Estonya Göçmenlik Bilgi Merkezi

2023'te Estonya Göçmenlik İmkanları Hakkında

Estonya göçmen alımı uygulaması her geçen yıl daha fazla kişinin ilgisini çekmektedir. Açıklanan verilere göre Estonya’nın 2019 yılında 12 aydan uzun süreli oturum izni verdiği kişi sayısı önceki yıla kıyasla %22,3 oranında artarak 5900 kişiye ulaşmıştır. 2019 yılında göçmen alımı uygulamalarıyla Estonya’ya yerleşenlerin %33,6’sı istihdam, %22,6’sı eğitim imkanlarından faydalanmak ve %39,5’i Estonya’da ikamet etmekte olan aile üyelerinin yanına yerleşmek üzere ülkeye gelmiştir. Estonya göçmen alımı uygulamaları kapsamında 2019 yılında yaklaşık 35 uluslararası öğrenci ile 100 geçici ve mevsimlik çalışana kısa süreli oturum izni verilmiştir.

Estonya göçmenlik başvurusu için Estonya’da bulunan bir işverenle iş sözleşmesi yapan kişilerin, 1 yıla kadar sürecek çalışma için Estonya ulusal vizeye, 1 yıldan uzun sürecek çalışma için Estonya oturum iznine başvuru yapmaları gerekmektedir. Estonya’da oturum izni ile 8 yıl boyunca devamlı bir şekilde ikamet etmiş kişiler, Estonya vatandaşlığı için başvuru yapabilmektedir.

Vizem.net, Estonya’daki bir firma tarafından işe kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının D tipi vize ve oturum izni başvuruları için danışmanlık ve takip hizmeti sunan Türkiye’deki akredite kuruluştur.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya Göçmen Alımı için Geçerli Koşullar Nelerdir?

Estonya göçmen alımı için oturum izni başvurusunun yapılabileceği koşullar aşağıda listelenmiştir.

Estonya’da bir işveren ile resmi bir iş sözleşmesi imzalamış kişiler, oturum izni başvurusunda bulunabilmektedirler.

Estonya vatandaşı olan veya Estonya’da ikamet eden bir aile üyesinin yanına gidecek kişilerin oturum iznine başvurma hakları bulunmaktadır.

Ticari faaliyetlerini Estonya’da sürdüren bir firmayı işletenler veya bir Estonya firmasına belli miktarlarda yatırım yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunanlar Estonya oturum izni başvurusunda bulunabilmektedir.

Estonya’da bir kurumda bilimsel araştırmalarda görev alacak akademisyenler oturum izni başvurusunda bulunabilmektedir.

Akademik alanda, sanatta ve sporda eşsiz başarılara imza atmış, uluslararası yarışmalarda ödül almış kişiler Estonya oturum izni başvurusunda bulunabilmektedir.

Olağanüstü hallerde mülteci kategorisi kapsamındaki kişiler Estonya oturum izni başvurusunda bulunabilmektedir.

Estonya Göçmenlik Başvurusu Nereye Yapılır?

Estonya göçmenlik başvurusu Estonya dış temsilciliklerine yapılmaktadır. Estonya göçmenlik başvurusunda bulunmadan önce başvuru sahibinin finansal kaynak ve sağlık sigortası başta olmak üzere tüm göçmenlik şartlarını karşıladığından emin olması, Estonya göçmenlik başvuru belgelerini hazırlaması ve başvuru formlarını eksiksiz olarak doldurup imzalaması gerekmektedir. Estonya göçmenlik evrakları hazırlandıktan sonra Estonya dış temsilciliklerinden her bir başvuru sahibi için ayrı randevu alınmaktadır.

Estonya göçmenlik randevusunda, başvuru evrakları ibraz edilmekte ve başvuru ücretleri tahsil edilmektedir. Estonya göçmenlik başvurusu ücreti, nakit olarak yalnızca Euro cinsinden banknotlarla veya geçerli banka kartları ile ödenebilmektedir. Estonya göçmenlik başvurusu için gereken evraklar Estonya Dış Temsilciliklerine ibraz edildikten sonra Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulu’na iletilmektedir ve başvuru sonucu evrakların iletilmesinden yaklaşık 2 ay sonra açıklanmaktadır.

Estonya Göçmenlik Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Estonya göçmenlik başvuru ücreti, geçici oturum izni başvuru ücretidir ve başvuru sahibinin yaşına göre değişmektedir.

Estonya geçici oturum izni başvuru ücreti 1 yaşın altındaki çocuklar için 25 Euro, 1 yaşını doldurmuş çocuklar ve yetişkinler için 95 Euro tutarındadır. Estonya oturum izni kartı ücreti 15 yaş altı kişiler için 10 Euro, 15 yaşını doldurmuş kişiler için 65 Euro tutarındadır.

Estonya Göçmen Oturum İzni Ne Kadar Süre için Verilir?

Estonya göçmen oturum izni süresi; geçici oturum izni, çalışma için oturum izni veya Avrupa Birliği Mavi Kart uygulamalarından hangisine başvuru yapıldığına göre değişmektedir.

Estonya geçici oturum izni 5 yıla kadar verilmekte ve 10 yıla kadar uzatılabilmektedir. Estonya çalışma için oturum izni, Estonya’da bir işverenin iş sözleşmesinde garanti ettiği maksimum 2 yıl çalışma süresi için verilmekte ve tek seferde 5 yıla kadar uzatılabilmektedir.

Estonya için Avrupa Birliği Mavi Kart uygulaması ile alınan oturum izni, işverenin iş sözleşmesinde belirttiği çalışma süresi ve ek 3 aylık süre için geçerli olmaktadır. Estonya için Avrupa Birliği Mavi Kart uygulamasının tanıdığı oturum izni süresi maksimum 2 yıl 3 ay olabilmekte ve 4 yıl 3 aya kadar uzatılabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Estonya göçmen alımı ve göçmenlik başvurusu konularında merkezimize en sık sorulan sorular ve cevapları aşağıda paylaşılmıştır.

Avrupa Birliği Mavi Kart ile Estonya Göçmen Alımı Nasıl Yapılır?

Avrupa Birliği Mavi Kart ile Estonya göçmen alımı, yabancı ülke vatandaşlarının Estonya’da yüksek nitelik gerektiren işlerde çalışabilmeleri için yapılmaktadır. Avrupa Birliği Mavi Kart, çalışacağı alanda minimum 3 yıllık bir yükseköğrenim almış kişilere veya çalışacağı alanda minimum 5 yıllık profesyonel iş tecrübesi olan nitelikli göçmenlere verilmektedir. Estonya için Avrupa Birliği Mavi Kart geçerlilik süresi iş sözleşmesinde verilen çalışma süresi ve ek 3 aydır, maksimum 2 yıl 3 ay süreyle verilmekte ve maksimum 4 yıl 3 ay için yenilenebilmektedir.

Avrupa Birliği Mavi Kart uygulaması ile Estonya’ya yerleşmek isteyenlerin, akademik eğitim veya profesyonel iş tecrübesi şartlarını karşılamaları gerekmektedir. Estonya’ya yerleşmek için önceki yıl için açıklanan Estonya asgari maaş tutarının minimum 1,5 katı tutarında düzenli aylık gelire sahip olunması ve Estonya’da bir işveren ile karşılıklı imzalanmış en az 1 yıllık iş sözleşmesi veya en az 1 yıllık iş teklifi mektubu gerekmektedir. Estonya’da Avrupa Birliği Mavi Kart uygulaması ile oturum izni ve çalışma hakkı elde etmiş göçmenler, Mavi Kart geçerlilik süresi boyunca yalnızca bir kez ve en fazla 3 ay süreyle işsiz kalabilmektedirler.

Estonya için Avrupa Birliği Mavi Kart Nasıl Alınır?

Estonya için Avrupa Birliği Mavi Kart, Ankara Estonya Büyükelçiliği üzerinden alınabilmektedir.

Estonya için Avrupa Birliği Mavi Kart başvuru sürecinde, çalışma amaçlı ulusal vize veya oturum izni başvurusu için gereken belgelere ek olarak kişinin, çalışmak istediği alana ilişkin eğitim denkliği olan bir kurumdan minimum 3 yıllık bir yükseköğrenim aldığını veya 5 yıllık profesyonel iş deneyimine sahip olduğunu ispatlayan belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir.

Estonya Dijital Göçmenlik Nedir?

Estonya dijital göçmenlik uygulaması, Yabancılar Yasası’nda yapılan 1 Ağustos 2020 tarihli bir değişiklik ile vize sahiplerine başka bir ülkedeki işveren için veya serbest çalışan olarak Estonya’da ikamet ederek uzaktan çalışma hakkını vermiştir.

Estonya dijital göçmenlik uygulaması kapsamındaki dijital göçmenler, Estonya’da çalışmaya ancak kalacakları süre için sorumluluğu üstlenen bir arabulucu aracılığıyla gelebilmektedir. Estonya dijital göçmen vize başvurusu yapan kişiler, Estonya’da kalmak için yeterli finansal kaynağa sahip olmak dahil olmak üzere genel vize şartlarına tabi tutulmaktadır.

Estonya’ya Yerleşecekler için Yıllık Göçmen Kotası Nedir?

Estonya’ya yerleşecekler için yıllık göçmen kotası, Estonya İçişleri Bakanlığı tarafından toplam Estonya nüfusunun %0,1’i olarak belirlenmiştir. Estonya yıllık göçmen kotası sınırlaması Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşları ile İsviçre, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarını kapsamamaktadır. Estonya yıllık göçmen kotası evli çiftleri, Estonya vatandaşlarının aile üyelerini, araştırmacıları, kurumlarda görevli öğretim elemanlarını ve kalıcı oturum izni başvuru sahiplerini kapsamamaktadır.

Estonya’ya yerleşmek isteyen ve belli sektörlerde çalışan kişiler, Estonya yıllık göçmen kotasının dışında bırakılmıştır. Estonya, bilişim teknolojileri sektörünü desteklemek adına Estonya’ya yerleşmek isteyen yazılım geliştiricilerini, startup çalışanlarını ve brüt geliri ayda 2896 Euro üzerinde olan üst düzey uzmanları Estonya yıllık göçmen kotasının dışında bırakmıştır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: