Estonya'da Çalışmak için Şartlar

2023'te Estonya'da Çalışmak için Şartlar ve Çalışma Koşulları

Estonya, farklı çalışma sektörlerinin yaygın olduğu bir Avrupa ülkesidir. Teknolojinin gelişimine ayak uyduran bir ülke olması sebebiyle özellikle yazılım, programcılık, bilgi teknolojisi gibi sektörlerde iş imkanları yaygındır. Estonya’da teknoloji sektörünün yanı sıra sağlık, inşaat ve eğitim başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş bulabilmek mümkündür.

Estonya yıllık yaklaşık 5 bin kişiye oturma izni verirken, bu sayının yaklaşık yarısını çalışmak için ülkede bulunan yabancı vatandaşlar oluşturmaktadır. Estonya’ya çalışmak için gidenlerin yanı sıra yüksek lisans için gitmiş olan kişilerin de mezun olduktan sonra ülkede iş bulmaları durumunda geçici oturma izni ve çalışma izni sahibi olmaları mümkündür.

Vizem.net, Estonya’da iş teklifi alan kişilerin vize başvurularında, aynı zamanda unvan ve diploma denklik işlemleri konularında danışmanlık hizmeti veren akredite kuruluştur.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Yabancı Ülke Vatandaşları Estonya’da Çalışabilir Mi?

Yabancı ülke vatandaşlarının kısa süreliğine Estonya’da çalışabilmesi için yasal koşullara uygun bir biçimde ülkede bulunması ve işveren tarafından Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kuruluna kısa süreli istihdam kaydının yapılmış olması gerekmektedir.

Estonya’da bir yıldan uzun çalışacak kişilerin geçici oturma iznine başvurabilmeleri mümkündür; oturma iznine başvurabilmek için, işverenin Estonya İşsizlik Sigorta Fonundan yabancı işçi çalıştırmak için izin almış olması gerekmektedir.

Estonya’ya Çalışmak için Nasıl Gidilir?

Estonya’ya çalışmak için gitmeden önce ilk olarak Türkiye’de alınan diplomaların ve uzmanlık sertifikalarının denklikleri alınmalıdır. Daha sonra Estonya’da faaliyet gösteren bir işveren ile görüşerek iş teklifi alınması gerekmektedir. İşveren ilgili makama kısa süreli istihdam kaydı başvurusunu tamamladıktan sonra Estonya çalışma vizesi için başvuru yapılabilmektedir.

Eğer Estonya iş başvurusu sonucunda istenilen bir iş bulunamazsa, Estonya’da bulunan yüksek lisans programlarına kayıt yaptırarak yüksek lisans eğitimi sırasında veya eğitim tamamlandıktan sonra iş aramak da mümkündür.

Estonya’da Çalışmak için Hangi Vize Alınmalıdır?

Estonya’da çalışmak için alınacak vize türü çalışma süresine göre değişiklik göstermektedir. Estonya’da 1 yıldan kısa süreli çalışmak için Estonya D tipi vize başvurusu yapmak, 1 yıldan uzun süre çalışmak için ise Estonya çalışma amaçlı oturma izni başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Çalışma amaçlı tüm Estonya vizeleri için başvurular önceden randevu alınarak, Estonya dış temsilciliklerine yapılmaktadır.

Estonya’da Çalışma İmkanı Bulunan Sektörler Nelerdir?

Estonya’da çalışma imkanı bulunan sektörler aşağıda listelenmiştir.

  • Yazılım sektörü
  • Sağlık sektörü
  • İnşaat sektörü
  • Eğitim sektörü
  • Teknoloji sektörü
  • Hizmet sektörü
  • Temizlik sektörü

Estonya’da Nasıl İş Bulunur?

Estonya’da iş bulmak için en yaygın yöntem iş bulma sitelerindeki ilanlara başvuru yapmaktır.

Estonya’daki en popüler iş bulma siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • Cv.ee
  • Tootukassa.ee
  • Cvkeskus.ee
  • Kandideeri.ee

Estonya’da iş bulmak için farklı yöntemler arasında ajanslar aracılığıyla iş aramak, uluslararası şirketlerin Estonya’daki şubeleri için iş başvurusu yapmak veya uzaktan çalışmak gibi yöntemler bulunmaktadır. Estonya iş bulma siteleri ise daha geniş bir iş ağı sunması sayesinde diğer iş bulma yöntemlerinden daha popüler durumdadır.

Sık Sorulan Sorular

Estonya’da çalışmak ile ilgili merkezimize sıklıkla sorulan soruların yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

Estonyalı İşveren Kısa Süreli İstihdam Kaydı Nedir?

Estonyalı işveren kısa süreli istihdam kaydı, Estonya’da iş sahibi olan birinin farklı bir ülke vatandaşını işe almak için Polis ve Sınır Muhafız Kuruluna yaptırması gereken kayıt işlemidir.

Estonyalı bir işverenin kısa süreli istihdam kaydı yaptırabilmesi için işe alacağı kişinin yeterli niteliklere, eğitim durumuna ve iş tecrübesine sahip olduğunu belirtmesi gerekmektedir. İşe alınacak kişi Estonya kısa süreli istihdam şartları gereğince uygun görülürse kayıt işlemi tamamlanmaktadır. Kaydın tamamlanmasının ardından işe alınacak kişi çalışma vizesi başvurusunu tamamlayabilmektedir.

İstihdam kaydı, kısa süreli çalışanlar için 455 gün içerisinde en fazla 365 günlük yapılabilmektedir. Mevsimsel işlerde çalışacaklar için bu süre 270 gün ile sınırlıyken akademisyen, araştırmacı ve uzmanlar için bir yıldan uzun süreli kayıtların yapılabilmesi mümkündür.

İşverenin kısa süreli istihdam kaydı yapabilmesi için Estonya İşsizlik Sigorta Fonu tarafından sağlanan yabancı işçi çalıştırma iznini almış olması gereklidir. Ayrıca kısa süreli istihdam kaydı ile işe alınan işçiye ödenecek aylık maaşın Estonya’daki resmi istatistik kurumu tarafından düzenli olarak yayınlanan ortalama aylık maaşlarla aynı seviyede olması gerekmektedir. İşe alınacak kişi alanında uzman ise aylık ortalama maaşın en az iki katı maaş teklifi yapılması istenmektedir.

Estonya’da Okurken Çalışmak Mümkün Müdür?

Evet, Estonya’da okurken çalışmak mümkündür. Estonya öğrenci vizesi, öğrencilere eğitim programları ile çakışmaması ve eğitimi engellememesi şartıyla çalışma hakkı tanımaktadır.

Yabancı Öğrenciler için Estonya’da İş İmkanları Nelerdir?

Yabancı öğrenciler için Estonya’daki iş imkanları aşağıda listelenmiştir.

  • Özel ders verme
  • Garsonluk
  • Çocuk bakıcılığı
  • Sekreterlik
  • Çevirmenlik
  • İngilizce öğretmenliği
  • Bilgisayar programcılığı
  • Satış danışmanlığı

Estonya’da Yüksek Lisans Mezunları Çalışabilir Mi?

Estonya’da yüksek lisans mezunlarının eğitimlerini tamamladıktan ve geçici oturma izinleri sona erdikten sonra, 270 gün boyunca Estonya’da kalma hakları bulunmaktadır. Ek süre boyunca yüksek lisans mezunlarının iş aramalarına izin verilmektedir.

Mezun olduktan sonra 270 gün içerisinde Estonya’da iş bulabilen yüksek lisans öğrencileri, işveren tarafından hazırlanan davet mektubuyla birlikte çalışmak için geçici oturma izni başvurusunda bulunabilmektedir. Estonya’da yüksek lisans tamamladıktan sonra verilen ek süre içerisinde iş bulamayan mezunların ise ülkeden ayrılmaları gerekmektedir.

Estonya Turist Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?

Hayır, Estonya turist vizesi ile Estonya’da çalışmak mümkün değildir. Turist vizesi sadece turistik amaçla yapılan kısa süreli Estonya seyahatleri için verilen bir vize türüdür.

Estonya’da Gönüllü Çalışmak Mümkün Müdür?

Evet, Estonya’da gönüllü çalışmak mümkündür. Estonya’da bulunan ve gönüllülük esasıyla çalışan kurum ve kuruluşlara kayıt yaptırarak çevre koruması, sürdürülebilir kalkınma, köy hayatını geliştirme, eğitim ve spor gibi çeşitli alanlarda gönüllü çalışmalara katılmak mümkündür.

Estonya’da Kaçak Çalışma Cezası Nedir?

Estonya’da kaçak çalışmanın hem işveren hem de çalışan açısından cezaları bulunmaktadır. Çalışma izni bulunmayan birini çalıştıran işverene 1.500 Euro ceza verilirken, kaçak olarak çalışan işçiye ise 600 Euro ile 1.700 Euro arasında ceza verilmektedir. Ayrıca kaçak olarak çalışan işçi sınır dışı edilerek 10 sene boyunca tekrar ülkeye girmesi yasaklanmaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: