Malta'da İçecek Kültürü

Malta'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Malta İçkileri Nelerdir?

Malta, gerek Akdeniz kültüründen etkilenmesi ve konum olarak İtalya’ya olan yakınlığı, gerek 150 yıl boyunca İngiliz sömürgesi altında kalmış olması sebebiyle ülkede, Avrupa’nın en güneyinden en kuzeyine bütün medeniyetlerin içecek kültürlerindenden örneklere rastlamak mümkündür. İçecek kültüründe birçok alkolsüz içecek seçeneği bulunmasına rağmen Malta, içecekleri ile olan popülerliğini alkollü içeceklerine borçludur. Günümüzde, Malta’da içecek kültürü dendiğinde ise akla ilk önce bira gelmektedir. Dünyaca ünlü birçok Malta kökenli bira markası bulunmaktadır.

Malta’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Malta, bolca bulunan üzüm bağları sayesinde, 2000 yıllık bir şarap geleneğine sahiptir. Malta Adası’nın coğrafi konumu sebebiyle yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin ilgisini çeken bu üzüm bağları, şarap ticaretinde bir faktör olmayı başarmıştır. Malta’nın, birası ile tanınmaya başlanması süreci ise 19. yüzyılda başlamıştır. İngilizler kendi sömürgeleri olan Malta’da ve diğer Akdeniz ülkelerinde bulunan askerlerini desteklemek için Malta merkezli bir bira ticareti başlatmışlardır. Zamanla yerel halkın da girişimleriyle Farsons adında ilk birahane kurulmuştur ve burası günümüzde Simonds Farsons Cisk adını taşımaktadır. Cisk, Malta dilinde Çek anlamına gelir ve tarih boyunca en ünlü Malta bira markası olmuştur.

Günümüzde Malta’da hemen her içki türü tüketilmektedir. Türkiye’den rakıya rastlamak dahi mümkündür. Bir dönem siyasi olarak Araplar ile etkileşimde bulunmaları nedeniyle Orta Doğu içeceklerine de rastlanmaktadır. Bira, içki tüketimindeki en yüksek paya sahiptir.

Malta barlarında rahat bir konsept hakimdir ve birbirlerine hikayeler anlatan insanlara sık rastlanmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise politik konuşmalardan mümkün olduğunca kaçınılması gereksinimidir. Yüzde on bahşiş ise her zaman beklenmektedir.

Türkiye’de Satılan Malta Biraları Hangileridir?

Türkiye’de satılan tek Malta bira markası Cisk’dir.

En Ünlü Malta İçkileri Nelerdir?

Malta içecekleri dünya çapında bilinmekte ve birçok ülkede tüketilmektedir. Cisk gibi bira markaları, Sangiovese ve Savina gibi şarap markaları dünya genelinde bilinen içecekleri olmakla beraber; Kinnie, Ruġġata, Ġulepp tal-ħarrub, Imbuljuta tal-Qastan gibi geleneksel alkolsüz içecekleri ise o kadar bilinmemektedir.

Malta’da en çok tüketilen içecekler aşağıda listelenmiştir.

  • Cisk Lager
  • Cisk Chill
  • Lord Chambray San Blas
  • Sangiovese
  • Savina
  • Caravaggio
  • Kinnie
  • Ruġğata
  • Ġulepp tal-ħarrub
  • Imbuljuta tal-Qastan

Malta’daki ünlü içeceklerle birlikte Malta yemekleri tüketilmektedir. Malta yemekleri ile en çok tüketilen içki ise biradır.

Malta Birası Nedir?

Malta birası; Malta’da üzüm bağlarından toplanan üzümlerle, genellikle alt fermantasyon yöntemi ile düşük sıcaklıklarda üretilen ve saklanılan bir biradır. Ününü ilk kez, İngiltere’nin 19. yüzyılda Malta üzerinden bira ticareti yapması ve kolay bir şekilde Avrupa’ya yayılabilmesi sayesinde kazanmıştır. Günümüzde ise acı-tatlı lezzeti ve etkili bir şekilde serinletip, susuzluğu alması sayesinde dünya genelinde bilinen ve sevilen bir biradır.

Malta Bira Markaları Hangileridir?

Malta bira markalarından en ünlüleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Cisk Lager
  • Cisk Chill
  • Stretta Indian Pale Ale No. 1
  • Lord Chambray San Blas
  • The Brew Gallery
  • Farsons Blue Label
  • TAR Robust Porter
  • Blonde Foral Ale
  • Rubin Double Ale
  • Farsons Lacto
  • Farsons Traditional Shandy
  • Hopleaf Pale Ale

Cisk Nedir, Nasıl Üretilir?

Cisk; alt fermantasyon yöntemi ile düşük sıcaklıklarda üretilen ve saklanılan, 4.2% alkol yüzdesine sahip altın renkli lager türü bir biradır. Aroması, tatmin edici, dengeli acılığı ile içildiğinde ağızda sıradışı, ayırt edici güzellikte bir tat bırakmakta ve susuzluk hissini anında yok etmektedir. Malta’da hemen her restoran ve kafede bulunabileceği gibi Burger King gibi fast food restoranlarında yiyeceğin yanında sipariş edilebilmekte ve marketlerden de satın alınabilmektedir.

Kinnie Nedir, Nasıl Üretilir?

Kinnie, pelin otu özleri ve acı turunçgillerden demlenen, acı-tatlı bir alkolsüz gazlı içecektir. Kahverengi renktedir ve tek olarak ya da alkolle birlikte tüketilebilmektedir. Malta’nın yerlileri tarafından, ulusal meşrubat olarak benimsenmiştir. Malta’da her yerde kolayca erişmek mümkündür. Nisan 2021’de Kinnie Spritz adıyla alkollü versiyonu da piyasaya sürülmeye başlanmıştır.

Ruġġata Nedir, Nasıl Yapılır?

Ruġġata; badem, vanilya, şeker ve isteğe bağlı olarak karanfilden elde edilen Malta kökenli tatlı bir şuruptur. Diğer bileşenleri ise limon, tarçın ve sudur. Çoğunlukla yazın, ferahlamak için soğuk su ile seyreltilerek içilmektedir.

Ġulepp tal-ħarrub Nedir, Nasıl Yapılır?

Ġulepp tal-ħarrub, mutfaklarda sık sık kakao yerine kullanılan keçiboynuzu bitkisinin tohumundan elde edilen bir şuruptur. Öksürük ve boğaz ağrısı tedavisi için tıp alanında da kullanılan Ġulepp tal-ħarrub, yaygın şekilde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır ve demir, fosfor, kalsiyum ve doğal lif bakımından zengindir.

Imbuljuta tal-Qastan Nedir, Nasıl Yapılır?

Imbuljuta tal-Qastan; mandalina kabuğu, kestane, şeker, karanfil, kakao ve karışık baharat kullanılarak elde edilen geleneksel bir Malta içeceğidir. Geleneksel olarak Hristiyanların Noel arifesinde gece yarısı yaptıkları, Midnight Mass adındaki ayinlerinden ve yıl dönümünden sonra, çok sıcak bir şekilde kupa veya küçük kase içinde servis edilmektedir.

Malta’da İçki Fiyatları Nasıldır?

Malta’da içki fiyatları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

İçkiMarket FiyatıRestoran Fiyatı (euro)
Yerli Bira1.452.5
İthal Bira2.123
Şişe Şarap610-15

Bar ve benzeri eğlence mekanlarında yaşanan Malta adasında gece hayatı içerisinde içkiler bolca tüketilmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: