Letonya D Tipi Vize

Letonya D Tipi Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri 2023

Letonya D tipi vize, Letonya ulusal vize ya da uzun süreli Letonya vizesi olarak da bilinmek ile birlikte Letonya’da çalışmak, okumak ya da yaşamak isteyen yabancılara verilen bir vize türüdür.

Ulual Letonya vizesi süresi 90 günü aşan çalışma, aile birleşimi ve eğitim gibi amaçlarla Letonya’ya seyahat edilmesi durumunda kişilerin başvurması gerekir. Oturma izninden farklı olan Letonya ulusal vizesi almak için Letonya Büyükelçiliğine başvuru yapılması gerekmekte iken Letonya’ya giriş yapılmasının ardından uzun süreli vizenin oturma iznine çevrilmesi gerekmektedir.

Vizem.net, Letonya’ya çalışma, eğitim ya da aile birleşimi gibi amaçlarla 90 günden uzun süre için seyahat edecek kişilerin Türkiye’den başvurularında vize için talep edilen belgelerin kontrolünden başvuru takip işlemlerine kadar tüm süreçler için danışmanlık hizmeti sunan akredite bir acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Letonya Ulusal Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

Letonya ulusal vize başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin Letonya’da 90 günden fazla kalabilmek için çalışma, aile birleşimi ya da eğitim gibi geçerli gerekçeler sunması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin Letonya kamu güvenliği için tehlike oluşturmadığının kanıtı olarak sicil kaydında bir suç bulunmaması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin Letonya seyahati boyunca ihtiyaçlarını karşılayacak maddi yeterliliğe sahip olması ya da ihtiyaçlarını karşılayacak bir sponsorun olduğunu kanıtlaması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin daha önce yapmış olduğu seyahatlerde vize ihlalinde bulunmamış olması gerekmektedir.

Uzun Süreli Letonya Vizesi Türleri Nelerdir?

Uzun süreli Letonya vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Letonya çalışma vizesi: AB ya da AEA üyesi olmayan ülke vatandaşlarının Letonya’da çalışması için çalışma vizesi ve çalışma iznine sahip olması gerekmektedir.
  • Letonya öğrenci vizesi: AB ya da AEA üyesi olmayan ülke vatandaşlarının Letonya’da eğitim almak için öğrenci vizesine sahip olması gerekmektedir. Öğrenci vizesi için yapılan başvurularda üniversite kabul mektubuna ek olarak üniversite tarafından yazılan davet mektubunun da ibraz edilmesi gerekmektedir. Vize başvurusunda İngilizce ya da Letonca dil yeterliliğini kanıtlar nitelikteki çeşitli belgeler beyan edilmelidir.
  • Letonya aile vizesi: Letonya vatandaşlığına sahip olan bir aile bireyi ile birlikte yaşamak isteyen kişiler, Letonya aile vizesine başvurmalıdır. Başvuru esnasında evlilik cüzdanı veya doğum belgesi gibi aile ilişkisini kanıtlayan belgeler sunulmalıdır.
  • Letonya yatırım vizesi: Letonya altın vizesi olarak da bilinen Letonya yatırım vizesi, belirli bir sermayeye sahip olan kişilerin Letonya’dan mülk satın alarak ya da Letonya kaynaklarına bağış veya yatırım yapması şartı ile oturma ya da vatandaşlık almalarını mümkün kılan bir vize türüdür.

Letonya D Tipi Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Letonya D tipi vize başvuruları, Letonya Büyükelçiliğinin dış hizmet sağlayıcısı olan VFS Global vize başvuru merkezlerine şahsen ya da akredite vize acenteleri aracılığıyla yapılmaktadır.

Uzun Süreli Letonya Vizesi Nasıl Alınır?

Uzun süreli Letonya vizesi almak için ilk olarak online olarak vize başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Vize başvurusu için talep edilen belgelerin hazırlanmasının ardından kişi, aracı kurumdan vize randevusu almalıdır.

Randevu tarihinde talep edilen belgeler ile birlikte aracı kuruma giderek belgelerin teslim edilmesi ve ardından biyometri işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Vize ücretinin yatırılması ile başvuru işlemleri tamamlanır.

Uzun süreli Letonya vizesi başvurularında gerekli görülmesi durumunda mülakat yapılabilmektedir. Başvuru sahibinin 90 günden fazla Letonya’da kalabilmesi için uzun süreli vizeye sahip olması yeterli olmamakta, ayrıca Letonya İçişleri Bakanlığı tarafından 1 yıl ile 10 yıl arasında bir süreyi kapsayan geçici oturma iznine de başvurması gerekmektedir.

Letonya Ulusal Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?

Letonya ulusal vize başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Kişinin sahip olduğu pasaportun, Letonya seyahatinin sona ermesinden sonra 3 ay daha geçerliliğe sahip olması ve en az 2 boş sayfasının bulunması gerekmektedir.
  • Ulusal vize başvuru formu: Online olarak başvuru formunun tam ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
  • Fotoğraf: 35 mm genişliğinde 45 mm yüksekliğinde ölçülere sahip olan fotoğraf, talep edilen belgeler arasına eklenmelidir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Kişinin tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmak şartı ile en az 30.000 euro teminatlı sağlık sigortasına sahip olması gerekmektedir.
  • Ulaşım rezervasyonları: Kişinin Letonya seyahatinin ardından ülkesine döneceğini kanıtlar nitelikteki uçak bileti gibi seyahat planını gösteren belgeler sunulmalıdır.
  • Konaklama rezervasyonları:
  • Başvuru ücreti: Kişinin gerekli vize harcını ödemesi ve mümkünse dekontunu sunması gereklidir.
  • Davet mektubu: OCMA tarafından onaylanmış bir davet mektubunun sunulması istenir.
  • Maddi yeterlilik kanıtı: Kişinin Letonya’da bulunduğu süre boyunca yaşam masraflarını karşılayabilecek düzeyde birikime veya düzenli gelire sahip olduğunu ispatlaması gereklidir. Öğrenci vizesine başvuranlar, aldığı hibeyi veya bursu gösteren belgeleri ibraz etmelidir.
  • Adli sicil kaydı: Kişinin e-devlet üzerinden adli sicil kaydı alması ve başvuruda sunması gereklidir.
  • Üniversite kabul mektubu: Öğrenci vizesine başvuran kişilerin bir eğitim kurumundan kabul aldığını gösteren, program bilgilerini içeren kabul mektubunun sunulması istenir.
  • Öğrenci belgesi: Başvuran kişi halihazırda bir eğitim kurumunda öğrenci ise, öğrenci belgesini sunması gereklidir.
  • Sponsorluk dilekçesi: Letonya öğrenci vizesi alacak kişiye bir aile üyesi ya da kurum sponsor olacak ise bir sponsorluk mektubu sunulmalıdır.
  • İş sözleşmesi: Çalışma vizesine başvuran kişilerin Letonya’daki işveren ile imzalamış olduğu iş sözleşmesini beyan etmesi gerekir.
  • Özgeçmiş ve çalışma belgeleri: Çalışma vizesine başvuran kişinin özgeçmişini ve önceki işlerine dair çalışma belgelerini sunması gereklidir.
  • Evlilik cüzdanı ve doğum belgesi: Aile vizesine başvuran kişilerin, aile ilişkisini kanıtlamak üzere evlilik cüzdanı veya doğum belgesi gibi evrakları ibrazı gereklidir.
  • Yatırım kanıtı: Yatırım vizesine başvuracak kişilerin, Letonya’da yapacakları yatırım planını gösteren ve vize şartlarını sağladığını ispatlayan belgeleri beyan etmesi gerekir.
  • Muvafakatname: Vize başvurusu yapan kişi 18 yaşından küçük ise ebeveynleri veya yasal vasisi tarafından seyahate onay verildiğini gösteren muvafakatname sunulmalıdır.

Letonya D Tipi Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Letonya D tipi vize başvuru formu, https://epak.pmlp.gov.lv/NVIS.EService001.WebSite/ adresi üzerinden online olarak doldurulur. Başvuru formunun, doldurulduktan sonra çıktısı alınarak başvuru sahibi tarafından ıslak imza ile imzalanması gerekmektedir.

Başvuru formunda başvurulan vize türü, başvurunun teslim edildiği ülke, kişinin isim ve soyismi, doğum bilgileri, uyruğu, cinsiyeti ve medeni durumu, kimlik numarası, pasaport türü, pasaportun alındığı tarih ile son geçerlilik tarihi, pasaportun alındığı ülke, pasaportu veren kurum, ikamet bilgileri, iletişim bilgileri, başvuru sahibinin mesleği ve çalıştığı kurumun iletişim bilgileri sorulmaktadır.

Kişinin vize giriş sayısı, son 3 yıl içerisinde Letonya ya da Schengen ülkelerinden almış olduğu vizenin olup olmaması, Schengen bölgesinde kullanılmak üzere daha önce parmak izine verip vermediği formda istenen bilgiler arasındadır.

Başvuru sahibinin seyahat tarihlerinin verilmesi veya Letonya’dan davet alması durumunda davet eden kişi ya da kuruma yönelik bilgilerin de cevaplanması gerekmektedir. Başvuru sahibinin Letonya seyahati boyunca maddi yeterliliğini nasıl sağlayacağına yönelik sorular cevaplanmalı ve kişinin AB, AEA ülkeleri ya da İsviçre ülkeleri vatandaşı olan aile üyeleri varsa onlara yönelik kişisel bilgilerin doldurulması gerekmektedir. Başvuru sahibinin reşit olmaması durumunda ayrıca ebeveyninin isim ve soyismi ile birlikte iletişim bilgilerinin yer aldığı bir bölüm mevcuttur.

Başvuru formunda kırmızı renkli yıldız (*) ile işaretli alanlar, doldurulması zorunlu bilgileri içermektedir. Bilgilerin Latin alfabesi ile pasaportta bulunan bilgiler ile uyumlu olarak doldurulması gerekmektedir. Bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması, formun Letonya vizesi i̇çin gerekli evraklar arasında olması nedeniyle önemlidir.

Letonya vizesi başvuru formunun ilk sayfa görseli aşağıda verilmiştir.

Letonya D Tipi Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Letonya D Tipi Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Letonya Ulusal Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?

Letonya ulusal vize başvuru randevusu, yetkili aracı kurum olan VFS Global’in internet sitesi üzerinden online olarak alınmaktadır. VFS Global’in internet sitesi üzerinden hesap oluşturulması veya hesap varsa giriş yapılması gerekir. Randevu alma sayfasına girildikten sonra istenen bilgiler doldurulmalı, başvuru merkezi seçilmeli ve randevu seçimi yapılmalıdır. Gerekirse ücret ödemesi yapılarak randevu alma işlemi tamamlanır.

Letonya vizesi için randevu alma ekranı aşağıdaki görseldedir.

Letonya Ulusal Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?
Letonya Ulusal Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?

Uzun Süreli Letonya Vize Randevusu Ertelenebilir Mi?

Uzun süreli Letonya vize randevusu ertelenebilmektedir. Vize randevusu erteleme işlemleri VFS Global’in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır.

Vizem.net danışmanlığında yürütülen Letonya vize başvuru süreçlerinde, kişinin randevusunu ertelemesi ya da da iptal etmek istemesi durumunda ilgili danışmanı mail göndererek ya da telefon ile arayarak bilgilendirmesi yeterli olmaktadır.

Letonya D Tipi Vize Ücreti Ne Kadardır?

Letonya D tipi vize harç ücreti 60 Euro olarak belirlenmiştir; kişinin Erasmus ya da yüksek lisans amacıyla Letonya öğrenci vizesi başvurusunda bulunan kişiler vize harcından muaf tutulmaktadır.

Vize ücreti, euro cinsinden ve nakit olarak randevu gününde başvuru merkezlerine ödenmelidir.

2022 yılı için uzun süreli Letonya D tipi vize masrafları, sağlık sigortası, başvuru formunun doldurulması, danışmanlık ücreti, ihtiyaç duyulması durumunda yeminli tercüme ve noter ücretleri ile Letonya vize ücreti dahil ortalama 275 ile 350 Euro arasında değişiklik göstermektedir.

Letonya Ulusal Vize Başvurusu Takip İşlemi Nasıl Yapılır?

Letonya ulusal vize başvurusu takip işlemi, yetkili aracı kurumun internet sitesi üzerinden online bir şekilde takip edilebilmektedir.

Vize randevusunda ilgili vize başvuru merkezi tarafından düzenlenen fatura ya da makbuz üzerinde yer alan referans numarası ve kişinin soyadı bilgileri ile VFS Global websitesine giriş yapılarak VFS Global Letonya vize takip işlemleri online olarak yapılabilmektedir.

VFS Letonya vize takip ekranı aşağıdadır.

Letonya Ulusal Vize Başvurusu Takip İşlemi Nasıl Yapılır?
Letonya Ulusal Vize Başvurusu Takip İşlemi Nasıl Yapılır?

Ulusal Letonya Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Ulusal Letonya vizesi, kişinin başvurusunun kabul edilmesinden itibaren ortalama 2 hafta sonra sonuçlanmaktadır. İlgili büyükelçiliğin yoğunluğunun olması, kişiden ek belge talep edilmesi ya da başvurunun resmi tatillere denk gelmesi vizenin çıkma süresini uzatan faktörler arasında bulunmaktadır.

Letonya D Tipi Vize Başvurusu Hangi Kurum Tarafından Değerlendirilir?

Letonya D tipi vize başvurusu Vatandaşlık ve Göç İşleri Ofisi olarak bilinen OCMA tarafından değerlendirilmektedir.

D Tipi Letonya Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

D tipi Letonya vizesinin geçerlilik süresi tek başına 90 gündür. Kişinin Letonya’ya yabancı olarak çalışmak ya da eğitim almak için gelmesi durumunda, ülkeye geldikten sonra geçici oturma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Geçici oturma izni genel olarak 2 yıl için verilmesine rağmen, iznin bitiminde yenilenmesi mümkündür.

Ulusal Vize İle Letonya'ya Gittikten Sonra Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

Ulusal vize ile Letonya’ya gittikten sonra yapılması gerekenler arasında, kişinin oturma izni için başvuru yapması ve ikamet adresini Vatandaşlık ve Göç İşleri Bürosuna giderek kaydettirmesi bulunur.

Kişinin ikamet kayıt işlemleri için pasaport, oturma izni ya da ulusal vizesini ve ikamet yerini gösteren kira sözleşmesini ya da sahip olunan gayrimenkul tapusunu sunması gereklidir. Kayıt işlemleri için 4,27 euro ödenmelidir. Kişi, ikamet kayıt işlemlerini yapmaması durumunda 350 euro ceza ödemektedir.

Letonya D Tipi Vize İle Oturma İzni Nasıl Alınır?

Letonya D tipi vize ile oturma izni almak için kişinin ilk olarak Vatandaşlık ve Göç İşleri Ofisi’ne giderek oturma izni ile ikamet yerini kaydettirmesi gerekmektedir. Kayıt işlemlerinden sonra kişi oturma izni başvurusunda bulunmalıdır.

Ulusal vize sahiplerinin gerekli belgeleri hazırlaması ve istenmesi halinde belgelerin apostil veya noter işlemlerini tamamlaması gereklidir.

Letonya Oturum İzni Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Oturma izni başvurusu için gerekli belgeler arasında; başvuru formu, kişinin geçerli seyahat belgesinin kopyası, 3 cm genişliğe 4 cm uzunluğa sahip fotoğraf, adli sicil kaydı belgesi, akrabalığı doğrulayan belge ve Letonya’da ikamet ettiği sürece ihtiyaçlarını karşılayacağı ekonomik koşullara sahip olduğunu gösteren belge bulunur.

İşlem süresine göre değişmekte olan başvuru ücreti ödenip dekontu belgeler arasına eklendikten sonra, Letonya oturum izni için başvuru yapılabilmektedir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: