Finlandiya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Süreci 2024
Finlandiya aile birleşimi vizesi uzun süreli (D tipi) bir vize türüdür. Finlandiya aile birleşimi vizesinin 12 ay ile 4 yıl kadar geçerliliği bulunmaktadır. Finlandiya’da yasal olarak ikamet eden bir kişinin aile üyeleri, aile bağları temelinde Finlandiya’da oturma izni başvurusunda bulunabilmektedirler. Finlandiya’da yaşayan aile birleşimi yapılacak kişi (sponsor) iş veya eğitim için Finlandiya’ya taşınmış veya Finlandiya’da sığınma hakkı almış olabilmektedir.
Finlandiya aile birleşimi vizesi almak için öncelikle pasaport, sivil belgeler, finansal yeterlilik belgeleri, ikamet belgelerini topladıktan sonra başvuru yapmak isteyen kişi online olarak e-hizmet üzerinden veya yerel bir Finlandiya misyonuna gidip şahsen başvurabilmektedir. Finlandiya aile birleşimi vizesi için işlem süresi genellikle 2 ile 9 ay sürmektedir.
Başvuru sahibi reşit değilse, yasal vasi veya yasal vasi tarafından yetkilendirilen başka bir kişi çocuk için başvuruda bulunabilmektedir.
Finlandiya Aile Birleşimi Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?
Finlandiya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?
Finlandiya aile birleşimi vizesi başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.
- Finlandiya vatandaşı biri ile evli olmak gerekmektedir.
- Finlandiya vatandaşının en az 2 yıl birlikte yaşadığı partneri olmak gerekmektedir.
- Başvuran kişinin 18 yaşından küçük olduğu durumlarda, kişinin yasal vasisi olmak gerekmektedir.
- Finlandiya vatandaşının çocuğu olmak gerekmektedir.
Finlandiya Aile Birleşimi Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Finlandiya aile birleşimi vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Başvuru sırasında ve Finlandiya’da kalınan süre boyunca geçerli ve güncel olmalıdır.
- PK1 plus formu: PK1 plus formunun Finlandiya’daki sponsor tarafından doldurulup imzalanması ve ardından başvurunun geri kalanına eklenebilmesi için başvuru sahibine gönderilmesi gerekmektedir.
- Kimlik fotoğrafı: Başvuruya 35 mm genişlik, 45 mm yükseklikte, kişinin yüz özellikleri net şekilde görülen Schengen fotoğraf özelliklerine uygun güncel bir kimlik fotoğrafı eklenmesi gerekmektedir.
- Pasaport: Başvuru yapan kişinin, eşinin ve sponsorun pasaportunun ve biyografi sayfasının fotokopisinin sunulması gerekmektedir.
- Sivil belgeler: Doğum sertifikaları, evlilik cüzdanı, boşanma ruhsatı (eğer başvuru yapan kişi ve eşi bir kez boşanmış ve şimdi tekrar evli ise), kayıtlı partnerlik sertifikası, fesih partner belgesi (eğer başvuru yapan kişi ve partneri partnerliği feshedip yeniden birleştiyse), ölüm belgesi (başvuru yapan kişi veya eşi/ partneri dul ise), evlat edinme kağıtlarının (başvuru, evlat edinilmiş bir çocukla ilgiliyse) ilgili başvuru türüne göre sunulması gerekmektedir.
- Finansal yeterliliğin kanıtı: Finlandiya’ya taşınılırsa, kişinin kendini maddi olarak destekleyebileceğini kanıtlaması gerekmektedir. Kişinin eşi ya da partneri konaklamasını finanse ediyorsa, gelir tablosunun sunulması gerekmektedir. Başvuru yapan kişinin eşin/ partnerin son altı aya ait banka hesap özetleri, son vergi kartının, vergi kararının ve vergi beyannamesinin kopyaları, işletme ruhsatı, gelir tablosu, banka hesap özetleri, çalışan sayısı vb. gibi eşin/ partnerin işiyle ilgili belgeler, eşin/ partnerin emekli maaşına ilişkin belgeler, diğer gelir varlıklarına ilişkin belgelerin sunulması gerekmektedir.
- İkamet yerini kanıtlayan belge: Bulunulan ülkede yasal olarak ikamet edildiğini kanıtlayan bir sertifika sunulması gerekmektedir. Türkiye için e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
- İyi itibar sertifikası: Hukuk mahkemeleri tarafından verilen ve soruşturma altında olunmadığını ve başvuru yapan kişinin aleyhinde herhangi bir suçlama bulunmadığını kanıtlayan iyi itibar sertifikasının sunulması gerekmektedir.
- İş sözleşmesi: Finlandiya’da herhangi bir şekilde çalışılıyorsa, iş sözleşmesini bir kopyasının sunulması gerekmektedir.
- Babalık belgesi: Başvuru yapan kişi Finlandiya’da çocuğu ile yeniden bir araya gelmek için başvuruyorsa veya çocuğu ile aynı anda başvuruyorsa, çocuğun evlilik dışı doğduğu durumlarda babalık belgesi ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Muvafakatname: Bir reşit olmayan kişi, bir ebeveyn başka bir ülkedeyken diğer ebeveyn ile yeniden bir araya gelmek için başvuruyorsa, bir muvafakatname sunulması gerekmektedir.
Finlandiya Aile Birleşimi Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Finlandiya aile birleşimi vize randevusu, VFS Global Vize başvuru merkezleri üzerinden online ya da Finlandiya Ankara Konsolosluğundan telefon veya mail yoluyla alınabilmektedir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Finlandiya Aile Birleşimi Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
İkamet izni başvurusu yapılan ülkenin vatandaşı olunmadığında, o ülkenin mevzuatında tanımlanan şekilde o ülkede yasal olarak kalındığı kanıtlanması gerekmektedir. Yasal kalınma kanıtı, bir oturma izni veya vize gösterilerek kanıtlanabilmektedir. Kabul edilen diğer bir belge ise Finlandiya’da oturma izni için başvurulan ülkede mülteci veya mülteci statüsü başvurusunda bulunulduğuna dair bir belgedir. Bu sertifika, BMMYK veya ikamet edilen ülkenin yetkilileri tarafından verilmektedir.
Finlandiya Göçmenlik Bürosu, hangi Finlandiya misyonunda (büyükelçilik veya konsolosluk) ele alınması gerektiğini etkilememektedir. Karar Finlandiya Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Görüşme yapılan Finlandiya misyonu, oturma izni başvurusunu yapmak için ziyaret edilen misyondan başka bir ülkede bulunuyorsa, görüşmeye gelirken, görüşmenin yapıldığı ülkede yasal olarak kalındığını gösteren bir sertifika getirilmesi gerekmektedir. Bu sertifika olmadan mülakat yapılmayacaktır.
Finlandiya Aile Birleşimi Vize Ücreti Ne Kadardır?
Finlandiya aile birleşimi vizesi ücreti aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Hizmetler | Ücretler |
---|---|
Finlandiya aile birleşimi vize harcı | 100 Euro |
Başvuru formu & dilekçe doldurma | 35 Euro |
Randevu | Ücretsiz |
Biyometri işlemleri | 36 Euro |
Danışmanlık hizmeti | 55 Euro |
Toplam | 226 Euro |
Finlandiya Aile Birleşim Vize Başvurusu Kaç Günde Çıkar?
Finlandiya aile birleşimi vizesi için işlem süresi ortalama 2 ile 9 ay sürmektedir. Başvuruda eksik belge var ise işlem süresi uzayacaktır. Online hizmetin işlenmesi kağıt başvurusundan daha kısa sürmektedir.
Finlandiya Aile Birleşimi Vize Reddi Sebepleri Nelerdir?
Finlandiya aile birleşimi vize reddi sebepleri aşağıda listelenmiştir.
- Finlandiya aile birleşimi vize başvurusu yapılırken, başvuranın daha önce farklı bir kimlik kullandığının tespit edilmesi durumunda aile birleşimi vizesi reddedilmektedir.
- Finlandiya aile birleşimi vize başvurusu yapılırken, başvuru sahibi ve sponsorun, aile yaşamları hakkında çelişkili ifadeler vermesi durumunda aile birleşimi vizesi reddedilmektedir.
- Finlandiya aile birleşimi vize başvurusu yapılırken, başvuru sahibi ve sponsorun gerçek bir aile hayatı sürmüş olmaması durumunda aile birleşimi vizesi reddedilmektedir.
- Finlandiya aile birleşimi vize başvurusu yapılırken, başvuran kişinin çocuk olduğu durumlarda, çocuğun başka birisinin aile birleşimi yapması amacıyla kullanıldığının tespit edilmesi durumunda aile birleşimi vizesi reddedilmektedir.
Finlandiya Evlilik Vizesi ile Sahip Olunabilecek Haklar Nelerdir?
Finlandiya evlilik vizesi ile sahip olunabilecek haklar aşağıda listelenmiştir.
- Finlandiya oturma izni almadan çalışmaya başlanamamaktadır.
- Finlandiya’da oturma izniniz bitene kadar yaşanabilmektedir.
- Finlandiya evlilik vizesi ile oy verilememektedir.
- Finlandiya evlilik vizesi ile başkanlık adaylığında bulunulamamaktadır.
- Finlandiya’da 5 yıl geçirdikten sonra daimi oturma izni ve Finlandiya vatandaşlığına başvuru yapılabilmektedir.
Finlandiya Aile Birleşimi Vizesi ile Aile Ziyaret Vizesi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Finlandiya aile ziyaret vizesi Aile üyelerini, akrabaları ve arkadaşları ziyaret etmek için Schengen bölgesine seyahat etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşları için gerekli iken Finlandiya aile birleşimi vizesi, Finlandiya’da ikamet eden kişinin Finlandiya’yı ziyaret etmek isteyen aile üyeleri tarafından alınabilecek vize türüdür.
Finlandiya aile birleşimi vizesinin 12 ay geçerliliği bulunmaktadır ancak vizeye başvurulduğu zaman ki özel duruma bağlı olarak izin 4 yıla kadar uzatılabilmektedir. Kısa süreli vizelerden biri olan Finlandiya aile ziyareti vizesi , 90 gün ile 6 ay arasında geçerliliği bulunan bir Schengen vizesi türüdür.
Finlandiya Aile Birleşim Vizesine Benzer Diğer Finlandiya Vize Türleri Nelerdir?
Finlandiya aile birleşim vizesine benzer diğer Finlandiya vize türleri aşağıda listelenmiştir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.