Finlandiya'ya Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nedir?
Finlandiya, resmi adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa’da yer alan bir İskandinav ülkesidir. Finlandiya’nın komşuları; batı sınırında İsveç, doğuda Rusya, kuzeyinde Norveç’tir. Finlandiya, 338.455 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve toplam nüfusu 5.5 milyondur. Finlandiya Cumhuriyeti başkenti Helsinki ülkenin en büyük şehridir. Finlandiya Cumhuriyeti vatandaşlarının anadili Fince’dir.
Finlandiya Nerededir?
Finlandiya, Kuzey Avrupa’da bulunur. Komşu ülkeleri İsveç, Rusya ve Norveç’tir. Finlandiya, 22 kilometrelik karasuları bölgesine sahiptir ve bu sınırın tamamı Baltık Denizi kıyısıdır. Finlandiya arazisi ülkenin güney kesiminde alçakta kalmaktadır ancak İsveç ve Norveç sınırlarına bitişik olarak birkaç dağlık bölge içermektedir.
Finlandiya’nın en yüksek noktası olan Halti Dağı’da olmak üzere birkaç yüksek zirve vardır. Finlandiya’nın etrafındaki diğer ülkeler olan Estonya’ya 84 kilometre, İsveç’e 397 kilometre, Litvanya’ya 609 kilometre, Norveç’e 787 kilometre ve Rusya’ya 893 kilometre uzaklıktadır
Finlandiya Hangi Kıtadadır?
Finlandiya, Avrupa kıtasının kuzey bölümünde yer almaktadır.
Avrupa’da Yer Alan Ülkeler arasında yer alan Finlandiya, Schengen ülkelerinden biridir.
Finlandiya Koordinatları Nedir?
Finlandiya’nın koordinatları 61.9241° N ve 25.7482° E olarak verilmektedir.
Finlandiya Yüzölçümü Nedir?
Finlandiya’nın yüzölçümü 338.455 km²’dir. Worldometer verilerine göre Finlandiya’nın nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 18 kişidir.
Finlandiya, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 66. ülkesidir. Aynı sıralamada Türkiye 37. sıradadır. Finlandiya’nın yaklaşık üçte ikisinin kalın ormanlık alanlarla kaplı olmasıyla Finlandiya, Avrupa’nın en yoğun ormanlık alana sahip ülkesidir.
Finlandiya Komşu Ülkeleri Hangileridir?
Finlandiya’nın komşu ülkeleri İsveç, Rusya ve Norveç’tir. İsveç Finlandiya’nın batısında, Rusya doğusunda, Norveç kuzeyindedir.
Finlandiya’nın En Uzun Sınırı Kaç Km’dir?
Finlandiya’nın toplam sınır uzunluğu 2,563 km’dir. Finlandiya’nın Norveç’e sınırı 709 km, İsveç’e sınırı 545 km’dir.
Finlandiya’nın en uzun sınırı olan Finlandiya - Rusya sınırı 1309 km’dir.
Finlandiya Nüfusu Ne Kadardır?
Finlandiya’nın nüfusu 2021 yılı verilerine göre 5.549.196’dır. Worldometer verilerine göre Finlandiya, dünyanın en kalabalık 116. ülkesi, Avrupa’nın en kalabalık 23. ülkesidir. Finlandiya nüfus yaş ortalaması genel olarak 42.5, kadınlarda 44.3, erkeklerde 40.9’dur. Finlandiya’da ortalama yaşam süresi 2012 verilerine göre 82.14 yıldır. Finlandiya’da nüfus ve gayrimenkul sayımı Nüfus Sayımı Yasası uyarınca her on yılda bir yapılmaktadır. Birleşmiş Milletler verilerine göre Finlandiya nüfusu 2018’de %0.17, 2019’da %0.15, 2020’de %0.14 oranında artış göstermiştir.
Finlandiya’nın 2020’li yıllar için belirlediği nüfus politikası üç önemli konu olan nüfusun yaşlanması, iklim krizi ve dijitalleşme üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu modern nüfus politikası, bireysel ve toplumsal refahı ve sürdürülebilir demografik gelişmeyi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Finlandiya toplumun istedikleri kadar çocuk sahibi olmasını desteklemekte ve onlara iyi fırsatlar sağlamaktadır. Finlandiya’nın nüfusu içinde çocuklu ailelerin azalmasından dolayı onları desteklemek üzerine politikalar geliştirilmektedir. Finlandiya’nın insan kaynakları politikası ile eğitim ve insan sermayesindeki iyileştirmelerin, yaşamın ve toplumun sürdürülebilirliğinin sağlanabileceği belirtilmiştir. Finlandiya’nın nüfus politikası ayrıca yaşlılara hayatının son yıllarında iyi bakım sağlamayı ve yaşa dayalı ayrımcılığı durdurmayı amaçlamaktadır.
Finlandiya Saat Dilimi Nedir?
Finlandiya’nın saat dilimi GMT+3 olarak belirtilmiştir. 21° ve 31° doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Finlandiya Doğu Avrupa yaz ve kış saatini kullanmaktadır. Finlandiya ile aynı saat dilimini kullanan ülkeler arasında Türkiye, Mısır ve Romanya gibi farklı Asya, Avrupa ve Afrika ülkeleri vardır.
Finlandiya ve Türkiye Arasındaki Saat Farkı Nedir?
Finlandiya’nın yaz saati kullandığı aylarda Finlandiya ve Türkiye arası saat farkı yoktur. Finlandiya’nın kış saati uygulamasına geçiş yaptığı ve saatlerin 1 saat geri alındığı sonbahar aylarında Türkiye ve Finlandiya arası saat farkı 1 saat olmaktadır. Kış saati değişikliklerinin iletişim ve ulaşım için dikkate alınması gerekmektedir.
Finlandiya Resmi Dili Nedir?
Finlandiya’nın resmi dili Fince ve İsveççe’dir. Finlandiya’da mecliste, orduda ve mahkemelerde Fince kullanılmaktadır. Finlandiya’nın resmi olarak tanınan azınlık dilleri Sami dili, Roman dili, Fin işaret dili ve Karelyaca’dır.
Finlandiya’da Konuşulan Diller Nelerdir?
Finlandiya’da konuşulan diğer diller %70 oranında İngilizce, %18 oranında Almanca ve %10 oranında Fransızcadır. Finlandiya’ya giden bir kişi akıcı bir şekilde İngilizce konuşabildiği takdirde rahat bir şekilde yaşamını sürdürebilmektedir.
Finlandiya Telefon, Alan ve Ülke Kodu Nedir?
Finlandiya ülke kodu +358’dir. Türkiye’den Finlandiya aramak için +358 alan kodu başa eklenerek kullanılmalıdır.
Finlandiya Plakası Nedir?
Finlandiya plakası iki veya üç harften ve maksimum üç basamaklı bir sayıdan oluşmaktadır (ABC-123). Beyaz, yansıtıcı bir alan üzerine siyah olarak kabartma yapılmaktadır. Finlandiya plakasında harf ve sayı serileri arasında bir tire vardır.
Finlandiya plaka boyutları 118 mm’ye 442 mm veya 200 mm’ye 256 mm olarak belirlenmiştir. Finlandiya’da 1989 yılından beri plakadaki harflerin oluşturduğu kod bir konum bilgisi vermemektedir. Yalnızca Åland takımadalarının kendine has bir plaka kodu vardır. Finlandiya Åland takımadaları plakasında harfler ve rakamlar mavi renklidir ve A-Z harfleri dışında Å, Ä ve Ö İskandinav harfleri de kullanılmaktadır. 2020 yılı verilerine göre Finlandiya’ya kayıtlı 6,926,137 adet aracın 5,172,173’i kullanımdadır. Ayrıca Åland takım adalarına kayıtlı araç sayısı 51,111’dir.
Finlandiya İnternet Uzantısı Nedir?
Finlandiya internet uzantısı “.fi”’dir. 2021 yılı verilerine göre .fi uzantısı ile 514.293 internet sitesi bulunmaktadır.
Finlandiya Başkenti Neresidir?
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’dir. Finlandiya’nın en büyük şehri olan Helsinki, Finlandiya körfezi kıyısında yer almaktadır. Helsinki şehri 646.250, kentsel bölgesi 1.268.296 nüfusa sahiptir.
Helsinki, 1550 yılında İsveç kralı I. Gustav tarafından Hansa şehri Reval’e rakip olması amacıyla bir ticaret şehri olarak Helsingfors ismiyle kurulmuştur. Yoksulluk, savaşlar ve hastalıklarla boğuştuktan sonra 18. yüzyılda deniz kalesi Sveaborg’un inşası, Helsinki’nin statüsünü iyileştirmeye yardımcı olmuştur. Daha sonra Rusya’nın Finlandiya savaşında İsveç’i yenmesi ve Finlandiya’yı özerk Finlandiya Büyük Dükalığı olarak ilan etmesi ile Helsinki önemli bir şehir haline gelmiştir.
Rusya İmparatoru I. Alexander, Finlandiya’daki İsveç etkisini azaltmak ve başkenti Saint Petersburg’a yakınlaştırmak amacıyla 1812’de Finlandiya başkentini Turku’dan Helsinki’ye taşımıştır.
Finlandiya’nın açık ara en kalabalık kentsel alanı olan Helsinki aynı zamanda ülkenin en önemli siyaset, eğitim, finans, kültür ve araştırma merkezidir. Bu sebeple Helsinki dil okulları yurt içi ve yurt dışından oldukça rağbet görmektedir.
Finlandiya Şehirleri Hangileridir?
Finlandiya’da nüfusu 100-6000 arasında değişen 310 belediye vardır. Bu küçük belediyeler, kasabalar ve şehirler dışında Finlandiya’da nüfusu 100.000’i aşan 9 adet büyük şehir bulunmaktadır. Bu şehirler Finlandiya yüzölçümünün %1’ini kaplasa da Finlandiya nüfusunun %30’u bu şehirlerde yaşamaktadır ve iş imkanlarının %40’ı da buralarda bulunmaktadır.
Finlandiya’nın 9 büyük şehri aşağıda listelenmiştir.
- Helsinki
- Espoo
- Jyväskylä
- Tampere
- Vantaa
- Turku
- Oulu
- Lahti
- Kuopio
Finlandiya’nın en kalabalık şehri 1.3 milyon nüfusuyla Helsinki’dir. Ayrıca, Finlandiya’nın en büyük yüzölçümüne sahip şehri de Helsinki’dir. Espoo, Finlandiya’nın ikinci en büyük şehridir ve birçok büyük şirketin genel merkezidir. Jyväskylä geleneksel bir eğitim merkezidir. Bu sebeple “Finlandiya’nın Atina’sı” takma adını kazanmıştır. Şehir nüfusunun %30’undan fazlasının öğrenci olması ile öğrenci şehri olarak bilinir. Tampere, Finlandiya’nın sanayi merkezidir. Havacılık, kerestecilik ve bilişim gibi sanayi dallarında, ayrıca kültür ve turizm alanında gelişmiş bir şehirdir.
Finlandiya’nın bir diğer şehri Vantaa’yı eşsiz kılan özelliklerden biri, şehrin ortasından akan ve Finlandiya körfezine dökülen Vantaa Nehri’dir. Ayrıca Finlandiya’nın en büyük havalimanı olan Helsinki havalimanı Vantaa’da bulunmaktadır. Turku, Finlandiya’nın eski başkentidir. Birçok önemli tarihi olaya tanıklık eden Turku şehri, Fin tarihini kapsamlı bir şekilde etkilemiş, bu nedenle 2011 Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Finlandiya’nın Oulu şehri, Kuzey Finlanda’nın başkenti olarak tanınır. Oulu Üniversitesi’ne ev sahipliği yapması ile önemli teknoloji ve araştırma merkezlerinden biridir. Lahti, Finlandiya’nın ekonomik merkezlerinden biridir. Ayrıca Lahti, 1990 yılı ve öncesine dayanan çevresel sürdürülebilirlik konusunda öncü bir şehir olmasından dolayı Avrupa Komisyonu tarafından 2021 Avrupa Yeşil Başkenti seçilmiştir. Finlandiya’nın 9. şehri Kuopio, Doğu Finlandiya’nın başlıca kentsel, ekonomik ve kültürel merkezlerinden biridir.
Finlandiya’da Gezilecek Yerler Nelerdir?
Finlandiya’da gezilecek yerler, tarihi kiliseler, tarihi kaleler, tarihi kasabalar, doğal milli parklar aşağıda listelenmiştir.
- Suomenlinna Kalesi
- Rovaniemi ve Kuzey Kutbu
- Helsinki Kiliseleri – Uspensky Ortodoks Katedrali
- Turku Kasabası
- Saimaa Gölü Lemmenjoki Milli Parkı
18. yüzyıldan kalma Soumenlinna Kalesi dünyanın en büyük deniz kalelerinden biridir. Surları UNESCO Dünya Mirası kapsamındadır. Turku kasabası Finlandiya’nın en eski kasabasıdır. Sekiz asırlık tarihi ile Turku, Finlandiya’nın en geleneksel Orta Çağ şehridir.
Tarihi binalarına ek olarak Art Nouveau ve Woldemar Baeckman’ın Sibelius Müzesi gibi modern mimari örnekleri de içermektedir. Finlandiya gezilecek yerler listesine verilebilecek bir diğer örnek Finlandiya’nın en büyük, Avrupa’nın ise altıncı en büyük gölü olan Saimaa Gölü’dür. Finlandiya’nın güneydoğusunde yer almaktadır ve 1377 kilometrelik bir alan kaplamaktadır. Ziyaretçiler bir tura katılıp gölün eşsiz manzarasına tanıklık edebilmektedirler.
Finlandiya Ekonomisi Nasıldır?
Finlandiya ekonomisi, sanayileşmiş karma bir ekonomidir. Finlandiya ekonomisinin %72,7 oranı ile en büyük sektörü olan hizmet sektörünü %31,4 oranı ile imalat ve rafineri izlemektedir. İmalatta en büyük endüstriler %21,6 ile elektronik, %21,1 ile makine ve metal ürünleri, %12,1 ile orman endüstrisi ve %10,9 ile kimyasal endüstrisidir. Finlandiya ekonomisi İsveç, Danimarka ve Birleşik Krallıktan sonra Avrupa’nın en büyük 4. bilgi ekonomisine sahiptir.
Finlandiya, küresel ekonomiye son derece entegredir ve uluslararası ticaret Finlandiya ekonomi GSYİH’sinin üçte birini oluşturmaktadır. Finlandiya, Euro bölgesi ülkelerine katılan tek İskandinav ülkesidir. Finlandiya’da işsizlik oranı son on yılda kaydedilen en düşük seviye olan %6,7’ye düşmüştür.
Finlandiya, 2020 yılında, bir önceki yıla göre %-9.93 oranında bir düşüşle 65 milyar $ değerinde ihracat, %-7.92 oranında bir düşüşle 67 milyar Dolar değerinde ithalat yapmıştır. Finlandiya’nın en önemli ihracat ürünleri %8.02 oranı ile rafine petrol, %6.23 oranı ile kaolin kaplamalı kağıt, %5.58 oranında araba ve %2.76 oranında işlenmiş kerestedir. Finlandiya’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Almanya, İsveç, Hollanda ve Rusya’dır. Finlandiya’nın en çok ithalat ettiği ürünler %7.47 oranında ham petrol, %4.64 oranında araba ve %4.11 oranında rafine petroldür. Finlandiya’nın en çok ithalat yaptığı ülkeler sırasıyla Almanya, İsveç, Rusya ve Çin’dir. Finlandiya’nın ana hedefi, yoksulluğu ortadan kaldırmak ve eşitsizlikleri azaltmaktır. Tüm eylemler, cinsiyet eşitliği, ayrımcılık yapmama, engellilerin konumu, iklime dayanıklılık ve düşük emisyonlu kalkınma gibi kesişen hedefleri dikkate almaktadır.
Finlandiya Para Birimi Nedir?
Finlandiya para birimi eurodur (€). Yaygın kullanılan bir Euro banknotu aşağıda verilmiştir.
Finlandiya Eski Para Birimi Nedir?
Finlandiya eski para birimi Fin markkasıdır. 2002 yılında kullanımdan kalkmıştır.
Finlandiya Kişi Başı Milli Gelir Ne Kadardır?
Finlandiya kişi başı milli gelir, 2019 verilerine göre 48.686 $’dır. Kişi başı milli gelir dünya sıralamasında Finlandiya 16. sıradadır. Finlandiya, Avrupa sıralamasında ise 13. sıradadır. Finlandiya kişi başı milli geliri 1990-1993 yılları arası bir düşüş yaşayıp, 2008 yılında en yüksek noktasına ulaşmış, sonrasında tekrar yavaş bir düşüşe geçmiştir.
Çoğu İskandinav ülkesinde olduğu gibi Finlandiya’da ülke için kanunla düzenlenmiş herhangi bir asgari maaş yoktur ancak aylık ortalama maaş 2000 Euro civarındadır. Bu miktar mesleklere göre değişim göstermektedir.
Finlandiya GSYIH Ne Kadardır?
Finlandiya GSYİH, 2020 yılında 271 milyar $ olmuştur. Finlandiya, GSYİH dünya sıralamasında 42. sırada, Avrupa sıralamasında ise 17. sıradadır.
Finlandiya Gelişmişlik Düzeyi Nedir?
Finlandiya, İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde 11. sırada yer almaktadır. Aynı listede bir önceki ülke Danimarka, bir sonraki ülke ise Singapur’dur. 1990 yılında İnsani Gelişme Endeksi ilk olarak hazırlanmaya başladığında 17. sırada başlayan Finlandiya, 1990-1995 yılları arası gerilemiş, 1996-2005 yılları arası yükselişe geçip 2005 yılında ilk kez 4. sırada yer almıştır.
Finlandiya; üç sene üst üste 4. olduktan sonra tekrar gerilemeye başlamış, günümüzde 11. sıraya düşmüştür. İnsani Gelişme Endeksi sıralamasını etkileyen faktörler; ortalama yaşam süresi, beklenen eğitim yılı ve süresi, ortalama eğitim yılı ve ülkenin gayri safi milli geliridir.
Finlandiya’da Refah Seviyesi Nasıldır?
Finlandiya’da sosyal güvenlik ve refah diğer ülkelere nazaran çok daha kapsamlıdır. 1980’lerin sonlarında dünyanın en gelişmiş refah sistemlerinden biri Finlandiya’dadır. O zamandan beri sosyal güvenliğin kesintiye uğramasına rağmen Finlandiya hala dünyadaki en kapsamlı sistemlerden birine sahiptir. 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki otuz yılda oluşturulan bu sistem, devletin vatandaşlarına düşmanca davranmaması ve vatandaşların yararına çalışması anlamında geleneksel bir İskandinav inancının ürünüdür.
Finlandiya refah seviyesi bakımından İskandinav modeli ülkelerinden biridir. Bu model, diğer Avrupa ülkelerinin içlerinde bulunduğu modellere kıyasla en yüksek sosyal güvenlik sağlayan model olmuştur.Diğer İskandinav modeli ülkeleri Danimarka, Norveç, İsveç ve Hollanda’dır.
Finlandiya’nın ve diğer İskandinav ülkelerinin dünya çapında en mutlu ülkeler arasında yer almasının sebebi Finlandiya’da yaşam için İskandinav modelini takip etmeleridir. Bu model ile Finlandiya’da demokrasi ve siyasi hakların durumuna, yolsuzluk olmamasına, vatandaşlar arasındaki güvene, güvenlik hissine, sosyal uyuma, cinsiyet eşitliğine, gelirlerin eşit dağılımına, İnsani Gelişme Endeksi’ne ve diğer birçok küresel karşılaştırmaya erişilebilmiştir.
Finlandiya İnsan Hakları ve Özgürlük Sıralamaasında Kaçıncıdır?
Finlandiya, İnsan Hakları ve Özgürlük sıralamasında 1. sırada yer almaktadır. 100 puanla birinciliği Norveç ve İsveç ile paylaşmaktadır.
Finlandiya Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?
Finlandiya, 2021 mutluluk sıralamasında 1. sırada yer almaktadır. Finlandiya’dan sonraki 2. ve 3. ülkeler Danimarka ve İsviçre’dir. Finlandiya 2021 yılı dahil olmak üzere üst üste 4 yıl dünyanın en mutlu ülkesi seçilmiştir.
Finlandiya Ordusu Nasıldır?
Finlandiya ordusu, Finlandiya Savunma Kuvvetleri’nin kara kuvvetleri koludur. Finlandiya ordusunun altı kolu piyadeler, saha topçuları, uçaksavar topçuları, mühendisler, muharebe birlikleri ve malzeme birlikleridir. Finlandiya ordusu bütçesi 2021 yılı için 4.873 milyar €’dur.
2021 yılı Finlandiya ordusunun aktif personel sayısı 21.500’dür. Finlandiya ordusunun envanterinde 239 adet ana muharebe tankı, 212 piyade savaş aracı, 860 adet zırhlı personel taşıyıcısı, 6 adet ağır mayın kırma aracı, 60 adet mobil karadan havaya füze rampa, 286 adet uçaksavar topçusu, 2685 adet tanksavar güdümlü füze rampası, 71.000 adet geri tepmesiz tüfek, 56 adet çoklu roketatar, 62 adet savaş uçağı, 31 adet İHA mevcuttur.
Finlandiya Yönetim Şekli Nedir?
Finlandiya’nın yönetim şekli parlamenter cumhuriyettir. Finlandiya’nın en üst devlet organları parlamento, cumhurbaşkanı ve hükümettir.
Finlandiya Politikası Nasıldır?
Finlandiya anayasal bir cumhuriyettir ve yürütme organı hükümettir. Hükümetin siyasi açıdan parlamentoya karşı sorumluluğu mevcuttur. Finlandiya, bağımsızlığına 1917 yılında sahip olduğundan beri koalisyon hükümetleri ile yönetilmiştir. 28 Ocak 2018 tarihinde Finlandiya’daki son cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilk turda oyların %62,6’sını alarak güncel cumhurbaşkanı Sauli Niinistö olmuştur.
14 Nisan 2019 Finlandiya genel seçimlerinin birincisi Sosyal Demokrat Parti’dir. Sosyal Demokrat Parti, Merkez Parti, Sol İttifak, Yeşiller Ligi ve İsveç Halk Partisi 6 Haziran 2019 tarihinde bir koalisyon hükümeti kurmuştur. Finlandiya anayasası; hükümetin temelini, yapısını ve örgütlenmesini, Finlandiya vatandaşlarının ve genel olarak bireylerin temel haklarını, farklı anayasal organlar arasındaki ilişkiyi tanımlamaktadır.
Orijinal Finlandiya anayasası, Finlandiya 1917’de bağımsızlığını ilan ettikten sonra 1919’da kabul edilmiştir. Mevcut anayasa taslağı 1 Mart 2000 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Finlandiya anayasası 13 bölüme ayrılmış 131 kısımdan oluşmaktadır. Finlandiya siyaset sisteminde Anayasa Mahkemesi bulunmamaktadır.
Finlandiya’nın Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?
Finlandiya’nın dahil olduğu uluslararası anlaşmalardan en önemlileri aşağıda listelenmiştir.
- Tartu Anlaşması: 1920 yılında Bolşevik Rusya ile dahil olunmuştur.
- Åland Sözleşmesi: 1921 yılında Milletler Cemiyeti ile dahil olunmuştur.
- Sovyet-Fin Ateşkes Anlaşması: 1932 yılında Sovyetler Birliği ile dahil olunmuştur.
- Moskova Barış Anlaşması: 1940 yılında Sovyetler Birliği ile dahil olunmuştur.
- Moskova Ateşkes Anlaşması: 1944 yılında Sovyetler Birliği ile dahil olunmuştur.
- Paris Barış Anlaşması: 1947 yılında Sovyetler Birliği ve Birleşik Krallık ile dahil olunmuştur.
- Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması: 1948 yılında Sovyetler Birliği ile dahil olunmuştur.
- Helsinki Anlaşması: 1975 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı ile dahil olunmuştur.
Finlandiya Avrupa Birliği (AB) Ülkesi Midir?
Finlandiya Avrupa Birliği üyesidir. Finlandiya Avrupa Birliğine 1 Ocak 1995 tarihinde üye olmuştur. Avrupa Birliği’nin 1995 genişlemesi ile Finlandiya, İsveç ve Avusturya Avrupa Birliği’nin bir parçası olmuştur.
Finlandiya’nın 1990’ların başlarına kadar sürdürdüğü tarafsızlık politikası böylece değişiklik göstermiştir. Ulusal adaptasyon ve değerlendirmenin kısalığına rağmen, parti çıkarları, özel sektör ve medya da dahil olmak üzere tüm siyasi etmenler Finlandiya’nın AB üyeliğinden yana gelişmiştir. Ekim 1994’te AB üyeliği için yapılan referandumda üyelik, Finlandiya halkının %57’si tarafından desteklenmiştir.
Finlandiya Bir Schengen Ülkesi Midir?
Finlandiya bir Schengen ülkesidir. Finlandiya, 19 Aralık 1996’da Schengen’e katılım için imza verdikten sonra 25 Mart 2001’de resmen Schengen ülkesi olmuştur.
Finlandiya NATO Üyesi Midir?
Finlandiya NATO üyesi değildir. Finlandiya NATO ülkesi olma gerekliliklerini karşılamasına rağmen politik olarak Atlantik İttifakı’na katılma yanlısı değildir. Finlandiya nüfusunun yalnızca beşte biri Finlandiya’nın NATO’ya katılması gerektiğini düşünmektedir. Geri kalan nüfus Finlandiya’nın NATO’ya üye olmamasından memnundur.
Finlandiya İskandinav Ülkesi Midir?
Finlandiya bir İskandinav ülkesidir.
Finlandiya’nın Sembolleri Nelerdir?
Finlandiya’nın sembolleri aşağıda listelenmiştir.
- Finlandiya ulusal bayrağı
- Finlandiya arması
- Kalevala (ulusal destan)
- Maamme (ulusal marş)
- Finlandiya Bağımsızlık Günü
- Kantele
- Turku Katedrali
Finlandiya Bayrağı Nasıldır?
Finlandiya bayrağı beyaz zemin üzerinde mavi bir haçtan oluşmaktadır. Haç, Hristiyanlığı temsil etmektedir. Finlandiya ulusal bayrağının Finlandiya devlet bayrağından ayrılmasının sebebi devlet bayrağı haçının ortasında Finlandiya armasının bulunmasıdır.
Finlandiya bayrağı üzerindeki mavi rengin ülkenin binlerce gölünü, beyaz rengin ise kışın toprağı kaplayan karı temsil ettiği söylenmektedir.
Finlandiya’da Ulaşım Koşulları Nasıldır?
Finlandiya’da trafik akışı sağ taraftandır. Finlandiya’da mesafelerin yüksek olmasına rağmen toplu taşıma araçlarının hizmetleri iyidir, yolları bakımlı ve rahattır. Finlandiya’da ulaşım diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında çok daha rahattır. Bunun sebebi Finlandiya’nın yüzölçümü diğer Avrupa ülkelerinin çoğunluğundan daha büyük olması ve nüfus yoğunluğu daha düşük olmasıdır. Ayrıca Finlandiya’da dağlık alan yoktur. Dolayısıyla dağ yolu da yoktur. Karayolu köprülerinin sayıları fazladır ve 40’tan fazla feribot bağlantısı vardır.
Finlandiya’da ulaşım konusunda zorlayıcı olan taraf Finlandiya’nın kış koşullarından kaynaklanmaktadır. Bu, alt sınıf yol ağının büyük bir bölümünün asfaltsız çakıl yollardan oluşmasının bir nedenidir. Finlandiya altyapısı ülke genelinde iyi olsa da, trafik her yerde aynı değildir. Helsinki göz önüne alındığında güncel trafik raporlarına göre trafik sıkışıklığı en yoğun hafta içi saat sabah 8 ve hafta içi öğleden sonra 4’te yaşanmaktadır. Finlandiya’da trafik yoğunluğunun en çok yaşandığı gün ise Çarşamba günüdür.
Avrupa Birliği ya da İsveç ehliyeti olan herkes Finlandiya’da araba kullanabilmektedir. Finlandiya’da genel hız limiti saatte 50 km, şehir dışında ise saatte 80 km’dir. Bu hız sınırları başka bir hız sınırı tabelası olmadığı sürece geçerlidir. Yaz aylarında, ana karayollarında saatte 100 km, otoyollarda saatte 120 km ile araba kullanılabilmektedir. Finlandiya’nın zorlu kış şartları sebebiyle kış aylarında tercihen çivili olmak üzere tüm araçlarda kış lastikleri bulundurmak zorunludur. Finlandiya’da kış aylarında genel hız sınırı her yerde saatte 80 km’ye düşürülmektedir. Ayrıca Finlandiya’da yaz, kış, gece, gündüz fark etmeksizin arabanın farlarının açık olması yasal bir zorunluluktur.
Finlandiya’da kaza oranlarına bakıldığında Finlandiya İstatistikleri (stat.fi) verilerine göre 2019 yılında 4.002 trafik kazası yaşanmıştır.
Finlandiya Eğitim Sistemi Nasıldır?
Finlandiya eğitim sistemi, bebekler ve küçük çocuklar için günlük bakım programları, 6 yaş için bir yıllık okul öncesi eğitimi, 7-16 yaş arası dokuz yıllık zorunlu temel kapsamlı okul eğitimi, zorunlu ortaöğretim sonrası eğitim programlarından oluşmaktadır.
Finlandiya’nın en iyi üniversitesi olan Helsinki Üniversitesi, “Times Higher Education” 2020 sıralamasına göre dünyada 98. sırada yer almıştır. Birleşmiş Milletler Eğitim Endeksi’nde Finlandiya 2019 yılı itibariyle dünyada dördüncü sıradadır. Ayrıca Finlandiya eğitim sistemi, ulusal eğitim sistemlerini uluslararası olarak karşılaştıran PISA çalışmasında sürekli olarak üst sıralarda yer almıştır. Finlandiya okumada 6., matematikte 12. ve fen bilimlerinde 5. sırada yer almıştır.
Finlandiya Sosyal Yapısı Nasıldır?
Finlandiya toplumsal yapısı için eşitlik ve adalet çok önemlidir. Finlandiya toplumsal yapısına ve yasalarına göre kadın-erkek dahil herkes eşittir. Finlandiya’da çocuk sahibi olmuş kadınların çalışması normal karşılanmaktadır. Finlandiya değerlerine göre kadın da erkek de çocuk ve ev bakımından eşit derecede sorumludur.
Finlandiya toplumu demokrasiye ve ifade özgürlüğüne oldukça önem vermektedir. Ayrıca bireysel özgürlük diğer birçok kültürle karşılaştırıldığında çok daha önemlidir. İnsanların; özellikle gençlerin özgürlük alanına önem verilmekte, gençlerin bağımsızlığını kazanıp bireysel bir hayat yaşaması teşvik edilmektedir.
Finlandiya toplumsal yapısı ayrıca dürüstlüğü, alçak gönüllülüğü ve dakikliği önemsemektedir. Finlandiya toplumu randevularına zamanında; hatta zamanından önce gitmekte, kendini övmemeye dikkat etmekte, yüksek sesle konuşmamaktadırlar. Bir başka Finlandiya toplumsal yapısı özelliği ise doğanın çok önemli olmasıdır. Finler doğada olmayı sever ve Finlandiya’da ‘herkesin hakkı’ anlamına gelen ‘jokamiehenoikeus’ kavramı, insanların toprak sahibinden izin almadan doğada dolaşabilmesi özgürlüğünü ifade etmektedir. Finlandiya toplumunun şaka ve mizah anlayışı genellikle kelime oyununa dayanmaktadır. Fince konuşmayan biri için bu şakaları anlamamak olasıdır. Finlandiya’nın İsveç ile olan geçmişi nedeniyle, İsveçlilerle ilgili şakalar özellikle popülerdir.
Finlandiya Kültürel Yapısı Hakkında Ne Bilinmelidir?
Finlandiya’nın çeşitli bölgeleri arasında, özellikle lehçede küçük farklılıklar olmak üzere kültürel farklılıklar vardır.
Finlerin (%93.4) yanı sıra; Samiler (%0.1), Romanlar (%0.1), Ruslar (%0.5) ve Estonyalılar (%0.3) gibi bazıları devlet tarafından tanınan bir statüye sahip olan azınlıklar, kültürel kimliklerini Finlandiya kültürü içerisinde sürdürmektedir.
Finlandiya Mimari Yapısı Nasıldır?
Finlandiya mimarisinin 800 yılı aşkın bir geçmişi vardır. Modern çağa kadar Finlandiya mimarisi; Finlandiya’nın iki komşu ve egemen ülkesi olan İsveç ve Rusya’dan gelen akımlardan, 19. yüzyılın başlarından itibaren Mısır’dan etkilenmiştir. Finlandiya mimarisi, art nouveau, İskandinav klasisizmi ve işlevselcilik gibi uluslararası akımlara önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Özellikle Finlandiya’nın en tanınmış modernist mimarı Eliel Saarinen’in eserleri dünya çapında önemli bir etkiye sahip olmuştur.
Saarinen’in art nouveau binalarından biri Finlandiya’nın Kirkkonummi bölgesindeki Hvitträsk kompleksidir. Saarinen’den bile daha büyük üne sahip olan, dünya modern mimari tarihinin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen modernist mimar Alvar Aalto’nun ise en önemli eserlerinden biri Helsinki’deki Finlandiya Kültür Evi’dir.
Finlandiya’nın en önemli mimari başarıları modern mimariyle ilgilidir. Finlandiya Mimarisi modernist mimaride görülmeye değer üç eser Helsinki’deki ‘Finlandia-Talo’ salonu, Helsinki’deki ‘Kamppi Sessizlik Şapeli’, ve Espoo’daki ‘Haltia Fin Doğa Merkezi’ olarak sıralanabilir.
Finlandiya Mutfağı Nasıldır?
Finler, çoğunlukla et, balık, patates, pirinç veya makarnadan oluşan oldukça yaygın Avrupa yemeklerini tüketmektedirler. Bunun yanı sıra vejetaryen yiyecekler de giderek daha popüler hale gelmektedir. Günde iki sıcak öğün olarak öğle ve akşam yemeği yemek yaygındır. Finlandiya’da öğle yemeği diğer ülkelere nazaran daha erken yenmektedir. İş yerlerinde ve okullarda öğle yemeği genellikle saat 11 ile 12 arasında servis edilmektedir.
Finlandiya’da akşam yemeği zamanı ise genellikle saat 17.00 civarındadır. Finlandiya’da gıdaların sağlıklı olması sıklıkla vurgulanmaktadır. Finlandiya yemekleri içeriğinde genellikle kepekli ürünler; çavdar, arpa, yulaf ve kabuksuz meyveler kullanılmaktadır. Süt, ayran ve türevleri yaygın olarak yiyecek, içecek olarak veya çeşitli tariflerde kullanılmaktadır. Fast-food tüketimi dünyanın geri kalanında olduğu gibi popülerdir.
Finlandiya’nın Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?
Finlandiya’nın ünlü sanatçıları aşağıda listelenmiştir.
- Jean Sibelius: 1865-1957 yıllarında yaşamış ünlü bir bestecidir. Tüm zamanların en büyük zihinleri listesinde 1.355 isim arasında 231. sırada yer almıştır.
- Irina Björklund: 1973 doğumlu Finlandiyalı aktris ve şarkıcıdır.
- Akseli Gallen-Kallela: 1865-1931 yılları arasında yaşamış ünlü bir ressamdır. Finlandiya ulusal kimliği için önem arz etmektedir.
Finlandiyalı Önemli Üç Yazar
Finlandiya için önemli yazarlar aşağıda listelenmiştir.
- Mika Waltari: 1908-1979 yılları arasında yaşamış, tarihi romanlarıyla ünlü bir yazardır. ‘Bizanslı Aşklar’ adıyla Türkçe’ye çevrilen bir romanı bulunmaktadır.
- Leena Krohn: 1974 doğumlu Finlandiyalı ünlü bir yazardır. Çalışmaları arasında roman, kısa öykü, deneme ve çocuk kitapları bulunmaktadır.
- Eino Leino: 1878-1926 yılları arasında yaşamış ünlü bir şair ve yazardır. Fin şiirinin öncülerinden olması dolayısıyla Finlandiya edebiyatı için önem arz etmektedir. Eserleri Finlandiya’da çok sevilip okunmaktadır. Doğum günü ‘Eino Leino Günü’ olarak adlandırılmıştır.
Finlandiyalı Önemli Üç Şarkıcı
Finlandiya için önemli şarkıcılar aşağıda listelenmiştir.
- Katri Helena: 1945 doğumlu, 1960’lardan beri etkin olan Fin şarkıcıdır.
- Jari Sillanpää: 1965 doğumlu, Emma-gaala ödüllü Fin şarkıcıdır. İki kez Eurovision şarkı yarışmasında Finlandiya’yı temsil etmiş, 2004 yılında 14. olmuştur.
- Juice Leskinen: 1950-2006 yılları arasında yaşamış, 20. yüzyılın en önemli Fin şarkıcılarındandır. En İyi 100 Fin listesinde 38. sırada yer alan Leskinen, Finlandiya şarkıları için klasik haline gelen düzinelerce şarkı yazmıştır.
Finlandiya’da Suç Oranları Nasıldır?
Finlandiya güvenli bir ülke olarak bilinmektedir. Mülkiyet ve trafik suçları, tüm cezai suçların ve ihlallerin çoğunluğunu oluşturan en yaygın suç türleridir. 2020 yılı verilerine göre Fin makamlarına bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla, 543 binin üzerinde suç vakası bildirilmiştir.
Genel suç oranı, bir önceki yıl 1.000 kişi başına yaklaşık 82 iken, Finlandiya suç oranları 2020 yılında 1.000 kişi başına 98,2’ye ulaşmıştır. Özellikle hırsızlık, dolandırıcılık, uyuşturucu suçları ve belirli şiddet suçları 2020’de artış göstermiştir. Buna rağmen Finlandiya, 2020 yılı verilerine göre tüm ülkeler ile karşılaştırıldığında 12., Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında 4. en güvenli ülkedir.
Finlandiya’da Yaşam Koşulları Nasıldır?
Finlandiya’da yaşamanın maliyeti, yemek ve diğer hizmetler kapsamında Avrupa ortalaması ile karşılaştırıldığında yüksektir. Konut maliyeti ise değişkendir. Büyük şehirlerde konut, kasabalardan çok daha pahalıdır. Finlandiya’da çalışmak için Fince ya da İsveççe bilmek önemli bir artıdır.
Uyruk ne olursa olsun Finlandiya’da oturma hakkına sahip olan, gerekli mesleki becerilere ve yeterli Fince dil becerilerine sahip olan bir kişi Finlandiya’da şirket kurabilmektedir. 2019 yılında Finlandiya’da istihdam oranı yavaş ama istikrarlı bir şekilde %72,6’ya ulaşmıştır. İşsizlik oranı ise son on yılda kaydedilen en düşük seviye olan %6,7’ye düşmüştür. 2021 yılı başında Finlandiya, Dünya Sağlık Örgütü ABD Hava Kalitesi Endeksi’ne göre iyi hava kalitesi sınıflandırmasında yer almıştır.
Genel olarak Finlandiya yaşam koşulları; soğuk iklimi, ekonomisi, insanları, diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında vatandaşlarına mutlu bir yaşam sunması ile bilinmektedir.
Finlandiya’da Hangi Dinlere İnanılır?
Finlandiya’da 1923’ten beri tam din özgürlüğü vardır. Okullarda din eğitimi dersi vardır ve her öğrenci dinine göre din eğitimi alabilmektedir. Finlandiya nüfusunun %70.9’u Finlandiya Lutheran Protestan Kilisesi’ne bağlıdır. Finlandiya halkının %22’si ateist ve agnostik inançlara sahiptir. Nüfusun %1.1’i Ortodoks kilisesine bağlı Hristiyan, %1’i İslam dinine mensuptur. Geri kalan azınlık Finlandiya dini ise Roma Katolik Hristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm, Budizm ve Bahailiktir.
Finlandiya Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?
Finlandiya tarihinin en önemli olaylarından biri 16. yüzyılın başlarında Luther tarafından başlatılan Reform hareketinin İsveç ve Finlandiya’ya ulaşması, bu sayede Katolik kilisesinin Lutheran inancına yenilmesidir. Reform, Fin dili kültüründe büyük bir yükselişi harekete geçirmiştir. Yeni Ahit, 1548’de Reform’u Finlandiya’ya getiren ve yazılı Fince’yi yaratan Turku Piskoposu Mikael Agricola tarafından Fince’ye çevrilmiştir. Finlandiya’nın bir başka önemli tarihi olayı ise Rus İmparatoru I. Alexander’ın Finlandiya’ya geniş bir özerklik vererek Finlandiya devletini kurmasıdır. 1812’de Helsinki Finlandiya’nın başkenti yapılmıştır.
Bir diğer Finlandiya tarihi önemli olayı ise Finlandiya Cumhuriyeti’nin ilanıdır. 1917’de bağımsızlığın ilanından sonra; 1918’de sol partiler bir darbe düzenleyip, hükümeti Helsinki’den kaçmak zorunda bırakmışlardır. Bunun sonucunda gelişen iç savaşta General Gustaf Mannerheim liderliğindeki hükümet birliklerinin zaferiyle Finlandiya 1919 yazında cumhuriyet olmuştur ve K.J. Ståhlberg ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir.
Finlandiya Yer Şekilleri Nasıldır?
Finlandiya çoğunlukla düzlükten oluşmaktadır ancak İskandinav Dağları Finlandiya’nın kuzeybatı kısmına uzanmaktadır. Finlandiya’nın %70’inden fazlası yoğun ormanlık alanlarla kaplı2dır. En bilinen doğal milli parklardan biri Kekkonen Milli Parkı’dır.
Suomujoki nehrinin de bulunduğu bu park vahşi doğayı deneyimlemek isteyen ziyaretçiler için yürüyüş yolları da içermektedir. Ayrıca “Bin gölün ülkesi” olarak bilinen Finlandiya’da 187.888 adet göl bulunmaktadır. Finlandiya coğrafyası içerisinde en bilinen göl Saimaa Gölü’dür. Yaklaşık 4.400 kilometrekare ile Finlandiya’nın en büyük gölü ve Avrupa’nın dördüncü en büyük doğal tatlı su gölüdür. Başkent Helsinki’den birkaç saat uzaklıkta olan göl, Finlandiya’nın Saimaa bölgesinde yer almaktadır. Finlandiya dağlarının en bilineni ve Finlandiya’nın en yüksek noktası Halti Dağı’dır. Yaklaşık 1.365 metre yüksekliğinde olan Halti Dağı, İskandinavya Alpleri’nin sayılı zirvelerinden biridir.
Finlandiya İklimi Nasıldır?
Finlandiya iklimi uzun, soğuk kışlar ve kısa, ılıman ve orta derece yağışlı yazlarla karakterize edilmektedir. En çok yağış alan mevsimler yaz ve sonbahardır. Güney ve Orta Finlandiya’da yıllık yağış, yağışın biraz daha az olduğu kıyı bölgesi dışında 600 ila 700 mm arasındadır. Kuzey Finlandiya’da yağışların yaklaşık yarısı kar yağışıdır. İskandinav ülkeleri arasında Rusya’ya yakınlığı nedeniyle en soğuk iklime sahip ülke Finlandiya’dır.
Finlandiya iklimi Köppen iklim sınıflandırmasında kıtasal yarı arktik ve boreal iklimler grubuna aittir. Finlandiya’nın çoğunluğuna çam ve ladin gibi kozalaklı ağaçlar hakimdir ancak güney kısmında huş, ela, kavak, akçaağaç, karaağaç, ıhlamur ve kızılağaçtan oluşan bir yaprak döken ağaç bölgesi bulunmaktadır. Finlandiya iklimi dolayısıyla sonbaharda ormanlar yenilebilir mantarlar açısından zengindir. Ayrıca Finlandiya’da 1000’den fazla çiçekli bitki türü bulunmaktadır. Vadi zambağı Finlandiya’nın ulusal çiçeğidir. Meryem Ana’nın gözyaşları olarak da adlandırılan bu çiçek oldukça zehirlidir. Finlandiya, böğürtlen türevi meyveler bakımından zengindir. Kuzey tundra ve bataklık bölgesinde, turuncu böğürtlen hasadı yapılmaktadır.
Finlandiya’ya Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?
Finlandiya’ya benzer ülkeler mimari yapısı, yaşam koşulları, gelir düzeyi, ekonomi, sosyal yapı gibi kriterlerde benzer olan ülkeler aşağıda listelenmiştir.
- İsveç: Finlandiya, tarihinde yaklaşık 700 yıl İsveç’in bir parçası olmuştur. Bu sebeple İsveç ile benzerlikleri çok fazladır. Tek büyük fark İsveç’in Euro kullanmamasıdır.
- Estonya: Rus etkisi nedeniyle birbiri ile benzer olan bu iki ülke, ayrıca benzer bir spor kültürüne sahiptir.
- Norveç: Finlandiya ve İsveç’e benzer bir başka İskandinav ülkesidir. Benzer bir yaşam ve iklim standartlarına sahiptir.
- Letonya: Sovyetler Birliği’nin bir parçası olması sebebiyle Rus etkisi altında kalmış ülkelerden biri olması yönüyle Finlandiya ile benzerlik göstermektedir. Finlandiya ile Letonya arasındaki fark Letonya halkının, Finlandiya halkına nazaran daha muhafazakâr olmasıdır.
- Danimarka: Finlandiya ile benzer yaşam standartlarına sahip olması yönünden benzerlik göstermektedir.
Finlandiya’ya Nasıl Gidilir?
Finlandiya’ya uçakla, İstanbul Havalimanı’ndan direkt uçuş haftanın 7 günü mümkündür. İstanbul, Kiev ve Moskova’dan başkent Helsinki’ye yaklaşık 6-8 saat süren aktarmalı uçuşlar da bulunmaktadır.
Ayrıca Estonya’nın Tallinn şehrinden feribot ile Helsinki’ye geçilebilmektedir.
Finlandiya Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?
Türkiye ve Finlandiya arasındaki kuş uçuşu mesafe yaklaşık 2.150 kilometredir. İstanbul ve Antalya üzerinden Finlandiya’ya direk uçuş bulunmaktadır.
Finlandiya Türkiye arası seyahat bilgileri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
NEREDEN | NEREYE | MESAFE | SÜRE |
---|---|---|---|
İstanbul | Helsinki | 2.153 km | 3 Saat 20 Dakika |
Antalya | Helsinki | 2.621 km | 3 Saat 44 Dakika |
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.