Malta'ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Malta Cumhuriyeti'ne Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nedir?

Malta Cumhuriyeti, parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilen Avrupa Birliği üyesi bir Schengen ülkesidir. Malta Cumhuriyeti’nin nüfusu 2019 yılı verilerine göre 502.653 olarak bilinmektedir.

Malta Cumhuriyeti, Güney Avrupa’da, 35 50 Kuzey enlemleri ve 14 35 Doğu boylamları arasında, Sicilya’nın güney kesimlerinde yer almaktadır. Malta 2 küçük ve 3 büyük olmak üzere toplam 5 adadan oluşmaktadır. Malta Cumhuriyeti’nin komşuları; Tunus, Libya ve İtalya’nın Lampedusa adaları olarak bilinmektedir. Malta’nın resmi adı Malta Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Malta’nın başkenti Valletta kentidir.

Malta Adası Dünya Haritasında Nerededir?

Malta Cumhuriyeti, 35 50 Kuzey enlemleri ile 14 35 Doğu boylamları arasında yer alan bir Avrupa Kıtası ülkesidir. Malta Cumhuriyeti haritada bulunduğu bölge bakımından Adeniz ve Tiren Denizi’nin ortasında yer almaktadır. Malta haritada yeri; Sicilya’nın 90 km doğusunda, Tunus’un 800 km doğusunda, İtalya’nın Lampedus Adaları’nın 539 km Kuzeybatısında yer alan bir ülkedir. Malta dünya haritasında yeri bakımından, çevresindeki Akdeniz ve Tiren Denizleri’nin sahip olduğu akıntıların etkisini görmektedir. Malta çevresinde görülen akımlar, Rhone Vadisi’nden çıkan Mistral Akıntısı, güneybatıdan çıkan Libeccio ve güneyden kaynak alan Sicirecco ile Ostro Akıntıları olarak bilinmektedir.

Malta, dağ oluşumuna imkan vermemektedir. Malta’da ve yakınlarında küçük kum tepecikleri yer almaktadır. Malta çevresinde bulunan başlıca ormanlar ise Foresta 2000 Nature Reverse, Wied Għollieqa Nature Reserve ve Buskett Woods olarak sıralanabilmektedir.

Malta Koordinatları Nedir?

Malta Cumhuriyet, enlemsel olarak 35 derece Kuzey ve 50 derece Kuzey enlemleri arasında, boylamsal olarak 14 derece Doğu ve 35 derece Doğu boylamları arasında yer alan bir Avrupa ülkesidir.

Malta Komşu Ülkeleri Nelerdir?

Malta’nın komşuları; 90 km batısında Sicilya, 800 km batısında Tunus ve 539 km güneybatısında İtalya’nın Lampedus Adaları olarak bilinmektedir.

Malta Hangi Kıtadadır?

Malta Cumhuriyeti, Güney Avrupa’da Orta Akdeniz kesiminde bulunan bir adalar devletidir.

Malta Cumhuriyeti, Avrupa’da yer alan Tiren Denizi ve Akdeniz’in kıyılarında yer almaktadır. Malta, diğer Avrupa’da yer alan ülkeler ve bazı Afrika ülkeleri ile komşudur. Malta’nın komşuları 90 km batısında Sicilya, 800 km batısında yer alan Tunus ve 539 km güneybatısında İtalya’nın Lampedus Adaları olarak sıralanabilmektedir.

Malta Yüzölçümü Nedir?

Malta Cumhuriyeti’nin yüzölçümü 316 km² olarak hesaplanmaktadır. Malta’nın kıyı şeridi yüzölçümü 196.8 km olarak kaydedilmiştir. Malta 316 km²’lik yüzölçümü ile dünya sıralamasında en büyük yüzölçümüne sahip 207. ülke konumundadır. Malta, dünya yüzölçümü sıralamasında en küçük 42. ülke olarak bilinmektedir.

Malta’nın yüzölçümü nedeniyle Malta; Avrupa’da yer alan daha büyük yüzölçümüne sahip Rusya, İtalya, Almanya gibi aynı kıtada olduğu ülkelere göre daha az ticaret ve tarım etkinliği alanına sahiptir. Malta Cumhuriyeti’nin 316 km²’lik yüzölçümünün çoğu bölgesi, turizm için elverişlidir. Worldometers’ın 2021 yılı verilerine göre, Malta Cumhuriyeti’nde bulunan 502.653 kişilik nüfus ve 316 km²’lik yüzölçümü ile, nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 1380 (metrekare başına 3574) kişi olarak hesaplanmıştır.

Malta’nın Nüfusu Kaçtır?

Malta’nın nüfusu 2019 yılı verilerine göre 502.653 kişi olarak bilinmektedir. Worldometer’ın 2021 yılı verilerine göre, Malta Cumhuriyeti, dünya nüfus sıralamasında; 502.653 kişilik nüfusu ile dünyada 175., Avrupa ülkeleri arasında ise Lüksemburg’un hemen ardından 44. sırada yer almaktadır. Worldometer tarafından yürütülen 2021 yılı çalışmalarına göre Malta Cumhuriyeti nüfusunun ortalama yaşı 40.9 olarak kaydedilmiştir.

Worldometer’ın 2021 yılı verilerine göre Malta’da ortalama yaşam süresi 83.06 yıl olarak kaydedilmiştir. Worldometer dünya yaşam süresi sıralamasında; Malta Cumhuriyeti kadınlarda 84.68, erkeklerde ise 81.37 yaş ortalamaları ile dünyada 15. sırada, Avrupa’da ise 6. sırada bulunmaktadır. Malta nüfus sayımları her 10 senede bir tekrarlanmaktadır. Malta Cumhuriyeti, turizm kaynaklı yerleşen nüfus sonucu, gelecek yıllarda Malta nüfusu için yüksek miktarda bir artış beklentisine sebep olmaktadır. Malta Cumhuriyeti, Euronews’in 2019 verilerine göre 4.1’lik nüfus artış hızı ile bir önceki yıla göre en çok nüfusu artan Avrupa ülkesi olmuştur.

Malta Zaman Dilimi Nedir?

Malta zaman dilimi, Orta Avrupa Yaz saati olarak bilinmektedir. Malta, 35.893015°/ 14.51505° Doğu boylamları arasında yer almaktadır. Malta’da kullanılan saat dilimi, güneşten faydalanma amacıyla kış aylarında GMT+ 1, yaz aylarında ise GMT+ 2 şeklinde ayarlanmaktadır. Malta tarafından kullanılan Orta Avrupa Yaz Saati, Malta Adası dışında Arnavutluk, Belçika ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri tarafından da kullanılmaktadır.

Malta ve Türkiye Arasındaki Saat Farkı Kaçtır?

Malta ve Türkiye arasındaki saat farkı kış aylarında 2, yaz aylarında 1 saat olarak kaydedilmektedir. Malta’da yaz saati uygulamasının kullanımı, mart ayının son pazar gününden, ekim ayının son pazar gününe kadar olan süre boyunca devam etmektedir.

Malta ile Türkiye arasında 1 saatlik yaz dönemi farkı ve 2 saatlik kış dönemi farkı, Malta ve Türkiye arasında gerçekleşen ticaret sektörü nakliyelerinde teslimat problemleri, teslimat gecikmeleri ya da erken teslimi gibi problemlere yol açabilmektedir. Malta ile Türkiye arasında bulunan saat farkı Malta’ya turistik ziyarette bulunacak Türk vatandaşların uçak saatleri konusunda da problemlere yol açmaktadır. Malta Cumhuriyeti ile Türkiye arasında yapılacak iş, turizm, ulaşım hizmetleri için tam bir saat belirlenmemişse, her iki ülkeye ait saat dilimleri de hesaba katılmalıdır.

Malta Resmi Dili Nedir?

Wikipedia’ya göre, Malta resmi dilleri Maltaca ve İngilizce olarak bilinmektedir. Malta ana dili her iki dil olarak kabul edilse de, İngiltere’nin sömürge politikası ile yaydığı İngilizce yerine Malta’nın yerel halkı tarafından kullanılan Maltaca ana dil olarak kabul edilmektedir.

Malta’da kullanılan 2 resmi dil arasından tercih edilen dil Malta’nın bölgelerine ve dilin kullanılma gerekliliğine göre farklılık göstermektedir. Malta resmi dilleri İngilizce, ülkenin turistik bölgelerinde, turistler ile daha rahat iletişim kurmak için İngilizce tercih edilmektedir. Malta’nın daha kırsal ve yerel halkının bulunduğu bölgelerde ise Maltaca tercih edilmektedir. Malta Cumhuriyeti’nin başkenti Valetta Şehri’nde hem Maltaca hem de İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır. Malta hükümeti tarafından mecliste, orduda ve mahkemelerde geçerli olan dil Maltaca olarak belirlenmiştir ancak İngilizce kullanılarak devlet dairelerinde resmi işler halletmek mümkündür.

Malta’da Konuşma Dili Nedir?

Malta’da konuşma dili Maltaca’dır.

Malta’da konuşulan diğer dillere ait liste aşağıda belirtilmiştir.

  • Maltaca
  • İngilizce
  • İtalyanca
  • Fransızca

Malta’da 2 resmi ve 2 gayriresmi olmak üzere 4 dil kullanılmaktadır. Malta’nın resmi dilleri Maltaca ve İngilizce olarak bilinmektedir. 2012 yılı verilerine göre, Malta nüfusunun %98’lik bir kesimi Maltaca, %88’lik bir kesimi ise İngilizce bilmektedir. Malta’nın Birgu, Rabat, Mgarr ve Qormi gibi kırsal ve yerel kesimlerinde Maltaca kullanılmaktadır. Malta’nın Sliema, Valletta St Julians’s ve Mdina gibi daha turistik bölgelerinde, evrensel kullanımı yaygın görülen İngilizce, turistlerle daha kolay iletişim için tercih edilmektedir.

Malta’da konuşulan 2 gayriresmi dil İtalyanca ve Fransızca olarak bilinmektedir. Malta’da 2012 yılı verilerine göre nüfusun %66’lık bir kısmı İtalyanca, %17’lik kısmı ise Fransızca bilmektedir. İtalyanca ve Fransızca, Malta halkı tarafından daha küçük ve yöresel bölgelerde ya da İtalyan ve Fransız halk tarafından ziyaret edilen turistik bölgelerde tercih edilmektedir.

Malta’ya seyahat edecek bir kişi asgari düzeyde (B1) Maltaca ya da İngilizce ile günlük yaşamda pek çok işini halledebilmektedir.

Malta’da İngilizce Konuşulur Mu?

Malta’da ingilizce konuşulmaktadır. Malta Cumhuriyeti’nin iki resmi dilinden biri olan İngilizce Malta halkı tarafından yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. 2012 yılı verilerine göre Malta halkının %88’i akıcı biçimde İngilizce konuşabilmektedir. Malta’da İngilizce ile resmi dairelerde yürütülmesi gereken işler yürütülebilmektedir.

Malta Uluslararası Telefon Alan ve Ülke Kodu Nedir?

Malta Cumhuriyetine ait telefon Malta kodu +356 olarak bilinmektedir. Malta Cumhuriyeti’ni arayacak Türk vatandaşlar, 00356 + telefon kodu ile ya da Malta’da yerel bir telefonu aramak için 21 + telefon numarası şeklinde arama gerçekleştirebilmektedirler.

Malta Plakası Nedir?

Malta plakası, üstünde Avrupa birliğinin yıldızlı sembolü bulunan M harfi biçimindedir. Malta plakalarının en solunda yer alan M harfinin bulunduğu mavi arkaplanlı bir şerit vardır. 2010 yılı hesaplamalarına göre Malta’da yer alan Malta plakalı araç sayısı 1000 kişi başına 693 araç olarak kaydedilmiştir.

Dünya genelinde ortalama 346.500 adet Malta Cumhuriyeti plakası taşıyan motorlu taşıt yer almaktadır.

Malta’nın Domain’i Nedir?

Malta’nın domaini .mt şeklinde bilinmektedir. Malta Cumhuriyeti tarafından belirlenen .mt uzantısını kullanan aktif internet sayısı yaklaşık olarak 1.020.000 adettir. Malta Cumhuriyetine ait .mt domain uzantısından yararlanmak için, Malta Cumhuriyeti veri bağlantısına sahip kişilerin güvenilir bir domain yetkilisi aracılığıyla .mt uzantısını satın alması gerekmektedir. Malta’ya ait mt. uzantısını ücreti ödeyip satın alan kişiler bu domain ile Malta veri tabanlı kendi internet sitelerini kurma fırsatı elde etmektedirler.

Malta’nın Kısaltması Nedir?

Malta Cumhuriyeti’ne ait kısaltma MT şeklindedir.

Malta Eyaletleri Hangileridir?

Malta’da eyalet sistemi kullanılmamaktadır.

Malta’nın Şehirleri Hangileridir?

Malta Cumhuriyeti 68 adet şehre sahiptir.

Malta’nın şehirleri aşağıda listelenmiştir.

  • Attard
  • Balzan
  • Birgu (Vittoriosa)
  • Birkirkara
  • Birżebbuġa
  • Bormla (Cospicua)
  • Dingli
  • Fgura
  • Floriana
  • Għargħur
  • Għaxaq
  • Gudja
  • Gżira
  • Ħamrun
  • Iklin
  • Kalkara
  • Kirkop
  • Lija
  • Luqa
  • Marsa
  • Marsaskala
  • Marsaxlokk
  • Mdina
  • Mellieħa
  • Mġarr
  • Mosta
  • Mqabba
  • Msida
  • Mtarfa
  • Naxxar
  • Paola
  • Pembroke
  • Pietà
  • Qormi
  • Qrendi
  • Rabat
  • Safi
  • San
  • Ġwann
  • Santa Luċija
  • Santa Venera
  • Senglea (Isla)
  • Siġġiewi
  • Sliema
  • St. Julian’s (San Ġiljan)
  • St. Paul’s Bay (San Pawl il-Baħar)
  • Swieqi
  • Tarxien
  • Ta’ Xbiex
  • Valletta
  • Xgħajra
  • Żabbar
  • Żebbuġ
  • Żejtun
  • Żurrieq
  • Fontana
  • Għajnsielem
  • Għarb
  • Għasri
  • Kerċem
  • Munxar
  • Nadur
  • Qala
  • Rabat (Victoria)
  • San Lawrenz
  • Sannat
  • Xagħra
  • Xewkija
  • Żebbuġ
  • Attard

En yüksek nüfusa sahip Malta illeri Saint Julian’s, Sliema ve Marsaskala kentleridir. Marsaskala şehrinin nüfusu 14.592, Sliema şehrinin nüfusu 22.591, Saint Julian’s şehrinin nüfusu ise 13.792 olarak kaydedilmiştir. Malta Cumhuriyeti’ne ait en düşük nüfuslu şehirler 3660 nüfus ile Marsaxlokk ve 1929 kişilik nüfusu ile Qala olarak kaydedilmiştir. Malta’nın en eski şehri ilk yerleşim yeri, yerleşme hareketlerinin 1814 yılı Paris Antlaşması ile başladığı başkent Valetta olarak bilinmektedir. Malta’ya ait en yüksek yüzölçümü sahibi şehir 1,6 km² ile St. Julian’s şehridir. Malta’ya ait en küçük yüzölçümü sahibi şehirler ise 2,9 km²’lik yüzölçümü ile Victoria ve 5,9 km²’’lik yüzölçümü ile Qala kentleridir.

Malta Başkenti Neresidir?

Malta’nın başkenti Valetta kentidir. Yüzyıllar öncesinde bölgede bulunan şövalyeler tarafından Valetta adını alan kent Malta’nın en popüler şehirlerindendir. Valetta, sağladığı turistik aktivite ve imkanlar nedeniyle, tüm Avrupa’da turizmin başkenti ve Malta Adası’nın en çok ikamet edilen turistik yeri konumundadır. Turizm sektöründe büyük öneme sahip Valetta’da 980’den fazla otel yer almaktadır.

2020 yılı nüfus sayımına göre Valetta’nın nüfusu 7650 olarak kaydedilmiştir. Valletta Kenti’nin nüfusunun %39’u turizm sezonlarında Valletta’da ikamet eden vatandaşlar tarafından oluşturulmuştur. Şehirde yer alan vatandaşlar, turizm dönemi hariç Valetta dışında bulunmaktadırlar. Valetta Kenti turizm dönemlerinde St. Elmo Kalesi, Upper Barrakka Bahçeleri, Grand Master’s Palace, Valletta Ulusal Arkeoloji Müzesi ve Casa Rocca Piccola gibi turistik alanları ile Valetta ziyareti yapan yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir.

Valletta’da bulunan Malta Universitesi Valletta Kampüsü, İngilizce dil eğitim merkezleri gibi eğitim kurumları ile Valetta tam ve yarı dönemli olarak tüm dünya ve Avrupa’dan öğrenciler tarafından ilgi görmektedir. Valletta sağladığı ekonomik eğitim fırsatları ile öğrenci eğitimi noktasında öne çıkmaktadır. Valetta; metro, tramvay, taksi, tramvay, deniz otobüsü, vapur, tekne, tren, teleferik, gemi, şilep, yelkenli, uber ve minibüs gibi şehir içi toplu taşıma araçları ile ulaşım aracı imkanını günün 24 saati devam ettirmektedir.

Valletta Kenti’nin ilk yerleşim hareketleri 17. yüzyıl sonlarında yerliler ile olmuştur. 1814 yılında yapılan Paris Antlaşması ile İngiltere sömürgesi haline gelen Valetta, bu dönemde pek çok İngiliz göçmen almıştır. İngiltere’den gelen halk, Malta’yı kısa sürede domine etmiştir. Valetta’da İngilizler tarafından kurulan hegemonya etkisi ile tüm Malta’da İngiliz kültürü etkili olmaya başlamıştır.

Valletta Malta Nerededir?

Valetta, Malta’nın doğu kısımlarında yer alan bir kıyı şehridir.

Valetta’nın çevresinde, Sliema, Kalkara, Birgu, Floriana ve Ta’ Xbiex kentleri bulunmaktadır. Geniş bir ulaşım ağına sahip Malta Başkenti Valetta, Kalkara, Sliema, Birgu ve Ta’ Xbiex kentlerine deniz yoluyla feribot, gemi ve tekne seyahatleri ile ulaşım sağlamaktadır. Valetta’dan, Floriana Kenti’ne ise otobüs, taksi ya da uber gibi imkanlar ile ulaşım sağlanmaktadır.

Malta’da Gezilecek Yerler Nelerdir?

Malta’da gezilecek tarihi kilise, milli park, müze, tarihi kale ve turistik alanlara ait liste aşağıda belirtilmiştir.

  • Aziz John Yarı Katedrali
  • Vittoriosa Waterfront - Birgu Waterfront
  • Spinola Körfezi
  • Valletta Ferry Services
  • Mellieha Hava Saldırı Sığınağı
  • Gozo Ferry
  • Ghajn Tuffieha Bay
  • Popeye Village Malta
  • Mellieha Plajı
  • Qawra Point Plajı
  • Bugibba Su Parkı
  • Golden Sands Plajı
  • Paradise Bay
  • Santa Marija Bay
  • Portomaso Marina
  • St. Peter’s Pool
  • Marsaxlokk Bay
  • Quattro Su Parkı Bugibba
  • Mdina Tarihi Kenti
  • Golden Bay
  • Parish Church of Mellieha
  • St. Agatha’s Tower (Red Tower)
  • Malta Klasik Araba Koleksiyonu Müzesi

Malta, bünyesinde pek çok turistik mekan barındırmaktadır. Malta turistik destinasyonlardan en popüleri Aziz John Yarı Katedrali olarak bilinmektedir. Aziz John Yarı Katedrali, Malta’nın başkenti Valletta Kenti’nde yer alan Katolik bir katedraldir. Katedral, 1572 yılında St John Co- Cathedral tarafından kendisine özel olarak yaptırılmıştır. Kutsal John Yarı Katedrali’nin mimarı, Valetta’da pek çok mimari eser sahibi olan dönemin ünlü mimarı Girolamo Cassar olarak bilinmektedir. Dönemin kralı, Kutsal John Yarım Katedrali’nin tekrar dekore edilmesini emretmiştir. Bugün, aktif bir kilise görevi görmeyen Kutsal John Yarım Katedrali, Malta Adaları Kültür Varlıklarının Ulusal Envanterinde, Malta gezilecek yerler kategorisinde listenin en üst sırasındadır.

Malta seyahati sırasında ziyaret edilebilecek önemli turistik mimariler arasında Malta’nın Mellieha Kasabası’nda yer alan Mellieha Hava Saldırı Sığınağı bulunmaktadır. Mellieha Hava Saldırı Sığınağı, 2. Dünya Savaşı Dönemi’nde yerli halkı tarafından el ve kürekler kullanılarak inşa edilmiş bir yapıdır. Yapının amacı, Malta halkını gelen bombalardan korumaktır. Yapıldığı dönem klinik, depo ve sığınak olarak kullanılan Mellieha Hava Saldırı Sığınağı, bugün bir müze haline getirilmiştir ve her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.

İnşaatı 1881 yılında başlayan Parish Church of Mellieha, Malta için önemli bir turistik mekan olarak bilinmektedir. Mimari tasarımı halk tarafından gerçekleştirilen Parish Church of Mellieha, 5 Eylül 1897 tarihinde Piskopos Pietro Pace tarafından kutsal su ile kutsallaştırılmıştır. Parish Church of Mellieha, Katolik Hristiyanlığın etkisindeki mimari yapısı ile bugün bir müze olarak ziyaret edilmektedir.

Malta Ekonomisi Nasıldır?

Malta Ekonomisi, temelini turizm sektöründe ve ticari kaynaklarına dayandıran modern kapitalist hizmet tabanlı bir ekonomi sistemi olarak bilinmektedir. Malta Cumhuriyeti, 20. yüzyılın ilk yıllarında, gelişmeye başlayan ekonomi ile Uluslararası Para Fonu ve kabul edilir yüksek gelirli ülke, Dünya Bankası ve Dünya Ekonomik Forumu tarafından kabul edilmiş bir Avrupa Birliği ve Euro kullanım ülkesidir.

Malta Cumhuriyeti, genel olarak turizm odaklı şehirlere sahiptir. Malta’nın en yoğun turistik şehirleri, Valletta, Sliema, St Julian’s ve Senglea olarak bilinmektedir. Malta Cumhuriyeti, turizm için kullanılan ürünlere de hammadde kaynaklığı yapmaktadır. Turizm sektörü altyapısında kullanılan demir, tekstil ürünleri hammaddeleri, boya ve plastik gibi ürünleri hem kendi turizmi için kullanmakta, hem de dış devletlere ihracatlarını gerçekleştirmektedir.

Malta hükümeti, turizm sektörü için altyapı malzemesi ihraçları ve turizm sektörü ile Malta’nın GSYİH’nın yaklaşık %15’ini oluşturmaktadır. 2018 yılı verileri itibariyle Malta Ekonomisi büyük bir hız kazanmış, yıllık ortalama 2.9 milyar dolarlık ithalat ve 2.4 milyar dolarlık ihracat ile büyük ekonomiler arasında üst sıralara çıkmıştır.

Malta’nın en çok ihraç ettiği ürünlerden bazıları elektrikli makine ve ekipmanlar (783.3 milyon USD), ilaç (293,4 milyon USD), petrol dahil mineral yakıtlar (229 milyon USD), balık ve deniz mahslleri (159 milyon USD), turizm altyapı malzemeleri (190 milyon USD) ve plastik (83 milyon USD) olarak bilinmektedir. Malta tarafından başlıca ithal edilen ürünler ise mineral yağlar ve akaryakıt (1,3 milyar USD), gemi ve bot gereçleri (786 milyon USD), uçak ve uçak parçaları (440 milyon USD), kağıt ve karton (79 milyon USD) ve otomotiv yedek parçaları (191 milyon USD)’dır. Malta Cumhuriyeti, milli servete göre yapılan dünya sıralamasında, 3.336’lık GDP oranı ve 53 milyar Dolarlık milli serveti ile Dünya ülkeleri arasında 99. sırada yer almaktadır. Sahip olduğu 53 milyar USD’lık milli serveti ile Malta Cumhuriyeti, Malta’nın 2012’de satın alma gücü paritesine göre ayarlanan kişi başına GSYİH’si 29.200 $USD’lik satın alma gücü ile Avrupa Birliği Ülkeleri arasında 15. sırada yer almaktadır. 2015 yılı itibariyle, işsizlik oranı %5,9 olarak belirlenen Malta Cumhuriyeti, turizm sektöründe sağladığı istihdam sayesinde Avrupa’da en düşük 6. işsizlik oranına sahip ülke olmuştur.

Malta Cumhuriyeti, turizm sektörünü ve ithalat ihracat gider dengesini daha yüksek seviyelere getirerek kendisini dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasında konumlandırmayı amaçlamaktadır. Malta Cumhuriyeti hükümeti ülke bünyesinde bulunan kaynakları en verimli şekilde değerlendirerek gelir ve harcama dengesi kurmayı, turizm alanında daha çok istihdam sağlamayı ekonomiyi kalkındırma politikaları arasında bulundurmaktadır.

Malta Para Birimi Nedir?

Malta para birimi 2007 yılı itibariyle Euro olarak belirlenmiştir. Malta parası Euro, € sembolü ile ifade edilmektedir. Malta para birimi TL ile kıyaslandığında, TL’den yaklaşık 10 kat daha değerli bulunmaktadır.

Malta Para Birimi
Malta Para Birimi

Malta’nın Eski Para Birimi Nedir?

Malta’nın eski para birimi, 2007 yılından önceki kullandığı Malta Lirası olarak bilinmektedir. Malta, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne kabul edilmesine rağmen, 2007 yılına kadar Avrupa Birliği para birimi olan Euro’yu kullanmamıştır.

1 Malta Para Birimi Kaç TL Değerindedir?

Malta Cumhuriyeti tarafından, 2007 yılı itibariyle para birimi olarak Euro kullanıma girmiştir. Avrupa Birliği parası olarak bilinen Euro 2020 yılında Türk Lirasından yaklaşık 10 kat daha değerlidir. 2010 yılı verilerine göre 1 Euro 2,1 TL, 2015 verilerine göre ise 1 Euro 3,020 TL etmektedir.

1 Malta Para Birimi Kaç Euro Değerindedir?

1972 yılından 31 Aralık 2008’e kadar kullanılan para birimi Malta Lirası olarak bilinmektedir. Malta Lirası’nın kullanıldığı son 10 yıla ait değer düşünüldüğünde 1 Euro, 0.00432 Malta Lirası’na tekabül etmekedir. 2000 yılı verileri dikkate alındığında, 1 Euro, 0,4293 Malta Lirası değerindedir.

Malta Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?

2020 verilerine göre Malta’da kişi başına düşen milli gelir 29.416 Dolar olarak hesaplanmıştır. Malta Cumhuriyeti, kişi başına düşen milli gelir sıralamasında; dünyada 34. sırada Avrupa’da ise 17. sırada yer almaktadır. Malta’da kişi başına düşen milli gelir 1990 yılından 4.040 dolardan, 2020 yılı itibariyle 29.416 dolara kadar artış göstermiştir. Malta’da kişi başına düşen gelir gösterdiği 25.376 Dolarlık fark ile, ekonomik alanda büyük gelişmelere sahip olmuştur. 2021 yılı verilerine göre Malta’da asgari ücret brüt 747 Euro olarak hesaplanmıştır. Vergiler ve kesintiler sonucu, Malta Cumhuriyeti tarafından verilen asgari net ücret 573 Euro olarak bilinmektedir.

Malta GSYIH Ne Kadardır?

Malta Cumhuriyeti, GSYİH’ye (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) göre yapılan 14,99 milyar USD’lik milli serveti ile dünya sıralamasında 29, Avrupa’da ise 16. sırada bulunmaktadır.

Malta İnsani Gelişmişlik Endeksinde Kaçıncı Sıradadır?

Malta, 2020 yılı insani gelişmişlik endeksine ait verilere göre dünya genelinde 28. sırada bulunmaktadır. İnsani gelişmişlik endeksi sıralamasında Malta’dan bir önce gelen ülke Çek Cumhuriyeti, bir sonra gelen ülke ise Estonya olarak kaydedilmiştir.

Malta’nın insani gelişmişlik endeksi puanı 2010 senesinden 2020 senesine 0.895 ile %0,54’lük bir artış gözlemlenmiştir. Malta Cumhuriyeti insani gelişmişlik endeks puanının artış sebepleri arasında Malta’da uzun yaşam süresi, tedavilerde sağlanan kolaylıklar ve ekonomik ücretler, kişi başına düşen milli gelir, iklim, eğitim şartları ve düşük işsizlik oranı gibi durumlar en belirleyici sebepler olarak görülmektedir.

Malta’da Refah Seviyesi Nasıldır?

Malta, Dünya Refah Endeksi 2020 verilerine göre 167 ülke arasında İspanya’nın hemen ardından 24. sırada bulunmaktadır. Dünya Refah Endeksi sıralamasında Malta’dan sonra Slovenya ve Portekiz yer almaktadır.

Refah endeksi puanları hesaplanırken; Malta’da gelişmişlik gösteren güvenlik, kişisel özgürlük, eğitim, doğal çevre, yatırım ortamı, ekonomik sağlamlık ve sağlık hizmetleri gibi değerler Malta’yı üst sıralara taşımaktadır. Birleşik Krallık, İtalya ve Almanya gibi diğer büyük Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında daha düşük bir refah endeksine sahip olan Malta, Avrupa Kıtası dışında kalan Gine, Tunus, Suriye, İran gibi ülkeleri Dünya Refah Endeksi Sıralamasında geride bırakmıştır.

Malta Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?

Worldpopulationreview’in 2021 yılı verilerine göre Malta Cumhuriyeti, 6.773’lük mutluluk puanı ile 22. sırada yer almaktadır.

Malta Cumhuriyeti’nin son 10 yıl içinde gösterdiği turistik gelişmeler ve Avrupa Birliği’ne katılımı ile eğitim, sosyal yaşam, politika ve hayatın her alanında sağladığı kolaylıklar, Malta’da yaşayan vatandaşların refah seviyelerinin yükselmesine neden olmuştur. Dünya Mutluluk Raporunun sıralamasında Malta’dan bir üst sırada Birleşik Arap Emirlikleri, bir alt sırada ise Fransa bulunmaktadır.

Malta Ordusu Nasıldır?

Malta silahlı kuvvetleri, Malta’nın İngiltere karşısında bağımsızlığını kaybetmesi ile Paris Antlaşması hükümünce İngiltere Ordusu’na katılmıştır. 1964 yılında bağımsızlığını kazanıp, 1974 yılında cumhuriyetçi yönetim biçimini benimseyen Malta, bu tarih itibariyle kendi ordusunu geliştirmeye başlamıştır.

Malta Cumhuriyeti Ordusu, Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Askeri Tıp Servisinin bir araya gelmesi ile meydana gelmektedir. 2020 yılı verilerine göre, Malta Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri 164 ülke arasında 94. en güçlü orduya sahip ülke olarak kaydedilmiştir. Malta Cumhuriyeti ordusunda yer alan aktif personel sayısı ortalama 2130 olarak bilinmektedir. Malta hükümeti tarafından yıllık bütçesi 7 milyon Dolar olarak kararlaştırılan ordu, Hava Kuvvetleri bünyesinde 41 savaş ve defans uçağı, 9 ulaşım uçağı, 34 eğitim aracı ve 19 helikoptere sahiptir. Buna ek olarak Kara Kuvvetleri bünyesinde 760 adet zırhlı araç yer almaktadır. Malta Cumhuriyeti’nin ordusuna ait Deniz Kuvvetleri Birliği bünyesinde yer alan deniz taşıtı sayısı 8 olarak kaydedilmiştir.

Malta Politikası Nasıldır?

Malta; kurulduğu ilk yıldan beri, geçmişte yaşadığı sömürgeler etkisi ile cumhuriyetçi ve bağımsız bir politika izlemektedir. Malta Cumhuriyeti, siyasi alanda fikir özgürlüğüne ve görüşlere önem veren demokratik bir yapıya sahiptir. Cumhuriyet rejimi ile yönetilen, Malta’da 1974 yılından beri yerel ve ulusal seçimler dahil yapılacak seçme işlemleri dahi oylama yöntemiyle belirlenmektedir. Malta’nın siyasi rejiminin parlamento sahibi Cumhuriyetçi bir rejim olarak değerlendirilmesi mümkündür.

Malta Cumhuriyeti tarafından kullanılan anayasa, parlamento ile belirlenmiştir. Anayasa’ya yapılacak yasa tasarıları ve yasa feshi işlemleri parlamentoda yapılan oylamalar ile belirlenmektedir. Malta Anayasası 136 maddeden oluşmaktadır ve temelini Malta’nın temel ilkesi olan bağımsızlık ve özgürlük anlayışından almaktadır. 2020 yılında Malta’da gerçekleşen ulusal seçim sonucu, Malta Başbakanı, Robert Abela olarak seçilmiştir. Malta’nın genel başkanlığı görevini ise George Vella sürdürmektedir.

Malta tarafından gerçekleştirilen son seçim 2020 yılında yapılmıştır. Malta’da solcu bir parti olan, Cumhurbaşkanı George Vella’nın da üyesi olduğu İşçi Partisi seçimi önde tamamlayan parti olmuştur. Malta’da bulunan siyaseti etkileyen diğer popüler partiler, milliyetçi Parti ve Malta Komünist Partisi olarak bilinmektedir.

Malta Yönetim Şekli Nedir?

Malta’nın yönetim şekli Parlamenter Cumhuriyetçi rejim olarak bilinmektedir. 1814 yılında, Paris Antlaşması ile İngiltere’ye bağımlı hale gelen Malta, 1964 yılında bağımsızlığını kazanmıştır ve 1974 yılında temelini bağımsızlık ve özgürlükten alan Cumhuriyetçi rejimi benimsemiştir.

Malta’nın Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?

Malta Cumhuriyeti’nin dahil olduğu uluslararası anlaşmalar aşağıda listelenmiştir.

  • Malta, 2013’te İkili Sosyal Güvenlik Anlaşması’nı, Yeni Zelanda ile imzalamıştır.
  • Malta, 2013’te Sosyal Refah Anlaşması’nı, Avrupa Birliği ülkeleri ile imzalanmıştır.
  • Malta, 2003’te İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmasını, Hollanda ile imzalamıştır.
  • Malta, 2001’de Sosyal Refah Anlaşmasını, Hollanda ile imzalamıştır.
  • Malta, 1991’de Sosyal Refah Anlaşmasını, Kanada ile imzalamıştır.
  • Malta, 1990’da İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmasını, Avusturalya ile imzalamıştır.

Malta Avrupa Birliği Üyesi Midir?

Malta, Avrupa Birliği üyesidir. Malta, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılmıştır ve Avrupa Birliği’ne son katılan üyeler arasında sayılmaktadır. Malta, diğer Avrupa Birliği tarafından benimsenen ortak dil ve ortak para birimi gibi yeniliklere 2007 yılına kadar uyum sağlayamamıştır.

Malta, Avrupa Birliği üyeliği sayesinde İtalya, Macaristan ve İngiltere gibi pek çok Avrupa ülkesi ile ekonomik, siyasi ve kültürel etkileşimlerde bulunma imkanı elde etmiştir. Malta halkı, eski sömürgecisi İngiltere’nin Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında bulunması sebebiyle başlarda Avrupa Birliği’ne çok sıcak bakmasa da, gelişen konumunu ilerletmek isteği ile Avrupa Birliği’ne katılmayı kabul etmiştir. Brexit sonucu İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması halkın bazı kesimleri tarafından büyük sevinçle karşılanmıştır.

Malta Bir Schengen Ülkesi Midir?

Malta, bir Schengen ülkesidir. Malta, 21 Aralık 2007 tarihinden beri Schengen Bölgesine dahil olması sebebiyle Schengen ülkeleri arasında sayılmaktadır. 1964 yılında, İngiltere’den kazandığı bağımsızlık ile ilk gelişme çalışmalarına başlayan Malta Hükümeti, 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olmuştur. Avrupa Birliği üyeliğinin ardından, bulunduğu bölge ve kazandığı politik önem nedeniyle Malta Cumhuriyeti 2007’de Schengen ülkelerine dahil edilmiştir.

Schengen ülkeleri olarak bilinen ülkeler Malta hariç 25 ülkeden oluşan, Schengen Bölgesi adı verilen bölgeye ait ülkeler olarak bilinmektedirler. Malta Cumhuriyeti’nin de aralarında yer aldığı Schengen Ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan olarak sıralanabilmektedir.

Schengen ülkeleri kendi aralarında bazı istisnalar uygulamaktadır. Bu istisnalardan en bilineni Schengen ülkeleri arasında gümrük ve sınır kapılarının yer almamasıdır. Bir diğeri ise aralarında Malta Schengen Vizesi de bulunan ve Schengen ülkelerine birbirlerini vizesiz ziyaret etme hakkı sunan Schengen vizeler olarak bilinmektedir. Schengen ülkeleri kendi aralarında politika gibi alanlarda daha rahat anlaşmaya varabilmekte ve birbirlerine kültürel, siyasi, ekonomik ve eğitim gibi alanlarda destek olmaktadırlar. Malta Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’nin ardından Schengen ülkeleri arasına katılması Malta halkına eğitim, kültür, iş hayatı gibi alanlarda daha gelişmiş çeşitli ülkelere ait nitelikli hizmetlerden yararlanma fırsatı vermektedir. Schengen Ülkeleri arasına katılım sağlanması ile, tüm bu avantajlara sahip olan Malta halkı, Schengen’e katılıma zamanla daha olumlu bakmaya başlamıştır.

Malta NATO Üyesi Midir?

Malta Cumhuriyeti, NATO üyesi ülkeler arasında bulunmamaktadır. Bunun nedeni, Malta’nın hiçbir ülke ile askeri ya da siyasi bir anlaşmada bulunmak istememesidir. Malta Cumhuriyeti, İngiltere’den 1964 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra, kendisini savaşa çeken ya da savaş yanlısı eylemlerden kaçınmaktadır.

Malta’nın Sembolleri Nelerdir?

Malta’nın sembollerine ait liste aşağıda belirtilmiştir.

  • Malta Bayrağı
  • Deniz
  • Kum
  • Güneş
  • İngiliz mimarisi
  • Malta Haçı
  • Malta Cumhuriyeti milli marşı
  • Malta plajları
  • Oteller
  • Balık yemekleri
  • Çapraz broş
  • Katolik kilise ve katedraller
  • Kum yapılar

Malta Bayrağı Nasıldır?

Malta Bayrağı zemini beyaz ve kırmızı olmak üzere iki eşit dikey şeritin bir araya gelmesiyle meydana gelmiştir.

Malta Bayrağı, bugün hala ilk baştaki biçimini korumaktadır. Malta halkı tarafından 1964 Bağımsızlık Mücadelesi’nin en önemli sembolü olarak görülen Malta Bayrağı üzerindeki üst tarafta Aziz George’u temsil eden haç kırmızı renk ile çevrelenmiş şekilde bulunmaktadır. Haç içinde at üzerinde Aziz George elinde bulunan mızrakla Malta’yı tehdit eden ejderhayı öldürüyor olarak tasvir edilmiştir.

Malta Nereye Bağlıdır?

Malta, hiçbir ülkeye bağımlı olmayan Cumhuriyet rejimi sahibi bir ülkedir. 1814 Paris Anlaşması ile İngilter sömürgesi haline gelen Malta Devleti, 1964 yılında gelindiğinde İngiltere sömürgesinden çıkmıştır.

Malta’da Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Malta Cumhuriyeti, Avrupa’da bulunduğu konum ve turizm alanında sahip olduğu geniş imkanlar nedeniyle yoğun bir trafiğe sahiptir. Malta’da trafik akışı sağ şeritten ilerlemektedir. Malta’nın şehir ve kasabalarında görülen trafik yoğunluğu yaşanan şehrin nüfus ve iş yoğunluğuna göre farklılaşmaktadır. Malta’da trafiğin en yoğun olduğu zaman yaz döneminde öğlen 13.00 ile 16.00 saatleri arasında görülmektedir. Malta’da en yoğun trafiğin olduğu şehir Valletta’dır. Tomtom’un 2020 yılı verilerine göre Valletta dünya trafik yoğunluğu sıralamasında 71.sırada bulunmaktadır. Malta altyapı bakımından iyi bir ülkedir. Wikipedia’nın 2020 yılına ait verilere göre Malta trafik kazası sebebiyle ölümde 100.000 kişide 5.1’lik ölüm oranı ile dünyada sıralamasında 167. sırada bulunmaktadır.

Malta’da seyahatler, deniz araçları ile de gerçekleşmektedir. Malta’da şehir içi seyahatler için en çok kullanılan ikinci yöntem ise bisiklet ile seyahat etmektir. Malta’nın dört yanının denizle çevrili olması nedeniyle, Malta’da ulaşım için vapur, tekne, yat ve feribot gibi deniz araçları büyük öneme sahiptirler. Malta’nın güney kesimlerinde ve merkezi şehirlerin dışında daha az bir nüfus bulunduğundan, turizm sezonu ile birlikte ülkenin kuzey kesimleri daha yoğun bir trafiğe sahip olmaktadır. Malta’da genel olarak şehir dışı trafik yoğunluğu oldukça düşüktür.

Malta’da en bilinen trafik kuralları, şehir içinde 60 km/ sa veya 40 km/ sa, otoyolda 120 km/ sa, okul etrafında 30 km/ sa sınırını geçmeme, alkollü araç kullanmama, araba kullanırken cep telefonu kullanmama, emniyet kemeri takma olarak düşünülmektedir. Malta Hükümeti tarafından kurallara uymayan sürücülerin kurallara uymaları için pek çok caydırıcı ceza uygulanmaktadır. Malta’da trafik cezaları, işlenilen suçun büyüklüğüne göre ortalama 220 Euro ile 840 Euro arasında değişim göstermektedir.

Malta Eğitim Sistemi Nasıldır?

Malta, yerli ve yabancı öğrencilerin eğitimlerine büyük özen göstermektedir. Malta’da yaşayan çocuklar eğitim hayatlarına 7 yaş itibariyle başlarlar. Tüm çocuklar için 18 yaşına kadar eğitime devam etme zorunluluğu bulunmaktadır. Malta’da bulunan okullar, özel ve devlet okulları olarak ikiye ayrılmaktadır.

Malta’da üniversitelerin lisans eğitimleri diğer ülkelere göre daha kısa sürmektedir. Malta’da lisans eğitimi 3, yüksek lisans eğitimleri 2 ve doktora eğitimleri 2 yıl olarak bilinmektedir. İngilizce alanında sağladığı büyük avantajlar ve uygulanan Malta Eğitim Sistemi geliştirme politikası ile, Malta’da yer alan Malta Üniversitesi gibi üniversiteler OECD 2020 sıralamasında 40 ülke arasında 31. sırada bulunmaya hak kazanmıştır.

Malta Sosyal Yapısı Nasıldır?

Malta, sosyal yapısında pek çok gelişmiğe sahiptir. Malta Cumhuriyeti, 1964 yılında İngiltere’den kazandığı bağımsızlıktan bu yana milliyetçi ve kendi içerisinde bütün bir sosyal yapı sürdürmektedir. Cumhuriyet rejiminin hakim olduğu Malta’da fikirler ve görüşler sosyal yapılandırmada büyük önem taşımaktadır.

Malta Cumhuriyeti’nde kadın hakları, transeksüel hakları ve hayvan hakları gibi pek çok hak hükümet ve vatandaşlar tarafından büyük değer görmektedir. Malta halkı, hukuk ve adalet sistemine duyduğu güven sebebiyle, sosyal yapıya zarar verecek en küçük olumsuzluklarda dahi Malta mahkemelerine başvurmaktadır.

Malta, Worldpopulationreview.org’un 2021 yılı verilerine göre her 1000 kişide 0,8 boşanma oranı ile 94 ülke arasında 90. en düşük boşanma oranına sahip ülkedir. Malta’da yaşanılan suç olaylarına, sosyal yapıya zarar verdiği düşüncesi ile çok ağır cezalar verilmektedir. Adalet ve hukukun stünlüğü ilkesini benimsemiş Malta Halkı, Malta hükümeti tarafından sağlanılan ifade özgürlüğü sayesinde geniş çaplı bir mizah anlayışına sahiptir.

Genel olarak Malta Cumhuriyeti’nin sosyal yapısı düşünülürse, Malta sosyal yapısı; hukuk ve özgürlüğün üstünlüğünü benimsemiş, fikirlere önem veren ve sosyal yapının bozulmasını istemeyen bir yapı konumunda değerlendirilmektedir.

Malta Kültürel Özellikleri Nasıldır?

Malta, tarihinin başlarından beri sürekli olarak bağımsızlık mücadeleleri sergilemiş ve İngiltere gibi büyük ülkelerin altında kalarak sömürge olmaya zorlanmış bir ülke konumundadır. Malta tarihte yaşadığı bu mücadeleler sonucu bünyesinde farklı kültürel etkiler barındıran bir ülke konumundadır.

Malta’da yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu Malta kültürü etkisindedir. Halkın neredeyse %98’i Malta’nın özel günlerini, yemeklerini ve kültürel aktivitelerini benimsemiş konumdadır. Malta’da hakim olan diğer bir kültür ise İngiliz kültürü olarak bilinmektedir. 1814 yılında İngiliz mandası olan Malta, 1964 yılında bağımsızlığını kazansa da İngiliz kültürü etkilerini sürdürmektedir. Malta halkının %49’unun İngiliz kökene sahip olduğu düşünülmektedir. Malta’da bulunan kimi kesimler tarafından İngiltere’ye ait özel günler ve İngiltere kültüründe bulunan yaşam tarzı hala sürdürülmektedir. Malta Cumhuriyeti, Malta yaşam tarzı haricinde İngiltere yaşam tarzının da benimsendiği homojen kültüre sahip bir ülke konumundadır.

Malta Mimari Yapısı Nasıldır?

Malta mimarı yapısı, homojen bir mimari olarak görülmektedir. Malta halkı tarih boyunca yaşadığı savaş ve bağımsızlık mücadelelerini sürdürürken başta İngiliz kültürü olmak üzere pek çok ülkeye ait kültür ile tanışma imkanı elde etmiştir. 1964 yılında İngiltere’den bağımsızlığını elde eden Malta Cumhuriyeti, İngiltere’nin ve geçmişte etkileşim içerisinde olduğu İtalya gibi komşu ülkelerin siyasi ve mimari gibi alanlarına ait pek çok öğeyi benimsemiştir.

Malta halkı, İngiltere sömürgesi 1814 yılında Paris Anlaşması ile başlamadan önce oldukça ilkel tahta ve ahşap ile oluşturulmuş bir mimariye sahip konumdadır. Malta Cumhuriyeti İngiliz istilası ile birlikte, gelişmiş bir konumda bulunan İngiltere’den zarif ve gelişmiş işlemeler ile öne çıkan Art Nouveau gibi akımları benimsemiştir. Malta halkı İngiltere’den sömürge döneminde benimsediği Art Nouveau gibi akımlar ile pek çok mimari yapı inşa etmişlerdir. Bu mimari yapıların en bilineni Rose Ville’dir.

İngiliz kültürü ve Hristiyanlığın kabul edilmesi ile, Malta Adası’nda kilise inşaları başlamıştır. Kilise inşalarında, Malta Halkı dönemin popüler akımlarından gotik akımı kullanmışlardır. Malta’da Gotik akımı etkisi ile inşa edilmiş yapılara, St. John’s Katedrali örnek gösterilebilmektedir.

Gıotik Akımın Avrupa’da etkisini yitirmesi ile birlikte, Malta Cumhuriyeti’de İngiliz sömürge döneminde kalan eski yapıların yerine tüm Avrupa’da benimsenen modernizm akımına uygun yapılar inşa etmeye başlamıştır. Malta hükümeti, İngiltere’den bağımsızlığını elde ettikten sonra Malta mimarisi için modernleşme kararı almıştır. Modernizm akımının en ünlü mimari eseri, Malta Wignacourt müzesidir.

Malta’ya mimari alanda popülerlik kazandıran mimarlar başlıca; Kutsal John Yarı Katedrali mimarı Gerlamo Cassar, Victoria Gate’in mimarı Emanuele Luigi Galizia ve Malta’nın Gharb bölgesinde yer alan Basilica of the National Shrine of the Blessed Virgin of Ta’ pinu’nun mimarisi Andrea Vassalo olarak sıralanabilmektedir.

Malta Mutfağı Nasıldır?

Malta halkı, mutfak kültürlerini oluştururken İngiltere’nin yanı sıra komşuları Tunus ve İtalya gibi ülkelere ait yemek kültürünü de benimsemiştir. Malta mutfağı çok çeşitli deniz mahsullerinin bulunduğu bir mutfak olarak bilinmektedir. Malta’nın dünyaca ünlü ve başka ülkeler tarafından benimsenmiş başlıca yemekleri zeytinyağlı ekmek, Minestra çorbası ve Tavşanlı Fenkata yemeği olarak bilinmektedir.

Malta halkı ağır ve şekerli tatları fazla tercih etmemektedir. Malta kültürü daha hafif Torta tal- Qastan gibi sütlü ve meyveli tatlıları barındırmaktadır. Worldatlas.org’un verilerine göre kişi başına 33 gram şeker tüketimi ile dünyanın en çok şeker tüketen 27. ülkesi konumundaki Malta Cumhuriyeti, şeker olarak basit şeker yerine meyve şekeri gibi doğal şekerler tercih etmektedir. Malta halkı tarafından genellikle kahvaltıda Gbejna ve Froga gibi doğal peynirler ve kahve tercih edilmektedir. Kahvaltı için tercih edilen diğer Malta yemekleri Balbuljata, sosis ve mısır gevreği olarak sayılabilmektedir.

Malta’da yaşayan halkın büyük bir kesimi sağlıklı bir yaşam ve kilo kontrolü için öğle yemeği tercih etmemektedir. Malta’ya öğle yemeği yiyen vatandaşlar ise sandviç ve salata gibi hafif gıdalar tercih etmektedir. Genel olarak dışarıda fast- food tarzı beslenmeyen Malta halkı, öğlen yemekleri için daha doğal ve besleyici besinler tercih etmektedirler. Malta’da yer alan fast- food zincirleri ise Malta’da yer alan turistler tarafından tercih edilmektedir.

Malta’da akşam yemekleri kalabalık masalarda genellikle çorba, ana yemek, ara sıcak, soğuk başlangıç ve tatlı gibi ürünleri içeren menüler şeklinde oluşturulmaktadır. Malta’da akşam yemekleri için deniz mahsüllü çorbalar, balık ve diğer deniz canlıları en son olarak da meyveli ya da sütlü tatlılar tercih edilmektedir. Malta Cumhuriyeti vatandaşları, hafif bir akşam yemeği tercih ettiklerinden genellikle akşam yemeği sonrası midye ya da Twistees Cheesy gibi Malta’ya özgü atıştırmalık tercih edebilmektedirler.

Malta’da bulunan işletmeler tarafından en çok tercih edilen baharatlar adaçayı ve anason olarak bilinmektedir. Genellikle deniz mahsulleri ile kullanılan adaçayı ve anason, Malta’da yerel halk ve turistlerin en çok tükettiği baharatlar olarak bilinmektedir.

Malta’nın Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?

Malta’da yer alan ünlü sanatçılar Francesco Zahra, Lorenzo Gafa ve William Apap olarak sıralanabilmektedir.

Malta’nın ünlü sanatçılarına ait liste aşağıda belirtilmiştir.

  • Ira Losco
  • Kurt Calleja
  • Destiny Chukunyere
Maltalı Önemli Üç Yazar

Malta’nın önemli yazarları arasında Trevor Zahra, Joseph Muscat ve Daphne Caruana Galizia gibi önemli modern dönem yazarları yer almaktadır.

Malta için önemli yazarlara ait liste aşağıda belirtilmiştir.

  • Olivier Friggieri
  • Guze Muscat Azzopardi
  • Immanuel Mifsud

Malta, geçmişten beri süregelen homojen kültürünü edebiyat alanına da yansıtmıştır. Maltalı yazarlar, Malta Edebiyatı aracılığıyla Malta’ya popülerlik kazandırmışlardır. Yazın alanında büyük bir ivme kazanan Malta Edebiyatı her geçen gün gelişmektedir.

Maltalı Önemli Üç Şarkıcı

Malta, yerli ve yabancı film prodüktörleri tarafından tercih edilmektedir. Malta Cumhuriyeti’ne popülerlik kazandıran en önemli filmler Troy, Papillon ve Agora olarak sıralanabilmektedir.

Malta’da bulunan önemli şarkıcılara ait liste aşağıda belirtilmiştir.

  • Destiny Chukunyere
  • Julie
  • Joseph Calleja

Malta’da Suç Oranları Nasıldır?

Malta, suç oranları konusunda diğer dünya ülkelerine göre daha iyi bir orana sahiptir. Malta’da her 100 kişiye 400 polis düşmektedir. Malta’nın, 2019 yılı suç oranı %0,54 olarak kaydedilmiştir. Ülkede iç karışıklıkların yaşandığı 2007 yılı, %1.1 suç oranıyla en yüksek suç oranının kaydedildiği yıl olmuştur.

Malta düşük suç oranı ile, dünya genelinde 41 ülke arasında suç oranı en düşük 39. ülkedir. Avrupa ülkeleri arasında ise 11.1’lik suç endeksi ile Danimarka’nın ardından 2. sırada bulunmaktadır.

Malta’da suç endeksi her 100.000 kişide 12.7 olarak kaydedilmiştir. Türkiye’de ise 100.000 kişi başına suç endeksi 39.53 olarak hesaplanmıştır. Türkiye ile kıyaslandığında, Malta suç oranı, Türkiye’den oldukça düşük bir seviyededir.

Malta’da Yaşam Koşulları Nasıldır?

Malta, Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer alan bir ülke olması sebebiyle ekonomik olarak aldığı fon ve destekler ile hızlı bir gelişim göstermektedir. Malta sahip olduğu turizm imkanları ve turizm ürünleri ile gerçekleştirdiği ihracatlar ile her geçen gün gelişmektedir. Ekonomik olarak sürekli bir şekilde kalkınma yaşayan Malta, halkına ekonomik alanda pek çok avantaj ve öncelik vermektedir. Malta Cumhuriyeti halkı gelişen ekonomi ile, harcama ve ihtiyaçlarını giderme konusunda diğer birçok ülkeye göre avantajlı bir pozisyonda bulunmaktadırlar.

Gelişmiş bir ekonomi sahibi olan Malta Cumhuriyeti, vatandaşlarına çeşitli sektörlerde istihdam sağlamaktadır. Malta çalışma alanları olarak en çok turizm sektöründe eleman barındırmaktadır. Malta Cumhuriyeti sahip olduğu düşük işsizlik oranı sayesinde, Malta’da yaşam kurmayı planlayan yabancı uyruklu vatandaşlar için de avantajlı bir konumdadır.

Malta’da yaşamak rahat göründüğünden, Malta yoğunlaşan bir nüfusa sahiptir. Malta gibi küçük yüzölçümlü bir ülkede özellikle turizm sezonlarında çok insanın yer alması sebebiyle, Malta’da yer alan karayollarında trafik yoğunluğu ve ulaşım sıkıntıları yaşanmaktadır. Malta hükümeti, karayollarında yaşanan ulaşım sıkıntılarını, deniz seyahatleri ile gidermeyi amaçlamaktadır.

Malta; turizm sezonunda yaşanan insan yoğunluğu, deniz araçlarının fazla kullanımı ve çevreye atılan atıklar nedeniyle kirli bir havaya sahiptir. Malta’da oluşan hava kirliliği her yıl katlanan turist sayısı ve otellere ait atıklar sebebiyle her geçen yıl artış göstermektedir.

Malta’da Hangi Dinlere İnanılır?

Malta’da en çok inanılan din Hristiyanlık olarak bilinmektedir. Hristiyan nüfusun dışında, Malta Cumhuriyeti, Yahudi, Budist, Musevi ve Müslüman vatandaşlara da sahiptir. Malta’da görülen Hristiyanlık mezhepleri Katoliklik, Protestanlık ve Ortodoksluk olarak bilinmektedir.

Malta’da yaşayan halkın büyük bir bölümünü oluşturan Hristiyanların %68’lik kısmı Katolik, %12’si Protestan, %20’si Ortodoks olarak düşünüldüğünde Malta dini açıdan ve mezhep çeşitliliği bakımından homojen bir ülkedir.

Malta insanları dini inançlarıyla sınırlayan bir devlet değildir. Malta’da ateist ve deist halk da yer almaktadır.

Malta Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?

Malta tarhindeki 3 büyük olaydan ilki, MÖ 800 ile MS 870 yılları arasında Fenikelilerin adaya gelmesi ve tarih öncesi çağların sona ermesi olmuştur.

Malta’da yaşanan en önemli tarihi olaylardan biri Kuzey Afrikalı Araplar’ın istilaları olarak bilinmektedir. Bu istila Malta tarihi açısından kritik bir öneme sahiptir. 836 yılında Malta Takımadaları’na akın etmeye başlayan Kuzey Afrikalı Araplar, 869 yılında Malta’yı ele geçirmek üzereyken Bizanslılar tarafından geri püskürtülmüş fakat Sicilya’nın hemen yanından filolarını göndererek Hristiyan kuvvetlerinin üstesinden gelmiştirler. Malta, 870 yılında Araplar tarafından istila edilmiştir. Arap halkının Malta hükmüne 1090 yılında Normanlar tarafından son verilmiştir.

Malta adası tarihindeki en önemli olaylardan biri; İngiltere’nin, Fransız askerlerin Malta’dan çıkması için Maltalı halkı desteklemiş ve ardından kendi sömürgesi yapmasıdır. Malta, 1964 yılında bağımsızlığını elde etmiştir.

Malta Yer Şekilleri Nasıldır?

Malta, Güney Avrupa’da, Sicilya’nın Güney kesimlerinde bulunmaktadır. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan meydana gelmektedir. Malta, Gozo ve Comino adalarının arasında en büyüğü Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km²’lik yüzölçümlerine sahiptirler. 3 büyük ada ve iki küçük ada bir araya gelerek Malta Cumhuriyeti’ni meydana getirmektedir.

Malta’nın güneyinde Akdeniz bulunmaktadır. Yer şekilleri bakımından Malta güney kesimlerinde Akdeniz içerisinde birikmiş kum tepecikleri ve nemli hava etkisi ile aşınmış kayaçlara sahiptir. Malta’nın güney kesimleri sahip olduğu nem ile tarıma elverişli bir toprağa sahiptir.

Malta’nın kuzey bölgesinde yer şekilleri deniz içerisinde oluşmuş kayaçlardan meydana gelmektedir. Güney bölgesine göre daha yüksek kum tepecikleri oluşumu gözlemlemek mümkündür.

Malta’nın doğusunda Afrika kıtası bulunmaktadır. Malta Cumhuriyeti’nin, Afrika Kıtası komşusu Tunus’tur. Afrika’dan gelen sıcak hava etkisi ile oluşmuş dik kayaçlar ve verimli toprak bu bölgenin yer şekilleri arasındadır. Malta’nın doğusu engebenin en fazla olduğu bölgedir.

Malta’nun batısında Akdeniz ve Yunanistan yer almaktadır. Akdeniz’in Güney kesimlerinde gösterdiği benzer etkiler sebebi ile Malta Coğrafyası bu bölgede de oldukça ince kumullar ve aşınmış kayalardan oluşmaktadır. Akdeniz’in aşındırdığı şekilli kayalar, ya da kum tepecikleri en çok rastlanan coğrafi oluşumlardır.

Malta Adası sahip olduğu nem ve akdeniz iklimi sebebiyle dağ oluşumlarını değil, küçük kum tepecikleri oluşumlarını desteklemektedir. Malta Cumhuriyeti hiçbir dağ ve akarsuya sahip değildir. Malta’nın en önemli gölü Chadwick Gölleri olarak bilinen Malta adasında birbirine dökülen bir dizi baraj gölleri olarak düşünülmektedir. Chadwick Gölleri, ortalama 7,2 m derinliğe ve 3,7 km yüzölçümüne sahiptirler. Malta’da yer alan en popüler orman ise, Buskett Gardens (Buskett Bahçeleri) olarak bilinmektedir. Busket Bahçeleri’ne ait yüzölçümü yaklaşık 30 hektar olarak bilinmektedir.

Malta İklimi Nasıldır?

Malta’nın iklimi yüksek nem oranı ve sıcaklık değerlerine sahip Akdeniz iklimi olarak bilinmektedir. Malta dört yanını saran Akdeniz ve Tiren gibi denizlerin etkisiyle nem kazanmaktadır. Malta’nın sahip olduğu nem, yıllık sıcaklık değerlerinde büyük farklar olmasını önlemektedir. Malta Cumhuriyeti’ne ait en düşük sıcaklık değerleri, ortalama 15 derece Ocak ayında görülmektedir. En yüksek ortalama sıcaklık değerleri ise Temmuz ve Ağustos aylarında 34 dereceyi aşan ortalama sıcaklık değerleri olarak bilinmektedir.

Malta denizlerin ortasında bulunması ve hakim olan Akdeniz İklimi etkisiyle yıl boyu değişik miktarlarda yağış almaktadır. Malta’da en yüksek ortalama yağış miktarlarının görüldüğü kasım ayında ortalama yağış 109 mm, aralık ayında ise 108 mm olarak hesaplanmaktadır. Malta’nın en düşük yağış ortalamalarına sahip ayları ise 1 mm ile Temmuz, 5 mm ile haziran ve 6 mm ile ağustos ayları olarak bilinmektedir. Malta sahip olduğu Akdeniz iklimi sebebiyle yılın hiçbir dönemi 0 derece altı sıcaklıklar görmemektedir. Malta Cumhuriyeti, kar yağışı almamaktadır.

Malta’nın bitki örtüsü Akdeniz iklimi ile özdeşleşen kısa boylu makiler olarak bilinmektedir. Malta’da yer alan makiler, kızıl çam ormanlarının tahrip edilmesi ile meydana gelmişlerdir. Malta’da en çok ormanın yer aldığı bölge Afrika’dan gelen sıcak rüzgarlar ve sıcak su akıntılarının etkisiyle batı kesimleri olarak bilinmektedir. Malta’nın doğu kesimlerinde, Malta iklimi sebebiyle, batıya göre daha soğuk bir hava görülmekte ve doğuda daha az ormanlık alan yer almaktadır. Malta doğu bölgelerinde defne keçiboynuzu ve kocayemiş gibi bitkiler bulunmaktadır. Akdeniz iklimi etkisiyle Malta’da en çok yetişen çiçek türleri agapanthus, california poppy, ceanothus ve defne çiçekleri olarak bilinmektedir.

Malta Cumhuriyeti’nde nemli ve sıcak iklim şartları altında en çok yetişen meyveler; portakal, mandalina, greyfurt, elma, armut, çilek, vişne, kiraz, ahududu, kivi, muz, böğürtlen, karpuz, üzüm, yaban mersini ve kavun olarak bilinmektedir.

Malta Cumhuriyeti’nde en çok yetiştirilen sebzeler başta susam olmak üzere; havuç, andiv, domates, fasulye, narenciye, bergamot, soya, anason, buğday, salatalık, patlıcan, patates, soğan lahana, pırasa kırmızı biber ve haşhaş olarak bilinmektedir.

Türkiye’den Malta’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Malta Cumhuriyeti’ne İstanbul’dan Türk Havayolları ya da Malta’nın ulusal hava yolu şirketi olan Air Malta vasıtasıyla aktarmasız olarak ulaşım sağlanabilmektedir. Malta ile Türkiye arası mesafe uçakla 1390 kilometre ve yaklaşık 110 dakikadır.

Malta’ya Ankara’dan İstanbul aktarmalı ulaşım mümkündür. Ankara’dan Malta’ya uçak seyahati ortalama 130 dakikadır.

Türkiye’den Malta Cumhuriyeti’ne ulaşım özel araç ile 31 saatte tamamlanmaktadır. Türkiye ile Malta arası yaklaşık 1991 km olarak hesaplanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti ile Malta arasında yapılacak seyahatlerde tren ya da otobüs imkanı bulunmamaktadır.

Malta Türkiye Arası Uçakla Kaç Saattir?

Türkiye’den Malta’ya İstanbul’dan Türk Hava Yolları’nı tercih ederek ya da Malta’ya ait ulusal uçuş şirketi olan Air Malta ile aktarma yapmadan ortalama 110 dakika gitmek mümkündür. Türkiye Malta arası mesafe uçakla 1390 kilometre direkt yolculukla sağlanmaktadır.

İstanbul’dan Malta’ya Uçakla Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Malta’ya İstanbul’dan Türk Hava Yolları ile veya Malta’ya ait ulusal uçuş şirketi Air Malta ile aktarmasız olarak 110 dakika ulaşım sağlanmaktadır. Türkiye Malta arası mesafe uçakla 1390 kilometre olarak hesaplanmıştır. Türkiye’den Malta’ya uçaklar genellikle günde 2 sefer düzenlemektedir.

Malta’dan İtalya’ya Nasıl Gidilir?

Malta ile İtalya arası mesafe 1045 km olarak ölçülmüştür. Malta’dan İtalya’ya özel araç ya da uçak ile ulaşım sağlanabilmektedir. İtalya’nın başkenti Roma’dan Malta’ya yapılacak bir uçak yolculuğu aktarmasız olarak yaklaşık 90 dakikada gerçekleşmektedir. İtalya’dan Malta’ya uçakla ulaşım bedeli ortalama 480 TL olarak belirlenmiştir.

Malta ile İtalya arasında gerçekleşecek özel otomobil yolculukları ortalama 13 saat sürmektedir. Malta İtalya seferi için otomobil tercih eden kişiler otogaz ve yol harcamalarına ortalama 2900 TL ödemektedir.

Malta’ya Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?

Malta’ya mimari, kültür, ekonomi, yaşam koşulları, gelir ve mutluluk düzeyi, sorunları ve sosyal yapısı ile benzeyen ülkelere ait liste aşağıda belirtilmiştir.

  • Hollanda
  • Lüksemburg
  • Çekya
  • Avusturya
  • Polonya
  • Belarus
  • Litvanya
  • Hırvatistan
  • İsveç
  • Romanya
  • Estonya
  • Moldova
  • İrlanda
  • İskoçya
  • Slovakya
  • Gürcistan
  • Fransa
  • Norveç
  • Sırbistan
  • Kosova
  • Macaristan
  • Finlandiya
  • İspanya
  • Rusya
  • İtalya
  • Almanya

Türk Konsolosluğu Malta’da Nerededir?

Türkiye Konsolosluğu, Malta’nın Valetta şehrinde yer almaktadır.

Malta’da yer alan Türkiye konsolosluğuna ait tam adres Pietro Floriani, Il-Furjana, Malta şeklindedir. Ulaşım sağlamak için, Malta konsolosluğu Türkiye’ye giden şehir içerisinde 24 saat ulaşım sağlayan taksi, uber, minibüs ve otobüs gibi araçları kullanmak mümkündür.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: