Finlandiya İş İlanları ve İş İmkanları
Finlandiya iş ve iş güvenliği kanunu, milliyetlerine bakılmaksızın tüm çalışanlar için geçerlidir. Finlandiya’daki çalışma kültürü dakiklik, eşitlik ve rahatlık üzerinedir. İşverenler genellikle çalışma saatleri ve tatiller konusunda oldukça esnektir ve işçiler arasında nispeten düşük bir hiyerarşi seviyesi vardır.
Finlandiya’da normal çalışma saatleri genellikle günde 8 ve haftada 40 saattir.
Finlandiya’da belirli bir asgari ücret bulunmamaktadır. Çoğu istihdam alanındaki toplu sözleşmeler, asgari ücret ve diğer istihdam koşullarını belirlemektedir. Bazı toplu sözleşmeler ise yemek ve kalacak yer gibi faydaları içermektedir. Sektör için genel olarak bağlayıcı bir toplu sözleşme olmasa bile, işverenin normal ve makul kabul edilen ücretleri ödemesi gerekmektedir. Toplu sözleşmelerde ücretler genellikle çalışanların mesleki becerilerine, deneyimlerine ve iş yerinin coğrafi durumuna göre belirlenmektedir.
Çalışmak için Finlandiya Nasıl Bir Ülkedir?
Finlandiya çalışma hayatı, çalışan ve işverenin uyması gereken birçok kurala sahiptir. Kanunlar ve toplu sözleşmeler; asgari ücret, çalışma saatleri, tatiller, hastalık maaşı ve işten çıkarılma şartlarını belirlemektedir.
Finlandiya’da bir çalışan, toplu sözleşme ve diğer asgari hükümler uyarınca ücret eylemi yapma ve sözleşmeler tarafından sağlanan koruma bir sendikaya katılmak, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında çalışmak gibi haklara sahiptir.
Aynı zamanda Finlandiya’da bir çalışanın; işlerini dikkatli bir şekilde yapmak, üzerinde anlaşılan çalışma saatlerine uymak, işverenin çıkarlarını dikkate almak gibi yükümlülükleri bulunmaktadır.
Finlandiya’da yaşam koşulları ve refah seviyesi diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yüksektir. Finlandiya refah seviyesi sıralamasında dünyada 194.01’lık değer ile 3. sırada yer almaktadır.
Finlandiya’da İş İmkanları En Çok Hangi Sektörlerde Bulunmaktadır?
Finlandiya’da iş imkanları en çok ticaret, ulaşım, otel ve yemek hizmetleri, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler gibi sektörlerde bulunmaktadır. Hizmet sektöründe istihdam seviyesinin gelecekte artacağı öngörülmektedir.
Finlandiya İş Başvurusu Nereden Yapılır?
Finlandiya’daki ilgili şirketin web sayfası ve Finlandiya iş ilanları yayınlanan web siteleri üzerinden Finlandiya iş başvurusu yapılabilmektedir
Finlandiya İş Bulma Web Siteleri Hangileridir?
Finlandiya iş bulma siteleri aşağıda listelenmiştir.
- TE-palvelut
- Monster.fi
- Oikotie.fi
- Duunitori.fi
- Jobs in Helsinki
- Careerjet
- Indeed
- Jobsportal.fi
- Suorahakuyritykset.fi
- Kuntarekry.fi
İş bulma siteleri aracılığıyla, Finlandiya’daki birçok sektörde iş imkanları takip edilebilmektedir. TE-palvelut isimli web sitesi, Finlandiya’nın ulusal iş arama servisidir.
Finlandiya’da Kişi Başı Milli Gelir Nedir?
Finlandiya’daki kişi başına düşen milli gelir, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 2021 yılında 54.330 dolardır.
Finlandiya, dünyadaki en yüksek kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 19. sırada yer almaktadır. Kişi başına düşen milli gelirin yüksek olması ve Finlandiya’nın dünyadaki en yüksek kişi başına düşen milli gelir sıralamasındaki yeri Finlandiya Ekonomisi hakkında fikir vermektedir.
Finlandiya Asgari Ücret Nedir?
Finlandiya’da asgari ücret kanunlar tarafından belirlenmemiştir. Asgari ücret oranlar, işverenler ve sendikalar arasındaki toplu sözleşmelerde her sektör için ayrı ayrı belirlenmektedir. Finlandiya’da 2021 yılında ulusal asgari ücret genellikle ayda 2000 € civarındadır.
Finlandiya’da maaşlar becerilere, deneyime ve işin coğrafi konumuna bağlı olarak değişmektedir. Maaşlar makul ve ülkedeki ekonomik duruma uygun olarak belirlenmektedir. Bu yasal hükümler, Finlandiyalı ve yabancı işçiler için eşit olarak uygulanmaktadır.
Finlandiya’da İşsizlik Oranları Nedir?
Finlandiya’da işsizlik oranı, Finlandiya İş Gücü Anketi’ne göre 2021 yılının haziran ayında %7.7’dir.
Finlandiya’daki işsizlik oranı, 2018 yılında %7.5 ve 2019 yılında %6.8 iken 2020 yılında %7.9’a kadar çıkmıştır.
Finlandiya’da İşçi Hakları Nasıldır?
Finlandiya’da işçi hakları, iş kanunu ile korunmaktadır. Her çalışanın iş başvurusunda ve iş yerinde eşitlik hakkı vardır. Finlandiya’da günlük çalışma süresi 8 saattir. Finlandiya’daki Yıllık Tatiller Yasası’na göre, bir çalışanın Finlandiya’da yıllık tatillerde izin veya tatil tazminatı alma hakkı vardır. Çalışanların güvenliğini sağlamak işverenin görevidir. İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi tarafından iş yerlerinde endüstriyel güvenlik talimatlarına uyulup uyulmadığı, yasalara uygun olarak takip edilmektedir. Bir ailede bir çocuk doğduğunda, anne veya baba kanunen çocuğa bakmak için evde kalabilmektedir.
Türk Vatandaşlarının Finlandiya’da Çalışma Hakları Nasıldır?
Türk vatandaşlarının Finlandiya’da çalışma hakları, Finlandiya vatandaşlarının çalışma hakları ile aynıdır. Finlandiya’da iş kanunu, milliyetlere bakılmaksızın herkes için geçerlidir.
Finlandiya çalışma izni, Finlandiya çalışma vizesine başvurarak alınabilmektedir. Çalışma izni alabilmek için öncelikle Finlandiya’da geçerli bir iş bulunmalı ve davet mektubu alınmalıdır.
Finlandiya’da Çalışanlar için Eş Oturma İzni Alınabilir Mi?
Evet, Finlandiya’da çalışanlar için eş oturma izni alınabilmektedir. Finlandiya’da çalışan kişinin eşinin oturma iznini alabilmesi için, Finlandiya’da çalışan kişinin Finlandiya Oturma İzni olması gerekmektedir
Finlandiya’da Çalışanlar için Eş Oturma İzni Alma Şartları Nelerdir?
Finlandiya’da çalışanlar için eş oturma izni alma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Geçerli bir pasaporta sahip olmak
- Ülkeye giriş yasağına sahip olmamak
- Ülkedeki halk düzenine ya da ülkenin güvenliğine bir tehdit oluşturmamak
- Finlandiya halk sağlığına bir tehdit oluşturmamak
- Finlandiya’nın uluslararası ilişkilerine bir tehdit oluşturmamak
- Finlandiya’da çalışan kişi ile evli olmak
- Finlandiya’da çalışan kişinin oturma izninin bulunması
Finlandiya’da Çalışanlar için Eş Oturma İzni Nasıl Alınır?
Finlandiya’da çalışanlar için eş oturma izni almak için yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.
- Başvurulan oturma izninin gerekliliklerinin karşılandığından emin olunmalıdır.
- Gerekli tüm evraklar eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmalıdır.
- Başvuru formu doldurulmalıdır.
- Başvuru ücreti için Enter Finland isimli online hizmet üzerinden, dış temsilcilik üzerinden veya Finlandiya Göçmenlik Bürosunun bir hizmet noktasında ödeme yapılmalıdır.
- Başvuru sonucu beklenmelidir.
Finlandiya’da Dil Okullarında Eğitim Alırken Çalışılabilir Mi?
Evet, Finlandiya’da dil okullarında eğitim alırken çalışılabilmektedir.
Finlandiya’da 90 günden uzun süren eğitim vizesi ile gelmiş kişilerin oturma iznine başvurması gerekmektedir. Oturma iznini almış kişilerin eğitim alırken çalışma hakkı bulunmaktadır. Finlandiya’ya 90 günden kısa süreli dil okullarında eğitim almak için gelen kişilerin oturma izni bulunmayacağı için dil okullarında eğitim alırken çalışmaları mümkün değildir. Finlandiya dil okulu kayıt sürecinde dil okulu masrafları ve yaşam masrafları için finansal yeterliliğin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Finlandiya’daki En Yaygın İş İlanları Nelerdir?
Finlandiya’da en çok sosyal hizmet uzmanlığı, yazılım mühendisliği, uygulama programcılığı, odyolog ve konuşma terapisi uzmanlığı, diş hekimliği, erken çocukluk dönemi eğitimciliği, özel eğitim öğretmenliği, tıp ve patoloji laboratuvarı teknisyenliği, sağlık asistanlığı ve hemşirelik gibi pozisyonlarda iş ilanı bulunmaktadır.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.