Finlandiya İçecek Kültürü

Finlandiya'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Finlandiya İçkileri Nelerdir?

Finlandiya içecek kültürünün temelinde alkollü içecekler vardır. Buna bağlı olarak Finlandiya’da çeşitli alkollü içecekler üretilmektedir ve bu içecekler dünyaca üne sahiptir.

Finlandiya, soğuk ve seyrek nüfuslu bir ülkedir. Finlandiya, uzun ve karanlık kışları olan soğuk bir kuzey ülkesi olduğundan ve alkollü içecekleri dünyanın en eşsizlerinden biri olduğu için, alkol sevilmektedir. Finlandiya’da alkolün tüketilme şekli çoğu durumda diğer kültürlerden gelen insanlar için şaşırtıcı bir durum yaşatabilmektedir.

Alkollü içecek kültürünün yanı sıra alkolsüz içecekler de Finlandiya halkının vazgeçilmezleri arasındadır ve sıklıkla düzenli olarak tüketilmektedir. Finlandiya’da kahve içmek sosyal bir aktivite olarak görülmektedir. Kahve dükkanları ideal buluşma noktalarıdır ve Finler evlerinde ziyaret edildiklerinde genellikle kahve servis edilmektedir. Ek olarak, Finlandiya’da kahve neredeyse her zaman kekle servis edilmektedir. Hatta bunun için kahve ve kek anlamına gelen “kakkukahvi” isimli Fince bir kelime bile bulunmaktadır.

Finlandiya’da Pub Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Finlandiya’da pub kültürü eğlenceli ve serbest bir içki içme kültürü oluşmuştur ve özellikle kadınların içki içmesinde köklü bir kültürel değişim yaşanmıştır. Kadınların alkol tüketimindeki artışlar, erkeklerin içki içmelerinin de eşlerin ortak faaliyetlerinin bir parçası olarak giderek daha fazla evlere taşınmasına ve barların popülerliğini yitirmesine yol açmıştır.

Sarhoşluk içme kültüründe önemli yerini korumakta ve ağırlıklı olarak akşamları ve hafta sonları yerel halkın ve turistik ziyaretlerde bulunan insanların eğlenceli aktivitelerinden birisi olmayı sürdürmektedir. Finlandiya’daki bar kelimesi; barlar ve kulüpler de dahil olmak üzere, alkol servisi yapan her tür bina için genel bir terimdir. Finlandiya’daki hemen hemen her nüfus merkezi, ne kadar küçük olursa olsun, postanesi olmasa bile bir bara sahip durumdadır.

Helsinki’de özellikle heavy metal hayranlarına, blues ve caz tutkunlarına hitap eden barlar, spor barları, bilardo barları, artan sayıda karaoke barları ve hatta etrafta dolaşan, mobil bir bara dönüştürülmüş bir tramvaylar bile bulunabilmektedir. Finlandiya’da ayrıca Fin maltı, maya ve şerbetçiotu geleneksel yöntemini özenle kullanan ve kendi elma şarabını üretebilen çok sayıda kaliteli mikro bira fabrikası bulunmaktadır. Mikro bira fabrikaları genellikle bir bar veya restoran işletmekte ve müşterilerine geleneksel Fin yemekleri sunmaktadır.

Finlandiya gece hayatı içerisinde de tüm dünyadaki gibi görgü kuralları ve kültürel kodlar vardır.Finlandiya’daki bir bar veya gece kulübü içerisinde olunan süreçlerde dikkatli olunması, kişinin kendi kültüründe normal karşılanan şeylerin Finlandiya’da ne anlama geldiği ve nasıl karşılandığını dikkate alınmalıdır. Finlandiya gece hayatı kuralları gereği bar içerisinde yüksek sesle konuşmak, fevri hareketlerde bulunarak çevreyi rahatsız etmek veya sürekli olarak telefon ile uğraşmak, içecek bitmeden masadan kalkmak görgü kurallarına aykırıdır. Gürültüden pek hoşlanmayan Finlandiya halkı, aynı tutumu beklemektedir.

Finlandiya’da Sabah Saatlerinde Ne İçilir?

Finlandiya’da sabah saatlerinde İskandinav ülkeleri ile kahveyi sıklıkla tüketmektedir. Uluslararası Kahve Örgütü’ne göre Finler, kişi başına diğer uluslardan daha fazla kahveyi özellikle sabah ve öğlen saatlerinde tüketmektedir. Finlandiya’da her öğünde kahve içmekte ve kahve ikram edildiğinde geri çevirmek kabalık olarak kabul edilmektedir.

Finlandiya insanının kahve tüketiminin çay tüketimini gölgede bırakmasına rağmen; çay, faydaları ve piyasada bulunan artan sayıda ilgi çekici karışımları nedeniyle Finler arasında yer edinmiş ve sabah, ikindi zamanı tüketimiyle popülaritesini arttırmıştır. Bir kültür haline gelen ve düzenli olarak tüketilen alkolsüz içeceklerin yanı sıra bazı alkollü içecekler de sabahları veya kahvaltı eşliğinde tüketilmektedir.

Alkol, Finlandiya yemekleri veya kahvaltı hazırlarken de kullanılabilmektedir. Buna güzel bir örnek olarak, “Irish Breakfast Shot” olarak adlandırılan bir içki çeşidi verilebilmektedir. Bu içecek türü kahvaltı esnasında iki atış içermektedir, biri karamela schnapps ve İrlanda viskisi ile doldurulmaktaş; diğeri ise portakal suyu ile doldurulmaktadır.

En Ünlü Finlandiya İçecekleri Nelerdir?

Finlandiya, ağır içeceklerle dolu bir ülkedir. Alkollü veya alkolsüz olmak üzere tüm içecek türlerine önem verildiği ve düzenli olarak tüketildiği için, içecekler üzerine geniş bir kültür meydana gelmiş ve bu kültürü sahiplenerek tüm dünyaya adlarından söz ettirmişlerdir.

En ünlü finlandiya içecekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Laka: Fince “bulut meyvesi” anlamına gelen Laka, bu meyvenin iki ila altı ay boyunca alkolde bekletilmesi ile üretilir. Bu işlem, alkolün tatlılığı ve farklı aromaları eleştirilemeyen olgun bir lezzet geliştirmesini sağlamaktadır. Laka’nın alkol içeriği üreticiye bağlı olarak farklılık gösterebilir.
  • Sima: Sima, fermentesi düşük seviyeli alkollü içecek ve meşrubattır. Geleneksel olarak bal ve su çözeltisinin fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecek olan bal likörü şeklidir; ancak günümüzde balın yerini genellikle çoğunlukla şurup olmak üzere farklı şeker türleri almaktadır. İçecek ayrıca sınırlı fermantasyon nedeniyle çok düşük alkol içeriğine sahiptir. Bu nedenle Sima, çoğunlukla mevsimlik olan ve Fin Vappu festivaliyle bağlantılı tatlı bir köpüklü içecektir.
  • Koskenkorva Viina: Çoğunlukla sadece Koskenkorva veya Kossu olarak anılan bu votka benzeri likör, Finlandiya’daki berrak alkollü içeceklerin en popüler olanları arasındadır. Finlandiya votkasının benzer bir tadı ve alkol içeriğine sahip olan Koskenkorva Viina, belirgin şekilde daha tatlıdır. Adını küçük bir Fin köyünden alan “Koskenkorva” kelimesinin kendisi Fin kültürünün bir simgesidir.
  • Finlandiya Votkası: İki sıralı arpa kullanmak yerine altı sıralı arpadan üretilen bu ürün, Finlandiya’da turistler ve yabancılar arasında en popüler ve bilinen alkollü içeceklerden biridir. Yaklaşık %80 alkol içeriğine sahip olan Finlandiya votkası, kuru bir tada sahiptir.
  • Salmari Koskenkorva: Salmari, Koskenkorva Viina ve tuzlu meyan kökü ile önceden karıştırılmış bir votka kokteylidir. Hem Fin yerlileri hem de turistler arasında bu kokteyl Finlandiya’daki alkollü içeceklerin en popüleri arasındadır.
  • Aquavit: Tahıllardan veya patateslerden damıtılan Aquavit; rezene, kimyon tohumu, kişniş, anason ve dereotu gibi çeşitli otlar ve baharatlarla tatlandırılır. 16. yüzyıldan beri popüler olan bu kullanım, genellikle meşe fıçılarda yıllandırılır ve bekletilir. Bu içecek genellikle; füme balık, lutefisk, salamura ringa balığı ve diğer popüler İskandinav yemekleri ile eşleştirilir.
  • Cider (Elma şarabı): Cider (Elma şarabı) yapmak için fermente armut veya elma suyu kullanılır. Elma şarabı, fermantasyon işlemi sırasında çıkarılan elma veya armut küspesi miktarına bağlı olarak büyük renk farklılıkları ile tatlı veya kuru olabilir. Sıcak, köpüklü elma şarabı, Finlandiya’daki en popüler elma şarabı türüdür ve çoğu zaman kış festivalleri ve tatillerinde servis edilir.
  • Fin Birası: Finlandiya dünyanın en büyük biralarından bazılarını ev sahipliği yapmaktadır. Her ikisi de Sinebrychoff şirketi tarafından üretilen Koff ve Karhu, en popüler olanlar arasında ikili olarak yer almaktadır. %2,5 alkol içerikli Koff I ve %7,5 alkollü içerikli Koff IVB’ye kadar tümü farklı alkollü içeriğe sahip bir dizi Koff çeşidi vardır. Finlandiya’daki bir diğer büyük bira fabrikası da Hartwall şirketidir ve bu marka da birçok ünlü bira çeşitlerini dünyaya sunmaktadır.

Finlandiya Votkası Nedir?

Finlandiya votkası, yerel olarak altı sıralı arpadan yetiştirilerek ve buzul kaynak suyuyla damıtılarak; ihraç edilen ilk birinci sınıf votkadır ve kırk yılı aşkın üretimden sonra en üst raf ürünü olmaya devam etmektedir. En iyi altı sıralı arpadan ve buzuldan gelen berrak sudan yapılmaktadır.

Tipik votkaya mükemmel bir yüksek kaliteli alternatif olan bu içecekte yaklaşık %40 alkol oranı vardır. Finlandia markası 1970 yılında Finlandiya’nın devlete ait alkollü içecek şirketi Alko tarafından kurulmuştur. Bir yıl sonra Finlandia markası, Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan ilk İskandinav votkası ve birinci sınıf bir kategoride sınıflandırılan ilk ithal votka markası olmuştur. Günümüzde Finlandia votka Finlandiya’daki Brown-Forman şirketine aittir.

Finlandiya’da İçki ve Votka Fiyatları Nasıldır?

Finlandiya’da içki ve votka fiyatları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

İçki TürüFiyat
Absolut Vodka 40% 70cl22.97 €
CHIVAS REGAL Blended Scotch Whisky 12 yo 40 % 70cl43.98 €
Château de Seguin 2017 75cl14.98 €
St. Elmo Village 75 cl7.69 €
Freixenet Cordon Negro Cava Brut 75cl10.76 €

Finlandiya’daki içki fiyatları Avrupa fiyatları ile karşılaştırıldığında arada büyük bir fark görülmemektedir. Votka fiyatları ise diğer alkollü içecekler ile karşılaştırıldığında votkanın diğer alkollü içeceklerin çoğundan daha pahalı olduğu görülmektedir.

Salmiakki Koskenkorva Nedir, Nasıl Üretilir?

Salmiakki Koskenkorva, kalın ve viskoz bir dokuya sahip, meyan kökü bazlı popüler bir Fin likörüdür. Koskenkorva Viina votkası ve salmiakki meyan kökü özüne dayanmaktadır. Koskankorva Salmiakki, anasonu andıran yoğun bir meyan kökü aromasına sahiptir. Genellikle atıştırma olarak tüketilse de, sade veya buzlu olarak servis edildiğinde bir kokteyl malzemesi olarak kullanılabilmektedir.

Karakteristik olarak siyah renkte veya daha ince bir kıvamda olduğunda koyu grimsi kahverengi viskoz bir sıvıdır. Daha yakından incelendiğinde, sıvıda çok ince karbon siyahı partikülleri görülebilmektedir. Zamanında gençler arasında popüler olan bu içecek, halk arasında genç votkası olarak adlandırılmaktadır.

Sima Nedir, Nasıl Üretilir?

Sima köpüklü bal likörü benzeri bir içecektir ve diğer bal likörlerine benzer üretim aşamalarından geçmektedir. Alkollü ve alkolsüz versiyonları bulunsa da alkolsüz versiyonu daha popülerdir. Yapımında limon kullanıldığı için sıklıkla fermente edilmiş limonata olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde çeşitli şeker türleri ile fermente edilmekte ve fermantasyon sürecinin farklı aşamalarında limon, kuru üzüm, kuru maya ile karıştırılmaktadır.

Limonun etli kısmı ve kabuğu, bu Fin içeceğine ilk fermantasyon sırasında baharat vermek için kullanılmaktadır. İkinci fermantasyon işlemi sırasında, şeker içeriğini seyreltmek için kuru üzüm eklenmektedir. Sima’nın maliyeti daha ucuz ve ticari olarak üretilen bir diğer şekli, çoğu zaman elma şarabı, üzüm suyu ve karbonatlı su ile üretilmektedir.

Finlandiya’da Çay Saati Ne Zamandır?

Finlandiya’da kahve içmenin çay tüketimini gölgede bırakmasına rağmen; çay, sağlık açısından yararları ve değişik tatlar sunan çeşitleri ile Finler arasında yer edinmiştir. Geleneksel İngiliz ikindi çayı, tartışmasız şekilde bir mutfak deneyimidir.

19. yüzyıl ruhuna girmek için Finlandiya ikindi çayı, eski İngiliz mirasını Finlandiya’nın en güzel tatlarıyla birleştirerek devam ettirmektedir. Zarif bir şekilde demlenen Fin esintili çay; gerek parmak sandviçleri, kremalı ve reçelli çörekleriye, gerek kek ve hamur işleriyle birlikte tüketilmektedir. İkindi çayı; yaban mersini, kızılcık gibi doğrudan Fin ormanından toplanan malzemeleri kullanmaktadır.

Finlandiya Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Finlandiya kahvesi %80’i hafif kavrulmuş olduğu için kahve seçimi konusunda Finler diğer milletlere kıyasla oldukça farklı insanlardır. Finler arasında koyu kahve tüketimi son 10 yıl içerisinde başlamıştır. Kahvelerin çoğu, kahve makinesiyle demlenmektedir. Espresso Finler için daha yeni bir tat olduğu için, çoğunlukla kafelerde tüketilmektedir.

Finlandiya’da tüketilen kahvenin neredeyse tamamı evde veya işte tüketilmektedir. Bir Fin güne bir fincan filtre kahve ile başlamaktadır ve çoğu insan işten eve döndükleri gibi bir fincan kahve hazırlamaktadır.

İş yerlerindeki koridorların, elleri kahve fincanı olan kişilerle dolu olması tipik bir durumdur. Ayrıca Finlandiya’nın bazı toplu iş sözleşmelerinde, bir iş gününde ikişer defa 15 dakikalık kahve molası verilmesi gerektiğinin belirtilmektedir ve Finlandiya bu hizmeti sağlayan tek ülkedir.

Lakka Nedir, Nasıl Yapılır?

Lakka veya lakkalikööri, Finlandiya’da üretilen bir likördür ve lezzetini böğürtlen benzeri bir meyve olan, “cloudberry” olarak adlandırılan bir meyveden almaktadır. Lakka kelimesi Fincede “cloudberry” anlamına gelmektedir. Bu kehribar Fin likörü, nötr bir alkolle yumuşatılan cloudberry ile üretilirken, son karışım daha sonra bal ve tarçın veya karanfil gibi baharatlarla zenginleştirilmektedir. Lakka tipik olarak acı, tatlı ve aromatiktir. Lakka’nın ince meyve notaları ve etikete bağlı olarak değişebilen bir alkol içeriği vardır.

Lakka, meyvelerin tatlandırılıncaya kadar iki ila altı ay arasında herhangi bir yerde alkole batırılmasıyla üretilmektedir ve her ikisi de Absolut Vodka ürünü ile tanınan İsveç merkezli V&S Group tarafından dağıtılan Chymos ve Lapponia tarafından markalanmaktadır.

Koskenkorva Nedir Nasıl Yapılır?

Koskenkorva Viina (Kısaca Koskenkorva veya Kossu olarak da bilinmektedir.), Altia tarafından Ilmajoki’deki Koskenkorva içki fabrikasında üretilen ve Rajamäki, Nurmijärvi’de şişelenen Finlandiya’daki en yaygın %38 orana sahip berrak alkollü içki çeşididir. Bu arpa bazlı alkol; yüksek saflıkta endüstriyel etanol üretmek için tasarlanmış olup 200-250 defa işlemden geçen bir sistem içerisinde sürekli damıtma kullanılarak üretilmektedir. Koskenkorva Viina; bu alkolün kaynak suyu ve çok az miktarda şekerle seyreltilmesi ile elde edilmektedir. Fince’de “temiz ruh” anlamına gelen ve bazen “viina” olarak anılan Koskenkorva, ülkede en çok içilen votkadır. Tamamen Finlandiya’da üretildiği için bir markadan daha fazlasıdır. En ünlü otantik Fin ürünlerinden birini temsil etmektedir ve evde yetiştirilen her şeyin sembolüdür. İngilizcede yaygın olarak votka olarak isimlendirilse de, Finlandiya’da buna çoğunlukla votka değil, “viina” denmektedir, ancak votka kelimesi AB düzenlemeleri nedeniyle etikette bulunmaktadır.

Çoğu Fin, Koskenkorva’yı çok soğuk halde tercih etmektedir. Ancak kola, soda ve enerji içeceği ile karıştırılıp da tüketilebilmektedir. Koskenkorva vanilya, yaban mersini, yeşil elma, salmiakki veya meyan kökü aromasında da tadılabilmektedir. Koskenkorva’nın lezzetli likörleri kızılcık, nane, şeftali, çilek, lakritsi (bir miktar şekerleme ile meyan kökü) ve salmiakki (daha tuzlu, baharatlı meyan kökü aroması) içermektedir. 1953’ten beri bir milyardan fazla şişe satılmıştır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: