Estonya Aile Birleşimi Vizesi

Estonya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Süreci 2023

Estonya vatandaşı veya Estonya’da oturum izni ile yasal olarak ikamet eden kişilerin aile üyelerinin Estonya’da 1 yıldan uzun süre ile kendisi ile yaşaması için, davetiye ile verilen geçici oturum iznine aile birleşimi vizesi adı verilmektedir. Yabancılar Yasasına göre, AB üyesi olmayan vatandaşlar iş yapmak, çalışmak ya da okumak amacıyla, Estonya vatandaşı veya Estonya’da oturum izni olan yakın akraba ve eşleri ile aile birleşimi yapmak üzere geçici oturum izni başvurusu yapabilmektedir.

Oturum izni, Estonya vatandaşı veya Estonya’da oturum izni ile bir süredir bulunan yabancı vatandaşların, Estonya’da kendisine katılmak üzere aile bireyini davet etmesi ile verilmektedir.

Vizem.net Türkiye’den yapılan Estonya vizesi ve oturum izni başvuruları için danışmanlık hizmeti veren akredite kuruluştur. Bilgi ve başvuru için 0850 241 1868 numarası ile iletişime geçilebilmektedir.

Kimler Aile Birleşimi Vizesi ile Estonya’ya Gidebilir?

Aile birleşimi vizesi ile Estonya’ya eşler, 18 yaşın altındaki çocuklar, kendilerine bakamayacak durumda ciddi sağlık problemleri olan yetişkin çocuklar, kişinin yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık nedenleri veya farklı sebeplerle özel bir bakıma ihtiyaç duyan anne ve baba ile büyükanne ve büyükbabalar gidebilmektedir.

Estonya Aile Birleşimi Oturum İzni Şartları Nelerdir?

Estonya aile birleşimi oturum izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Estonya’da geçinmek için yeterli bir gelire sahip olmak gerekmektedir; bu gelir seviyesi Estonya geçim düzeyinin iki katıdır. Geçim seviyesi her yıl Devlet Bütçe Kanunu ile belirlenmektedir.
  • Sağlık sigortasına sahip olmak gerekmektedir.
  • Aşağıdaki şartları karşılayan Estonya’da bir aile üyesine sahip olmak gerekmektedir.
    • Estonya vatandaşı olmak
    • Oturum izni ile Estonya’da yaşayan bir yabancı olmak
    • Girişim yapmak için oturum iznine başvuru yapan bir yabancı olmak
  • Estonya’da yaşayan davet eden kişinin Estonya’da kayıtlı ve ikamet ettiği bir evi olması gerekmektedir.

Estonya’da Aile Birleşimi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Estonya’da aile birleşimi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Geçici oturum izni başvuru formu: Estonya aile birleşimine başvuracak olan kişilerin eksiksiz bir şekilde doldurması gerekmektedir.
  • Aile üyelerinin bilgilerinin yer aldığı form: Aile üyelerinin ya da yakın akrabalarının detaylı bilgileri olan bir formun doldurulması gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Davet eden eş tarafından imzalanan ve doldurulan bir davet mektubu gerekmektedir.
  • Kimlik bilgisi: Kimlik bilgileri hazırlanmalıdır.
  • Dijital fotoğraf: 1300 x 1600 piksel boyutlarında, son altı ay içerisinde çekilmiş, renkli ve düzeltilmemiş bir adet fotoğraf gereklidir.
  • Ödeme makbuzu: Devlet ücretinin ödendiğini gösteren makbuz sunulmalıdır.
  • Sağlık sigortası: Estonya’dan sağlık hizmeti alınmasına izin veren sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
  • Evlilik belgesi: Eşler, Estonya dışında farklı bir ülkede evlendiler ise evliliklerini gösteren bir belge sunulmalıdır.
  • Çocuk doğum belgesi: Çocukların doğumu Estonya’da kayıtlı değilse çocuğun doğum belgesi sunulmalıdır.
  • Çocuk için izin belgesi: Tek bir ebeveyni ile Estonya’da küçük çocuğun yaşaması için diğer ebeveynin izin belgesi gerekmektedir.

Estonya aile birleşimi vizesi için istenilen evraklar ile turistik amaçlı Estonya vizesi için gerekli evraklar arasında fark bulunmaktadır.

Estonya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Estonya aile birleşimi vizesi formu, Estonya aile birleşimi vize başvurularında mutlaka doldurulmalıdır. Başvuru formunda kişisel bilgiler, iletişim bilgileri ve medeni durum gibi bilgiler yer almaktadır. Aynı zamanda başvuru formu doldurulurken aile birleşimi vizesinin ne amaç ile alındığının da doğru bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir.

Başvuru formuna 4 cm genişliğinde ve 5 cm uzunluğunda bir fotoğraf eklenmesi gerekmektedir. Estonya ulusal vize başvuru formu son kısmında imzanın atılması da önemli bir husustur. Başvuru formunu doldururken tarihin de doğru olduğuna dikkat edilmelidir.

Estonya ulusal vize başvuru formu görseli aşağıda verilmiştir.

Estonya Ulusal Vize Başvuru Formu #1
Estonya Ulusal Vize Başvuru Formu #2
Estonya Ulusal Vize Başvuru Formu #2
Estonya Ulusal Vize Başvuru Formu #2

Estonya Aile Birleşimi İçin Davet Formu Nasıl Doldurulur?

Estonya aile birleşimi için davet formunda başvuru sahibinin kişisel bilgileri, davet eden kişinin kişisel bilgileri ve davet eden kişinin iletişim adresleri yer almaktadır. Özellikle davet formu doldurulurken davet eden kişinin tüm bilgileri eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulmalı ve formun alt kısmına davet eden kişinin imzası ve o günün tarihi atılmalıdır.

Estonya aile birleşimi davet formu aşağıda görselde verilmiştir.

Estonya Aile Birleşimi Davet Formu Örneği
Estonya Aile Birleşimi Davet Formu Örneği

Estonya Oturma İzni Sağlık Sigortası Nasıl Olmalıdır?

Estonya oturma izni sağlık sigortası, standart Schengen vizesi seyahat sigortasından farklıdır. Oturma izni sağlık sigortası Schengen seyahat sağlık sigortasına göre daha kapsamlıdır.

Oturma izni sağlık sigortası kişiye diş hizmetleri, hamilelik, doğum ve trafik kazası gibi farklı tıbbi hizmetler için hak tanır ve bu sebeple standart seyahat sağlık sigortasına göre daha geniş kapsamlıdır. Estonya oturma izni sağlık sigortası yıllık en az 6.000 Euro tutarında olmalıdır.

Estonya Aile Birleşimi için Vize Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Estonya aile birleşimi için vize başvuru işlemleri Estonya dış temsilciliklerinde, kişilerin şahsen başvurması üzerine yapılmaktadır. Estonya Büyükelçiliğinin web sitesinden randevu alınmasının ardından, randevu gününe kadar aile birleşimi vizesi için istenilen tüm evraklar hazırlanır ve randevu gününde belgeler ile birlikte mülakata girilir. Randevu gününde parmak izi verilmesi işlemleri de yapılmaktadır. Randevu ve mülakat sonrasında aile birleşimi vizesi başvurusu tamamlanmış olur.

Çocuklar için Estonya Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuklar için Estonya oturum izni başvurusu, 15 yaşın altındaki çocuklar için çocukların yasal temsilcileri olan anne ya da baba tarafından yapılmaktadır. Eğer çocuk 6 yaşından büyükse parmak izi alınması için çocuğun anne ve baba ile alınan randevuya gelmesi gerekmektedir. 15 yaşından büyük çocuklar oturum izni için bağımsız bir şekilde başvurularını yapabilmektedir.

Estonya Aile Birleşimi Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Estonya aile birleşimi başvurusu 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Eğer başvuru sonucu olumlu ise, ikamet kartı karardan sonra 30 gün içerisinde hazırlanmaktadır.

Kişiler yabancı ülkelerdeki Estonya dış temsilciliklerine oturum izni için başvurmuşsa, posta işlemlerinin daha uzun sürebileceğini hesaba katmak gerekmektedir.

Estonya’da Aile Birleşimi Oturum İzni Ne Kadar Süre için Verilir?

Estonya’da bir aile üyesi ile yaşamak için oturum izni 5 yıla kadar verilir.

Aile birleşimi oturma izinleri, Estonya’da yanına gidilen sponsorun Estonya oturma izni geçerlilik süresinden daha uzun süre için verilemez.

Estonya Aile Birleşimi Başvurusu Reddedilirse Ne Olur?

Estonya aile birleşimi izni başvurusu için ret sebebi var ise, başvuru sahibi ile iletişime geçilmekte ve görevli tarafından konuyla ilgili başvuru sahibinin görüş ve itirazları sorulmaktadır. Oturma izninin verilip verilmeyeceğine karar verilirken başvuru sahibinin ret sebebine ilişkin beyanları dikkate alınmaktadır.

Estonya aile birleşimi başvurusu reddi genelde eksik evrak teslim edilmesi ya da yeterli kanıtların sunulmamasından kaynaklanmaktadır. Ret sebebi oluşmadığını düşünen kişilerin, Estonya vize reddine itiraz başvurusu yaparak vizenin olumlu sonuçlanmasını sağlaması mümkündür.

Aile Birleşimi Vizesi ile Estonya’da Ne Kadar Süre Kalınabilir?

Aile birleşimi vizesi ile Estonya’da oturum izni bir kerede en fazla 5 yıla kadar verilebilmektedir; verilen süre sponsorun oturum izninin geçerlilik süresinden daha uzun olamaz.

Aile birleşimi vizesinin tek seferde en fazla 10 yıla kadar uzatılması mümkündür. Aile birleşimi vizesini uzatmak isteyen kişilerin vizenin bitimine en az 2 ay kala oturum iznini uzatma başvurusu yapması gereklidir. Başvuru yapıldıktan sonra başvuru ücretinin ödenmesi ve gerekli belgelerin yetkili yere gönderilmesi ile birlikte başvuru sonucu 10 gün içerisinde açıklanmaktadır.

Estonya’ya Yerleşen Aileler için Yaşam Masrafları Nasıldır?

Estonya’ya yerleşen aileler için yaşam masrafları ortalama Avrupa ülkeleri seviyesindedir. Estonya’da 1+1 evlerin aylık kirası ortalama 300 Euro civarındadır. Mutfak masrafları olarak; 1 ekmek 0,37 euro, 1 düzine yumurta 1,38 euro, 1 kilo peynir 6,7 euro, 1 kilo patates 0,43 Euro ve 1 kilo tavuk 5,3 eurodur.

Estonya’da aylık toplu taşıma kartının ücreti 20,5 eurodur. 2+1 evin aylık fatura masrafları ortalama 168,75 eurodur.

Estonya’da bir kişinin aylık toplam masrafı alışveriş, kira ve faturalar ile birlikte ortalama 500 eurodur, ancak bu maliyet kişinin yaşam standartlarına göre değişmektedir. Estonya’ya yerleşmek isteyen kişiler için Estonya’da yaşam maliyetlerinin düşük olması avantaj olarak görülmektedir.

Estonya’da Ev Kiraları Ne Kadardır?

Estonya’da ev kiraları yaşanılan şehirlere ve evin özelliklerine göre değişmektedir. Estonya’daki ev kiraları Batı Avrupa ülkelerine göre daha düşüktür.

Estonya’nın başkenti Tallinn’de 1+1, 45 metrekare ve eşyasız bir evin aylık kirası ortalama 270 eurodur. Tallinn’de 2+1, 48 metrekare, eşyasız bir apartman dairesinin aylık kirası ise ortalama 400 eurodur. Estonya’nın büyük nüfuslu diğer bir şehri olan Tartu’da ise 2+1, eşyasız ve 52 metrekare bir evin aylık kirası ortalama 430 eurodur. Estonya ev kiraları özellikle Avrupa şehirleri ile karşılaştırıldığında uygun olmaktadır.

Aile Birleşimi Yoluyla Estonya’ya Gidenler Çalışabilir Mi?

Evet, aile birleşimi yolu ile Estonya’ya giden bir yabancı, oturum izni sahibi olduğu sürece, çalışma iznine gerek duymaksızın çalışabilmektedir.

Estonya’ya Aile Birleşimi ile Gidenler için Çalışma Koşulları Nasıldır?

Estonya’ya aile birleşimi ile gidenler, buldukları işlere göre farklı çalışma koşullarına sahip olabilmektedir. Estonya’da asgari ücret 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile aylık 654 eurodur. Estonya’da haftanın 5 günü, günlük 8 saat çalışılmaktadır. Haftalık çalışma 40 saat olarak belirlenmiştir.

Estonya’da asgari ücret tek bir kişinin geçinebilmesi için yeterli olmaktadır. Estonya’da çalışma koşulları zor değildir. Haftalık çalışma saatini geçen çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmekte ve hafta sonları çalışanlar için tatil olmaktadır.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: