Estonya Startup Vizesi

Estonya Startup Vizesi Başvuru Süreci 2023

Estonya startup vizesi, Estonya’nın startup komitesi ve Estonya İçişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki girişimcilerin Estonya’da kendi işlerini kurabilmeleri için verilen bir izin türüdür. Estonya startup vizesi daha çok teknoloji alanında çalışma yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Estonya, Avrupa’da ortalama 100.000 kişide 5 olan startup sayısını altıya katlayarak Avrupa’da en fazla startup sayısına sahip olan 3. ülkedir.

Estonya startup vizesine başvuracak olan kişilerin ilk etapta D tipi vize kapsamında 3 ya da 12 aylık vize almak için başvuru yapmaları gerekmektedir. Estonya startup vizesi sürecinde yapılan çalışmalar doğrultusunda vize, 6 ay kadar uzatılabilmektedir.

Girişimcilerin Estonya’da kurdukları işler startup komitesi ve İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra kişiler 5 seneye kadar geçici oturum izni için başvurabilme imkanına sahip olmaktadır. Estonya girişimcilik kapsamında çalışanların ailelerine, vize başvurularının kabulünde kolaylık sağlanmaktadır.

Vizem.net Estonya’da startup yatırımı yapmak isteyen girişimciler için vize ve yatırım danışmanlığı veren akredite kuruluştur.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya Startup Vize Şartları Nelerdir?

Estonya startup vizesi şartları aşağıda listelenmiştir:

  • Teknoloji tabanlı ve gelecek vadeden tüm işler için Estonya startup vizesine başvuru yapılabilmektedir.
  • Tasarlanan iş projesinin inovatif olması, Estonya ekonomisine katkı sağlıyor olması ve istihdam yaratıyor olması gerekmektedir.
  • Projenin ‘’startup’’ tanımına uyması ve Estonya startup komitesi tarafından onaylanması gerekmektedir.
  • Startup projesine başvuracak olan girişimcinin banka hesabında, Estonya’da kalacağı her ay için en az 160 Euro ve bir yıllık vize için 1920 Euro bulundurması gerekmektedir.

Estonya Startup Vizesi İçin Minimum Yatırım Şartı Var Mıdır?

Hayır, Estonya startup vizesi için minimum yatırım şartı bulunmamaktadır. Girişimcinin vize başvurusunda bulunabilmesi için sadece Estonya’da kalacağı süre içerisindeki yaşam masraflarını karşılayabileceği bir miktarı banka hesabında gösteriyor olması gerekmektedir.

Estonya yatırımcı oturum izni kapsamında yatırımcı vizesi almak için belli bir yatırım koşulu bulunmaktadır. Bir şirket ortağı olan, bir şirket sahibi olan veya Estonya’da en az 65.000 Euro (serbest meslek sahibi ise en az 16.000 Euro) ile bir ticari faaliyete yatırım yapan yatırımcılara oturum izni verilmektedir.

Estonya Startup Vizesi Nasıl Alınır?

Estonya startup vizesini alabilmek için öncelikle girişimcilerin fikir aşamasında olmayan, geçerli ve inovatif bir iş planı ile Estonya startup komitesine başvuru yapmaları gerekmektedir. Estonya Startup komitesi projeyi inceledikten sonra 10 iş günü içinde bir onay mektubu vermektedir. Başvuru sahibi mektup, mektubun üzerindeki kişiye özel kod ve diğer gerekli evraklarla Estonya startup vizesine başvurabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılacak Estonya vize başvurularının önceden randevu alınması koşuluyla Ankara Estonya Büyükelçiliğine yapılması gerekmektedir.

Estonya Startup Komitesi Değerlendirme Koşulları Nelerdir?

Estonya Startup Komitesi değerlendirme koşulları; başvuru projesinin bitmiş olması, geçerliliği olması ve inovatif olmasıdır. Estonya Startup Komitesi tarafından fikir aşamasındaki projeler kabul edilmemektedir.

Estonya startup projesinin İngilizce hazırlanması gerekmektedir. Estonya startup için başvuru yapacak olan girişimcilerin hazırladığı iş projesinde yeterli düzeyde bilgi bulunması gerekmektedir. Estonya startup projesinde yer alan piyasa veya iş modeli bölümlerinin doldurulmaması durumunda komite başvuruyu reddetme hakkına sahiptir. Estonya startup projesi için girişimcilerin iş projelerine varsa Linkedin veya özgeçmiş ve proje hakkında düzenlenmiş güncel bir web sayfası eklemeleri olumlu sonuç yaratabilmektedir.

Estonya Startup Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Estonya startup vizesine başvurabilmek için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir:

  • Estonya startup vizesi başvuru formu: Başvuru formu internet üzerinden bir çıktı alınarak İngilizce, Estonca veya Türkçe dilinde doldurulmak ve her sayfanın sonunda ıslak imza şeklinde imzalanmak durumundadır.
  • Biyometrik fotoğraf: 35x45 mm ölçülerinde, arka fonu beyaz, rötuşsuz olması gerekmektedir. Fotoğrafta çene, burun, gözler ve kaşların net şekilde görünmesi gerekmektedir.
  • Estonya startup komitesi onay mektubu: Estonya startup komitesinden alınmış bir onay mektubu ve mektup üzerinde bulunan, kişiye özel onay kodu gerekmektedir.
  • Pasaport : En az iki adet boş sayfası olan, vize tarihinden itibaren en az 90 gün geçerliliği olan ve son 10 yıl içerisinde alınmış olan bir pasaport gerekmektedir.
  • Seyahat Sağlık Sigortası: Vizenin Estonya’da geçerliliği süresinde kişinin tıbbi ya da ulaşım kaynaklı yaşayacağı herhangi bir aksiliğin masrafının ödenmesini garanti etmektedir. Seyahat sağlık sigortasının vizenin geçerli olacağı tüm süreyi kapsaması gerekmektedir.

Estonya Girişimci Startup Vize Ücreti Ne Kadardır?

Estonya startup vize başvuru ücreti, uzun süreli vizeler için 80 Euro’dur.

Estonya Startup Vize Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Estonya startup vize başvurusu başvuru tarihinden itibaren büyükelçilik tarafından 30 gün içinde incelenerek karara bağlanmaktadır. Estonya vize başvurusu için 5 ila 7 iş günü içinde karar başvuru sahibine bildirilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Estonya’da girişimci olmak ve startup vizeleri ile ilgili merkezimize sıklıkla iletilen soruların cevapları aşağıda paylaşılmıştır.

Estonya Startup Vizesi ile Aile Üyeleri Estonya’ya Gidebilir Mi?

Evet, Estonya startup vizesi alan kişilerin eşleri, çocukları ve sağlık durumu nedeniyle kendilerine bağlı olan yetişkin çocukları için vize alınabilmektedir.

Estonya Startup Vizesi ile E-Residency Alınabilir Mi?

Estonya e-residency, online oturum anlamına gelmektedir ve online olarak Estonya’da şirket kurabilme imkanı sağlamaktadır. Estonya e- residency ile şirket sahibi ticari doküman veya sözleşmeleri imzalayıp onaylayabilmektedir ve uzaktan para transferi yapabilmektedir.

Estonya startup vizesi ile e-residency alınabilmektedir. Estonya, 2014 yılında imzaladığı anlaşma ile Estonya e-vatandaşlık ve e-oturum ile birçok iş projesine öncülük etmektedir.

Estonya’da Startup Kuranlar Oturum İzni Alabilir Mi?

Evet, Estonya’da startup kapsamında kendi işini kuranlar oturum izni alabilmektedir.

Girişimci D tipi vize ile Estonya oturma izni için Estonya Sınır Muhafız Kurulu üzerinden başvuruda bulunulmaktadır. Estonya startup kapsamında kendi işini kuranlar Estonya’da 5 yıl yaşadıktan sonra daimi ikamet statüsü hakkına sahip olmaktadır.

Estonya’da Startup Yatırımı Yapanlar Vatandaşlık Alabilir Mi?

Evet, Estonya’da startup yatırımı yapanlar Estonya vatandaşlığı alabilmektedir.

Estonya’da 5 yıl daimi ikamet statüsü ile toplam 8 yıl yaşayan biri Estonya vatandaşlığı almaya hak kazanmaktadır. Estonya vatandaşı olmak için Estonca dil yeterliliğine sahip olmak, Estonya Anayasası ve Vatandaşlık Yasası sınavında başarılı olmak ve düzenli ve yasal bir gelire (aylık 260 Euro) sahip olmak gerekmektedir.

Estonya’da Startup Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Estonya’da startup şirketi kurmanın avantajları aşağıda verilmiştir.

  • Girişimciye, kurduğu şirket üzerinden minimum vergi düzenlemesiyle maddi anlamda kolaylık sağlaması
  • E-vatandaşlık gibi uygulamalarla bürokratik prosedürlerin online ortam üzerinden rahatlıkla yapılması
  • 12 aylık olan D tipi vizesinin süresinin bitmesi halinde 6 ay daha uzatılabilmesi
  • Estonya’da startup kapsamında kendi işini kuranların oturum izni alabilmesi

Startup vizesi kapsamında Estonya’da şirket kurmak, girişimcinin aile üyelerinin Estonya’da bulunabilmesi için vize başvurusunda kolaylık yaşaması açısından yardımcı olmaktadır.

En Çok Tercih Edilen Estonya Startup Yatırım Alanları Hangileridir?

En çok tercih edilen Estonya startup yatırım alanlarının başında teknoloji tabanlı inovatif iş projeleri gelmektedir. Estonya yatırımcı vizesi iletişim alanında yapılacak projeler açısından destekleyici niteliktedir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: