Finlandiya'da Yaşam

Finlandiya'da Yaşam Şartları ve Masrafları

Bireylere sunduğu yaşam standartları açısından Finlandiya, dünya genelinde yaşam kalitesi en yüksek olan ülkeler arasında bulunmaktadır. Finlandiya yaşam pahalılığı açısından önde gelen ülkeler arasında olduğu bilinmektedir.

Finlandiya’da yaşam masrafları, kişisel yaşam tercihlerine ve yaşanılan bölgeye göre değişmektedir. Finlandiya’da yaşayan birinin temel yaşam masrafları arasında; ulaşım, giyim, spor, sosyal aktiviteler, beslenme ve barınma gibi ihtiyaçlar bulunmaktadır.

Vizem.net Finlandiya’da yaşamak isteyen TC vatandaşlarının vize başvurusu ve Finlandiya ilk oturum izni işlemleri için uzman desteği sağlayan akredite danışmanlık acentesidir.

Finlandiya vize başvurusu için: 0850 241 1868

Finlandiya’da İş ve Çalışma İmkanları Nasıldır?

Finlandiya’da iş bulmak, 1980’lerden beri hızla büyüyen bir ekonomiye sahip olması nedeniyle kolaydır. Kişi başına düşen milli gelir açısından dünya ülkeleri arasında 25. sırada bulunan Finlandiya, 2020 yılında %7.9 değerinde işsizlik oranına sahiptir.

Elektronik, makine, taşıt, orman endüstrisi ve kimyasal sektörlerinin önde geldiği Finlandiya, 2004 OECD karşılaştırmasında, yüksek teknoloji üretimi açısından İrlanda’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Finlandiya’da en çok tercih edilen meslekler aşağıda listelenmiştir.

  • Mağaza satış elemanı
  • Doktor
  • Hemşire
  • Uzman hemşire yardımcısı
  • Otellerde,ofislerde ve diğer kuruluşlarda temizlikçi ve yardımcı
  • Kamyon sürücüsü
  • Aşçı
  • Sosyal hizmet yardımcı uzmanı
  • Ev eksenli kişisel bakım çalışanı
  • İlkokul öğretmeni
  • Motorlu araç tamircisi
  • Bekçi
  • Tarımsal ve endüstriyel makine tamircisi
  • Yazılım geliştiricisi
  • Marangoz
  • Ticari satış danışmanı
  • Çocuk bakıcısı
  • Ev inşaatçısı
  • Yük görevlisi
  • Genel sekreter

Finlandiya Yaşam Koşulları Nasıldır?

Finlandiya, mutluluk ölçütlerinde Daha İyi Yaşam Endeksi’nde bulunan diğer birçok ulustan daha iyi performans göstermektedir. Finlandiya, diğer ülkeler arasında eğitim ve becerilerin yanı sıra öznel refahta birinci sırada; gelir ve servet, istihdam ve kazançlar, sağlık durumu, çevresel kalite, kişisel güvenlik, sosyal bağlantılar, barınma ve iş-yaşam dengesinde ise ikinci sırada bulunmaktadır.

Finlandiya’da kişi başına düşen ortalama net sabit harcanabilir gelir, yılda 29.943 ABD doları olmakla birlikte OECD ortalaması olan yıllık 33.604 ABD dolarından düşüktür. Nüfusun en zengin ve en fakir kesimleri arasında önemli bir gelir eşitsizliği bulunan Finlandiya’da; en zengin %20, en fakir %20’den yaklaşık dört kat daha fazla kazanmaktadır.

Finlandiya’da iş bulmak, diğer ülkelere kıyasla daha kolaydır. 15 ila 64 yaş arasındaki Finlilerin %70’i ücretli bir işe sahip olmakla birlikte bu oran OECD ortalaması olan yüzde 68’in üzerindedir. Finlandiya’da erkeklerin %72’si, kadınların ise %69’u çalışmaktadır. Finlandiya’da, erkeklerin %6’sı ve kadınların %2’si olmak üzere çalışanların neredeyse %4’ü aşırı uzun saatler çalışmakta olup, bu oran OECD ortalaması olan %11’in altındadır.

İyi bir eğitim ve beceriler, Finlandiya’da iş bulmak ve yaşamak için önemli koşullardır. Finlandiya’da, 25-64 yaşlarındaki yetişkinlerin %88’i lise eğitimini tamamlamış olmakla birlikte, bu oran OECD ortalaması olan %78’in üzerindedir. Finlandiya, eğitim sistemi kalitesi açısından yüksek sırada bulunan bir ülkedir. OECD’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nda (PISA), Finlandiyalı ortalama bir öğrenci okuma, okuryazarlık, matematik ve fen bilimlerinde OECD ülkelerinin ortalama değeri 486’dan daha yüksek olan 523 puan almıştır.

Finlandiya’da yaşayan herkes, mali durumlarına bakılmaksızın kamu sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Finlandiya’da beklenen yaşam süresi, kadınlar için 84, erkekler için 79 olmak üzere OECD ortalaması olan 80 yıldan iki yıl fazladır. Akciğerlere zarar veren, havayı kirleten partiküller olan atmosferik PM2.5 seviyesi Finlandiya’da metreküp başına 6,2 mikrogram olup, OECD ortalaması olan metreküp başına 13,9 mikrogramdan düşüktür. Finlandiya, su kalitesi açısından da iyi durumdadır, Finlerin %95’i sularının kalitesinden memnun olduklarını söylemek ile birlikte bu oran OECD ortalaması olan %81’den fazladır.

Toplumsal yapı açısından, insanların %95’inin ihtiyaç duyduklarında güvenebilecekleri birini tanıdıklarına inandıkları Finlandiya’da güçlü bir topluluk duygusu ve orta düzeyde sivil katılım bulunmaktadır, bu oran OECD ortalaması olan %89’dan fazladır. Finlandiya’da vatandaşların siyasi sürece katılımının bir ölçüsü olan seçmen katılımı, nüfusun en üst %20’si için seçmen tahminen %75 ve en alttaki %20’si için tahminen %62’si olmak üzere son seçimlerde %67 oranında olmuştur.

Genel olarak, Finlandiyalılar hayatlarından diğer ülkelerin vatandaşlarının ortalamasına kıyasla daha memnundurlar. Finlandiyalılar, yaşamdan genel memnuniyet seviyelerine OECD ortalaması olan 6.5’tan daha yüksek olan ortalama 7.6 notunu vermiştir. Finlandiya, İnsani Gelişmişlik Endeksinde 11. sırada bulunmaktadır.

Finlandiya’da Yaşam Masrafları Nasıldır?

Finlandiya, dünya üzerindeki en pahalı 19.ülkedir ve OECD ülkeleri arasında en düşük dördüncü yoksulluk oranına sahiptir. Finlandiya’da %16 değerinde olan yoksul olma oranı, Avrupa Birliği’ndeki %22 oranına kıyasla Avrupa ülkelerinden daha düşüktür.

Finlandiya’da 2018 yılı yoksulluk sınırı değeri tek kişilik bir hane için ayda yaklaşık 12.690 Türk lirasına tekabül eden 1.250 eurodur. Finlandiya’da nüfusun %12’si yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. Finlandiya’da asgari bütçe ile belirlenen yoksulluk sınırı değeri tek kişilik bir hane için ayda yaklaşık 10.789-12.430 Türk lirasına tekabül eden 1062-1.224 eurodur. Finlandiya’da nüfusun %7.8’i asgari bütçe ile belirlenen yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır.

Finlandiya’da yaşayan bir kişinin ortalama kira harcaması 724 euro, ortalama ulaşım harcaması 56 euro, ortalama elektrik, su ve havagazı harcaması 107 euro, ortalama çocuk bakımı harcaması ise 284 eurodur. İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının büyük kısmının ücretsiz olduğu Finlandiya’da bir öğrencinin ortalama aylık masrafı 1.000 eurodur.

Finlandiya’da Beslenme ve Market Fiyatları

Finlandiya’da market fiyatları 2021 yılı için aşağıda listelenmiştir.

  • 1 litre süt, 0.95 euro
  • 1 somun beyaz ekmek, 2.01 euro
  • 1 kilogram pirinç, 2.06 euro
  • 1 paket yumurta, 2.21 euro
  • 1 kilogram peynir, 6.83 euro
  • 1 kilogram tavuk göğsü, 9.99 euro
  • 1 kilogram but biftek, 13.94 euro
  • 1 kilogram elma, 2.26 euro
  • 1 kilogram muz, 1.62 euro
  • 1 kilogram portakal, 2.10 euro
  • 1 kilogram domates, 3.02 euro
  • 1 kilogram patates, 1.02 euro
  • 1 kilogram soğan, 1.41 euro
  • 1 adet marul, 1.63 euro
  • 1.5 litre su, 1.40 euro
  • 1 şişe şarap, 12 euro
  • 1 adet yerli bira, 2.44 euro
  • 1 paket sigara, 8 euro

Finlandiya’da 1 kişinin 1 aylık kira masrafı ortalama 724 euro, 1 aylık kira dışı yaşam masrafları ise ortalama 803 eurodur.

Finlandiya’da 1 ailenin 1 aylık kira masrafı ortalama 1.238 euro, 1 aylık kira dışı masrafı ise ortalama 2.928 eurodur. Finlandiya’da 1 grubun 1 aylık kira masrafı ortalama 1.238 euro, 1 aylık kira dışı masrafı ise ortalama 2.409 eurodur.

Finlandiya’da Yemek Fiyatları Nasıldır?

Finlandiya’da McDonald’s restoranı için fiyat listesi aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Ürün AdıÜrün FiyatıMenü fiyatı
Big Mac4.75 euro6.95 euro
Chicken Big Mac5.25 euro7.45 euro
Grand Big Mac5.75 euro7.95 euro
Quarter Pounder with Cheese4.75 euro6.95 euro
Double Quarter Pounder with Cheese5.75 euro7.95 euro
McChicken4.75 euro6.95 euro
Mac Jr.3.00 euro6.95 euro
Chicken McNuggets9.35 euro11.35 euro
Filtre Kahve1.50 euro-
Latte2.20 euro-
Cappuccino2.20 euro-
Çay1.50 euro-
Sıcak çikolata1.80 euro-

Avrupa kıtasının yemekleri ile bölge halkının geleneksel yemek kültürünün bir birleşimi olan Finlandiya yemek kültürü, kendine ait özgün tatları korumakla birlikte geleneksel Alman ve Rus mutfakları ile benzerlik göstermektedir. Finlandiyalılar tarafından sıklıkla tüketilen geleneksel Finlandiya Yemekleri; genellikle sebze, mantar, balık ve kırmızı etten oluşmaktadır.

Finlandiya’da Barınma ve Konaklama Masrafları

Finlandiya’da ev kiraları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Ev tipiKira fiyatı
Şehir merkezinde 1 yatak odalı daire724 euro
Şehrin dışında 1 yatak odalı daire572 euro
Şehir merkezinde 3 yatak odalı daire1.238 euro
Şehrin dışında 3 yatak odalı daire963 euro

2019 yılı için Finlandiya’da ortalama kira değeri metrekare başına 14 eurodur. İstikrarlı bir artış çizgisinde ilerlemekte olan Finlandiya kiralık ev fiyatları, Türkiye kiralık ev fiyatları ile karşılaştırıldığında 266.84% oranında daha fazladır.

Finlandiya’da Kıyafet Masrafları

Finlandiya kıyafet masrafları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Kıyafet TürüKıyafet Fiyatı
1 adet kot pantolon85 euro
1 adet yazlık elbise36 euro
1 adet Nike koşu ayakkabısı82 euro
1 adet deri ayakkabı118 euro

16 ve 17. yüzyıllara uzanan Finlandiya geleneksel giyim kültürü; her bölge kendi tarihine, iklimine ve geleneksel farklılıklarına sahip olduğundan dolayı ülke içerisinde farklılık göstermektedir. Kuzey Avrupa sert ve soğuk iklimin hakimiyeti altında olduğundan dolayı Finlandiya giyim kültürü genellikle sıcak tutan ve kalın kıyafetlerden oluşmaktadır.

Finlandiya Mimarisi ve Şehir Yapısı Nasıldır?

Finlandiya’nın yerel mimarisi genellikle ahşabın baskın kullanımı ile karakterize edilmektedir. Finlandiya’nın en eski konut yapısı, kumaş, turba, yosun veya ahşap kaplamalı kota, goahti, kulübe veya çadırdır.

Finlandiya’nın en büyük ve en çok tanınan mimarı olan Alvar Aalto’nun son eseri, 1974 yılında yapılan Helsinki şehir merkezinde bulunan beyaz mermer kaplı konser ve konferans merkezidir. Ayrıca Helsinki’de bulunan Aalto’nun kendi küçük villası ve stüdyosu, Alvar Aalto’nun iç mekan tasarımını yansıtmaktadır. Lakeland kasabası; Jyväskylä’nın içinde ve çevresinde Aalto tarafından tasarlanmış Jyväskylä Üniversitesi kampüsü, Säynätsalo Belediye Binası ve Muuratsalo Deney Evi bulunmaktadır. Güneybatı Finlandiya’da, Pori yakınlarında Aalto tarafından tasarlanmış Villa Mairea’yı ve Turku yakınlarındaki Paimio Sanatoryumu’nu görebilmek mümkündür. Helsinki’de bulunan ve neoklasik mimari tarzda olan Senato Meydanı’nda Carl Ludvig Engel tarafından tasarlanan dört bina; Helsinki Katedrali, Hükümet Sarayı, Helsinki Üniversitesi ve Finlandiya Ulusal Kütüphanesi bulunmaktadır.

Finlandiya şehirlerinde, 1950’lerde, 1960’larda veya 1970’lerde inşa edilen birçok toplu konut siteleri bulunmaktadır. Büyük şehirlerde yeni inşa edilmiş olan konut sayısı çoktur. Finlandiyalıların yaklaşık yarısı müstakil veya yarı müstakil bir evde ikamet etmektedir. Finlandiyalıların yaklaşık üçte biri bir apartman dairesinde yaşamaktadır. Finlandiya’da evlerin ortalama büyüklüğü kişi başına yaklaşık 40 m² boyutundadır. Ahşap evlerin yaygın olduğu Finlandiya mimarisi geleneksel tarzı günümüzde müstakil evlerde etkisini göstermektedir.

Finlandiya’da Görülmesi Gereken Tarihi Eserler Nedir?

Finlandiya’da görülmesi gereken tarihi eserler aşağıda listelenmiştir.

  • Suomenlinna Kalesi
  • Uspenski Ortodoks Katedrali
  • Lutheran Katedrali
  • Temppeliaukio Kilisesi
  • Pommern Müze Gemisi
  • Turku Kalesi
  • Olavinlinna Kalesi
  • Uusi Valamo Manastırı
  • Lintula Manastırı
  • Tampere Katedrali
  • Kaleva Kilisesi
  • Tavastheus Kalesi
  • Aulangonvuori Tepesi
  • Hämeenlinna Tarih Müzesi

Günümüzde Finlandiya olarak bilinen kara alanında ilk yerleşim milattan önce 8.500 yıllarında görülmeye başlanmıştır. Finlandiyalıların karaya ilk gelişlerini kapsayan ve nüfus artışının yaşandığı dönem olarak bilinen Suomusjärvi kültüründen itibaren Finlandiya tarihi, birçok önemli olayı ve tarihi eseri içinde barındırarak günümüze ulaşmıştır. Finlandiya tarihi eserleri, dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok mimarlık bölümü öğrencisinin ve Finlandiya tarihi tutkunlarının ilgisini çekmektedir.

Finlandiya’da Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Finlandiya’da ülke çapında seyahat etmek, organize toplu taşıma sistemleri sayesinde kolaydır. Geniş bir demiryolu ağına sahip olan Finlandiya’da şehir içinde metro, otobüs ve tramvaylar sıklıkla tercih edilen ulaşım şekilleridir. Finlandiya’da yaygın olarak bulunan ve hükümet tarafından sıkı bir şekilde düzenlenen taksi ulaşımının ücretleri genellikle pahalıdır. Aynı yöne giden yabancılarla yolculukları paylaşmak mümkündür.

Finlandiya’da bilet ücretleri, farklı taşıma türleri arasında aktarma imkanı ile her araç için aynıdır. Bir yolculuk, biletin kapsadığı ulaşım bölgelerinin sayısına bağlı olarak 80-100 dakika ile sınırlıdır. İki bölgeyi kapsayan bir biletin maliyeti ortalama 2,80 euro, üç bölgeyi kapsayan bir biletin maliyeti ortalama 4.10 euro, dört bölgeyi kapsayan bir biletin maliyeti ise ortalama 5.70 eurodur. Biletler, otomatlardan ya da telefon yoluyla satın alınmaktadır.

Finlandiya’da Şehirlerarası Ulaşım Nasıldır?

Finlandiya’da şehirlerarası ulaşım genellikle otobüs, tren ve feribotlar ile yapılmaktadır. Finlandiya Demiryolları şehirler arası rotalar sunmak ile birlikte Helsinki’den Turku, Tampere ve Lahti’ye giden trenler bulunmaktadır. Finlandiya’da şehirlerarası tren yolculukları saatlik olarak yapılmaktadır. Ücretler trenin türüne ve hizmet düzeyine göre değişmektedir. Finnrail Pass, sahibine ayda üç ila 10 gün arasında sınırsız seyahat hakkı vermektedir. Finlandiya’da çok ülkeli demiryolu geçişleri de kabul edilmektedir. Finlandiya’da şehirler arası seyahat yapan otobüsler, kasaba ve köylerde sık sık duran vakiovupro (sıradan) otobüs ve biraz daha pahalı olan pikavuoro (ekspres) otobüs olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Finlandiya’nın göllerinde seyahat eden feribotlar bulunmaktadır. Göllerde tekne gezintisi özellikle yaz aylarında rağbet görmek ile birlikte, yıl boyunca düzenli su otobüsü ve feribot seferleri mevcuttur.

Finlandiya’da ulaşım masrafları, gidilecek yöne, kat edilecek mesafenin uzunluğuna ve kullanılan firmaya bağlı olarak değişmektedir. Neredeyse her noktasında otobüs ve demiryolu ağları bulunan Finlandiya’da, Helsinki ulaşım masrafları da dahil olmak üzere birçok bölgeye ulaşım düşük ücrete tabi olmaktadır.

Finlandiya’da Trafik Var Mıdır?

Kesin yanıt verilmeli, ardından trafik nedenleri, oranı aktarılmalıdır.

Finlandiya’da trafik yoktur. 2020 yılında %15 oranında trafik tıkanıklığına sahip olan Finlandiya, dünya ülkeleri arasında trafik tıkanıklığı açısından 323. sırada bulunmaktadır. Finlandiya’nın sahip olduğu az nüfus ve seyrek yerleşim Finlandiya’da trafik olmamasının temel sebepleri arasındadır.

Finlandiya’da Eğitim Nasıldır?

Finlandiya’da eğitim, okul öncesi eğitim ve yükseköğretimi de kapsamak üzere ücretsizdir. Finlandiya eğitim sistemi; zorunlu eğitim başlamadan önce çocuklara sağlanan erken çocukluk eğitimi ve bakımını, zorunlu eğitimin başlangıcından önceki yılda çocuklara sağlanan okul öncesi eğitimi, zorunlu olan dokuz yıllık temel eğitimi, genel lise eğitimi ya da mesleki eğitimi ve üniversiteler ve uygulamalı bilimler üniversiteleri tarafından sağlanan yüksek öğrenimi içermektedir.

Finlandiya yükseköğretim sistemi, bilimsel araştırma ve buna dayalı eğitime odaklanan üniversiteler ve çalışma hayatının ihtiyaçlarına cevap veren pragmatik bir eğitim sunan uygulamalı bilimler üniversiteleri olmak üzere iki kategoriye sektöre ayrılmıştır. Finlandiya’da yüksek öğretim kurumları, 13 üniversite düzeyinde kurumu ve 23 uygulamalı bilim üniversitesini kapsamaktadır. Statista verilerine göre 2019 yılında yaklaşık 13,5 milyar Euro genel hükümet harcaması yapılmış olan Finlandiya eğitim sistemi, Finlandiya’daki yüksek refahın temel sebeplerinden biridir.

Finlandiya Yaşam Masrafları Öğrenciler için Nasıldır?

Finlandiya’da öğrenciler için yaşam masrafı aylık ortalama 700 ila 1100 Euro arasındadır. Finlandiya’da eğitim görebilmek için, her ay 560 euroya sahip olunduğu kanıtlanmalıdır.

Öğrenci olarak Finlandiya’da yaşayan bir öğrencinin aylık ulaşım masrafı ortalama 55 euro; aylık konaklama masrafı ortalama 300 ila 600 euro; aylık sosyal aktivite masrafı ortalama 100 euro; aylık yeme içme masrafı ortalama 200 ila 250 euro; aylık telefon, internet, elektrik faturası gibi fatura masrafı ortalama 130 euro; aylık sağlık sigortası ve ilaç gibi tıbbi amaçlı masrafı ise ortalama 36 eurodur.

Finlandiya’da Ekonomi Nasıldır?

Finlandiya ekonomisi, sanayileşmiş ve karma bir ekonomidir. Dünya ülkeleri arasında en büyük 42. ekonomi olan Finlandiya ekonomisi temel olarak; %72.7 oranında hizmet sektörüne, %31.4 oranında imalat ve rafineri sektörüne ve %2.9 oranında birincil üretim sektörüne dayanmaktadır.

Finlandiya’da dış ticaret açısından temel ekonomik sektör imalattır. En büyük endüstriler; %21.6 oranında elektronik, yüzde 21.1 oranında makine, taşıtlar ve diğer mühendislik ürünü metal ürünler, %13.1 oranında orman endüstrisi ve %10.9 oranında kimyasallardır. Büyük Helsinki bölgesi Finlandiya’nın GSYİH’nın yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. 2020 yılında Finlandiya’nın kişi başına düşen gayri safi milli hasılası 47.863 USD değerindedir.

Finlandiya; küresel ekonomide büyük oranda faaldir ve uluslararası ticaret, Finlandiya’nın GSYİH’nın üçte birini oluşturmaktadır. Finlandiya’nın mal ve hizmet ihracatının GSYİH içindeki yüzdesi %40.18 oranında ve mal ve hizmet ithalatının GSYİH içindeki yüzdesi %39.86 oranındadır.

2004 yılında yapılan OECD karşılaştırmasında, Finlandiya’daki yüksek teknoloji üretimi dünya ülkeleri arasında ikinci sırada yer almıştır. Finlandiya, Avrupa ülkeleri arasında en büyük 4. bilgi ekonomisine sahiptir. Finlandiya ekonomisi, iş sektörü, bilimsel üretim ve bilgi ve iletişim teknolojisine ilişkin hükümet yardımı arasındaki uyumlu verim açısından Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Bilgi Teknolojisi 2014 yılı raporunda ilk sırada yer almaktadır.

Finlandiya İklimi Nasıldır?

Finlandiya’nın iklimi temel olarak uzun, soğuk, sert kışlardan ve kısa, ılıman, orta derecede yağışlı yazlardan oluşmaktadır.

Finlandiya’da yağış oranı çok fazla olmamakla birlikte kuzeydoğuda yılda 400 milimetre, doğu ve güneyde yılda 650 mm ve güneybatıda 700 mm oranlarında görülmektedir. En yağışlı mevsimler yaz ve sonbahardır. Finlandiya’nın güneyinde, ağustos ayı genellikle temmuz ayından biraz daha yağışlı olmaktadır. Finlandiya’da en az yağışlı ve karlı olan dönem şubat ayından nisan ayına kadar süren dönemdir. Finlandiya’da kış ayları genellikle hafif kar yağışı görülmektedir.

Finlandiya’da yaz ayları sıcaklıklar 20 °C civarında olmakla birlikte zaman zaman 30 °C civarına çıktığı görülebilmektedir. Finlandiya’da kış ayları sıcaklıklar 0 °C civarında olmakla birlikte zaman zaman -35 °C civarına indiği görülebilmektedir. Finlandiya iklimi için şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 37.2 °C, şimdiye kadar kaydedilen en düşük sıcaklık ise -51.5 °C’dir. Yıllık ortalama sıcaklığın 5.0 ila 7.5 °C olduğu Finlandiya’nın güneybatı bölgesinde ılıman kışlar ve ılık yazların hakim olduğu nispeten sıcak bir iklim görülmektedir. Finlandiya’nın kuzeydoğu kesiminde ise yıllık ortalama sıcaklık 0 ila 4 °C’dir. Hem deniz, hem de kara iklimi özellikleri barındıran Finlandiya İklimi, İskandinavya bölgesinin en soğuk iklimi olarak bilinmektedir.

Finlandiya Coğrafyası Nasıldır?

Finlandiya, 338.455 km² boyutunda yüzölçüme sahiptir. Finlandiya coğrafyasını oluşturan temel nitelikler; Finlandiya’nın bir kuzey ülkesi olması, iç içe geçmiş kuzey ormanları, gölleri ve sahip olduğu düşük nüfus yoğunluğudur. Finlandiya; takımadalar ve kıyı ovaları, yüksek bir merkezi göl platosu ve kuzeydoğudaki yaylaları olarak üç bölgeye ayrılmaktadır. Baltık Denizi, Bothnia Körfezi ve Finlandiya Körfezi ile İsveç, Norveç ve Rusya’ya sınırları bulunan Finlandiya, Avrupa Birliği’nin en kuzeyde bulunan ülkesi olma niteliğini taşımaktadır. Finlandiya’nın nüfusunun ve tarımsal kaynaklarının çoğu güneyde yoğunluk göstermektedir. Vahşi alanlar içeren Kuzey ve Doğu Finlandiya seyrek nüfusludur. Finlandiya’nın temel bitki örtüsü tayga ormanlarıdır.

Genellikle düzlüklerden oluşan Finlandiya’nın kuzeybatı bölgesinde, 1000 metreyi aşan birkaç zirveye sahip olan ve Käsivarsi Vahşi Yaşam Alanı olarak adlandırılan bir alan bulunmaktadır. Sınırları tamamiyle Finlandiya’da bulunan en yüksek dağ olan Ridnitsohkka Dağı, 1317 metre yüksekliğindedir ve Finlandiya’daki en geniş kalıcı kar alanına sahiptir. Ridnitšohkka Dağı’nın yanında bulunan ve Finlandiya’da bulunan kısmı 1324 metre yüksekliğinde olan Halti Dağı, Finlandiya’nın en yüksek noktasıdır.

Kıyı Finlandiya, kıyıdan iç kesimlere kadar 100 kilometreyi aşmayan geniş kil ovalardan oluşmaktadır. Finlandiya‘nın geniş kil ovaları, Güney Finlandiya’daki Salpausselka Sırtları’ndan güneye doğru eğimlidir. Finlandiya’daki Bothnia Körfezi kıyısı boyunca, ovalar yaylalardan güneybatıya doğru eğimlidir. Finlandiya’nın en uzun ve en etkileyici nehirleri kuzeyde bulunmaktadır. Kemijoki bölgesi, Finlandiya’nın en sık ırmak kollarına sahip olan bölgesidir. Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyinde bulunan bölgeyi içeren Finlandiya coğrafyası, Finlandiya’nın aşırı kuzey konumundan oldukça etkilenmektedir.

Finlandiya Toplum Yapısı Nasıldır?

Finlandiya, Avrupa’daki en seyrek nüfuslu üçüncü ülkedir ve 5,53 milyonu aşan bir nüfusa ve kilometrekare başına ortalama 19 kişinin düştüğü bir nüfus yoğunluğuna sahiptir. Nüfus dağılımın düzensiz olduğu Finlandiya’da nüfus güneybatıdaki kıyı ovalarında yoğunlaşmıştır. Finlandiya nüfusunun yaklaşık %85’i kasaba ve şehirlerde, 1,5 milyonu Büyük Helsinki bölgesinde yaşamaktadır.

Finlandiya etnik olarak nispeten homojen bir ülkedir. Finlandiya’da baskın etnik köken Finler olmakla birlikte; Finlandiya-İsveç, Sami ve Roman halklarının dikkate değer azınlıkları da Finlandiya’da yaşamaktadır. Son zamanlardaki göçün bir sonucu olarak; ülkede etnik Ruslar, Iraklılar, Estonyalılar ve Somalililerden oluşan büyük gruplar bulunmaktadır. Finlandiya nüfusunun %7,9’u yurt dışında doğmuş ve %5,2’si yabancı uyrukludur. Resmi dillerin Fince ve İsveççe olduğu Finlandiya’da İsveççe, nüfusun yaklaşık yüzde 5,2’sinin ana dilidir. Finlandiya’da 2020 yılında nüfusun yaklaşık 2,8 milyonu olmak üzere yarısından fazlası kadındır. Finlandiya’da erkeklerin sayısı ise yaklaşık 2,73 milyondur. 2020 yılında ortalama kadın yaşı 44.7, ortalama erkek yaşı ise 42.1 olan Finlandiya’da nüfusun genel yaş ortalaması 43.4’tür. Genel olarak iyi bir eğitime değer veren Finlandiya nüfusu içerisinde, 25-64 yaşlarındaki yetişkinlerin %88’i lise eğitimini tamamlamıştır.

Finlandiya’da Eğlence Kültürü Nasıldır?

Finlandiya’da eğlenmek için yapılan en popüler aktiviteler kitap okumak, yürüyüş yapmak, doğada egzersiz yapmak ve yurtdışına seyahat etmektir. Finlandiya’da insanların %56’sı boş zamanlarında eğlenmek için kitap okuduğunu, %49’u yürüyüşe çıktığını, %48’i doğada egzersiz yaptığını, ve %36’sı yurtdışına seyahate çıktığını belirtmektedir.

Finlandiya’da eğlenmek için en sık yapılan diğer aktiviteler ise, bulmaca çözmek, Finlandiya’da seyahat etmek, tatil evlerinde konaklamak, kendi kendine öğrenim yapmak, yemek pişirmek, ve bahçe işleri ile ilgilenmektir.

Finlandiya’da Gece Hayatı Nasıldır?

Finlandiya’da eğlence mekanları yaygındır ve Finlandiyalılar tarafından büyük rağbet görmektedir. Finlandiya Helsinki gece hayatı için; cuma, cumartesi ve çarşamba geceleri eğlence mekanlarının en yoğun olduğu günlerdir. Finlandiya’da alkol almak için en düşük yaş sınırı 18’dir, fakat bazı eğlence mekanları 25 yaşından küçük bireyleri kabul etmemektedir. Finlandiya’da eğlence mekanları genellikle 02.00’a kadar açık olmakla birlikte, bazı eğlence mekanları haftasonları 04.00’e kadar açık olabilmektedir.

Finlandiya’nın Eşcinsellere Yaklaşımı Nasıldır?

Finlandiya, Avrupa’daki en gelişmiş LGBT haklarına sahiptir ve lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları yasalarca korunmaktadır. Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği’nin yıllık bir raporuna göre, Finlandiya’daki LGBT mevzuatı, Avrupa’daki en kapsamlı ve gelişmiş mevzuatlar arasındadır.

Finlandiya, LGBT hakları açısından İskandinavya’daki en gelişmiş ikinci ülkedir. Homoseksüellik, 1971 yılında Finlandiya’da yasal hale getirilmiştir, 1999 yılında rıza yaşı eşitlenmiştir ve 1981 yılında hastalık olarak sınıflandırılmaktan çıkarılmıştır. İstihdam, mal ve hizmet sunumu gibi alanlarda cinsel yönelime dayalı ayrımcılık, 1995 yılında suç kapsamına ve 2005 yılında cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık kapsamına alınmıştır.

Finlandiya’da Irkçılık Var mı?

Finlandiya’nın Ayrımcılık Yasağı Ombudsmanı ve ona ait olan Ayrımcılık Karşıtı Danışma Kurulu, Avrupa Konseyi’nin Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu’na (ECRI) göre, yetkilerine göre etkin bir şekilde performans gösterecek mali ve insan kaynaklarına sahip değildir. Finlandiya’da Ulusal Ayrımcılık Mahkemesi bulunmakla birlikte, ırk ayrımcılığı mağdurları için tazminat talep edememektedir. Finlandiya’nın Yabancılar Yasası’nın yasal hükümleri ayrımcı kabul edilmektedir ve Finlandiya’da etnik azınlıklar polis tarafından ırksal profillemeye maruz bırakılmaktadır.

Avrupa Konseyi’nin Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu, Finlandiya’daki insanların çoğunluğunun Finlandiya’daki yerli bir etnik azınlık olan Sami halkı hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığını ve okullarda Sami halkı ve kültürü hakkında yeterince bilgi verilmediğini belirtmektedir. Avrupa Konseyi’nin Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu, Finlandiya’yı Yerli ve Kabile Halkları Sözleşmesi’ni (ILO) onaylamadığı için eleştirmiştir.

2011’de yapılan bir anket, Finlandiyalı katılımcıların %66’sının Finlandiya’yı ırkçı bulduğunu, ancak yalnızca %14’ünün kendisini ırkçı olarak betimlediğini göstermiştir. En olumsuz tutumlara maruz kalan azınlık gruplar; Sami, Somali ve çoğunluğu Müslümanlardan oluşan etnik gruplar olmuştur.

Finlandiya Polis Departmanı, 2012 aralık ayında ırkçılık ve fiziksel saldırı vakalarında artış görüldüğünü bildirmiştir. Irkçılık ve çok kültürlülük araştırmacıları, 2013 şubat ayında ırkçılık kaynaklı tehditlerde ve isistismarda artış yaşandığını bildirmiştir. Save the Children, 2013 ocak ayında göçmen çocukların giderek daha fazla ırksal istismara maruz kaldıklarını belirtirken, 2011 haziran ayında ergenlere ve gençlere yönelik ırksal şiddetin oranında bir artış gözlemlendiğini bildirilmiştir.

Finlandiya İnanç Yapısı Nasıldır?

Finlandiya, büyük ölçüde Hristiyan bireylerin yaşadığı bir ülkedir ve Finlandiya Evanjelik Lüteryen Kilisesine bağlı olan kişiler, toplam 5,5 milyonluk nüfusun %67,8’ini oluşturmaktadır.

Finlandiya’da çeşitli dini inançlara bağlı insanlar bulunmaktadır. Birçok farklı kültür ve inanca sahip insanların yaşaması sebebiyle Finlandiya din dağılımı oldukça çeşitlidir. Finlandiya toplumunun %29.4’ü herhangi bir dine inanç duymazken; %1.1’i Ortodoks Hristiyanlığını; %0.9’u diğer Hristiyanlık mezheplerini ve 0,8’i İslam, Hinduizm, Budizm, Yahudilik, halk dini gibi diğer dinleri takip ettiğini bildirmiştir.

Finlandiya Politika Anlayışı Nasıldır?

Finlandiya’da 2019 yılında gerçekleşen parlamento seçimlerinde hakim parti %17.7 oy oranı ile Finlandiya Sosyal Demokrat Partisi olmuştur. Finlandiya Sosyal Demokrat Partisini sırasıyla %17.5 oy oranı ile Finlandiyalılar Partisi, %17.0 oy oranı ile Ulusal Koalisyon Partisi, %13.8 oy oranı ile Finlandiya Merkez Partisi, %11.5 oy oranı ile Yeşil Lig Partisi, %8.2 oy oranı ile Sol İttifak Partisi, %4.5 oy oranı ile Finlandiya İsveç Halk Partisi, %3.9 oy oranı ile Finlandiya Hristiyan Demokratlar Partisi, %1.0 oy oranı ile Mavi Reform Partisi izlemiştir.

Finlandiya siyaseti, parlamenter temsili demokrasi yönetim şekli ile yürütülmektedir. Finlandiya’nın devlet başkanı, ülkenin dış politikasına yön veren ve Finlandiya Savunma Kuvvetlerinin başkomutanı olan Başkan Sauli Niinistö’dur. Yürütme yetkisine sahip Finlandiya başbakanı Sanna Marin’dir. Yasama yetkisi Finlandiya Parlamentosuna aittir ve Finlandiya hükümetinin yasaları değiştirme veya genişletme konusunda sınırlı hakları bulunmaktadır.

Finlandiya’da Suç Oranları Nasıldır?

Finlandiya’da, 2020 yılında 1.000.000 kişi başına 98,2 suç vakası rapor edilmiştir. En yüksek suç oranı, 1.000.000 kişi başına 114,5 suç oranıyla Uusimaa’da kaydedilirken; en düşük suç oranı, 1.000.000 kişi başına bildirilen suç sayısının yaklaşık 63.4 olduğu Åland’da rapor edilmiştir.

Finlandiya’da bildirilen suçların yarısı trafik ihlalleridir. Geri kalan suç ve ihlallerin yarısı mal suçu, dörtte biri ise trafik cezalarıdır. Son on yılda hırsızlık sayılarındaki artışın durduğu Finlandiya suç oranı üzerinde özellikle son birkaç yıldır genel bir düşüş yaşamaktadır.

Finlandiya’ya Yerleşmek için Nedenler Nedir?

Finlandiya’ya yerleşmek için nedenler aşağıda listelenmiştir.

  • Finlandiya, geniş bir hizmet yelpazesine sahip bir devlettir.
  • Finlandiya, özgürlük ve eşitlik açısından üst düzey bir topluma sahiptir.
  • Finlandiya’da iş-yaşam dengesi, aile-yaşam dengesi ve arkadaş-yaşam dengesi
  • Finlandiyalıların en mutlu olacakları seviyede düzenlenmektedir.
  • Finlandiya’da eşitlikçi ve düşük hiyerarşik iş yeri kültürü hakimdir.
  • Finlandiya’da devlet tarafından sosyal güvenlik ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmaktadır.
  • Finlandiya’da makul bir maliyetle üst düzey bir eğitim ve kreş hizmeti almak mümkündür.
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: