Estonya Çalışma İzni

Estonya Çalışma İzni Hakkında

Estonya’da çalışmak için kişinin geçerli bir oturum izni ile Estonya’da yasal bir şekilde kalması ve işveren tarafından kısa süreli işçi olarak kaydının yapılması yeterlidir. Estonya’da çalışma izni olarak özel bir izin türü bulunmamaktadır.

AB üyesi olmayan yabancı ülkedeki vatandaşların Estonya’da yasal bir şekilde çalışabilmesi için ilk olarak Estonyalı bir işveren tarafından işe alınmak üzere kısa süreli iş kaydının yapılması gerekmektedir. Kısa süreli istihdam kaydı olan kişilerin dış temsilcilikler üzerinden Estonya vizesi ya da çalışma amaçlı oturum izni başvurusunu yapmaları gerekmektedir.

Vizem.net Türkiye’den yapılan Estonya vizesi ve çalışma amaçlı oturum izni başvurularında son 4 yılda en yüksek onay oranına sahip akredite kuruluştur.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Estonya’da Çalışmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Estonya’da çalışmak için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı Estonya’da 1 yıldan kısa süreli çalışmak istiyorsa, işverenin Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kuruluna kısa süreli iş kaydını yaptırması gerekmektedir; daha sonra D tipi vizeye başvurulabilmektedir.
  • Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı Estonya’da 1 yıldan daha uzun süreli çalışmak istiyorsa, oturum iznine başvurmak zorundadır. Estonya’da geçici oturum izni ile birlikte 5 yıl yaşadıktan sonra, uzun süreli oturum iznine başvurulabilir.
  • Estonya’ya kalıcı olarak yerleşmek isteyen kişilerin, yerleşmeyi ve uzun dönem ikamet izni için gerekli kriterleri yerine getirmeyi kolaylaştırmak üzere kalıcı oturum için geçici oturma iznine de başvuru yapmaları mümkündür.

Estonya’da uzun süreli çalışmak için en iyi yol oturum izni almaktır. Estonya çalışma vizesi olmaksızın oturum izni ile Estonya’da yasal bir şekilde çalışmak mümkündür.

Estonya’da Çalışmak için Kısa Süreli İstihdam Kaydı Nedir?

Estonya’da çalışmak için kısa süreli istihdam kaydı, işveren tarafından yabancı işçi için Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kuruluna yapılan, geçici olarak Estonya’da yasal bir şekilde çalışılacağını gösteren kayıttır. Kısa süreli istihdam kaydı 455 gün içerisinde 365 güne kadar çalışmayı mümkün kılmaktadır. Sezonluk işler için kısa süreli istihdam kaydı bir yıl içerisinde 270 güne kadar yapılabilmektedir.

Estonya Kısa Süreli İstihdam Şartları Nelerdir?

Estonya kısa süreli istihdam şartlarının genel gereklilikleri aşağıda listelenmiştir.

  • Bir yabancının iş pozisyonuna uygun gerekli niteliklere, eğitime, sağlık durumuna, iş deneyimine ve gerekli mesleki beceri ve bilgiye sahip olması gerekir.
  • İşveren, Estonya’da kayıtlı olmalıdır.
  • İşveren, işçiye başvuru sırasında en son yayınlanan Estonya’daki yıllık ortalama brüt aylık maaş tutarında, maaş ödemesi yapmak zorundadır.

Estonya Kısa Süreli İstihdam Kaydından Kimler Muaftır?

Estonya kısa süreli istihdam kaydından muaf tutulan kişiler bulunmaktadır. Estonya’da geçici olarak kalan bir yabancının çalışma hakkı doğrudan Yabancılar Yasasından kaynaklanmaktadır ve kısa süreli istihdamın bazı kişiler için Polis ve Sınır Muhafız Kuruluna kaydedilmesine gerek yoktur.

Geçici oturma hakkı süresince bir tüzel kişinin ya da Estonya’da kayıtlı bir yabancı şirketin şubesinin yönetme ya da denetleme işlevlerini yerine getiren yabancılar, Estonya’da kalmak için yasal gerekliliklere sahip ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilen gazeteciler, Estonya’da kalması için yasal dayanağı olan, istihdamı geçici nitelikte olan ve çalışma süresi 30 günlük süre içinde 5 günü aşmayan yabancılar, geçici oturum izni geçerlilik süresini uzatarak Estonya’da kalma hakkı bulunan yabancılar ve evden çalışmak üzere Estonya’da kalma vizesi almış yabancılar, kısa süreli istihdam kaydından muaf tutulmaktadır.

Estonya Geçici İstihdam İzni Ne Kadar Süre ile Verilir?

Estonya geçici istihdam izni 455 gün içerisinde 365 güne kadar verilebilir. Kısa süreli iş öğretmenlik, araştırma çalışması, üst düzey uzmanlık veya yeni kurulan bir şirkette çalışmak ise geçici istihdam izni daha uzun bir süre için kaydedilebilir. Sezonluk işlere katılmak için kısa süreli istihdam izni 1 yıl içerisinde 270 güne kadar kaydedilebilmektedir.

Estonya Oturma ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Estonya’da oturma ve çalışma izni için Estonya Ankara Büyükelçiliğine başvuru yapmak gerekmektedir. Estonya Ankara Büyükelçiliğine oturma ve çalışma izni için başvuru yapmadan önce Büyükelçiliğin internet sitesinde yer alan elektronik takvimden randevu alınmalıdır.

Verilen randevu gününe kadar vize için gerekli evrakların hazırlanması gerekmektedir. Randevu gününde hazırlanan evraklar ile birlikte görüşme için Estonya Ankara Büyükelçiliğine gidilmektedir. Görüşme sonrasında başvuru sahibinin vize başvurusu değerlendirmeye alınmaktadır. Vize sonucu başvuru sahibine bildirilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Estonya’da çalışmak ile ilgili vizem.net danışmanlarına sıklıkla sorulan sorular ve cevapları aşağıda sıralanmıştır.

Estonya’da Öğrenci Olarak Çalışılabilir Mi?

Estonya’da öğrenci olarak çalışılabilmektedir. Uluslararası öğrencilerin tam zamanlı eğitimleri süresince çalışmak için ayrı bir çalışma izni almalarına gerek yoktur. Çalışma, öğrencilerin okuluna etki etmediği sürece, öğrenciler yasal bir şekilde çalışabilmektedir.

Estonya’da Mezuniyet Sonrası Çalışılabilir Mi?

Estonya’da mezuniyet sonrası çalışmak, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşları için sınırlı süre ile mümkündür. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan ve Estonya’da eğitimlerini tamamlayan kişiler, eğitim için geçici oturma izninin sona erme tarihinden sonra fazladan 270 gün daha yasal olarak Estonya’da kalabilmektedir. Ek süre mezunlara, Estonya’da iş aramak ve bulmak için verilmektedir. Kişinin bir iş bulması veya iş daveti alması halinde, iş için geçici oturum iznine başvuru yapılması gerekmektedir.

Estonya’da Dijital Göçmenlerin Çalışma İzni Alması Gerekir Mi?

Hayır, Estonya’da dijital göçebe vizesi sahiplerinin çalışma izni almasına gerek yoktur. Dijital göçebe vizesi sahipleri kısa süreli istihdam kaydından muaf tutulmaktadır.

Dijital göçebe vizesini Estonya 2020 yılında Yabancılar Yasasında değişiklikler yaparak hayata geçirmiştir. Estonya dijital göçebe vizesi sahipleri 1 yıla kadar geçici olarak Estonya’da kalabilir ve çalışabilirler, kişilerin herhangi bir kalıcı oturum veya vatandaşlık hakları bulunmaz.

Estonya’da Nasıl İş Bulunur?

Estonya’da iş bulmak için iş ilanlarının yayınlandığı sayfalar kullanılabilir.

Estonya’daki başlıca iş arama siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • Linkedin
  • Jobradar
  • CVKESKUS.ee
  • CV.ee
  • Eesti Töötukassa
  • Kandıdeerı.ee
  • Aquaculture.jobs
  • MyExpatjob
  • EuroPharma Jobs
  • Guru
  • Let’s Work

Estonya’da özellikle yeni mezun olan kişiler iş aramak için iş arama sayfalarını kullanmaktadır. Estonya iş ilanları daha çok online olarak yayınlanmaktadır.

Estonya’da Çalışma Koşulları Nasıldır?

Estonya’da çalışma koşulları rahat olsa da kazanç çok yüksek değildir. Estonya’da asgari ücret 1 Ocak 2022 yılı itibari ile 654 eurodur. Estonya’da günlük 8 ve haftalık 40 saat çalışılmaktadır. 40 saatin üzerinde çalışanlara ücretin 1,5 katı ödenmektedir. Estonya’da öğretmenler aylık ortalama 1.500 Euro kazanmaktadır. Uluslararası Özel Hukuk Yasası ve Estonya İş Kanunu Yasasına göre işçilerin hakları hükümet tarafından güvence altına alınmaktadır.

Estonya’da bir çalışan ilk işe girdiğinde 3 - 4 ay deneme süresine tabi tutulmaktadır ve kural olarak ilk başta iş sözleşmesi belirsiz bir süre için yapılmaktadır. Estonya’da çalışanların 1 yılda yaklaşık olarak en az 28 gün tatil günü bulunmaktadır. Estonya asgari ücret saatlik 3,86 eurodur. Estonya yaşam koşulları göz önüne alındığında asgari ücret kişiler için yeterli olmaktadır. Estonya’da çalışmak için yabancıların bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Estonya’da işsizlik oranı %8,6’dır ve işsizlik seviyesi yüksek olmadığı için iş bulmanın kolay olduğu bir ülkedir.

Estonya’da Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?

Estonya’da kaçak çalışmanın yabancı çalışan için 600 ile 1700 Euro arasında bir cezası bulunmaktadır. Ayrıca Estonya devleti, kaçak çalışan kişinin ülkeyi terk etmesini isteyebilmekte veya 10 yıl süre ile tekrar ülkeye girmesini engelleyebilmektedir. Estonya’da kaçak işçi çalıştıran veya iş hukuku düzenlemelerini ihlal eden işveren ise 1.500 ile 3.200 Euro arasında ceza ödemekle yükümlüdür.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: