Estonya Yatırımcı Vizesi

Estonya Yatırımcı Vizesi Başvuru Süreci 2023

Estonya yatırımcı vizesi, geçici oturum programı kapsamında, Estonya’da yatırım yapan kişilere verilen uzun süreli bir geçici oturum iznidir. Estonya yatırımcı vizesi şartları, başvuru sahibinin belli şartları sağlayan işletmelere belli miktarlarda yatırım yapmasını gerektirmektedir. Estonya yatırımcı vizesi hamiline uzatılması mümkün olan 5 yıllık bir oturum izni tanımaktadır ve Estonya yatırımcı vizesi hamili bu 5 yıl boyunca, diğer Schengen ülkelerine serbest bir şekilde seyahat edebilmektedir.

Estonya yatırımcı vizesi başvuruları Estonya Ankara Büyükelçiliği üzerinden yapılabilmektedir. Estonya yatırımcı vizesi başvuru evrakları, Estonya vize başvurusu evraklarına ek olarak yapılan yatırıma ve yatırım yapılan işletmeye ilişkin evrakları kapsamaktadır.

Vizem.net, Estonya yatırımcı vizesi ve oturum izni başvuruları için danışmanlık veren Türkiye’de hizmet veren akredite kuruluştur.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya’da Nasıl Yatırım Yapılabilir?

Genel yatırımcı ve büyük yatırımcı olarak adlandırılan iki yatırımcı kategorisinden birinin şartlarını sağlayarak Estonya’da yatırım yapılabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Estonya’da yatırım yapabilmektedirler. Estonya’da yatırım yapabilmek için Türk yatırımcı adayının, mevcut bir sağlık sigortası sözleşmesi olduğunu ve aylık en az 260 Euro tutarında yasal bir gelire sahip olduğunu ispatlaması gerekmektedir.

Estonya Genel Yatırımcı Vizesi Şartları Nelerdir?

Estonya genel yatırımcı vizesi şartları, başvuru sahibinin tek mal sahibi olduğu işletmeye 16.000 Euro tutarında veya çoklu hisseli bir işletmeye en az 65.000 Euro tutarında yatırım yapmasını ve işletmeye ilişkin detaylı bir iş planı ibraz etmesini gerektirmektedir.

Estonya genel yatırımcı vizesi, Estonya büyük yatırımcı vizesine kıyasla daha az sermaye gerektirmektedir ve başvuru sahibinin yerel bir şirkette (özel limited şirket vb) hissesi olması durumunda veya tek mal sahibi olarak bir şirket işletmesi durumunda oturum izni başvurusuna imkan tanımaktadır.

Estonya Büyük Yatırımcı Vizesi Şartları Nelerdir?

Estonya büyük yatırımcı vizesi şartları, başvuru sahibinin e- business kayıt sisteminde bulunan ve çoğunlukla Estonya ekonomisine katkıda bulunan Estonya menşeili bir işletmeye en az 1,000,000 Euro tutarında direkt yatırım yapmasını gerektirmektedir. Fonun ana araçlarının Estonya’da kayıtlı olan şirketlere yatırıldığı yatırım politikasına göre, bir yatırım fonuna yatırım yaparak da Estonya büyük yatırımcı vizesi almak mümkündür.

Estonya genel yatırımcı vizesi başvurusunda gereken iş planı ibrazı, Estonya büyük yatırımcı vizesi başvurusunda gerekmemektedir.

Estonya Yatırımcı Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Estonya yatırımcı vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Geçici oturum izni başvuru formu: Doğruluğundan emin olunan bilgilerle, eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olması ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.
  • Pasaport: En az 2 boş yaprağı olan pasaportun en fazla 10 yıl içerisinde alınmış olması ve vize tarihinden itibaren en az 90 gün daha geçerli olması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: 6 aydan eski olmayan renkli biyometrik fotoğrafın 35x45 mm ebatlarında ve beyaz fon ile çekilmiş olması gerekmektedir.
  • Aile üyelerine ilişkin evraklar: Başvuru sahibinin yakın akrabaları ve aile üyeleri ile ilgili bilgilerin istendiği aile üyesi bilgi formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Aile bağlarını kanıtlamak için evlilik cüzdanı, doğum belgesi gibi ek belgelerin sunulması gerekmektedir.
  • Yatırıma ilişkin evraklar: Tek hissedarlı şirketler için 16.000 Euro tutarında, çok hissedarlı şirketler için en az 65.000 Euro tutarında bir yatırım yapıldığını ispatlayan evrakların ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Yatırımcı iş planı: Yatırım yapılan işletmenin mevcut durumunu, geleceğe yönelik ilerleme planlarını ve başvuru sahibinin Estonya’da olmasının şirket için neden önemli olduğunu açıklayan bir iş planının hazırlanması gerekmektedir. Startup şirketler ve büyük yatırımcılar için iş planı gerekmemektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibi adına, vize süresinin tamamını kapsayan bir seyahat sağlık sigortasının yaptırılmış olması gerekmektedir.
  • Vize başvuru ücreti: Açıklama kısmında vize işlemleri yazan ve başvuru sahibinin isim soyisim bilgileri bulunan dekont ile vize başvuru ücretinin Konsolosluk tarafından belirtilen bankalardan birine yatırıldığının belgelenmesi gerekmektedir.

Estonya Vizesi İçin Yatırımcı İş Planı Nasıl Olmalıdır?

Estonya vizesi için yatırımcı iş planının Estonca veya İngilizce olarak hazırlanması gerekmektedir. Estonya vizesi için yatırımcı iş planında şirketin veya tek mal sahibinin adı ve kayıt kodu yer almalıdır. Estonya vizesi için yatırımcı iş planının planlanan şirket aktivitelerini, potansiyel müşterileri ve tedarikçileri, şirketin ilerleme planını, şirketin mevcut sabit varlıklarını, şirketin döner sermayesini ve kullanılan iş gücünü kapsaması gerekmektedir.

Estonya vizesi için yatırımcı iş planında; öngörülen gelir tablosuna, bilançoya, nakit akışı tahminine, şirketin gelecek iki mali yılı için tahmine, yönetim ve denetim işlerinden sorumlu kişilerin özgeçmişlerine ve başvuru sahibinin Estonya’ya yerleşmesinin işletme için neden önemli olduğunu açıklayan bir motivasyon yazısına yer verilmesi gerekmektedir.

Estonya Yatırımcı Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Estonya yatırımcı vizesi başvuru formu aşağıdaki görselde verilmiştir.

Estonya Yatırımcı Vizesi Başvuru Formu
Estonya Yatırımcı Vizesi Başvuru Formu

Estonya yatırımcı vizesi başvuru formu, standart Estonya geçici oturum izni başvuru formudur. Estonya yatırımcı vizesi başvuru formunda başvuru sahibinin isim soyisim ve cinsiyet gibi kişisel bilgileri, Estonya’daki ikamet adresi ve Estonya dışında bir ülkedeki adres bilgileri, oturum izni başvurusunun sebebi, medeni duruma ve eğitim seviyesine ilişkin bilgiler ve adli sicil kaydına ilişkin bilgiler talep edilmektedir. Estonya yatırımcı vizesi başvuru formunda istenen bilgilerin tamamı büyük harflerle yazılmalıdır ve formda yıldızlı verilen sorular, cevaplanması zorunlu olmayan sorulardır.

Estonya yatırımcı vizesi başvuru formu doldurulurken, yazılan bilgilerin doğruluğundan emin olunması gerekmektedir. Estonya yatırımcı vizesi başvuru sahibi 15 yaşını doldurmuş ise başvuru formunu bizzat imzalamak zorundadır, 7 ile 14 yaş arasında ise başvuru formunu imzalamak zorunda değildir ancak imzalayabilmektedir. Estonya yatırımcı vizesi başvuru formunun başvuru sahibi tarafından siyah mürekkepli bir kalemle ve belirtilen alanın dışına çıkmadan imzalanması gerekmektedir.

Estonya Yatırımcı Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya yatırımcı oturum izni başvurusunun Estonya Ankara Büyükelçiliğinden randevu alınarak şahsen yapılması gerekmektedir. Estonya yatırımcı oturum izni başvurusunda teslim edilecek belgelerin yeminli tercüman tarafından Estonca, İngilizce veya Rusça dillerinden birine çevrilmiş olması ve çevirinin noter tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.

Estonya yatırımcı oturum izni başvurusu Estonya Ankara Büyükelçiliğine şahsen gidilerek yapıldıktan sonra başvuru evrakları Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulu’na iletilmektedir. Estonya yatırımcı oturum izni başvurusu, başvuru evraklarının Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulu’na iletilmesinden itibaren yaklaşık 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Estonya Yatırımcı Vize Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Estonya yatırımcı vize başvurusu, başvurunun yetkili makam tarafından kabul edilmesinden itibaren yaklaşık 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Estonya yatırımcı vize başvurusu sonucunda oturum izni verilmesi durumunda, 30 gün içerisinde Estonya Konsolosluğu/ Büyükelçiliği tarafından vize hamiline verilmek üzere bir oturma kartı hazırlanmaktadır.

Estonya Yatırımcı Oturum İzni Vizesi Ne Kadar Süreyle Verilir?

Estonya yatırımcı vizesi oturum izni 5 yıla kadar verilmektedir.

Estonya Yatırımcı Oturum İzni Süresi Nasıl Uzatılır?

Estonya yatırımcı oturum izni 5 yıla kadar verilmektedir ve 5 yıllık süre bittiğinde oturum izninin uzatılması için başvuru yapılabilmektedir. Estonya yatırımcı oturum izninin uzatılması için oturum izni süresi bitmeden en az 2 ay önce oturum izni yenileme başvurusunun yapılması gerekmektedir.

Estonya yatırımcı oturum izni süresini uzatmak için Estonya Polisi ve Sınır Muhafız Kurulu hizmet ofisine giderek başvuru yapılabilmektedir. Yatırım ile estonya oturum izni alındıktan sonra 5 yıllık süre dolmadan oturum izninin uzatılması için e-mail üzerinden talepte bulunmak mümkündür. Estonya yatırımcı oturum izni süresi uzatma talebini 5 yıllık süre dolmadan e-mail üzerinden gerçekleştiren kişiler, geçerli oturum izni süresinin dolmasından en az 10 gün önce taleplerine ilişkin sonuç hakkında bilgilendirilmektedirler.

Sık Sorulan Sorular

Estonya’da yatırım yapmak konusunda merkezimize sıklıkla iletilen soruların cevapları aşağıda paylaşılmıştır.

Estonya’da Yatırım Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Estonya’da yatırım yapmanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Estonya’da yatırım yapanlar Schengen Bölgesi’ne ve Estonya’ya özgürce giriş yapabilmektedirler.
  • Estonya’da yatırım yapanlar, Schengen ülkeleri arasında herhangi bir ek izne tabi tutulmadan seyahat edebilmektedirler.
  • Estonya’da yatırım yapanlar, Estonya bankalarında kişisel banka hesabı açma hakkına sahip olmakta ve bu banka hesaplarını kullanarak Estonya’da kamuya açık şirketlerden hisse satın alabilmektedirler.
  • Estonya’da yatırım yapanlar, şirketlerini Estonya’dan yönetebilmekte ve şirketlerini Estonya’da yerleşik bir şirket haline getirebilmektedirler.
  • Estonya’da yatırım yapanlar, hamiline Estonya vergi ikametgahına sahip olma imkanı sunmaktadır.
  • Estonya’da yatırım yapanlar, hamiline 5 yıla kadar oturum izni tanımaktadır, 5 yılın sonunda oturum izninin yenilenmesi için başvuru yapılabilmektedir.

Estonya Yatırımcı Vize Sahibi Ailesini Yanında Götürebilir Mi?

Evet, Estonya yatırımcı vize sahibi ailesini yanında götürebilmektedir.

Estonya yatırımcı vizesi sahibinin yanında götürebileceği kişiler eşi ve 18 yaşından küçük çocuğudur. Estonya yatırımcı vizesi hamilinin eşi veya çocuğu, başvuru sahibiyle aynı anda vizeye başvurabilmektedir.

Estonya Yatırımcı Vizesi ile Kalıcı Oturum Alınabilir Mi?

Evet, Estonya yatırımcı vizesi ile 5 yıl Estonya’da yaşadıktan sonra kalıcı oturum alınabilmektedir.

Estonya’da Yatırım Yaparak Vatandaşlık Alınır Mı?

Hayır, Estonya’da yatırım yaparak vatandaşlık alınamamaktadır. Estonya’da yatırım yaparak direkt vatandaşlık alınmasını sağlayan bir program bulunmamaktadır, Estonya’da vatandaşlık alabilmek için yatırım yapmanın yanında vatandaşlık başvurusu şartlarının da karşılanıyor olması gerekmektedir.

Estonya’da yatırım yaparak 5 yıla kadar oturum izni almak ve süre sonunda bu oturum izninin süresini uzatmak mümkündür. Estonya vatandaşlığı alabilmek için en az 8 yıl boyunca devamlı bir şekilde Estonya’da oturum izni ile ikamet etmiş olunması gerekmektedir.

Estonya’da Yatırım Yapanlar E-vatandaşlık Alabilir Mi?

Evet, Estonya’da yatırım yapanlar e-vatandaşlık alabilmektedirler. E-vatandaşlık programı Estonya’da 1 Aralık 2014 tarihinde uygulamaya konulmuştur, e-vatandaşlık programının amacı dünya vatandaşlarından oluşan, sınırlardan bağımsız bir dijital toplum oluşturmaktır. Estonya e-vatandaşlık programı, kişilere Avrupa Birliği, NATO ve OECD gibi uluslararası örgütlere üye bir ülke olan Estonya menşeli bir şirket kurma ve tamamen online olarak kurulan bu şirketi dünyanın herhangi bir ülkesinden online olarak yönetebilme imkanı sunmaktadır.

Estonya e-vatandaşlık programı kapsamında vatandaşlık alan kişilere Estonya’da ikamet etme hakkı tanınmamaktadır, e-vatandaşlık programının sunduğu imkanların tamamı dijital ortamları kapsamaktadır. Estonya e vatandaşlık başvurusu için başvuru formunun online olarak doldurulması, geçerli pasaport ve son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğrafın online olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Estonya e-vatandaşlık başvurusu online olarak yapıldıktan yaklaşık 3 ay sonra başvuru sahibi Estonya Konsolosluğu/ Büyükelçiliği tarafından mülakata davet edilmektedir, mülakat sonunda olumlu cevap alan kişilere 5 yıl geçerliliği olan e- vatandaş kimlik kartı verilmektedir.

Estonya Golden Vize Nedir?

Estonya golden vize (altın vize), Estonya’da Büyük Yatırımcı Programı kapsamında yatırım yapan kişilere verilen geçici oturum iznidir.

Estonya Yatırımcı Vizesi ile Startup Vizesi Aynı Mıdır?

Hayır, Estonya yatırımcı vizesi ile startup vizesi aynı değildir. Estonya startup vizesi D tipi vizedir ve hamiline Estonya’da 1 yıla kadar kalma hakkı vermektedir, Estonya yatırımcı vizesi ise hamiline 5 yıla kadar oturum izni tanımaktadır.

Estonya yatırımcı vizesi şartları ile Estonya startup vizesi şartları birbirinden farklıdır. Estonya startup vize şartları, minimum yatırım miktarı ve iş planının sunulmasını gerektirmemektedir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: