Belçika'ya Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nedir?
Belçika, feodal parlamenter monarşiyle yönetilmekte olan bir Avrupa Birliği ülkesidir.
Belçika, konum olarak Batı Avrupa’da bulunmaktadır. Başkenti Brüksel olan Belçika, 11.6 milyonluk nüfusa sahiptir.
Belçika’nın komşu olduğu ülkeler; Fransa, Lüksemburg, Almanya ve Hollanda’dır. Belçika’da resmi dil olarak Felemenkçe, Fransızca ve Almanca olmak üzere üç farklı resmi dil aynı anda kullanılmaktadır.
Belçika Nerededir?
Belçika Batı Avrupa’da bulunmaktadır. Belçika’nın kuzeybatısında Kuzey Denizi, kuzeyinde Hollanda (478 km), doğusunda Almanya (133 km), güneybatısında Fransa (556 km) ve Kuzeydoğusunda Lüksemburg (130 km) yer almaktadır.
Belçika toplamda üç temel coğrafi bölgeye sahiptir ve ülkenin güney ucunda Belçikalı Lorraine adında bir dördüncü bölgeye bulunmaktadır. Belçika’nın kıyı ovaları çoğunlukla kumullar ve polderlerden oluşmaktadır. Belçika’nın içeri kesimlerinde su yolu ile sulanan kuzeybatı Campine (Kempen) kumsal bölgesi yer almaktadır. Belçika Ardennes yaylalarında ise daha sağlam mağaralar ve sık ormanlarla kaplı tepeler ve küçük kayalık kanyonları yer almaktadır. Batıda Fransa’ya doğru genişleyen alan, doğuya doğru Almanya’daki Yüksek Bataklıklar platosundaki Eiffel’e kadar ulaşan 694 metre ile ülkenin en yüksek noktası Signal de Botrange’yi de içinde bulundurmaktadır.
Belçika Komşu Ülkeleri Nelerdir?
Belçika’nın komşuları kuzeyde Hollanda, doğuda Almanya, kuzeydoğuda Lüksemburg, güneybatıda ise Fransa olarak sayılabilmektedir.
Belçika Hollanda Sınırı Nerededir?
Belçika ile Hollanda sınırı 450 km uzunluğundadır. Her iki ülke de Schengen Ülkeleri arasında yer aldığından arada keskin bir sınır ayrımı bulunmamaktadır. Belçika ve Hollanda sınırının bulunduğu bölgede Baarle Nassau ve Baarle Hertog adında iki yerleşim yeri bulunmaktadır. Baarle Nassau adlı bölge Hollanda’nın güneyinde bulunan Kuzey Brabant bölgesinde bulunmaktadır. Baarle-Hertog ise Belçika’nın Antwerp şehrinde bulunmaktadır. Hollanda ve Belçika sınırı herhangi bir köprü, tren yolu ya da geçite sahip değildir.
Belçika Hangi Kıtadadır?
Belçika Batı Avrupa’da yer alan federal bir devlet konumundadır. Belçika Avrupa Kıtası’nın en batısında yer almaktadır.
Belçika Avrupa’nın batı kıyısında bulunan Kuzey Denizli’nin doğusunda yer almaktadır. Diğer Avrupa’da yer alan ülkeler olan, Hollanda kuzeydoğusunda, Almanya doğusunda, Fransa güneybatısında ve Lüksemburg güneyinde olmak bulunmaktadır. Avrupa kıtasında yer alan diğer Avrupa ülkeleri ile Belçika’nın arası kısa bir mesafededir.
Belçika Türkiye Arası Kaç KM’dir?
Belçika ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yaklaşık 3800 km mesafe bulunmaktadır. Türkiye ile Belçika arasında Bulgaristan, Avusturya, Sırbistan, Çekya ve Almanya gibi ülkelerin sınırları bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul’dan, Belçika’nın başkenti Brüksel’e yapılacak bir araba yolculuğu yaklaşık olarak ortalama 28 saat sürmektedir. İki şehir arasında uçakla yapılacak bir yolculuğun 2.5 saat sürmesi beklenmektedir.
Belçika Almanya Arası Kaç KM’dir?
Belçika, Almanya’nın Güneybatısında yer alan komşusu konumundadır. Almanya ile Belçika arası kuş uçuşu uzaklık ortalama 428 kilometredir. Almanya’nın başkenti Berlin ile Belçika’nın başkenti Brüksel arasında karayolu vasıtasıyla seyahat etmek ortalama yedi buçuk saat sürmektedir.
Berlin ile Belçika arasında bir direkt uçuş bir buçuk saat kadar sürmektedir. Almanya ile Belçika arası aktarmalı uçuşlar ortalama 3 ile 5 saat arasında değişim göstermektedir. Belçika Almanya sınırı, sıkı bir sınır denetimi ve belli bir sınır bölgesine sahip değildir.
Belçika Kordinatları Nedir?
Belçika, enlemsel olarak Merle şehrinde 51° 30’ kuzey ve Torgny şehrinde 49° 30’ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.Belçika boylamsal olarak 2° 33’ doğu ve 6° 24’ doğu boylamları arasında yer almaktadır.
Belçika Yüzölçümü Nedir?
Batı Avrupa’da yer alan Belçika’nın yüzölçümü 30.688 kilometrekaredir. 2018 yılı itibariyle Belçika 30.688 kilometrekarelik yüzölçümü ile dünyanın yüzölçümü en büyük 140. ülkesi ve dünyanın yüzölçümü en küçük 109. ülkesi konumundadır.
Belçika’nın; Avrupa’da yer alan komşuları Almanya ve Fransa’dan daha küçük bir alan kaplamasının etkisi ile tarım ve ticaret alanı daralmaktadır. Kapladığı küçük alana rağmen Belçika, bulunduğu konum ile Avrupa’da stratejik bir öneme sahiptir. Worldometers’ın 2020 yılına ait verilere göre, 11.6 milyonluk bir nüfusa sahip olan Belçika’da nüfus yoğunluğu 2020 yılı itibariyle kilometrekare başına 383 kişi olarak bilinmektedir.
Belçika Hollanda ve Lüksemburg’un Ortak Adı Nedir?
Belçika Hollanda ve Lüksemburg’un ortak adı Benelüks olarak bilinmektedir. Benelüks; Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’un isimlerinin ilk hecelerinin yan yana getirilmesi ile oluşmuştur.
Benelüks Birliği, 1944 yılında birbirine yakın coğrafyalarda benzer şekilde kısıtlı alan ve yoğun nüfustan muzdarip olan ülkelerin ekonomik olarak birbirlerine destek olma amacıyla oluşturduğu bir birliktir. Birliğin amacı, vatandaşların, malların ve hizmetlerin üç ülke arasında kısıtlanmadan hareket edebilmesi ve üç ülkenin ekonomisini kalkındırılmasıdır. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’un kalkındırılması 3 Şubat 1958’de Lahey şehrinde imzalanan ekonomik birlik anlaşması ile pekiştirilmiştir.
50 yıllık olarak imzalanan antlaşmanın 2008 yılında süresiz bir şekilde kalması Belçika, Hollanda ve Lüksemburg tarafından ortak bir şekilde kararlaştırılmıştır.
Belçika’nın Nüfusu Ne Kadardır?
Worldometer’ın 2021 yılı verilerine göre, Belçika, nüfus sıralamasında; 11,589,623 ile dünyada 81. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise 11. sırada bulunmaktadır. Worldometer’ın yürüttüğü 2021 yılı araştırmalara göre Belçika nüfusunun ortalama yaşı 41.9’dur.
Statista 2020 yılı verilerine göre Belçika’da ortalama yaşam süresi 80.79 yıl olarak hesaplanmaktadır. Worldometer dünya yaşam süresi sıralamasında; Belçika kadınlarda 84.31, erkeklerde ise 82.17 yaş ile dünyada 25. sırada, Avrupa’da ise 13. sırada yer almaktadır. 1990 senesinde Belçika hükümeti tarafından alınan karar ile Belçika nüfusu sayım prosedürüher on yılda bir tekrarlanmaktadır. Belçika’da gelecek yıllarda nüfus artışında yüksek bir beklenti bulunmamaktadır. Wikipedia 2019 verilerine göre Belçika’nın nüfus artış hızı 0.5 olarak hesaplanmaktadır.
Belçika Zaman Dilimi Nedir?
Belçika 2 derece 33 dakika doğu ve 6 derece 24 dakika doğu boylamları arasında bulunmaktadır. Belçika’ya ait saat dilimi kışları GMT +1, yazları ise GMT +2 şeklindedir. Belçika ile aynı zaman dilimini paylaşan diğer Avrupa ülkelerine, Almanya, Fransa ve Hollanda örnek verilebilmektedir.
Belçika ve Türkiye Arasındaki Saat Farkı Kaçtır?
Belçika ile Türkiye arası saat farkı kış aylarında 2, yaz aylarında 1 saat olarak bilinmektedir. Belçika’da yaz saati uygulamasının kullanımı, mart ayının son pazar gününden, ekim ayının son pazar gününe kadar sürmektedir.
Belçika ve Türkiye arasında 1 saatlik yaz dönemi farkı ve 2 saatlik kış dönemi farkı iki ülke arasında ticaret ve iş sektöründe teslimat problemler, tarih aksaması gibi problemler yaratabilmektedir. Belçika ve Türkiye arasında bulunan saat farkı turizm döneminde turistik ziyarette bulunacak vatandaşların uçak kalkış ve ulaşım saatleri gibi konularda da sorunlara yol açtığından; iki ülke arasında yapılacak iş, turizm, ulaşım uygulamalarında her iki ülkeye ait saat dikkate alınmaktadır.
Belçika Resmi Dili Nedir?
Worldpopulationreview.org’un verilerine göre Belçika’da 3 farklı dil konuşulmaktadır ancak Belçika’nın bilinen resmi dili Felemenkçe’dir. Belçika ana dili olarak bilinen diğer iki dil ise Fransızca ve Almanca’dır.
Belçika’da 3 resmi dil arasından tercih edilen dil bölgelere göre farklılık göstermektedir. Ülkenin kuzeyindeki Flaman bölgesinde Felemenkçe, güneyindeki Valonya bölgesinde Fransızca, Başkent Brüksel bölgesinde ise hem Felemenkçe hem de Fransızca birlikte kullanılmaktadır. Almanya sınırında bulunan ve tamamı Valon Bölgesinin içinde kalan özerk bir bölgede Almanca tercih edilmektedir. Belçika hükümeti tarafından mecliste, orduda ve mahkemelerde geçerli olan dil Felemenkçe olarak belirlenmiştir.
Belçika’nın Kuzeyinde Konuşulan Dil Nedir?
Belçika’nın kuzeyinde konuşulan dil, ağırlıklı olarak sırasıyla Felemenkçe ve Fransızcadır. Kuzey bölgesinin resmi dili ise devlet tarafından birinci resmi dil olarak kullanılan Felemenkçe’dir. Belçika’da bölgeye göre kullanılan resmi dil oranları Almanca, Felemenkçe ve Fransızca arasında değişmektedir. Belçika’yı ziyaret etmeyi düşünen biri, asgari düzeyde Felemenkçe bilerek her bölgede yaşamını sürdürebilmektedir.
Belçika Uluslararası Telefon Alan ve Ülke Kodu Nedir?
Belçika’nın uluslararası alan kodu +32’dir. Türkiye’den Belçika’ya yapılan aramalarda Belçika kodu, Türkiye’den aramak isteyenler için 32 başına çift sıfır yazılarak kullanılmalı ardından ulaşılmak istenen telefon numarası tuşlanmalıdır.
Belçika Plaka Kodu Nedir?
Belçika plaka kodu üstünde Avrupa birliğinin yıldızlı sembolü bulunan B harfi şeklindedir. Belçika plaklarının en solunda B kodunun bulunduğu mavi arka planlı bir şerit yer almaktadır. 2010 yılı hesaplamalarına göre Belçika’da bulunan Belçika plakalı araç sayısı 1000 kişi başına 559 olarak hesaplanmıştır.
Dünyada yaklaşık olarak 600.000 kadar Belçika plakalı motorlu taşıt yer almaktadır.
Belçika İnternet Uzantısı Nedir?
Belçika domain uzantısı be. şeklindedir. Belçika’ya ait be. uzantısına sahip 1,190,204 adet web sitesi bulunmaktadır. Belçika’ya ait domain uzantısını almak için, Belçika veri bağlantısına sahip kişilerin güvenilir bir domain yetkilisine başvurması gerekmektedir. Be. uzantısını gerekli ücreti ödeyip satın alan kişiler bu domain ile kendi internet sitelerini oluşturabilmektedirler.
Belçika Eyaletleri Hangileridir?
Belçika’da eyalet sistemi bulunmaktadır. Belçika toplamda 3 bölge ve 10 eyaletten oluşmaktadır. Belçika’da bulunan eyaletler aşağıda listelenmiştir.
- Antwerpen Limburg
- Oost Vlaanderen
- West Vlaanderen
- Vlaams Brabant
- Henegouwen
- Luik/ Liège
- Lüksemburg
- Namen/Namur
- Brabant wallon
- Arrondissement Brüksel
Belçika Başkenti Neresidir?
Belçika’nın başkenti Brüksel’dir. Birkaç yüzyıl önce bölgede bulunan bir bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkması ile bölgeye kelime anlamı bataklığın ortasındaki yerleşim yeri olan Brüksel adı verilmiştir. Brüksel, AB Komisyonu ve AB Bakanlar Konseyine ait resmi organların çoğunun yerleşik olarak, Avrupa Parlamentosunun ise Strasbourg ile dönüşümlü olarak Brüksel’de çalışmalarını devam ettiriyor olması nedeniyle Belçika’nın yanı sıra Avrupa’nın başkenti olarak da bilinmektedir. NATO Merkez Karargahı da Brüksel’de yer almaktadır.
Brüksel’in nüfusu 2017 yılı verilerine göre 1.191.604’dür. Brüksel nüfusunun %28’ini göçmen vatandaşlar oluşturmaktadır. Şehirdeki başlıca göçmen grupları Araplar, Türkler ve Kongolu Afrikalılar olarak bilinmektedir. Brüksel, geniş iş imkanları ile Belçika vatandaşlarının ve göçmenlerin iş aramak için uğrak noktası olarak bilinmektedir. İçerisinde bulundurduğu Avrupa ve Belçika kültürü nedeniyle, Granda Place, Manneken Pis, Atomium ve Mini Europe gibi Brüksel’de gezilecek yerler turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.
Brüksel’de, Brüksel Serbest Üniversitesi, Brüksel Royal Military Akademisi ve Brüksel Esa St -luc Üniversitesi başta olmak üzere birçok Avrupa ve dünya öğrencisi tarafından tercih edilen üniversite bulunmaktadır. Brüksel tren, tramvay, taksi, metro, deniz otobüsü, vapur, tekne, uber, teleferik, gemi, şilep, yelkenli ve minibüs gibi şehir içi toplu taşıma araçları ile ulaşım aracı imkanı günün her saati sürdürülmektedir.
Brüksel’in bir yerleşim yeri olarak kullanılması 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 7. yüzyılda Senne Nehri kenarında günümüzde Place Saint Gery olarak bilinen şapelin yapımı ile birlikte insanlar tarafından yerleşim bölgesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Brüksel’in resmi olarak kuruluşu 10. yüzyılda Low Lotharingia Dükü Charles’ın şehri inşa ettirmesi ile tamamlanabilmiştir. Şehrin tamamının bitmesi ise 11. yüzyılın sonlarına kadar uzamıştır.
Belçika Şehirleri Hangileridir?
Belçika’da 3 bölge, 10 eyalet ve 70 şehir bulunmaktadır.
Belçika’ya ait şehirler aşağıda listelenmiştir.
- Brüksel Başkent Bölgesi
- Anvers
- Gent
- Oost Vlaanderen
- Charleroi
- Hainaut
- Liège
- Brugge
- West Vlaanderen
- Namur
- Leuven
- Vlaams Brabant
- Mons
- Hainaut
- Aalst
- Oost Vlaanderen
- Mechelen
- La Louvière
- Hasselt
- Limburg
- Sint-Niklaas
- Kortrijk
- Ostend
- Tournai
- Genk
- Seraing
- Roeselare
- Mouscron
- Verviers
- Beveren
- Beringen
- Dendermonde
- Vilvoorde
- Turnhout
- Deinze
- Dilbeek
- Heist op den Berg
- Lokeren
- Geel
- Sint-Truiden
- Herstal
- Halle
- Braine- l’Alleud
- Ninove
- Maasmechelen
- Waregem
- Brasschaat
- Grimbergen
- Mol
- Lie
- Châtelet
- Evergem
- Tienen
- Ypres
- Zaventem
- Wavre
- Sint-Pieters Leeuw
- Schoten
- Lommel
- Heusden-Zolder
- Geraardsbergen
- Menen
- Asse
- Binche
- Knokke-Heist
- Pelt
- Bilzen
- Oudenaarde
- Wevelgem
- Ottignies Louvain la Neuve
- Courcelles
- Tongeren
- Houthalen - Helchteren
- Waterloo
- Temse
- Aarschot
- Arlon
En yüksek nufusa sahip Belçika illeri Brüksel, Anvers ve Gent illeridir. Brüksel şehrinin nüfusu 1.191.604, Anvers şehrinin nüfusu 529.247, Gent şehrinin nüfusu ise 248.358 olarak bilinmektedir. Belçika’nın en düşük nüfuslu şehirleri 30.081 kişi ile Arlon ve 30.183 kişi ile Aarchot olarak bilinmektedir. Belçika’nın en eski şehri ilk şehirleşme hareketleri 5. yüzyılda başlayan başkent Brüksel’dir. Belçika’nın en yüksek yüzölçümüne sahip şehri 204,5 km² alan ile Anvers şehridir. Belçika’nın en küçük yüzölçümüne sahip şehri ise 33.07 km² yüzölçümü ile Verviers ve 8.14 km²’lik yüzölçümü ile Schaerbeek olarak bilinmektedir.
Belçika’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Belçika eski geçmişi ve Avrupa’da sahip olduğu stratejik konumu ile pek çok gezilecek milli park, tarihi kale ve kiliseye sahiptir.
Belçika’da gezilecek yerlere ait liste aşağıda belirtilmiştir.
- Grand Place
- Atomium
- Manneken Pis
- Gravensteen
- Ardenler
- Cinquantenaire
- Brüksel Kraliyet Sarayı
- Brugge Çan Kulesi
Belçika’da bulunan turistik yerlerin çoğu büyük öneme sahiptir. Grand Place, Brüksel Merkez Meydanı’nda yer alan büyük ve eski bir mimari yapıdır, Brüksel’in simgesi olarak bilinmektedir ve UNESCO tarafından 1998 yılında koruma altına alınmıştır. Belçika’da bulunan Atomium 1958 yılında EXPO Fuarı için Andre Waterkeyn tarafından tasarlanmıştır ve bugün Brüksel’i temsil eden önemli turistik yapılardandır. Manneken Pis, bir çeşmenin havzasına işeyen bir çocuk bulunduran heykel 1610’lu yıllarda mimar Hieronymus Duquesnoy tarafından tasarlanmıştır. Gravensteen 10. yüzyıla kadar dayanan tarihi ile Belçika’da bulunan en önemli mimari sur ve kale konumundadır. Fransa ve Belçika’ya ait ortak turistik alanlardan biri olan Ardenler geniş ormanlık alanı ile turistik olarak büyük öneme sahiptir. Belçika’da yer alan Cinquantenaire ormanlık alana sahip parktır. Brüksel Kraliyet Sarayı, Grand Palace’tan sonra Brüksel’in en büyük simgesidir. Brüksel’in ortasında bulunan Orta Çağ mimarisinin en büyük simgesi Brugge Çan Kulesi, Orta Çağ’a ait Brüksel turistik mekanları arasında en çok ziyaret edilen yapıdır.
Belçika Ekonomisi Nasıldır?
Belçika Ekonomisi, ülkenin merkezi coğrafik konumu, gelişmiş taşımacılığı, endüstriyel ve ticari kaynaklarına dayanan modern kapitalist bir ekonomi ağıdır. Belçika 19.yüzyılın başlarında endüstriyel devrime ilk adım atan Avrupa ülkesi olmuştur. Belçika, günümüze kadar kanallar, limanlar, demiryolları ve otoyollar inşa ederek taşımacılık altyapısını geliştirmiş ve komşu ülkelerin endüstrileri ile ekonomik alanda büyük başarılar elde etmiştir.
Belçika’nın endüstrisi Flander, Brüksel, Wallon, Liege ve Charleroi şehirleri etrafında yoğunlaşmış durumdadır. Belçika hammadde ve yarı işlenmiş ürünleri ithal ederek kendi bünyesinde işlediği ürünleri tekrardan ithal etmektedir. Belçika, kömür ve bereketli toprakları dışında ekonomisine destek verecek doğal kaynaklara sahip değildir. Demir, tekstil, kimya, gıda, ilaç, otomobil, elektronik, makine sektörleri gibi birçok geleneksel endüstri sektörünün de ekonomide payı vardır.
Belçika Ekonomisinde ağır endüstrinin varlığına rağmen hizmet sektörü Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın %74.9’unu, tarım ise %1’ini sağlamaktadır. 2019 yılı verileri itibariyle Belçika Ekonomisi büyük bir ivme kazanmış, yıllık 226 milyon dolarlık ithalat ve 445 milyon dolarlık ihracat ile büyük ekonomiler arasında kendisine yer edinmiştir.
Belçika’nın ihraç ettiği ürünlerden bazıları genel tüketici kozmetik ve bakım ürünleri (187 milyon USD), ara malları (153 milyon USD), kimyasallar (111 milyon USD), sermaye malları (71 milyon USD) ve ulaşım ürünleri (57 milyon USD) olarak sıralanabilmektedir. Belçika’nın başlıca ithalat ürünleri de genel tüketici kozmetik ve bakım ürünleri (167 milyon USD), ara malları (121 milyon USD), kimyasallar (95 milyon USD), sermaye malları (79 milyon USD) ve ulaşım ürünleridir (58 milyon USD). Belçika GSYİH’ye (Gayri Safi Yurt İçi Değerleri) göre yapılan dünya sıralamasında 503.416 milyon USD’lık milli serveti ile 26. sırada bulunmaktadır. Sahip olduğu 503.416 milyon USD’lık milli serveti ile Belçika, Avrupa ülkeleri arasında 11. sırada bulunmaktadır. 2020 yılı itibariyle Belçika’da işsizlik oranı %6.01’dir ve dünya üzerinde 113.sırada yer almaktadır.
Belçika ithalat ve ihracat oranları ile dünya sıralamasında en çok milli servet sahibi ilk 10 ülke arasında kendisine yer edinmeye çalışmaktadır. Belçika hükümeti ülke bünyesinde bulunan kaynakları en verimli şekilde değerlendirerek harcamaları azaltma ve geliri artırma politikası izlemektedir.
Belçika Para Birimi Nedir?
Belçika’ya ait resmi para birimi Euro’dur. Euro € simgesi ile belirtilmektedir.
Belçika’nın Eski Para Birimi Nedir?
Belçika’da Euro kullanılmadan önce kullanılan eski para birimi Belçika frangıdır. Belçika’da uzun bir süre para birimi olarak Belçika Frangı kullanılmıştır.
Belçika’da 2002 yılından itibaren diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte Euro kullanılmaya başlanmıştır.
Belçika Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?
2019 verilerine göre Belçika’da kişi başına düşen milli gelir 46.421 dolarla dünyada 24 sırada Avrupa’da ise 9. sırada bulunmaktadır. Belçika’da kişi başına düşen milli gelir 1970 yılından beri 2.765 Dolardan 46.421 Dolara, 43.656 Dolarlık bir artış sergilemiştir ve ülke ekonomik, kültürel, eğitim ve siyaset alanlarında güç kazanmıştır. 2019 yılı itibariyle Belçika’da asgari ücret 1.593 Euro olarak kararlaştırılmıştır.
Belçika GSYIH Ne Kadardır?
Belçika GSYİH’ye (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) göre yapılan 503.416 milyon USD’lık milli serveti ile dünya sıralamasında 26, Avrupa’da ise 11. sırada yer almaktadır.
Belçika İnsani Gelişmişlik Endeksinde Kaçıncı Sıradadır?
Belçika 2019 yılı verilerine göre insani gelişmişlik endeksine göre dünya çapında 14. sırada bulunur. İnsani gelişmişlik endeksi sıralamasında Belçika’dan bir önce gelen ülke Birleşik Krallık, bir sonra gelen ülke ise Yeni Zellanda olarak bilinmektedir.
Belçika’nın insani gelişmişlik endeksi puanı 1990 yılından 2019 yılına 0.813’den 0.931’e %14.5 oranında yükselmiştir. Belçika insani gelişmişlik endeks puanının artış sebepleri arasında Belçika’nın doğumda görülen düşük oran ve yüksek başarı, uzun beklenen yaşam süresi, ortalama okulda geçirilen yıl, kişi başına düşen milli gelir gibi değerlerinde yaşanan olumlu değişimler gösterilebilmektedir.
Belçika’da Refah Seviyesi Nasıldır?
Belçika Dünya Refah Endeksi 2020 verilerine göre 167 ülke içerisinde 23.sırada yer almaktadır. Dünya Refah Endeksi sıralamasında Belçika’nın üstünde bulunan ülke Fransa, altında bulunan ülke ise İspanyadır.
Refah endeksleri ülkelerdeki eğitim, ulaşım, iş gibi yaşam durumlarının genel toplamda memnun etme seviyesi ile hesaplanmaktadır. Refah endeksi puanları hesaplanırken; güvenlik, kişisel özgürlük, eğitim, doğal çevre, yatırım ortamı, ekonomik sağlamlık ve sağlık hizmetleri gibi Belçika’da yaşam koşulları göz önüne alınmıştır. Almanya, İtalya, Fransa gibi diğer büyük Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında daha düşük bir refah endeksine sahip olan Belçika, Avrupa Kıtası dışında kalan Gine, Hindistan, Suriye, Irak gibi çoğu ülkeden daha üst sıralarda yer almaktadır.
Belçika Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?
Belçika mutluluk sıralamasında 2020 yılında 20. sıraya ulaşmıştır. Belçika’nın son 30 yıl içerisindeki ekonomik gelişmesi ile eğitim, sosyal yaşam, politika ve hayatın her alanında sağladığı kolaylık ile birlikte refah seviyesi artmıştır. Dünya Mutluluk Raporunun sıralamasında Belçika’dan bir üst sırada Birleşik Krallık, bir alt sırada ise Fransa yer almaktadır.
Belçika Ordusu Nasıldır?
Belçika silahlı kuvvetleri, Belçika bağımsızlığının kazanılması ile 1830 yılının Ekim ayında kurulmuştur. Belçika’da ordunun en yetkili konumundaki kişi Belçika Kralı olarak kabul edilmektedir.
Belçika ordusu, Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Askeri Tıp Servisinden oluşmaktadır. Belçika silahlı kuvvetleri 140 ülke arasında 68. en güçlü orduya sahip ülke olarak kabul edilmektedir. Belçika ordusuna ait aktif ordu elemanı sayısı ortalama 30 bin kişidir. Belçika hükümeti tarafından yıllık bütçesi 5 milyon Dolar olarak kararlaştırılan ordu, Hava Kuvvetleri bünyesinde 43 savaş ve defans uçağı, 11 ulaşım uçağı, 40 eğitim aracı ve 23 helikopter bulundurmaktadır. Buna ek olarak Kara Kuvvetleri bünyesinde 855 zırhlı araç bulunmaktadır. Belçika ordusuna ait Deniz Kuvvetleri bünyesinde toplamda 17 deniz aracı yer almaktadır.
Belçika Politikası Nasıldır?
Belçika kuruluş tarihinden itibaren çok görüşlü bir politika anlayışı ile yönetilmektedir. Belçika siyaseti her alandan her türlü görüşü değerlendirmeye alan demokratik bir yapı izlemektedir. Belçika’da anayasa düzenlemelerinden, başbakanlık seçimlerine kadar her şey seçimler ile yürütülmektedir. Belçika’ya ait geçmişten kalan monarşi anlayışı sebebiyle, Belçika’nın yönetim şekli federal monarşi olarak bilinmektedir.
Belçika’ya ait anayasa ülkenin yasama organı olan 150 üyeli Temsilciler Meclisi ile 60 üyeli senatodan oluşan Federal Parlamento tarafından daha sonra onaylanmak üzere kararlaştırılmaktadır. Belçika Anayasası, 198 maddeden oluşmaktadır. 2020 yılında Belçika’da düzenlenen seçimler sonucu Belçika Başbakanı Alexander De Croo olmuştur. Belçika da monarşi görevini yürüten kişi ise Kral 2. Albert’in oğlu Kral Philippe’dir.
Belçika’da son genel seçimler 26 Mayıs 2019 tarihinde yapılmıştır. Federal düzeyde Yeni Flaman İttifakı (N-VA) genel seçimlerden birinci parti olarak çıkmıştır. Federal düzeyde Yeni Flaman İttifakı’nı, sırasıyla Flaman Çıkarları Partisi (VB), Frankofon Sosyalist Parti (PS), Hristiyan Demokratlar (CD&V), Belçika İşçi Partisi (PTB&PVDA), Flaman Liberal Parti (Open VLD) ve Frankofon Liberaller (MR) partileri izlemiştir.
Belçika Yönetim Şekli Nedir?
Hollanda’dan bağımsızlığını 1830 yılında elde eden üniter yapılı Belçika’nın yönetim şekli 1970 yılı ve 2011 yılı arasında yapılan anayasal düzenlemeler ile Federal Parlamenter Monarşi olarak devam etmektedir.
Belçika’nın Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?
Belçika’nın dahil olduğu uluslararası anlaşmalar aşağıda liste olarak verilmiştir.
- Avrupa Birliği Kanunu, 1949’da Avrupa Birliği Ülkeleri ile imzalanmıştır.
- Avrupa Konseyinin imtiyaz ve muafiyetlerine müteallik genel anlaşma 1949 yılında Avrupa Konseyi ülkeleri ile imzalanmıştır.
- Avrupa Konseyinin imtiyaz ve muafiyetlerine müteallik genel anlaşmaya ek protokol 1952 yılında diğer Avrupa ülkeleri ile imzalanmıştır.
- Yaşlılar maluller ve felaketzedelere ilişkin sosyal güvenlik planlarına dair geçici Avrupa Sözleşmesi 1953 yılında diğer Avrupa ülkeleri ile imzalanmıştır.
- Tıbbı ve sosyal yardıma dair Avrupa Sözleşmesi, 1953 yılında diğer Avrupa ülkeleri ile imzalanmıştır.
- Üniversiteye girişte diplomaların denkliğine dair Avrupa Sözleşmesi, 1953 yılında diğer Avrupa ülkeleri ile imzalanmıştır.
- Patent başvurusu için yerine getirilmesi gereken işlemlere dair Avrupa Sözleşmesi, 1953 yılında diğer Avrupa ülkeleri ile imzalanmıştır.
- Sosyal Güvenlik Sözleşmesi, 4 Temmuz 1966 tarihinde Türkiye ile imzalanmıştır
- Konsolosluk Sözleşmesi 1975 yılında Belçika ile Türkiye arasında imzalanmıştır.
Belçika Avrupa Birliği Ülkesi Midir?
Belçika Avrupa Birliği’nin Kurucu üyelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 1957 yılında kurulan Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun bir parçası olan Belçika,1992 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu’nın kapsamı genişletilerek kurulan Avrupa Birliği’nin de kurucu üyelerinden birisi olmuştur. Belçika 1 Ocak 1958 yılından beri Avrupa Birliği üyesi olarak bilinmektedir.
Belçika, Avrupa Birliği üyeliği sayesinde Almanya, Fransa ve İngiltere gibi pek çok Avrupa ülkesi ile ekonomik, siyasi ve kültürel etkileşime girmiştir. Belçika halkı, Almanya ve Hollanda’nın da Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında bulunması sebebiyle hükümeti başlarda eleştirse de Avrupa Birliği’nin vatandaşlara getirdiği vergi muafiyeti ve haklarını koruma gibi gelişmeler ile birlikte, Belçika halkı da ülkenin Avrupa Birliği üyesi olmasından memnun olmaya başlamıştır.
Belçika Bir Schengen Ülkesi Midir?
Belçika 26 Mart 1995 tarihinden beri Schengen Bölgesine dahil olması sebebiyle Schengen ülkeleri arasında kabul edilmektedir. Belçika 1958 yılında Avrupa Ekonomik topluluğu üyesi olan Batı Almanya, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg ile birlikte Schengen Antlaşmasını imzalamıştır. Belçika hükümeti Schengen Anlaşması’nı 1995 yılına kadar uygulamamıştır.
Schengen ülkeleri olarak bilinen ülkeler Belçika ile birlikte 26 ülkedir. Belçika’nın da aralarında bulunduğu Schengen Ülkeleri Nelerdir sorusuna yanıt Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan olarak verilebilmektedir.
Schengen ülkeleri arasında gümrük ve sınır kapıları bulunmamaktadır. Schengen ülkeleri birbirlerini Schengen Vizesi sayesinde yılın her dönemi sınırsız olarak ziyaret edebilme hakkına sahiptirler. Schengen ülkeleri kendi aralarında siyasi alanlarda daha kolay anlaşmaya varabilmekte ve birbirlerini kültürel, siyasi, ekonomik ve eğitimsel alanlarda desteklemektedirler. Belçika’nın Schengen ülkeleri arasına katılması, Belçika halkına eğitim, kültür, iş hayatı gibi alanlarda farklı ülkelere ait gelişmiş hizmetlerden yararlanma fırsatı verdiğinden, Belçika halkı Belçika’nın Schengen ülkelerine dahil olmasını olumlu karşılamaktadır.
Belçika NATO Üyesi Midir?
Belçika NATO ülkelerinden birisidir. Belçika; Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg ile birlikte 17 Mart 1948 tarihinde Sovyet tehdidine karşı bir savunma anlaşması olan Brüksel Antlaşması’nı imzalamıştır. Brüksel Antlaşması daha sonraki yıllarda NATO’yu oluşturmuştur.
NATO’ya üye olan 30 ülke, birbirlerini savaş ve kriz anlarında desteklemekle yükümlüdürler. Belçika halkı, Belçika’nın NATO üyesi olmasını hem kurulduğu dönemki Sovyet tehdidi sebebiyle, hem de bugün bünyesinde bulundurduğu Fransa, Almanya başta olmak üzere güçlü ülkelerin desteği nedeniyle olumlu karşılamaktadır. NATO’nun en kalabalık 9. ordusuna sahip olan Belçika, NATO’nun merkezine sahiptir. NATO merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunmaktadır.
Belçika’nın Sembolleri Nelerdir?
Belçika’ya ait sembollerin listesi aşağıda belirtilmiştir.
- Belçika Bayrağı
- Belçika milli marşı
- La Brabançonne (Beliçika Milli Marşı)
- Manneken Pis Heykeli
- Brüksel Atomium Binasi
- Altın Aslan Armalı Rozet
- Belçika Bisikleti
- Belçika Sarı Zambakları
- Belçika Birası
- Belçika Çikolatası
- Belçika Patates Kızartması
Belçika Bayrağı Nasıldır?
Belçika bayrağı dikey olarak yan yana sıralanmış eşit boyuttaki soldan sağa siyah, sarı ve kırmızı renklerinden meydana gelmektedir. Belçika Bayrağının geçmişi 1830 yılında Brüksel’de bulunan bir opera evinde Hollanda’ya karşı direniş planlarının yapıldığı zamana dayanmaktadır.
Belçika Bayrağı 23 Ocak 1831 yılından beri değişmemiştir. Belçika halkı tarafından büyük anlamlar yüklenen Belçika Bayrağı, üzerindeki kırmızı renk ile Lüksemburg şehrinin kırmızı aslanını, siyah renk ile Flamber şehrinin siyah aslanını, sarı renk ile de Bhavna şehrinin sarı aslanı simgelemektedir. Belçika Bayrağı, sadece Hollanda’ya karşı kazanılan bağımsızlığı değil, tüm Avrupa’ya karşı Belçika’nın özgürlüğe olan düşkünlüğünü simgelemektedir.
Belçika’da Ulaşım Koşulları Nasıldır?
Belçika Avrupa’da bulunduğu konum ve gelişmekte olan yapısıyla günlük olarak yoğun bir trafik oranına sahiptir. Belçika’da trafik akışı sağdan sağlanmaktadır. Belçika’da trafik yaşanan şehrin nüfus ve iş yoğunluğuna göre değişim göstermektedir.
Belçika’da trafiğin en yoğun olduğu saatler öğlen 13.00 ile 16.00 arasıdır. Belçika’da trafik akışı en yoğun olan şehir Brüksel olarak bilinmektedir. Brüksel dünya trafik yoğunluğu sıralamasında 65.sırada yer almaktadır. Brüksel’i 124. sırayla Antwerp, 181’le Leuven, 205’le Mons ve 250. sıra ile Gent şehri takip etmektedir. Belçika’da insanlar çoğunlukla kişisel araçlarını kullanmayı tercih etmektedirler. Kullanılan kişisel araçlar Belçika’da trafik yoğunluğu ve kazalara sebep olmaktadır. Euronews’e ait 2019 verilerine göre Belçika trafik kazası sebebiyle ölümde 100.000 kişide 5.6’le ölüm oranıyla dünyada 153. sırada yer almaktadır.
Belçika’da uygun fiyatı ve kolay ulaşımı ile en çok tercih edilen ulaşım şekli tren yoluyla ulaşımdır. Belçika’da en çok tercih edilen ikinci yol ise bisiklet ile seyahat etmektir. Villo ve Pro Velo gibi bisiklet şirketleri Belçika’da bisiklet kiralamaktadırlar. Belçika altyapısı sayesinde metro ve su yolu ulaşım araçları olan tekne, vapur gibi araçlara uygun olması sebebiyle metro ve otobüs Belçika’da ulaşım için önemli bir yere sahiptir. Kırsal kesimde daha az insanın bulunması sebebiyle Belçika’da şehir içerisinde yaşanan trafik şehir dışı yollarda yaşanan trafiğe göre daha fazladır.
Belçika’da başlıca trafik kuralları, şehir içinde 50 km/ sa veya 30 km/ sa, otoyolda 120 km/ sa, okul çevresinde 30 km/ sa sınırını aşmama, alkollü araç kullanmama, araba kullanırken cep telefonu kullanmama, emniyet kemeri takma olarak sayılabilmektedir. Belçika hükümeti tarafından kurallara uymayan sürücüleri caydırmak amacıyla yüksek miktara sahip cezalar uygulamaktadır. Belçika’da trafik cezaları işlenilen suçun büyüklüğüne göre ortalama 240 Euro ile 860 Euro arasında değişmektedir. Bruxelleskorner’ın yaptığı habere göre 2021 yılında yapılan düzenleme ile tüm idari trafik cezalarına 9 Euro ile 25 Euro arasında zam getirilmiştir.
Belçika Eğitim Sistemi Nasıldır?
Avrupa’da bulunması ve gelişmiş düzeydeki ülkeler arasında gösterilmesi sebebiyle Belçika’da eğitime büyük önem verilmektedir. Belçika’da çocuklar eğitim hayatlarına 6 yaşında başlamaktadırlar. Tüm çocuklar için eğitim 18 yaşına kadar zorunlu kılınmaktadır. Belçika’da okullar devlet okulları ve özel okullar olarak ikiye ayrılmaktadır.
Belçika’da üniversite eğitimi üç kademeden oluşmaktadır. İlk kademe iki ya da üç yıl sürmektedir. İkinci ve üçüncü kademeler ise daha uzun yıllar alabilmektedirler. Belçika, Brüksel Serbest Üniversitesi ve Gent Üniversitesi gibi nitelikli üniversiteleri ve uzun yıllardır uyguladığı Belçika Eğitim sistemi ile OECD’de 40 ülke arasında 29. sırada yer almaktadır.
Belçika Sosyal Yapısı Nasıldır?
Belçika Avrupa’da bulunması sebebiyle pek çok gelişmişliği sosyal yapısında barındırmaktadır. Belçika, Hollanda’dan elde ettiği bağımsızlıktan beri milliyetçi ve kendi içerisinde bütün bir sosyal yapıya sahip olmuştur. Belçika feodal yapıdaki geçmişi ile her fikir ve özgürlüğü desteklemektedir.
Belçika’da kadın hakları, LGBTİ hakları ve hayvan hakları gibi pek çok hak hükümet ve vatandaşlar tarafından koruma altındadır. Belçika toplumu hukuk üstünlüğüne önem vermektedir ve her türlü yaşanılan adaletsizlikte direkt olarak Belçika mahkemelerine başvurmaktadırlar.
Belçika %2.1’lik boşanma oranıyla Wikipedia 2016 verilerine göre dünyada 26. sırada yer almaktadır. Belçika’da her türlü suça karşı cezalandırmalar çok ağır ve caydırıcıdır. Adalet ve hukukun uygulanması açısından büyük bir ciddiyete sahip olan Belçika halkı, Belçika hükümeti tarafından sağlanılan ifade özgürlüğü sebebiyle büyük bir mizah anlayışına sahiptirler. Genel olarak bakıldığında, Belçika sosyal yapısı hak ve adaleti gözeten, fikir ve özgürlüklere değer veren, değer verilmediği durumlarda caydırıcı tutum sergileyen bir sosyal yapı olarak özetlenebilmektedir.
Belçika Kültürel Yapısı Hakkında Ne Bilinmelidir?
Belçika çok eski çağlardan beri Avrupa’daki ve dünyadaki Almanya ve Hollanda başta olmak üzere pek çok ülke tarafından istila edilmiştir. Bu istilalar ile birlikte, Belçika işgalci ülkelerin kültürünü kendi kültürü ile harmanlamıştır. Belçika, kültürel açıdan homojen bir yapıya sahiptir.
Belçika halkı kendi kültürünü benzersiz olarak nitelendirmektedir. Belçika geçmişte yaşadığı dini ve siyasi olumsuzluklar nedeniyle, Belçika Kültürü hakkında konuşulurken din ve siyasetten bahsedilmesinden hoşlanmamaktadır. Belçika’da her bölge kendi içerisinde çeşitli ve farklı kültüre sahiptir. Belçika’da bulunan bölgelerdeki çeşitlilik dil kültüründen inanç kültürüne kadar pek çok farklılığa sahiptir.
Geleneksel ve milliyetçi yapıda olan Belçika halkı, kültürlerinde dans, büyük şölenler ve kutlamalar gibi pek çok eğlence öğesine de yer vermektedir. Belçika halkı, geçmişten bugüne bira eşliğinde toplumsal etkinlikler yürütmektedir.
Belçika Mimari Yapısı Nasıldır?
Belçika halkı 1600 yıldan fazla bir süredir varlığını sürdüren bir halktır. Belçika halkı tarih boyunca diğer ülkelerle olan ilişkilerinde pek çok olumlu ve olumsuz tecrübe edinmiş ve edindiği tecrübeleri, kültür, siyaset, din, yaşayış tarzı ve mimaride göstermiştir.
Belçika halkı ortaya çıktığı ilk dönem olan 5. yüzyılda, diğer Avrupa ülkelerinden ve kendilerini istila eden devletlerden gördüğü mimari akımları benimsemiştir. Bu akımlardan ilki, o dönemlerde Belçika halkı tarafından kullanılan tahta ve ahşap ile düzenlenen binaların yerini alan Brütalizm akımının taş yapıları olmuştur. Belçikalı halk işgalcilerden gördüğü taş yapı fikrini benimsemiş ve günümüze sadece taş evler ulaşsa da, öğrendiği taş yapılar akımı ile birlikte köprüler ve surlar inşa etmişlerdir.
İlerleyen yıllarda gelişen kültür ve Hristiyanlığın etkisi ile Belçika halkı gotik ve neo gotik akımlarını benimsemiş ve bu akımlar ile birlikte Holy Blood Bazilikası gibi mimari eserler yapılmıştır.
Neo gotik ve gotik akımın Avrupa’da son bulması ile birlikte, tüm Avrupa’nın yanı sıra Belçika’da da mimari alanda yenilenme ve modernleşme çalışmaları başlamıştır. Mimaride yenilenme amacıyla gelen modernizm akımı sayesinde, Atomium gibi pek çok yapı Belçika mimarisi için yenilenme ve modernleşme yolunda adım olmuştur.
Belçika’da mimari alanda yenilik ve modernlik kazandıran en önemli mimarlar Hotel Tassel, Horta Müzesi mimari Victor Horta, Villa Esche ile Hohenhof’un tasarımcısı Henry van de Velde ve Royal Theater, Liege Bilim Parkı tasarımcısı Charles Vandenhove olarak sayılabilmektedir.
Belçika Mutfağı Nasıldır?
Belçika halkı, mutfak alanında Almanya, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerin mutfaklarından etkilenmiş ve bu ülkelerin mutfaklarını etkilemiştir. Genel anlamda bakıldığında Belçika mutfağı çok çeşitli bir anlayışa sahiptir. Belçika mutfağından, dünya mutfağına kazandırılan Boulet, Caricoles, Brüksel lahanası, Stoemp gibi yemekler ve besinler bulunmaktadır.
Belçika halkı şeker ve tatlılara düşkünlüğü ile bilinmektedir. Belçika waffle, çikolata ve krem şanti gibi tatlıların anavatanı olarak bilinmektedir Worldatlas.org’un verilerine göre kişi başına 95 gram şeker tüketimi ile dünyanın en çok şeker tüketen 6. ülkesi konumundaki Belçika’nın, şeker ve tatlıya olan düşkünlüğünü kahvaltı menüsünde gözlemlemek mümkündür. Belçika halkı tarafından genellikle kahvaltıda reçelli kızartılmış ekmek ve kruvasan gibi tatlılar eşliğinde kahve tercih edilmektedir. Kahvaltıda tercih edilen bazı tuzlu Belçika yemekleri bile şeker içerebilmektedir.
Belçika halkının öğlen yemeğinde, sandviç, sosisli gibi yemekler tüketilmektedir. Belçika’ya büyük ün kazandıran patates kızartması turist ve yerel halk tarafından öğlen yemekleri için iyi bir tercih olarak görülmektedir. Şekerli ürünler hariç fast- food tüketimi Belçika’da oldukça azdır. Belçika halkı pratik ve çabuk bir seçenek olması sebebiyle fast- food ürünlerini en çok öğlen yemeklerinde tercih etmektedirler.
Belçika’da akşam yemekleri kalabalık masalarda genellikle çorba, ana yemek, ara sıcak, soğuk başlangıç ve tatlı gibi ürünleri içeren menüler şeklinde tercih edilmektedir. Belçika’da akşam yemeği en çok tercih edilen ürün domuz ve sığır etidir. Belçika halkı akşam yemeklerinde domuz ve sığır etini zerdeçal ve karabiber gibi Belçika’da çok kullanılan baharatlar eşliğinde servis etmektedirler. Belçika’da en çok kullanılan baharat ise yine tatlı alanında kullanılmaktadır. Tatlı alanında Belçika’da en çok tercih edilen baharat kurabiyelerde kullanılan zencefildir. Turistik ve gastronomik açıdan Belçika zencefilli kurabiyeler büyük bir öneme sahiptirler.
Belçika’nın Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?
Belçika’da resim, müzik, heykelcilik gibi alanlarda pek çok ünlü sanatçı bulunmaktadır.
Belçika’nın ünlü sanatçıları aşağıda listelenmiştir.
- Pierre Alechinsky
- Panamarenko
- Ben Heine
- Angele
- Philippe Vandevelde
- Pierre Seron
- Benoît Poelvoorde
- Mélanie Cohl
- Vanessa Chinitor
Belçikalı Önemli Üç Yazar
Belçika çok eskilere dayanan homojen kültürü sayesinde Jos de Man, Lode Van Den Bergh, Elisa Brune, Benoit Sokal, Ludo Martens ve Jaco Van Dormael gibi yazarlar başta olmak üzere dünya edebiyat ve yazın alanında büyük ün kazanmış yazarlar yetiştirmiştir. Yaşadığı kültürel etkileşim ile, Belçika Edebiyatı kendisine toplama bir edebiyat bir kimlik kazandırmayı başarmıştır.
Belçika için önemli yazarlar arasında görülen 3 yazar aşağıda listelenmiştir.
- Georges Simenon
- Amélie Nothomb
- Hugo Claus
Belçikalı Önemli Üç Şarkıcı
Belçika kültüründe, geçmişte ve gündelik hayatta yaşananları özgürce ifade edebilmek çok önemlidir. Belçika halkına göre düşünceleri en güzel ifade etme şekli Ales on danse, Tous les memes, Ta fte ve Un autre Amour que toi gibi Belçika Müziği ve Şarkıları ile olmuştur. Belçika halkı müzik ile birlikte geçmişte yaşadığı istilalar, kaybettikleri şeyler için duygularını evrensel bir dille dile getirme fırsatı bulmaktadırlar.
Belçika’ya ait önemli 3 şarkıcı aşağıda listelenmiştir.
- Jacques Brel
- Lara Fabian
- Stromae
Belçika’da Suç Oranları Nasıldır?
Gelişmekte olan konumu ile diğer alanlarda yükseliş kazanan Belçika, suç oranları konusunda da diğer dünya ülkelerine göre iyi bir konumda yer almaktadır. Belçika suç oranı 1990 yılında %1.04 , 2019 yılında ise %1.69 olarak kayıtlara geçmiştir. Belçika suç oranları dikkate alındığında, 2002 yılı %3.08’lik suç oranıyla Belçika’nın en yüksek suç oranına sahip yılı olarak bilinmektedir.
Belçika sahip olduğu suç oranlarıyla birlikte, Avrupa’da yer alan 41 ülke arasında suç oranı en düşük 33. ülkedir. Avrupa ülkeleri arasında ise 44.7’lik suç endeksi ile Yunanistan’ın ardından 9. sırada yer almaktadır.
Belçika’da suç endeksi her 100.000 kişide 45.29 olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de ise 100.000 kişi başına suç endeksi 39.53 olarak kaydedilmiştir. Türkiye ile kıyaslandığında, Belçika suç oranı Türkiye’ye göre daha yüksektir.
Belçika’da Yaşam Koşulları Nasıldır?
Belçika, Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer alan bir ülke olması sebebiyle ekonomik olarak aldığı fon ve destekler ile gelişimine katkıda bulunmaktadır. Belçika, başta demir ve çelik sanayisi olmak üzere gerçekleştirdiği ihracatlar ile ekonomik olarak gelişim göstermektedir. Ekonomisinde sahip olduğu giderek artan olumlu etkiler sayesinde Belçika, halkına ekonomik alanda pek çok avantaj ve öncelik sağlamaktadır. Belçika’da yaşayan vatandaşlar gelişen ekonomi sayesinde, harcama ve ihtiyaçlarını karşılamada diğer birçok ülkeye göre avantajlı bir konuma sahiptirler.
Gelişen ekonomisi ile Belçika, vatandaşlarına pek çok iş olanağı sunmaktadır. Belçika çalışma alanları olarak en çok hizmet sektöründe istihdam sağlamaktadır. Belçika düşük işsizlik oranı sayesinde, Belçika’da yaşam kurmayı düşünen yabancılara için de avantajlı bir konuma sahiptir.
Belçika gelişen konumu ile birlikte daha çok insanın bulunduğu bir ülke olmuştur. Belçika gibi küçük yüzölçümlü bir ülkede çok insan bulunması, Belçika’nın az sayıda karayoluna sahip olması ve özel otomobil sayısındaki fazlalık nedeniyle Belçika yoğun bir trafiğe sahiptir.
Belçika; yoğun nüfus, şehirleşme ve sanayileşme gibi sebepler ile birlikte hava kirliliğine sahip bir ülkedir. Belçika’da hava kirliliği her yıl açılan endüstri ve sanayi sektörüne ait yapılar sebebiyle giderek artmaktadır. Güzel havası ve ılıman iklimi ile bilinen Belçika, her geçen gün yükselen konumuna ters orantılı olarak iklimini ve doğal yaşamını korumada problemler yaşamaktadır.
Belçika’da Hangi Dinlere İnanılır?
Belçika’da en çok inanılan din Hristiyanlıktır. Hristiyan kesimin haricinde Yahudi, Budist, Musevi ve Müslüman halk da Belçika’da yüksek bir orana sahiptir. Belçika’da görülen Hristiyanlık mezhepleri Katoliklik, Protestanlık ve Ortodoksluk olarak sayılabilmektedir.
Belçika’da nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan Hristiyan halkın %58’lik kısmı Katolik, %1.1’i Protestan, %0.6’sı Ortodoks olarak bilinmektedir.
Belirli bir dine mensup olmayan ya da Ateizmi benimseyen kişilerin oranı ise Belçika’da oldukça yüksektir. 2020 verilerine göre Belçika’da bulunan Ateist yüzdesi nüfusun yaklaşık %35’ini kaplamaktadır.
Belçika Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?
Geçmişine bakıldığında çok eski bir kökene sahip olan Belçika halkı, tarih boyunca çok fazla önemli olay yaşamıştır. Belçika tarihinde göçler, savaşlar ve idamlar gibi pek çok önemli olay yer almaktadır.
Orta çağda Belçika halkının bulunduğu bölge derebeyliklerine bölünmeden önce, Belçika Roma İmparatorluğu’na bağlıydı. Bugün Belçika’nın bulunduğu bölge orta çağa gelindiğinde Fransa ve Alman İmparatorluğu arasında Schelde akarsuyu ile ikiye bölünmüştür. Bugünkü Belçika bölgesi 15. yüzyılda Habsburglar, 18. yüzyılın sonlarında Fransızlar tarafından istila edilmiştir. Bu olayın Belçika tarihi açısından önemli bir konumda olma sebebi; Habsburglardan sonra gelen Fransız işgalinin, Belçika halkını gelecek yıllarda sürükleyeceği Fransız ve diğer işgalci devletlerin asimile ettiği bir ülke haline getireceği konumdan kaynaklanmaktadır.
1815 yılında Napolyon Bonapart tarafından yenilgiye uğrayan ve istila edilen Belçika halkı, karşı bir tampon bölge oluşturmak için Hollanda’ya kaçmıştır. Belçika, 21 Temmuz 1831 yılında ise Hollanda hegemonyasını yıkmış ve kendi bağımsızlığını ilan edip meşruti monarşi yönetim biçime geçmiştir.
Tarihi boyunca sürekli işgal ve bağımlılıklar arasında kalan Belçika, 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında da Almanya tarafından işgal edilmiştir. Bu olay bugün Almanca’yı Belçika’da konuşulan diller arasına sokmuştur. Alman istilasının çekilmesi ile bölgede kalan yabancılar ile Belçikalı halk arasındaki anlaşmalar sebebiyle Belçika bölgelere ayrılmıştır. Günümzde hala Belçika 3 bölgeye ayrılmış durumda bulunmaktadır.
Belçika Yer Şekilleri Nasıldır?
Belçika Batı Avrupa’da yer alan 30.689 km²’lik bir alan kaplayan bir Avrupa ülkesidir. Belçika sahip olduğu üç bölgede farklı yer şekillerine sahiptir.
Belçika’nın Kuzeyi’nde Hollanda yer almaktadır. Yer şekilleri olarak Belçika kuzey bölgelerinde, Hollanda’ya doğru genişleyen geniş otlak ve çayırlara sahiptir. Kuzeyde yer şekilleri engebesiz ve tarıma elverişlidir.
Belçika’nın güney bölgesinde yer şekilleri engebeli ve taşlıktır. Kuzey bölgesinin aksine, Belçika’nın güneyinde Fransa ile ortak alanlarda da bulunan pek çok dağ bulunmaktadır.
Belçika’nın en yüksek dağları ve en engebeli yer şekilleri doğusunda bulunmaktadır. Belçika’nın doğası ve iklimi sebebiyle doğu bölgelerinde gözlemlenen yaşam şartları diğer bölgelere göre oldukça zordur. Belçika’nın doğu bölgesindeki engebeli kayalıklar ve yüksek dağlar sebebiyle kışlar soğuk ve sert geçmektedir.
Belçika’nın batısında Kuzey Denizi yer almaktadır. Kuzey denizinin etkisi ile Belçika Coğrafyası bu bölgede oldukça ince kumullar ve aşınmış kayalar ile tasvir edilmektedir. Kuzey Denizin’in aşındırdığı şekilli kayalar, ya da kum tepecikleri başlıca görülen coğrafi şekillerdir.
Belçika’da bulunan dağlar daha çok doğu ve güneydoğu kısımlarında yer almaktadır. Belçika’nın en yüksek dağları 694 metre ile Signal de Botrange Dağı, 674 metre ile Baraque Michel Dağı ve 652 metre ile Baraque de Fraiture dağı olarak sıralanabilmektedir.
Belçika coğrafi yapısının sağladığı sulak ve verimli toprak sayesinde bünyesinde pek çok orman bulundurmaktadır. Ülkenin en bilinen ormanı Hallerbos Ormanı’dır. Hallerbos Ormanı yaklaşık 552 hektarlık bir bölgeyi kaplamaktadır.
Belçika batısında bulunan Kuzey Denizi’nin etkisi ve bulunduğu konum sebebiyle pek çok akarsu ve göle sahiptir. Belçika’nın sahip olduğu başlıca akarsular 776 km uzunluğa sahip Seine Nehri ve 302 km uzunluğa sahip Oise Nehri olarak gösterilebilmektedir. Belçika’da bulunan diğer su kaynağı türü ise göllerdir. Belçika da başlıca göller 1 km uzunluğa ve 50 metre derinliğe sahip Lac de Genval ile buzul oluşumuna sahip Rila Yedi Göller olarak bilinmektedir.
Belçika İklimi Nasıldır?
Belçika’da her mevsim yağış alan okyanusal bir iklim bulunmaktadır. Ülke batısında bulunan Kuzey Denizi’nin sağladığı nem sebebiyle kışın ve yazın çok farklı sıcaklık değerlerine sahip olmamaktadır. Ocak ayı ortalama en düşük sıcaklık 3°C olarak ölçülürken haziran ayı ortalama en yüksek sıcaklık 19 °C olarak ölçülmektedir.
Belçika Kuzey Denizi’ne olan yakın konumunun sağladığı nem ile yağışlı bir bölgedir. Ortalama yağış kasım ayında 79 mm, haziran ayında 77 mm, aralık ayında 75 mm, temmuz ayında 75 mm, ekim ayında 72 mm ve mart ayında 70 mm olarak ölçülmektedir. Belçika bulunduğu konum sebebiyle yılın çok az bir kısmında kar yağışı görmektedir. Kar yağışları en çok Ardennes’te 30 ila 35 gün arasında görülebilmektedir.
Belçika bitki örtüsünün büyük bir kısmını sık ormanlar oluşturmaktadır. Belçika’daki ormanlarda en çok yer alan ağaç türü ise kışın yaprak döken kozalak ağaçlarıdır. Belçika’da en çok orman bulunan bölge sıcak hava etkisiyle güney bölgesidir. Belçika’nın Kuzey bölgesinde, Belçika iklimi etkisiyle, güneye göre daha soğuk bir hava görülmekte ve kuzeyde daha az ormanlık alan bulunmaktadır. Belçika kuzey bölgelerinde fundalık, çayır, turbalık gibi bitki örtüleri hakimdir. Okyanusal iklimin etkisiyle Belçika’da en çok yetişen çiçek türleri begonvil, japon kiraz çiçeği ve manuka olarak sıralanabilmektedir.
Okyanus ikliminin hakim olduğu Belçika’da en çok yetişen meyveler elma, armut, çilek, vişne, kiraz, ahududu, kivi, muz, böğürtlen, üzüm, yaban mersini olarak sırlanabilmektedir.
Belçika’da en çok yetiştirilen sebzeler ise başta brüksel lahanası olmak üzere, havuç, andiv, domates, fasulye, salatalık, patlıcan, patates, soğan lahana, pırasa kırmızı biber ve kabak olarak sıralanabilmektedir.
Belçika’ya Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?
Belçika’ya yaşam koşulları, mimari, kültür, ekonomi ve sosyal yapı gibi özellikleri ile benzeyen ülkeler aşağıda listelenmiştir.
- Almanya
- Fransa
- Norveç
- Sırbistan
- Kosova
- Macaristan
- Finlandiya
- İspanya
- İtalya
- Rusya
- Hollanda
- Lüksemburg
- Çekya
- Avusturya
- Polonya
- Belarus
- Litvanya
- Hırvatistan
- İsveç
- Romanya
- Estonya
- Moldova
- İrlanda
- İskoçya
- Slovakya
- Gürcistan
Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.