Finlandiya'da İş Kurmak

Finlandiya'da İş Kurmak: Şartlar ve Girişimci Vize Prosedürü

Finlandiya; sahip olduğu yetenekli ve eğitimli iş gücü, istikrarlı ekonomisi, güçlü altyapısı ve erişilebilir yatırımcıları ile Finlandiya’da iş kurmak için seçilebilecek ideal ülkeler arasında yer almaktadır.

Finlandiya, 2018 yılı Küresel İnovasyon Endeksi’ne göre dünyanın en iyi iş ortamına sahiptir. Finlandiya 5.5 milyonun biraz üzerinde küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen Nokia, Rovio ve Kone gibi büyük uluslararası şirketlere ev sahipliği yapmaktadır.

Kişisel gelir vergisinin %56.9 ve satış vergisinin %24 olduğu Finlandiya, birçok ülkeye kıyasla yüksek vergiler öngörmüş olmasına rağmen sağladığı güvenli ve istikrarlı iş ortamı ile dünyanın her noktasından girişimcileri çekmeye devam etmektedir.

Finlandiya, yeni ve gelişime açık fikri olan girişimcilere her zaman destekleyici bir politika izlemektedir. Finlandiya, inovasyonun önünü tıkayan engeller yerine insanları yeni işler kurmaya teşvik etmeyi amaçlayan destektekler sağlamaktadır. Arkadaş canlısı kültürün etkisi ile Finlandiya hükümeti mevcut bir fikri olmayan kişilere bile ücretsiz iş tavsiyesi sunmayı amaçlayan kuruluşları ile girişimcilere destek vermektedir. Nihai amacı karlı ticari eylemlerde bulunmak olan Finlandiya, iyi bir iş fikrine sahip olan kişilere pazar araştırması, kâr hesaplama ve finansman araştırması gibi araçlar ile destek alma fırsatı sunmaktadır.

Vizem.net Finlandiya’da şirket kurulumu konusunda 2016 yılından beri danışmanlık hizmeti vermektedir.

Finlandiya’daki Şirket Türleri Nelerdir?

Finlandiya’daki şirket türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Mülkiyet Şirketi (Toiminimi): Finlandiya’da girişimci olarak faaliyet gösterebilmenin en kolay, basit ve hızlı yolu mülkiyet şirketi kurmaktır. Finlandiya hukukuna göre mülkiyet şirketlerde karar verme yetkisi ve sorumluluk kurucuya aittir.
  • Limited Şirket (Osakeyhtiö): Finlandiya’daki en yaygın şirket şekli, limited şirkettir. Finlandiya hukukuna göre bir veya birden fazla hissedar ile kurulan limited şirketler her türlü ticari faaliyet için uygundur. Limited şirketlerde; yükümlülük, oy hakkı ve kar payı ortakların sahip oldukları hisse sayısı ile doğru orantılıdır.
  • Adi Ortaklık Şirketi (Avoin Yhtiö): Finlandiya kanunlarına göre adi ortaklık, iki veya daha fazla kişinin bir ortaklık sözleşmesi imzalaması suretiyle kurulmaktadır. Ortaklar, şirketin tüm faaliyetlerinde eşit statüye sahip olup şirket kararları, yükümlülükleri ve borçlarından şahsen sorumludurlar.
  • Sınırlı Ortaklık Şirketi (Kommandiittiyhtiö): Sınırlı ortaklık, adi ortaklık gibi iki veya daha fazla kişinin bir ortaklık sözleşmesi imzalaması suretiyle kurulmaktadır. Sınırlı ortaklıkta da ortaklar; şirketin tüm faaliyetlerinde eşit statüye sahip olup şirket kararları, yükümlülükleri ve borçlarından şahsen sorumludurlar. Sınırlı ortaklıkta ortaklardan birinin sadece yatırımcı olarak ortaklığa katılması onu adi ortaklıktan farklılaştırmaktadır.
  • Kooperatif Şirketi (Osuuskunta): Finlandiya kanunlarına göre kooperatifler bir veya birkaç üyeden oluşan ve sadece üyelerine ait olan şirketlerdir. Kooperatiflerde kararlar oy çokluğu ile alınmaktadır ve her üyenin bir oy hakkı vardır. Kooperatifin yükümlülüklerinden üyelerin sorumluluğu sermaye yatırımları ile sınırlıdır.

Finlandiya’da Şirket Kurulumu için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Finlandiya’da şirket kurmak için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Finlandiya’da oturma iznine sahip olunmalıdır. İskandinav ülkelerinde ikamet edenler veya Avrupa Birliği vatandaşlarının Finlandiya’da şirket kurabilmeleri için oturma iznine ihtiyaçları yoktur.
  • Ticari faaliyetten elde edilecek kazanç ile kişi kar elde etmeli ve geçimini sağlayabilecek durumda olmalıdır.

Finlandiya’da Şirket Kurmak için Oturma İzni Gerekir Mi?

Evet, Finlandiya’da şirket kurmak için oturma izni gerekmektedir. Finlandiya’da şirket kurmak isteyen kişi; girişimci ya da startup oturma iznine sahip olmalıdır. Finlandiya’da şirket kurmak için oturma izni zorunlu olmakla birlikte İskandinav ülkelerinde ikamet edenler veya Avrupa Birliği vatandaşları için oturma izni şartı bulunmamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Finlandiya’da Şirket Kurabilir Mi?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli şartları sağlamaları durumunda Finlandiya’da şirket kurmaları mümkündür.

Finlandiya’daki En Büyük Şirketler Hangileridir?

Finlandiya’daki en büyük şirketler Forbes Global’in 2019 da hazırladığı listeye göre aşağıda sıralanmıştır.

  • Sampo Group
  • Nokia
  • UPM
  • Nestle
  • Fortum
  • Kone
  • Stora Enso
  • Wärtsilä
  • Kesko

Finlandiya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Finlandiya’da şirket kurmanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Nitelikli iş gücü: Nokia, Kone, Wartsila, Rovio ve Supercell gibi en iyi teknoloji ve mühendislik şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapan ve harika bir eğitim sistemine sahip olan Finlandiya’da yetenekli ve iyi eğitimli iş gücüne erişim çok kolaydır.
  • Güçlü internet altyapısı: Finlandiya ticari faaliyetlerin çevrimiçi olarak sorunsuz bir şekilde yürütülmesine olanak sağlayan çok iyi bir ağ altyapısına sahiptir.
  • Avrupa pazar erişimi: Finlandiya, 5 milyon nüfusu ile girişimciler için ürünlerine test edebilecekleri küçük ama Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere göre daha az rekabetin olduğu, verimli bir pazardır. Finlandiya; İsveç, Danimarka ve Norveç gibi gelişmiş ülkeler ile komşu olduğundan girişimcilerin uluslararası pazara açılması için ideal konumdadır.
  • Yatırım fırsatları: Finlandiya, Birleşik Krallık veya Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere kıyasla daha küçük bir yatırımcı topluluğuna sahip olsa da ülkenin kültürel yapısı bu yatırımcı topluluğunu daha erişilebilir kılmaktadır.

Finlandiya’da Şirket Kurarak Oturum İzni Alınabilir Mi?

Evet, Finlandiya’da şirket kurarak oturma izni alınabilmektedir. Finlandiya Patent ve Tescil Ofisi bünyesindeki Ticaret Sicili’nde şirket kaydı olan iş sahipleri girişimci ya da startup oturma iznine başvurma hakkına sahiptir.

Mülkiyet şirketi sahipleri, adi ya da sınırlı ortaklık hissedarları, limited şirket yöneticileri ve sınırsız finansal sorumluluğa sahip kooperatif üyelerine Finlandiya’da oturma iznine başvurma hakkı tanınmaktadır. Finlandiya’da şirket kurarak oturma izni alınabilmesi için şirketin ihracat yapması ve ticari faaliyetlerini Finlandiya’da yürütüyor olması gerekmektedir.

Finlandiya’da Şirket Kurarak Oturma İzni Nasıl Alınır?

Finlandiya’da şirket kurarak oturma izni almak için takip edilmesi gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  1. Geçerli bir pasaport, ticari faaliyete ilişkin hükümetin başvuruyu değerlendirmesinde aydınlatıcı olacak açıklayıcı belgeler ile gelir ve fonlar ile ilgili dokümanların hazır edilmesi gerekmektedir.
  2. Gerekli belgeler toplandıktan ve başvuru formu doldurulduktan sonra Finlandiya’da Migri hizmet noktasından, yurtdışında ise Finlandiya Büyükelçiliği veya konsolosluklarından başvuru tamamlanmalıdır.
  3. Başvuru ücreti ödenmelidir.
  4. Başvurucu kimliğini tanımlamak için başvurunun yapıldığı Finlandiya’da Migri hizmet noktasından, yurtdışında ise Finlandiya Büyükelçiliği veya konsolosluğu belirlenen gün ve saatte ziyaret etmelidir.

Finlandiya oturma izni başvurularının değerlendirilmesi ortalama 9 ay sürmektedir ancak girişimciler için bu süre yalnızca 1 aydır. Başvuru yapıldıktan sonra işlemler internet üzerinden takip edilmelidir.

Şirket kurarak Finlandiya oturma iznine başvuranların başvuruları iki aşamada incelenmektedir; Finlandiya Ekonomik Kalkınma, Ulaştırma ve Çevre Merkezi başvuru hakkında kısmi kararı verdikten sonra Finlandiya Göçmenlik Bürosu başvuruyu işleme alarak nihai kararı vermektedir. Finlandiya oturma izni için startup oturma izni başvurusu yapanların başvuruları doğrudan Finlandiya Göçmenlik Dairesi tarafından değerlendirilmektedir.

Finlandiye Girişimcilik için İyi Bir Ülke Midir?

Evet, Finlandiya girişimcilik için ideal bir ülkedir.

Finlandiya’nın girişimcilik için sağladığı avantajlar aşağıda listelenmiştir.

  • Finlandiya, Avrupa Komisyonu verilerine göre Avrupa Birliği’nde dijital rekabet gücünün en yüksek olduğu ülkedir.
  • Finlandiya, 2018 yılı Küresel İnovasyon Endeksi’ne göre dünyanın en iyi iş ortamına sahiptir.
  • Finlandiya, 2018 yılı Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu’na göre dünyanın en istikrarlı makro ekonomisine ve finansal sistemine sahiptir.
  • Finlandiya, 2016 yılında Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliğinde ticari işletmelerin uluslararası genişlemesi için en iyi ülke olarak seçilmiştir.
  • Finlandiya, 2018 yılı Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu’na göre işgücünün becerileri ve eğitim kalitesi bakımından dünyanın en iyisi seçilmiştir.

Finlandiya’nın En Başarılı Start-Upları Nelerdir?

Finlandiya’nın en başarılı start-up şirketleri aşağıda listelenmiştir.

  • Varjo (Bilişim)
  • Aiven (Bilişim)
  • Smarp (Kominikasyon)
  • Enfuce (Bilişim)
  • Flowhaven (Tasarım)
  • Leadoo (Pazarlama)
  • Zervant (Bilişim)
  • Enevo (Geridönüşüm)
  • Whim (Ulaşım)
  • Iceye (Lojistik)

Finlandiya Start-Up (Girişimci) Vizesi Nedir?

Finlandiya girişimci vizesi, Finlandiya’da girişimci olarak faaliyet göstermek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Finlandiya’da iş kurmak veya yaşamak isteyen girişimcilerin Finlandiya start-up vizesine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Finlandiya start-up vizesinin başvuru ve değerlendirme sürecinde bireyler değil iş fikirleri değerlendirildiği için start-up vizesine başvuru yapacak kişilerin kendilerine ait iş fikirlerinin olması gerekmektedir. İş fikirleri onay kuruluşları tarafından uygun görülen girişimcilerin Finlandiya start-up vizesine başvurmalarına izin verilmektedir.

Finlandiya start-up vizesi sahipleri doğrudan Finlandiya çalışma izni sahibi de olmaktadırlar. Start-up vizesi için başvuru yapacak kişilerin kendilerine ait, ticari olarak kar sağlayabilecekleri iş fikirlerinin ve yeterli finansal kaynaklarının olması ve söz konusu iş fikirlerinin yetkili onay kuruluşları tarafından değerlendirilerek uygun bulunması gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: