Estonya Vizesi

Estonya Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri 2024

Estonya vizesi, hamiline Estonya’ya seyahat etme hakkı sunan Schengen özellikli vizedir. Estonya’ya turizm, aile birleşimi, eğitim görme ya da çalışma gibi çeşitli amaçlarla seyahat etmek isteyen kişilerin Estonya C tipi vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Estonya Büyükelçiliği tarafından belirlenen gerekli belgeleri hazırlayan kişiler Estonya vizesi başvurusunda bulunabilir.

2020 yılında Ankara’da yer alan Estonya Konsolosluğuna yapılan 1.056 Estonya vizesi başvurusu içerisinden 874 tane başvuru onay alırken, 179 tanesi ret yanıtı ile sonuçlanmıştır. Estonya vizesine başvuruda bulunmak isteyen kişiler, başvurularının reddedilmemesi için tüm ön koşulları sağlamalı ve gerekli belgeleri eksiksiz bir biçimde hazırlamalıdır.

Vizem.net, Türkiye Cumhuriyeti’nden yapılan Estonya vizesi başvurularında son 4 yıl içerisinde %98,1 ile başvuru onay oranı en yüksek olan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya Vize İstiyor mu?

Estonya’ya seyahat etmek isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabi tutulmaktadır. Estonya’ya 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde yapılacak kısa süreli seyahatler için hususi (yeşil) pasaport, hizmet (gri) pasaportu ve diplomatik (siyah) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeden muaf tutulmaktadır.

Estonya Yeşil Pasaporta Vize İstiyor Mu?

Estonya yeşil pasaporta vize istememektedir. Yeşil (hususi) pasaport, devlet memurlarına ve uygun durumlarda devlet memurlarının aile üyelerine verilen vize türüdür. Estonya’ya 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde yapılacak kısa süreli seyahatler gerçekleştirmek isteyen yeşil pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeden muaf tutulmaktadır.

Estonya Vize Türleri Nelerdir?

Estonya vize türleri; vizenin süresine göre C tipi (kısa süreli) ve D tipi (uzun süreli), giriş sayısına göre ise tek girişli, çift girişli ve multi (çok) girişli olarak sınıflandırılmaktadır.

Estonya Vize Başvurusu için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Estonya vize başvurusu için gerekli şartlar aşağıda listelenmektedir.

  • Estonya vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin temiz bir adli sicil kaydı olması gerekmektedir.
  • Estonya vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin, Estonya seyahatinin ardından tekrardan ülkelerine döneceklerini kanıtlayacak nitelikte belgeleri sunmaları gerekmektedir.
  • Estonya vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin geçmiş seyahatlerinde vize ihlalinde bulunmamış olmaları gerekmektedir.
  • Estonya vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin Schengen istihbarat sisteminde (SIS) kayıtlı olmamaları gerekmektedir.
  • Estonya vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin Estonya seyahatini karşılayacak yeterli finansal birikime sahip olması ya da Estonya dış temsilciliği tarafından kabul edilen geçerli bir sponsora sahip olması gerekmektedir.

Estonya Vizesi Almak Kolay Mıdır?

Estonya vizesi almak, Estonya vizesi başvuru formu, pasaport, ulaşım ve konaklama rezervasyonları, finansal yeterlilik belgeleri ve çalışma durumu belgeleri gibi gerekli evrakların kurallara uygun bir biçimde hazırlanarak vize başvurusu yapıldığı durumlarda kolay bir süreç olmaktadır.

Estonya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya vize başvurusu, C tipi (kısa süreli) vize başvuruları için Estonya Büyükelçiliği tarafından belirlenmiş olan gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanmasının ardından akredite acenteler, Estonya vize başvuru merkezi ve Estonya Büyükelçiliği üzerinden yapılabilmektedir. Estonya’da 90 günden uzun bir süreliğine kalmak isteyen kişilerin Estonya D tipi (uzun süreli) vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Estonya D tipi vize başvuruları yalnızca şahsen ilgili büyükelçiliğe müracaat edilerek yapılmaktadır.

Vizem.net, Estonya’ya seyahat etmek isteyen kişilere C tipi (kısa süreli) ve D tipi (uzun süreli) Estonya vize başvuruları için danışmanlık hizmeti veren ve son 4 yılda onay oranı en yüksek olan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Estonya vize başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Estonya vizesi başvuru formu: Estonya vizesi başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir biçimde doğru bilgilerle doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak başvuru dosyasına eklenmelidir. Estonya vizesi başvuru formu Estonca, İngilizce ya da Türkçe dillerinde doldurulabilir. Doğrudan konsolosluklara yapılacak başvurular için Estonya vizesi başvuru formu online olarak doldurulmalıdır. Estonya vizesi başvuru formu doldurulurken formda yer alan 37. maddede bulunan imza kutucuğunun imzalanmış olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Estonya vizesine başvuruda bulunan kişiye ait, 6 aydan eski olmayan, açık renkli fon ile çekilmiş, kişinin direkt olarak kameraya baktığı ve yüzünün net olarak göründüğü, 35 mm x 45 mm ölçülerinde olan ve biyometrik standartlara uygun 1 adet renkli biyometrik fotoğraf vize başvuru formu ile ibraz edilmelidir.
  • Pasaport: Vize başvuru sahibine ait, vizenin uygulanması için en az 2 boş sayfası bulunan, başvurulan Estonya vizesinin bitiş tarihinin ardından en az 3 ay daha geçerlilik süresi olan ve son 10 yıl içerisinde düzenlenmiş bir pasaportun başvuru dosyasında sunulması gerekir.
  • Estonya seyahat sağlık sigortası: Estonya vizesi başvurusunda bulunan kişi adına oluşturulmuş, başvurulan Estonya vizesinin geçerlilik tarihlerinin tümünü kapsayan, Estonya seyahati sırasında gerçekleşebilecek acil tedavi, çeşitli sağlık sorunları, hastaneye yatış ya da vefat gibi durumları kapsayan, en az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olan bir seyahat sağlık sigortası poliçesi başvuru dosyasında ibraz edilmelidir.
  • Ulaşım rezervasyonları: Estonya vizesine başvuruda bulunan kişi adına düzenlenmiş, uçak rezervasyonları gibi ulaşım belgeleri başvuru dosyasında sunulması gereken belgeler arasındadır.
  • Konaklama rezervasyonları: Vize başvuru sahibi adına düzenlenmiş, Estonya seyahati süresince kalınacak yerleri gösteren konaklama rezervasyonu gibi belgeler başvuru dosyasında sunulmalıdır.
  • Finansal yeterlilik belgeleri: Estonya vizesine başvuran kişinin gerçekleştirmeyi planladığı seyahati karşılamaya yetecek finansal durumu olduğunu kanıtlar nitelikte son 3 aya ait banka hesap cüzdanı ya da banka hesap dökümü ve kişinin düzenli bir geliri olduğunu gösterir nitelikte son 3 aya ait maaş bordroları gibi belgelerin vize başvuru dosyasında ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Çalışma durumu belgeleri: Estonya vizesine başvuruda bulunan kişinin çalışma durumuna bağlı olarak; başvuru sahibi çalışıyor ise işverenden alınması gereken izin belgesi ve e-devlet sistemi üzerinden alınabilecek SGK hizmet dökümü belgesi, başvuru sahibi çiftçi ise çiftçilik odası tarafından düzenlenmiş çiftçilik belgesi, başvuru sahibi kendi işinin sahibi ise şirkete ait ticari sicil gazetesi, şirket adına oluşturulmuş faaliyet belgesi ve vergi levhası, başvuru sahibi emekli ise emeklilik belgesi ve başvuru sahibi öğrenci ise öğrenci belgesi gibi çalışma durumu belgeleri vize başvuru dosyasına eklenmelidir.

Yukarıda listelenmiş olan belgeler, Estonya vize başvuruları için standart belgeler olup başvuru yapılacak vize türüne göre ek belgeler istenebilmektedir. Estonya vize başvurularında sunulacak belgeler Estonca, İngilizce ya da Türkçe dillerinde olabilir. Kabul edilen dillerin dışındaki dillerde yazılmış olan belgeler, Estonca, İngilizce ya da Türkçe dillerine tercüme edilmiş olarak sunulmalıdır. Estonya vizesi için gerekli evraklar tercüme edilmiş olarak sunulacak ise, tercüme işlemi yeminli bir çevirmen tarafından yapılmalıdır ya da noter onaylı olmalıdır.

Estonya Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

  • Estonya vizesi başvuru formu Estonca, İngilizce ya da Türkçe dillerinde doldurabilmektedir. Estonya vizesi başvuru formu, vizeye başvuruda bulunan kişi tarafından doğru bilgilerle eksiksiz bir biçimde doldurulmalıdır. Estonya vizesi başvuru formu online olarak doldurulmalıdır ve başvuru formunun 37. maddesinde yer alan imza kutucuğunun imzalanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Estonya vizesi online başvuru formuna Estonya Büyükelçiliği ya da Estonya vize işlemlerinde aracı kurum olan VFS Global’in web sitelerinden ulaşılabilmektedir.
  • Estonya vizesi başvuru formu online olarak doldurulurken yazım hatası yapmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Estonya vizesi başvuru formu online olarak doldurulurken ilk önce formun doldurulmak istendiği dil seçilmelidir; dil seçimi yapılmasının ardından C tipi (kısa süreli) ya da D tipi (uzun süreli) Estonya vizelerinden başvuru sahibine uygun olan vize türü tercih edilmelidir. Estonya vizesi başvuru formu içerisinde vize türünü tercih eden başvuru sahipleri; kişisel bilgiler, ikametgah bilgileri, pasaport bilgileri, iş durumu bilgileri, seyahat planı ve seyahat amacına yönelik bilgiler gibi bilgileri eksiksiz olarak doldurmalıdır.
  • Vize başvurusunda sunulan destekleyici belgelerde yer alan bilgiler ile Estonya vize başvuru formu içerisinde yazılan bilgiler uyumlu olmalıdır. Estonya vizesi başvuru formunda gerekli yere başvuru sahibinin fotoğrafı yapıştırılarak ibraz edilmelidir.

Estonya Vize Fotoğraf Ölçüsü Nedir?

Estonya vize fotoğraf ölçüsü 35 mm genişliğinde ve 45 mm uzunluğunda olmalıdır. Estonya vize başvurusunda sunulan biyometrik fotoğrafın en fazla 6 ay önce çekilmiş olması gerekmektedir.

Estonya vize başvurusunda sunulan biyometrik fotoğrafta kiş doğrudan kameraya bakıyor olmalı, kişinin dini nedenler dışında herhangi bir baş aksesuarı olmamalı, kişinin yüzü alından çeneye kadar tamamen görünmeli, yüzün iki yanı da açıkça görünüyor olmalı ve fotoğraf açık renkli bir fon ile çekilmiş olmalıdır.

Estonya vizesi başvurusu için gerekli kriterleri sağlayan örnek bir fotoğraf aşağıda verilmiştir.

Estonya Vizesi Başvurusu için Örnek Fotoğraf
Estonya Vizesi Başvurusu için Örnek Fotoğraf

Estonya Vize Başvurusu için İstenen Finansal Belgeler Nelerdir?

Estonya vize başvurusu için istenen finansal belgeler aşağıda listelenmiştir;

  • Banka hesap hareketleri: Estonya vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiye ait bir banka hesabının son 3 aya ait hesap dökümü ya da hesap cüzdanı
  • Finansal kaynaklar: Başvuru sahibinin düzenli bir geliri olduğunu gösterir nitelikte son 3 aylık maaş bordrosu gibi belgeler yer almaktadır.

Estonya vizesine başvuruda bulunmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının, Estonya’da kalınması planlanan her gün için 100 Euro değerinde hesap bakiyesi ibraz etmeleri gerekmektedir.

Estonya Vizesi Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Estonya vizesi seyahat sağlık sigortası, Estonya vizesi için gerekli evraklar arasında yer alan ve Estonya seyahati boyunca oluşabilecek herhangi bir sağlık masrafının karşılanmasını sağlayan bir sigorta türüdür.

Estonya vizesi sağlık sigortası, Estonya seyahati sırasında gerçekleşebilecek çeşitli sağlık sorunları oluşması, acil tedavi ihtiyacı, hastaneye yatma durumu ya da vefat gibi durumları kapsayıcı nitelikte olmalıdır. Estonya vizesi sağlık sigortası tüm Schengen bölgesi ülkelerinde geçerli ve en az 30.000 Euro teminatlı olmalıdır. Estonya vizesi başvurusunda sunulacak seyahat sağlık sigortası planlanan Estonya seyahatinin tüm tarihlerini kapsayacak geçerlilik süresine sahip olmalıdır. Estonya vizesini çok girişli vize türünde alacak kişilerin başvurularında sunacakları Estonya seyahat sağlık sigortası poliçesi yalnızca ilk giriş tarihlerini kapsayacak nitelikte olabilir.

Estonya vizesi başvuru sahiplerinin Estonya seyahatleri için seyahat sağlık sigortası işlemleri, Vizem.net sigorta departmanı üzerinden en iyi fiyatlarla yapılabilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Estonya için Vize Davet Mektubu Gerekir Mi?

Estonya için vize davet mektubu gerekliliği kalkmıştır. Estonya için vize davet mektubu gerekliliğinin kalkması, Estonya vize başvurularında Estonya Vatandaşlık ve Göç Kurulu tarafından onaylanması gereken davet mektubunun ibraz edilmesine gerek kalmaması anlamına gelmektedir.

Estonya Vize Sponsor Dilekçe Örneği Nasıl Yazılmalıdır?

Estonya vize sponsor dilekçesi, vize başvuru sahibinin Estonya seyahatinin masraflarının bir sponsor tarafından karşılanacağı durumlarda vize başvurusunda ibraz edilmelidir. Estonya vize sponsor dilekçesi içerisinde; sponsor olan kişinin vize başvuru sahibi ile olan ilişkisi ve sponsorun finansal yeterlilik durumu gibi bilgilere yer verilmelidir.

Estonya vize sponsor dilekçesi sponsor tarafından yazılmalı ve imzalı olarak sunulmalıdır. Estonya vize sponsor dilekçesinin dijital ortamda yazılıp sanal imzalı olarak ibraz edilmesi önerilmektedir. Dijital ortamda yazılmış ve sanal imzalı Estonya vize sponsor dilekçesinin, Estonya dış temsilciliğinin resmi e-posta adresi olan embassy.ankara@mfa.ee adresine başvuru sahibinin tam adı konu bölümüne yazılarak gönderilmesi gerekmektedir. Estonya vize başvuru dosyası içerisinde, e-posta yoluyla dış temsilciliğe gönderilmiş Estonya vize sponsor dilekçesinin çıktısı gönderilme tarihi ve saati bilgileri ile birlikte sunulmalıdır.

Vizem.net danışmanlığı ile yapılan vize başvurularında kişisel durum ve sponsorun özel koşullarına göre Estonya vize sponsor dilekçesi başvuru sahibi adına deneyimli danışmanlar tarafından yazılmaktadır.

Estonya Vizesi için Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?

Estonya Vizesi için dilekçe içerisinde; Estonya seyahati boyunca kalınacak yere dair konaklama detayları, Estonya’da kalış süresi, seyahat planı, kişinin ülkeye dönme niyeti, sponsorluk bilgileri ve ulaşım bilgileri yer almalıdır. Estonya vize başvurusu için gerekli olan belgeler içerisinde eksik bir belge olduğu durumda bu eksikliğin nedeninin vize talep dilekçesi içerisinde açıklanması gerekmektedir.

Estonya vize talep dilekçesi vize başvuru sahibi tarafından ilgili dış temsilciliğe hitaben resmi bir dil kullanılarak yazılmalıdır. Estonya vizesine başvuruda bulunan 18 yaşından küçük çocuklar için vize talep dilekçesi anne ya da babası tarafından yazılmalı ve dilekçede çocuğun Estonya seyahatinin masraflarının kim tarafından karşılanacağı bilgisine yer verilmelidir.

Estonya Vizesi için Otel Rezervasyonu Nasıl Yaptırılır?

Estonya vizesi için otel rezervasyonu, Estonya seyahati süresince kalınması planlanan oteller için yapılmalıdır. Estonya vize başvurularında konaklama belgeleri içerisinde ücretsiz rezervasyon yapan otellerden alınmış rezervasyon belgelerinin sunulması vize reddi ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. Ziyaret vizeleri için otel rezervasyonuna şart değildir.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Estonya vizesi başvurularında konaklama rezervasyon belgeleri Estonya’da yer alan anlaşmalı otellerden temin edilip vize başvuru sahibi adına hazırlanmaktadır.

Estonya Vizesi için Konaklama Rezervasyonu Şart Mıdır?

Estonya vizesi için konaklama rezervasyonu sunmak turistik ve kültürel amaçlı ziyaretler için zorunlu tutulmaktadır.

Estonya Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Estonya vize başvurusunun yapılacağı kurum vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Estonya’da 90 günden az bir süre ile kalmak isteyen kişilerin C tipi (kısa süreli) Estonya vizesi başvurusunda bulunmaları gerekir.

Estonya C tipi vizeler akredite acenteler, Estonya Büyükelçiliği ve Estonya vize başvuru merkezleri üzerinden yapılabilir. Estonya’da 90 günden uzun bir süre kalmak isteyen kişiler ise Estonya D tipi (uzun süreli) vize başvurusunda bulunmalıdır ve D tipi vize başvuruları yalnızca şahsen ilgili büyükelçiliğe müracaat edilerek yapılabilmektedir.

Öğrenciler için Estonya Vizesi Nasıl Alınır?

Öğrenciler için Estonya vizesi, Estonya’da yapılacak harcamaların karşılanacağı bir sponsor dilekçesi sunulması ile alınabilmektedir. Estonya’ya seyahat etmek isteyen öğrencilerin Estonya seyahati harcamaları; öğrencinin aile bireyleri, bağlı olduğu eğitim kurumu, şirket ya da dernekler tarafından karşılanabilmektedir. Estonya’ya seyahat edecek öğrencinin harcamalarını karşılayacak kişi öğrencinin sponsoru olmaktadır ve vize başvurusu sırasında sponsor tarafından yazılan bir sponsor dilekçesi sunulması gerekmektedir.

Öğrenciler için Estonya vizesi başvurularında gerekli evraklar arasında öğrenci belgesinin aslı ve noter onaylı sponsorluk taahhütnamesi ibraz edilmesi gerekmektedir. Estonya’ya Estonya öğrenci vizesi ile seyahat eden öğrenciler, ülkede eğitim görecekleri süre için Estonya oturum izni başvurusunda bulunabilirler. Estonya oturum izni başvurusunda bulunmak isteyen öğrencilerin, oturum izni başvurularını şahsen ilgili kurumlara iletmeleri gerekmektedir.

Çalışmayanlar ve İşsizler için Estonya Vizesi Nasıl Alınır?

Çalışmayanlar ve işsizler için Estonya vizesi başvuru işlemleri için Estonya vizesi başvurularında talep edilen standart evrakların yanında başvuru sahibine ait banka hesap dökümü belgeleri ve varsa aile bireylerine ait geçerli Schengen vizelerinin fotokopileri sunulmalıdır.

Çalışmayanlar, işsizler ve ev hanımları için Estonya vizesi başvuruları; sabit gelir gösteren gayrimenkul tapuları, kira sözleşmesi, şirket hissedarlığı belgeleri gibi gelir beyan eden belgelerin sunulması ya da birinci dereceden bir aile üyesinin başvuru sahibine sponsor olması ile yapılabilmektedir.

Bebekler ve Çocuklar için Estonya Vizesi Nasıl Alınır?

Bebekler ve çocuklar için Estonya vizesi başvuru işlemleri çocuğun tek başına, ebeveynlerinden biriyle ya da yasal vasi ile seyahat ettiği durumlarda her iki ebeveynin de seyahat için onay verdiğini belirten ve noter onaylı bir izin belgesi ile yapılmalıdır.

Bebekler ve çocuklar için Estonya vizesi başvuru işlemlerinde birlikte seyahat edilecek kişi bekar bir ebeveyn ya da tüm velayet haklarına sahip bir ebeveyn ise izin belgesi sunulmasına gerek yoktur.

Estonya Vizesi Nereden Alınır?

Estonya vizesi başvuruları için tek karar merci Türkiye Cumhuriyeti’nden yapılan başvurular için Estonya büyükelçiliğidir. Estonya vize başvurularını vize merkezleri üzerinden yapan kişilerin başvuruları, ilgili dış temsilciliğin vize birimleri tarafından değerlendirilip onaylandıktan sonra vize başvurusunun yapıldığı merkeze gönderilmektedir.

Estonya vize başvurusu onaylanan kişiler başvuruda ibraz edilen pasaportu başvuruyu yaptıkları vize merkezinden teslim alabilmektedir. Yalnızca Estonya Büyükelçiliği üzerinden yapılabilen D tipi (uzun süreli) vize başvuruların sonuçlanmasının ardından başvuru sahipleri pasaportlarını tekrar konsolosluğa müracaat ederek alabilmektedir.

Estonya Vizesi için Yetkili Kurum Hangisidir?

Estonya vizesi için yetkili kurum VFS Global’dir. VFS Global C tipi (kısa süreli) Estonya vizeleri için başvuru kabul etmektedir.

Vizem.net, 81 ilde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Estonya vize başvuruları için danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Estonya Vize İşlemleri Hangi İllerden Yapılabilir?

Estonya vize işlemleri aracı kurum VFS Global’in internet sitesinden randevu almak üzere hesap oluşturularak yapılabilmektedir.

VFS Global’in Estonya vize başvuruları için hizmet veren vize başvuru merkezlerinin yer aldığı iller aşağıda listelenmektedir.

  • İstanbul
  • Bursa
  • Edirne
  • Gaziantep
  • Trabzon
  • Antalya
  • Ankara
  • İzmir
  • Antalya

Estonya Vize Başvurusu için Randevu Nasıl Alınır?

Estonya vize başvurusu için randevu, online olarak Estonya Ankara Büyükelçiliği üzerinden ya da başvuru sahibinin ikamet iline göre aracı kurum VFS Global’in internet sitesi üzerinden online olarak alınabilmektedir.

Vizem.net aracılığı ile yapılan Estonya vizesi başvurularında randevu alma işlemi başvuru sahibi adına uzman danışmanlar tarafından yapılmaktadır. Estonya vizesi için gerekli belgeleri hazırlayan başvuru sahipleri Estonya vize randevu alma işlemlerini gerçekleştirebilir.

Konsolosluk Üzerinden Estonya Vizesi Randevu İşlemi Nasıl Yapılır?

Konsolosluk üzerinden Estonya vizesi randevu işlemi, Estonya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Estonya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yer alan sistem üzerinden; başvuru merkezi, başvuru yapılan vize türü ve Estonya’ya seyahat edecek kişi sayısı gibi bilgiler girilerek Estonya vizesi randevu işlemi yapılmaktadır.

Büyükelçilik üzerinden Estonya vizesi randevu alma ekranı aşağıdaki görselde verilmiştir.

Estonya Büyükelçiliği Üzerinden Vize Randevusu Alma
Estonya Büyükelçiliği Üzerinden Vize Randevusu Alma

Estonya Vizesi için Parmak İzi İşlemleri Nerede Yapılır?

Estonya vizesi için parmak izi işlemleri; C tipi (kısa süreli) Estonya vizesi başvurularında başvuru yapılan ile göre Estonya Büyükelçiliği ya da Estonya vize işlemleri için aracı kurum olan VFS Global’in vize başvuru merkezlerinde ve D tipi (uzun süreli) vizelerde ise ilgili konsoloslukta yapılmaktadır.

Estonya Vize Mülakatı Nedir?

Estonya vize mülakatı, ilgili kurumların vize değerlendirme süreci sırasında gerekli görülebilmektedir. Estonya Büyükelçiliği, gerekli görüldüğü durumlarda vize başvuru sahibini sözlü ya da yazılı vize mülakatına tabi tutma hakkına sahiptir. Vize başvurularında eksik belge ibraz edilmesi vize mülakatı istenmesine neden olabilmektedir. Özellikle uzun süreli (D tipi) Estonya vizesi ve Estonya oturum izni başvurularında vize mülakatı yapılmaktadır.

Estonya Vize Mülakatında Sorulan Sorular Nelerdir?

Estonya vize mülakatında sorulan sorular vize başvurusu yapan kişinin seyahat amacına uygun vize alıp almadığını kontrol etmek amacıyla sorulmaktadır.

Estonya vize mülakatında başvuru sahiplerine yönlendirilen sorulardan bazıları aşağıda listelenmektedir.

  • Estonya’ya yapacağınız seyahatin amacı nedir?
  • Estonya’ya yapacağınız seyahat boyunca nerede konaklayacaksınız?
  • Estonya’da aile birleşimi yapacağınız eşiniz ile ne zaman evlendiniz? (Aile birleşimi vizesi mülakatlarında sorulmaktadır.)
  • Estonca biliyor musunuz? (Uzun süreli vize mülakatlarında sorulmaktadır.)

Estonya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Estonya vizesi; kısa süreli (C tipi) vizeler için 15 gün, uzun süreli (D tipi) vizeler ve oturum izni başvuruları için ise 2 ay içerisinde çıkmaktadır.

Estonya vizesi çıkış süresi; ilgili dış temsilciliklerde olabilecek yoğunluk, vizenin değerlendirme sürecinde başvuru sahibinden ek belge talep edilmesi, başvuru belgelerinin ilgili kuruma geç ulaşmış olması ve resmi tatil günleri gibi nedenlere bağlı olarak uzayabilmektedir.

Estonya Vizesi Kaç Aylık Çıkar?

Estonya vizesi geçerlilik süresi; başvuru sahibinin pasaportunda daha önceden alınmış bir Schengen vizesi olup olmaması, daha önce Estonya’dan vize alınıp alınmaması, kişinin vize ihlali yapıp yapmaması, başvuru belgeleri arasında ibraz edilen pasaportun geçerlilik süresi, başvuru dosyasında sunulan otel rezervasyonu ve seyahat sağlık sigortası poliçesinin geçerlilik süresi gibi değişkenlere bağlı olarak 10 gün ile 5 yıl arasında değişmektedir.

Uzun süreli (D tipi) olarak alınan Estonya vizeleri, hamillerine 12 ay içerisinde 365 güne kadar Estonya’da bulunma hakkı ve aynı zamanda 180 günlük bir süre içerisinde 90 gün süreyle başka Schengen bölgesi üyesi ülkelerde kalma hakkı sunmaktadır.

Art arda iki Estonya D tipi vize alındığı durumlarda, kişiler peş peşe 730 gün içerisinde en fazla 548 gün Estonya’da kalma hakkına sahip olmaktadır.

Estonya Vize Takibi Nasıl Yapılır?

Estonya vize takibi, Estonya vize işlemleri için ilgili dış temsilcilikler tarafından yetkilendirilmiş aracı kurum olan VFS Global’in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. VFS Global’in internet sitesi üzerinden vize başvurusu sırasında verilen makbuzda yer alan referans numarası ve vize başvuru sahibinin soyadı ile giriş yapılarak Estonya vize takip işlemleri yapılabilmektedir.

Estonya vize takip işlemleri sorgulama ekranı aşağıda yer alan görselde verilmiştir.

Estonya Vize Takip Sorgulama Ekranı
Estonya Vize Takip Sorgulama Ekranı

Vizem.net danışmanlığı ile yapılan Estonya vize başvuruları için vize takip işlemleri online takip işlemlerine ek olarak 5 aşamalı otomatik SMS’ler ile de yapılabilmektedir. Estonya vize başvurusu için gerekli evrakları teslim eden ve vize ücretini ödeyen başvuru sahipleri Estonya vize başvuru takip işlemlerini yapabilirler.

Estonya Vizesi Ret Sebepleri Nelerdir?

Estonya vizesi ret sebepleri aşağıda listelenmektedir.

  • Estonya vizesine başvuruda bulunan kişinin geçerli bir pasaporta sahip olmaması ret sebebi olmaktadır.
  • Estonya vizesine başvuruda bulunan kişinin Estonya seyahati yapmak için geçerli nedenler sunmaması vizenin reddedilmesine neden olmaktadır.
  • Estonya vizesine başvuruda bulunan kişinin Estonya seyahati için yeterli finansal kaynakları belgelendirmemesi vizenin reddedilmesi ile sonuçlanabilmektedir.
  • Başvuru sahibinin kendi ülkesine dönme veya üçüncü bir ülkeye seyahat etme hakkı bulunmuyorsa, vize başvurusu reddedilebilmektedir.
  • Başvuruda bulunan kişinin vizenin bitiş tarihinden önce ülkeyi terk etmeyeceğine dair geçerli şüphelerin bulunması vize başvurusunun reddedilmesine neden olabilmektedir.

Estonya vizesi başvurusu ret yanıtı alan kişilerin, Estonya vize reddi dilekçesi yazarak ret yanıtına itiraz edebilme hakkı bulunmaktadır.

Estonya Vize Reddine Nasıl İtiraz Edilir?

Estonya vize reddine itiraz etmek isteyen başvuru sahiplerinin itiraz dilekçesi yazmaları gerekmektedir. Vize başvurusu reddedilen ya da vizesi iptal edilen kişilerin, konuya ilişkin itiraz dilekçelerini 30 gün içerisinde ilgili kurumlara iletmeleri gerekmektedir.

Estonya vize reddine itiraz edildiği durumda karar değişmezse, vize başvuru sahibinin 30 gün içerisinde Estonya Dışişleri Bakanlığı’na yöneltebileceği temyiz hakkı bulunmaktadır. Estonya Dışişleri Bakanlığı’na yöneltilen itiraz dilekçeleri şahsen, posta yoluyla ya da bir temsilci aracılığı ile ibraz edilebilir. Vize reddine itiraz etme işlemi ücreti 20 Euro olarak belirlenmiştir.

Estonya Vize Uzatma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Estonya vize uzatma işlemleri ile gerekli şartların sağlandığı durumlarda 90 güne kadar vize süresi uzatılabilmektedir. C tipi (kısa süreli) Estonya vize uzatma başvuruları; zorlayıcı nedenler sunulabildiği durumlarda, yardımseverlik ile ilişkili nedenler olduğu durumlarda ve kişinin vize geçerlilik süresi içerisinde Estonya’yı terk edememesine neden olan ciddi kişisel nedenleri olduğu durumlarda yapılabilmektedir.

D tipi (uzun süreli) Estonya vize uzatma başvuruları, vize hamilinin Estonya’ya ulaşmadan önce bilgi sahibi olmadığı nedenler sunulduğu durumlarda yapılabilmektedir. D tipi Estonya vize uzatma başvuruları için de C tipi Estonya vize uzatma işlemleri için geçerli olan nedenler kabul edilmektedir.

Estonya Vip Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya VIP vize başvurusu, başvuru sahiplerine vize başvuruları sırasında çeşitli ayrıcalıklar sunmaktadır. Estonya vize işlemleri için aracı kurum olan VFS Global’in vize başvuru merkezlerinde sunulan VIP servisler arasında; premium lounge, kurye, başvuru sonrası kurye, form doldurma, internet kiosk, fotoğraf çekme, SMS bilgilendirme, belge yazdırma ve fotokopi gibi hizmetler yer almaktadır.

Vize başvuru sahipleri Estonya vize işlemleri için aracı kurum; İstanbul Beyoğlu, Ankara, Antalya, Bodrum, Bursa, Edirne, Gaziantep, İzmir ve Trabzon şehirlerinde yer alan vize başvuru merkezlerinde VIP hizmetlerinden yararlanabilirler.

Estonya vize başvurusunun VIP hizmetlerinden yararlanarak yapılıp yapılmamış olması, vize değerlendirme sürecinin sonucu üzerinde etkili bir faktör olmamaktadır.

Estonya Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Estonya vizesi başvuru ücreti aşağıda yer alan tabloda verilmiştir.

Vize türüÜcretler
C tipi vize (yetişkinler için)90 euro
C tipi vize (12 yaş altı çocuklar için)45 euro
D tipi vize (yetişkinler için)100 euro
D tipi vize (12 yaş altı çocuklar için)40 euro

2024 yılında yapılacak Estonya vize başvuru işlemleri için tüm harç, seyahat sigortası ve danışmanlık hizmetleri dahil Estonya vize ücreti vize türüne göre230 - 255 Euro arasında tutmaktadır.

Estonya Vize Danışmanlık Ücretleri Nedir?

Estonya vize danışmanlık ücretleri; kısa süreli (C tipi) vizeler için 25 Euro ile 90 euro, uzun süreli (D tipi) vizeler için ise 70 Euro ile 160 Euro arasında değişmektedir.

Estonya Vize Başvuru Sonucu Nereden Öğrenilir?

Estonya vize başvuru sonucu, Estonya Büyükelçiliği üzerinden yapılan başvurularda vize birimi tarafından başvuru sahibine mail ile bildirilmektedir. Estonya vize başvurusunu aracı kurum aracılığıyla yapan kişiler, Estonya vize başvuru sonuçlarını aracı kurumun resmi web sitesi üzerinden öğrenebilirler. Estonya vize başvurusunun onaylanıp onaylanmadığı ancak pasaport teslim alındıktan sonra öğrenilmektedir.

Estonya Vizesi Schengen Özellikli Midir?

Estonya vizesi Schengen özellikli bir vizedir.

Estonya vizesi hamili kişiler, Estonya içerisinde bulunma hakkına sahip olmaktadır. Estonya Schengen vizesi aynı zamanda geçerli olduğu süre içerisinde hamiline diğer Schengen bölgesine üye ülkeleri ziyaret etme hakkı sunmaktadır.

Estonya Vizesi ile Hangi Ülkelere Gidilir?

Estonya vizesi ile gidilebilecek ülkeler aşağıda listelenmektedir.

  • Almanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Danimarka
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Hollanda
  • İtalya
  • İspanya
  • İsveç
  • İzlanda
  • Letonya
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Macaristan
  • Norveç
  • Malta
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • Yunanistan
  • Çek Cumhuriyeti

Estonya E-Vize Uygulaması Var Mıdır?

E-vize uygulaması, Türkiye Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen yabancı ülke vatandaşları için verilen bir izin belgesi türüdür. Türkiye Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen Estonya vatandaşları e-vize uygulamasından yararlanabilmektedir.

İnternete erişim olan herhangi bir yerden yapılabilecek olan Estonya e-vize başvuruları, başvuru sahiplerine Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerinde ya da sınır kapısında sıra beklemeye gerek kalmaksızın vize başvurusu işlemlerini gerçekleştirme imkanı sağlamaktadır.

Estonya Vize Muafiyeti Hangi Şartlarda Geçerli Olur?

Estonya vize muafiyeti; Avrupa Birliği vatandaşları, Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülke vatandaşları ve Schengen vizesi sahibi üçüncü ülke vatandaşları için uygulanmaktadır. Avrupa Birliği vatandaşları, Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülke vatandaşları ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi ülke vatandaşlarının aile bireyleri, bu bölgelerin vatandaşı olan kişi ile birlikte seyahat ettikleri durumda Estonya seyahatleri için vizeden muaf tutulmaktadır.

Schengen vizesi hamili üçüncü ülke vatandaşlarının Estonya’ya girişleri için vize gerekliliği bulunmamaktadır. Schengen ülkelerine girişlerde belge kontrol işlemi uygulanmamaktadır, ancak her duruma karşı bu kişilerin pasaportları ile birlikte seyahat etmeleri önerilmektedir.

Estonya Vize Kolaylığı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Vize kolaylığı anlaşmaları, Avrupa Birliği ülkelerinin vize işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla ile imzalanmış olduğu anlaşmalardır. Vize kolaylığı anlaşmaları dahilinde anlaşmanın geçerli olduğu ülke vatandaşlarının vize işlemleri daha hızlı yapılmakta, daha az belge talebi olmakta ve vize ücreti azaltılmakta ya da hiç uygulanmamaktadır.

Estonya vize kolaylığı anlaşmalarının geçerli olduğu ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Arnavutluk
  • Ermenistan
  • Azerbaycan
  • Bosna Hersek
  • Yeşil Burun Adaları
  • Kuzey Makedonya
  • Gürcistan
  • Moldova
  • Karadağ
  • Sırbistan
  • Rusya
  • Ukrayna

Estonya Vize Danışmanlık Hizmeti Nasıl Alınır?

Estonya vize danışmanlık hizmeti, akredite acente Vizem.net tarafından sunulmaktadır. Vizem.net, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Estonya vize başvurularında evrakların hazırlanmasından pasaport teslimine dek tüm işlemler için danışmanlık hizmeti vermektedir.

Estonya vizesine başvuruda bulunmak isteyen kişiler; İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Mersin’de bulunan Vizem.net ofislerine müracaat ederek ya da çağrı merkezine ulaşarak Estonya danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: