ülkeler Hangileridir?

E-residency veren diğer ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Ukrayna
  • Litvanya
Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: