Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi Başvuru Süreci 2023

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi yabancı ülke vatandaşlarının; kültürel, sportif faaliyet ve konferans etkinliklerine katılmak amacıyla Letonya’yı ziyaret etmesine izin vermek için düzenlenen kısa süreli vize türüdür. Schengen vizesi olmayan Türk Vatandaşlarının Letonya seyahatlerinde Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Bordo (umuma mahsus) pasaport hamili Türk Vatandaşları, Schengen vizesi ile Letonya’da 90 gün bulunabilmektedirler. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili Türk Vatandaşları, 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile vizeden muaftır.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesine başvuru yapmak için gerekli olan belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Letonya’da düzenlenecek bir kültürel ya da sportif etkinlik için vize başvurusunda bulunacak kişinin pasaportunun son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olması ve ziyaretin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerliliğinin bulunması gerekmektedir.
  • Letonya Vizesi Başvuru Formu: Letonya’da düzenlenecek bir kültürel ya da sportif etkinlik için vize başvurusunda bulunacak kişinin Schengen vizesi başvurusu yapması gerekmektedir.
  • Pasaport fotoğrafı: Yakın zamanda çekilmiş olmalıdır. 4 cm genişliğinde 5 cm uzunluğunda ve beyaz arka fon üzerinde olmalıdır.
  • Sağlık sigortası: Letonya’da düzenlenecek bir kültürel ya da sportif etkinlik için vize başvurusunda bulunacak kişinin tüm Schengen ülkelerinde geçerli, minimum 30.000 EUR teminatlı, acil tıbbi yardım, acil hastane tedavisi, kaza sonucu ölüm veya tıbbi nedenlerle geri dönüş durumlarını kapsayan ve seyahat süresinin bitiş tarihinden itibaren en az 15 gün daha geçerliliği bulunan sağlık sigortası bulundurması gerekmektedir.
  • Letonya Davet mektubu: Letonya’da düzenlenecek bir kültürel ya da sportif etkinlik için vize başvurusunda bulunacak kişinin Letonya Vatandaşlık ve Göç İşleri Ofisi tarafından onaylanmış kabul veya davet mektubu bulundurması gerekmektedir.
  • Mali yeterlilik kanıtı: Letonya’da düzenlenecek bir kültürel ya da sportif etkinlik için vize başvurusunda bulunacak kişinin son üç aydaki banka hesap ekstresi, son üç aydaki maaş makbuzları gibi düzenli gelir kanıtları gerekmektedir.
  • Ulaştırma kanıtı: Letonya’da düzenlenecek bir kültürel ya da sportif etkinlik için vize başvurusunda bulunacak kişinin uçuş veya diğer toplu taşıma araçlarından yapılmış rezervasyon kanıtı gerekmektedir.
  • Sertifika: Letonya’da düzenlenecek bir sportif etkinlik için vize başvurusunda bulunacak kişinin gönderen spor kulübü veya Türkiye Spor Federasyonundan sertifika bulundurması gerekmektedir.
  • Veli Onayı: Letonya’da düzenlenecek bir kültürel ya da sportif etkinlik için vize başvurusunda bulunacak kişi 18 yaşın altında ise noter tarafından onaylanmış veli izni gerekmektedir.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi için Başvuru Mektubu Nedir?

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için başvuru mektubu Letonya Konsolosluğuna yazılması gereken mektup türüdür.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için başvuru mektubu; davet eden şirketin adı ve kayıt numarası, seyahatin amacı, davet eden tarafın davet edilen kişinin masraflarını karşılayıp karşılamayacağı hakkında bilgi, ziyaret süresi ve giriş sayısı, ziyaret sırasında ikamet edilecek yerin adresi ve imza sahibinin adı, soyadı ve pozisyonu hakkında bilgiler içermelidir.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi için Davet Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için davet mektubu, Letonya’da bulunan kuruluşun veya kişinin; etkinliğe davet edeceği kişi için Letonya Vatandaşlık ve Göç İşleri Dairesine doğrudan yazması gereken mektup türüdür.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için davet mektubu hazırlanırken davet edilen kişi hakkında; pasaportta görünen adı ve soyadı, vatandaşlık bilgisi, doğum yeri ve zamanı, ikamet adresi, ülkeye giriş nedeni, başvuru sahibinin Letonya’da kalacağı süre, başvuru sahibinin Letonya’da ikamet edeceği yer, davet eden ve başvuru sahibi arasındaki yakınlık derecesi hakkında bilgilere yer verilmelidir.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için davet mektubu hazırlanırken davet eden kişi tarafından kişisel bilgileri ve davet edilen kişiyi finansal olarak destekleyebileceğini kanıtlayan belgelerin sunulması gerekmektedir.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi için Konaklama Planı Nasıl Yapılır?

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvurusu için gerekli olan evraklardan biri de konaklama planıdır. Konaklama planı, Letonya’da kalınacak süreyi ve kalınacak yeri belirttiği için onay aşamasında önem arz etmektedir.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için gerekli konaklama planı, kişinin kalacağı otel, pansiyon tarzı yerlerden yapılmış rezervasyon bilgilerini içermeli ve başvuru evrakları arasına eklenmelidir.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesine başvuracak kişinin bir arkadaşında veya bir akrabasında ikamet etmek istemesi halinde, Letonya’da ikamet eden arkadaş veya aile üyesi tarafından davet mektubu alınması gerekmektedir. Letonya davet mektubunda, davet eden ve edilen kişilerin kişisel bilgilerinin paylaşılması gerekmektedir.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesine başvuracak kişinin Letonya’da kendine ait bir evde ikamet edecek olması durumunda, tapu ve ev adres bilgilerini içeren belgelerin sunulması gerekmektedir.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesine Nasıl Başvurulur?

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvuruları VFS Global Letonya vize merkezlerinden veya Letonya Konsolosluklarından yapılmaktadır.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvurusu VFS Global Letonya vize merkezlerine yapılacak ise; Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için gerekli evraklar ve belgeler eksiksiz hazırlanmalı ve VFS Global Letonya vize başvuru merkezlerinden randevu alınmalıdır. Randevu gününde hazırlanan evraklar VFS Global Letonya vize merkezlerinde bulunan yetkililere biyometri bilgileri ile birlikte teslim edilerek ücretler ödenmelidir. Vize ücretine ek olarak, mevcut başvurudan önce biyometrik veri sunulmamış ise 25 EUR, mevcut başvurudan önce biyometrik veri sunulmuş ise 24 EUR servis bedeli ödenir. Daha sonra Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvuru sonucu beklenmelidir.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvurusu Letonya Konsolosluklarına yapılacak ise; Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için gerekli evraklar ve belgeler eksiksiz olarak hazırlanmalıdır ve Letonya Konsolosluklarına çağrı merkezleri aracılığıyla randevu alınmalıdır. Randevu gününde toplanan evraklar, biyometri bilgileri ve vize ücreti Letonya Konsolosluğuna teslim edilmelidir. Belge tesliminden sonra, Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvuru sonucu beklenmelidir.

Bilgi ve başvuru merkezi: 0850 241 1868

18 Yaşından Küçükler için Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi Başvuru Nasıl Yapılır?

“18 yaşın altındakiler için Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik vizesi başvurusunun nasıl yapıldığı açıklanmalıdır.

  • 18 yaşından küçükler için vize başvurusu ebevenyni ya da yasal vasisi tarafından yapılmalıdır. Ekstra gerekli koşullar X,Y,Z dir.”

Letonya kültürel ve sportif vizesi başvurusunda bulunacak kişi 18 yaşından küçük ise Letonya Konsolosluğuna başvururken, vasisi veya ebeveyni tarafından eşlik edilmelidir. Letonya kültürel ve sportif vizesi başvurusunda bulunurken 18 yaş altı bireylerin başvuru belgelerinin ebeveynleri veya yasal vasisleri tarafından imzalanması gerekmektedir.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Ücret politikaları ve evrakların toparlanacağı sürede yapılacak tahmini harcamalar ile birlikte topyekün bir maliyet belirtilmelidir.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvuru ücreti yetişkinler için 80 EUR, 6-12 yaş arası çocuklar için 40 EUR, 6 yaşından küçük çocuklar için ücretsizdir.

Letonya’da kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından düzenlenen seminerlerde, konferanslarda, spor, kültürel veya eğitim etkinliklerinde 25 yaş altındaki katılımcılar vizesi başvuru ücretinden muaf olabilmektedir. Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvuru ücreti muafiyet durumu düzenlenen etkinliğin önemine göre belirlenmektedir.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik vizesi başvurularının hangi süre zarfında yapılması gerektiği ve ortalama olarak ne kadar sürede sonuçlandığı bilgisi paylaşılmalıdır.

Başvurudan X süre önce Y,Z,H evraklarınızı hazırlamalısınız. Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik vizesi başvuruları ortalama K sürede sonuçlanmaktadır. Sonuçlara P platformu üzerinden erişebilirsiniz.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için başvuru sonuçlanma süresi başvurulan ülkeye göre değişmektedir. Türkiye vatandaşları için başvuru sonuçlanma süresi Letonya Büyükelçiliğinin başvuruyu aldığı günden itibaren 7 ila 10 iş günü içerisindedir.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi başvurularına, planlanan seyahat tarihinden en az 15 en fazla 90 gün önce başlanmalıdır.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vize başvuru sonucu ve başvuru durumları VFS Global Letonya resmi sitesi üzerinden takip edilebilmektedir.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi ile Hangi Haklara Sahip Olunur?

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik vizesi alınması halinde sahip olunabilecek haklar ve sahip olunamayacak haklar listelenmelidir.

  • X süre Letonya’da bulunabilirsiniz.
  • Letonya’da oturma ya da yaşama hakkı tanır / tanımaz vs.

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi alınması halinde sahip olunacak haklar aşağıda listelenmiştir.

  • Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi süresi boyunca Letonya’da konaklayabilmek
  • Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi süresi boyunca belirli kurallara uyarak diğer Schengen ülkeleri arasında seyahat edebilmek

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesi alınması halinde sahip olunamayacak haklar aşağıda listelenmiştir.

  • Letonya vatandaşlığına başvurmak
  • Letonya’da iş aramak veya çalışmak
  • Letonya’da eğitim almak
  • Letonya seçimlerinde oy kullanmak

Letonya’da Etkinlik Düzenlemek için Nasıl Vize Başvurusu Yapılır?

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik vizesinin, etkinlik düzenleyiciler (organizatörler) tarafından nasıl alınacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği, başvuruların hangi kanallar aracılığıyla yapılacağı gibi bilgiler verilmelidir.

Letonya’da kültürel veya sportif etkinlik düzenleyecek kişiler vize başvurularının değerlendirilmesi ve kararların verilmesi için etkinlik başlangıç tarihinden en az üç ay önce, etkinliği Letonya vize başvuru merkezine bildirmelidir. Letonya’da kültürel veya sportif etkinlik düzenlemek için vize başvurusunda bulunacaklar tarafından etkinliğin tarihi, etkinliğin süresi, etkinliğin düzenleneceği yer ve etkinliğe katılım sağlayacak kişilerin listesi Letonya vize başvuru merkezine sunulmalıdır. 2Letonya’da düzenlenecek etkinliğin seyahat ve konaklama ücretlerinin kimin tarafından ödeneceği bilgisi dahil etkinliğin bilgilerini içeren davet mektubu katılımcılara yollanmalıdır.

Letonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesine Benzer Diğer Letonya Vize Türleri Nelerdir?

Letonya kültürel ve sportif etkinlik vizesine benzer diğer kısa süreli Letonya vize türleri aşağıda listelenmiştir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: