Sri Lanka Kültürü

Sri Lanka Kültürü İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sri Lanka, oldukça kültürel çeşitliliğe sahip bir ülkedir. Din, Sri Lanka’da hayatın birçok yönüne nüfuz eder ve bu da çeşitliliğin temel unsurunu oluşturur. Budist ve Hindu tapınaklarının yanı sıra kendi renkli ritüellerine sahip camiler ve kiliseler, Sri Lanka kültürel peyzajının en kolay görülebilen özellikleridir.

Sri Lanka kültürünü daha yakından görmek ve deneyimlemek için Sri Lanka'ya seyahat etmeyi planlıyorsanız turistik Sri Lanka vizesi almanız gerekmektedir.

Turistik Sri Lanka vize danışmanlık hizmetleri için: 0850 241 1868

Sri Lanka’da Yemek Kültürü Nasıldır?

Sri Lanka mutfağı, öncelikle Güney Hindistan, Endonezya ve Hollanda mutfağından etkilenmiştir. Sri Lanka’da pirinç temel bir besin olup genellikle günlük olarak tüketilir, baharatlı yemekler ise öğle ve akşam yemeklerinde favori yemeklerdir. Sri Lanka’da her ikisi de palmiye ağacı öz suyundan yapılan toddy ve arrack oldukça popüler alkollü içeceklerdir.

Sri Lanka mutfağının çoğu, baharatlı köri ile servis edilen haşlanmış veya buharda pişirilmiş pirinçten oluşur ve bir başka iyi bilinen pirinç yemeği ise sütlü pirinç anlamına gelen kiribathtır.

Sri Lanka'da köriler sadece et veya balık bazlı yemeklerle sınırlı değildir, sebze ve hatta meyve körileri de vardır. Tipik bir Sri Lanka yemeği, bir “ana köri” (balık, tavuk veya koyun eti) ile sebze ve mercimekle yapılan diğer birkaç köri yemeğinden oluşur.

Sri Lanka mutfağında garnitürler arasında turşu, Hint turşusu ve bazen çok sıcak olabilen “sambol” yer alır. Bunların en ünlüsü pul biber, kurutulmuş Maldiv balığı ve limon suyuyla karıştırılmış kazınmış hindistan cevizinden yapılan hindistan cevizi samboludur.

Sri Lanka'nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Sri Lanka'nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?
Sri Lanka'nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Sri Lanka’nın geleneksel yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Appam
  • Kukul Mas Curry
  • Lamprais
  • ​Parippu
  • Fish Ambul Thiyal
  • Polos
  • Gotu Kola Sambol

Sri Lanka'nın Geleneksel İçecekleri

Sri Lanka'nın Geleneksel İçecekleri
Sri Lanka'nın Geleneksel İçecekleri

Sri Lanka’nın geleneksel içecekleri aşağıda verilmiştir.

  • Çay
  • Toddy
  • Arrack
  • Hindistan cevizi suyu
  • Lion

Sri Lanka’da Kıyafet Kültürü Nasıldır?

Sri Lanka’da Kıyafet Kültürü Nasıldır?
Sri Lanka’da Kıyafet Kültürü Nasıldır?

Sri Lanka'da giyim kültürü kapsamında resmi bir ulusal kostüm bulunmasa da kadınlar için sari ve erkekler için sarong yaygın olarak bilinmektedir. Sri Lanka’da erkek giyimindeki gelenekler sarong ve pantolon ile daha basit ve nettir. Sri Lanka’da kadınların ulusal kıyafetleri yaşa, medeni duruma ve olaylara bağlı olup çoğunlukla sari veya yarım sari kullanılır.

Sri Lanka’da Dans Kültürü Nasıldır?

Sri Lanka’da Dans Kültürü Nasıldır?
Sri Lanka’da Dans Kültürü Nasıldır?

Sri Lanka, Kandyan dansı gibi klasik, halk ve dans draması dahil olmak üzere çeşitli dans stillerine ev sahipliği yapmaktadır. Sri Lanka'nın 3 ana bölgesel dans stili bulunmakta olup bunlar Udarata (Kandy), Pahatharata (Güney Bölgeler) ve Sabaragamu (Sabaragamuwa eyaletinde bulunan Kegalle ve Rathnapura bölgeleri) olarak adlandırılır.

Sri Lanka’da Müzik Kültürü Nasıldır?

Sri Lanka’da Müzik Kültürü Nasıldır?
Sri Lanka’da Müzik Kültürü Nasıldır?

Sri Lanka müziği üzerindeki en büyük iki etki, Budizm ve Portekiz sömürgesinden gelmektedir. Portekizliler 15. yüzyılda yanlarında cantiga baladları, ukulele ve gitarların yanı sıra Sri Lanka’nın müzikal köklerini daha da çeşitlendiren Afrikalı köleleri getirerek gelmiştir. Sri Lanka’da bu kölelere kaffrinha, dans müziklerine baila adı verilmiştir.

Geleneksel Sri Lanka müziği, hipnotik Kandyan davullarını içerir; davul çalma, Sri Lanka'daki hem Budist hem de Hindu tapınaklarında müziğin bir parçasıdır. Sri Lanka'nın çoğu batı bölgesi, batı dansı ve müziğini takip eder.

Sri Lanka Spor Kültürü ve En Popüler Spor Dalları

Sri Lanka Spor Kültürü ve En Popüler Spor Dalları
Sri Lanka Spor Kültürü ve En Popüler Spor Dalları

Spor, Sri Lanka kültüründe çok önemli bir rol oynar. Sri Lanka'daki en popüler spor krikettir ve bu nedenle ada geneline dağılmış birçok kriket sahası vardır. Sri Lanka, uluslararası krikette bir güç haline gelmiş, 1996 Kriket Dünya Kupası'nın şampiyonu olmuş; ardından 2014'te ICC World Twenty20'yi kazanmıştır. Sri Lanka, ayrıca Asya Kupası'nın beş kez şampiyonu olmuştur. Sri Lankalılar, en yüksek Test wicket alıcısı, ODI wicket alıcısı, T20I wicket alıcısı, en yüksek Test toplamı dahil olmak üzere birçok dünya rekoruna sahiptir.

Voleybol ise Sri Lanka'nın ulusal sporudur.

Sri Lanka'nın Özel Günleri ve Kutlama Gelenekleri

Sri Lanka'nın Özel Günleri ve Kutlama Gelenekleri
Sri Lanka'nın Özel Günleri ve Kutlama Gelenekleri

Sri Lanka’da Sinhala ve Tamil Yeni Yılı, çok büyük bir kültürel etkinliktir. Sinhala ve Tamil Yeni Yıl Festivali, güneşin Meena Rashiya'dan (Balık Evi) Mesha Rashiya'ya (Koç Evi) hareket ettiği nisan ayına (Bak ayı olarak da bilinir) denk gelir. Alışılmadık bir şekilde, Sri Lanka’da hem bir yılın sonu hem de bir sonraki yılın başlangıcı gece yarısı değil, astrologlar tarafından belirlenen ve aralarında birkaç saatlik bir süre olan ayrı zamanlarda (nona gath) gerçekleşir. Sri Lanka’da Yeni Yıl boyunca, hem çocuklar hem de yetişkinler şenliklerde genellikle geleneksel kıyafetler giyer, fakat elbiselerin yıkanmış ve çok temiz olması gerekir.

Sri Lanka'da Dikkat Etmeniz Gereken Davranış Kuralları ve Kültürel Değerler

Sri Lanka’da saygısızlık olarak kabul edildiği için bir keşişe fiziksel olarak temas etmeniz, bir Buda heykeliyle selfie çekmeniz ve Buda'nın heykeline sırtınızı dönmeniz hoş karşılanmaz.

Sri Lanka’da dini yerlere veya tapınaklara giderken uygun şekilde giyinmeniz gerekir. Dolunay Poya Günlerinde alkol servisi veya satışı olmaması ve pazarlarda et satılmaması da Sri Lanka'ya gitmeden önce bilinmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Ayrıca vücudunuzda Buda'nın dövmeleri varsa, bunları gizlemeye özen göstermelisiniz çünkü vücudunuzda Buda'nın bir görüntüsünün olması Sri Lanka’da saygısızlık olarak kabul edilir.

Tuğçe Çaldıran Yazan: Tuğçe Çaldıran

Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.

Paylaş: