Belçika Oturum İzni: Şartlar ve Gerekli Prosedür
Belçika oturma izni, Belçika vatandaşı olmayan kişilerin Belçika’da yaşamalarına olanak sağlayan resmi bir izin belgesidir. Belçika’da 3 aydan uzun süre ikamet etmek isteyen Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkeleri dışındaki yabancı ülke vatandaşlarının, Belçika oturum izni almaları gerekmektedir.
Oturma izni almak için kişilerin Belçika’da; bir şirkete bağlı çalışma, serbest meslek yürütme, yatırımcı olma, eğitim alma veya aile birleşimi yollarından birinin şartlarını karşılaması gerekmektedir.
Belçika D tipi vize hakkında bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Belçika’da Oturma İzni Türleri Nelerdir?
Belçika’da oturma izni türleri aşağıda listelenmiştir.
- Belçika’da çalışmak için oturum izni
- Yatırımcı olarak Belçika oturum izni
- Öğrenci olarak Belçika oturum izni
- Stajer olarak Belçika oturum izni
- Aile birleşimi için Belçika oturum izni
Belçika’da Oturum İzni Alma Şartları Nelerdir?
Belçika’da oturum izni alma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Geçerli bir Belçika D vizesine (ulusal vize) sahip olmak gerekmektedir.
- Belçika’da faaliyet gösteren bir şirketten iş teklifi almış olmak gerekmektedir.
- Belçika’da yatırımcı olarak iş kurmak gerekmektedir.
- Belçika’daki bir eğitim kurumundan 3 aydan daha uzun süreli bir eğitim için kabul mektubu almış olmak gerekmektedir.
- Belçikalı bir şirketten 3 aydan daha uzun süre ile stajer olarak kabul almak gerekmektedir.
- Belçika’da yasal olarak oturum izni ile bulunan veya Belçika vatandaşı aile bireyi ile birlikte yaşamayı planlamak gerekmektedir.
Belçika Eğitim Görmek için Oturma İzni Nasıl Alınır?
Belçika’da eğitim alarak oturma izni alınabilmektedir. Belçika’da öğrenci olarak oturma izni almak için, Belçika öğrenci vizesi ile ülkeye giriş yapıldıktan sonra Belçika oturum iznine başvurulmalıdır.
Belçika’da eğitim görmek için başvurulabilecek programlar aşağıda listelenmiştir.
- Belçika Erasmus öğrenci değişimi programı
- Belçika devlet okulu lisans eğitimi
- Belçika özel eğitim kurumu lisans eğitimi
- Belçika’da dil eğitimi
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Belçika’da Staj için Oturma İzni Nasıl Alınır?
Belçika’da yapılacak staj için oturma izni alınabilmektedir. Belçika’da yapılacak stajın 90 günden kısa sürdüğü durumlarda, stajyerlerin Belçika staj vizesi alması yeterlidir. Belçika’da yapılacak staj 90 günden fazla sürecekse oturma izni ve çalışma izni alınması gerekmektedir.
Belçika’da İş Kurmak için Oturma İzni Nasıl Alınır?
Belçika’da iş kurmak için 5 yıl boyunca 350.000 ile 500.000 Euro arasındaki bir miktarda birikime sahip olmak gerekmektedir. Belçika’da iş kurarak oturma izni almak için, ticaret yapma ve bağımsız iş faaliyetleri yürütme izni veren profesyonel kart başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Belçika profesyonel kart başvurusunda bulunmak için; Belçika’da iş kurmak için gerekli belgelerle birlikte bir başvuru formu göndererek, Belçika Büyükelçiliği veya Belçika Konsolosluğu (kişi zaten Belçika’da ise yerel Belediye idare ofislerinden) aracılığıyla uzun süreli bir Belçika’da iş kurmak vizesi için başvurulması gerekmektedir.
Belçika profesyonel kart alındıktan sonra Belçika’da iş kurulabilmektedir. Belçika profesyonel kart, başlangıçta 1-5 yıl arasında bir süre için geçerlidir ve Belçika oturma izniyle aynı özelliklere sahiptir.
Belçika’da Ev Alarak Oturma İzni Nasıl Alınır?
Belçika’da ev alarak oturma izni alınamamaktadır. Belçika’da golden visa uygulaması bulunmamaktadır.
Belçika’da Çalışma İzni Alarak Oturma İzni Nasıl Alınır?
Belçika çalışma izni, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin Belçika’da çalışabilmek için başvurması gereken izin türüdür. Belçika çalışma izni başvurusu yapmak için Belçika’da bir şirketten yasal iş teklifi alınması gerekmektedir.
Belçika çalışma izni almak için, Belçika çalışma vizesi alınması ve kişinin kendine uygun çalışma izni türüne karar vermesi gerekmektedir. Belçika’da A tipi, B tipi ve C tipi olmak üzere üç çeşit çalışma izni bulunmaktadır.
Belçika A tipi çalışma izni Belçika’da süresiz olarak, herhangi bir işveren için, herhangi bir zamanda ve herhangi bir ücretle çalışabilmesine olanak sağlayan çalışma izni türüdür.
Belçika B tipi çalışma izni, Belçika’da 1 yıl çalışılmasına olanak sağlayan çalışma izni türüdür ve hamilleri sadece başvuruda belirtilen işyeri ve başvuruda belirtilen pozisyon için çalışabilmektedir.
Belçika C tipi çalışma izni, Belçika’da en fazla 1 yıl çalışılmasına olanak sağlayan çalışma izni türüdür. Belçika C tipi çalışma izni başvurusu yapmak için, Belçika’da geçici oturum izni olan öğrenci, aile üyesi veya iltica süreci tamamlanmamış kişi olunması gerekmektedir.
Belçika’da Aile Birleşimi Oturum İzni Nasıl Alınır?
Belçika’da aile birleşimi oturma izni almak için, Belçika aile birleşimi vizesiyle Belçika’ya gidilmesi gerekmektedir.
Belçika aile birleşimi vizesiyle Belçika’ya gidildikten sonra, 3 aylık bir süre içinde ikamet edilen yerdeki resmi makama gidilerek; geçerli bir pasaport veya varış beyanı, kira sözleşmesi, sağlık sigortası, pasaport fotoğrafı sunularak kayıt ücreti ödenmektedir. Belçika’da kayıt yaptırıldıktan sonra kişiye turuncu kart (Attestation d’ımmatriculation- Attest van ımmatriculatie) verilmektedir. Belçika turuncu kart, oturma izni alınana kadar çalışmasına izin verir. Belçika turuncu kart alındıktan en fazla 6 ay sonra, kayıt yaptırılan resmi kurum oturma izninin teslim alınması için kişiyi aramaktadır.
Belçika Oturum İzni Almak için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Belçika oturma izni başvurusunda bulunmak için öncreikle D tipi vize başvurusu yapılması gerekmektedir. Belçika D tipi vize alındıktan sonra, Belçika’ya giriş yapılabilmektedir. Belçika’ya vardıktan sonraki 8 iş günü içinde, belediyenin nüfus veya yabancılar dairesine gidilerek D tipi vize, pasaport gibi gerekli belgeleri sunarak kayıt yaptırılması gerekmektedir. Kayıt yaptırıldıktan sonra, kişiye bir ulusal numara verilmektedir.
Belçika giriş kaydı yapıldıktan 2 ay sonra, kayıt yaptırılan resmi kurum oturma izninin teslim alınması için kişiyi aramaktadır. Belediye, kayıt yaptıran kişilere Yabancılar Siciline Kayıt Belgesi içeren bir A kart düzenleyecektir.
Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için sahip olunan pasaportun son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olması, müracaat tarihinden itibaren en az 12 ay daha geçerli olması ve en az 2 boş sayfası bulunması gerekmektedir.
- Kimlik kartı: Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için sahip olunan kimlik kartı kopyasının sunulması gerekmektedir.
- Belçika vizesi müracaat formu: Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için, iki adet müracaat formunun eksiksiz ve doğru biçimde doldurulup imzalanması gerekmektedir.
- Belçika iyi davranış belgesi: Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için, 6 aydan eski olmayan ve bir önceki yılı kapsayan, iyi davranış belgesinin (extrait de casier judiciaire- uittreksel uit het strafregister) sunulması gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğraf: Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için, 35 mm genişlik 45 mm uzunlukta, arka planı beyaz, son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafın başvuru dosyasında bulundurulması gerekmektedir.
- Sağlık raporu: Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için, son 6 ay içerisinde alınmış, Belçika Büyükelçiliği veya Belçika Konsolosluğu tarafından tanınan bir doktor tarafından verilen sağlık raporunun sunulması gerekmektedir.
- Belçika’ya gitme nedenini kanıtlayan belgeler: Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için; aile birleşimi yapılıyorsa aile yakınlık derecesi belgeleri, eğitim, staj veya iş amaçlı gidiliyorsa; davet/ kabul mektubunun sunulması gerekmektedir.
- Yeminli tercüman çeviri belgeleri: Belçika oturum izni başvurusunda bulunmak için zaten Fransızca veya Hollandaca olmadıkça, tüm belgelerin sertifikalı bir çevirmen tarafından çevirilmiş halinin sunulması gerekmektedir.
- Belçika vize harcı ödeme dekontu: Belçika oturum izni başvuru ücretinin ödendiğine dair kanıt olarak bir dekont sunulması gerekmektedir.
Belçika’da Oturma İzni Alarak Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler Hangileridir?
Belçika’da oturma izni alındıktan, pasaport ile Schengen ülkelerine gidilebilmektedir.
Belçika oturma izniyle vizesiz gidilebilecek ülkeler; Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihenştayn’dır.
Belçika Oturma İzni Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Belçika’da oturma izni uzatmak için, oturma izni bitmeden en az 15 gün önce Leuven Stadskantoor’a (şehir ofisi) rapor verilmesi gerekmektedir. Oturma iznini uzatmak için Şehir Ofisine gidilmeden önce randevu alınması gerekmektedir. Randevu günü geldiğinde, pasaport, mevcut oturma izni, finansal yeterlilik kanıtı ve kayıt belgesi gibi evraklarla Şehir Ofisine gidilerek Belçika oturma izni uzatılabilmektedir.
Belçika Göçmenlik Başvuru Şartları Nelerdir?
Belçika göçmenlik başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.
- Belçika vatandaşı olan veya Belçika kalıcı oturum izni belgesine sahip bir aile üyesi, akraba veya eşin bulunması gerekmektedir.
- Belçika’da yüksek öğrenim (veya eşdeğeri) dereceye sahip, en az 1 yıl boyunca bir iş sözleşmesi imzalamış ve ortalama brüt yıllık maaşın en az %100 fazlasını kazanmak gerekmektedir.
- Dil becerilerini geliştirmek ve Belçika toplumu hakkında bilgi edinmek için Belçika’lı bir ailenin yanına kültürel değişim yapılması gerekmektedir.
- Belçika’teki bir öğretim kurumunda eğitim alınması gerekmektedir.
- Belçika’teki bir öğretim kurumunda öğrenci değişim programı çerçevesinde eğitim alınması gerekmektedir.
- Belçika’te stajyer olunması gerekmektedir.
- Adayın kendi ülkesinde ırkçılık veya eziyete maruz kalması sonucu Belçika iltica durumu ile göçmenlik başvurusu yapılabilmektedir.
Belçika’ya Nasıl Yerleşebilirim?
Belçika’ya yerleşmek için gerekli adımlar aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru amacına göre değişen bir Belçika D tipi vize alınması gerekmektedir.
- Belçika D tipi vize ile ülkeye girilerek resmi kayıt yaptırılması gerekmektedir.
- Belçika oturma izni başvurusunda bulunmak gerekmektedir.
- Belçika oturma izni alındıktan sonra, 1 sene Belçika’da yaşanabilmekte ve oturma izni uzatılabilmektedir.
- Belçika’da 5 yıl geçici oturma izniyle yaşandıktan sonra Belçika kalıcı oturma izni alınabilmektedir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.