Estonya Ticari Vize

Estonya Ticari Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri 2024

Estonya’ya iş toplantısı, konferans, ticaret ya da Estonyalı bir şirket ile işbirliği geliştirmek amacı ile gitmek için alınan vize türüne Estonya ticari vize denilmektedir. Ticari vize kısa süreli C tipi vize türüdür. Estonya ticari vize sahibi olanlar 90 güne kadar Estonya’da kalabilmektedir.

Estonya için Ticari Vize Şartları Nelerdir?

Estonya için ticari vize şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin Estonya’da iş yaptığı ya da iş ilişkisi olduğu şirketten geçerli bir davet mektubu alması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin Estonya’da kaldığı sürece geçimini sağlayacak maddi kaynağa sahip olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin Estonya’dan ülkesine dönmek için güçlü bağlara sahip olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin sicil kaydının temiz olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin yetkililer tarafından istenen minimum sağlık gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir.

Estonya İş Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Estonya iş vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: En az 2 sayfası boş geçerli bir pasaport olması gereklidir.
  • Estonya iş vizesi başvuru formu: Ticari vize başvuru formunun eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: 2 adet 35 milimetre genişliğinde ve 45 milimetre uzunluğunda biyometrik fotoğraf bulunmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası: Estonya seyahati süresini kapsayan en az 30.000 Euro değerinde seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
  • Uçak bileti rezervasyonları: Estonya’ya gidiş ve dönüş uçak biletlerinin rezervasyonlarının vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
  • Konaklama rezervasyonu: Estonya’da bulunulacak süre boyunca nerede, ne kadar süre kalınacağını gösteren konaklama rezervasyonlarının sunulması gerekmektedir.
  • Maddi durum belgeleri: Estonya seyahati süresince geçimi rahat bir şekilde sağlanacağını gösteren banka hesap dökümü ya da sponsor mektubu gibi maddi kanıtların sunulması gerekmektedir.
  • Ön yazı: Estonya’ya ne amaç ile gidildiği ve hangi tarihlerde Estonya’da kalınacağını detaylı bir şekilde açıklayan ön yazı hazırlanmalıdır.
  • Davet mektubu: Estonya’daki şirket tarafından başvuru sahibi adına bir davet mektubu yazılmalıdır.
  • Çalışanlar için belgeler: Çalışanların iş sözleşmesini, işverenden izin belgesini, son 6 aya ait güncel banka hesap dökümünü ve gelir vergi belgesini hazırlamaları gerekmektedir.
  • Serbest meslek sahipleri için belgeler: Serbest meslek sahipleri işletme ruhsatının 1 adet kopyasını, son 6 aya ait şirket banka dökümünü ve gelir vergi beyannamesini sunmak zorundadır.

Estonya Ticari Vize Davet Mektubu Nasıl Yazılır?

Estonya ticari vize davet mektubu Estonya Büyükelçiliğine hitaben resmi bir dille yazılmaktadır. Ticari vize davet mektubunun içeriğinde davet eden firmanın adı ve adresi, başvuru sahibinin adı, çalıştığı şirketin adı ve şirketteki pozisyonu, talep edilen vize süresi, seyahatin süresi ve amacı yer almalıdır. Vize davet mektubunda başvuru sahibinin seyahat ve konaklama giderleri davet eden şirket tarafından karşılanıyor ise bu durum belirtilmelidir. Vize başvurusunda davet mektubunun aslının veya faksının sunulması gerekmektedir.

Vize davet mektubunda başvuru sahibinin Estonya’da kaldığı sürede ne yapacağı ve ziyaret ettiği kişi ya da kurumla ilişkisi belirtilmelidir. Aynı zamanda başvuru sahibinin Estonya’daki seyahati süresinde çalışma planını gösteren bir rehberin, davet mektubunun yanında Büyükelçiliğe verilmesi vizenin olumlu sonuçlanmasına katkı sağlamaktadır.

Ticari vize davet mektubu İngilizce örneği aşağıdaki görselde yer almaktadır.

Estonya Ticari Vize İngilizce Davetiye Örneği
Estonya Ticari Vize İngilizce Davetiye Örneği

Estonya Fuar Vizesi için İş Yeri İzin Belgesi Nasıl Yazılır?

Estonya fuar vizesi için işyeri izin belgesi Estonya Büyükelçiliğine hitaben resmi bir dil ile yazılmalıdır. İşyeri izin belgesini işveren ya da işyerindeki yetkili kişi yazmalıdır. İşyeri izin belgesinde, belgenin ne amaç ile verildiği, izin belgesi alan kişi hakkındaki bilgiler, vize başvuru sahibinin ülkeden hangi iş amacı ile neden ayrılması gerektiği, maaşı, çalışma tarihleri ve iş pozisyonu gibi detaylar yer almalıdır.

Estonya Ticari Vize Nereden Alınır?

Estonya ticari vize almak için başvurular Estonya Büyükelçiliğine, aracı kuruma ya da akredite acentelere yapılabilmektedir. Estonya ticari vize onayı için tek yetkili makam Estonya Ankara Büyükelçiliğidir.

Estonya İş Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya iş vizesi başvuruları Estonya Büyükelçiliğine ya da aracı kurumlara yapılabilmektedir.

Estonya Büyükelçiliğine iş vizesi başvurusu yapmak için ilk olarak online randevu sisteminden başvuru sahibinin kişisel bilgilerini girerek vize randevusu alması gerekmektedir. Randevu alındıktan sonra iş vizesi için istenilen tüm evraklar randevu gününde yetkili kişiye teslim edilir ve biyometri işlemleri tamamlanarak vize süreci başlatılır. Başvurunun sonuçlandığı, başvuru sahibine Büyükelçilik tarafından bir e-posta ile bildirilir. Vize olumlu sonuçlanır ise vize ile birlikte pasaport başvuru sahibine gönderilir.

Aracı kurumlarla yapılan Estonya iş vizesi başvuruları da online olarak randevu almak ile başlamaktadır. Online sistemden vize türü seçilerek ve kişisel bilgiler girilerek randevu alınır. Randevu alındıktan sonra başvuru sahibi randevu gününe kadar istenilen tüm evrakları hazırlar. Randevu gününde evrakları teslim etmek için görüşmeye gidilmektedir. Aynı zamanda daha önce Schengen vizesi almamış olan kişilerin biyometri işlemlerini de aracı kurum ofislerinde yapmaları gerekmektedir. Biyometri işlemleri ve evrakların teslimi ile birlikte vize değerlendirme süreci başlamaktadır. Vize olumlu sonuçlandıktan sonra vize ile birlikte pasaport başvuru sahibine gönderilmektedir.

Estonya Ticari Vize Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Estonya ticari vize başvuru ücretleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

HizmetlerÜcretler
Estonya ticari vize harcı90 EUR
Başvuru formu ve dilekçe doldurma14 EUR
Randevu işlemleriÜcretsiz
Biyometri işlemleri44 EUR
Danışmanlık hizmeti90 EUR
Seyahat sağlık sigortası10 EUR
TOPLAM248 EUR

*Estonya seyahat sağlık sigortası 1 haftalık seyahatler için geçerlidir. Daha uzun süreli seyahatler için bilgi alınız.

Estonya için Ticari Vize Kaç Günde Çıkar?

Estonya için ticari vize ortalama 15 gün içerisinde çıkmaktadır. Başvuru yoğunluğu, eksik evraklar ve çelişkili durumlarda bu süre 60 güne kadar uzayabilmektedir.

Estonya İş Vizesi ile Estonya’da Ne Kadar Kalınabilir?

Estonya iş vizesi ile Estonya’da 90 güne kadar kalınabilmektedir. Başvuru sahibi çok sayıda Estonya ziyareti yapacak veya başka farklı Schengen ülkelerini de ziyaret edecek ise vize başvuru formunda çoklu giriş olarak vize talep edildiği mutlaka belirtilmelidir.

İş Vizesi ile Estonya’da Şirket Kurulabilir Mi?

İş vizesi ile Estonya’da şirket kurulabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yabancı olarak Estonya’da şirket kurabilmektedirler. Yabancılar Estonya’da en çok özel limited şirket türünü kurmaktadırlar. Özel limited şirketi kurmak için bir kişi olması yeterlidir ve şirket, hisselerden oluşan bir sermayeye sahiptir.

Estonya aynı zamanda yabancılara e-ikamet vermektedir. E-ikamet ile birlikte yabancılar online olarak Estonya’da şirket kurabilmekte ve Estonya’ya gelmeden uzaktan şirketi yönetebilmektedir.

Girişimcilere sağladığı çok sayıda avantaj ve kolaylık sebebiyle Estonya’da şirket kurmak birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Girişimcilerin Estonya’da şirket kurmalarının başlıca sebepleri vergi avantajı, yatırım konusunda eşitlik, sektörün gelişmiş olması ve ortak Avrupa Birliği pazarıdır.

Estonya’da Şirket Kuranlar için E-İkamet Nedir?

Estonya’da şirket kuranlar için e-ikamet, Estonya hükümeti tarafından yabancı yatırımcılara verilen bir tür dijital kimliktir.

E-ikamet sahibi kişiler Estonya’da bir iş kurup, ülkede bulunan dijital hizmetlerin tamamını kullanabilmektedir. E-ikameti olan kişiler Estonya’ya gelmeksizin online olarak şirket kurmakta, Estonya e-residency sayesinde şirketi uzaktan yönetebilmektedir.

Estonya’da Online Şirket Kurulabilir Mi?

Evet, Estonya’da online bir şirket kurulabilmektedir. Estonya hükümeti yabancıların e-ikamet adı verilen bir dijital kimlik ile online olarak şirket kurmalarına olanak tanımaktadır.

E-ikamet yabancıların Estonya’da şirket kurarak girişimcilik yapmalarını desteklemektedir ve Estonya e şirket kurmak yabancıların en çok tercih ettiği yöntemlerden biridir.

Estonya Ticari Vize ile Estonya’da Yatırım Yapılabilir Mi?

Estonya ticari vize ile Estonya’da yatırım yapılabilmektedir; ancak ticari vize ile yatırım yapılabilse de Estonya’da yaşamak ve çalışmak için uzun süreli vize ya da Estonya’da oturum izni almak gerekmektedir. Türk vatandaşlarının Estonya’da yatırım yapmak için C tipi vize, D tipi vize ya da Estonya oturum iznine sahip olması gerekmektedir.

Estonya’da teknoloji konulu bir şirket kurmak isteyenler start-up vize programlarından da yararlanabilmektedir. Estonya hükümeti AB ülkeleri dışındaki yabancılara Estonya’da şirket kurarak fikirlerini geliştirebilmeleri için Estonya start-up vizesi vermektedir.

Vizem.net 2017 yılından bu yana Türk vatandaşı girişimciler için start-up vizesi ve yurtdışı yatırım danışmanlığı veren akredite kuruluştur. Bilgi ve başvuru için 0850 241 1868 numarası ile iletişim kurulabilmektedir.

Estonya İş Vizesi ile Estonya’da Çalışılabilir Mi?

Hayır, Estonya iş vizesi ile Estonya’da çalışılmamaktadır. İş vizesi yalnızca Türkiye’de çalışan bir kişinin iş ile ilgili olarak Estonya’da bir toplantıya veya konferansa katılması ve Estonyalı bir şirket ile iş ilişkisi kurulması amaçları ile alınan bir vize türüdür.

İş vizesi ile çalışma vizesi birbirinden farklıdır. Estonya’da çalışmak için başvuru sahibinin çalışma vizesi alması ya da Estonya’da oturum hakkına sahip olması gerekmektedir.

Estonya Ticari Ateşeliği Nerededir?

Estonya Ticari Ateşeliği Litvanya’da bulunmaktadır. Litvanya’daki Estonya Ticari Ataşeliğinin adresi Narva mnt 30,10120 Tallinn, Estonya’dır. Estonya Ticari Ateşeliğinin telefon numarası +372 627 27 80 ve e-posta adresi embassy.tallinn@mfa.gov.tr şeklindedir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: